NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
11-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaap je nu het best mét of zonder beha?

Slaap je nu het best mét of zonder beha?

https://images1.persgroep.net/rcs/mlzZclp88t4S4-G-3c3LYCLwnY0/diocontent/139307730/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ene beweert dat je er borstkanker van krijgt, volgens de ander gaan je borsten hangen als je er geen draagt. Al jaar en dag heerst de discussie of slapen met een beha gezond is of niet. Maar hoe zit het nu echt? Wij vroegen het aan onze deskundige.

Dokter Ann Mortier, gynaecoloog: “Er bestaan enkele hardnekkige mythes over ’s nachts een beha dragen waar eigenlijk geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is. Volgens de ene voorkomt het hangborsten, de andere beweert dat het je lymfeklieren blokkeert en nog anderen zeggen dat je er borstkanker van kan krijgen. Maar voor geen enkele van die stellingen is ooit bewijs geleverd.”

Voor sommige vrouwen met zware borsten kan een beha ’s nachts wel enig comfort bieden en de kans op striemen verkleinen omdat de huid minder uitrekt. Mortier: “Als je er dan voor kiest om met je beha te slapen, moet die wel aan een aantal richtlijnen voldoen. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je een beha in de juiste maat draagt. Als hij te klein is of te krap zit, kunnen je bloedstroom en de drainage van je lymfeklieren verstoord raken, en die slechte circulatie kan leiden tot een oedeem of andere ongemakken. Slaap ook altijd in een katoenen beha in plaats van een synthetische. Een synthetische beha ademt niet zo goed, waardoor er een minder goede circulatie van de lichaamswarmte ontstaat en de temperatuur van de borsten stijgt. Kies tot slot bij voorkeur een beha zonder beugels om drukplekken tegen te gaan.”

Moet je dus slapen met een beha? “Wij zullen dat nooit stimuleren of adviseren, behalve bij mensen die net een borstoperatie achter de rug hebben, of bij vrouwen die borstvoeding geven, om de stuwing wat tegen te gaan. Als het voor jou gewoon comfortabeler voelt, doe het dan gerust, maar hou rekening met de bovenstaande richtlijnen”, besluit de gynaecologe. (br.hln)


» Reageer (0)
10-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer en meer vrouwen krijgen te maken met deze onopvallende vorm van misbruik

Meer en meer vrouwen krijgen te maken met deze onopvallende vorm van misbruik

https://images4.persgroep.net/rcs/W9STHEUYKhahklPZAE_UOc4RaIE/diocontent/139236842/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een condoom die stiekem afgenomen wordt tijdens de seks, een partner die zegt dat hij gesteriliseerd is terwijl dat niet het geval is of net een vrouw dwingen om een abortus te laten uitvoeren of langer anticonceptie te gebruiken: uit een studie die werd uitgevoerd door de universiteit van Bournemouth blijkt dat een kwart van alle vrouwen al te maken kreeg met een vorm van ‘reproductief misbruik’.

Bij huiselijk geweld denken we al snel aan een partner die zijn of haar geliefde een blauw oog sloeg of erger, maar er zijn ook andere vormen van misbruik binnen een relatie die niet zo nodig fysiek zichtbaar zijn. ‘Reproductief misbruik’ of in het Engels ‘reproductive control’ is daar zo’n voorbeeld van.

Voor de studie die werd gepubliceerd in het BMJ Sexual and Reproductive Health en uitgevoerd werd door de universiteit van Bournemouth, bestudeerden onderzoekers verslagen van patiënten die een bezoekje hadden gebracht aan een centrum voor klinische seksuologie tussen 2010 en 2017. Er werd wel enkel gekeken naar verslagen van centra in de Verenigde Staten.

Aan Buzzfeed News vertellen de onderzoekers dat ze de resultaten bijzonder choquerend vinden. Vooral dan dat zoveel vrouwen al te maken kregen met een vorm van ‘reproductief misbruik’. “Meestal gaat het om mannen die een vrouw zwanger proberen krijgen, op de een of andere manier. Dat kan gaan om haar aanmoedigen om een gezin te starten tot haar anticonceptiemiddelen afnemen”, aldus dokter Sam Rowlands. “Soms wordt het condoom bijvoorbeeld stiekem doorprikt op voorhand, in extreme gevallen werden zelfs al spiraaltjes uit de vrouw getrokken. Sommige vrouwen vragen specifiek om een vorm van anticonceptie die hij niet zal opmerken. Vaak stellen we dan de prikpil voor of een spiraal waarbij de draadjes onderaan heel kort worden geknipt, zodat het niet zomaar zelf verwijderd kan worden of gevoeld wordt tijdens de seks.”

De onderzoekers roepen gynaecologen op om goed in de gaten houden of er sprake kan zijn van ‘reproductief misbruik’ wanneer een patiënt bij hen over de vloer komt. “Alarmsignalen kunnen zijn wanneer een vrouw vraagt om een anticonceptiemiddel dat ze kan verstoppen of wanneer ze vaak soa-testen laat uitvoeren of regelmatig naar de morning after pill vraagt.” Ook stellen ze voor om vrouwen altijd alleen op consultatie te laten komen, en dus niet vergezeld van hun partner. (br.hln)


» Reageer (0)
09-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aha: daarom kruipt je kat zo graag in een kartonnen doos

Aha: daarom kruipt je kat zo graag in een kartonnen doos

https://images2.persgroep.net/rcs/HEySzX5m2WXE20HD1ZhE_4x-dmk/diocontent/139231157/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ook een kat in huis? Dan merkte vast wel al op dat die verzot is op kartonnen dozen. Maar waarom palmt je fluffy viervoeter al de dozen van je nieuwe soldenaanwinsten in? Onderzoekers vonden enkele logische verklaringen.

Voor een studie van de universiteit van Utrecht werden 19 katten 2 weken lang naar een kattenasiel gebracht. 10 katten kregen een kartonnen doos als hun nieuwe thuisbasis, de 9 andere niet. Wat bleek? De katten die wél een kartonnen doos ter beschikking hadden, konden veel sneller wennen aan hun nieuwe, onbekende omgeving dan de viervoeters die het zonder doos moesten doen. Bovendien waren de katten mét kartonnen doos minder gestrest, gelukkiger én liever tegenover mensen.

Een verklaring is dat katten van nature jagers zijn. Als katachtigen zich gestrest, onrustig of onzeker voelen in een vreemde ruimte, verschuilen ze zich immers liever dan ten aanval te gaan. Natuurlijk is je harige vriend nieuwsgierig, maar hij is ook erg voorzichtig en hij vertrouwt niemand. Katten houden er bovendien van om te sluipen als ze aan het jagen zijn. Een kartonnen doos werkt dus perfect als harnas om hen te beschermen tegen andere roofdieren of verrassingen.

Nog een erg logische verklaring waarom je trouwe viervoeter altijd op papieren zakken of in een kartonnen doos kruipt? De warmte. Katten zijn immers dol op een warme omgeving. Tot slot zouden ze het ook doen om hun territorium af te bakenen. Kortom, redenen genoeg om de doos van je nieuwe Zalando-aanwinst niet meteen weg te gooien, maar aan je fluffy huisdier te schenken. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén eert Urbanus met vijfdelige special:

Eén eert Urbanus met vijfdelige special: “Het voordeel van 50 jaar meedraaien? Iedereen die me vroeger met de grond gelijk maakte is dood of op pensioen”

https://images4.persgroep.net/rcs/xwRJuVuRzyvoju5AvApDHQuQvs4/diocontent/137871913/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Urbanus wordt pas 70 jaar in juni, maar bij Eén vieren ze hem vanaf vandaag al in de special ‘Urbanus 70’. Vijf weken lang doen bekende vrienden en collega’s hun boekje open over ‘de man die de gas doet branden’. “Het zal vooral gestoef worden”, zegt Urbanus spottend.

Van Goedele Liekens, Alex Agnew en Stijn Coninx tot Adriaan Van den Hoof, Michael Pas en Natalia: 16 vrienden en collega’s gaan in 5 afleveringen op zoek naar antwoorden op 70 prangende vragen over Urbanus. ‘Kan Urbanus maat houden op de gitaar?’, ‘Hoe ziet de planeet Urbanus eruit?’ en ‘Moet het beste inderdaad nog komen?’ “Natuurlijk moet het beste nog komen, ik kan toch moeilijk mijn shows afsluiten met ‘Voilà, het beste heb je ondertussen al wel gezien. Nu gaan we maar wat aanmodderen’”, lacht de meester van de Vlaamse comedy. En zolang zijn gezondheid op peil blijft, kunnen er nog heel wat shows volgen in de toekomst. “Ik lig nu wel net op intensieve zorgen. Ze hebben juist mijn been geamputeerd. Maar voor de rest gaat het prima met mijn gezondheid, hoor”, grapt hij. Een mopje is nooit ver weg bij Urbain Servranckx, zoals hij in het echte leven heet. “Gelukkig moest ík niet antwoorden op die vragen in de documentaire. Ik mag wel reageren op de reacties die mijn vrienden geven. Da’s ook het enige wat ik kon doen. Ik kon moeilijk op mijn kop gaan staan, hé.”

Als we hem mogen geloven over de antwoorden van die bekende vrienden, wordt de special één grote lofshow over zijn carrière. “Zo gaat dat bij mensen die al lang meedraaien in de showbizz en 70 jaar worden, hé”, lacht Urbanus. “Het voordeel van zo lang mee te draaien, is dat de mensen die mij vroeger met de grond gelijk gemaakt hebben - zo waren er wel wat journalisten, ja - ondertussen met pensioen of zelfs al dood zijn.” Naar de visuele ondersteuning heeft Urbanus nog het raden. “Ik ben zelf benieuwd naar de beelden, want er zijn echt heel veel filmpjes te vinden over mijn theatershows. ‘Wij zijn de mannen die de gas doen branden, de klinken repareren en de vrouwen ambeteren’, daar hoop ik stiekem wel op, ja. Maar wat er ook in beeld komt, ik vind een vijfdelige special op zich al heel tof. Ik apprecieer zoiets wel, al voel ik mij na 50 jaar bezig te zijn nog steeds geen BV. Een artiest, dat wél. Doe mij maar het gewone, normale leven.”

Verjaardag vergeten

Op groot scherm in zijn stamcafé zal je hem de komende vijf dinsdagavonden dus zeker niet vinden. “Nee gij, ik kijk gewoon rustig thuis. Met wat familie en vrienden, zo heb ik het graag.” Zo zal Urbanus trouwens ook zijn 70ste verjaardag vieren op 7 juni. “Geen groot feest voor mij, want ik ken dat: eens het zover is, moet ik nog mee de hele nest in gang steken en voorbereiden. Nee, bedankt. (bulderlach) Ik ben ook niet zo bezig met 70 worden, hoor. Het enige waar ik op hoop, is dat ze me niet vergeten zijn tegen mijn verjaardag zelf, want dat is pas over een half jaar...”

‘Urbanus 70’, vanavond om 21.30 uur op Eén.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk snappen wetenschappers waarom vrouwtjespinguïns massaal stranden in Zuid-Amerika

Eindelijk snappen wetenschappers waarom vrouwtjespinguïns massaal stranden in Zuid-Amerika

https://images4.persgroep.net/rcs/mOE_qNPoVR7N_Sh4JfnhXT6wDJY/diocontent/139175337/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onderzoekers uit Japan en Argentinië denken een merkwaardig pinguïnmysterie te hebben opgelost. Al jaren spoelen op de stranden van Noord-Argentinië, Uruguay en Zuid-Brazilië duizenden magelhaenpinguïns aan. Opvallend: van de dode aangespoelde pinguïns is driekwart vrouw. Hun zwemroute verklaart het verschil met het sterftecijfer van mannetjes.

Door een apparaatje aan de poten van de dieren te plaatsen, brachten de onderzoekers de zwemroutes en zwemdieptes van individuele pinguïns gedetailleerd in kaart. De pinguïns broeden zuidelijk, in Argentinië, Chili en de Falkland-eilanden, maar zwemmen ieder jaar naar het noorden voor voedsel. De vrouwtjes, zo blijkt uit het onderzoek in Current Biology, zoeken hun voedsel noordelijker en dichter bij de kust dan de mannetjes. Dit noordelijke gebied – bij Rio de La Plata, de zee-inham van Buenos Aires – is gevaarlijk voor de dieren. Ze stuiten daar eerder op vervuild water, scheepvaart en visserij. De onderzoekers denken dat de pinguïns hierdoor minder vis vangen, verstrikt raken in netten of per ongeluk gevangen worden.

Op de lijst van het IUCN staan de pinguïns vermeld als bijna bedreigd, het aantal magelhaenpinguïns loopt al jaren af. Dat met name vrouwtjes dood aanspoelen op de stranden vinden de onderzoekers zorgelijk, omdat de man/vrouw-verhouding in de populatie hierdoor scheef kan komen te liggen. Magelhaenpinguïns broeden in koppeltjes dus voor hun voortbestaan is een gezond evenwicht tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes extra belangrijk.

Vrouwtjes duiken minder diep

Dat de vrouwtjespinguïns noordelijker eindigen, komt volgens de onderzoekers omdat de vrouwtjes kleiner en lichter zijn dan de mannetjes, en daardoor minder diep duiken voor voedsel. Ze zoeken ondieper water op, dichterbij de vervuilde kust. In dat minder diepe water kunnen ze hun lichamen beter op temperatuur houden. De vrouwtjes eindigen ook noordelijker omdat ze minder goed kunnen zwemmen dan de mannetjes, waardoor de stroming hen hoger meevoert.

Interessant onderzoek, vindt poolbioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. “Ze hebben hiermee aangetoond dat er een verschil is in de verspreiding tussen mannetjes en vrouwtjes.” Volgens de universitair hoofddocent Arctische ecologie komt dit fenomeen ook bij andere diersoorten voor, zoals eenden. Toch is het volgens hem nog niet aangetoond dat er bij magelhaenpinguïns meer vrouwtjes dan mannetjes sterven. “Wellicht gaan mannetjes net zo vaak dood, maar verder van de kust worden hun karkassen opgegeten door aaseters. Een interessant vervolgonderzoek lijkt me of er in de broedkolonies ook echt meer mannetjes dan vrouwtjes zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd zou jij je leven op orde moeten hebben

Op deze leeftijd zou jij je leven op orde moeten hebben

https://images3.persgroep.net/rcs/qrvIZ4VOlcdJRcuCIXkjjnDiE4k/diocontent/138954514/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als tiener denk je vaak dat je je leven uitgevogeld hebt eens je tram 3 gepasseerd bent. Maar als het zover is, heb je die leuke job nog niet te pakken, ben je nog single en staat er amper geld op je spaarrekening. Klinkt dat herkenbaar? Geen paniek: je bent niet de enige. Volgens een nieuwe studie hebben de meeste mensen pas vanaf 39 jaar hun leven op orde. 

“Ah, later als ik groot ben ...” Of je nu droomde van je prins op het witte paard, een carrière bij Google of een zorgeloos leventje op de Caraïben, iedereen heeft als kind wel een ideaalbeeld van hoe hun leven er binnen 10, 20 of 30 jaar zou uitzien. Maar in realiteit blijkt dat plaatje niet altijd te kloppen, zeker niet wanneer de deadline van die 30e verjaardag nadert. 

Toch is dat geen reden om beginnen te panikeren. Dat blijkt uit een rondvraag van verzekeraar Beagle Street bij meer dan 2.000 volwassenen. Volgens die studie is de gemiddelde leeftijd waarop jij je leven op orde moet hebben 39 jaar. Maar er is meer. Tegen hun 29e verjaardag hebben de meeste mensen wel al een groep hechte vrienden, en tegen hun 31e zijn ze ‘de ware’ al tegengekomen. 

Dertigerscrisis

Krijg jij bij het zien van die cijfers spontaan een quarterlife crisis? Weet dat je niet alleen bent. Zo’n 78% van de deelnemers aan de studie zegt dat ze druk voelen om te presteren, uit te blinken én tegelijk een fantastisch leven te leiden. 44% geeft zelfs toe dat ze denken dat ze hun leven nooit op orde kunnen krijgen. 

Ook al gaat het om een Britse studie, volgens auteur Nienke Wijnants, die in 2008 een boek over het thema schreef, is zo’n dertigerscrisis eigen aan onze tijdsgeest. Aan het dagblad NRC legde ze uit dat mensen tegenwoordig steeds later aan kinderen en relaties beginnen. Het gevolg:  we denken op ons dertigste al serieus na over wat we nu écht willen. Onze ouders waren op die leeftijd bezig met pampers verversen, en kregen pas echt tijd voor die reflectie rond hun vijftigste, bij de gekende midlifecrisis. “Zo’n dertigerscrisis waait ook wel weer over”, stelt Wijnants gerust. (br.hln)

 


» Reageer (0)
05-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte chocolade en nog 14 verrassende voedingsmiddelen voor een plattere buik

Zwarte chocolade en nog 14 verrassende voedingsmiddelen voor een plattere buik

https://images4.persgroep.net/rcs/cXNky8amXMMrV7fQjwDoDiC_L_A/diocontent/138928662/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Of het nu komt door dat glaasje te veel op oudejaar, de overload aan pistolets en kroketten of die heerlijke kreeft: de feestperiode gaat steevast gepaard met een opgeblazen gevoel en vaak een extra kilootje meer op de weegschaal. Gelukkig maken deze verrassende voedingsmiddelen je buikje weer in no time plat.

1. Groene thee

De antioxidanten in een kopje thee helpen niet alleen de opname van vet te voorkomen, maar regelmatig nippen aan het groene goedje zou ook je metabolisme versnellen én helpen bij het afvallen.

2. Citroen

Een glaasje lauwwarm water met het sap van een halve citroen bevordert je spijsvertering. Ideaal om de dag mee te beginnen!

3. Bananen

Bananen zitten boordevol kalium, een mineraal dat helpt om overtollig watergewicht kwijt te raken waardoor je buikje dus ook platter wordt.

4. Aardappelen

Ook aardappelen zijn kaliumrijk en dus goed voor je spijsvertering en tegen een opgeblazen gevoel. Al eet je ze wel het best met mate - en uiteraard niet met een overvloed aan boter en zure room.

5. Volkorenproducten

Volkorenproducten zijn jouw partner in crime voor een vlotte stoelgang en een platte buik omdat ze boordevol vezels zitten. Denk aan volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst ...

6. Olijfolie

Olijfolie werkt ontstekingsremmend, gaat een opgeblazen gevoel tegen en beschermt je ook tegen een te hoge cholesterol. Maar ook hier geldt: geniet met mate. Gebruik een eetlepel als dressing voor op je salade of bij het besprenkelen van je groenten, maar niet om je brood in onder te dompelen.

7. Yoghurt

Yoghurt is niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevat ook veel gezonde bacteriën die je darmen gezond en je spijsvertering op peil houden. Let wel op met de fruityoghurt, die zit vaak vol suikers die dan weer slecht zijn voor je buik en spijsvertering.

8. Komkommers

Komkommers bestaan voor 97 à 99% uit water en werken als een natuurlijk diureticum, of vochtafdrijvend middeltje. Daardoor zijn ze ideaal om overtollig watergewicht kwijt te raken, een van de oorzaken van een opgeblazen gevoel.

9. Quinoa

Quinoa is het ideale gezonde alternatief voor witte pasta of rijst én zit boordevol vezels: win-win!

10. Donkere chocolade

Ah, zowat het leukste nieuws uit het lijstje: zwarte chocolade. Niet alleen werkt donkere chocolade als een natuurlijke eetlustremmer, maar hij kan ook je metabolisme stimuleren en stress verminderen. Dat laatste is ook belangrijk omdat stress er immers kan voor zorgen dat je sneller vet opslaat rond je middel.

11. Bosbessen

Uit verschillende studies blijkt dat de antioxidanten in dit smakelijke fruit je buikvet verminderen.

12. Asperges

Voor asperges geldt hetzelfde als komkommers: ze werken als een natuurlijk vochtafdrijvend middeltje waardoor overtollig watergewicht sneller wordt afgevoerd en je opgeblazen gevoel dus ook sneller verdwijnt.

13. Zalm

Zalm zit tjokvol omega 3-vetzuren die ervoor zorgen dat je metabolisme versnelt en ontstekingen verminderen.

14. Spinazie

Groene bladgroenten staan erom bekend erg gezond te zijn, maar spinazie heeft enorm veel antioxidanten, zoals vitamine A, C, E en K, die je buikvet aanpakken.

15. Avocado’s

De goede vetten in avocado’s werken ontstekingsremmend en voorkomen dat er pieken in je bloedsuiker ontstaan waardoor je minder vet opslaat rond je taille. (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

https://images1.persgroep.net/rcs/709soZ-kcckzYe1skUb1zNfuLIM/diocontent/138909763/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We moeten het toegeven: de voorbije weken hebben we niet al te gezond geleefd. Een glaasje cava hier en daar, de kroketjes die nog eens mochten passeren. Met als resultaat? Een broek die wat harder spant dan normaal, of ja, toch harder lijkt te spannen. Heb je al opgemerkt dat je je de ene dag slank kan voelen en de volgende dik? Dat heeft meestal weinig te maken met je eigenlijke lichaamsgewicht, en alles met je zelfbeeld.

Het kan een gevolg zijn van goede feestdagen maar velen onder ons weten dat het vaker voorkomt dan alleen tijdens de kerstdagen: het gevoel dat je dikker bent dan normaal. Hoewel je gewicht op twee opeenvolgende dagen hoogstwaarschijnlijk niet al te veel fluctueert kan het gebeuren dat je je de ene dag dik voelt en de andere dag slank. Op zo’n dikke dag kan je uren voor de kleerkast staan om de juiste outfit te zoeken, maar lijkt niets goed te zitten. Dat gevoel heb je te danken aan je zelfbeeld, dat op zo’n moment in een negatieve modus verkeert.

Belangrijk is om je te realiseren dat dat dikke gevoel niets te maken heeft met je lichaam zelf, maar wel met de manier waarop jij je lichaam ziet. Om dit gevoel weer te counteren is het belangrijk dat je eerst even bij dat besef stilstaat. Vervolgens kan je actief aan de slag om je zelfbeeld weer naar de positieve kant te doen overslaan. Sta negatieve gedachten over je lichaam niet toe en probeer je te concentreren op wat je wel mooi vindt aan je lichaam. Door actief op zoek te gaan naar het positieve zal ook je zelfbeeld weer de juiste kant op gaan.

Bryan Karazsia, assistent psychologie professor aan de College of Wooster legt uit dat er psychologische karakteristieken zijn die iemand het gevoel kunnen geven dat ze dik zijn. Vaak heeft het allemaal te maken met het feit dat we andermans ideeën overnemen. “De media duwt het idee dat een vrouw slank moet zijn en een man gespierd haast door onze strot”, legt hij uit. “Als je het daarmee eens bent, is dat vaak een teken dat je het voorbeeld van de maatschappij geaccepteerd hebt en tegen jezelf zegt dat dit is hoe je eruit moet zien.” 

Maar soms heeft het effectief gewoon te maken met je lichaam. Er zijn dagen waarop we ons meer opgeblazen voelen, dat kan komen door wat bacteriën in je darmen of door wat veel zout na een ongezonde snack.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

https://images2.persgroep.net/rcs/EV7L7n8zLXMPsPd5LzsptJQhFaA/diocontent/138917309/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

WW, het vroegere Weight Watchers, is voor het negende jaar op rij uitverkozen tot het beste afslankdieet in het ‘Best Diet Report 2019’, dat uitgebracht werd door U.S. News & World Report, een van de grootste nieuwsplatforms van de Verenigde Staten.

Elk jaar evalueert U.S. News, het tweede grootste nieuwsmagazine van de Verenigde Staten, de meest populaire diëten in zijn jaarlijkse dieetrapport ‘U.S. News & World Report’. Het panel van gezondheidsdeskundigen van het U.S. News & World Report omvat voedingsdeskundigen, artsen en andere specialisten inzake diabetes, hartgezondheid, menselijk gedrag en gewichtsverlies. De diëten zijn gerangschikt in acht categorieën, waaronder preventie en beheersing van diabetes en hart- en vaatziekten en waarschijnlijkheid van gewichtsverlies.

Daaruit blijkt voor het negende jaar op rij dat WW (het vroegere Weight Watchers) het beste afslankdieet is, en ook het beste dieet om het snelst gewicht te verliezen. Daarnaast werd Weight Watchers erkend als het beste commerciële dieetprogramma en als tweede makkelijkste dieet om te volgen.

De opeenvolgende topposities van het Weight Watchers-programma stemmen overeen met klinische studies die de effectiviteit van het programma staven. Een studie uit 2013 in ‘The American Journal of Medicine’ toonde aan dat je met de ondersteuning van Weight Watchers tot acht keer meer gewicht verliest dan wanneer je het alleen doet.

De prijs voor het beste dieet in het algemeen en het beste dieet voor je gezondheid ging dit jaar naar het mediterraanse dieet waarbij weinig rood vlees, suiker en verzadigd vet wordt consumeert en veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Van het mediterraanse dieet is inmiddels bewezen dat het risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA) verlaagt, en je preventief beschermt tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk en cholesterol. (br.hln)


» Reageer (0)
01-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

https://images2.persgroep.net/rcs/tqL1AtZzNDiwrwNce5Oy-nIPwr4/diocontent/138622087/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is geen geheim dat december een van de meest belastende maanden is voor je huid. Feestjes, drank, late nachtjes en een constante afwisseling van koude en warme temperaturen plegen een regelrechte aanslag op je huid. Geen wonder dus dat we tegen januari toe zijn aan enkele goede voornemens voor onze huid en ons lichaam en ons haar.

Haar

Opsteekkapsels, een overdosis stylingproducten en af en toe een dikke wintermuts op ons hoofd: december is niet lief voor ons haar. Neem jezelf daarom voor je lokken vanaf nu op een goede manier te borstelen. Begin daarvoor aan de puntjes, en borstel zo verder tot aan de haarwortels. Door dit te doen vermijd je dat je haren breken.

Daarnaast is het beter voor je haar om het met lauw water te wassen. Warm water heeft immers schadelijke effecten op je lokken en maakt het broos en breekbaar. Wist je trouwens dat ook je dieet een invloed heeft op de gezondheid van je lokken? Voeding die vol omega 3 zit, zoals zalm, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Ideaal voor wie makkelijk last heeft van een geïrriteerde hoofdhuid.

Gezicht

Maak er een punt van om je gelaat zo snel mogelijk na het thuiskomen grondig te reinigen. Hoef je ’s avonds de deur niet meer uit? Reinig je gezicht dan bijvoorbeeld meteen na het avondeten. Door dit taakje niet tot vlak voor het slapengaan uit te stellen verzeker je jezelf ervan dat je een grondige gelaatsreiniging niet overslaat omdat je er te moe (of lui) voor bent. Gebruik hiervoor bij voorkeur een product dat wel efficiënt is om make-up grondig te verwijderen, maar dat de natuurlijke vetten van je huid niet verwijdert.

Maak er ook een gewoonte van om elke dag een zonnebeschermingsfactor te gebruiken. Zeker in de donkere wintermaanden lijkt dit overbodig, maar ook dan kunnen uv-stralen schade berokkenen aan je huid.

Een laatste goede gewoonte die je jezelf kan aanleren het komende jaar? Smeer een gelaatsolie op je gezicht vlak voor het slapengaan, zodat je huid optimaal kan herstellen tijdens de nacht.

Lichaam

Onder het motto ‘uit het oog, uit het hart’, vergeten we tijdens de wintermaanden maar al te vaak zorg te dragen voor de lichaamsdelen die onder een warme laag kledij verstopt zitten. Neem daarom ook tijdens de wintermaanden enkele minuutjes tijd om een goede bodylotion aan te brengen. Doe dit bij voorkeur meteen na het douchen, zodat vocht optimaal behouden wordt. Je huid zal je dankbaar zijn. 

Ook van binnenuit voor je huid zorgen is belangrijk. Dat doe je door voldoende water te drinken gedurende de hele dag. Water helpt toxines uit je lichaam te verwijderen, waardoor je huid, haar en nagels er beter zullen gaan uitzien.  (br.hln)


» Reageer (0)
30-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jager schiet papegaai Rambo neer: “De opleiding tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost”

Jager schiet papegaai Rambo neer: “De opleiding tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost”

https://images1.persgroep.net/rcs/rHG9CLuSE1GhSRLn7Kdg52P_fXk/diocontent/138767640/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een jager heeft zaterdag in Westmalle een rondvliegende papegaai afgeschoten. Joseph Verdyck, eigenaar van papegaai Rambo, heeft aangifte gedaan bij de politie. “De opleiding van mijn papegaai tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost maar het verlies van Rambo is met geen geld goed te maken”, zegt Verdyck. 

Joseph Verdyck is een vogelliefhebber die thuis vier papegaaien heeft. Een ouder koppel en twee jongen: Rambo en Mero. De twee jonge papegaaien zijn vanuit het ei opgeleerd tot ‘vrij vliegende vogel’. Daarvoor zit Joseph in een groep van “Free Flight”- liefhebbers. 

“Rambo is na drie jaar een volleerde free flight vogel. Volgens kenners is hij één van de best opgeleide papegaaien in België.  Hij mag samen met Mero elke dag uitvliegen, in de zomer wat langer dan in de winter. Daarvoor gaan wij dikwijls naar  een akker aan de Sint-Jobbaan in Westmalle. De boer heeft ons daarvoor de toelating gegeven. Iedereen in de buurt kent onze papegaaien”, laat Joseph Verdyck weten. 

Zaterdagmiddag waren enkele jagers in de buurt. Eén van hen zag de vogel vliegen en haalde hem neer. Volgens Joseph Verdyck hebben jachthonden de vogel daarna verscheurd en zijn nek gebroken. De jager liet de dode papegaai achter aan een beek.

Toen Joseph Verdyck verhaal ging halen, verontschuldigde de jager zich. Hij wist niet dat de papegaai dagelijks een vrije vlucht maakt in de buurt van de Sint-Jobbaan. De jager zag de vogel overvliegen en legde  aan omdat  volgens hem de jacht op exotische vogels is toegelaten.  De man beloofde zijn verzekeringmaatschappij te vragen of er een schadevergoeding kan worden uitbetaald.

Joseph Verdyck: “Die man heeft puur voor zijn plezier op Rambo geschoten. Een jager jaagt op wild: op konijnen, duiven, fazanten. Toch niet op een felgekleurde papegaai die duidelijk een rood harnasje aanheeft. Dat is een huisdier, daar schiet je niet op. 

 Ik heb aangifte gedaan op het politiekantoor te Brecht en heb mij echt kwaad moeten maken vooraleer ze een proces-verbaal wilden opstellen. De agenten konden niet uitmaken of het hier om een strafbaar feit ging. 

Na opzoekwerk stelde de politie dat geen enkele wet verbiedt om exotische vogels die als huisdier worden gehouden, vrij te laten rondvliegen. Exotische vogels uitzetten in de natuur is wél bij wet verboden.” (br.hln)


» Reageer (0)
29-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

https://images3.persgroep.net/rcs/a9WJiVO8MTmJnfFRgleDal-hh-0/diocontent/138653987/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Talrijke warme én koude hapjes, een romige soep, urenlang gourmetten of fonduen, te veel kroketjes, een gigantische kerststronk én een cavaatje hier en een wijntje daar: ongeacht aan welk feestdis je aanschuift, bijna iedereen eet zijn buikje net iets te rond tijdens de kerstperiode. Maar hoeveel kom je daar nu echt van aan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, het idee dat je 2 tot 5 kg kan aankomen tijdens de feestdagen is nonsens. Je kan wel degelijk een beetje aankomen door al het feestgedruis, maar meestal is dat in werkelijkheid niet zo veel, en hoef je je er al zeker geen zorgen over te maken.

Volgens een internationaal onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift New England Journal of Medicine, verschilt je gewicht rond de feestdagen immers slechts 0,7% van je lichtste gewicht dat jaar. Voor iemand die 68 kg weegt, betekent dat een kleine halve kg. Een recente overzichtsstudie die verscheen in het tijdschrift Journal of Obesity wees dan weer uit dat mensen gemiddeld 0,2 à 0,9 kg aankomen tijdens de feestdagen. Mensen die hun gewicht doorgaans al nauwlettend in het oog houden, merkten zelfs geen verschil op.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met overgewicht de meeste kans hebben om het nieuwe jaar met wat extra kilootjes in te zetten én dat zij meer moeite hebben om ze er opnieuw af te krijgen. Zo blijkt uit een studie bij studenten dat degenen met overgewicht gemiddeld 1 kg aankomen tijdens de feestdagen, en studenten met een normaal gewicht niets.

Raak dus zeker niet in paniek als er plots een hoger getal op de weegschaal prijkt. Vaak hou je tijdens zo’n overdadige periode meer vocht vast, en ben je niet écht aangekomen in gewicht. Je moet immers al 3.500 calorieën meer eten dan je dagelijkse behoefte om 0,5 kg aan te komen. Probeer na de feestdagen dus gewoon opnieuw gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en je zal zien dat de feestkilo’s er zo weer af zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
27-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom tuinieren niet alleen voor ‘oude mensen’ is

Waarom tuinieren niet alleen voor ‘oude mensen’ is

https://images3.persgroep.net/rcs/q_zwpmsXShb3BQAplWnglyjFDzw/diocontent/138618115/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geef maar toe: wanneer we het woord tuinieren in de mond nemen komt je waarschijnlijk een beeld van een gepensioneerd persoon voor de ogen. Toch wagen heel wat jongeren zich tegenwoordig in de tuin, gewapend met een hark en een schop. Terecht!

Tuinieren blijkt namelijk heel wat voordelen te hebben (buiten het feit dat je tuin er altijd netjes bij ligt, natuurlijk). Wij zetten ze graag even voor je op een rijtje.

1. Het helpt om stress te verminderen

Voor een Nederlands onderzoek werd aan 2 testgroepen gevraagd om een stresserende taak uit te voeren. Daarna kreeg 1 groep de opdracht om gedurende 30 minuten in de tuin te werken. De andere groep mocht binnen een boek lezen. Uit het onderzoek bleek dat de groep die mocht tuinieren niet alleen een beter humeur had aan het einde van de test, maar ook een lager cortisolniveau (cortisol staat ook gekend als het stresshormoon).

2. Het geeft je zelfvertrouwen een boost

We zien zelden zo snel de resultaten van onze positieve acties als bij tuinieren. Je tuin verzorgen en hem nadien - letterlijk - zien bloeien geeft je zelfvertrouwen een echte boost. Jij bent immers degene die ervoor gezorgd heeft dat je planten de liefde en verzorging kregen waardoor ze konden groeien en bloeien.

3. Het helpt om angsten of depressieve gevoelens te verminderen

In de natuur zijn wordt warm aanbevolen door medische professionals voor mensen die kampen met problemen met hun geestelijke gezondheid zoals angsten en depressie. Meer nog: er bestaat iets als tuinbouwtherapie. De voordelen hiervan komen voort uit de combinatie van fysieke activiteit, bewustzijn van de natuurlijke omgeving, cognitieve stimulatie en tevredenheid over het gedane werk. De ideale ‘therapeutische tuin’ bevat een combinatie van voedselproducerende, bloemende en geurende planten, zodat alle zintuigen gestimuleerd worden.

4. Het helpt het risico op Alzheimer te beperken

Een langetermijnstudie volgde bijna 3.000 oudere volwassenen gedurende 16 jaar, waarbij verschillende vormen van dementie en verschillende leefstijlfactoren onderzocht werden. Onderzoekers kwamen er daarbij achter dat dagelijks tuinieren de grootste risicoreductie voor dementie met zich meebracht.

Alzheimer is een enigszins mysterieuze ziekte, dus het is moeilijk om precies vast te stellen wat het is dat tuinieren zo heilzaam maakt. Er wordt echter gedacht dat, omdat tuinieren zoveel van onze belangrijke functies aanspreekt (zoals kracht, uithoudingsvermogen, behendigheid, leren, probleemoplossend vermogen en sensorisch bewustzijn), de voordelen waarschijnlijk te danken zijn aan een combinatie van de verschillende aspecten die het tuinieren omvat.

5. Het houdt je fit

De verschillende posities die we moeten aannemen tijdens het tuinieren zorgen ervoor dat ons lichaam in vorm blijft. Niet alleen verbrand je flink wat calorieën tijdens het tuinieren, je lichaam heeft er ook baat bij. Zo is het hurken bij het wieden van onkruid bijvoorbeeld goed voor je dijen en train je bij het schoppen en rondrijden met de kruiwagen je armspieren en je buikspieren.

6. Het is goed voor je immuunsysteem

Vies worden en je blootstellen aan bacteriën helpt je immuunsysteem te versterken. Van tuinders is bekend dat ze een sterker immuunsysteem hebben, en dat kan alleen maar goed van pas komen wanneer het griepseizoen weer in alle hevigheid uitbarst.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iets te veel gegeten? Zo masseer je je buikje weg

Iets te veel gegeten? Zo masseer je je buikje weg

https://images4.persgroep.net/rcs/ZPIaqN9nAX4HOjKg-1Jt5ED6oWw/diocontent/138597769/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hebben de vele kerstdiners met champagne, aangepaste wijnen en gigantische chocoladedessert je opgezadeld met een boze maag? Geef jezelf dan eens een massage vooraleer je naar je joggingbroek grijpt of naar je medicijnkastje rent.

Een plattere buik zonder uit je zetel te komen? Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar met een buikmassage kan het echt. Want net zoals een goede training, verbetert een massage je doorbloeding en brengt ze verse zuurstof naar je spieren. Daardoor stimuleer je je immuunsysteem, verhelp je constipatie en buikpijn en breng je je spijsvertering weer op gang.

Bovendien verlost een massage je ook van krampen. Krampen worden veroorzaakt door het vasthouden van water en abdominale contractie. Door lichtjes in cirkelvormige bewegingen op je buik te drukken, verhoog je je bloedstroom en komen je spieren tot rust. Dat betekent een minder opgeblazen gevoel én een plattere buik.

Zorg er wel voor dat je de massage op de juiste manier uitvoert. Ga neerliggen en leg je ene hand op je andere. Start aan je rechter heupbeen. Ga dan in cirkelvormige bewegingen en met de klok mee richting je ribben en naar je linker heupbeen. Voer de cirkelvormige bewegingen langzaam uit en herhaal 10 keer. (br.hln)


» Reageer (0)
23-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel perfect getekende wenkbrauwen: dit is de nieuwe trend voor 2019

Vaarwel perfect getekende wenkbrauwen: dit is de nieuwe trend voor 2019

https://images1.persgroep.net/rcs/fFPbiR4uFIwN9QOsYemP15_4OMA/diocontent/138314936/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Meer nog dan oogschaduw of lippenstift zijn wenkbrauwen het beauty-element dat het meeste veranderingen doormaakt doorheen de jaren. Na de potloodstreepwenkbrauw en de perfect getekende ‘Instagram’-wenkbrauw lijkt nu een nieuwe wenkbrauwtrend definitief voet aan grond te krijgen.

De beautywereld lijkt de perfect getekende en ingekleurde wenkbrauw definitief beu te zijn. “Te veel werk, te veel onderhoud en het ziet er niet eens natuurlijk of realistisch uit”, klinkt het bij Malinda Vigliotti van de Boom Boom Brow Bar.

Wat we dan wel mogen verwachten in de komende maanden? Als we de beautylooks op de catwalks voor het komende seizoen mogen geloven, wordt de zogenaamde messy brow de ultieme trend. Denk hierbij aan een minder gestileerde wenkbrauw, met een rechtere en langere vorm. “Belangrijk hierbij is dat de wenkbrauw er nog steeds vol uitziet, maar dat stylingproducten als wenkbrauwpotlood of -gel nauwelijks tot niet zichtbaar zijn”, aldus Alyssa Anderson, creative marketing manager van Anastasia Beverly Hills.

Zo doe je het zelf

De belangrijkste tip die we je vandaag gaan geven? Leg dat pincet maar weer weg. Zelfs enkele haartjes verwijderen onder de wenkbrauwboog is uit den boze als je een mooie messy brow wil verkrijgen.

Kleur daarnaast je wenkbrauwen in met een wenkbrauwpoeder in een tint die heel dicht aansluit bij je natuurlijke kleur. Borstel vervolgens alle haartjes omhoog en fixeer met een wenkbrauwgel. 

Wie door moeder natuur niet gezegend werd met een paar stevige wenkbrauwen kan proberen voorzichtig enkele haartjes bij te tekenen met een wenkbrauwpotlood. Let er hierbij wel op dat je zo subtiel mogelijk te werk gaat, zodat het resultaat er erg natuurlijk uit ziet.
 (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 tips om langer te genieten van je favoriete geurtje

3 tips om langer te genieten van je favoriete geurtje

https://images4.persgroep.net/rcs/_WN-f8Of05q7PrQTUy8IpsZH228/diocontent/138275515/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je beautyproducten gaan er waarschijnlijk in sneltreintempo door dezer dagen, vermits je er op elk eindejaarsfeestje op je best wil uitzien. Omdat je bankrekening het al zwaar te verduren kreeg met het kopen van de perfecte cadeaus, geven we graag enkele tips om langer te doen met je favoriete parfum. Zo kan je daar alvast wat op besparen.

1. Breng aan op het ideale moment

Het ideale moment om je parfum aan te brengen is meteen nadat je uit de douche stapt. Dep jezelf droog, maar zorg ervoor dat je huid (zeker op de plekken waar je parfum wil aanbrengen) nog licht vochtig is. Op deze manier kan je parfum zich vasthechten aan de waterdruppels, die dienen als een soort van lijm tussen je parfum en je huid.

2. Gebruik een bodylotion

Volgens hetzelfde principe als hierboven kan je bodylotion ook helpen om je parfum langer te doen houden. Gebruik een geurloze bodylotion als primer voor je parfum, of ga voor een exemplaar met dezelfde geur als je parfum voor extra effect.

3. Kies de juiste plek

Het ideale plekje kiezen om je parfum aan te brengen is ook een goed idee. Spuit je geurtje in je nek, aan de binnenkant van je ellebogen, op je polsen en in je knieholtes. Dit zijn namelijk allemaal ‘pulspunten’ waar je lichaamstemperatuur fluctueert, waardoor je parfum de hele avond lang blijft geuren.

Een extra tip hierbij is vaseline smeren op deze plaatsen, en daarover je parfum aan te brengen. Vaseline werkt in dit geval net als een bodylotion als een soort van primer voor je parfum, waardoor je langer van je geurtje kunt genieten. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 onvertaalbare woorden die je gelukkiger kunnen maken

10 onvertaalbare woorden die je gelukkiger kunnen maken

https://images0.persgroep.net/rcs/1SPWRIVTvdLRtZNEdoh_Kd4N8xk/diocontent/137969354/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Woorden als hygge en fika ken je waarschijnlijk al, maar wist je dat bizarre woorden uit vreemde talen meer zijn dan een trend? Uit onderzoek van de Britse Tim Lomas, lector in de positieve psychologie aan de universiteit van Oost-Londen, blijkt dat dit soort onvertaalbare tongbrekers onze belevingswereld rijker maken. 

Vreemde woorden kunnen namelijk die prettige gevoelens beschrijven waar niet meteen een synoniem voor is in onze eigen taal. Door een gevoel te kunnen benoemen, in plaats van het vaag te omschrijven, zijn we beter in staat het te herkennen en waarderen. Beseffen dat een gevoel, een handeling of wat dan ook een naam heeft, kan er een extra waarde aan geven en ons nog meer zin geven om er ook echt iets mee te doen.

Pretoogjes

Lomas verzamelde voor zijn onderzoek een lijst met wel 1.000 positieve woorden, waaronder ook een paar pareltjes uit onze Nederlandse taal. ‘Pretoogjes’, bijvoorbeeld. Maar ook ‘uitbuiken’ en ‘uitwaaien’ blijken woorden voor een prettig iets, waarvoor ze in andere talen niet meteen één enkel synoniem bedacht hebben.

Volgens Lomas moeten deze woorden mensen doen stilstaan bij de blijdschap die ze kunnen voelen op deze voor hen vaak nog onbekende, verborgen momenten. Daarom, een lijstje met 10 woorden uit de lijst van Lomas die je waarschijnlijk nog niet kende.

10 toppers uit de lijst van Lomas

1. Avos (Russisch): hoop op en vertrouwen in je lot

2. Avspasere (Noors): een vrije dag nemen omdat je veel overuren gepresteerd hebt

3. Boketto (Japans): nietsdoen, doelloos in de verte staren zonder ergens aan te denken

4. Daggfrisk (Zweeds): de tevredenheid die je voelt nadat je een nacht goed geslapen hebt

5. Estrenar (Spaans): het gevoel van vertrouwen dat je weleens ervaart wanneer je een nieuwe outit draagt

6. Hyppytyynytyydytys (Fins): verwijst naar de voldoening die je krijgt als je op een springkussen of een comfortabele stoel zit

7. Hugfanginn (IJslands): gefascineerd of gecharmeerd zijn door iets of iemand

8. Jaksaa (Fins): energie hebben voor en enthousiast zijn over een bepaalde taak

9. Ohanami (Japans): samen naar bloemen kijken en ervan genieten

10. Tabanca (Creools): liefdesziek, het bitterzoete gevoel dat je hebt als de persoon van wie je houdt vertrekt (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

https://images2.persgroep.net/rcs/5HXgPWnd-stvWfOY2cII0XM4biQ/diocontent/138236594/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met de goede voornemens die voor de deur staan en de Warmste Week die gisteren van start ging, doet menig Belg momenteel een grote duit in het zakje om een goed doel te steunen. Maar wat vindt de Belg nu echt van al die liefdadigheidsacties én aan wat doneren we het meest? De social app Twoo onderzocht het bij 1.614 landgenoten.

Geven is het nieuwe krijgen, hoor je soms zeggen, maar zijn de Belgen het daar wel mee eens? Slechts de helft van de Belgen (51%) geeft aan af en toe geld te doneren aan een goed doel. Meer nog, 18,9% van de Belgen doneert zelfs nooit geld aan liefdadigheidsacties. Van wie de middelen heeft wordt echter wel verwacht dat ze zich inzetten voor goede doelen. Zo vindt 2 op de 3 Belgen (67,7%) dat rijke mensen en bedrijven verplicht zouden moeten worden om bij te dragen aan liefdadigheid.

Volle spaarrekening vs. wereldvrede

Wereldvrede en verzoening duiken vaak op in de talrijke nieuwjaarswensen en -toespraken. Uit de bevraging van Twoo blijkt echter dat, als ze konden kiezen, 17,4% van de Belgen toch liever een berg geld in hun bezit heeft dan dat er wereldvrede is.

Opvallend: vrouwen (88%) kiezen over het algemeen net iets vaker voor wereldvrede dan mannen (81,8%). Ook tussen de generaties valt er een verschil op te merken. Vredelievendheid lijkt mee te evolueren met de leeftijd: 88,9% van de 60-plussers verkiest vrede boven rijkdom, in tegenstelling tot 79,1% van de Belgen jonger dan 40 jaar.

Verplicht

Van jongs af aan wordt aan mensen aangeleerd om niet egoïstisch te zijn. Dat weerspiegelt zich in het algemene denkbeeld over liefdadigheid. Zo voelt 65,9% van de Belgen zich verplicht om een steentje bij te dragen aan het goede doel. Maar welke initiatieven genieten dan onze voorkeur? 39,5% van de Belgen geeft aan zich vooral in te willen zetten voor de dierenrechten. Op de tweede plaats staat armoedebestrijding (30,5%), gevolgd door ziektes (21,2%) en natuurrampen (8,8%). Vrouwen zetten zich daarbij vaker in voor aandoeningen (25,4% vs. 19.9% bij de mannen), terwijl mannen frequenter geld schenken aan initiatieven tegen armoede (31.2% vs. 28,1% bij de vrouwen).

Als mannen en vrouwen bijdragen aan een goed doel, dan hebben ze daar ook verschillende beweegredenen voor. Over het algemeen doneert het merendeel van de Belgische bevolking (71,3%) vanuit de wens om de minderbedeelden te helpen. Naastenliefde is niet de enige drijfveer want geld doneren bezorgt natuurlijk ook de gevers een fijn gevoel. Waar één vijfde van de vrouwen (18,3%) aangeeft te doneren omdat het hen een goed gevoel geeft, ligt dat percentage bij mannen meer dan 10% hoger en doneert maar liefst één op drie mannen (33%) omdat het hen een goed gevoel heeft. Geven en krijgen liggen met andere woorden dichter bij elkaar dan we aanvankelijk zouden verwachten … (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

https://images4.persgroep.net/rcs/qUAk3aJJTPNfjM614pCgyRe08ck/diocontent/138218046/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Alba, de voor zover bekend enige witte orang-oetan ter wereld, werd vorig jaar zwaar verwaarloosd gevonden in een afgelegen dorpje op Borneo (Indonesië). Het vijfjarige diertje sleet haar dagen in een houten kooitje en woog nog geen negen kilo. Zo’n anderhalf jaar later gaat het veel beter met albino Alba en krijgt ze haar vrijheid terug.

Natuurbeschermers uit Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, wisten in april samen met de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) de jonge mensaap uit haar benarde positie te bevrijden. Het zeldzame dier werd vanuit het dorpje Tanggirang naar een opvang gebracht, waar het kon aansterken. 
Zich niet bewust van haar bijzondere uiterlijk speelt Alba er in het centrum van BOS  lustig op los met haar koperkleurige soortgenoten. De verzorgers zijn echter bang dat haar witte vacht, blauwe ogen en rode pupillen haar het doelwit van stropers zal maken. Juist daardoor belandde ze eerder als huisdier in handen van de dorpelingen.

Speciale training

Stropers doden doorgaans de moederdieren om hun jong te kunnen pakken. Waarschijnlijk is dit ook bij Alba gebeurd. Als orang-oetans uit het wild worden geroofd, worden ze meestal als huisdier verkocht. Wanneer ze uit die positie gered worden, kunnen ze niet zomaar terug naar het oerwoud. Ze hebben een speciale training nodig om de ervaring op te doen die ze normaal van hun moeders leren.

Voor een albino ligt terugkeer naar het oerwoud lastiger en het dier blijft veelal in gevangenschap. Haar albinisme maakt de aap namelijk vatbaarder voor huidziekten, verlies van zicht en een verminderd gehoor. Ze zou geen schijn van kans maken tussen wilde orang oetans. Hoewel haar verzorgers het nu tijd vinden om Alba weer de vrijheid te geven, is loslaten in het oerwoud daarom geen optie. BOS startte een actie om Alba haar eigen eiland te geven.

Samen met vriendjes

Alba’s verhaal ging de wereld rond en in januari waren de benodigde 80.000 dollar bijeengebracht. BOS kocht een stuk grond in het nationale park Bukit Baka Bukit Ray waar de albino, samen met drie vriendjes uit het opvangcentrum, haar dagen mag slijten. Een aantal kanaaltjes rond het gebied maken van Alba’s nieuwe thuis eigenlijk een eiland binnen een eiland. 

De medewerkers van BOS zullen Alba scherp in de gaten houden. “Het nieuwe boseiland zal 24 uur per dag, zeven dagen per week, door personeel worden beveiligd”, zegt woordvoerder Nico Hermanu tegen de Banjarmasin Post. Er wordt samengewerkt met de lokale overheid en gemeenschappen op het eiland. “Op deze manier kunnen we gerust stellen dat Alba goed beschermd wordt op haar nieuwe eiland.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

https://images1.persgroep.net/rcs/rAknnNoZKkr1PO2kcUukom5LulI/diocontent/138067172/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van de zoektocht naar het perfecte cadeau over het vinden van het ideale menu tot de voetjes onder tafel schuiven met een resem familieleden waarmee het niet altijd even goed klikt: de feestdagen kunnen behoorlijk stresserend zijn. Met deze tips doorsta jij de feestdagen in een goed humeur.

Maak een planning

Ben jij zo iemand die het zoeken naar cadeautjes tot het allerlaatste moment laat? Laat die dan je wake-up call zijn om er vandaag nog aan te beginnen. Je bespaart jezelf niet alleen een hoop kopzorgen, maar hoogstwaarschijnlijk ook heel wat geld, aangezien je niet het eerste het beste cadeau moet kopen uit tijdsnood.

Hou je verwachtingen realistisch

Ben jij zo iemand die haast onrealistische verwachtingen heeft over de magie van Kerstmis? Neem dan even tijd om te bedenken dat er onvermijdelijk enkele dingen zullen mislopen… en dat dat helemaal niet erg is. Kerst hoeft niet perfect te zijn om ervan te kunnen genieten.

Delegeer, delegeer, delegeer

Leg je erbij neer dat je niet alle touwtjes zelf in handen kunt hebben. Delegeer daarom enkele taken naar je partner of familieleden: de tafel dekken, de woonkamer stofzuigen of een dessert maken: het is een kleine vraag om aan een ander te stellen, maar maakt een wereld van verschil in jouw planning.

Pick your battles

Teveel suiker, een hoop cadeautjes en bergen aandacht van familieleden: het valt te verwachten dat je kinderen ook overprikkeld raken door al dat feestgedruis. Het gevolg: je kleine engels veranderen in regelrechte bengels. Pick your battles, en tik hen alleen op de vingers wanneer het echt nodig is en bespaar jezelf zo heel wat overbodig gesakker.

Maak tijd voor een leuke gezinsactiviteit

Cadeautjes kopen, inkopen doen voor het familiefeest, een leuke feestoutfit shoppen voor iedereen… het is geen wonder dat we onszelf vaak voorbij lopen in de aanloop naar de feestdagen. Plan enkele momenten in om als gezin tijd te maken voor elkaar. Dat kan zijn door een leuke uitstap te maken of door samen naar een kerstfilm te kijken. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!