Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




31-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomlange Chinees groeit nog vier centimeter per jaar

Boomlange Chinees groeit nog vier centimeter per jaar



De 29-jarige Chinees Wang Qiang ziet de dingen groot. Hij is 2,24 meter lang en wordt nog elk jaar 4 centimeter groter. Zijn merkwaardige groei begon na een oogoperatie toen hij 18 jaar was.


Wang Qiang had best succes bij de meisjes met zijn 1,80 meter, maar na de operatie liep het mis. Hij begon maar te groeien en dat ging gepaard met hevige pijnen. Nu is hij 2,24 meter en het einde lijkt nog niet in zicht.


Ook zijn voeten bleven maar groter worden. Gevolg is dat hij geen schoenen meer vindt die hem passen. Dat probleem heeft zijn moeder (1,51 meter) nu opgelost door extra dikke wollen sokken voor hem te breien. Voor de zolen gebruikt ze kapotte autobanden.






De man blijkt ook een bijziondere eetlust te hebben. Hij draait z'n hand niet om voor twee kilo rijst per dag.


Omwille van zijn lengte, wordt bewegen steeds moeilijker voor Wang Qiang. Hierdoor worden zijn spieren van langsom zwakker. De man heeft nu een wandelstok nodig. Die is op zich al een respectabele 1,8 meter lang.


"Ik haat groeien", getuigt Wang Qiang. "Ik droom van een paar schoenen die me passen en van nieuwe kleren".




» Reageer (0)
30-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie mensen zijn gelukkiger en verdienen meer

Mooie mensen zijn gelukkiger en verdienen meer



Geld maakt niet gelukkig, maar wie een mooi snoetje heeft verdient meer op de werkvloer en gaat nochtans wél goedgemutst door het leven. Dat staat te lezen in een nieuwe studie waar wereldwijd meer dan 25.000 proefpersonen aan meewerkten.

Economen aan de universiteit van Texas verzamelden informatie van vijf grootschalige enquêtes die tussen 1971 en 2009 werden afgenomen in de VS, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië. Zij menen dat mooie mensen over het algemeen vrolijker zijn dan zuurpruimen en lelijke eendjes. Daarbovenop zouden aantrekkelijke mensen ook op economisch vlak hun voordeel halen.

Aantrekkelijke partner
"Looks kunnen op verschillende manieren in iemands voordeel spelen. Mooie mensen verdienen over het algemeen meer en houden er bovendien vaak een aantrekkelijke partner op na die eveneens goed de kost verdient." zegt econoom Daniel Hamermesh, die jarenlang de effecten van schoonheid onderzocht.

De proefpersonen moesten via een puntensysteem aangeven hoe gelukkig ze zich voelden, terwijl de onderzoekers de looks van de studiegroep beoordeelden via face-to-face-interviews en foto's. Zij die tot het rijtje van de meest aantrekkelijke personen behoorden, waren minstens tien procent gelukkiger dan zij die helemaal onderaan het schoonheidslijstje bengelden.

"Logisch"
Todd Kashdan, professor psychologie aan de universiteit van Fairfax, vindt de resultaten van de studie logisch: "Denk maar aan het voordeel dat mooie mensen hebben tijdens een sollicitatiegesprek, een afspraakje en een eerste indruk. Knappe mensen krijgen meestal het voordeel van de twijfel terwijl dat bij onaantrekkelijke mensen meestal niet zo is."

Hamermesh merkt ook een verschil op tussen mannen en vrouwen: "Een bloedmooie vrouw kan op straat nagestaard worden. Dat geeft hen haast onmiddellijk een ego-boost. Bij mannen ligt dat anders omdat de link tussen uiterlijk en geluk minder direct is. Ze worden dan wel niet zo snel op het voetpad nagefloten, maar ze houden er op lange termijn wel een schone deerne én een beter loon aan over."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverdammen helpen bij beperken van overstromingen

Beverdammen helpen bij beperken van overstromingen



Beverdammen blijken een belangrijke rol te spelen in het lokale waterbeheer. Zo helpen de dammen in kwestie bij het beperken van overstromingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent. In België telt de beverpopulatie meer dan duizend dieren. In Vlaanderen zouden ongeveer een honderdtal bevers leven, voornamelijk langs de Dijle en in Limburg langs de Maaskant.


Gentse wetenschappers onderzochten samen met een Italiaanse collega een reeks van zes beverdammen in de Chevral, een bijrivier van de Ourthe. Ook het bekken van de Ourthe zelf, waar de grootste concentratie aan dammen te vinden is, werd onderzocht.
 
Uit de studie blijkt dat de beverdammen het aantal grote overstromingen beperken. Waar zich op een bepaalde locatie gemiddeld om de 3 tot 4 jaar een grote overstroming voordeed, was dat na het ontstaan van de beverdammen nog gemiddeld om de 5 tot 6 jaar. Ook het aantal kleine overstromingen verminderde aanzienlijk.



http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/5/3/13/media_xl_4121143.jpg?20110329124940


 
De resultaten van het onderzoek bevestigen aanbevelingen dat natuurlijke maatregelen menselijke ingrepen kunnen vervangen of aanvullen om zo het overstromen van bergriviertjes te controleren, zo luidt het in een persbericht.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust

Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust



In Argentinië slaan overheid, ecologisten en ondernemers de handen in elkaar om 1,6 miljoen hectare waardevol kustgebied te beschermen. Het gaat om 43 zones, die samen een van de meest productieve en best beschermde ecosystemen ter wereld vormen.

De 1,6 miljoen hectare, die voor de helft uit zee en voor de helft uit land bestaat, strekt zich uit over een afstand van bijna 5.000 kilometer langs de Atlantische kust, van Punta Rasa in de oostelijke provincie Buenos Aires tot het zuidelijke Beaglekanaal. Sommige zones herbergen unieke diersoorten. Zo verblijft de helft van alle Magelhaenpinguïns (Spheniscus magellanicus) ter wereld er, en is dit de enige plaats waar de zuidelijke reuzenstormvogel (Macronectes giganteus) zich voortplant.

Versnipperd
Nu zijn de beschermde delen te versnipperd. In oktober is Argentinië een programma gestart om er een aaneengesloten zone van te maken. Dat moet een betere bescherming en een efficiënter beheer garanderen.

Gedurende vier jaar zullen de betrokken gouverneurs, burgemeesters en de nationale ministeries van Milieu, Visserij, Toerisme en Buitenlandse Zaken hierover met elkaar overleggen. De leiding is niet in handen van de regering maar van een niet-gouvernementele organisatie, de Stichting Patagonia Natural, met financiering van het Wereldmilieufonds (GEF) en het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).
Pan American Energy

Toerisme
Grote bedreigingen voor het gebied zijn de oliewinning, de visserij, het toerisme (met onder meer cruiseschepen) en de vervuiling door huishoudelijk en industrieel afval, zegt Guillermo Caille, technisch coördinator van het project. De overheid heeft de laatste twintig jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar in de privésector is nog heel wat werk aan de winkel, zegt Caille. In het project wil men daarom nadrukkelijk samenwerken met de bedrijven. "Wie voordeel haalt uit de diensten van een ecosysteem, moet ook bijdragen tot het behoud ervan", zegt Caille. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogtevrees? Neem een pilletje

Hoogtevrees? Neem een pilletje



Er is een remedie tegen hoogtevrees gevonden. Een hormoonpil met cortisol zou de angst voor grote hoogtes overwinnen, zo ontdekten Zwitserse wetenschappers.

Bij de studie werden aan vrijwilligers met hoogtevrees  het stresshormoon cortisol toegediend. Door virtual reality beelden werden ze blootgesteld aan grotere hoogtes. Al na drie dagen schenen de proefpersonen minder angstig. Vooral na een maand leek de hoogtevrees makkelijker te overwinnen.


Cortisol komt vrij bij elke vorm van stress. Volgens de onderzoekers kan de stof helpen bij therapieën waarbij het brein geleerd wordt om geen angsten te vertonen. Naast hoogtevrees, kan de pil ook bij andere angststoornissen als post traumatische stress worden ingezet.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer radioactief jodium in zeewater

Steeds meer radioactief jodium in zeewater




In het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is 3.355 keer zo veel radioactief jodium gevonden als wettelijk toegestaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De afgelopen dagen lag de hoeveelheid jodium-131 in het zeewater ongeveer duizend keer boven de limiet.

Volgens de Japanse autoriteiten zijn de gevaren voor de volksgezondheid echter klein. Iedereen die in een wijde omtrek rond Fukushima I woont, is geëvacueerd. Bovendien wordt er geen vis meer gevangen in het besmette zeewater.

Rusland
In het verre oosten van Rusland zijn voor het eerst sporen van de radioactieve stof jodium-131 gevonden. De stof komt waarschijnlijk uit de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima.

De autoriteiten in de regio Primorje bij de stad Vladivostok hebben de lokale bevolking vandaag gerustgesteld. De gemeten concentratie in de lucht is honderd maal lager dan een voor mensen te verdragen hoeveelheid. Toch zijn veel bewoners massaal jodiumtabletten aan het hamsteren om zich tegen mogelijke straling te beschermen.

De radioactieve stof jodium-131 blijft over na kernsplijting. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder

Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder



Wie denkt nooit het gedrag van moeder over te nemen, heeft het goed mis. Op de leeftijd van 32 jaar schijnt de metamorfose naar de eigen moeder zich het sterkst te ontwikkelen.


Met de leeftijd schijnen we meer en meer op de eigen moeder te lijken. Bepaalde trekjes nemen we dan meer over van ma, zo blijkt uit de rondvraag onder 1000 Britten, uitgevoerd door Hallmark. "Of je het nu wil of niet, het is geen verrassing dat we ons spiegelen aan de moeder", stellen de onderzoekers. "37 procent van de bevolking stelt dat moeder de meest inspirerende persoon in hun leven betreft".


Volgens de studie zijn vrouwen gevoeliger voor de transformatie dan mannen. Vanaf 32 jaar nemen vrouwen bepaalde trekjes over als pieker- en hamstergedrag, vroeg gaan slapen, voorliefde voor soaps of het geven van scherpe kritiek.


Ook de partner zal het geweten hebben. Vooral in de omgang met hun partner en de verwijten die ze maken, klinkt schoonmoeders' gedrag door. Of de partner daar meestal zo blij mee is, blijft maar de vraag. 17 procent maakt duidelijk niet gediend te zijn met het veranderend gedrag



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fles met boodschap dobbert 24 jaar rond in zee

Fles met boodschap dobbert 24 jaar rond in zee





Een Russische jongen heeft een opvallende ontdekking gedaan. De 13-jarige Daniil Korotkikh vond midden deze maand een bierfles op een strand in Kaliningrad, met daarin een brief van de Duitser Frank Uesbeck. Uit diens woorden bleek dat de fles al 24 jaar ronddobberde in de Baltische Zee.






"Mijn naam is Frank en ik ben vijf jaar oud. Samen met mijn vader vaar ik richting Denemarken. Als je deze brief vindt, vergeet me dan alstublieft niet terug te schrijven", klonk het in de brief van Uesbeck. Korotkikh zocht meteen contact via het internet. "Dit is toch een fantastisch verhaal. Wie weet kunnen we elkaar ooit ontmoeten", is Uesbeck opgetogen. (br.hln - foto's ap)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie redt zwaarlijvige man uit zetel waarin hij al 2 jaar vastgekluisterd zat

Politie redt zwaarlijvige man uit zetel waarin hij al 2 jaar vastgekluisterd zat



In de Amerikaanse staat Ohio heeft de politie een zwaarlijvige man uit zijn zetel moeten weghalen. De man zat al twee jaar vastgekluisterd in zijn sofa en de stank van urine en uitwerpselen was naar verluidt niet te harden. Dat melden lokale media.

De politie gaf meer uitleg over de bizarre reddingsactie aan de lokale tv-zender WTRF. De huid van de obese man was letterlijk vastgekoekt aan de zetel, die helemaal doordrenkt was van de urine en de uitwerpselen en er krioelden wormen over.
 
Smerig in het kwadraat
De man woonde samen met zijn vriendin en een vriend in een appartement in Ohio. De man zat al twee jaar in de zetel en kreeg eten van zijn vriendin. De flat was volgens de politie onbeschrijfelijk vuil en smerig.
 
Bewusteloos
Toen de zwaarlijvige man zondag het bewustzijn verloor, besloten de vriendin en de vriend de hulpdiensten te verwittigen. De politie moest een gat in de muur van het appartement maken om de man te evacueren en naar het ziekenhuis te brengen. Een agent vertelde dat hij de zetel moest wegzagen om de man te bevrijden en de agent moest nadien zijn uniform weggooien door de onuitstaanbare stank.
 
De zwaarlijvige man ligt in het ziekenhuis. Meer details over zijn toestand zijn niet bekend. Het appartement moest zeer grondig schoongemaakt worden. (br.hln)



» Reageer (0)
29-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jennifer Rush - The power of love

Jennifer Rush - The power of love

Klik op de foto om haar te beluisteren





Jennifer Rush (geboren; Heidi Stern), Queens, New York, 28 september, 1960) is een Amerikaans zangeres.

Rush is bekend geworden met het nummer: The power of love.



» Reageer (0)
28-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met vaatwasser afwassen is zuiniger dan met de hand


Met vaatwasser afwassen is zuiniger dan met de hand

en dat klopt !


http://img194.imageshack.us/img194/3623/vaatwasser.jpg


Goed nieuws voor wie een hekel heeft aan afwassen: een Duitse studie bewijst dat u nooit zuiniger de vaat kunt doen dan een moderne vaatwasser.

Rainer Stamminger van de universiteit van Bonn nodigde 113 Europeanen uit tien Europese landen uit om bij hem in het laboratorium een standaardvaat van twaalf couverts te komen afwassen, precies zoals ze dat thuis zouden doen. Op het vaatwerk (140 stuks serviesgoed, bestek en glazen) zaten aangekoekte resten van spinazie, gehakt, havermout, melk, margarine, thee en eigeel.


De Spanjaard draaide de kraan open, en pas 447 liter water later beschouwde hij de afwas als gedaan. Veel zuiniger bracht de Brit het ervan af: die had slechts veertien liter water nodig om eenzelfde vuile vaat schoon te krijgen. Gemiddeld deden de proefpersonen er 79 minuten over, hadden ze 103 liter water nodig, en verbruikten ze 2,5 kWh energie om het vaatwerk schoon te krijgen. Het spaarzaamst met water waren de Duitsers, de Britten en de Ieren: die deden de vaat met vijftig liter water, duidelijk beter dan de Spanjaarden, Portugezen, Turken, Italianen, Fransen, Polen en Tsjechen. (Er deden geen Belgen aan het onderzoek mee, nvdr.)

En omdat de meeste energie bij de vaat naar het verwarmen van het afwaswater gaat, waren ze ook beduidend zuiniger met energie. Maar geen van allen konden ze op tegen twee vaatwasmachines (met het milieulabel AAA) in het lab die dezelfde vaat te verwerken kregen. Die verbruikten, ondanks de hogere wastemperaturen, amper tien liter water, en de helft van de energie van de handwassers, en kregen de vaat ook nog eens beduidend schoner.

Uur extra vrije tijd per dag

Maar komt een resultaat uit het lab ook overeen met de realiteit? Stammingers student Christian Paul Richter zocht het uit in de keukens van tweehonderd Duitse, Zweedse, Italiaanse en Britse huishoudens, sommige mét, andere zonder vaatwasser. Deelnemers moesten een dagboek bijhouden en foto's nemen van hun vaatwaskorven, alvorens ze de machine aanzetten. Bovendien werd in 82 huishoudens ook nog eens een webcam op de wasbak gericht.

Huishoudens met vaatwasser gebruikten ook in dit deel van de studie een derde minder energie en de helft minder water dan huishoudens die de vaat met de hand deden. En dat terwijl de proefhuishoudens vaak niet eens zo efficiënt met hun vaatwasmachine omsprongen - in een op de vijf gevallen werd de machine al aangezet nog voor ze helemaal vol was geladen.

Vaatwassers zijn niet altijd zuiniger dan de mens geweest, geeft Richter toe. Maar de jongste twintig jaar zijn ze steeds efficiënter geworden. 'Ze gebruiken een derde minder energie en minder dan de helft van de hoeveelheid water van de eerste modellen. Daar valt met schuursponsje en vaatdoek niet meer tegenop te concurreren - vooropgesteld natuurlijk dat de vaatwasmachine met verstand van zaken wordt bediend.'

Wie dus zijn water- en elektriciteitsrekening wil drukken, moet een vaatwasser aanschaffen. Niet alleen het milieu en de portemonnee varen daar wel bij, ook de vrije tijd. Door de vaat aan een machine over te laten, wint een mens bijna een uur per dag, aldus het Duitse onderzoek. (br. Het Nieuwsblad)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootouders besparen gezin duizenden euro's

Grootouders besparen gezin duizenden euro's



Grootouders zijn onmisbaar in de moderne gezinnen. Hun gratis opvangdiensten besparen ouders én de gehele economie miljoenen euro's per jaar, zo berekende een Britse verzekeringsmaatschappij.


Doordat ze baby's opvangen, kinderen oppikken na school of de maaltijden klaarstomen, helpen oma en opa huidige gezinnen uit de nood én uit de kosten. De opvang kost jaarlijks al snel 2400 pounds per kind, de opvang van de grootouders bespaart de Britse economie op die manier 33,6 biljoen pounds per jaar. Het opmerkelijke cijfer geeft aan hoe vitaal de rol is van de huidige grootouder.


Uit de studie blijkt dat grootouders vaak hun eigen plannen opzeggen om de kinderen op te vangen. 1 op 3 voelt zich bijzonder schuldig als ze die opvang niet kunnen realiseren. Helaas voelt een kwart van de ondervraagden wel aan dat de opvang als zeer vanzelfsprekend door de eigen kinderen wordt bevonden. 1 op 20 zou liever uit werken gaan.


Door de opvang voelt 88 procent zich echter nauw verbonden met de kleinkinderen. 59 procent geeft grif toe meer geduld en aandacht te schenken aan de kleinkinderen dan de eigen kinderen.


Naast de opvang, doen grootouders steeds vaker een financiële duit in het zakje: 15 procent steekt een centje bij het huishoudbudget, 26 procent kookt de gezinsmaaltijden, 33 procent helpt de kinderen bij de hobby's, 13 procent onderhoudt de tuin van de kinderen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek? Neem wc onder handen

Bezoek? Neem wc onder handen



Voor er bezoek komt, krijgt de wc doorgaans nog een extra poetsbeurt. Een Nederlandse rondvraag geeft aan dat de kleinste kamer het meest onder handen genomen wordt. Een derde van de ondervraagden durft zelfs te eten van de wc-bril.

Het scenario is gekend: onverwachts staat er bezoek voor de deur en je huis ligt er als een puinhoop bij. Wat doe je? Wimpel je het bezoek af of verontschuldig je blozend voor de rommel in huis? 70 procent kiest voor de tweede oplossing, zo blijkt uit de grote huishoudenquête van Vrouwonline. De andere 30 procent beweert steeds te kunnen rekenen op een netjes gepoetst huis zodat er  nooit gênante situaties ontstaan als er onverwachts iemand binnenwipt.

Het vaakst wordt de wc bril onder handen genomen, zo blijkt uit de enquête. Vooral als er bezoek verwacht wordt, krijgt die een extra beurt.

Dankbare klusjes
Niet dat de wc poetsen het meest dankbare klusje is van het hele huishouden. Koken staat op nummer 1, gevolgd door de boodschappen en de was doen.  Meest vervelende klus betreft de strijk, de badkamer schoonmaken en de ramen zemen.

Kuisvrouw
Belangrijkste reden om geen kuisvrouw in huis te halen, zijn de hoge kosten. 19 procent wil liever geen vreemd persoon in huis en 9 procent vindt een kuisvrouw een teken van zwakte.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geweld op inwonende ouders neemt alsmaar toe

Geweld op inwonende ouders neemt alsmaar toe



Steeds meer bejaarde ouders of schoonouders die inwonen bij hun kinderen, worden slachtoffer van familiaal geweld. In de eerste helft van 2010 noteerden politiediensten bijna tweeduizend klachten van inwonende familieleden. Dat melden de Concentra-kranten.

Met ruim tienduizend processen-verbaal in de eerste zes maanden van 2010 blijven partners de voornaamste slachtoffers van familiaal geweld. Elke dag dienen 29 vrouwen een klacht in omdat ze klappen kregen van hun partner. In werkelijkheid ligt dat cijfer veel hoger, zeggen hulpverleners. Geweld binnen het gezin is en blijft echter een groot taboe.
 
Een opvallende nieuwe trend is dat inwonende bejaarde ouders of schoonouders steeds vaker het slachtoffer worden van dergelijk geweld. Het Vlaams Meldpunt Ouderenmishandeling bevestigt die evolutie. "De slachtoffers zijn in zeven gevallen op tien vrouwen. De dader is meestal de zoon, dochter of partner. De grootste categorie van slachtoffers is tussen 70 en 89 jaar oud", zegt Ans Geers van het Vlaams Meldpunt Ouderenmishandeling. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijven zitten in eerste leerjaar is nadelig voor het kind

Blijven zitten in eerste leerjaar is nadelig voor het kind



Blijven zitten in het eerste leerjaar blijkt minder gunstig dan traditioneel aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de K.U.Leuven, waarover Klasse bericht.


Het percentage zittenblijvers in het eerste leerjaar bedraagt in Vlaanderen zeven procent. We zitten daarmee in de top van de Oeso-landen. Zittenblijven in het eerste leerjaar gebeurt traditioneel vanuit de overtuiging, ook bij de meeste leerkrachten, dat een extra jaartje de zittenblijvers de kans biedt achterstand in te lopen.
 

Nieuw onderzoek, onder leiding van professor Jan Van Damme, toont echter aan dat zittenblijven niet zo gunstig is. Onderzoekers van het centrum voor onderwijseffectiviteit en evaluatie aan de K.U.Leuven volgden 4.000 leerlingen over heel de lagere school. Het is voor het eerst dat dergelijk grootschalig en langdurig onderzoek naar zittenblijvers in Vlaanderen gebeurde.



Op korte termijn hebben zittenblijvers inderdaad een voordeel in vergelijking met hun jongere klasgenootjes. Dat voordeel spelen ze evenwel kwijt en verandert in een achterstand van zodra er nieuwe leerstof volgt. Ze hebben doorheen de lagere school ook minder zelfvertrouwen en voelen zich slechter op school. En waren ze toch overgegaan naar het tweede leerjaar, hadden ze beter gepresteerd in wiskunde en technisch lezen.


"Het onderzoek toont voorlopig aan dat het niet zo goed is om kinderen te laten zitten in het eerste leerjaar", legt onderzoekster Mieke Goos uit. "De redenen zijn divers. Ze verliezen hun vriendjes of krijgen af te rekenen met pestgedrag. Ze doen niet alleen wiskunde en taal over, maar alles, van godsdienst tot wereldoriëntatie. Dat werkt demotiverend."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder drugs in uitgaansleven

Minder drugs in uitgaansleven





Het gebruik van illegale drugs in het uitgaansleven kent een voorzichtige daling. Xtc en speed zijn een stuk minder populair geworden bij fuifnummers en er wordt ook iets minder naar cannabis gegrepen. Toch hamert de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) op de blijvende noodzaak van preventie, want het uitgaansleven in Vlaanderen blijft verbonden met een hoog druggebruik.

De VAD doet om de twee jaar een onderzoek naar het gebruik van drugs in het uitgaansleven. Er werden 633 mensen ondervraagd. Hoopgevend is dat typische uitgaansdrugs, zoals xtc en speed, flink aan populariteit hebben ingeboet. Bij xtc daalde het laatstejaarsgebruik van 18,6 procent in 2003 naar 10,3 procent in 2009, bij speed was er een daling van 9,6 naar 5,6 procent.

Cocaïne blijft op hetzelfde niveau
Cocaïne blijft op hetzelfde niveau (11,3 procent in 2003, 12,5 procent in 2009), maar positief hier is dat de status quo in contrast staat met de resultaten van andere Europese onderzoeken. Uit die onderzoeken blijkt dat het cocaïnegebruik in stijgende lijn zit, zowel algemeen als in het uitgaansleven.
 
Het laatstejaarsgebruik van cannabis daalde licht, van 47,8 procent in 2003 naar 40,6 procent in 2009. Meest in het oog springend hier is de halvering van het regelmatig gebruik van cannabis, van 31,5 procent in 2003 naar 14,7 procent in 2009.

Toch vindt de VAD die positieve evoluties geen reden om victorie te kraaien. "We moeten blijvend oog hebben voor de verhoogde risico's van druggebruik in de uitgaanswereld", luidt het.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doobie Brothers - Listen To The Music

Doobie Brothers - Listen To The Music

Klik op de foto om hun te beluisteren






The Doobie Brothers is een Amerikaanse rockband waarvan de kern wordt gevormd door de zangers/gitaristen Tom Johnston en Pat Simmons. De band is vooral bekend van hun hits Long Train Running, What a Fool Believes en Listen to the Music. Alleen al in de VS zijn meer dan twintig miljoen albums verkocht.



» Reageer (0)
27-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoekt bewijst het: jeuk is besmettelijk

Onderzoekt bewijst het: jeuk is besmettelijk



Wie ziet dat anderen jeuk hebben, krijgt zelf ook jeuk. Net als bij geeuwen blijkt jeuk besmettelijk, zo leert Amerikaans onderzoek uit The British Journal of Dermatology.

Dermatologen van de Wake Forest University School of Medicine in North Carolina zeggen dat er in de centrale hersenen een gevoeligheid optreedt wanneer iemand in de nabijheid jeuk heeft. Dat zorgt ervoor dat elke vorm van fysische sensatie op de huid daarop als jeuk ervaren wordt, zelfs al is het dus geen echte jeuk.
 
"Alhoewel darmatologen zelf jeuk ervaren wanneer ze hun patiënten zien met jeuk, is er nog nooit een systematisch onderzoek naar gebeurd", aldus doctor Gil Yosipovitch. Uit het onderzoek bleek dat jeuk op televisie zien voldoende was om zelf jeuk te ervaren. Zelfs al kregen 25 proefpersonen een ongevaarlijk product op hun huid dat op een welbepaalde plaats jeuk veroorzaakte, dan nog wreven ze ook op andere plaatsen op hun lichaam.
 
Ook bij primaten werden gelijkaardige vaststellingen gedaan. De onderzoekers denken dat het fenomeen een overblijfsel is van de evolutie. Zo zou jeuk bij groepsdieren verraden wie parasieten heeft. De onderzoekers denken dat als ze de onderliggende mechanismen in de centrale hersenen begrijpen, jeuk beter behandeld kan worden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emile Claus 1849 - 1924 was een Belgisch impressionistisch kunstschilder

Emile Claus  1849 - 1924  was een Belgisch impressionistisch kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken



Aan de boorden van de Leie



Emile Claus was de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België.


Hij bewonderde het Franse impressionisme en paste deze stijl toe in de realistische uitbeelding van zijn vertrouwde plattelandsomgeving. Claus werd door schrijvers en schilders van zijn tijd op de handen gedragen.

Ook vandaag geniet zijn optimistische en zonnige kunst nog steeds een grote populariteit bij het publiek.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/wasdag.jpg?t=1269183364
Wasdag



Tussen 1869 en 1874 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen bij onder meer de landschapsschilder Jacob Jacobs. Hij vestigde zich dan in Antwerpen waar hij vooral portretten en realistische, anekdotische genrestukken schilderde. In 1882 oogstte hij zijn eerste succes met het doek Hanengevecht in Vlaanderen, dat op het Parijse Salon wordt tentoongesteld. In 1883 vestigde hij zich in Astene, in villa "Zonneschijn" aan de oevers van de Leie. Hij huwde in 1886 met Charlotte Dufaux.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Meisjes-in-het-veld.jpg?t=1269183282
Meisjes op het veld



Aangespoord door zijn vriend, de schrijver Camille Lemonnier, en onder invloed van de Franse impressionisten zoals Claude Monet, waarvan hij de werken tijdens zijn reizen naar Parijs in de periode rond 1890 leerde kennen, veranderde Claus zijn stijl, weg van het naturalistische realisme, naar een eigen impressionistische stijl met een lumineus coloriet (het luminisme). Men beschouwt hem als de leider van het Belgische luminisme; in 1904 stichtte hij de Kring Vie et Lumière. Hij raakte zo bekend als de "zonneschilder" en de "schilder van de Leie". Zijn schilderijen De bietenoogst uit 1890 en De ijsvogels uit 1891 zijn belangrijke scharnierwerken in deze evolutie.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Emile_Claus.jpg?t=1269183203




In de volgende jaren reisde hij veel, onder meer naar de Verenigde Staten en tweemaal naar Venetië, en tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in ballingschap in Londen waar hij een reeks zichten van de Theems maakte, bekend als de "weerspiegelingen op de Theems". Na de oorlog keerde hij terug naar Astene, en hij is er begraven in zijn eigen tuin.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-oude-tuinman.jpg?t=1269183017
De oude tuinman



Een belangrijke personage in het leven van Emile Claus was de schilderes Jenny Montigny. Na het zien van het schilderij De ijsvogels van Emile Claus besloot Jenny Montigny les te gaan volgen in zijn atelier te Astene bij Deinze. Als leerlinge reisde ze gedurende jaren over en weer van Gent naar Astene. Emile Claus was 26 jaar ouder dan zij; ze begonnen een verhouding die zou duren tot aan de dood van Emile Claus in 1924.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Emile-Claus.jpg?t=1269184713
Zelfportret Emile Claus




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water: het manusje-van-alles uit de natuur

Water: het manusje-van-alles uit de natuur



Water is gezond, dat weet het kleinste kind. Het is goed voor je lijn, je humeur, je uiterlijk,... Maar dat is niet alles. Wij zetten de 7 belangrijkste redenen om water te drinken voor u op een rijtje.

1) Het maakt je slank
Ben je op diet? Door calorierijke drankjes zoals frisdranken en fruitsappen te vervangen door water, kom je al een heel eind ver. Water zorgt ervoor dat je metabolisme versnelt en neemt tegelijkertijd je hongergevoel weg.

Tip: drink voor iedere maaltijd een glas ijskoud water. Je lichaam zal een tandje moeten bijsteken om het water op normale temperatuur te krijgen waardoor je meer calorieën verbrandt. Bovendien krijg je een verzadigd gevoel waardoor je minder zal eten.

2) Het geeft je een energieboost
Ben je helemaal uitgeput na een lange dag en zit er geen sprankeltje energie meer in je lijf? Uitdroging is een hele uitputtingsslag voor je lichaam. Water voert zuurstof aan in de hersenen en zorgt ervoor dat je hart niet zo hard hoeft te werken om bloed doorheen je lichaam te voeren.

3) Het brengt je stressniveau omlaag
85 procent van je hersenen bestaat uit water. Wanneer je uitgedroogd bent, krijgt zowel je lichaam als je geest te kampen met stress. Dorst is het eerste teken dat je aan het uitdrogen bent, hou dus altijd een flesje water bij de hand en neem regelmatig een slokje.

4) Het helpt bij de spieropbouw
Water helpt bij de opbouw van spieren, het voorkomt spierkrampen en het smeert de gewrichten. Een goed gehydrateerd lichaam zorgt voor een verbeterd uithoudingsvermogen.

5) Het voedt je huid
Water is een handig en natuurlijk schoonheidsmiddeltje. Een gehydrateerde huid laat rimpels en oneffenheden minder opvallen, waardoor je gezicht er automatisch jonger uitziet. Maar dat is niet alles. Doordat water de bloedsomloop stimuleert, krijg je als extraatje een mooie en gezonde blos op je gezicht.

6) Het bevordert de spijsvertering
Vezelrijke voeding en water zijn essentieel voor een goede spijsvertering. Wanneer je niet genoeg water drinkt, zal je vertering hieronder gaan lijden: je dikke darm komt droog te staan waardoor voedingsstoffen nog maar moeilijk kunnen worden afgevoerd. Drink dus genoeg water voor een gemakkelijke afbraak van voedingsstoffen.

7) Het maakt komaf met nierstenen
Steeds meer en meer mensen krijgen te kampen met pijnlijke nierstenen omdat ze onvoldoende water drinken. Water verdunt de zouten en mineralen in de urine die nierstenen veroorzaken. Door enkele glazen te drinken wordt de urine zodanig verdund waardoor nierstenen zich niet verder kunnen ontwikkelen.

Drink jij voldoende water?
Volwassenen verliezen dagelijks ongeveer 1 liter vocht (door onder andere te zweten, de ademhaling en de stoelgang). Daarom raden voedingsexperts aan om anderhalve tot 2 liter (dat zijn 6 tot 8 glazen) water per dag te drinken om de vochtbalans in evenwicht te houden.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!