Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je hond zo blij is als je 's avonds thuiskomt

Waarom je hond zo blij is als je 's avonds thuiskomt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/6/6/20160508083437/media_xll_8640426.jpg

Heerlijk, zo 's avonds thuiskomen na een lange werkdag of een dagje uit om vervolgens getrakteerd te worden op die kwispelende staart en een dolenthousiaste hond. Want de band tussen baasje en viervoeter, die is bijzonder sterk. Hechter nog dan je zou denken, zo blijkt.

Honden herkennen ons aan onze geur, die blijft als een parfum hangen in hun brein en maakt een emotionele reactie los wanneer ze je weer zien. Maar dat is nog niet allesn, de Monash Universiteit in Australië ontdekte immers dat de hartslag van honden zelfs gelijk gaat kloppen met die van hun baasje, als ze elkaar na enige tijd weer terugzien. Dat vonden ze door een hartslagmeter aan beiden te koppelen en de verandering in hartslag te meten wanneer ze van elkaar gescheiden en weer herenigd werden.

Volgens hoofdonderzoekster Mia Cobb zijn die resultaten erg opvallend, want bij zowel mens als dier was er een serieuze stressverlaging. "Dit onderzoek is een goede manier om het gevoel van de meeste baasjes wanneer ze thuiskomen bloot te leggen." Mooi, toch? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zinneke Parade wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

Zinneke Parade wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/15/7/20160507012018/media_xll_8637817.jpg

Zinneke Parade heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten gewonnen. Het Brusselse artistieke project wordt zo 10.000 euro rijker. De jury looft "de multidisciplinariteit van de Zinneke Parade en honoreert de inspanningen om via samenwerking over alle grenzen heen een kwalitatief hoogstaand artistiek product af te leveren", luidt het persbericht. Op 21 mei vindt de negende editie van de Zinneke Parade plaats.

De organisatie achter de het Brusselse stadsproject kreeg de prijs uit handen van Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, tijdens het slotevenement van de week van de amateurkunsten (29 april - 8 mei) in Bozar. "Als geen ander slaagt de Zinneke Parade erin keer op keer vele honderden mensen samen te brengen. Over alle verschillen heen en met tonnen verbeelding maken ze samen kunst en zijn ze creatief solidair", laat Gatz optekenen.

De Zinneke Parade is dit jaar aan zijn negende editie toe. Daar nemen mensen uit verschillende Brusselse wijken, buurten, instellingen en organisaties aan deel in 24 "zinnodes", die elk een ander artistiek project rond het thema van de parade uitwerken. Dit jaar is het thema "Fragil".

Myriam Stoffen, directrice Zinneke Parade, viel uit de lucht met de prijs. "De Cultuurprijs komt als een volstrekte verrassing, pal in de laatste rechte lijn van onze negende editie. Wat ons betreft gaat de prijs naar de vele honderden partners, kunstenaars en deelnemers die zich met hart en ziel inzetten voor een cultuur van samenwerking. Het is een hart onder de riem, zeker in deze woelige tijden waarin de kunst van confrontatie met het verschil meer dan ooit hoog op de agenda staat." (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AC / DC - Thunderstruck

AC / DC - Thunderstruck

Klik op de foto om ze te beluisteren






AC/DC is een Australische hardrockband uit Sydney, gevormd in 1973 door de gebroeders Angus en Malcolm Young. Hoewel de band vaak wordt gezien als pionier van hard rock, klasseerden de leden zelf hun muziek altijd als rock-'n-roll.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vrouw krijgt na 21 jaar onverwachts haar zicht terug

Blinde vrouw krijgt na 21 jaar onverwachts haar zicht terug

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/0/10/20160506235544/media_xll_8637700.jpg

Mary Ann Franco uit Florida raakte in 1995 betrokken bij een zwaar verkeersongeluk waarbij ze haar zicht verloor. Toen de vrouw recent ten val was gekomen, had ze een nieuwe operatie nodig om de pijn in haar rug, nek en arm te verzachten. Wanneer ze na de ingreep wakker werd, bleek haar zicht teruggekeerd te zijn.

"Ik zei, 'Juffrouw, daar in het paars, kom eens hier en geef me iets voor de pijn," vertelde Franco aan de lokale zender WPBF-TV. "En mijn nichtje vroeg: 'Wat zei je, Mary?'"

Toen Mary op 6 april ontwaakte na haar operatie, bleek ze terug te kunnen zien. "'s Morgens sta ik op en ik kijk naar buiten en de zon schijnt door de bomen en ik zie de zonnestralen. Oh God, het is zo geweldig om te zien", vertelt de gelukkige dame.

Neurochirurg John Afshar die de ingreep uitvoerde, zegt dat hij zoiets nooit eerder heeft gezien. "De terugkeer van haar zicht is een echt mirakel," vertelde hij aan ABC News.

De man heeft wel een mogelijke theorie voor haar genezing: "Mevrouw Franco's werd  twintig jaar geleden ten gevolge van een auto-ongeluk visueel gehandicapt. Dat kan geleid hebben tot een blokkage in een ader. Toen we de operatie uitvoerden, hebben we mogelijk per ongeluk die blokkage opgehoffen waardoor de bloedtoevoer hersteld werd. Daardoor kan ze mogelijk haar zicht teruggekregen hebben."

Franco kreeg niet alleen haar zicht terug, ook de kleurenblindheid waarmee ze voor haar ongeluk kampte, blijkt verdwenen te zijn. "Jij draagt blauw en bruin en je das is een soort van bruin," zei ze tegen haar dokter. "Ja, je bent zo knap," voegt ze er grappend aan toe.

Franco's dochter vloog recent in uit Michigan om haar moeder te bezoeken. De vrouw, die haar dochter al meer dan twintig jaar niet meer had 'gezien', kon niet stoppen met praten over het uiterlijk van haar dochter. Ze kijkt ernaar uit om deze zomer de rest van haar familie te zien. (br.hln)


» Reageer (0)
06-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 duiven met ledlampjes zorgen voor spectaculaire lichtshow in New York

2.000 duiven met ledlampjes zorgen voor spectaculaire lichtshow in New York

http://static1.hln.be/static/photo/2016/17/9/11/20160506065711/media_xll_8635346.jpg

In New York vond gisteravond de première plaats van 'Fly by Night': een spektakel waarbij 2.000 duiven met ledlampjes de hemel van de stad verlichten.

De vogels werden bij zonsondergang vrijgelaten vanaf een voormalig vliegdekschip in de Brooklyn Navy Yard. In een geïmproviseerde choreografie vloog, dook en draaide de zwerm  rond in de lucht. "Het is bijna alsof er een vallende ster door de hemel vliegt," zegt kunstenaar Duke Riley, die het dertig minuten durende spektakel bedacht.

De duiven dragen lichtgevende ledbandjes aan hun poten: die lichtjes worden via een afstandsbediening gecontroleerd. Riley en zijn assistenten joegen bij aanvang met vuilniszakken en fluitjes de duiven de lucht in. De toeschouwers konden de show ondertussen aanschouwen vanaf een tribune.

Het spektakel vindt tot en met 12 juni wekelijks plaats. Bezoekers mogen gratis binnen, maar moeten wel online reserveren. Momenteel is er al een wachtlijst aangelegd.

Riley koos de Brooklyn Navy Yard voor zijn lichtshow, omdat de Amerikaanse marine er in het begin van de twintigste eeuw postduiven hield op een nabijgelegen eiland. De man kwam op het idee voor de voorstelling nadat hij een oud militair handboek had gelezen over het trainen van duiven voor nachtelijke missies.

Met de show wil Riley ook de teloorgang van het duivenmelken in New York aankaarten. In de jaren 1960 waren er nog duizenden liefhebbers, maar vandaag telt New York nog amper 200 duivenmelkers.

Wanneer de voorstelling in juni afloopt, zal een groot aantal vogels geschonken worden aan een man uit Brooklyn die eerder dit jaar honderden duiven verloor in een brand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartpatiëntje Bas redde nog vijf levens

Hartpatiëntje Bas redde nog vijf levens

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/6/8/20160506031229/media_xll_8635088.jpg

"Mag ik ook zelf orgaandonor zijn?", vroeg Bas (11) al voor hij een nieuw hartje kreeg. "Niet mijn nieuwe hart, maar een nier of zo." Niets liet toen vermoeden dat hij het ook echt zo snel zou worden. Zijn transplantatie mislukte, maar op zijn beurt gaf de moedige jongen vijf personen een nieuwe kans in het leven. "Zo trots op ons ventje!"

Het verhaal van Bas (11) heeft Vlaanderen in het hart geraakt. Een jongen die moedig en toch een beetje bang zijn harttransplantatie afwachtte en er openlijk over getuigde in het VTM-programma 'CATHéRINE': het zou moeders en vaders altijd beroeren. Maar niemand had zo'n tragische afloop verwacht, met een transplanthart dat niet compatibel bleek met het lichaam van Bas. Nog een maand hield hij het vol, maar dinsdagavond viel het harde verdict: Bas zou het niet overleven. Vlaanderen keek en huilde massaal mee.

De ouders van Bas startten een Facebookpagina - 'Bas: een stoere krijger' - om hun jongen te herdenken. Al meer dan 22.500 mensen lieten er een berichtje achter. Soms slechts een huilende smiley of een hartje, maar het is duidelijk: sinds Bas overleed, is een golf van medeleven over Vlaanderen gewalst. Bas' moeder Ann liet onze redactie weten dat ze niet nog eens met de media wil praten - daarvoor is, begrijpelijk, het verdriet te groot. Maar via Facebook communiceren ze wel met de duizenden en duizenden mensen die getroffen zijn door het verhaal van Bas. Met foto's van een lachende, blonde jongen in een truitje van zijn favoriete voetbalclub Racing Genk. Of fier poserend met een voetbal onder de arm. Of als vrolijke bengel bij de scouts. Of met deze opmerkelijke mededeling: "Basje vroeg aan dokter Van Cleemput of hij zelf ook nog donor kon zijn... 'Zeker, Basje...' Vanavond is Basje opnieuw de operatiezaal ingegaan om zelf donor te zijn. Zo trots op ons ventje!", schrijven zijn ouders. (br.hln)


» Reageer (0)
05-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sheryl Crow - If It Makes You Happy

Sheryl Crow - If It Makes You Happy

Klik op de foto om haar te beluisteren






Sheryl Suzanne Crow (Kennett (Missouri), 11 februari 1962) is een Amerikaans blues- en rockzangeres, gitariste en liedjesschrijfster. Haar vroege werk wordt gekarakteriseerd door haar focus op de slidegitaar.
Ze kwam in de showbizz terecht als achtergrondzangeres van Michael Jackson tijdens z’n tournee van de cd Bad eind jaren ’80. Zo bouwde ze de nodige connecties op en leerde ze andere artiesten en muzikanten kennen. Zo kwam er in 1993 een eerste eigen album van de zangeres met zelfgeschreven nummers. Na enkele singles begon het album stilaan bekend te geraken. Tot in 1994 het nummer ‘All I wanna do’ uit het album werd gekozen als single en ze een enorme hit te pakken had. Ze had zich voor de tekst gebaseerd op een gedicht dat ze gevonden had in een boekenwinkeltje. Dat ze toen al het hart op de juiste plaats had, werd duidelijk toen ze de schrijver van het gedicht opzocht om hem mee te laten delen in de opbrengst. Er volgden meer hits zoals ‘Strong Enough’ (niet te verwarren met de gelijknamige single van Cher) en ze brak voorgoed door met verschillende Grammy Awards. Er volgde een tweede album in 1996 met meer politiekgetinte on-derwerpen als abortus, daklozen, kindsoldaten en nucleaire oorlogsvoering. Dat ze een grote singer/songwriter was, bewees ze maar al te goed en weeral scoorde ze de nodige hits: If it makes you happy en A change would do you good. En een zeer grote hulp om nog bekender te worden over de hele wereld was de titelsong van een James Bondfilm in 1997: Tomorrow never dies. Eén van de weinige Bondsongs die genomineerd werd voor de Grammy Award. Ook eind jaren ’90 maakte ze hits als My favorite mistake en een cover (één van de weinige) van het Guns ’n Roses nummer Sweet Child O’Mine. Begin jaren ’00 had ze last van een writer’s block. Het duurde tot 2002 met hulp van enkele collega’s (oa Lenny Kravitz) voor ze met nieuw materiaal kwam. In 2005 werd bij haar borstkanker vastgesteld, waardoor de muziek even moest wijken. Gelukkig genas ze en sinds 2007 staat ze terug aan de top van de showbizz. Verder is ze bekend voor haar milieubewustzijn  en relaties met bekende namen als Eric Clapton en de wielrenner Lance Armstrong.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koper van unieke Rubenstekening is Vlaamse verzamelaar

Koper van unieke Rubenstekening is "Vlaamse verzamelaar"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/16/10/20160503132845/media_xll_8627890.jpg

De tot op heden niet bekendgemaakte koper van de dubbelzijdige pen- en penseeltekening van barokschilder Peter Paul Rubens die gisteravond voor 670.000 euro geveild werd in Antwerpen, is een Vlaamse verzamelaar. Dat meldt het veilinghuis Bernaerts. "De kans dat het stuk nog te zien zal zijn in Vlaanderen, is dus eerder groot", stelt veilingmeester Peter Bernaerts, die erop wijst dat er in dat geval geen exportvergunning aangevraagd moet worden bij de Vlaamse overheid, die het werk onlangs officieel tot Vlaams Topstuk uitriep.

Inclusief de commissie komt de totaalprijs van de tekening, die een uniek experiment van Rubens zou zijn, op ruim 817.000 euro. Dat is een pak meer dan de voorafgaande richtprijs van 300.000 à 500.000 euro. De hele veiling rond het thema "Oude Meesters" was overigens een succes voor veilinghuis Bernaerts, met 43 van de 63 loten die verkocht raakten voor een totaalprijs van 1,645 miljoen euro.

Voor de Rubens, die vorig jaar was opgedoken in een nalatenschap en schijnbaar de handtekening van Rubens' leerling Van Dyck droeg maar na onderzoek door internationale experts toch als een werk van de meester zelf werd aangeduid, waren er uiteindelijk vier kandidaat-kopers. Zij communiceerden allen telefonisch met het veilinghuis. In de zaal zelf was maandagavond niemand aanwezig die vooraf de noodzakelijke bankgarantie had voorgelegd.

Volgens Bernaerts waren de kandidaten het Metropolitan Museum of Art (New York), een Franse investeringsmaatschappij, een Duitse kunsthandelaar en een Vlaamse verzamelaar. Die laatste trok uiteindelijk aan het langste eind. De precieze identiteit van de koper blijft voorlopig onbekend, maar de hoop leeft dat de tekening in Vlaanderen tentoongesteld zal worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.272 miljoen e-mailadressen gehackt: Yahoo, Hotmail en Gmail zijn slachtoffers

272 miljoen e-mailadressen gehackt: Yahoo, Hotmail en Gmail zijn slachtoffers

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/8/1/20160505083940/media_xll_8632846.jpg

Russische hackers hebben meer dan 272 miljoen e-mailadressen gehackt. Het gaat voornamelijk om adressen van het Russische mail.ru, maar ook tientallen miljoenen wachtwoorden van adressen van Yahoo, Hotmail en Gmail zijn gestolen. Het gaat om een van de grootste datadiefstallen ooit.

Een jonge Russische hacker pochte op een online forum met een indrukwekkende hack. Hij beweerde maar liefst 1,17 miljard e-mailadressen te hebben buitgemaakt. Speurders van Hold Security onderzochten de zaak en ontdekten dat er 57 miljoen accounts van mail.ru waren gehackt. Ook 40 miljoen Yahoo-accounts, 33 miljoen Hotmail-accounts en 24 miljoen Gmail-accounts vielen ten prooi aan de hacker.

De hacker vroeg slechts 50 roebel (0,70 euro) voor de volledige verzameling accounts. In ruil voor goede commentaren over hem op het bewuste forum wou hij de hele database zelfs gratis weggeven. "De persoon die de accounts in zijn bezit heeft, heeft al laten zien dat hij bereid is om ze weg te geven", klinkt het bij Holden. "Deze gegevens kunnen verschillende keren misbruikt worden."

Van onschatbare waarde

Mocht de hacker bereid zijn de database te verkopen of weg te geven, dan zal hij ongetwijfeld veel geïnteresseerden lokken. Dergelijke gegevens zijn immers van onschatbare waarde voor internetcriminelen. Ze kunnen goed van pas komen bij cyberaanvallen en bij phishing. En omdat mensen wachtwoorden heel vaak hergebruiken voor andere accounts, geeft de database mogelijk nog toegang tot veel meer accounts.

Gebruikers informeren

Ook mail.ru is tot een onderzoek overgegaan. Dat meldt de maildienst zelf aan Reuters. "We checken nu of de combinatie van username en wachtwoord overeenkomt met nog actieve e-mailadressen. Zodra we genoeg informatie hebben, zullen we de gebruikers die misschien getroffen zijn, informeren."

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat datadiefstallen een onaangename realiteit zijn. "Microsoft heeft veiligheidsmaatregelen genomen om te verhinderen dat accounts gestolen worden. Het bedrijf vraagt ook extra informatie om na te gaan of wie de eigenaar van een account is." Yahoo en Google weigerden commentaar te geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chuck Berry - Roll over Beethoven

Chuck Berry - Roll over Beethoven

Klik op de foto om hem te beluisteren






Charles Edward Anderson Berry (St. Louis, Missouri, 18 oktober 1926), bekend als Chuck Berry, is een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Berry was het eerste lid van de Rock and Roll Hall of Fame (1986).

Johnnie Johnson had de band Sir Johns Trio, en nodigde Chuck Berry in 1952 uit mee te spelen als vervanging voor de zieke saxofonist. Snel nam Berry de leiding van de band over. Hij componeerde zijn liedjes in samenwerking met Johnson (die 20 jaar zou meespelen op zijn nummers), en liet ze registreren met "Chuck Berry" als enige componist/schrijver.

Berry's "Maybellene" (1955) is één van de eerste R&R-nummers.

Berry's idolen waren Nat King Cole, Louis Jordan en Muddy Waters, die allen voornamelijk bluesmuziek maakten.

Hij geraakte met meer dan 30 van zijn opnames in de top-10 en ze worden nog altijd gebracht door bands over de hele wereld.

Berry had een grote invloed op andere muzikanten, zoals op de Rolling Stones en John Lennon, wiens nummer "Come Together" zelfs geplagieerd zou zijn van Berry's "You Can't Catch Me". Angus Young van AC/DC, zegt ook beïnvloed te zijn door Chuck Berry, en heeft ook diens ganzenpas  of duckwalk gebruikt als één van zijn gimmicks. AC/DC heeft op het album T.N.T. het nummer Schooldays  van Chuck Berry opnieuw ingezongen. Een ode aan Chuck Berry en zijn muziek wordt gedaan door Steppenwolf in het nummer Berry Rides Again, waarin de gitaar en de piano treffend het karakteristieke geluid van Berry's gitaar en Johnsons piano laten horen en alle hits voorbij komen.The Beach Boys moesten Chuck Berry vermelden als auteur van hun hit Surfin' USA  omdat het nummer in sterke mate op Sweet little sixteen leek.

Ook Elvis Presley was onder de indruk van Berry. In de jaren zeventig speelde Presley met de gedachte een album op te nemen met enkel liedjes van Berry. Dit is echter nooit gebeurd. Wel heeft Presley door de jaren heen regelmatig Berrynummers opgenomen en gebruikt in zijn live-acts, te weten: Brown-eyed Handsome Man, Memphis, Tennesse, Too Much Monkey Business, Promised Land, Maybellene, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music en School Days.



» Reageer (0)
04-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet gin tonic, dit drankje is perfect om het lange weekend te vieren

Vergeet gin tonic, dit drankje is perfect om het lange weekend te vieren

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/12/5/20160504130833/media_xll_8631065.jpg

Pinterest kan maar niet zwijgen over de wijnslushie. Goede redenen om je gin tonic eens om te ruilen voor dit drankje: het is fris, bevat veel vitamines en ziet er nog eens mooi uit ook.

Cocktails op basis van ijs zijn niet nieuw, denk maar aan piña coladas en daiquiris. De nieuwste trend bevat echter geen sterke drank maar maak je op basis van wijn. Foodies experimenteren met frisse vruchten als perziken en aardbei en voegen daar wijn aan toe.

Kleurtjes op je bord zijn tegenwoordig erg hip, dus het wordt hoog tijd om ook eens een regenboog in je glas te serveren. Je maakt het zelf zo gezond als je wil met verse fruitsappen.

Slushie-tips
De basis is een droge witte of rode wijn met een fruitige toets, denk aan een pinot grigio, sauvignon blanc, rioja of merlot. Voeg daar fruitsap of vers fruit in de blender aan toe. Mix tot je een egaal mengsel krijgt. Vervolgens zet je het drankje in de diepvriezer. De alcohol voorkomt dat het mengsel een grote ijsblok wordt, maar je krijgt wel een soort van heerlijk ijspapje. Als je niet veel tijd hebt, kun je het drankje ook in een ijsmachine afkoelen. Serveren doe je in margerita-glazen of een hippe mason jar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel vriendschappen kan je maximaal onderhouden

Zoveel vriendschappen kan je maximaal onderhouden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/4/13/20160504134752/media_xll_8631193.jpg

Hoeveel beste vrienden heb jij, denk je? Is jouw antwoord meer dan vijf, dan ben je volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar aan het liegen. Zijn theorie luidt dat we maar maximum 5 beste vrienden en 10 goede vrienden kunnen hebben. Zijn theorie werd nu ook getest op basis van 6 miljard telefoongesprekken tussen mensen uit een anoniem Europees land, en de resultaten bevestigen Dunbars stelling.

Je mag dan wel honderd(en) virtuele vrienden hebben op sociale media, volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Concreet zijn dat maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennissen en 100 contacten. Meer vriendschappelijke relaties kan ons brein volgens de antropoloog niet aan. Hoe groter je brein, hoe uitgebreider je vriendengroep, aldus Dunbar.

Telefoongesprek als graadmeter

De theorie van Dunbar is niet nieuw, maar werd wel pas recent getest door 6 miljard telefoongesprekken tussen 35 miljoen mensen uit een niet nader genoemd Europees land te analyseren. De onderzoekers gingen er daarbij van uit dat je de sterkte van vriendschappen kan meten op basis van hoe vaak je elkaar belt. Zij kwamen uit bij een gemiddelde van 4,1 beste vrienden, 11 goede vrienden, 29,8 kennissen en 128,9 "contacten". Resultaten die sterk aanleunen bij de theorie van Dunbar. Tijd voor een rondje defrienden op Facebook dan maar? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bas, die harttransplantatie kreeg in 'CATHéRINE', is overleden:

Bas, die harttransplantatie kreeg in 'CATHéRINE', is overleden: "Hij vroeg of hij zelf ook nog donor kon zijn"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/7/5/20160503232019/media_xll_8629445.jpg

Cathérine Moerkerke duikt in haar VTM-programma 'CATHéRINE' elke week onder in een nieuwe wereld. Deze week volgde de journaliste de 11-jarige Bas Vanstraelen, die een harttransplantatie onderging. Helaas is Bas door complicaties na de operatie overleden. "Basje vroeg aan de dokter of hij zelf ook nog donor kon zijn", vertellen zijn ouders op de Facebookpagina die voor hem werd opgericht. "Om 20u31 is Basje opnieuw de operatiezaal ingegaan om zelf donor te zijn. Zo trots op ons ventje!"

Op 5 november 2015 stortte Bas in op de voetbaltraining. Wat eerst leek op een appelflauwte bleek al snel veel erger: een gedilateerde cardiomyopathie. Bas had een vergroot hart, dat het bloed niet meer goed rondgepompt kreeg.

Bas kreeg onmiddellijk een sportverbod, maar al gauw ging het bergaf met zijn gezondheid. Na enkele aanvallen bleek dat Bas zijn hart er zo slecht aan toe was dat hij op de transplantatielijst werd geplaatst. Op 1 april was het dan zover: iemand had zijn hart afgestaan om het aan Bas te geven.

Helaas traden er complicaties op na de transplantatie, waarna Bas is overleden. In overleg met de ouders heeft VTM de beelden van Bas toch uitgezonden, als laatste eerbetoon en omdat Bas het zelf graag zo wilde.

Veel sterkte aan de ouders, vrienden en familie. Wie graag zijn steun betuigt, kan terecht op een Facebookpagina die voor Bas werd opgericht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komt het woord jeans eigenlijk vandaan?

Waar komt het woord 'jeans' eigenlijk vandaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/1/11/20160503204841/media_xll_8629031.jpg

Wereldwijd heeft bijna iedereen er één in zijn kast liggen, en we begrijpen haast universeel het woord "jeans". Maar waar komt die term eigenlijk vandaan? Een spoedcursus modegeschiedenis, om mee uit te pakken op een volgend caféavondje.

We weten nu al waarvoor dat mysterieuze kleine zakje in onze jeansbroek dient. Maar om te achterhalen hoe de naam van dit kledingstuk tot stand kwam, moeten we 2 eeuwen terug in de tijd. De stof jeans werd voor het eerst gemaakt in het 19e eeuwse Frankrijk, meer bepaald in Nîmes. In het Frans werd het woord serge gebruikt om de stof te omschrijven waarvan jeansbroeken toen gemaakt werden, voluit serge de Nîmes. Die naam kortte zich al snel af naar het huidige "denim", waarmee die term ook meteen verklaard is.

Italiaanse matrozen met gênes
Nog een tijd voor Amerika claimde verantwoordelijk te zijn voor het uitvinden van jeans, was de stof al heel populair in Europa. Meer bepaald bij de matrozen van Genua in Italië. Wanneer ze in Frankrijk moesten zijn, sloegen ze meteen een enorme voorraad serge in, in zo'n grote hoeveelheden dat de stof werd genoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua. En dat was - je raadt het al - jeans. Oorspronkelijk was dat het Franse gênes, waarin je het woord Genua nog herkent.

De rol van Amerika
Toch was het oorspronkelijke serge een heel andere stof dan de spijkerbroeken die we vandaag dragen, en bestond het uit een mix van verschillende materialen. Vandaag de dag dragen we de Amerikaanse versie, die zijn opgang maakte toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden van het Britse Rijk. In plaats van handel te drijven met Europese producenten, gebruikte de VS hun eigen katoenplantages om zelf hun variant op jeans te maken. Al bleven de benamingen denim en jeans wel altijd behouden.

En zo heb je al weer een verhaal te vertellen bij een volgende caféavond op een moment waarop niemand nog iets te zeggen heeft  Graag gedaan.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar stond ze met haar knuffel, midden in de nacht

Daar stond ze met haar knuffel, midden in de nacht

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/2/9/20160504063012/media_xll_8630154.jpg

Drie vrienden uit Amsterdam kregen in de nacht van zondag op maandag de schrik van hun leven. Om 2.45 uur zagen ze in het licht van de koplampen midden op straat een klein blond meisje. "Ze stond daar maar met haar blote beentjes en haar knuffel. Moederziel alleen."

Twee dagen later is klusjesman Arie Goudart (32) er nog vol van. De vrienden kwamen terug van een feestje toen ze het meisje bij een rotonde zagen. "Echt, we schrokken verschrikkelijk. Ze stond daar gewoon op de Meerlandenweg. Met haar blote beentjes. Midden op straat, vlakbij de rotonde. Een blond meisje met roze schoentjes. Nog geen 3 jaar oud."

"Ze had haar knuffel vast. We wisten niet wat we moesten denken. Ze huilde niet, ze was niet bang, maar ze lachte naar ons. Het was behoorlijk koud, dus ik heb mijn jas om haar heengeslagen. Ik ben zelf vader van twee kleine kinderen van 2 en 4 jaar oud. Je moet er niet aan denken dat ze 's nachts in hun pyjama over straat lopen. Wie weet wat er had kunnen gebeuren. Dat is als ouder toch het ergste dat je kan overkomen?"

Arie zette het kind in de auto en draaide de verwarming omhoog. Een van zijn vrienden belde de politie. Daarna keken de vrienden bij de huizen in de buurt of er ergens een deur of raam openstond. Ze zagen niets en hoorden niemand.

Slaapwandelen

Het blonde meisje was niet bang. Ze lachte, maar kon niet vertellen waar ze vandaag kwam of waar ze woonde. "Papa, papa," was het enige dat ze verstaanbaar zei. "Ze was nog geen 3 jaar, schat ik. Praten ging niet goed. Misschien dat ze slaapwandelde."

De vrienden belden de politie die haar een kwartiertje later ophaalde. Nog steeds opgewekt ging het meisje mee. "We hebben daarna nog een tijd gezocht. Ze moet ergens uit de buurt komen, want hoever loopt zo'n meisje nou in het holst van de nacht?"

Nachtslot
Het kind werd opgevangen in het AMC Amsterdam. Ze mankeerde niets. De politie zette een burgernetactie op, maar dat leidde niet naar de ouders. Zij belden pas 's ochtends 112 toen ze merkten dat hun dochtertje niet in haar bedje lag. Het meisje moet uit eigen beweging het huis hebben verlaten. Blijkbaar zat de deur niet op het nachtslot. Voor de politie was de zaak afgedaan nadat het meisje en haar ouders waren herenigd.

Er is geen onderzoek gedaan naar de nachtelijke avonturen van het kind omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Arie blijft het een vreemd verhaal vinden. "We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is en dat het volgens de politie goed met haar gaat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wolvensoort ontdekt en al meteen bedreigd

Nieuwe wolvensoort ontdekt en al meteen bedreigd

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/16/11/20160502162611/media_xll_8625221.jpg

Een Noorse wetenschapper heeft een nieuwe wolvensoort ontdekt in Nepal, maar waarschuwt meteen voor een ernstige bedreiging van de soort: de mens.

In 2004 had de Noorse wetenschapper Madhu Chetri tijdens een trektocht door natuurpark Annapurna in Nepal oog in oog gestaan met een dier waarvan hij meteen wist dat het geen wilde hond was, een dier dat vaak voorkomt in die regio. Uiteindelijk hield hij het op een Himalayawolf, een soort die echter nooit eerder in Nepal werd gespot.

Deze wolf werd tweehonderd jaar geleden ingedeeld als subklasse van de grijze wolf, een dier dat voorkomt in Tibet en in India maar nooit eerder was aangetroffen in Nepal.

Chetri trok jaren later opnieuw naar Nepal en ging op zoek naar overblijfselen en uitwerpselen van het dier dat hij er ooit spotte. Aan de hand van onderzoek van de gevonden restanten concludeert hij nu dat de Himalayawolf, ook wel wollige wolf genoemd vanwege zijn pluizige bontkraag, al 800.000 jaar afgezonderd leeft van andere wolvensoorten.

De conclusie van zijn onderzoek, dat verschenen is in ZooKeys, is dan ook dat het hier om een heel nieuwe soort gaat, eerder dan een ondersoort van de grijze wol

Bedreigd door herders

Aan de conclusie over zijn nieuwe ontdekking koppelt Chetri echter een waarschuwing. Hij vreest namelijk dat de pas ontdekte soort meteen ook erg bedreigd is door de herders met wie het dier zijn habitat in de Nepalese regio deelt. De herders hebben het gemunt op de wolf omdat ze vrezen dat die een bedreiging vormt voor hun vee.

"Deze genetische variant van de Himalayawolf verdient speciale aandacht en behoudsmaatregelen want er heerst momenteel een conflict tussen mens en dier", schrijft hij in zijn paper. "Een speciaal actieplan is nodig om het conflict te ontmijnen en de lokale gemeenschappen in Nepal ervan te overtuigen dat het behoud van de wolvensoort erg belangrijk is." (br.hln)


» Reageer (0)
03-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby met 15 vingers en 16 tenen geboren

Baby met 15 vingers en 16 tenen geboren

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/13/3/20160503080904/media_xll_8626833.jpg

Tien vingers en tien tenen: dat is spijtig genoeg niet het lot van een pasgeboren baby in China. Het jongetje kwam ter wereld met liefst 15 vingers en 16 tenen.

Het kind kreeg de bijnaam Hong Hong en zag drie maanden geleden het levenslicht in een dorp in de centrale Hunanprovincie. De moeder lijdt ook aan polydactylie, een aandoening waarbij mensen geboren worden met meer dan vijf tenen of vingers aan een hand of voet.

Hong Hong heeft twee handpalmen aan iedere hand en in totaal 15 vingers. De baby moet het stellen zonder duimen. Zijn voeten tellen samen 16 tenen.

Het arbeidersgezin heeft het niet breed en wil geld inzamelen om een operatie te kunnen betalen. Het doet daarvoor een beroep op lokale liefdadigheidsorganisaties en het brede publiek. Voor de ingreep en nazorg is tot 67.000 euro nodig, weet de nieuwswebsite news.com.au. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Fragile

Sting - Fragile

Klik op de foto om hem te beluisteren






Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.



» Reageer (0)
02-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom mei de beste maand is om met een dieet te starten

Waarom mei de beste maand is om met een dieet te starten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/5/6/20160502103310/media_xll_8624241.jpg

Die goede voornemens van januari zijn, als het goed is, al lang gesneuveld. Maar ondertussen nadert ook het bikiniseizoen met rasse schreden. Geen paniek, Dr. Oz argumenteert waarom mei de beste maand is om je gezonde voornemens opnieuw leven in te blazen, inclusief enkele voedingstips. Met andere woorden: je hebt geen excuses meer.

De van televisie bekende Dr. Mehmet Oz stelde in zijn Dr. Oz show vorige week zijn "28-day Shrink Your Stomach Challenge" voor, een verzameling voedingsrichtlijnen die je in 28 dagen een verminderd hongergevoel en bijgevolg op termijn ook wat minder kilo's belooft. Wij willen jullie zeker niet opzadelen met strikte eetschema's of crashdiëten, maar de argumenten die Dr. Oz aanhaalt om vanaf vandaag wat meer groenten op je bord te leggen en die loopschoenen terug aan te trekken, houden wel stand. Zijn redenen:

- 61% van de vrouwen zou in mei opnieuw op haar gewicht gaan letten, en 57% zegt dat diëten makkelijker gaat in de lente of zomer, volgens een enquête van Dr. Oz.

- Je eet minder als het warmer is, omdat je behoefte aan winterse comfort food afneemt. Een fris kommetje aardbeien als tussendoortje? Graag!

- Door het mooie weer kom je vanzelf meer buiten, ben je actiever en ga je sneller te voet of met de fiets ergens heen.

- Blootstelling aan de lentezon geeft je serotonine-niveau een boost, waardoor je eetlust afneemt.

- Er is een ruime keuze aan gezonde seizoensgroenten en - fruit, zoals komkommer, asperges, rabarber en perziken.

De tips van Dr. Oz

Als een onderdeel van zijn 28-dagenplan, geeft Dr. Oz 4 hoofdrichtlijnen mee die kunnen helpen voor een strakker buikje tegen de zomer. Van de eerste zijn wij alvast fan, de laatste kan ons iets minder bekoren. Maar proberen gaat altijd mee:

- Avocado in de ochtend. Een toast met avocado of een groene smoothie met deze vrucht is een perfecte start van de ochtend, volgens Dr. Oz. De vezels en gezonde vetten zijn een prima start om aan de dag te beginnen en je metabolisme op gang te trekken.

- Groenten, de hele dag door. Snack tussendoor op een stukje komkommer of wortel, en zorg zowel bij de lunch als bij het avondmaal voor een stevige portie groenten. Dr. Oz zweert zelf bij een "veggie flush drink" van spinazie, komkommer en peer.

- 12 uur vasten. Dr. Oz adviseert om je metabolisme 's nachts 12u te laten rusten, en bijvoorbeeld niks te eten tussen 21u 's avonds en 9u 's ochtends.

- Dit mijd je beter: suiker, light drankjes, bewerkt voedsel en alcohol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richie Havens - Freedom

Richie Havens - Freedom

Klik op de foto om hem te beluisteren





Richie Havens (Brooklyn, 21 januari 1941 - 22 april 2013) was een Afro-Amerikaanse folkzanger en -gitarist. Zijn wilde gitaarspel maakte hem in de jaren '60 tot een groot muzikant.

Richie Havens werd geboren op 21 januari 1941 in Brooklyn, als zoon van een pianist. Havens werd al vroeg bij de muziek van zijn familie betrokken, maar hij zelf had ook aanleg voor beeldende kunst. Zodoende heeft hij enkele jaren in Greenwich Village op straat portrettekeningen van toeristen gemaakt.

In Greenwich Village ontwikkelde Havens ook meer muzikale interesse. Hij was in folkclubs een bezienswaardigheid, omdat hij zich als zwarte muzikant tussen voornamelijk blanken voortbewoog. Havens liet zich inspireren door onder anderen Bob Dylan en Joan Baez, maar voegde daar zelf een aantal herkenbare elementen aan toe. Zo was het bekend dat hij zijn gitaar standaard op het akkoord D majeur had afgestemd, en zijn er af en toe elementen van zijn verleden als jonge gospelzanger in te horen. Bovendien tikte hij bij het spelen zo ritmisch met zijn voet op de grond, dat het klonk alsof er een drumpartij gespeeld werd. Dat, en zijn snelle gitaarspel, maakte van Havens' muziek een geheel eigen stijl, die ervoor zorgde dat hij in 1965 een contract kreeg aangeboden bij platenmaatschappij Douglas.

Een muzikaal hoogtepunt was voor Havens zijn optreden op Woodstock, het grootste rockfestival ooit, in 1969. Tijdens zijn optreden werd er zo veel geapplaudisseerd, dat Richie Havens het niet over zijn hart kon verkrijgen om te stoppen met spelen. Op het moment dat al zijn nummers al gespeeld waren, besloot hij een improvisatie te spelen op het nummer 'Motherless Child', waarin hij het woord 'freedom' keer op keer herhaalde. Onder de titel 'Freedom' werd dit nummer een internationale hit.

Na Woodstock kwam Havens carrière in een stroomversnelling. Hij speelde veel eigen versies van nummers van onder anderen Bob Dylan en The Beatles, waar 'Here Comes The Sun' een bekend voorbeeld van is. Ook speelde hij mee op de soloalbums van ex-Genesisleden Peter Gabriel en Steve Hackett. Bovendien speelde hij in 1993 bij de inwijding van Bill Clinton als president. Het nummer Hands of Time, dat hij samen met Groove Armada maakte, werd in 2004 gebruikt in de film Collateral (waarin o.a. Jamie Foxx en Tom Cruise speelden). Het nummer werd in die film door één van de karakters als een klassieker afgeschilderd. Later werd Hands of Time ook gebruikt in programma's als Over Mijn Lijk.


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!