Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




12-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepepidemie in aantocht

Griepepidemie in aantocht

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/1/5/20170111124242/media_xll_9446255.jpg

De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vandaag. Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie.

Volgens het WIV wordt de drempel van 140 consultaties "hoogstwaarschijnlijk" in de komende week bereikt of overschreden.

Inenting

Uit analyse van het WIV blijkt dat enkel het griepvirus van het type A in omloop is. Het gaat dan vooral om de stam A(H3N2). Dat is goed nieuws voor wie de voorbije maanden een inenting tegen griep heeft gekregen, want dat is ook de stam die in de vaccins die in ons land beschikbaar zijn, aanwezig is.

Frankrijk
Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio's sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners.

Contact
Om een verdere verspreiding van de ziekte bij ons te voorkomen, beveelt het WIV patiënten aan om meteen een huisarts te contacteren bij griepsymptomen, en om in dat geval thuis te blijven en overbodig contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Ook de handen vaak en grondig wassen, met water en zeep, kan helpen.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/4/20170111103739/media_xll_9445969.jpg

Is het 'je vindt' of 'je vind'? Is 'geüpdatet' of 'geüpdate' correct? Schrijf je 'ervoor' of 'er voor'? De pagina's waarop die taalkwesties uitgelegd staan, waren vorig jaar de vaakst geraadpleegde van de website van de Taaltelefoon.

In zijn nieuwsbrief geeft de Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, wat cijfers en feiten over 2016. De dienst ontving 1 procent meer taalvragen via telefoon, e-mail en sociale media dan in het jaar ervoor: 6.506 om precies te zijn. De website taaltelefoon.be registreerde 1,8 miljoen bezoekers, goed voor 3,4 miljoen geraadpleegde pagina's. En sinds eind september lokte de nieuwe rubriek "Spellingtests" 164.000 bezoeken.

Hieronder vind je de top tien van de meest opgezochte taalkwesties. Waar heb jij moeite mee?

1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind*
Voor de twijfelaars: 'je vindt' of 'jij vindt' is correct. Staat je/jij als onderwerp achter de persoonsvorm, dan valt de 't' weg: 'Vind jij dat boek goed?'. Kan je 'je/jij' vervangen door 'jou(w)', dan is het geen onderwerp en moet de 't' blijven staan.

2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated*
Het correct gespelde voltooid deelwoord van updaten is geüpdatet. Bijvoorbeeld: 'Ik heb mijn computer geüpdatet'. Als update gebruikt wordt als een bijvoeglijk naamwoord, is het gek uitziende 'geüpdatete' correct. Vb: de geüpdatete computer.

3. ervoor / er voor
Dit is een ingewikkelde. Taalkundig gezien moet je 'ervoor' aan elkaar schrijven als het om een voornaamwoordelijk bijwoord gaat, of als er een dat-zin of een beknopte bijzin volgt. Bijvoorbeeld: 'Ze zorgt ervoor'.

Om het simpel te houden, onthou je best gewoon dat 'ervoor' meestal aan elkaar geschreven wordt TENZIJ 'voor' bij een ander zinsdeel hoort. In vb 'Wie gaat er voor het eten zorgen' hoort 'voor' bij 'het eten'.

4. goedemorgen / goeiemorgen / goede morgen / goeie morgen / goedenmorgen*
Nog eentje die moeilijker is dan het lijkt. In de meestegevallen schrijf je 'goedemorgen' of 'goeiemorgen' aan elkaar. Maar: als je iemand groet en je doet dat met het lidwoord 'een', dan schrijf je ze los van elkaar. Vb: 'Een goede morgen, tante Rita'. Wil je ook benadrukken dat het om een gunstige ochtend gaat, of een bepaalde ochtend, dan schrijf je ze ook van elkaar. 'Het was een goede morgen voor de winkelier' bijvoorbeeld.

5. mezelf/mijzelf
Beide vormen zijn correct. Met 'mijzelf' leg je gewoon iets meer klemtoon. Vb: 'Ik ken mezelf' en 'Ik ken mijzelf'.

6. Aanspreking in brieven en e-mails
In een informele brief of mail hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. 'Beste Piet', 'Dag Anja' of 'Goedemorgen Els', het mag allemaal. Gaat het om een formele situatie, dan is 'geachte' het woord dat je zoekt, gevolgd door 'heer' en/of 'mevrouw'. Spreek je iemand aan met zijn functie, dan komt 'mijnheer' wel eens voor: 'geachte mijnheer de minister'.

7. ideeën / ideëen* / ideën*
Ligt de klemtoon op de laatste 'e'? Dan voeg je er nog een 'e' aan toe en gebruik je een trema om het leesbaar te houden. Die 'dubbele puntjes' komen dan op de laatste 'e'. Met andere woorden: 'ideeën' is correct.

8. Schrijfwijze gsm-nummers
Vergeet schuine strepen of liggende streepjes. Gsm-nummers schrijf je als volgt (enkel met spaties: vb: 0482 45 56 42 of + 32 482 45 56 42.

9. mijns inziens / mijn inziens* / naar mijns inziens*
De correcte vorm is 'mijns inziens' (met twee keer 's'). Maar je kan ook gewoon 'naar mijn mening' gebruiken om het vlot en simpel te houden.

10. Standaardtaal in België en Nederland
Ten slotte zoeken ook heel wat mensen informatie over de verschillen tussen correct taalgebruik in België en Nederland. Voor een heleboel voorbeelden en een overzicht van de taalevolutie op dit vlak verwijzen we je graag door naar de website van de taaltelefoon.

Wie worstelt met een taalvraag, krijgt gratis advies van de Taaltelefoon. Die is elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 078/152025. Op woensdagen is de dienst ook telefonisch bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties. Vragen kunnen ook via een formulier op de websites taaltelefoon.be en taaladvies.net gesteld worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/0/20170111110559/media_xll_9446010.jpg

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft beslist om het populaire bordspel Monopoly wat te vernieuwen. Dat zullen ze doen door acht nieuwe pionnen te introduceren. De liefhebbers van het spel kunnen zelf bepalen welke nieuwe pionnen straks op het speelbord verschijnen.

Monopoly werd bij de introductie in het jaar 1935 voorzien van acht pionnen: de kat, de hond, de laars, de hoge hoed, de auto, het schip, de kruiwagen en de vingerhoed. Later kwamen er variaties en toevoegingen, zoals het oude strijkijzer, de handtas en het kanon. Deze wil Hasbro nu vervangen door acht nieuwe. Uit 56 mogelijkheden op de website www.votemonopoly.com kunnen liefhebbers hun favoriete acht pionnen kiezen. Op de acht huidige pionnen kan overigens ook gestemd worden.

Tussen de mogelijkheden staan er onder meer een schildpad, een fototoestel, verscheidene emoji's, een badeendje, een hashtag en een trompet. Stemmen kan nog tot eind deze maand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Walker - Phoenix

John Walker - Phoenix

Klik op de foto om hem te beluisteren






John Walker( 1943-2011) is een van de oprichters van de Amerikaanse popgroep The Walker Brothers.

De zanger en gitarist richtte de groep in 1964 samen met Scott Engel, John Maus en Al Schneider op.
De groep scoorde in het Verenigd Koninkrijk een reeks top 10-albums, en een nummer 1-hit met "Make It Easy on Yourself" en "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)", die beide ook de Amerikaanse top 20 bereikten.Vooral in Engeland was de groep erg populair. In 1978 viel de band uiteen. Walker werd gitaarbouwer en vestigde in Californië zijn eigen opnamestudio. In 2004 ging hij weer optreden.


» Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/13/9/20170107134918/media_xll_9437784.jpg

Toegegeven, er circuleren regelmatig hilarische katten op het internet. Maar Cezar wint nu al met stip de hoofdprijs van het jaar 2017. De pels van de Perzische poes lijkt eerder op die van een schaap, en ziet er heerlijk zacht uit. Mogen wij hem adopteren?

Cezar de kat woont in Servië, maar dankzij zijn baasje die graag foto's neemt van het fotogenieke beest, kunnen wij er ook hier van meegenieten. Zijn lange haren maken dat hij lijkt op een miniatuur-schaapje, wat de aaibaarheidsfactor nog eens drie keer zo groot maakt. Ondanks de grumpy blik die Cezar wel eens durft bovenhalen, maar die hem alleen nog maar hilarischer maakt.

Jaloers op deze kat? Troost je, qua pelsverzorging is dit huisdiertje net iets minder interessant. Getuige ook de foto waarop Cezar met een kortgeschoren pels poseert. Al blijft hij zelfs dan ook schattig. (br.hln)


» Reageer (0)
09-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/13/3/20170105043207/media_xll_9432123.jpg

Robbe De Hert (74) beleeft zijn 'Warmste Week'. Sinds de regisseur in deze krant getuigde over de armtierige omstandigheden waarin hij leeft, regent het steunbetuigingen. Nu is er ook een financiële hulpactie en volgt waarschijnlijk ook nog een benefiet. "Robbe verdient dit. Hij is een icoon."

Van Guido De Craene en An Swartenbroekx tot Clouseau-bassist Vincent Pierins en komiek Bert Gabriëls. Allemaal doneerden ze gisteren gul via de crowdfundingactie die voor De Hert werd opgezet. In één dag steeg het bedrag vlot boven de 15.000 euro. Geld dat integraal naar de filmmaker gaat en waarmee hij niet enkel zijn project 'Hollywood Aan De Schelde' kan vervolledigen, maar zich in één beweging ook wat comfortabeler kan settelen. Na de horrorverhalen over zijn morfineverslaving en de muizen in zijn appartement lijkt nu de redding nabij. Acteurs, regisseurs, komieken en artiesten: allemaal vormen ze één blok in de hoop de vooropgestelde 100.000 euro binnen te halen. "Hartverwarmend dat er zoveel reacties uit artistieke middens komen", aldus acteur en regisseur Guido De Craene. "Robbe heeft - net als velen onder ons - veel geld in een project gestopt. 100.000 euro, naar eigen zeggen. Dan kan het misgaan, maar die risico's neem je nu eenmaal uit gedrevenheid. Al hoop ik dat hij het geld niet integraal in 'Hollywood Aan de Schelde' pompt, maar misschien ook op zoek gaat naar een ander appartementje. Zodat hij van een rustige oude dag kan genieten. Ook hoop ik dat er misschien eens iemand als pakweg Erik Van Looy voor zijn project gaat pleiten bij het Vlaams Audiovisueel Fonds."

Wie Robbe wil steunen, kan dat doen via www.gofundme.com/ help-robbe-de-hert.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pintjes worden duurder

Pintjes worden duurder

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/12/6/20170106200351/media_xll_9436491.jpg

Marktleider AB InBev verhoogt volgende maand de prijs van zijn pilsbier. Ook Alken Maes en Brouwerij Haacht (Primus) gaan de pilsprijs optrekken, zo bevestigen ze vandaag.

Wat AB InBev betreft: concreet wordt een bak bier zo'n 37 eurocent duurder, de prijs van een pint stijgt met zo'n 1,4 cent.

Alken Maes, de nummer twee op de markt, bevestigt dat het in januari een prijsverhoging doorvoert voor de retail, en in februari voor de horeca. Maar met hoeveel is niet duidelijk.

Idem bij de derde brouwer van het land, Brouwerij Haacht. Hier gaan de prijzen in maart de hoogte in voor de horeca. In principe volgt de distributiesector, de supermarkten, dan enkele maanden later. Hoeveel de bierprijs omhooggaat, is eveneens nog niet duidelijk.

Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. "Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", luidt het.

Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhoging zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/12/12/20170108084645/media_xll_9438837.jpg

Toen de Amerikaanse Santana Gutierrez (17) in een winkelcentrum in San Diego werd aangesproken door een meisje dat aan de slag was voor een goed doel, kon ze maar aan één ding denken: ze lijkt als twee druppels water op mij. De jonge vrouwen namen een foto en die ging meteen viraal op Twitter. Deze week kwamen daar enkele reacties op die zo mogelijk nog ongelofelijker waren.

Santana is eigenlijk van Las Vegas, maar ze studeert in La Jolla, vlakbij San Diego. "Het was echt een ongelofelijk toeval dat ik dat meisje ontmoette", vertelt ze. "Ik ga normaal gezien naar een ander winkelcentrum dichterbij, maar ik moest in een Applestore zijn. En daarom reed ik toch naar de Fashion Valley Mall verderop. Toen ik daar rondliep met een vriendin, sprak Isobel me plots aan."

Liefdadigheidsorganisatie
Het meisje was er aan de slag voor de liefdadigheidsorganisatie 'Save the Children'. "Ik voelde me er wel een beetje schuldig over, maar ik luisterde totaal niet naar wat ze zei", aldus Santana. "Ik kon maar aan één ding denken: wat lijkt ze toch op mij. En Isobel bleek blijkbaar van hetzelfde gedacht."

Foto
Bij wijze van grap gingen de meisjes samen op de foto en ze wisselden contactgegevens uit. Santana zette de foto op Twitter en sinds september werd die al meer dan 36.000 keer geliket en 20.000 keer gedeeld. Deze week werd het verhaal zo mogelijk nog vreemder.

Want iemand antwoordde dat ze een vriendin had die er net zo uitzag als de twee meisjes. "Ik wist niet waar ik het had", aldus Santana. "Ik toonde de foto zelfs aan mijn ouders, voor het geval er iets was dat ik moest weten. Maar ze zeiden dat we geen enkele familieband hadden. Het was zo vreemd."

Kort daarna dook er nóg een foto op van een meisje dat op de andere drie leek. En enkele Twitteraars deelden ook foto's van de actrices Samantha Boscarino en Auli'i Cravalho, die ook een buitengewone gelijkenis vertonen met de jonge vrouwen.

"Het zou geweldig zijn mochten we eens allemaal samen kunnen afspreken", aldus Samantha. "Met Isobel heb ik al contact, maar het zou leuk zijn mocht ik de anderen ook kunnen spreken. Zou het niet geweldig zijn mochten we dan ook allemaal dezelfde outfit aantrekken?" (br.hln)


» Reageer (0)
07-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/7/3/20170107102353/media_xll_9437523.jpg

In het nationaal park der vulkanen in Rwanda is een dominante berggorilla weer opgedoken nadat hij in oktober spoorloos verdwenen was. De zilverrug, Cantsbee genaamd, is een van de twee nog levende berggorilla's die werden bestudeerd door de vermoorde Amerikaanse primatologe Dian Fossey, die bekend werd door (de verfilming van) haar boek 'Gorillas in the Mist'. Dat meldt National Geographic op zijn website.

Cantsbee is ondertussen al 38 jaar oud, daarmee is hij de langst levende zilverrug die ooit in het wild is geregistreerd. Al meer dan twee decennia is hij de dominante leider van een groep berggorilla's die in haar hoogdagen uit wel 65 gorilla's bestond, terwijl de gemiddelde groep uit ongeveer 10 leden bestaat. De groep wordt al jarenlang opgevolgd door het Dian Fossey Gorilla Fund.

In oktober meldde dat fonds dat Cantsbee spoorloos verdwenen was en dat vermoed werd dat hij was overleden aan ouderdom. Donderdag stelden de spoorzoekers die Cantsbee's groep opvolgen echter vast dat de dominante zilverrug was teruggekeerd. Waar hij al die tijd geweest is en wat hij precies heeft uitgespookt, is niet duidelijk. Hij bleef dan ook drie maanden lang onopgemerkt door de 73 spoorzoekers van het gorillafonds die dagelijks in het gebied op zoek gaan naar de twaalf gorillagroepen die er worden opgevolgd.

"Cantsbee zou ziek geweest kunnen zijn en daardoor achterop zijn geraakt, of hij zou gewoon vertrokken kunnen zijn", zegt Tara Stoinski, voorzitter van het gorillafonds. "We weten het antwoord niet en we zullen het nooit weten."

In Cantsbee's afwezigheid nam zijn zoon Gicurasi, die zich al geruime tijd dominanter opstelde, de positie van leider van de groep op zich. Het gorillafonds is dan ook benieuwd of Cantsbee zal terugkomen in een secundaire rol, of zijn zoon zal uitdagen voor het leiderschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België

Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België

http://static3.hln.be/static/photo/2017/15/1/0/20170102163226/media_xll_9426960.jpg

In vergelijking met de rest van Europa moeten de Belgen redelijk hard werken: met 10 betaalde feestdagen en gemiddeld 20 vakantiedagen bengelen we onderaan de Europese lijst.

Feestdagen zijn een waar plezier. Je hoeft die dag niet te werken, maar wordt wel betaald als je een bediende of arbeider bent. Werk je die dag wel? Dan krijg je normaal gezien ter compensatie een hoger uurloon. Het aantal betaalde feestdagen dat bij wet is vastgelegd, verschilt van land tot land. In het ene Europese land is het op dat vlak beter vertoeven dan het andere.

Het theoretische maximum aantal betaalde feestdagen dat door de wet is vastgelegd verschilt van land tot land. In de praktijk hangt het jaarlijks af van hoeveel feestdagen er in het weekend vallen. Die kunnen in sommige landen gecompenseerd worden door een aanvullende vrije dag in de werkweek die volgt op de feestdag. 

Welke landen spannen de kroon?

Slovakije legde standaard 15 betaalde feestdagen voor de inwoners wettelijk vast. Sommige landen hebben er evenveel of meer, hoewel het aantal kan variëren. Zoals in Macedonië, die heeft er jaarlijks 12 tot 16. Inwoners in Zwitserland rekenen op 9 tot 16 feestdagen en in Bosnië en Herzegovina varieert het van 10 tot 15 betaalde feestdagen.

Inwoners in Frankrijk, Portugal en Zweden krijgen er 14. In Zweden is het wettelijke aantal vastgelegd op 11 betaalde feestdagen, maar in de praktijk zijn het er 14.


Waar staat België in de Europese lijst?

In België hebben we recht op 10 wettelijk bepaalde feestdagen. Er zijn nog Europese landen die dat aantal delen, zoals Denemarken en Noorwegen. De Belgen krijgen daarnaast gemiddeld 20 wettelijke vakantiedagen, wat ook eerder aan de gemiddeld/lage kant is in vergelijking met de rest van Europa.   

In Duitsland bepalen de deelstaten zelf het aantal feestdagen. Daarom hebben sommige deelstaten 9 betaalde feestdagen en anderen 10 of 11. In nog andere delen van het land kunnen de werknemers rekenen op 12 en 13 feestdagen.    

Ierland en Wit-Rusland legden 9 feestdagen vast. Nederland zelfs 'maar' 8. Alle andere Europese landen schommelen tussen 8 en 16 feestdagen. 

De uitzondering?

Maar er is één land dat geen enkele betaalde feestdag bij wet heeft vastgelegd. Groot-Britannië is de uitzondering in Europa. Daar zijn werkgevers niet verplicht om betaalde feestdagen te geven. Die regeling wordt deels gecompenseerd doordat Britse werknemers 28 dagen jaarlijks verlof krijgen. Dat is veel meer dan in gelijk welk ander Europees land, op Estland na. Als een werknemer toch betaalde feestdagen geeft, dan is dat vaak het minimumaantal. (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste vrouw in België viert 112de verjaardag

Oudste vrouw in België viert 112de verjaardag

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/15/0/20170106142703/media_xll_9435780.jpg

Alicia Van den Berghe-Corveleyn viert komende zondag haar 112de verjaardag. De Oostendse supereeuwelinge is daarmee de oudste vrouw in België. Ze woont op dit moment nog altijd in Oostende, in het woonzorgcentrum Lacourt.

Vorig jaar vierde Alicia een heel speciale verjaardag. Het was toen de eerste keer dat ze haar verjaardag kon vieren als oudste vrouw in België. Alicia is wel niet de oudste Belgische vrouw. Dat is Maria Anne de Sousberghe die op 7 november reeds 112 werd, maar verblijft in de buurt van Londen.

Alicia Van den Berghe-Corveleyn werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende en vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk, maar kwam terug naar België. Ze gaf eerder te kennen dat een dagelijkse "stuutje met américain preparé" haar geheim is.

Alicia wenst haar verjaardag altijd in intieme kring te vieren. De stad Oostende wenst haar een fijne verjaardag en stuurde haar een ruiker bloemen. Ook in het zorgcentrum wordt de verjaardag niet speciaal gevierd.

Alicia kan dit jaar de oudste vrouw ooit in België worden. Joanna Catharina Deroover is met 112 jaar en 186 dagen de oudste Belgische vrouw uit de geschiedenis. Zij overleed op 6 december 2002. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is jouw huisdier verslaafd aan televisie?

Is jouw huisdier verslaafd aan televisie?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/3/12/20170105145633/media_xll_9433422.jpg

Lijkt jouw hond een even grote fan van "Thuis" als jij? Dat kan kloppen, want sommige hondenrassen zijn net zo verknocht aan de beeldbuis als mensen. Een Britse dierenarts legt uit welke hondenrassen de grootste televisiekijkers zijn, en wat ze dan zoal graag zien als ze in de zetel ploffen na een lange, euhm, "speeldag".

Dat huisdieren graag gezellig met jou naar de beeldbuis staren, is niets nieuws. Dierenartsen zijn al langer vertrouwd met de bingewatch-cultuur onder viervoeters, en er zijn zelfs hele YouTubekanalen gewijd aan tv-kijkende dieren. Malcolm Welshman, een voormalig dierenarts bij London Zoo, legt uit welke honden het liefst televisie kijken en welke programma's hun voorkeur genieten. Wordt jouw hond binnenkort baas over de afstandsbediening?

Wat zien honden op het scherm?

Of Frank uit Thuis een groen of rood hemd draagt, dat kan jouw viervoeter niet duidelijk zien. Voor een hond zien HD-televisiebeelden eruit als een hoop bewegende plaatjes, waarin ze slechts twee primaire kleuren zien: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor hen één geelachtige mengeling, en over het algemeen zien de beelden er vaag uit. De fijne details die wij als mensen zien kunnen zij niet onderscheiden. Maar toch hebben de dieren een specifieke voorkeur over wat er op de beeldbuis komt.

De favorieten van jouw viervoeter

Sommige programma's zijn hondvriendelijker dan andere, weet psycholoog Stanley Coren, die gespecialiseerd is in het gedrag van honden. "Honden reageren vooral op beelden van dieren of vogels die gefilmd zijn op ooghoogte van de hond," legt Stanley uit. "Veel honden kijken geen televisie omdat die op ooghoogte van de mens staat afgesteld." Wil je jouw huisdier plezieren? Dan zet je de televisie op de grond of op een laag tv-kastje. Ook het ras van de hond bepaalt of hij zich al dan niet ontpopt in een televisiekijker. Jachthonden worden bij het jagen meer gedreven door hun reukzin, dus zij zijn minder vatbaar voor wat ze zien op televisie. Soorten die meer op hun zicht zijn aangewezen om te jagen - zoals terriërs of een hazewind - zijn vatbaarder voor televisiebeelden.

Fictie versus realiteit

Begint je hond te grommen voor televisie? Dat komt omdat bewegende beelden tegen een stilstaande achtergrond hun jachtinstinct aanwakkeren. Een hond denkt al snel dat een televisiebeeld "echt" is, en kan wel eens in de huiskamer op zoek gaan naar die andere hond die hij op het scherm ziet. Soms leren ze daaruit dat wat ze zien niet "echt" is, maar lang niet altijd. Ook katten durven wel eens tegen een televisiescherm springen, in een poging iets wat zij daar zien te "vangen". Omdat ze meer kleuren onderscheiden dan honden, is het beeld voor hen nog realistischer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat te doen met jouw kerstboom in januari?

Wat te doen met jouw kerstboom in januari?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/15/4/0/20170106101336/media_xll_9435225.jpg

Deze maand vliegt die sfeervolle kerstboom onherroepelijk de deur uit, wat elk jaar weer een pijnlijk afscheid is van de gezellige kerstsfeer. Om het leed te verzachten - niet alleen voor onszelf, maar ook voor het milieu - geven we je drie tips mee waardoor die kerstboom niet genadeloos in de vuilnisbak belandt.

1. Bewaren tot volgend jaar

Kocht je een kerstboom met wortel die in een pot is gekweekt, dan kan je proberen om de boom opnieuw in de volle grond planten. Laat de kerstboom eerst een tijdje op een koelere plek acclimatiseren, zoals een garage of kelder. Zo is de koude temperatuur buiten niet te overweldigend. Plant de boom na een paar dagen in de tuin, wanneer het niet vriest. Met een dosis geluk en een goede verzorging doet deze boom volgend jaar opnieuw dienst als sfeerbrenger binnenshuis. Kleine bomen hebben hierbij een grotere kans op slagen dan grotere. Vergeet zeker niet om de boom ook in de lente en zomer voldoende water te geven.

2. Recycleren

In de meeste steden en gemeenten wordt een kerstboomophaling georganiseerd, met het oog op recyclage van het groenafval. Op andere plekken worden de bomen dan weer verzameld voor een grote kerstboomverbranding, wat vanuit milieu-overwegingen dan weer minder interessant is. Wil je het materiaal van je kerstboom zelf recycleren voor in de tuin, dan kan je een verhakselaar gebruiken. De verhakselde takken van een kerstboom kan je gebruiken als tuinpad, of bodembedekker bij zuurminnende planten zoals azalea's en rhododendrons. De stam van de boom kan je in stukken zagen en als brandhout gebruiken.

3. Creatief met kerstbomen

Creatievelingen kunnen zich perfect uitleven met wat takken en naalden, want Pinterest bulkt van de DIY-ideetjes met een afgedankte kerstboom. Voor een lekker geurtje in huis maak je erg makkelijk zelf geurzakjes met dennennaalden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school

http://static3.hln.be/static/photo/2017/9/14/10/20170106030717/media_xll_9434725.jpg

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school. Dat blijkt uit een nieuwe Belgische studie die 'De Morgen' kon inkijken. "En het onderzoek werd dan nog ­gehouden in scholen met relatief propere lucht."

De onderzoekers gingen verscheidene ­keren langs in drie Vlaamse basisscholen: in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Ze stelden er vast dat de kinderen minder presteerden op dagen dat de lucht sterk verontreinigd was. Wanneer de vervuiling daalde, stegen hun punten weer. Maar niét bij de leer­lingen die thuis in slechte lucht bleken te leven: bij hen was het negatieve effect chronisch. "De verschillen zijn subtiel maar significant. Het effect van de luchtvervuiling is bijna even doorslaggevend als het opleidings­niveau van de ouders", zegt professor ­Epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt).

Cognitieve gevolgen
"Zelfs al gaat het om gemiddeldes, toch kunnen we niet ontkennen dat de ­luchtkwaliteit cognitieve gevolgen heeft. ­Aangezien Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend iets aan doen. We voerden de studie dan nog uit in scholen waar er relatief ­weinig ­verontreiniging was. In een drukke stad  zal het effect dus nog groter zijn."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieselrijders weten niet of auto nog binnen mag in Antwerpen

Dieselrijders weten niet of auto nog binnen mag in Antwerpen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/13/12/20170105063657/media_xll_9432582.jpg

Slechts vijf procent van de dieselrijders weet of zijn of haar auto vanaf 1 februari nog binnen mag in de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. Dat blijkt uit een enquête die VAB door de Universiteit Antwerpen liet uitvoeren bij 254 mensen. Omdat de kennis bij de automobilisten over de LEZ zo gebrekkig is, vraagt VAB het Antwerpse stadsbestuur om een gedoogbeleid te voeren gedurende een periode van zes maanden, waarin bij een eerste overtreding geen boete volgt, maar wel gerichte communicatie om de overtreder te informeren over de mogelijkheden om de LEZ reglementair te betreden.

Vanaf 1 februari 2017 betalen vervuilende wagens 20 euro per dag of 350 euro per jaar om toegang te krijgen tot de lage-emissiezone in Antwerpen. De toegangsregels zijn voor dieselwagens strikter dan voor benzinewagens. Nochtans blijkt de kennis van dieselrijders over de LEZ beduidend lager te liggen dan die van benzinerijders.

Logischerwijs is vooral wie buiten Antwerpen woont onwetend over de LEZ. De werkelijke kennis is het kleinst bij wie komt winkelen of op café of restaurant gaat in de stad. Slechts drie procent van hen weet zeer concreet wat de LEZ betekent. Wie met de auto naar het werk gaat in Antwerpen is het best geïnformeerd.

Uit een analyse van VAB blijkt dat vooral de particuliere auto-eigenaar getroffen is door de LEZ. Zo mag van de particulieren met een benzinewagen 15 pct de stad niet meer in en van de particulieren met een dieselwagen 24 pct. Bij de bedrijfswagens gaat het om 5 procent van de auto's met benzinemotor en 4 procent van de auto's met dieselmotor. Het zijn veelal dieselwagens van 10 jaar en ouder die niet voldoen aan de norm (Euro 4 of Euro 3 met roetfilter).

Van de respondenten geeft een op de vijf aan Antwerpen te zullen mijden als ze de LEZ niet meer binnen mogen met hun wagen. De helft ziet een oplossing in een ander vervoermiddel. Een op de vier is van plan om een nieuwe wagen aan te schaffen.

Meer informatie over de LEZ op www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barman zag hoe man verkrachtingsdrug in drankje van vrouw deed

Barman zag hoe man verkrachtingsdrug in drankje van vrouw deed, dus verwisselde hij hun glazen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/7/0/20170104195836/media_xll_9431760.jpg

Een oplettende barman gaf een potentiële verkrachter een koekje van eigen deeg toen hij zag hoe de man een vrouw probeerde te verdoven. De man liet een verkrachtingsdrug in het glas van zijn date vallen, maar de barman greep in. Toen niemand het zag, verwisselde hij de glazen, waardoor de vrouw aan een mogelijke verkrachting ontsnapte en de dader zichzelf verdoofde. "Ik keek toe hoe hij zichzelf drogeerde", vertelt de barman.

De barman vertelt op de app Whisper anoniem hoe hij een mogelijke verkrachting op onorthodoxe wijze in de kiem smoorde. Hoewel de politie verwittigen altijd de beste beslissing is, kon de barman zo wel een drama voor de vrouw vermijden. "Ik keek toe hoe hij zichzelf drogeerde", aldus de barman.

Op Whisper, een app waar mensen anoniem verhalen delen, krijgt de barman veel bijval. Andere mensen delen gelijkaardige verhalen over hoe ze aanrandingen en verkrachtingen verijdelden. Zo schrijft iemand dat hij een dronken meisje in een taxi naar huis stuurde terwijl een man probeerde te profiteren van de situatie. Iemand anders laat weten hoe hij een toenmalige vriend stopte terwijl hij een dronken meisje aan het betasten was. "Jaren later is hij mijn vriend niet meer, maar ik ben verloofd met het meisje." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie India redt kinderen, waarvan sommigen slechts 4 jaar oud, uit steengroeve

Politie India redt kinderen, waarvan sommigen slechts 4 jaar oud, uit steengroeve

http://static2.hln.be/static/photo/2017/3/7/8/20170104160553/media_xll_9431318.jpg

De politie in India heeft bijna tweehonderd, soms zeer jonge, kinderen bevrijd, die gedwongen aan het werk waren in een steengroeve in de zuidelijke staat Telangana. Onder de kinderen waren volgens de politie peuters van amper vier jaar oud.

De politie noemde de Operatie Glimlach woensdag een van de grootste reddingsoperaties van kinderen ooit. De steengroeve is in het district Yadadiri ongeveer 40 kilometer van de stad Hyderabad. De operatie is onderdeel van een nationale campagne tegen kinderdwangarbeid.

De kinderen die vrijwel allemaal jonger zijn dan veertien jaar kwamen uit een andere staat, Odisha, en werkten en leefden met volwassenen in en bij de groeve. Het is niet zeker of dat hun ouders zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Silvia voelt spoken in Zweeds paleis

Koningin Silvia voelt spoken in Zweeds paleis

http://static1.hln.be/static/photo/2017/9/3/14/20170103210350/media_xll_9429614.jpg

Het Zweedse koninklijke paleis Drottningholm wordt niet alleen bewoond door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Volgens de vorstin spookt het namelijk in het slot.

"Er zijn hier kleine vrienden... geesten'', onthult Silvia in een documentaire die de Zweedse publieke omroep SVT deze week uitzendt. Bang is de 73-jarige koningin niet, volgens haar zijn de geesten niet kwaadaardig. "Ze zijn vriendelijk. Maar soms voel je dat je niet helemaal alleen bent.''

Prinses Christina, de oudere zus van de koning en Silvia's schoonzus, bevestigt de aanwezigheid van geesten in Drottningholm. "Er is zo veel energie in dit huis. Het zou vreemd zijn als het geen gedaantes zouden zijn'', zegt ze in hetzelfde programma.

Drottningholm werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Johan III. Sinds 1991 staat het gebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische museumboot in Antwerpen plots gezonken

Historische museumboot in Antwerpen plots gezonken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/12/11/10/20170104113224/media_xll_9430795.jpg

Aan de Nieuwpoortkade aan het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen is een historische platbodem, de Ouderhoek, bijna volledig gezonken. Hoe dat is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De brandweer is met het duikteam ter plaatse.

De Ouderhoek is varend erfgoed en werd in het Nederlandse Amsterdam gebouwd voor aanvang van de Eerste Wereldoorlog. Het interieur van de platbodem is uitzonderlijk rijk gedecoreerd door de Nederlandse Art Deco sierkunstenaar Carel Adolph Lion Cachet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vaak moet je een scheermesje vervangen

Zo vaak moet je een scheermesje vervangen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/9/12/7/20170104083802/media_xll_9430507.jpg

Bij sommige dames ligt een scheermesje maanden in de douche, anderen vervangen het na drie keer gebruiken, zo leert een kleine steekproef op de redactie. Maar wanneer is zo'n scheermesje voor je benen of oksels echt aan vervanging toe? Refinery29 vroeg het aan een dermatoloog, die meteen wat tips meegeeft om slijtage tegen te gaan.

Het is moeilijk om een concrete 'houdbaarheidsdatum' te kleven op een scheermesje, want de ene vrouw scheert zich nu eenmaal vaker dan de andere. Bovendien resulteert winterse vermoeidheid wel eens in een 'winterdonsje' (oeps!), terwijl we in de zomer dat scheermes net iets vaker bovenhalen.

Omgeving voor bacteriën
Wanneer vervang je het dan? Na 5 à 7 keer gebruiken, tipt dermatoloog Whitney Bowe aan Refinery29. Na een paar scheerbeurten wordt het mes blootgesteld aan bacteriën. Zeker als het in een vochtige omgeving blijft liggen, zoals de douche. "Door een mes in de douche te laten liggen, zullen de scheerbladen sneller roesten en worden ze meer blootgesteld aan bacteriën," waarschuwt Bowe.

Rode bultjes
Vaak last van rode bultjes na het scheren? Dan zijn er mogelijk bacteriën mee gemoeid, die zich vermenigvuldigen op je vochtige scheermesje. Scheren - wat eigenlijk neerkomt op hele kleine sneetjes in je huid maken - is een perfecte broeihaard voor bacteriën. Kijk daarnaast ook goed uit voor een bot of roestend scheermes, die de situatie nog verergeren. 

Langer bewaren
Hoe hou je een scheermes zo lang mogelijk bruikbaar? Zorg ervoor dat je het na het douchen droog maakt en op een droge plek bewaart. Gebruik bij voorkeur de hete lucht van een haardroger voor dat drogen, want een handdoek kan het mes nog botter maken. Je kan je mes tussen twee scheurbeurten in ook eens schoonmaken ontsmettingsalcohol, om bacteriën te doden. Probeer tot slot eens om baby-olie te gebruiken in plaats van scheerschuim. De olie werkt als een smeermiddel op het mesje, waardoor het kleine oneffenheden voorkomt. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!