Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.neem me mee




De afbeelding “http://img154.imageshack.us/img154/4829/laetitia1dk4.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


neem me mee
naar een land hier ver vandaan
verder dan de zon
verder dan de maan
verder dan het bestaan

neem mij mee
naar jou dromenland
waar elfen dwalen
en sprookjes vergaren

neem mij mee
met jouw tocht
omgeven door feeënlicht
het is zo'n mooi gezicht

elfen, dwergen, feeën
bergen, bossen en zeeën
ik ben hier beland
in dit sprookjesland

neem nu mijn hand
nu leid ik je voor
hier tot aan de rand
van dit sprookjesland

jou land is nu van mij
ik maak je hierin blij.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven zwanen besmet met botulisme in Brugge

Zeven zwanen besmet met botulisme in Brugge



In Brugge zijn donderdag zeven zwanen uit het water gehaald aan de Bargeweg. De vogels worden behandeld voor botulisme, bevestigt de persdienst van de stad Brugge. De vergiftiging kwam aan het licht nadat een zwaan enkele dagen geleden was overleden.

Binnen twee weken zouden de dieren weer gezond moeten zijn, waarna ze zullen worden overgebracht naar de groendienst. Pas wanneer het water aan de Bargeweg weer voldoende afgekoeld is en er voldoende zuurstof in zit, mogen de dieren terug.
 
Botulisme is een vergiftiging die voornamelijk watervogels en vissen treft. In het eerste stadium zorgt de besmetting voor spierverlamming. Het gif komt voor in warm zuurstofarm water. De ziekte is niet rechtstreeks gevaarlijk voor de mens.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paleis voor Schone Kunsten plaatst tien ton zware stalen toren op dak

Paleis voor Schone Kunsten plaatst tien ton zware stalen toren op dak





Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten laat vandaag een stalen gotische toren van zeventien meter hoog en tien ton zwaar optrekken op zijn dak aan de kant van de Koningsstraat. De toren is een van de topstukken van een nieuwe solotentoonstelling van Wim Delvoye dit najaar, getiteld "Knockin' on Heaven's Door". Dat laat een woordvoerster van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten weten.
 
De expo zelf opent pas op 20 oktober, maar de toren zal voor het publiek dus reeds lang van tevoren zichtbaar zijn. "De toren heeft al gereisd en krijgt bij elke instelling een nieuwe verdieping en wordt dus telkens hoger", klinkt het.
 
Eigen versie van gotiek
Belgisch kunstenaar Wim Delvoye verwierf internationale bekendheid met verschillende kunstwerken die vaak als ironisch en provocerend worden bestempeld, zoals zijn getatoeëerde varkens, de Cloaca-machines, zijn liefdesbrief in aardappelschillen en gasflessen in Delfts blauw.
 
Voor zijn eerste solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten presenteert de kunstenaar werken die geïnspireerd zijn op de gotiek. Hij vertrekt vanuit een grondige studie van (neo)gotische bouwwerken die hij vervolgens met de huidige hoogtechnologische mogelijkheden omvormt tot zijn eigen versie van deze stijl.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogel slimmer dan mens

Vogel slimmer dan mens

Notenkraker verzamelt dennenappels op 3.000 schuilplaatsen en weet ze allemaal nog liggen


http://img651.imageshack.us/img651/5392/notenkraker.jpg



Eeuwenlang dacht de mens dat dieren zuiver op instinct leefden. Gaandeweg ontdekten wetenschappers dat er ook slimme dieren bestaan en nu zijn er zelfs biologen die een aantal dierensoorten onderscheidden die soms intelligenter zijn dan de mens. Zo verzamelt de notenkraker tot 3.000 dennenappels op allemaal verschillende schuilplaatsen en hij weet ze allemaal nog liggen. Dat meldt Bild. Een greep uit het rijke aanbod.


Papegaaien, dolfijnen, olifanten en mensapen zijn de bekende slimme dierensoorten. Dat een hond een slim beest is, wisten we ook al. Het dier leert heel snel een aantal kunstjes en hij herkent ook gauw een aantal gedragspatornen van zijn baasje. De leiband uit de kast halen, maakt hem al gelukkig, want dan weet hij dat er een tochtje op til is. Dat is geconditioneerd dierengedrag, maar het gaat dus veel verder, zelfs het menselijke petje ver te boven.



Dolfijnen hebben tot vijf keer meer hersenen dan het gemiddelde.
Dolfijnen hebben tot vijf keer meer hersenen dan het gemiddelde.


Snavelverlenging
Neem nu de notenkraker (de vogel dan, niet het tuig). Hij verzamelt tot 3.000 dennenappels en allemaal op verschillende schuilplaatsen. Die heeft de vogel nodig om de winter door te komen en hij weet ze allemaal nog liggen. In de lente wendt de notenkraker ze aan als reservevoorraad. Verbazingwekkend. Dan zijn er de Nieuw-Caledonische kraaien. Ze gebruiken een tak als snavelverlenging om aan vlees te geraken dat in een hol stuk hout steekt (zie foto onder het artikel).

Domme kikkers
En wat bepaalt nu het intelligentieniveau van een levend wezen? Dat is de verhouding tussen de grootte van het lichaam en de omvang van de hersenen. Hoeveel massa de hersenen moeten controleren en sturen, is van cruciaal belang. Daarom staan gewervelde dieren, zoogdieren en vooral vogels vaak hoog op de intelligentieladder, want ze hebben veel hersenen voor weinig lichaamsgewicht. Dolfijnen, traditioneel erkend als zeer slimme dieren, spannen op dit vlak de kroon, want ze hebben vijf keer meer hersenen dan gemiddeld in verhouding met hun grootte. Vissen en kikkers zijn dan weer vrij dom om die reden.



Kikkers behoren dan weer tot de dommere diersoorten: te weinig hersenen voor te veel massa.
Kikkers behoren dan weer tot de dommere diersoorten: te weinig hersenen voor te veel massa.


Naast de intelligentie speelt de creativiteit een grote rol en die wordt dan weer bepaald door de actieradius van een levend wezen. Des te groter het gebied is dat een dier bestrijkt, des te slimmer het is. Dieren die hun omgeving gaan verkennen en willen begrijpen hoe alles werkt, ontwikkelen letterlijk meer hersenen.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW-werknemers Affligem besmet door asielzoeker?

OCMW-werknemers Affligem besmet door asielzoeker?



Vijf personeelsleden van het OCMW van Affligem vrezen dat ze met tuberculose zijn besmet door een asielzoeker. "Geen van de betrokken asielinstanties waarschuwde ons dat bij die man het uiterst besmettelijke open longtuberculose was vastgesteld." Dat schrijven de Corelio-kranten.

De man uit Kameroen kwam vorige vrijdagmiddag bij het OCMW aankloppen. "Hij leek redelijk ziek en vroeg om dringende medische hulpverlening", zegt OCMW-raadslid Hil d'Haese. "De man had een brief bij, bestemd voor een arts. Onze maatschappelijke assistenten mogen zulke brieven niet openen, omdat die onder het beroepsgeheim vallen. Afgelopen maandag werd een nieuwe afspraak gemaakt op het OCMW-kantoor."
 
Arts trok bleek weg
"De man kwam opdagen, waarna onze jongste medewerker nog wat papierwerk met hem doornam, om vervolgens bij een huisarts binnen te springen. De man zweeg over welke hulp hij nodig had." De huisarts trok meteen bleek weg. "In de brief stond dat een arts van het asielcentrum Klein Kasteeltje bij hem open long-tbc had vastgesteld. De huisarts heeft onze medewerkster onmiddellijk verzocht naar het ziekenhuis te gaan, waarna zij hem met haar auto naar het ASZ in Aalst heeft gebracht."
 
In quarantaine
Daar ontstond onder het verplegend verplegend personeel meteen paniek toen ze de brief lazen. "Onze medewerkster is nogal hard aangepakt door artsen en verplegend personeel. Zij vonden dat ze op een onverantwoorde manier handelde door met die persoon zomaar in de wachtzaal plaats te nemen. De man is meteen in quarantaine geplaatst."
 
Het voorval zorgt voor ongerustheid bij vijf OCMW-personeelsleden, de OCMW-secretaris inbegrepen.




» Reageer (0)
27-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsman Ötzi werd ceremonieel begraven in Alpen

IJsman Ötzi werd ceremonieel begraven in Alpen



De beroemde ijsman Ötzi, wiens gemummificeerde lijk in 1991 werd gevonden in de Alpen, is niet gestorven op de plaats waar hij werd aangetroffen. Dat stelt de Italiaanse archeoloog Alessandro Vanzetti van de Universiteit van Rome in de Oostenrijkse krant Die Presse.


Vanzetti heeft het diepbevroren lichaam en de vindplaats vijf jaar lang onderzocht. Hij concludeert dat Ötzi is omgekomen bij een gevecht op lagere hoogte. Pas maanden later werd zijn stoffelijk overschot ceremonieel begraven op de bergpas, waar hij ongeveer 5.300 jaar later zou worden gevonden.


Vanzetti baseert zich onder meer op de vele voorwerpen die rond het lichaam van Ötzi zijn gevonden. Die zijn waarschijnlijk meebegraven, zodat hij die in het hiernamaals zou kunnen gebruiken. Als Ötzi ter plekke was gestorven, zoals wordt aangenomen, zou de tegenstander de bezittingen hebben geplunderd, meent Vanzetti.


Ötzi de IJsman is de oudste mummie van Europa. Door zijn lichaam te bestuderen, hopen archeologen meer te weten te komen over het leven in Europa meer dan 3.000 jaar voor Christus. De wetenschappers hebben onder meer ontdekt waar Ötzi vandaan kwam, wat hij at en wat voor kleren hij droeg.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw: whisky op basis van urine

Nieuw: whisky op basis van urine !

Proeven ?


http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/14/16/9/media_xl_3845994.jpg?20100827121819



De Londense designer James Gilpin is op de proppen gekomen met een verbazende nieuwigheid: whisky op basis van urine. Niet zomaar urine. Hij gebruikt namelijk de suikerrijke pipi van oudere diabetespatiënten, inclusief die van zijn oma.


Gilpin, zelf een diabetespatiënt, filtert de urine volgens hetzelfde procedé dat gebruikt wordt om water te zuiveren. De suikers die hierbij vrijkomen, worden vervolgens gebruikt in het gistingsproces van zijn drankje. Dat kreeg trouwens de naam 'Gilpin Family Whisky'.



James Gilpin bij zijn nieuwe whisky.



Proeven ?

Gilpin is niet van plan om de whisky te commercialiseren. Hij beschouwt het eerder als een kunstproject. Wil je de bijzondere drank evenwel proeven, kan je terecht op de designbeurs 100% Materials, volgende maand in Londen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte rijst: het nieuwe wapen tegen kanker?

Zwarte rijst: het nieuwe wapen tegen kanker?



Zwarte rijst, vereerd in het oude China, maar over het hoofd gezien in het Westen, zou wel eens als 'superfood' tegen kanker en hart- en vaatziekten kunnen dienen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers.


Het graan bevat weinig suiker, maar zit boordevol gezonde vezels en plantenstoffen die de huidige welvaartsziekten beter kunnen bestrijden. Wetenschappers van de Louisiana State University analyseerden monsters van zemelen uit zwarte rijst, verbouwd in zuidelijke Amerikaanse Staten. Ze vonden hoge waarden van in water oplosbare antioxidanten, anthocyaan. Deze voorzien de donkere kleuren van veel groenten en fruit, ondermeer in bosbessen en rode paprika. Ook de zwarte rijst krijgt er zijn donker kleurtje door.


Donkere, plantaardige antioxidanten beschermen de slagaders en weten de DNA schade te beperken waardoor kanker minder kans krijgt. Wetenschapper Dr Zhimin Xu : 'Eén lepel zwarte rijst zemelen bevat meer gezondheidsbevorderende anthocyaan-antioxidanten dan een lepel van bosbessen. Ook bevatten ze minder suiker, meer vezels en vitamine E anti-oxidanten. Als bessen als gezondheidsbevorderend worden aanzien, waarom dan geen zwarte rijst?"


Eeuwen geleden werd zwarte rijst bestempeld als 'Forbidden Rice "in het oude China, alleen edelen mochten ze opeten. Vandaag wordt het levensmiddel vooral gebruikt in Azië voor voedseldecoratie, noedels, sushi en desserts. Volgens Dr. Xy zou de rijst ook verwerkt kunnen worden in ontbijtgranen, drankjes, cake, koekjes en andere voedingsmiddelen.  Volgens de wetenschapper is de donkerste variant nog gezonder dan de bruine rijst, die ook al hoger aangeschreven staat.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franstalige kinderen leren best eerst in het Nederlands lezen

Franstalige kinderen leren best eerst in het Nederlands lezen





Franstalige kinderen in de basisschool leren best eerst in het Nederlands lezen en dan pas in hun moedertaal. De opgedane ervaring in het Nederlands komt later het Frans ten goede. Deze opmerkelijke conclusie staat in de eindverhandeling van taalkundige Charlotte Vandersmissen van de Vrije Universiteit Brussel.
 
Niet eenduidig
Samen met het Engels behoort het Frans tot de "moeilijke talen" in de zin dat de overeenkomst tussen wat er geschreven wordt en hoe het gelezen wordt niet altijd eenduidig is, zo staat in een persbericht van de VUB. "Als je een 'o' hoort in het Nederlands is de kans groot dat je 'o' spelt, maar niet zo in het Frans waar dit bijvoorbeeld 'eau' of 'au' kan zijn."
 
Jonge kinderen die eerst in een taal zoals het Nederlands leren lezen, doen eerst ervaring op met een makkelijke taal. Deze ervaring kunnen ze daarna aanwenden bij het decoderen van een moeilijke taal zoals het Frans, is de redenering.
 
In Franstalig België is het meertalig onderwijs in opmars. Vorig schooljaar waren er meer dan tweehonderd scholen bij betrokken, waarvan meer dan 80 procent voor het Nederlands koos. In de basisscholen wordt maar liefst 50 tot 75 procent van het curriculum in het Nederlands onderwezen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise vrouw aangehouden met tijgerwelp in bagage

Thaise vrouw aangehouden met tijgerwelp in bagage


http://img843.imageshack.us/img843/1836/tijgerwelpje.jpg


Een twee maanden oud tijgerwelpje is verdoofd aangetroffen tussen knuffels in de bagage van een 31-jarige vrouw in Thailand. De Thaise vrouw probeerde het dier mee te nemen naar Iran, maar had op het vliegveld van Bangkok moeite haar grote tas in te checken. Dat meldden de Thaise autoriteiten, berichtten Aziatische media.

Medewerkers van de luchthaven zagen op röntgenfoto's dat de vrouw vermoedelijk een dier in haar tas had en riepen de hulp van experts in. Het welpje is meegenomen naar een opvang voor wilde dieren.

De vrouw heeft bekend dat ze de tijger probeerde te smokkelen. Ze kan vier jaar celstraf en een boete van 40.000 baht (1.000 euro) krijgen voor bezit en smokkelen van een bedreigde diersoort.

Het tijgerwelpje werd ingecheckt voor een vlucht van Mahan Air naar Imam Khomeini Airport bij Teheran. De Iranese luchtvaatmaatschappij zet op de route tussen Bangkok en Teheran Boeing 747's en Airbus A300's in.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eva Cassidy - The Water Is Wide

Eva Cassidy - The Water Is Wide

Klik op de foto om ze te beluisteren






Eva Cassidy (Washington D.C., 2 februari 1963 - Bowie, Maryland, 2 november 1996) was een Amerikaans zangeres die een aantal bekende nummers in eigen stijl coverde. Tijdens haar leven werd ze niet bekend, maar nadat zij overleed aan de gevolgen van kanker kwam het verlate muzikale succes.

Twee jaar na haar dood kwam een tape met Cassidy's versie van "Over the Rainbow" terecht bij het Britse radiostation BBC Radio 2. Het nummer was gefilmd door een amateur tijdens een optreden in de Blues Alleys. Het werd een nummer-1-hit in de Britse hitlijsten. Cassidy's album "Songbird" werd een groot succes in Groot-Brittannië. In 2001 werd de plaat de best verkochte van Engeland.

Eva Cassidy wordt beschreven als niet bepaald elegant in haar kledingstijl, en ook haar koppigheid en standvastigheid op het selecteren van haar nummers (waaronder vooral soul, jazz en gospel) irriteerde de platenmaatschappijen mateloos. Een paar maanden na het verschijnen van haar album "Live at Blues Alley" kreeg ze in juli 1996 last van pijn in haar heup. Dit bleek een in haar botten uitgezaaide vorm van huidkanker (melanoom) te zijn. De artsen gaven haar nog maar een paar maanden te leven. Ze overleed in november van datzelfde jaar.

Het laatste lied dat ze ooit zong, zodanig verdoofd door pijnstillers dat ze op het podium geholpen moest worden, was haar eigen interpretatie van "What a Wonderful World" van Louis Armstrong.

Haar belangrijkste muzikale invloeden kwamen uit de genres jazz, blues, folk, gospel en pop. Cassidy werd ook wel eens een "Shy Genius" (verlegen genie) genoemd.

Naast haar muziek was Cassidy ook veelal bezig met tekenen en schilderen.




» Reageer (0)
26-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetgoeroe Michel Montignac overleden

Dieetgoeroe Michel Montignac overleden



De succesvolle Franse dieetgoeroe Michel Montignac is zondag overleden op 66-jarige leeftijd, zegt de burgemeester van het Franse Annemasse, waar Montignac verbleef.

Montignac, die zelf als kind met zwaarlijvigheid kampte, besloot in de jaren zeventig om onderzoek te verrichten naar voeding om zijn eigen gewichtsproblemen onder controle te krijgen. Voor zijn eigen formule werkte hij met basisprincipes zoals het niet mengen van koolhydraten en vetten, en brak hij met de gewoonte van andere diëten om te focussen op het aantal calorieën. Als proefkonijn van zijn eigen dieet verloor hij uiteindelijk vijftien kilo in enkele maanden tijd.
 
In 1986 publiceerde hij zijn eerste boek over afvallen ondanks zakenlunches. In Frankrijk werd het een bestseller, waar meer dan 500.000 exemplaren van over de toonbank gingen. Met zijn boek en grote doorbraak 'Ik ben slank want ik eet' maakte hij zijn methode toegankelijk voor het grote publiek. Het boek verscheen in een veertigtal landen en er werden meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.
 
Montignac publiceerde in totaal zo'n twintig werken over afvallen en meer algemeen ook over gezondheid.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanavond kans op onweer en wateroverlast

Vanavond kans op onweer en wateroverlast





Het gaat vanavond en -nacht op meerdere plaatsen hard regenen, met plaatselijk onweer, zware rukwinden en wateroverlast. Er is kans op water-, bliksem- en windschade. Dat laat meteoroloog David Dehenauw vanavond weten.


De weercomputers voorzien tientallen mm neerslag op korte tijd. Ook op de weg wordt het gevaarlijk door een soms beperkt zicht en watergladheid. In het uiterste westen zijn de kansen op noodweer kleiner.


Morgen verdwijnt het risico op gevaarlijk weer geleidelijk. De volgende dagen blijft het wisselvallig, vanaf dinsdag krijgen we minstens enkele dagen droger weer.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder wekt prematuur zoontje weer tot leven dankzij knuffels

Moeder wekt prematuur zoontje weer tot leven dankzij knuffels


http://img843.imageshack.us/img843/7926/mirakelmoeder.jpg
Foto Mail Online


Een Australische 'mirakelmoeder' heeft op tv voor het eerst gesproken hoe ze haar prematuur geboren baby weer tot leven heeft gebracht. In maart van dit jaar beviel Katie veel te vroeg, al na 27 weken, van de tweeling Jamie en Emily. Het meisje overleefde maar na een strijd van twintig minuten gaf Jamie het op.


De baby, die nog geen kilo woog, werd door de dokters opgegeven omdat hij niet kon ademen. Ze gaven hem terug aan de ouders die een laatste moment met hem konden doorbrengen om afscheid te nemen, maar dat was buiten Kate en Dave gerekend. De ouders fluisterden de baby twee uur lang woordjes in het oor, streelden hem en Kate legde hem dicht tegen haar borst. En het mirakel geschiedde: nadat Jamie enkele druppels melk van de vinger van Kate in zich nam, begon hij zelfstandig te ademen.


Kate wil nu de 'skin-on-skin' techniek (of de 'kangaroo touch', zoals die bekend is in Australië) meer onder de aandacht brengen en deed haar verhaal uit de doeken in de Australische tv-show 'Today Tonight'. "Net na de geboorte vroeg de dokter me of we al een naam gekozen hadden voor onze zoon. 'Jamie', zei ik, waarop hij me vertelde -met mijn zoontje al in lakens gewikkeld- dat Jamie het niet gehaald heeft. Een mokerslag. Toen ik Jamie dicht tegen mij hield, was hij totaal energieloos. Zijn armpjes en beentjes hingen gewoon naar beneden."


"Ik bleef hem gewoon heel dicht tegen mij houden, waarna hij al een eerste keer naar adem hapte en zijn ogen opende. Bewegen deed hij nog niet, maar we vertelden hem dat zijn naam Jamie is, dat hij een tweelingzus heeft en wat we allemaal met hem samen willen doen in dit leven. Dat hij af en toe naar adem hapte, was volgens de dokters gewoon een reflex. Maar Jamie begon meer en meer naar adem te snakken en deed hij zijn ogen helemaal open. Toen hij ook nog eens zijn hoofdje bewoog en naar mijn vinger graaide, wist ik zeker dat hij leefde.


Ik wou dat de dokters er nog eens naar kwamen kijken, maar ze stuurden gewoon een verpleegster met de boodschap dat het niet mogelijk was hij nog zou leven en dat het louter om die natuurlijke reflexen ging. Maar ik bleef er samen met Dave in geloven en wanneer hij nog meer melk van mijn vinger in hem nam, begon Jamie regelmatig te ademen. Toen de dokter uiteindelijk terug kwam en de borststreek van Jamie controleerde met een stetoscoop, bleef hij met zijn hoofd schudden en zeggen dat hij het niet kon geloven." De dokter weigerde een interview voor de tv-show. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder pensioen voor 65-plussers in onderwijs

Minder pensioen voor 65-plussers in onderwijs



Leerkrachten van 65 jaar of ouder die voltijds willen blijven lesgeven, riskeren daarna een deel van hun pensioengeld kwijt te geraken. Een oplossing is er niet voor het typisch Belgische probleem: onderwijs is een Vlaamse bevoegdheid, pensioenen zijn federale materie. Dat berichten de Concentrakranten.

Volgens een wet uit de jaren tachtig was onderwijs door 65-plussers niet mogelijk. Maar gewezen Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) liet dat verbod begin 2009 via een decreet schrappen.
 
Uit cijfers van het onderwijskabinet blijkt dat vorig schooljaar 101 leerkrachten van 65 jaar of ouder aan de slag waren. Meestal ging het om personen die scholen gedurende een korte periode uit de nood hielpen bij een tekort aan vervangers. Wie het hele schooljaar lang voltijds aan de slag is gebleven en vanaf september met pensioen wilde gaan, is nu de klos.
 
'Bijverdienste'
Zo'n leerkracht heeft in 2010 immers meer dan 21.000 euro bruto verdiend, waardoor hij of zij pas vanaf januari 2011 recht heeft op pensioengeld. Het loon van een 65-plusser in het onderwijs wordt door de dienst Pensioenen immers beschouwd als 'bijverdienste'.
 
Volgens het onderwijskabinet waren de scholen gewaarschuwd voor dit gevaar. Een oplossing is niet onmiddellijk in zicht. Pensioenen zijn nationale materie, onderwijs is een Vlaamse aangelegenheid.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Labrador haalt bier voor baasje uit de koelkast

Labrador haalt bier voor baasje uit de koelkast

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Wie wil er nu geen hond in huis die voor haar baasje bier uit de koelkast gaat halen? Deze labrador is duidelijk goed getraind en gaat op commando een fris pintje halen voor haar baas. Zelfs de koelkast terug sluiten is geen probleem voor deze hond. Na enkele bevelen van de eigenaar, heeft deze labrador haar koekje meer dan verdiend!



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw gevonden die Lola in vuilnisbak gooide

Vrouw gevonden die Lola in vuilnisbak gooide

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De Britse vrouw die op straat in Coventry een kat in een vuilnisbak gooide, snapt de heisa rond haar 'grapje' niet. De 45-jarige bankbediende Mary Bale zegt dat ze slechts met Lola speelde, en vraagt zich af waar alle ophef eigenlijk over is. "Het is toch maar een kat?"


Bale werd gefilmd terwijl ze op straat een kat oppakte en het dier in een vuilnisbak keilde. Ze sloot het deksel en wandelde door. De vrouw is sindsdien het mikpunt van dierenbeschermers, en ontvangt doodsbedreigingen. Ze krijgt zelfs politiebescherming.


"Ik deed het als grap omdat ik dacht dat het leutig zou zijn," zei ze aanvankelijk aan de Daily Mail. "Ik had nooit gedacht dat het dier gevangen zou zitten, en dacht dat het er zich wel zou uitwurmen." Uiteindelijk bood ze toch haar verontschuldigingen aan.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roseanne Cash - Seven Year Ache

Roseanne Cash - Seven Year Ache

Klik op de foto om haar te beluisteren





Rosanne Cash is een Amerikaanse zangeres en liedjes schrijfster . Geboren 24 mei 1955. Zij is de oudste dochter van de country zanger Johnny Cash en zijn eerste vrouw .




» Reageer (0)
25-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Monumentendag in teken van water, aarde, vuur en lucht

Open Monumentendag in teken van water, aarde, vuur en lucht


http://img838.imageshack.us/img838/5030/openmonumentendag.jpg


De 22ste Open Monumentendag Vlaanderen, op zondag 12 september, staat in het teken van water, aarde, vuur en lucht, met name van de interactie tussen de mens en deze vier natuurelementen. Die dag zullen 210 steden en gemeenten, zestien meer dan in 2009, in totaal 506 sites openstellen voor het publiek. Er worden 562 activiteiten op touw gezet, gaande van tentoonstellingen en wandelingen tot bus- en boottochten. De Open Monumentendag lokte vorig jaar zo'n half miljoen mensen.

Op 12 september kunnen onder meer cichorei-asten en steenkoolmijnen, serres en ijskelders, sluizen en sassen, kanalen en rivieren, parken en oranjerieën, sporen en stations, windmolens en orgels, stokerijen en brouwerijen bezocht worden, zei Piet Jaspaert, afscheidnemend voorzitter van de Stuurgroep Open Monumentendag Vlaanderen, woensdag in de pas gerestaureerde 16de eeuwse 's Hertogenmolens in Aarschot. Jaspaert wordt opgevolgd voor Guido Knops, eredirecteur van de Koning Boudewijnstichting.
 

Volgens Vlaams minister Geert Bourgeois bewijst het massale succes van de Open Monumentendagen dat er een heel breed maatschappelijk draagvlak bestaat voor bescherming van monumenten. Om dit draagvlak nog te verbreden, wil Bourgeois werk maken van een verbeterde samenwerking tussen toerisme en erfgoed en van de uitbouw naar Engels voorbeeld van een National Trust in Vlaanderen. In juni tekenden drie Vlaamse erfgoedorganisaties een intentieverklaring om dergelijk instituut op te richten voor het beheer en de ontsluiting van monumenten. Erfgoed Vlaanderen, een van de drie organisaties, beheert vandaag dertien monumenten. Bourgeois zei te hopen "op een grote groeicurve".




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tientallen paniekreacties door (valse) zwarte weduwen

Tientallen paniekreacties door (valse) zwarte weduwen



Bij havenbedrijf ICO in de Waaslandhaven hoopt men morgen de zwarte weduwen te kunnen verdelgen die in een aantal voertuigen van het Amerikaanse leger werden aangetroffen. Bij spinnenvereniging Arabel zijn inmiddels enkele tientallen meldingen binnengekomen van mensen die denken dat ze een zwarte weduwe hebben gezien. Het ging echter telkens om een andere soort.


Een havenarbeider uit Kapellen sloeg gisteren alarm toen hij een klein zwart spinnetje in zijn woning ontdekte. Het bleek niet om een zwarte weduwe te gaan, maar om een inheemse soort die ongevaarlijk is.


"We zien dat wel vaker: iedere keer als er in de media gemeld wordt dat er ergens een zwarte weduwe is aangetroffen, beginnen mensen ze ineens overal te zien. We hebben al tientallen meldingen gekregen, maar het was telkens loos alarm", zegt Koen Van Keer van Arabel.


De 'echte' zwarte weduwen worden mogelijk morgen verdelgd. "Normaal gezien worden de spinnen gedood met metylbromide, maar we gaan het met een ander product proberen. Voor metylbromide moet Europa eerst toestemming geven omdat het hier eigenlijk niet meer gebruikt mag worden en dat zou te lang duren", aldus Marc Adriansens van ICO. De 123 voertuigen staan intussen in quarantaine.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!