Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




04-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/0/13/20170204104434/media_xll_9502303.jpg

Drink jij je koffie het liefst met een flinke lepel suiker? Kan smaken, maar wie een paar koppen per dag drinkt krijgt daarmee heel wat extra calorieën binnen. Probeer deze tip eens voor een zoetere kop, zonder dat je suiker moet toevoegen.

Wil je wat minderen met suiker in je koffie, probeer dan in de plaats eens om wat kaneel aan je kopje toe te voegen. Dit kruid geeft je koffie niet alleen van nature een zoetere smaak, het levert ook heel wat andere voordelen op. En dan hebben we het nog niet eens over die 70 kcal per kop die je er mee uitspaart.

De voordelen van kaneel

- Kaneel kan helpen bij het onder controle houden van sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor. 

- Het kruid kan de werking van antioxidanten in ons lichaam nog extra versterken, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. 

- Kaneel zou een gunstig effect op de spijsvertering hebben en de maag en darmen kalmeren bij problemen met de vertering.

Ter vergelijking: suiker wordt daarentegen in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Een goed argument om dat schepje suiker toch eens in te ruilen voor een snuifje kaneel. Het proberen waard.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/11/4/20170202145459/media_xll_9497809.jpg

De Rock Strangers mogen blijven staan op het Zeeheldenplein in Oostende. Dat werd vanmiddag in de rechtbank van Brugge beslist. De 91-jarige Raoul Vande Meulebroucke, die op een appartement aan het Zeeheldenplein woont, dagvaardde Stad Oostende omdat het kunstwerk van Arne Quinze zijn zeezicht belemmert. De juridische term daarvoor is 'genotsderving'.

De man uit Marke kwam er net wonen omwille van het zicht op zee. Hij vroeg de verwijdering van die 'lelijke rode blokken' en wilde een schadevergoeding van 80 euro per dag dat hij werd gehinderd. De Rock Strangers staan er sinds 12 juli 2012 en dat zou een enorme schadevergoeding opleveren. "Maar de rechtbank heeft beslist dat er geen wettelijke bepaling is overtreden en er geen sprake is van abnormale burenhinder", zegt persrechter Dirk Huygebaert.

"Voorts motiveerde de rechter dat er zich een plein bevindt tussen zijn appartement en het strand. Bij aankoop kon worden voorzien dat er mogelijks een constructie zou komen op het plein en het zicht kon worden beïnvloed", aldus Huygebaert.

De rechtbank achtte de vordering gegrond maar onontvankelijk. De dwangsom werd afgewezen en de Rock Strangers mogen blijven staan waar ze tot op heden staan. Vande Meulebroucke moet, samen met twee andere bewoners die zich bij hem aansloten, de kosten van het proces dragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/7/0/20170120120838/media_xll_9467205.jpg

Werk geeft één op de drie Belgische werknemers voortdurend stress, lazen we deze week nog. Dat is deels te verklaren doordat repetitief bandwerk steeds vaker werd ingeruild voor complexe, hooggekwalificeerde jobs, waarbij je verschillende balletjes tegelijk in de lucht moet houden. Hoe vertel je je baas dat het te veel is, maar dan op een tactvolle manier? Carrière-experten hebben een gouden tip.

Sta jij op vrijdag al met een half been in het weekend, of vind je het vooral stresserend dat al het werk van die week tegen vanavond moet afgewerkt zijn? Wie het gevoel heeft te veel hooi op zijn vork te nemen op de werkplek, doet er goed aan dit aan te geven aan zijn baas. Maar hoe doe je dat tactvol, zonder ongemotiveerd of lui over te komen? 

Voor elk probleem een oplossing
Er is één gouden regel, volgens productiviteitsexperte Julie Morgenstern, die ook het boek Never Check E-Mail in the Morning schreef. "Ga nooit naar je baas met een probleem, tenzij je zelf al een oplossing in gedachten hebt." Steek dus niet een ellenlange klaagzang af bij een gesprek met je baas. Enkel zeuren over wat je niet leuk vindt of waar je niet akkoord mee gaat zet weinig zoden aan de dijk, aldus Morgenstern. Stel in plaats daarvan een lijst op met 3 problemen die zich voor jou voordoen op je werk, maar bedenk meteen al voorstellen voor een mogelijke oplossing. Misschien is een bepaalde taak niet meer relevant en kan je ze schrappen, of is er iemand anders die het in je plaats kan doen, bijvoorbeeld?

Indruk maken op de baas
Door te tonen dat je zelf al aan oplossingen hebt gedacht, kom je over als een gemotiveerde werknemer die wil dat alles goed draait binnen jullie bedrijf. Je baas zal je inzet appreciëren. "Vaak laten werknemers het na om aan te geven dat ze overwerkt zijn," legt psychologe en carrière-expert Liane Davey uit. "Je bent ambitieus en wil indruk maken op je baas door veel te werken. Maar daardoor zijn je resultaten minder goed, doordat je te veel en te snel alles moet afwerken. Zo geef je net de indruk dat je geen goede werknemer bent." Echt indruk maken op je baas? Spreek hem eens aan over je werkdruk, en toon aan dat je het beste wil voor jezelf én je bedrijf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

http://static1.hln.be/static/photo/2017/1/7/9/20170202190355/media_xll_9498519.jpg

Twee jaar geleden verloor Lizanne, toen 19, haar vriend David in een auto-ongeval. Overweldigd door verdriet zag ze ook haar toekomstplannen in duigen vallen, want samen met  David droomde ze van hun eigen manège. Maar haar liefde voor paarden hield Lizanne overeind. Nu twee jaar verder is ze een populaire paardentrainster, onderneemster en een 'trending girl' op sociale media.

Februari is een moeilijke periode voor Lizanne, want het is de maand waarin ze twee jaar geleden haar lieve David verloor. "Normale meisjes van mijn leeftijd zitten dan in de fleur van hun leven, dat van mij stortte in op 28 februari (2015, red.). We droomden samen van onze eigen manège, van onze eigen verhalen, maar die werden abrupt afgebroken", vertelt ze.

Om haar emoties van zich af te schrijven, startte ze twee weken later op Facebook 'Loved by an angel in heaven', een blog waarin ze brieven schreef aan haar overleden vriend. Het eerste bericht werd binnen enkele dagen al door meer dan duizend mensen gelezen en Lizanne ontdekte de kracht van sociale media.

Droom wordt werkelijkheid

De paarden bleven haar grote houvast. "Ik leef voor mijn paarden en mijn hond," vertelt ze. Twee maanden na Davids ongeval startte ze onder de naam 'Be The Light' met paardentraining om hun gedeelde droom toch nog werkelijkheid te laten worden. Met een fototoestel en camera begon ze ook haar eigen vlog.

Ondertussen heeft Lisanne meer dan 20.000 Facebookfans en een paar duizenden volgers op Instagram, YouTube en Snapchat. Ze groeide op een mum van tijd uit tot een razend populaire paardentrainster, gespecialiseerd in vrijheidsdressuur, bitloos rijden en natuurlijke dressuur. Haar agenda is al maanden op voorhand volgeboekt én ze woont nu op een manege. "Als klein meisje droomde ik ervan om op een manege te wonen en dat is mij gelukt, want ik woon op de manege in Kapellen, waar de tv-serie van Amika werd opgenomen," zegt ze.

Paardenshow APASSIONATA

Het succes van Lizanne, bereikte ook de mensen van paardenshow APASSIONATA. "Dat was voor mij een ongelofelijk moment. Als kind wou ik graag al eens gaan kijken naar 'de mooiste paardenshow ter wereld', maar wij hadden daar thuis toen niet de middelen voor. Toen ze mij contacteerden om in Vlaanderen het gezicht te worden van hun nieuwe voorstellingen 'Cinema of Dreams', heb ik een paar keer in mijn wang geknepen om te checken of ik niet droomde," herinnert Lizanne zich. "Ondertussen ben ik in Berlijn gaan kijken naar de nieuwe show, die op zaterdag 4 en zondag 5 maart naar de Lotto Arena komt in Antwerpen. Man, ik stond te trillen op mijn benen. Ik kon niet geloven dat ik bij zo'n grote paardenshow backstage stond."

Ook bij APASSIONATA klinkt hetzelfde enthousiasme. "Voor ons land en voor deze voorstellingen, is het de eerste keer dat we een campagnegezicht uitspelen in onze communicatie, maar dat past ook bij de nieuwe show 'Cinema of Dreams'. Het mooie van het verhaal is de combinatie: enerzijds activeren we vrij traditioneel onze vaste APASSIONATA-fans, anderzijds zorgt Lizanne voor een extra dimensie, want via haar sociale media spreekt ze de paarden- en dierenliefhebbers rechtstreeks aan," zegt Chris Bergs van het Sportpaleis.  

Voorstellingen van de nieuwe APASSIONATA-show 'Cinema of Dreams' worden op zaterdag 4 maart en zondag 5 maart opgevoerd in de Antwerpse Lotto Arena.   (br.hln)


» Reageer (0)
03-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael verwelkomt opnieuw bonobobaby

Planckendael verwelkomt opnieuw bonobobaby

http://static0.hln.be/static/photo/2017/2/2/8/20170203114306/media_xll_9500078.jpg

Dierenpark Planckendael heeft er een bonobobaby bij. Het is al de vijftiende bonobo die er geboren wordt en de tweede in een jaar tijd. Het geslacht is nog niet bekend. De Lingala-naam ook niet, maar die zal beginnen met de letter S. In Europese dierentuinen worden elk jaar in totaal maar vijf of zes bonobo's geboren. Planckendael is internationaal stamboekhouder van de bedreigde soort.

Mama Busira is dinsdag na een dracht van acht maanden voor het eerst bevallen en dat verliep vlot. De nieuwe baby zal snel een speelkameraadje zijn voor de kleine Rubani, die in het voorjaar van 2016 het levenslicht zag. Zijn mama is Lina. Wie de papa's zijn van de twee bonobobaby's en of het twee keer dezelfde is, kan pas achterhaald worden na onderzoek van haarstaaltjes.

Bonobozonen blijven hun hele leven bij hun moeder, de dochters verhuizen naar een andere dierentuin. Nu is dame Djanoa in Planckendael nog in de running voor het moederschap. De vrouwtjes staan erom bekend om seks in te zetten als 'wapen' om spanningen uit de groep te halen. Iedereen doet eraan, vaak en op allerlei manieren. Ook vlooien behoort tot de geliefkoosde bezigheden van bonobo's. Gek genoeg niet om beestjes te verwijderen, want die hebben ze niet. Het doel is om de sociale banden te versterken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen vergunning voor camping Rock Werchter

Geen vergunning voor camping Rock Werchter

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/15/1/20170203031130/media_xll_9499156.jpg

De nieuwe camping voor 10.000 festivalgangers die Rock Werchter had gepland, komt er niet. Er was geen vergunning voor aangevraagd - "een ver­getelheid" - en daarom liggen de werkzaamheden aan het 15 voetbalvelden grote terrein al anderhalve maand stil.

Organisator Live Nation verwacht niet dat de stedenbouwkundige vergunning er nog op tijd komt en schrapt het terrein. Wellicht zullen er op de bestaande campings extra plaatsen gecreëerd worden. Of de nieuwe camping er in 2018 wél komt, is ook zeer twijfelachtig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet

7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/11/14/20170202163835/media_xll_9498149.jpg

Net een lange werkdag gehad, kom je thuis en is dat rothumeur nog niet verdwenen. Maar het is niet altijd de vuile vaat die je vanuit een hoekje aanstaart of het speelgoed van je kroost dat overal in huis ligt te blinken, dat de schuldige is. Ook deze zaken ruim je beter op voor een instant beter humeur.

1. Erfstukken en cadeautjes

Natuurlijk had je oudtante de beste bedoelingen toen ze je die collectie porseleinen poppetjes schonk, maar voor jou staan ze eigenlijk alleen maar in de weg. Het heeft geen zin om enkel en alleen uit beleefdheid iedere maand een halfuur te staan afstoffen, dus breng die dingen maar gewoon naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel, waar je er iemand anders ongetwijfeld wél plezier mee doet.

2. Boeken die je al gelezen hebt

Natuurlijk hoef je je favoriete kinderboek niet plots op een tweedehandssite te gooien of je lievelingsboek weg te geven. Maar boeken die je niet goed vond of nooit meer vast neemt zijn alleen maar overbodige rommel in je woonkamer. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, begin dus maar alvast bij die boekenkast.

3. Jeugdherinneringen

Wees gerust, je lievelingsknuffel mag gerust blijven liggen, maar heb je die cursus wiskunde uit het tweede middelbaar echt nog nodig? En wat met die oude medailles, zwembrevetten en andere trivia? Ze mogen dan nog wat emotionele waarde bevatten, ze eisen mentaal ook hun tol, verduidelijkt opruimgoeroe Christiana Waters. "De wetenschap dat iets niet meer zo belangrijk is als vroeger, betekent dat we moeten toegeven aan onszelf dat we veranderd zijn. Wanneer je dat barbiehuis terugvindt en beseft dat het je niets meer doet, worden we gedwongen om toe te geven dat we volwassen geworden zijn. En dat is soms best hard."

4. Verzamelingen die je niets meer doen

Heb je ooit oude munten verzameld? Of misschien wel voetbalplaatjes of poppen? Niet alleen neemt zo'n verzameling vaak veel plaats in, als je ze niet meer gebruikt kan het ook behoorlijk veel van je vragen. "Zulke collecties hangen vaak samen met de persoon die je was op een bepaald moment in je leven," legt psychiater Gail Saltz uit. "Dat maakt het soms moeilijk om die hele verzameling aan de deur te zetten. Wat kan helpen is om een klein gedenkteken te maken. Hou bijvoorbeeld één plaat bij, maak een foto of beschrijf hoe je collectie eruit zag. Dat maakt het minder moeilijk om afscheid te nemen, en je krijgt wel weer meer ruimte en rust in huis."

5. Ongebruikte hobbyspullen

Had je ooit het wilde plan om te beginnen breien en zit je nu met een voorraad wol opgescheept? Of misschien heb je in een vlaag van enthousiasme een dure koersfiets gekocht die nu staat te bestoffen in de kelder. "Het probleem is dat je jezelf zo met een schuldgevoel opzadelt," verduidelijkt Francine Jay, auteur van 'The Joy of Less'. "We voelen ons schuldig om het weggegooide geld, dus stoppen we de spullen zo ver mogelijk weg, maar daar verdwijnt het gevoel helaas niet mee." Heb je die naaimachine al een jaar lang niet gebruikt? Dan is het misschien tijd om het ding te verkopen.

6. Veel te zware gordijnen

Fluwelen gordijnen zien er dan wel prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat zelfs het allerkleinste zonnestraaltje geen schijn van kans meer maakt. En niemand vindt het leuk om de hele dag in een donkere kamer door te brengen. "Hoe zwaarder je meubelen en raamdecoratie, hoe strenger de sfeer in huis," vertelt Feng Shui-experte Laura Benko. "Wil je met een lichter gemoed thuiskomen? Vervang die zware gordijnen dan door lichtere exemplaren die meer zonlicht binnen laten."

7. Een allegaartje aan koffiemokken

Die tas mocht dan wel grappig zijn toen je hem tegenkwam in dat winkeltje vol snuisterijen, ondertussen is de lol er wel wat af (net als het oor trouwens). Net zoals die tassen van het verzekeringskantoor om de hoek, trouwens. "Vaak kunnen we moeilijk nee zeggen tegen dit soort 'rommel' omdat het zo'n goede deal lijkt," aldus professioneel opruimster Collette Shine. "We denken dat we het wel kunnen gebruiken, maar eigenlijk nemen ze alleen maar plaats in de kast in." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming ziet familie en vrienden steeds minder

Vlaming ziet familie en vrienden steeds minder

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/0/3/20170202055226/media_xll_9496863.jpg

De Vlaming heeft steeds minder oog voor sociale contacten met vrienden en familie, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Tegelijk boomen de sport- en ontspanningsverenigingen.

Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren. Een op de zeven Vlamingen heeft weinig tot geen contact met familie. Dat blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse overheid naar de sociale contacten en het verenigingsleven van de Vlaming.

Sociaal isolement
Conclusie: de intense onderlinge contacten met vrienden, familie en buren vallen langzaam maar zeker terug. De studie wijst op 'een lichte toename van sociaal isolement en vereenzaming'. "Een probleem dat vooral opdoemt door de veroudering van de samenleving", zegt socioloog Mark Elchardus (VUB).

Verenigingsleven springlevend
Toch is er geen reden tot doemdenken, omdat het verenigingsleven in Vlaanderen weer springlevend is. Bijna drie op de vier Vlamingen zijn ooit lid van een vereniging geweest en 30 procent is nog altijd actief in een vereniging. Vooral de sportclubs zijn in opmars, ten koste van 'oudere' verenigingen als vakbonden. (br.hln)


» Reageer (0)
02-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie

4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/12/6/20170201084831/media_xll_9494631.jpg

"Winkelen is goedkoper dan een psychiater", zeggen vrouwen wel eens om hun dure verslaving te verantwoorden aan vriend of moederlief. En voor 9 op de 10 vrouwen blijkt dat ook écht te kloppen. 4 op de 10 hebben zelfs élke week nood aan een shoppingtrip. Dat blijkt uit een online bevraging van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Ben je vorige maand ook (verschillende keren) gaan solden shoppen? Dan kun je er waarschijnlijk over meespreken dat je daar tenminste een tijdje gelukkiger van bent geworden. Weinig verrassend is shoppingtherapie vooral bij vrouwen een fenomeen. Negen op de tien heeft er nood aan, 40% zelfs wekelijks en 37% maandelijks. Mannen zien er minder heil in, maar wanneer ze er toch naar snakken, beperken ze het aantal shoppingtrips tot 1 keer per maand (37%). Dat blijkt uit een enquête van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Drukte en spanning
Vooral twintigers (43%) hebben blijkbaar nood aan shoppingtherapie, gevolgd door dertigers (26%) en veertigers (19%). Vrouwen doen het vooral om stress te bestrijden in het dagelijkse leven (38%) of om problemen op het werk (28%) en relatieproblemen (15%) te vergeten.

Dat weet ook trendwatcher Herman Konings. "De laatste decennia zijn vrouwen hoger geschoold, krijgen ze hogere functies, én moeten ze daarnaast nog een gezin sturen. Die stress moet eruit, en niet door een sessie mindfulness. Door het shoppen kunnen ze dromen van een nieuw imago, het pashokje in- en uitgaan, in de spiegel kijken en zichzelf létterlijk en zichtbaar vernieuwen. In de hoop dat ze met die vernieuwing ook de zorgen in het lichaam wegblazen," vertelt hij aan onze krant.

Kledij, schoenen en handtassen
Ongeacht de leeftijd, motivatie of relatiestatus tasten we stevig in de buidel om ons beter te voelen: maar liefst € 100 tot € 200 per shoppingtrip. Hiermee kopen we 2 à 5 nieuwe items. En wat kopen we dan? Met stip bovenaan staan kledij (95%) en schoenen (67%), gevolgd door handtassen (58%). Parfum en lingerie scoren het minst goed op de gelukschaal met respectievelijk 33% en 20%. Singles kopen meer juwelen, shoppers in een relatie investeren dan weer meer in woondecoratie.

Winkelen geeft ons ook een gevoel dat alles wel goed komt, zegt Konings aan onze krant. Want de laatste twee jaar werd de samenleving grondig door elkaar geschud. "Door de recente aanslagen, geopolitieke instabiliteit en vluchtelingencrisis zie je een fenomeen opduiken wat Britse sociologen 'angst, onzekerheid en twijfel' noemen. Alles wat bedreigend is, willen we dan links laten liggen, en dus gaan we op zoek naar geborgenheid en comfortzones. Cliché, maar voor mannen is dat het café of de sportclub, voor vrouwen de winkelstraat. Tijdens het shoppen lichten er létterlijk meer sensaties op in de pretzones van het vrouwelijke brein." (br.hln)


» Reageer (0)
01-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari

Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/4/8/20170124123137/media_xll_9476348.jpg

Een dag voor het begin van 'Tournée Minerale' hebben al meer dan 97.000 Belgen aangegeven dat ze het in februari zonder alcohol zullen stellen. Dat zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker vandaag, samen met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) de drijvende kracht achter de bewustmakingsactie. De teller voor het ingezamelde geld staat op de laatste dag van januari op bijna 74.000 euro.

Met de start van de actie is ook de kaap van de 100.000 deelnemers in zicht, "en daar zijn we heel blij om", zegt De Bondt.

Nochtans lagen de verwachtingen iets lager. "We hadden gemikt op 15.000 deelnemers. Maar ik denk dat we met zijn allen beginnen te beseffen dat we op het vlak van alcohol niet goed bezig zijn. Daarbij komt nog dat heel wat aandacht in de media was voor alcohol door de nieuwe richtlijn van het VAD (maximum tien standaardglazen per week, nvdr.) en het gratis alcohol in het federaal parlement", aldus De Bondt.

Wie deelneemt aan de alcoholvrije maand kan zich ook laten sponsoren. De organisatie mikt op 200.000 euro, maar voorlopig staat de teller hiervoor nog maar op bijna 74.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
31-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?

Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/3/11/20170131171324/media_xll_9493211.jpg

Een medicijn dat algemeen wordt gebruikt om malariapatiënten te behandelen, heeft in Groot-Brittannië voor het eerst niet gewerkt. Dat roept de vraag op of de parasiet die de gevreesde ziekte veroorzaakt na overbrenging door een mug resistent aan het worden is. Volgens de onderzoekers van een gespecialiseerd medisch instituut in Londen is het een "vroege waarschuwing'' voor Afrika.

Vier mensen die malaria hadden opgelopen in Angola, Liberia en Oeganda reageerden niet op de toegediende medicatie en kregen een ander middel.

"Dat is verontrustend. Het kan duiden op een groter verhaal dat op het punt van beginnen staat in Afrika. Dan moeten we snel een aantal dingen veranderen'', zei een deskundige van instituut.  

Hij riep op meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van de combinatiekuur artemether/lumefantrine, na ook uit Afrika ten zuiden van de Sahara berichten te hebben gekregen over resistentie tegen deze drugs. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog moe? Zo ontdek je of je genoeg hebt geslapen

Nog moe? Zo ontdek je of je genoeg hebt geslapen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/18/5/3/20170130174721/media_xll_9491088.jpg

Goed geslapen vannacht? Een vage vraag met meestal ook een vaag antwoord, want wat betekent dat nu eigenlijk, een "goede nachtrust". De Britse National Sleep Foundation schept helderheid, met concrete richtlijnen die aangeven of je al dan niet goed hebt geslapen.

"Genoeg water drinken", "voldoende bewegen" en "goed slapen", het zijn gezondheidsvoorschriften die nogal vaag klinken, omdat ze verschillen van persoon tot persoon. Waar de ene perfect functioneert op 7 uren slaap, heeft iemand anders misschien wel 9 uren nodig. Het heeft dan ook weinig zin om één vaste richtlijn voor iedereen op te leggen.

Goed geslapen? Beantwoord deze 4 vragen

Hoe weet je dan of je een verkwikkende nachtrust hebt gehad? De Britse National Sleep Foundation analyseerde 277 studies rond het onderwerp, en stelde zo 4 criteria op die de kwaliteit van je nachtrust bepalen. Met behulp van deze vier vragen kan jij bepalen hoe kwalitatief jouw uurtjes onder de wol waren:

1. Je slaapt minstens 85 % van de tijd die je in bed doorbrengt.

2. Je valt binnen de 30 minuten nadat je in bed ging liggen in slaap.

3. Je wordt maar één keer per nacht waker.

4. Als je 's nachts wakker wordt, blijf je nooit langer dan twintig minuten wakker.

Antwoord je positief op deze 4 vragen? Dan heb je genoten van een aangename nachtrust. 

Minder koffie en dutjes

Hoe jij je 's ochtends voelt als je net uit bed rolt, is dus niet altijd een goed criterium om te bepalen of je van een kwalitatieve nachtrust hebt genoten, zo stelt de NSF. Lukt het niet om de vier criteria te halen? Probeer dan wat minder koffie te drinken overdag, geen dutjes tussendoor te doen en wat meer te bewegen. Ook een "bedritueel" waarbij je een uur voor het slapengaan niet meer op schermen kijkt, maar in plaats daarvan een warm bad neemt en een boek leest, kan helpen voor een betere nachtrust. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecocheques afgeschaft, cash in de plaats

Ecocheques afgeschaft, cash in de plaats

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/10/11/20170131060905/media_xll_9492011.jpg

Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. Werkgevers behouden hun fiscale voordeel op die vergoeding. De vier regeringspartijen hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend.

Zo'n 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, maximaal 250 euro per jaar. Voor werkgevers zijn die voordelig, want zij betalen er geen belastingen of sociale lasten op. Voor werknemers betekenen ze een mooi extraatje. Maar N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben nu een wetsvoorstel ingediend om de ecocheques te vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort.

Geen belastingen
Op die vergoeding moeten de bedrijven net als op de cheques geen belastingen of sociale lasten betalen. "Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden", zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.

Het nieuwe extraatje krijgt de naam 'ecovergoeding', al verdwijnt nu de stimulans om het geld 'groen' te besteden: iedereen doet ermee wat hij of zij wil.

Rompslomp
De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. "Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn." De Franstalige liberalen van MR stonden lang op de rem om de ecocheques af te schaffen, maar gaan nu toch overstag. De regeringspartijen mikken op januari 2018 om de ecovergoeding in te voeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melanie - Beautiful People

Melanie - Beautiful People

Klik op de foto om haar de beluisteren






Melanie Safka-Schekeryk, bekend als Melanie (Astoria, 3 februari 1947) is een Amerikaanse zangeres, bekend van onder andere Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down en Beautiful People.

Melanie Safka werd geboren in Astoria, een wijk in Queens in New York, als dochter van Fred en Polly Safka-Altamare. Op 5-jarige leeftijd maakt ze haar eerste plaatje, het loepzuivere, à la Shirley Temple gezongen, Give A Little Kiss.

Na de highschool treedt ze met haar gitaar op in coffeehouses in Greenwich Village en gaat overdag naar de American School of Drama. Bij een auditie voor een toneelstuk loopt ze de verkeerde deur in, waar de jonge producer Peter Schekeryk haar vraagt wat te zingen. Hij is zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbiedt. In 1968 trouwt ze met hem.

Gilbert Bécaud haalt Melanie naar Parijs, waar ze tussen de kamelen en revuedanseressen in L'Olympia optreedt. Ze zal hier een liedje over schrijven: Tuning my guitar. Daarna treedt ze in Nederland op bij Singing Europe en heeft haar eerste successen. Dezelfde zomer speelt ze op het Woodstock-festival (1969) waar het publiek kaarsen aansteekt tijdens haar optreden. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Uiteindelijk wordt het verboden door de brandweer, maar Melanie heeft de traditie in werking gezet. Lay Down / Candles in the Rain is in Nederland een zomerhit. "Look What They've Done To My Song, Ma" is een ander bekend nummer.

Melanie is niet de enige die profiteert van haar muziek. De Britse groep The Wurzels neemt in 1976 een parodie op van Melanies nummer Brand New Key, waarbij ze haar melodie behouden. Dat behaalt onder de de titel The Combine Harvester de eerste plaats in de UK Singles Chart.

Melanie maakt sindsdien jaarlijks een plaat of cd, zij en Peter Schekeryk – die al haar platen produceert – krijgen drie kinderen die alle drie met Melanie optreden. De laatste jaren wordt ze begeleid door haar zoon, Beau 'Virtuoso' Jarred Schekeryk op gitaar. Zij hebben twee kleinkinderen.

In juli 2004 komt bij CNR haar cd Paled by Dimmer Light uit. Ze heeft een trouwe schare aanhangers in alle leeftijdsgroepen. Ze wordt al jaren beschouwd als een belangrijke vrouwelijke singer-songwriter.

In 2005 wordt haar lp Photograph, door velen beschouwd als haar meesterwerk, opnieuw uitgebracht als Double Exposure, met een bonus-cd van nooit eerder uitgebrachte nummers.


» Reageer (0)
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?

Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/16/1/20161128113554/media_xll_9338626.jpg

Van kruidentheeën en vitaminen tot visolie, je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een supplement van. Heel wat mensen slikken de producten - die meestal ook nog eens erg duur zijn - ook al is er vaak nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat ze iets uithalen. Baat het niet, dan schaadt het niet, hoor ik je denken? Helaas: vaak zijn er nevenwerkingen en soms zijn die ook echt nefast voor de gezondheid.

De NY Times ging op onderzoek uit en onderzocht het nut van de vaakst voorkomende supplementen. En die delen we ook graag met jullie:

Multivitaminen
Je kent ze wel, de typische vitaminen- en mineralenpillen waarmee je de dagelijks aangeraden hoeveelheid met één pilletje inneemt. De wetenschap is het er na lang onderzoek echter over eens: als je een gezonde volwassene bent zonder gekende tekorten, geef je je geld beter aan andere dingen uit. Er is geen enkel bewijs dat ze beschermen tegen chronische ziekten, kanker of hartproblemen. Met een gevarieerd en gebalanceerd dieet kom je een heel stuk verder.

Vitamine D en calcium
Deze is daar wel een uitzondering op. De medische wereld vermoedt dat de meeste volwassenen kampen met een tekort op vitamine D, omdat we te weinig buiten in de zon lopen. Omdat ons lichaam het zonder deze vitamine moeilijk heeft om fosfor en calcium op te nemen - beiden nodig om je botten sterk te houden - , kan een supplement nemen wel nodig zijn. Om zeker te zijn van je zaak ga je beter bij de huisarts langs voor een bloedtest. Die zal je dan vertellen of je extra vitamine D en eventueel calcium moet bijnemen.

Calciumsupplementen neem je echter beter niet zonder doktersvoorschrift. Een teveel aan calcium zou immers het risico op nierstenen en misschien ook hartziekten verhogen. Eet in plaats daarvan liever voldoende producten met calcium erin, zoals yoghurt en groene bladgroenten.

Vitamine B12
Bij volwassenen ouder dan 50 wordt de kans groter dat ze een tekort krijgen aan vitamine B12, wat helpt bij spierfuncties en de gezondheid van je hersenen. Je haalt dit voornamelijk uit dierlijke producten met proteïnen, maar als de zuurtegraad van de maag daalt, neem je die moeilijk op. Een bloedtest zal je ook hier vertellen of je wat moet bijnemen.

Visolie
De laatste jaren is visolie een heel populair supplement, waarbij vooral gehoopt wordt dat het hartziekten en cognitieve problemen tegengaat. Een studie uit 2013 bij meer dan 12.000 patiënten leert ons echter dat visolie weinig teweegbrengt in het lichaam, én dat ze de kans op prostaatkanker misschien verhogen. Twee keer per week wat vette vis eten is dan een betere optie.

Magnesium
Dit mineraal kan je halen uit voedsel als spinazie, noten, groeten en volkorenproducten, maar wie problemen heeft met zijn darmen of nieren, kan een tekort oplopen. Daarbij zou het ook helpen bij spierkrampen en constipatie. Daartegenover staan dan weer bijwerkingen als diarree en problemen met andere medicatie. Even langsgaan bij de dokter dus.

Kurkuma
Een heel recent supplement dat aan aandacht wint: het kruid kurkuma. In de Indische keuken is het schering en inslag, maar in Azië wordt het ook gebruikt als antioxidant en het zou beschermen tegen kanker en ontstekingen. Daar werd echter maar weinig onderzoek naar gevoerd, dus raden artsen aan om het gewoon met mate in de keuken te gebruiken.

Glucosamine/ Chondroïtine
Deze twee worden vaak geroemd als een uitstekend hulpmiddel tegen artrosepijn, maar onderzoeken konden geen voordeel vinden naast het placebo-effect.

Vitamine E/Selenium
Beiden worden aangeraden om het risico op prostaatkanker te verminderen. Helaas: in een recent onderzoek bleken de proefpersonen die vitamine E namen net meer prostaatproblemen te ontwikkelen, en had de groep met selenium meer kans op diabetes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren

Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/8/12/20170130094740/media_xll_9490122.jpg

Sta jij 's ochtends ook vaak voor je kleerkast te dralen, geen flauw idee wat je nu weer moet aantrekken? Dat hoeft niet automatisch te betekenen dat het tijd is om te gaan shoppen (al màg dat natuurlijk ook altijd). De kans is groot dat het probleem is opgelost met een eenvoudige reorganisatie van je kleerkast.

In de meeste gezinnen is de indeling van de kleerkast hetzelfde: broeken bij broeken, topjes bij topjes, jurken bij jurken. En wie extreem netjes is, doet het vervolgens ook nog eens op kleur. Het mag dan wel opgeruimd ogen, écht handig is het niet.

Wie zich 's ochtends in een sneltempo wil aankleden, heeft er echter niets aan dat die mooie galajurk hangt te blinken naast een zomerkleedje en die een zakelijk exemplaar voor op het werk. Beter is het dan ook om op gelegenheid te sorteren. Maak alvast ensembles van stukken die je graag met elkaar combineert en hang deze gegroepeerd bij elkaar. Zo weet je altijd precies waar je moet gaan zoeken, en hoef je geen kostbare tijd meer te verspillen met het uitzoeken van een outfit. Handig! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natalie Imbruglia -Torn

Natalie Imbruglia -Torn

Om haar te beluisteren druk op de foto







Natalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.

Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").

In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.


» Reageer (0)
29-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?

Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/1/14/20170129081741/media_xll_9487514.jpg

Je kent het fenomeen vast wel: man- of vriendlief is naar de kapper geweest. Haren fris gewassen, netjes geknipt. En dat alles voor zo'n 20 euro. En dat terwijl jij voor exact dezelfde knipbeurt vaak meer dan het dubbele moet neertellen. Hoe komt dat toch?

Het zit trouwens niet alleen in je hoofd. Uit het jaarlijks rapport van USB Bank, waarbij de prijzen voor kappersbezoeken wereldwijd vergeleken werden, bleek dat vrouwen gemiddeld 40 euro betalen, terwijl mannen slechts 25 euro op tafel moeten leggen.

Discriminatie
Een heel duidelijke verklaring is er niet, maar vermoedelijk heeft het te maken met de barbiershops van vroeger, vertelt Stéphane Coigné, voorzitter van de unie van Belgische kappers, aan De Morgen. "Vroeger waren er alleen aparte vrouwen- of herenkapperszaken. Je had zelfs twee diploma's een voor herenkappers en een voor vrouwenkappers." Daarnaast stelde de Belgische staat een formule op voor mannen- en vrouwensnitten, om kappers te belasten. Daarin wordt aangegeven dat een vrouwenkapsel veel meer werk inhoudt, en dus als duurder wordt aangerekend bij de belastingaangifte. Totaal verouderd, geven kappers zelf toe. Zeker wanneer een vrouw de kapperszaak binnenstapt om enkel de puntjes te laten bijknippen.

Bovendien komt het erop neer dat klanten moeten betalen volgens geslacht, en dat is eigenlijk regelrechte discriminatie, vindt ook Coigné. In Denemarken besliste de Raad voor Gelijke Kansen al dat betalen op basis van geslacht discriminerend is. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet voorkomt. Integendeel. Niet alleen in de kapperswereld moeten vrouwen doorgaans dieper in de buidel tasten, loop maar eens door het gangpad van een doorsnee drogisterij of supermarkt, en je zal zien dat op vrouwenproducten steevast een hoger prijskaartje kleeft, de zogenaamde pink tax.

Een onderzoek van de Britse krant The Times toonde vorig jaar al aan dat vrouwen maar liefst 37 procent meer moeten betalen voor dezelfde producten als het gaat om kleding, schoonheidsproducten en speelgoed. Een fenomeen dat ook wel de pink tax genoemd wordt, een soort extra belasting op vrouwenproducten, enkel en alleen omdat ze op een vrouwelijke markt gericht zijn. En dat Britse onderzoek is voor ons minstens even relevant.

Van dure designmerken als Saint Laurent en Mulberry tot wegwerpscheermesjes en deodorant: als vrouw mag je er zeker van zijn dat je bankrekening altijd net dat tikje meer geplunderd wordt. Waarom? Heel eenvoudig: vraag en aanbod. Vrouwen shoppen meer en hechten meer belang aan uiterlijke producten, wat betekent dat de vraag daar groter is dan op de mannelijke markt. En dus gaan ook de prijzen omhoog. Een tweede reden is dat vrouwenkleding vaak beschikbaar is in meer maten, kleuren en variaties, wat de productiekosten de hoogte injaagt. Is het eerlijk? Nee. Zal de pink tax snel verdwijnen? Helaas ook niet. In tussentijd af en toe eens in de mannenafdeling neuzen als je wat euro's wil besparen, kan dus zeker geen kwaad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Di krijgt standbeeld, 20 jaar na haar dood

Lady Di krijgt standbeeld, 20 jaar na haar dood

http://static0.hln.be/static/photo/2017/6/15/14/20170129053544/media_xll_9487409.jpg

De Britse prins William en prins Harry hebben bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor hun moeder prinses Diana, die in 1997 om het leven kwam. Volgens de twee broers is "dit het juiste moment om haar positieve impact te erkennen" met een standbeeld.

Het beeld krijgt een plaats op het domein van Kensington Palace, waar de prinses woonde.

"Er is twintig jaar verstreken sinds het overlijden van onze moeder en het moment is aangebroken om haar positieve impact in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld te erkennen met een permanent standbeeld," lieten de prinsen weten in een verklaring.

"Onze moeder raakte zoveel levens. We hopen dat het standbeeld al wie Kensington Palace bezoekt zal helpen om na te denken over haar leven en nalatenschap.

De Queen liet weten dat ze het plan van haar kleinzoons steunt.

Lady Di, prinses van Wales, stierf op 31 augustus 1997 in een auto-ongeluk in Parijs. Prins William was toen vijftien, prins Harry was twaalf. Over de hele wereld rouwden mensen om haar dood. Naar schatting 2 miljard kijkers zagen haar begrafenis op televisie, zo schrijft BBC.

In juli 2016 bekende prins Harry dat hij al 28 was toen hij voor het eerst over de dood van zijn moeder sprak. "Ik had nooit echt leren omgaan met wat er precies gebeurd was, dus er zaten veel diepe emoties en voor een groot deel van leven wilde ik er gewoon niet aan denken," vertelde hij.

Het standbeeld wordt het vierde monument in Londen ter nagedachtenis van Lady Di.

Een comité van zes mensen, onder wie Diana's zus lady Sarah McCorquodale, zal de kunstenaar aanduiden die het beeld zal uitwerken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt

Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/6/10/20170128100901/media_xll_9486040.jpg

Eigenwijs of net meegaand, verlegen of een rasecht showbeest: iedereen heeft een heel eigen persoonlijkheid. En een groot deel daarvan heeft te maken met de vorm van onze hersenen, zo blijkt uit internationaal onderzoek.

De wetenschappelijke studie werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience en stelt dat verschillende persoonlijke trekjes en kenmerken gekoppeld zijn aan de vorm van onze hersenen.

Opbouw van de persoonlijkheid

In het onderzoek werd voor de allereerste keer onderzocht hoe de vorm van onze hersenen zich verhoudt tot de vijf grote persoonlijkheidsdimensies: extraversie (of introversie), hulpvaardigheid (of egoïsme), zorgvuldigheid (of onzorgvuldigheid), emotionele stabiliteit (of instabiliteit), openheid (of koppigheid). Deze persoonlijkheidskenmerken, ook wel de 'Big Five' genoemd, zijn volgens psychologen de belangrijkste dimensies waaruit onze persoonlijkheid is opgebouwd.

De studie onderzocht 507 gezonde, jonge vrijwilligers met behulp van hersenscans, om zo het brein, en met name de cortex (of hersenschors), te analyseren. Daarbij keken ze vooral naar variaties in dikte, oppervlakte en de hoeveelheid hersenwindingen.

Groot brein in een kleine schedel

Uit die analyse kwam naar voren dat de drie maatstaven waarmee de hersenschors gemeten werd - namelijk dikte, oppervlakte en windingen - sterk samenhangt met de verschillende persoonlijkheidskenmerken. "Er is een duidelijk patroon waarbij de dikte de andere kant opgaat dan de oppervlakte en hersenwindingen," legt neuroloog en onderzoeker Luca Passamonti hun bevindingen uit. De meest opvallende verschillen waren te vinden bij emotioneel instabiele mensen en open mensen. Zij met een neurotisch trekje hadden een dikkere hersenschors, met minder oppervlakte en hersenwindingen, terwijl de deelnemers die hoog scoorden op openheid net een dunnere cortex hadden, maar met een grotere oppervlakte en meer windingen.

"Die hersenwindingen is een evolutionaire oplossing om een groter brein in een kleine schedel te proppen," leggen de onderzoekers uit. "Emotionele instabiliteit is gelinkt aan mentale aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie, terwijl openheid vaak samengaat met creativiteit, intellectuele nieuwsgierigheid en een algemeen gevoel van welzijn."

Genetische aanleg

"We worden allemaal gevormd door onze ervaringen en omgeving, maar het feit dat er duidelijke verschillen zijn in de structuur van de hersenen, wijst erop dat er ook een genetische aanleg is," aldus co-auteur van de studie Nicola Toschi. "Dat betekent ook dat we zulke verschillen in persoonlijkheid al erg snel tijdens de ontwikkeling van kinderen kunnen opsporen."

Al roept de studie minstens even veel vragen op als ze beantwoordt. Zo is het onzeker of de persoonlijkheidsdimensies de vorm van de hersenen bepalen, of omgekeerd. Bovendien is het ook niet duidelijk welke rol de vorm van onze hersenen spelen bij mentale aandoeningen. "Het is moeilijk te bepalen of wat we vaststellen bepaald is door onze genen, omgeving of beide," legt Passamonti uit. "De meest voor de hand liggende verklaring is dat er bij veel neurotische aandoeningen een complexe interactie optreedt tussen een genetische aanleg en negatieve factoren in de omgeving." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!