Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




01-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Esther & Abi Ofarim: Morning of my life

Esther & Abi Ofarim: Morning of my life

Om hun te beluisteren druk op de foto


https://www.mupload.nl/img/ke9l6frb6gmhg.jpg



Esther Ofarim, geboren als Esther Zaied (Safed, 13 juni 1941) is een Israëlische zangeres, die met haar man Abi Ofarim het zangduo Esther & Abi Ofarim vormde.


In 1959 leerde ze haar man kennen. Ze zongen zowel Hebreeuwse als Engelse liedjes.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabeltjeskrant komt terug in 3D

Fabeltjeskrant komt terug in 3D

https://www.mupload.nl/img/vwsrx5mokmqnu.jpg

Bijna vijftig jaar nadat de allereerste Fabeltjeskrant de kijkbuiskinderen betoverde, is een 3D-animatieversie van het kinderprogramma in aantocht, schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. 

Volgend jaar oktober moet een half uur durende special op televisie te zien zijn. In 2019 leest Meneer de Uil weer dagelijks een verse Fabeltjeskrant voor, dat willen Robin de Levita (zoon van bedenker Loek de Levita) en productiehuis Rubinstein.

De ontwerpen van de blauw-gele oehoe, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, gebroeders Ed en Willem Bever en Meneer de Raaf zijn klaar. “Ze zijn, net als in de oorspronkelijke serie, van vilt. Dat was heel belangrijk voor mij”, legt De Levita uit. “Dat geeft een zachte uitstraling, door vilt valt het licht op een mooie manier op hen. Ik zag ooit een digitale Mickey Mouse die erg ‘plastic’ was geworden. Dat wilde ik onder geen beding.”  (br.hln)


» Reageer (0)
31-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oceaan geeft geheimen prijs: biologen vinden opnieuw meters diepe onderwatergrot in Great Barrier Reef

De oceaan geeft geheimen prijs: biologen vinden opnieuw meters diepe onderwatergrot in Great Barrier Reef

https://www.mupload.nl/img/p1vby4j1nzcud.jpg

Nooit eerder was de schade aan het Great Barrier Reef zo groot, al valt er af en toe ook positief nieuws te rapen rond het bekendste koraalrif ter wereld. Zoals de vondst van een nieuw ‘groot blauw gat’ bijvoorbeeld. Het werd ontdekt in een stukje rif dat tot nu toe nauwelijks onderzocht werd.

Het was Australisch mariene bioloog Johnny Gaskell die zondag samen met z’n team de ontdekking deed. Het blauwe onderwatergat bevindt zich op goed 200 kilometer van het Daydreameiland, een van de zeven eilandjes aan de oostkust van Australië die tussen het rif genesteld liggen. Liefst tien uur had Gaskell nodig om het natuurfenomeen te bereiken. De tocht moest ’s nachts gebeuren.

Stalactieten

Volgens onderzoekers zou dit blauwe gat - waarvan het bestaan al eerder gesuggereerd werd - nog een pak ouder zijn dat het bekende ‘Great Blue Hole’ voor de kust van Belize dat in de jaren 70 ontdekt werd. Die onderwatergrot zou liefst 153.000 jaar geleden ontstaan zijn en later, tijdens verschillende ijstijden, haar definitieve vorm gekregen hebben. Met een diameter van 318 meter en een diepte van 124 meter, is het gat het grootste dat tot nu toe aangetroffen en onderzocht werd. Duikers vonden er onder meer gigantische verzamelingen stalactieten. Niet voor niets kreeg het ‘Great Blue Hole’ in 2012 nog een plekje op de lijst van tien meest spectaculaire plaatsen ter wereld, althans volgens Discovery Channel.
De onderwatergrot die dit weekend haar eerste bezoekers kreeg, herbergt kolonies koraalrif die ‘gezond’ zijn en nog niet aangetast door verbleking, de opwarming van de aarde of de stormen die het meer dan 340.000 vierkante kilometer grote rif al decennia lang teisteren. Ook opvallend: het nieuw ontdekte gat is zo goed als overal perfect rond.

Donkerblauw water

Gaskell en zijn team zijn met de vondst van de grot alvast niet aan hun proefstuk toe, want ook eind september al vonden ze een blauw onderwatergat nadat ze via Google Maps op de speciale vorm waren gestoten. Ook toen troffen ze een immense verzameling onaangetast koraal aan, waaronder hertshoornkoraal. Gaskell verleende uiteindelijk zijn naam aan de onderwatergrot.
Dankzij de erosie van kalksteengrotten in het rif kunnen de felblauwe onderwatergaten ontstaan. Door hun diepte kleurt het water er donkerblauw omdat het er meer zonlicht absorbeert - vandaar het contrast met het appelblauwzeegroene water op andere plekken in het rif.

Reuzenslak

Onlangs nog raakte bekend dat de Australische overheid zeldzame reuzenslakken wil inzetten om het Great Barrier Reef te redden. Een van de meest bizarre bedreigingen is immers de doornenkroon of zeesterren die vooral ’s nachts op het rif klimmen om het levende koraal ‘af te grazen’. Eén zo’n zeester kan jaarlijks tien vierkante meter koraal eten. Intussen is een kweekprogramma opgestart en zullen de slakken uitgezet worden op enkele strategische plaatsen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim tienduizend eigenaars van zonnepanelen willen geld groenestroomcertificaten niet

Ruim tienduizend eigenaars van zonnepanelen willen geld groenestroomcertificaten niet

https://images4.persgroep.net/rcs/3ga6dO9p0mhlZek1-c0nT7xERmI/diocontent/114403390/_crop/0/112/1622/910/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel ze daar recht op hebben, vroegen ruim 10.000 eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen het afgelopen jaar hun groenestroomcertificaten bij hun distributienetbeheerder Infrax/Eandis niet aan. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

Op 14 november vorig jaar zijn de distributienetbeheerders Infrax en Eandis verantwoordelijk geworden voor de groenestroomcertificaten in Vlaanderen. “Vorige maand, dus bijna één jaar na de overdracht naar de netbeheerders, waren ruim 10.000 installaties nog altijd niet aangemeld: 4.330 bij Infrax en 5.839 bij Eandis”, zegt Johan Danen (Groen), die de cijfers bij Vlaams Energieminister Bart Tommelein opvroeg.

Desinteresse?

Infrax vermoedt desinteresse bij een groot deel van deze ‘achterblijvers’. “Ook na zes herinneringen per mail en brief laten deze mensen na zich in orde te stellen”, zegt Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt. Verdoodt roept deze mensen op om zich alsnog in orde te stellen. “Zeker aangezien zij de niet-aangevraagde certificaten van het voorbije jaar nog altijd kunnen innen, simpelweg omdat de uitkering ervan gebeurt op basis van de vorige meterstand. Ze hebben er dus alle baat bij dit snel te doen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 snelle tips voor minder afwas ’s avonds

5 snelle tips voor minder afwas ’s avonds

https://www.mupload.nl/img/9gjx6ivuze7gt.jpg

Heerlijk, zo’n huisgemaakte maaltijd. Alleen jammer dat je naast een rondgegeten buikje ook met drie vieze kommen, een aangekoekte pan, een hoop vuil servies en heel wat ander gebruikt keukengerei blijft zitten. Met deze tips kan je die afwasberg wat beperken en meer tijd in de zetel doorbrengen.

1. Gebruik hetzelfde glas

Je begint de dag met een kop koffie of een glas water, een paar uur later heb je zin in iets fris, in de namiddag drink je ook nog iets en ’s avonds lust je wel een glaasje frisdrank bij het eten. En voor je het weet gebruikt iedereen in het gezin vier verschillende glazen per dag. Het is niet omdat je twintig glazen in je keukenkastje hebt staan, dat je ze ook allemaal moet gebruiken. Neem niet iedere keer een nieuw glas uit de kast als je dorst hebt, maar gebruik de hele dag door hetzelfde exemplaar, dat je tussendoor uiteraard wél even mag uitspoelen.

2. Spoel snel af

Oké, leuk is anders, maar je hebt er op lange termijn wel meer plezier van. In plaats van dat ontbijtbord met restjes confituur of kommetje met een overschotje havermoutpap gewoon naast de gootsteen te zetten, spoel je alles eerst even af. Op die manier voorkom je dat etensresten de tijd krijgen om aan te koeken en bespaar je je ’s avonds een heel schrobkarwei wanneer het tijd is om die restjes er weer af te krijgen.

3. Kook slim

Wie lui is, moet slim zijn. Kook meteen in de kommen die je later op de avond ook op tafel zet. Een wok- of braadpan, bijvoorbeeld, of een smakelijke ovenschotel. Op die manier beperk je het aantal vuile potten en pannen. Ga ook niet voor alle ingrediënten die je moet snijden een ander mes gebruiken. Koop gewoon één vlijmscherp exemplaar, en gebruik dat voor alles (maar wees natuurlijk wél voorzichtig).

4. Gebruik de kooktijd

Moet je wachten tot de spaghetti kookt? Of misschien sta je wel te  niksen terwijl je vlees langzaam gaart? Gebruik die tijd door ondertussen al een paar potten en pannen af te wassen. Die hoef je dan later alvast niet meer te doen.

5. Restjes

Restjes na een maaltijd zijn fantastisch. Het betekent namelijk dat je de dag erna niet hoeft te koken. Kortom: geen afwas. Het kan dus geen kwaad om een portie te veel klaar te maken. Geen zin om die plastic potjes nadien af te wassen? Dek gewoon een bord af met plastic folie of bewaar vast voedsel, zoals quiche of cake, in een broodzak. (br.hln)


» Reageer (0)
30-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De leukste activiteiten met je kinderen in de herfstvakantie

De leukste activiteiten met je kinderen in de herfstvakantie

https://www.mupload.nl/img/oxhk3ubbjaamz.jpg

Hoera, vakantie! Nog geen idee wat te doen met je bengels? Wij verzamelden 10 leuke activiteiten om je kinderen (en jezelf) heel de week zoet mee te houden. Van een indoor sneeuwbaan tot een tentoonstelling over LEGO.

1. Een indoor skipiste

Antwerpen is een nieuwe sneeuwbaan rijker. Gisteren opende ‘Aspen’ in Wilrijk feestelijk de deuren. Een skipiste waar je het hele jaar door de perfecte sneeuw vindt om op te skiën, snowboarden en zelfs sleeën. De baan heeft een vrije hoogte van 15 meter, op het balkon in de sneeuwhal kun je uitrusten met een warme chocomelk.
Meer info: www.aspen.be.

2. Suske en Wiske als kleuters in nieuwe animatiereeks 

Suske en Wiske Junior is een gloednieuwe animatiereeks waarin de jonge versie van Suske en Wiske kleuters mee uit de realiteit nemen naar een fantasiewereld waar ze spannende avonturen beleven. Op maandag 30 en dinsdag 31 oktober kan je in primeur de eerste vier afleveringen bekijken in Comics Station Antwerp. De eerste 100 mensen krijgen een gratis Suske en Wiske Junior fluovestje, verder vinden er ook tal van randactiviteiten plaats. 
Suske en Wiske Junior is vanaf maandag 6 november te zien op Ketnet. Meer info: www.ketnet.be en www.comicsstation.be.

3. Ostend Zombie Race

Net voor Halloween loop je in Sportpark De Schorre een parcours vol obstakels en huiveringwekkende zombies, door het bos, over heuvels en door bunkers. Kies voor de 5 km lange obstakelrun of raap al je moed samen en ga voor 10 km. Je enige doel: levend de finish halen.
Meer info: www.visitoostende.be.

4. Pipi Langkous

Elke ouder herinnert zich ongetwijfeld zelf nog de streken van de roodharige Pipi Langkous, maar kennen ook je kinderen het verhaal van het kleine meisje dat alleen in een groot huis woont met haar gevlekt paard en aapje ‘Meneer Nilsson’? Op 29 oktober is er een voorstelling van de film in Cinema ZED in Leuven, allen daarheen dus!
Meer info: www.filmanjaro.be

5. Bricklive: de tentoonstelling voor LEGO-fanaten

De hele herfstvakantie lang vindt in Tour & Taxis in Brussel een tentoonstelling plaats waar LEGO-fans van zullen smullen. Met de meer dan 3 miljoen LEGO-blokjes kunnen je kinderen en jij je fantasie en creativiteit echt de vrije loop laten, wat ook exact de bedoeling is van Bricklive. 
Meer info: www.bricklive.be.

6. Games spelen en ontwikkelen

Kinderen in huis die verslingerd zijn aan gamen? Stuur ze op maandag 30 oktober dan naar de bib van Hoogstraten waar ze de hele dag leuke spelletjes kunnen spelen én zelf maken. De toegang is gratis maar je moet wel reserveren.
Meer info: www.hoogstraten.be/vormingbib.

7. De Oktoberfoor

Naar jaarlijkse gewoonte vindt de Oktoberfoor dit najaar opnieuw plaats in Oostende. Gil het uit op één van de 75 duizelingwekkende kermisattracties, proef allerlei zoetigheden of laat je kinderen griezelen tijdens de Halloween-avond. Ideaal voor als het buiten eens niét grauw en grijs is.
Meer info: visitoostende.be.

8. De Boekenbeurs

De Boekenbeurs in Antwerpen behoeft geen introductie meer, maar het blijft wel een leuke activiteit voor zowel jezelf als je kinderen natuurlijk. Bijna elke dag vinden er toffe hoorspellen en workshops plaats, zodat ook jij in alle rust kunt rondstruinen en misschien wel een babbeltje doen met je favoriete schrijver?
Meer info: www.boekenbeurs.be.

9. Kattenkwaad in Bokrijk

Van 1 tot 5 november gaat in het Openluchtmuseum Bokrijk het doe-festival Kattenkwaad door. Kinderen kunnen zich uitleven op onder andere een bungee trampoline, op de bangelijke deathride, zich een circusartiest wagen in de acrobatenpiste en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Voor durvers.
Meer info: www.bokrijk.be

10. Een ponyrit in het bos

Als je kind geen schrik heeft van paarden is de ponyrit in het Malou Park in Woluwe ongetwijfeld een van de leukste herfstactiviteiten voor hen om mee uit te pakken op school. De wandeling duurt ongeveer 40 minuten en aan de ouders wordt gevraagd om mee te komen om de pony’s te begeleiden (kennis van paarden is niet nodig).
Meer info: www.ponyplesure.be. (br.hln)


» Reageer (0)
28-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Bewaar koffie nooit in een thermos” en andere tips voor het lekkerste kopje koffie

“Bewaar koffie nooit in een thermos” en andere tips voor het lekkerste kopje koffie

https://www.mupload.nl/img/r6qx3t6dq9e0n.jpg

Een lekker kopje koffie smaakt iedereen, dat heeft Marjolein Vermeersch, die haar eigen artisanale koffiebranderij runt, goed begrepen. ze schreef er samen met haar moeder Martine Nijsters een boek over: ‘Slow Coffee: een eigenzinnig koffieboek vol inside-kennis en recepten’. En wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Vers van de molen

Haal de koffie zo vers mogelijk in huis en koop geen al te grote koffievoorraden. Sla de koffie op in een droge, niet al te warme ruimte. Bewaar de koffie niet in het keukenkastje boven het fornuis, maar in een droge, koele bergplaats, ver van alle keukendampen. Maal de koffie ook pas net voor je hem zet, zo is je koffie het lekkerst.

Kwaliteit

Gebruik kwaliteit: voor je koffie, maar ook voor je molen en zetapparaten. Het is een investering in een toekomst vol zalige koffiemomenten. Hou al je koffieattributen ook grondig schoon. Van molen tot kan, reinig alles met helder water en wrijf het droog, zodat geen oude smaken de volgende pret bederven.

Geen thermos

Hou de koffie niet warm op een plaat of in de thermos. Dat verzuurt de koffie en zelfs de beste kwaliteit sneuvelt na verloop van tijd, om dat de aroma- en smaadragers in een thermos afbreken en een zurige smaak aan de koffie geven. Als je niet anders kunt, hou de koffie zeker niet langer dan een uur in een thermos. Beter is het om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden: spoel de koffekan vóór het gebruik met heet water om, zodat het porselein of aardewerk zelf warm is.

Van de kook

Gebruik ziedend water (net van de kook) en een goede manier om de koffie te zetten. Laat de koffie zelf nooit koken: ‘Café bouillu, café foutu!’ Als je een koffiekan en kopjes koopt, kies dan voor porselein, glad aardewerk (niet poreus) of glas. Die materialen beschermen het aroma van je koffie, hoewel glas iets minder aangenaam is om er koffie uit te drinken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tina Turner: “Ik vluchtte weg van Ike en werd bijna aangereden op de snelweg”

Tina Turner: “Ik vluchtte weg van Ike en werd bijna aangereden op de snelweg”

https://www.mupload.nl/img/rj3r33sp6hfhn.jpg

Tina Turners naam zal altijd onlosmakelijk verbonden blijven met die van haar ex-man Ike. Niet alleen omdat ze samen de monsterhit ‘Proud Mary’ uitbrachten, maar ook omdat de man erg losse handjes had. Tina vertelde in een interview met Jonathan Ross nu hoe ver die mishandeling precies ging.

Ike en Tina Turner waren in totaal 16 jaar getrouwd, van 1962 tot 1978. Het koppel vormde een enorm succesvol showbizzduo, maar kenden ook een heel explosieve relatie. Vooral het druggebruik van Ike, die zwaar verslaafd was aan cocaïne, zorgde voor heel wat ruzies en gevechten. Tina kan zich echter nog het exacte moment herinneren waarop Ike volgens haar gevaarlijk werd. Dat vertelt ze in de talkshow van Jonathan Ross, die dit weekend wordt uitgezonden.

Op 1 juli 1976 raakten de twee in een gevecht verwikkeld in hun limousine. Ike was op dat moment al vijf dagen wakker - de cocaïne hield hem op de been. Door zijn verslaving had hij letterlijk een gat in zijn septum gebrand en kreeg daardoor vaak neusbloedingen. Op die bewuste dag  vond hij dat Tina hem niet snel genoeg hielp toen hij begon te bloeden. Hij sloeg haar in het gezicht, maar ze beet van zich af en krabde en schopte haar man. Toen ze aankwamen in het hotel, zaten ze beiden onder het bloed en had Tina er genoeg van.

Snelweg

“Het was heel moeilijk en gevaarlijk, want hij was gewelddadig, zat aan de drugs en voelde zich tegelijk heel onzeker. Ik had geen geld en wist niet waar ik heen moest, maar besloot het erop te wagen. Toen hij zijn roes aan het uitslapen was, vertrok ik uit het hotel, ging door de keuken naar de achterdeur en stak een snelweg over.”

“Ik had de snelheid van de wagens niet goed ingeschat”, vervolgt ze, “Een heel grote truck kwam recht op me af en begon te claxonneren. Ik dacht echt dat het met me afgelopen was toen.” Tina verbleef vervolgens in hotels en bij vrienden, en vroeg uiteindelijk de scheiding aan. “Hij heeft alles gehouden”, vertelt ze over de financiële situatie. “Hij zei altijd: ‘als je vertrekt, vertrek je zoals je gekomen bent’. In de relatie was er nooit vrijheid; hij was altijd gewelddadig en ik had geen controle. Op een bepaald moment had ik er gewoon genoeg van. Het leven had zo geen zin meer. De enige reden waarom ik zo lang gebleven ben, was omdat ik hem probeerde te helpen.”

In 1985 leerde Tina haar huidige man Erwin Bach kennen. De twee zijn nog steeds gelukkig samen. (br.hln)


» Reageer (0)
27-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man wordt ‘wakker’ tijdens eigen begrafenis en doet rouwende familie schrikken

Man wordt ‘wakker’ tijdens eigen begrafenis en doet rouwende familie schrikken

https://www.mupload.nl/img/tofleijyc6kw3.jpg

De verwanten van een Peruaanse man waren ontzettend verdrietig omdat hij zo jong was heengegaan. Maar tijdens de begrafenis schrokken ze zich rot. Ze zagen hoe zijn borstkas op en neer ging. Hij ademde!

Watson Franklin Mandujano Doroteo uit de stad Tingo Maria in Peru werd op 21 oktober doodverklaard nadat er complicaties waren opgetreden tijdens een wortelkanaalbehandeling.

Tijdens de begrafenis lag de 24-jarige man in een open kist. En toen gebeurde het. Alerte familieleden zagen hoe zijn borstkas zachtjes op en neer ging. Ze haalden er vliegensvlug een dokter bij en die bevestigde hun vermoeden: hij vertoonde tekenen van leven.

Doroteo werd in allerijl uit de kist gehaald en naar het hospitaal gebracht. Daar werd de man helaas opnieuw doodverklaard. Wellicht was hij tot die tijd verdoofd geweest van de medicatie tijdens de behandeling. Maar stierf hij daarna alsnog. Dat claimt althans zijn familie.

Volgens zijn troosteloze verwanten had men Doroteo het geneesmiddel ‘Diazepam’ toegediend in aanloop naar de operatie. De politie onderzoekt de merkwaardige zaak. Zijn familie eist gerechtigheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norah Jones - Don't Know Why

Norah Jones - Don't Know Why

Klik op de foto om ze te beluisteren

Norah Jones, volledige naam Geetali Norah Jones Shankar (New York, 30 maart 1979), is een Amerikaanse jazz-zangeres.
Jones is een dochter van de Indiase sitarspeler Ravi Shankar en Sue Jones. Ze is een halfzuster van muzikante Anoushka Shankar, geboren uit het tweede huwelijk van haar vader Shankar. Jones bracht haar jeugd door bij haar moeder, die naar Dallas (Texas) verhuisde toen ze vier jaar oud was.

Jones is sterk beïnvloed door de muziek van (onder anderen) Bill Evans en Billie Holiday. Ze beschouwt Willie Nelson als haar grote idool. Op vijfjarige leeftijd begon Jones met zingen in kerkkoren. Twee jaar later startte ze met pianolessen en speelde ze een tijdje saxofoon. Op haar vijftiende verhuisde Jones naar Dallas, waar ze zich inschreef op de Booker T. Washington High School voor drama en visuele kunsten. Op haar zestiende gaf ze haar eerste optreden in een plaatselijke coffeeshop, waarbij ze I’ll be seeing you zong. Ze vond zingen leuk, maar had het idee dat een pianostudie haar een vastere basis zou geven. Terwijl ze nog op school zat, won ze de Down Beat Student Music Awards (SMA) voor Best Jazz Vocalist en Best Original Composition in 1996. In 1997 behaalde ze nogmaals een SMA voor Best Jazz Vocalist

» Reageer (0)
26-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uurdiscussie: moet het winteruur de standaard worden?

Uurdiscussie: moet het winteruur de standaard worden?

https://images4.persgroep.net/rcs/GBzRuMF8h5qcMcvA5a19L6U4xJA/diocontent/114047583/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“De zomertijd heeft zijn beste tijd gehad.” Het is inmiddels een bekende uitspraak van weerman Frank Deboosere. Hij is een grote fan van de wintertijd, die eigenlijk de ‘echte’ tijd is. Maar waarom de zomertijd afschaffen en niet de wintertijd? 

In de nacht van zaterdag op zondag is het klokverzetcircus daar weer  en schakelen we over van zomertijd op wintertijd. De klok gaat één uur achteruit en we mogen een uur langer in bed blijven liggen. Vanaf dan komt de zon een uur vroeger op en gaat ze een uur vroeger onder, en dat tot 25 maart 2018, wanneer we opnieuw overschakelen op zomertijd. Dat de zon nu een uur vroeger onder gaat, maakt van de overschakeling naar het winteruur de start van een risicovolle periode op het vlak van verkeersveiligheid.

Tweejaarlijks gepruts

Algemeen gezien is het tweejaarlijks gepruts met de tijd een erg ingrijpend gebeuren. Wereldwijd zorgt het voor een hoop ellende en gemiste afspraken, aanpassingsproblemen in het gezin en het bedrijfsleven. De overgang van winter- naar zomertijd en omgekeerd heeft volgens studies ook een niet te negeren invloed op onze biologische klok en onze gezondheid. In de dagen na een tijdsovergang is er een stijging in het aantal beroertes, hartaanvallen en verkeersongevallen. Kortom, het artificiële spelletje met de tijd heeft een heleboel nadelige effecten. En dat twee keer per jaar. “Blijf gewoon van de tijd af”, argumenteert weerman Frank Deboosere geregeld.

Als het aan een groep van 70 Europarlementsleden ligt, is het in ieder geval mogelijk een van de laatste keren dat we ‘sjoemelen’ met de tijd. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens de Europarlementsleden, uit alle acht fracties van het parlement, veel meer nadelen dan voordelen. In december wordt gestemd over een resolutie en als die wordt aangenomen, buigt de Europese Commissie zich over het vraagstuk. Als een meerderheid van de EU-landen voorstander blijkt van afschaffing, dan komt er een eind aan de zomer- en wintertijd. Maar welke tijd zullen we dan gebruiken? De zomertijd of de wintertijd?

Energiebesparing?

Om te begrijpen waarom we aan de tijd zijn beginnen broddelen - en waarom specifiek het zomeruur steeds meer achterhaald is volgens onder meer Frank Deboosere - moeten we terug naar 1977 en de economische crisis van die tijd. Overheden wereldwijd zochten naar energiebesparende maatregelen om de rekeningen van de mensen te drukken en vonden een oplossing in een geschuif met het uur. Ziedaar de geboorte van het zomeruur, want als het ’s avonds langer licht is, hoeven de lichten minder snel aan en blijven mensen langer buiten. Energie en meteen ook geld gespaard, hoera.

Maar dat argument gaat niet meer op, blijkt uit studies. Als we vandaag de berekening maken, bespaar je met de overschakeling tussen het winter – en zomeruur jaarlijks 2,60 euro op je elektriciteitsrekening. Een verwaarloosbaar economisch voordeel, onder meer door de komst van ledverlichting en energie-efficiëntere toestellen. En meer dan vaak wordt enig besparend effect tenietgedaan door apparaten als airconditioning die wel lustig draaien in de zomermaanden. Nee, voor energiebesparing moeten we het niet meer doen.

Standaardtijd

Het belangrijkste argument voor de afschaffing van de zomertijd is dat de wintertijd eigenlijk onze standaardtijd GMT+1 is (ofwel de wereldtijd plus een uur). Met een omschakeling naar de zomertijd zitten we eigenlijk dus twee uur boven die tijd. “Precies dat maakt het moeilijk om ook in de winter een echte zomertijd te gebruiken”, aldus weerman Frank Deboosere op zijn website.

Licht om kwart voor tien

Als het altijd zomertijd zou zijn, zou de ochtendspits dan maandenlang in het donker verlopen en moeten kinderen ook maandenlang in complete duisternis naar school. Met de zomertijd als dé tijd komt de zon op 1 januari namelijk bijvoorbeeld pas op rond 9u45. De combinatie van duisternis (en de ochtendmist, die een uur langer blijft hangen) vergroot de kans op zware verkeersongevallen. De avondspits valt dan weer op het heetst van de dag en veroorzaakt ernstige ozonoverlast.

Te lang licht

“En dan komt er natuurlijk nog bij dat met de zomertijd ’s zomers de nachten heel laat beginnen”, stelt Deboosere. “Het nachtlawaai begint en eindigt dus later. Jonge kinderen moeten naar bed bij klaarlichte dag en in verzengende hitte.” En ook volwassenen ondervinden last van de zomerhitte die een uur langer blijft hangen in de slaapkamers, waardoor we minder gemakkelijk in slaap vallen en het zomeruur zo nadelige effecten heeft op ons slaapritme.

“Mijns inziens zou het veel beter zijn om het hele jaar door de wintertijd te behouden, maar om de mensen toe te laten in de zomermaanden een uur vroeger te komen werken”, besluit Deboosere.  Zo verlopen de spitsen ’s ochtends en ’s avonds meer gespreid en dat zou volgens de weerman minder files, minder vervuiling en minder tijdverlies betekenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijlvol als een Parisienne: de baret is het hoofddeksel van de winter

Stijlvol als een Parisienne: de baret is het hoofddeksel van de winter

https://www.mupload.nl/img/r4ss0khetc8lh.jpg

Een baret geeft je instant de flair van een chique Parisienne, het houdt je hoofd warm in de winter en het is ook nog eens betaalbaar. Kortom, het is het ultieme accessoire voor de komende maanden, en dat hebben fashionista’s massaal in het snuitje.

Wie recent nog op citytrip ging naar hippe grootsteden als New York, Tokio of Berlijn viel het ongetwijfeld ook op: de baret is opnieuw immens populair. Je ziet er vrouwen van elke leeftijd rondlopen met het nationale hoofddeksel van Frankrijk op hun hoofd, en ook op Instagram poseert de ene hippe blogger na de andere met een baret aan. Kortom, de baret is populair en verdient dus ook een plaatsje in jouw garderobe.

Welke kies je?

Klassieke kleuren als zwart, donkerblauw en beige combineren makkelijk met alles in je garderobe, maar je kunt van de baret ook een statement piece maken door te kiezen voor een felle tint rood of roze, bijvoorbeeld. Het hoofddeksel is verkrijgbaar in alle verschillende prijscategorieën – er zijn zelfs modellen gemaakt van kasjmier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bpost gaat ook pakjes bij de buren leveren

Bpost gaat ook pakjes bij de buren leveren

https://www.mupload.nl/img/zfdql5gc3qu4k.jpg

Vanaf vgisteren biedt bpost ook de keuze om pakjes af te leveren bij bijvoorbeeld de buurman indien de klant niet thuis is. Dat meldt bpost vandaag. De invoering gebeurt gefaseerd, tegen eind maart 2018 kan iedereen in België zijn pakje op een zelfgekozen plaats ontvangen.

Concreet kan de klant via de website aangeven waar de postbode het pakje moet leveren wanneer er niemand thuis is. Er zijn verschillende opties. Zo kan het bij een zelfgekozen buur binnen een straal van 50 meter of een veilige plaats in de buurt van het huis, bijvoorbeeld de carport. Andere opties zijn een afhaalpunt naar keuze, bijvoorbeeld een postkantoor of postpunt, of vanaf 2018 een pakjesautomaat.

Volgens bpost is zowat 14 procent van de thuisleveringen van pakjes niet van de eerste keer succesvol omdat er niemand thuis is. Zowel de klant als de webshops waren vragende partij voor meer flexibiliteit, klinkt het. Maar de klant die niets wenst te wijzigen aan het huidige proces, hoeft geen voorkeur op te geven. Het concept werd dit jaar getest in Roeselare, Seraing, Moeskroen en Turnhout.

Andere pakjesdiensten leveren al langer het pakje bijvoorbeeld bij de buren indien niemand thuis is.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.K. Rowling onthult emotioneel verhaal achter de creatie van Potterpersonage ‘Professor Stronk’

J.K. Rowling onthult emotioneel verhaal achter de creatie van Potterpersonage ‘Professor Stronk’

https://www.mupload.nl/img/wiodmsrltpquu.k.-rowling.jpg

De British Library in Londen stelt vanaf dit weekend een schat aan Harry Potterobjecten tentoon. Ook J.K. Rowlings schetsen van personages zijn er te bewonderen, ook de schets van personage professor Stronk. In een nieuwe BBC-documentaire onthult Rowling een emotioneel verhaal achter de creatie van dat personage.

Voor J.K. Rowling (52) begon te schrijven, maakt ze eerst een schets van de belangrijkste personages. Professor Pomona Stronk (‘Professor Sprout’ in het Engels), de leidster van afdeling Huffelpuf, heeft een speciaal plekje in haar hart, want tijdens de nacht waarin ze haar tekende, stierf haar moeder.

30 december 1990

“Ik heb deze schets getekend op 30 december 1990”, vertelt Rowling in de nieuwe BBC-documentaire over Harry Potter. “Ik bleef toen bij een vriend slapen. Ik was al zes maanden aan Harry Potter aan het schrijven en ik bleef op terwijl iedereen al gaan slapen was. Terwijl ik die tekening aan het maken was, is mijn moeder gestorven, 400 kilometer verderop. De volgende dag kreeg ik een telefoontje met het nieuws dat ze gestorven was.”

Rowlings moeder Anne stierf op 45-jarige leeftijd na een tien jaar lange strijd tegen multiple sclerosis. Ze heeft nooit het succes van haar dochter meegemaakt. Rowlings vermogen wordt geschat op meer dan 800 miljoen euro. Haar boeken zijn vertaald in 78 talen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in de British Library ‘A History of Magic’ is vrijdag gestart en er gingen al 30.000 tickets over de toonbank, een record. Tot 28 februari zijn er honderden Harry Potterartefacten te bewonderen. Volgende week zaterdag (28 oktober) zendt BBC de langverwachte documentaire over J.K. Rowling uit. (br.hln)


» Reageer (0)
25-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rock ’n roll-legende Fats Domino overleden

Rock ’n roll-legende Fats Domino overleden

https://www.mupload.nl/img/gtlpenxlxm040.jpg

De Amerikaanse rock-’n-roll-legende Fats Domino is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter aan TMZ.com gemeld. De pianist en zanger overleed in New Orleans, omringd door zijn vrienden en familie.

Fats Domino, geboren als Antoine Dominique Domino, was in de jaren vijftig en zestig ongekend populair, niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn carrière was hij in 1949 begonnen. Een van zijn vroege albums heette ‘The Fat Man’, wat voor altijd zijn bijnaam zou blijven. In de jaren die volgden verkocht hij miljoenen platen. Hij had wereldwijde hits met onder meer de nummers ‘Ain’t That a Shame’, ‘Whole Lotta Loving’ en zijn grootste succes: ‘Blueberry Hill’.

Zijn zangsuccessen bezorgden hem ook filmrollen. Zo was hij onder meer te zien in ‘Shake, Rattle & Rock!’ en ‘The Girl Can’t Help It’.

Hij heeft meer dan 65 miljoen albums verkocht en kreeg in 1987 een Grammy voor zijn hele carrière. In 1986 belandde hij in de prestigieuze Rock & Roll Hall of Fame. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rood voor zelfvertrouwen, geel voor een goed humeur: hoe kleuren ons beïnvloeden

Rood voor zelfvertrouwen, geel voor een goed humeur: hoe kleuren ons beïnvloeden

https://images2.persgroep.net/rcs/dfpC8Zoh8-cf5omkjC3ptPt4mi4/diocontent/114016800/_focus/0.500000/0.760000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor een belangrijke meeting trek je best die rode vest aan, een herfstdipje bestrijd je met een gele trui en ontstressen doe je met een blauwe blouse. Kleuren hebben een invloed op hoe we ons voelen, en ja, dat geldt dus ook voor de inhoud van je kleerkast.

Kleuren, ze lijken zo onschuldig. Maar de ene kleur is de andere niet. Vaak zijn ze immers beladen met culturele betekenissen en associaties.  De kleur van een logo, bedrijf of merk wordt dan ook nooit lukraak gekozen. Dus waarom zouden wij dan zomaar om het even wat uit de kast trekken? Door de juiste kleur te dragen, kan je immers een heel ander beeld van jezelf de wereld insturen.

ROOD = zelfvertrouwen

Het knalt van het straatbeeld af, staat iedereen en je valt meteen op: rood is dé kleur van dit seizoen. Bovendien straal je als ‘lady in red’ zelfverzekerdheid, mannelijkheid, energie en passie uit. Ideaal als je straks je mannetje moet staan in een belangrijke presentatie of vergadering. 

GROEN = zakelijk

Het is geen toeval dat de muren van pakweg ieder klaslokaal waar je ooit gezeten hebt, in een groene tint geverfd waren. Groen straalt rust uit, maar ook gezag. Het is een harmonieuze kleur die vrede en balans zou brengen. Wie door het leven wil als een stoïcijnse zakenvrouw, trekt dus best iets groens uit de kast.

BLAUW = rust

Blauwe tinten doen ons denken aan lucht en water, iets waar we automatisch rustig van worden. Maar daarnaast associëren velen de kleur ook met betrouwbaarheid en autoriteit. Dat maakt het tot de ideale keuze voor een sollicitatiegesprek, een diner met je schoonouders of een presentatie op het werk.

GEEL = goed humeur

De meest positieve kleur is en blijft geel. Het is een warme kleur die ons doet terugdenken aan de lente en het licht van de zon. Wie geel draagt, oogt dan ook niet alleen vriendelijker, maar zou zich zelf ook gelukkiger voelen. Bovendien activeert de kleur onze hersenen, wat ons creatiever én productiever zou maken. Bye bye, herfstdip.

ROZE = sympathiek

Millennial pink is niet voor niets de populairste kleur van het moment. De kleur wordt al eeuwenlang geassocieerd met vrouwelijke onschuld en zachtheid. Wie graag benaderbaar en vriendelijk wil overkomen, kan dus niet verkeerd gaan met een wollige, roze trui.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgehongerde beren in veel te kleine kooien moeten toekijken hoe mensen zitten te eten op restaurant

Uitgehongerde beren in veel te kleine kooien moeten toekijken hoe mensen zitten te eten op restaurant

https://www.mupload.nl/img/jxxkkbcsk1dnf.jpg

Ze zitten opgesloten in veel te kleine kooien, zijn uitgehongerd en moeten toeristen vermaken. Dat is het trieste lot van tientallen bruine beren in Armenië. De arme dieren moeten toezien hoe mensen schaamteloos zitten te lunchen in een naburig restaurant. De Britse dierenrechtenorganisatie ‘International Animal Rescue’ klaagt de praktijk aan en wil de beren elders een beter leven geven.

Het is een eeuwenoude traditie in Armenië om beren te houden. Het is in het land dus niet ongebruikelijk om op restaurant, in een winkelcentrum of zelfs aan een busstation een bruine beer in een kooi te spotten. Vaak worden ze als jong gevangen en brengen ze de rest van hun leven op deze manier door om toeristen te entertainen.

‘International Animal Rescue’ (IAR) heeft nu een grote actie op het getouw gezet om de beren te bevrijden uit hun kooien. “Het is verbijsterend om vast te stellen hoe deze beren moeten leven”, verklaarde  Alan Knight van IAR. “Ze zitten al jaren in deze vuile en stinkende kooien en moeten overleven op basis van wat etensrestjes. Uit verveling bonken ze met hun hoofd tegen de stalen stangen van hun kooi. Het maakt me ziek.”

De Armeense regering heeft haar steun toegezegd aan de reddingsactie van de dierenrechtenorganisatie. Ze hopen om 80 beren een beter leven te geven. Deze operatie kost 4.000 euro per beer. Het is de bedoeling dat de dieren opnieuw in het wild worden uitgezet. IAR bouwt eveneens een beschermd toevluchtsoord voor de beren die niet meer in het wild kunnen overleven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroonprinses Elisabeth is jarig: zo spendeert een 16-jarige royal haar vrije tijd

Kroonprinses Elisabeth is jarig: zo spendeert een 16-jarige royal haar vrije tijd

https://www.mupload.nl/img/vgfspljhcxqdv.jpg

Prinses Elisabeth, die vandaag 16 jaar wordt, doet aan diepzeeduiken en kookt graag. Dat meldt het paleis in een aangepaste biografie van de kroonprinses.

Het oudste kind van koning Filip en koningin Mathilde is sinds 21 juli 2013, de dag dat haar vader de troon besteeg, de troonopvolgster. Ze gaat naar school in het Sint-Jan-Berchmanscollege in Brussel, waar ze les krijgt in het Nederlands. Ze spreekt ook Frans en Engels en volgt Duitse taalles. Ook haar vader is de drie landstalen machtig.

Naar aanleiding van haar verjaardag vandaag heeft het paleis de biografie van de prinses op de website monarchie.be aangepast. De meeste informatie was al gekend, maar er zitten ook nieuwe elementen in. Zo blijkt dat de prinses erg sportief is en graag in de keuken staat. “Thuis houdt ze van koken en ontdekt ze graag nieuwe recepten”, klinkt het.

Hiken

En nog: “Elisabeth is erg sportief. Ze gaat regelmatig skiën, speelt tennis, zeilt en doet aan diepzeeduiken. Ze is graag in de natuur en gaat graag ‘hiken’. Ze spreekt ook regelmatig af met haar vrienden”, zo luidt het nu op de site van het paleis.

Ze volgt ook pianoles en houdt van verschillende muziekgenres. Ze leest graag boeken en laat zich hierdoor ook inspireren. Buiten haar schooluren zet ze zich als vrijwilliger in voor naschoolse begeleiding aan kinderen met leerproblemen. Ze heeft al meegeholpen in een zorginstelling voor ouderen, in de daklozenwerking en heeft zich al ingezet voor mensen met een beperking.

Vandaag wordt haar verjaardag gevierd in privésfeer, aldus het paleis. Mama Mathilde moet vanavond nog vertrekken naar Bangkok, waar ze morgen aanwezig is op de crematieceremonie van de overleden koning Bhumibol.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Machinist raapt gewonde zwaan van het spoor

Machinist raapt gewonde zwaan van het spoor

https://www.mupload.nl/img/chof9onxnohgd.jpg

Een machinist met een hart van goud heeft in Nederland zijn trein vertraging doen oplopen om een gewonde jonge zwaan van de rails te rapen. Het dier lag op het traject Enschede-Zwolle, in het noordoosten van het land, op de sporen. De man stopte zijn treinstel om de zwaan mee te nemen naar Zwolle, de eindbestemming van de trein.

Met de gewonde vogel aan boord, reed de machinist verder. Intussen belde hij de dierenambulance, om ervoor te zorgen dat er een ambulance klaar zou staan voor de gewonde zwaan bij aankomst in Zwolle. Die stond daarop klaar om het dier op te vangen. “De zwaan heeft waarschijnlijk een aanrijding gehad met een treinstel”, zegt de dierenambulance op Facebook. ”“De jonge zwaan heeft verwondingen aan zijn buik en aan zijn poot.” (br.hln)


» Reageer (0)
24-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag gaat wintertijd in. Voor de laatste keer?

Zondag gaat wintertijd in. Voor de laatste keer?

https://images2.persgroep.net/rcs/hcYTjvND6jiA7R6rKLoOs3WrLYw/diocontent/114047583/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is al veel over gepalaverd geweest, maar deze keer lijkt het menens. Een zeventigtal Europarlementsleden wil de zomertijd afschaffen, meldt RTL Nieuws. Wellicht wordt er in december over de resolutie gestemd. Als die wordt aangenomen, betekent dat echter niet dat we volgend jaar meteen een streep trekken onder de zomertijd.

Aanstaande zondag gaat om klokslag 3 uur weer de wintertijd in België in. Dan draaien we de klok een uur achteruit, zodat we weer uitkomen op onze standaardtijd GMT+1 (ofwel de wereldtijd plus een uur).

Als het aan een groep Europarlementsleden ligt, is dat mogelijk een van de laatste keren. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens de Europarlementsleden, uit alle acht fracties van het parlement, veel meer nadelen dan voordelen. Vooral het energiebesparende effect van de zomertijd zou achterhaald zijn. De maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok raamt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert, voor Duitsland alleen al op 60 miljard euro per jaar, weet RTL Nieuws.

Als de resolutie in december wordt aangenomen, betekent dat echter niet dat de zomertijd meteen wordt afgeschaft. Eerst komt de Europese Commissie aan zet en daarna is het aan de verschillende lidstaten om het plan al dan niet goed te keuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruik maken van de wintertijd ofwel de standaardtijd. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!