Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




14-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houtkap bedreigt rijk vogelgebied in Colombia

Houtkap bedreigt rijk vogelgebied in Colombia



Op Colombia na telt geen enkel land ter wereld zoveel vogelsoorten als Peru. Een gebied dat tientallen soorten herbergt, staat onder zware druk, onder meer als gevolg van de houtkap.


Peru telt meer dan 1.800 vogelsoorten, waarvan 200 unieke soorten. Meer dan vierhonderd soorten leven in Abra Patricia, een uitgestrekt reservaat, 1.400 hectare groot, in het noorden van het land. Het gebied bevindt zich tussen 1.800 en 2.500 meter boven de zeespiegel, in de overgang van het Amazonegebied naar de Andes.


Het reservaat komt steeds meer in de verdrukking, zegt José Altamarino, die de parkwachters in Abra Patricia coördineert. In 2005 nam de milieuorganisatie Asociación Ecosistemas Andinos (Echan) het beheer over van 300 hectare in Abra Patricia. Sindsdien was dit deel  langzaam op een natuurlijke wijze gerecupereerd, maar dat is nu vernietigd, zegt Altamarino. De dreiging komt uit verschillende hoeken. Zo worden er nog altijd bomen gekapt, en gemeenten in de buurt storten er hun afval.


Abra Patricia maakt deel uit van beschermde bosgebied Alto Mayo, dat 182.000 hectare groot is. Tienduizend hectare van dat gebied is al vernietigd, zegt Ramiro Galo Pineda, een van de parkwachters. De bomen worden gekapt om te plaats te maken voor koffieplantages, graasweiden en illegale bewoning. Het hout wordt illegaal verkocht.


"Het is gevaarlijk om de strijd tegen het hout aan te gaan, ze kunnen je zelfs doden", zegt Galo Pineda. Meestal kan men alleen de kleine vissen pakken. "De eigenaar van het hout wordt nooit gepakt."
Voor het hele bosgebied, 182.000 hectare groot, zijn er achttien boswachters. Ze beschikken niet over motorfietsen, ook al zijn er zones waar je alleen na een tocht van achttien uur lopen kunt komen.


Volgens Marina Gaslac, die verantwoordelijk is voor het beheer van Alto Mayo, heeft haar organisatie van 2007 tot maart vorig jaar 37 milieuklachten ingediend, ook tegen overheden. "Er zijn bestuurders en burgemeesters die niet meewerken in de strijd tegen de illegale houtkap. Soms leggen ze wegen aan in beschermde natuurgebieden die de houtkappers uiteindelijk van pas om het hout te vervoeren."


Een van de bedreigde gebieden is het departement San Martín. Daar leeft een van de vogelsoorten die alleen hier te vinden is, de snorrebaarduil, de een op na kleinste uil ter wereld. Hij is zo zeldzaam dat slechts veertig personen ooit een exemplaar gezien hebben. Voor juni 2009 hadden slechtst twee bezoekers aan dit gebied ooit een snorrebaarduil gezien.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politieke nieuwkomer van 101 jaar kandidaat bij Spaanse verkiezingen

Politieke nieuwkomer van 101 jaar kandidaat bij Spaanse verkiezingen


http://imageshack.us/m/834/3770/politiekenieuwkomervan1.jpg
© afp


Josefina Villaverde, een kranige dame uit het Spaanse plaatsje Cuntis, in Galicië, maakt op 22 mei haar debuut in de politiek. Dan neemt ze voor de socialistische partij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.
 
Alert en enthousiast
Geen nieuws, ware het niet dat het politieke groentje in november vorig jaar haar 101ste verjaardag vierde.
 
Voor iemand die op 19 november 1909 geboren werd, ziet Villaverde er nog opvallend alert en enthousiast uit, schrijft de krant El Mundo in een reportage. De vrouw neemt zelfs nog actief aan de kiescampagne deel.
 
Toen ze 24 was, ging Josefina voor het eerst stemmen. "Het was de eerste keer dat de vrouwen stemden in Spanje. En ik was erbij", zegt ze trots.
 
Voor principes stemmen
Wat de huidige politieke generatie betreft, steekt ze haar voorkeur voor Carme Chacon niet onder stoelen of banken. Chacon is de jonge socialistische minister van Defensie die mogelijk premier José Luis Rodriguez Zapatero opvolgt aan het hoofd van de partij.
 
"Je moet niet voor je vrienden stemmen, maar voor je principes", legt Josefina haar levenslange motivatie uit. Maar toch, voegt ze eraan toe: "vrouwen aan de macht!" (br.hln - foto afp)



» Reageer (0)
13-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer = bikinistress voor 83 procent van de dames

Zomer = bikinistress voor 83 procent van de dames



Hoewel 83 procent van de dames stress krijgt door het idee van in bikini te moeten paraderen op het strand, verkiest 92 procent toch dit onthullende kledingstuk boven een badpak uit één stuk, dat blijkt uit een enquête van het weekblad Flair.


Meer dan zes op de tien dames zou nooit zonder bovenstukje zonnen, de meeste vrouwen zijn het meest onzeker over hun buikje. We dragen het liefst een topje in driehoekvorm, op de tweede plaats komt een bikini met behatop, de derde plaats is voor de bandeaubikini.


De start van het bikiniseizoen betekent voor velen ook een uitgebreide ontharingsbeurt. Bijna de helft laat geen enkel haartje in de schaamstreek staan. 26 procent kiest voor een subtiel drioehoekje, 21 procent houdt het op een streepje.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jassen uit rekken na aanwijzingen van hondenbont

Jassen uit rekken na aanwijzingen van hondenbont


Dierenrechtenorganisatie PETA filmde in 2005 hoe hondenvacht werd verkocht in China.


De grote Australische winkelketen Myer heeft een kledinglijn uit de rekken gehaald omdat dierenbeschermers beweren dat er hondenbont in verwerkt zit. Humane Society International (HSI) zegt dat de in China gemaakte kledij op veel plaatsen in het land verkocht wordt als konijnenpels, meldt de Daily Telegraph.


De dierenrechtenorganisatie zegt de kledij te hebben getest in februari, toen de wintercollectie in de winkels belandde. Myer laat de collectie nu testen door een onafhankelijk labo, terwijl een andere keten zegt dat de beweringen vals zijn. Wittner Shoes liet tests uitvoeren, en die bleken negatief. Verna Simpson van HSI zegt echter dat het bedrijf nieuwe jassen liet onderzoeken, terwijl de organisatie de eerste collectie controleerde.

"Er zijn al honderden jassen verkocht," zegt Simpson. "Ze zijn niet goedkoop en kosten ongeveer 300 dollar (225 euro), hoewel hond wordt gebruikt als een goedkoop alternatief voor anderen dieren." De vrouw zegt dat hondenbont vaak ook verstopt zit achter de benamingen gae-wolf, sobaki, wasbeer en Aziatische jakhals.



Een foto uit 2004 toont opeengepakte honden op de dierenmarkt van Xinyuan.
Een foto uit 2004 toont opeengepakte honden op de dierenmarkt van Xinyuan.



Simpson zegt dat de vacht komt van 'hondenfabrieken' in China, waar de dieren overleven in verschrikkelijke omstandigheden. "We hebben gezien hoe honden levend gevild werden, en hoe honden in kleine kooien werden gepropt."

Volgens de organisatie is het ook duidelijk dat huisdieren gewoonweg worden gestolen voor hun pels. "We zagen honden met halsbandjes met kleine hartjes op. Hun arme eigenaars moeten zich hebben afgevraagd wat er met hun geliefde hond gebeurd was."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Vlamingen drinken kraantjeswater

Steeds meer Vlamingen drinken kraantjeswater



De gemiddelde Vlaming gebruikt kraantjeswater steeds meer als drinkwater. Uit een enquête bij 4.904 respondenten blijkt dat 64 procent regelmatig kraantjeswater drinkt, ten opzichte van 45 procent bij een vorige bevraging in 2001. Ook het gebruik van regenwater als alternatief voor leidingwater bij onder meer het wassen van de auto is sterk gestegen, van 35 naar 47 procent. Dat blijkt uit een bedrijfsvergelijking die de Vlaamse drinkwatermaatschappijen lieten uitvoeren.

De gemiddelde prijs per kubieke meter voor drinkwater bedraagt volgens het onderzoek in Vlaanderen 1,38 euro bij een modelhuishouden van drie personen. Dat is duidelijk minder dan de gemiddelden in Wallonië (1,53 euro) en Brussel (1,61 euro). Binnen Vlaanderen betalen gezinnen die klant zijn van de Intercommunale voor Waterbedeling in Vlaams-Brabant (IWVB) het meest (1,76 euro), terwijl de minimumprijs te vinden is bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) in Limburg (1,20 euro).
 
De prijsverschillen zouden vooral worden veroorzaakt door niet-beïnvloedbare factoren zoals de beschikbaarheid van voldoende ruwwaterbronnen of de seizoensgebonden afname van drinkwater. Opvallend is voorts dat gemiddeld 17 procent van het verbruik, geleverd door de Vlaamse drinkwatermaatschappijen, niet geregistreerd kan worden. Het gaat dan om lekken, illegale afname of gebruik door de brandweer.
 
De respondenten toonden zich tot slot erg tevreden over de waterkwaliteit. Smaak en helderheid kregen overal in vergelijking met 2001 een hogere score. De waardering voor de watergeur bleef gelijk.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nigeriaanse 'genezer' heeft 107 vrouwen en 185 kinderen

Nigeriaanse 'genezer' heeft 107 vrouwen en 185 kinderen


http://imageshack.us/m/190/6660/nigeriaansegenezer.jpg


Eén vrouw onderhouden is voor velen al een hele opgave, maar wat dan gezegd van Bello Masaaba. Deze Nigeriaanse gebedsgenezer leidde een -naar islamitische normen- eenvoudig leven met twee vrouwen, tot hij erg ziek werd en het bezoek kreeg van de aartsengel Gabriël die hem opdroeg zo veel mogelijk vrouwen te trouwen. En zo geschiedde: 107 vrouwen staan er op zijn teller, wat hem 185 kinderen opleverde.

De 87-jarige Masaaba woont met zijn hele huishouden in Bida, in de Nigeriaanse staat Niger waar de sharia geldt. De autoriteiten zijn er dan ook niet gelukkig met zijn gezinssituatie. Ja, polygamie wordt getolereerd door de islam, maar vier vrouwen is daarbij wel een maximum. Masaaba echter woont samen met 86 vrouwen, waarvan de jongste 19 is en de oudste 64. Negen van zijn vrouwen zijn overleden en van twaalf andere is hij gescheiden (wegens ongehoorzaamheid).

Luidsprekers
De kranige genezer woont in een gigantisch huis van vijf verdiepingen met 89 kamers en een grote veranda aan de straatkant. Hij wordt steevast omringd door knechten die zijn schoenen uitdoen, zijn kleed in de juiste plooi houden en een kussen klaarleggen als hij wil gaan zitten. In het hele huis hangen luidsprekers, zodat iedereen in het huis en op de straat kan meeluisteren als hij zijn wijsheden verkondigt.

Normaal leven
Aan de LA Times vertelt hij zijn verhaal. "Nadat ik was afgestudeerd, heb ik 21 jaar lang een normaal leven geleid. Ik werkte in de kledingindustrie en later in een suikerfabriek en had twee vrouwen", vertelt hij. In de jaren '70 werd hij plots erg ziek, kon dagen niet eten of slapen en al de medicijnen die hij kreeg voorgeschreven hielpen niet. Tot hij een visioen kreeg, waarin hij het bezoek kreeg van de aartsengel Gabriël.

Medicijnen
Hij gaf zijn werk op en werd een traditionele islamitische gebedsgenezer, die alle medicijnen afzweerde. De aartsengel droeg hem ook op om vrouw na vrouw na vrouw te trouwen. "Als het niet van God zelf kwam, ik had het bij twee vrouwen gehouden", zegt Masaaba.

Kinderen
Gevraagd naar zijn kinderen, moet Masaaba even nadenken. 185 heeft hij er, waarvan de jongste amper een maand oud is. 133 zijn er nog in leven. Zijn stamboom telt ondertussen ongeveer 5.000 nazaten. Het merendeel daarvan woont in de directe omgeving van zijn huis. Om zijn gezin te voeden, heeft hij elke dag drie grote zakken rijst nodig en enorme hoeveelheden vlees en groenten. Zijn inkomsten komen uit al de giften van de mensen die naar hem komen om genezen te worden.

Gevangenis
Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Een jaar of drie geleden oordeelde de islamitische autoriteiten in deelstaat Niger dat Masaaba moest scheiden van 82 vrouwen, en dat hij er nog vier mocht overhouden. Hij weigerde. Op 15 september 2008 stormde de politie 's nachts zijn huis binnen en werd Masaaba naar de gevangenis gevoerd. 22 dagen zat hij in de cel, terwijl zijn vrouwen -waarvan er elf zwanger waren- voor de gevangenis demonstreerden. Uiteindelijk moest hij voor het Hooggerechtshof komen in hoofdstad Abuja, waar zijn advocaten al zijn vrouwen en hun ouders opriepen als getuigen. Eén voor één kwamen ze getuigen dat ze vrijwillig met hem getrouwd waren. Bij vrouw 57 hadden de rechters er genoeg van en mocht Masaaba naar huis.

Seks
De meest voor de hand liggende vraag hield de LA Times voor het einde van het interview. Hoe kan hij tegemoet komen aan de romantische noden van zijn vrouwen? "Dat vraagt iedereen", lacht hij. "In al zijn wijsheid heeft God me de kracht gegeven om hen het seksueel genot te geven dat ze nodig hebben. Als ze geen voldoening hebben, zouden ze niet bij mij blijven." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Middel tegen ochtendhumeur: wakker worden met koffiegeur

Middel tegen ochtendhumeur: wakker worden met koffiegeur



De geur van verse koffie helpt Britse vrouwen het best om uit hun bed te geraken. Mannen daarentegen vinden het aroma van een Brits ontbijt met spek en eieren de beste manier om de dag te beginnen.

23 procent van de vrouwen zeggen dat de geur van een frisse douchegel de beste manier is om de slaap te verdrijven. Andere geuren die wakker maken zijn die van vers gemaaid gras (11 procent) en die van versgebakken brood (10 procent). 5 procent vindt de geur van zijn partner de ideale opkikker voor 's ochtends. Meer dan een vijfde heeft het moeilijk om 's ochtends op te staan, experts zeggen dat geuren kunnen helpen om fris en monter uit bed te raken.

Phil Atherton van het bedrijf Slumberdown dat het onderzoek liet uitvoeren: "Dit bewijst dat geuren die we met de ochtend associëren het best zijn bij het wekken mensen. Onze geurzin is erg krachtig en kan een aanzienlijk effect hebben op ons gemoed en gedrag. Voor mensen die moeite hebben om uit hun bed te raken, kunnen deze geuren misschien een oplossing betekenen."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aidsvaccin werkt bij apen

Aidsvaccin werkt bij apen


http://imageshack.us/m/546/3671/resusapen.jpg


Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat apen beschermt tegen het apenequivalent van het aidsvirus. Het vaccin beschermde 13 van de 24 resusmakaken in het experiment, en 12 maanden later waren 12 aapjes nog altijd beschermd. Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Nature, is zeer hoopvol voor de ontwikkeling van een aidsvaccin bij mensen.


De onderzoekers dienden 24 gezonde apen een gewijzigde versie van het resus cytomegalovirus (CMV, een herpesvirus) toe. Het vaccin was genetisch gewijzigd om antilichamen aan te maken tegen het simian immunodeficiency virus (SIV), het apenequivalent van hiv. Het stimuleert de aanmaak van een bepaald type van bloedcellen, beschermende T-cellen die lang waakzaam blijven in het lichaam.


Hoofdonderzoeker professor Louis J Picker van het Vaccine and Gene Therapy Institute in Oregon vergelijkt de cellen met parate gewapende soldaten. Hij zegt aan BBC News ook dat er bewijzen zijn dat het virus alle sporen van SIV in de aapjes uitroeide, iets dat nooit eerder gezien was bij het onderzoek naar een hiv-vaccin.


Het onderzoek is dus veelbelovend, maar er moeten nog veel obstakels worden overwonnen vooraleer dergelijke vaccins kunnen worden getest op mensen. Het gaat dan vooral om de mogelijke gezondheidsrisico's die de toediening van het gewijzigde virus kan veroorzaken. "Als je mensen iets gaat geven dat je niet meer wegkrijgt indien het problemen veroorzaakt, dan is dat nogal een groot risico om te nemen," zegt professor Andrew McMichael van de universiteit van Oxford.


Professor Picker zegt dat dergelijke problemen aangepakt worden in toekomstig werk. "De eerste vaccins tegen pokken brachten ook gezondheidsrisico's mee voor mensen," zegt hij. "99 procent van de mensen in sub-Sahara Afrika zijn drager van het CMV-virus, en de helft van de mensen in de ontwikkelde wereld. We weten er dus veel over, en het is meestal niet-pathogeen, behalve in kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen," zegt hij.


De volgende stap is nu ervoor te zorgen dat de T-cellen langer actief blijven, en dat het gewijzigde virus de kwetsbare mensen in de bevolking niet kan besmetten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweden verdubbelt strafmaat voor hoerenlopers

Zweden verdubbelt strafmaat voor hoerenlopers





Twaalf jaar nadat in Zweden een verbod werd ingevoerd op betaalde liefde, verdubbelt het parlement de strafmaat voor de klanten van prostituees. Vanaf 1 juli kunnen die maximaal een jaar cel krijgen in plaats van zes maanden tot nu toe.

De parlementsleden vinden de verdubbeling van de maximumstraf gerechtvaardigd omdat de bestraffing voor het 'misbruik' van 'weerloze'prostituees tot nu toe te mild was. In 1999 was Zweden het eerste land ter wereld dat 'hoerenlopen' buiten de wet stelde.

Tussen 1999 en 2009 zijn in het Scandinavische land 660 mannen veroordeeld voor een bezoek aan een prostituee. Van hen kwam 85 procent ervan af met een geldboete.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de vliegende trein naar het werk?

Met de vliegende trein naar het werk?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Nadat vliegende auto's sinds kort geen utopie meer blijken te zijn, is het nu de beurt aan treinen om een ware transformatie te ondergaan. Uitgerust met vleugels, een propellor en een staart worden het zwevende snelheidsduivels. De futuristische 'Aero-trein' werd zopas voorgesteld op een internationale conferentie in Shanghai. Een kennismaking.

In essentie gaat het om een vliegtuig dat enkele centimeters boven de grond kan zweven zoals een hovercraft op zee doet. Alleen zal dit transportmiddel daadwerkelijk worden ingezet als een trein. Met behulp van de toegevoegde vleugels en zich snel verplaatsende lucht kan een snelheid van 200 km per uur gehaald worden. Dit is aanzienlijk minder snel dan de bestaande kogeltreinen die kunnen zoeven tegen 300 km per uur maar de vliegende trein zou winnen op het vlak van efficiëntie.

De onderzoekers zijn het nieuwe transportmiddel volop aan het uittesten met kleinere prototypes  maar het zal niet eenvoudig zijn om het innoverende concept in de praktijk te brengen. Toch hoopt men dat de 'Aero-trein' op termijn kan ingezet worden om pendelaars te vervoeren. De toekomst zal uitwijzen of deze trein zijn vleugels mag uitslaan.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luis Eduardo Aute - El Futuro

Luis Eduardo Aute - El Futuro

Klik op de foto om hem te beluisteren






Luis Eduardo Aute (geboren Manilla, 13 september 1943)  is een Spaanse muzikant, singer-songwriter, regisseur, schilder en dichter.



» Reageer (0)
12-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS gele tanden: dit doe je eraan

SOS gele tanden: dit doe je eraan



Niets maakt een glimlach mooier dan een stel witte tanden. Met de leeftijd en onze eetgewoontes neigen tanden geler te worden. Wie een bleachingbehandeling bij de tandarts te duur vindt, kan enkele simpele trucs toepassen om thuis een witte tandenrij te kweken.


De kleur van de tanden wordt hoofdzakelijk bepaald door de dentine en is erfelijk bepaald. Het email dat erover ligt, is nagenoeg transparent. Met de leeftijd heeft dentine de neiging om geler te worden. Vooral, roken,  eet- en drinkgewoontes laten sporen na op het email.


Een degelijke mondhygiëne is zeer belangrijk om gele tanden te bestrijden. Minstens twee minuten poetsen met een degelijke tandenborstel is essentieel. Ook flossen is noodzakelijk vooral 's avonds. Laat daarnaast één- tot tweemaal per jaar de tandsteen verwijderen en de tanden polijsten door de tandarts. Het gebruik van een speciale witmakende tandpasta kan eventueel helpen om witte tanden langer wit te houden, maar zal nooit volstaan om verkleurde tanden weer wit te maken.


1.    Baking soda
is de afkorting van sodabicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder, maar het zijn allebei chemische samengestelde producten. Meng enkele lepels van het goedje door een glas warm water en spoel er je mond mee. Na het water uit te spuwen, scrub je de tanden lichtjes, dit maakt de tanden stralender.


2. Je tanden scrubben met de zeste (dunne schil zonder wit) van een appelsien of limoen zou ook effect moeten geven, net als het gorgelen met limoensap.


3.  Vroeger gebruikten mensen houtskool om de tanden te reinigen. Te mixen onder gewone tandpasta om lelijke vlekken te verwijderen.


4. Ook aardbeien lossen vlekken op. Smeer enkele vruchten op je tandenrij om alle vlekken te verdwijnen.


5. Poets je tanden met appelazijn. Dit maakt de tanden gezond en doodt bacteriën die het tandglazuur aantasten.


6. Eet veel sla. Door op verse sla te kauwen, komen sappen vrij die je tanden opfrissen  waardoor ook voedingsvlekken geen kans krijgen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senioren in rusthuis krijgen meer antidepressiva dan thuiswonenden

Senioren in rusthuis krijgen meer antidepressiva dan thuiswonenden



Een rusthuisbewoner heeft een kwart meer kans om antidepressiva en dubbel zoveel kans om antipsychotica voorgeschreven te krijgen dan een thuiswonende oudere met dezelfde zorgafhankelijkheid. Tussen de rusthuizen onderling bestaan daarenboven grote verschillen.


Het chronisch gebruik van onder meer antidepressiva en kalmeermiddelen in rusthuizen ligt al jaren opvallend hoog. Deze nieuwste studie, uitgevoerd onder 59.863 leden van de Christelijke Mutualiteit (CM) in 1.084 woonzorgcentra, bevestigt opnieuw de grote verschillen met de doorsneebevolking.


Zo kreeg in 2009 gemiddeld 41,7 procent van de respondenten in een rusthuis gedurende minstens een maand antidepressiva. Daarnaast nam 21,7 procent minstens 30 dagen antipsychotica in, dit zijn middelen die worden voorgeschreven bij de behandeling van ernstige vormen van psychose zoals schizofrenie. Bij thuiswonende senioren in de thuisverpleging liggen de cijfers respectievelijk een kwart en de helft lager.


Opvallend is verder dat 26 procent minstens één farmaceutisch product kreeg dat op de Beers-lijst staat. Daarop staan geneesmiddelen die door hun leeftijdsgebonden bijwerkingen niet aangewezen zijn bij oudere personen. Tegenover de vorige CM-studie uit 2005 is hierbij wel een verbetering op te merken.


Bij de resultatenvoorstelling werd ook gehamerd op de grote verschillen tussen de rusthuizen. Zo zijn er rusthuizen waar 59 procent van de bewoners meer dan 30 dagen antidepressiva inneemt, maar ook waar dit slechts voor 30 procent van de inwoners het geval is. Bij de antipsychotica liggen die minimum- en maximumwaarden respectievelijk op 9 en 35 procent.
De CM roept onder meer op tot sensibilisering van het zorgpersoneel en het uitbreiden van de rol van de apotheker.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste schildpad van zijn soort heeft date nodig

Laatste schildpad van zijn soort heeft date nodig



Wanneer je de laatste van je soort bent, is romantiek niet vanzelfsprekend. Lonesome George verkeert in dat geval. Hij is de laatste van de Pinta, een ondersoort van de Galapagosreuzenschildpadden. George werd in 1971 ontdekt, op een moment dat wetenschappers ervan uitgingen dat zijn soort eigenlijk al uitgestorven was.


Sindsdien wordt met man en macht naar een mogelijke partner voor hem gezocht. Zonder succes weet The Washington Post. Wetenschappers zochten dan maar naar vrouwelijke exemplaren van gelijkaardige soorten, maar voor zover iemand weet heeft George nog maar één keer geprobeerd zich voort te planten.


"We hebben al zoveel gezocht, maar zijn er nog steeds niet in geslaagd iemand van zijn soort te vinden", zegt een verzorger aan de krant. "Enkel skeletten." George van zijn kant, ondertussen bijna 100 jaar oud, heeft ook niet veel interesse in de vrouwtjes die in zijn verblijf worden geplaatst. Die gevoelens blijken wederzijds. De vrouwtjes kruipen immers naar de andere kant van het verblijf. Maar toch blijven zijn verzorgers hopen. "Ze leren elkaar langzaamaan kennen", klinkt het.


Ondertussen heeft Lonesome George wel een vedettenstatus bereikt. Niet alleen bij wetenschappers over de hele wereld, ook bij de toeristen die de Galapagos-eilanden bezoeken. Van T-shirts tot menu's die naar hem vernoemd zijn in de plaatselijke restaurants : George is hot! Allicht ook omwille van het dramatische verhaal dat er achter zit.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Illegale berenhandel gaat ongehinderd door in Azië

Illegale berenhandel gaat ongehinderd door in Azië


Een 'berenboerderij', waar gal van beren wordt gewonnen.


De illegale handel in beren neemt een grote vlucht in Azië. De beren zijn erg gewild omdat hun gal gebruikt wordt in traditionele medicijnen. Uit een rapport van TRAFFIC, een organisatie die de handel van bedreigde planten en dieren probeert tegen te gaan, blijkt dat de lokale overheden niet of nauwelijks optreden tegen de handel.


"De illegale handel in beren wordt grotendeels gedreven door de grote vraag naar gal", aldus Kaitlyn-Elizabeth Foley, de hoofdauteur van het rapport. Dat sap wordt op grote schaal gebruik in de traditionele geneesmiddelen. In bepaalde winkels werden er zelfs hele galblazen gevonden. Om het berengal te verzamelen, worden de beren opgesloten in kleine kooien waar ze een dieronwaardig bestaan leiden. Deze faciliteiten worden vaak 'berenboerderijen' genoemd, maar meestal wordt er met de beren niet gekweekt. Zo wordt er enkel gewerkt met beren die in het wild werden gevangen.


Geneesmiddelen op basis van berengal werden gevonden in maar liefst twaalf van de dertien onderzochte landen. Enkel in Macao, een stadstaat in China, werden de geneesmiddelen niet aangetroffen. De andere onderzochte landen zijn Cambodja, China, Hongkong, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam.


Volgens het onderzoek blijkt er een complex systeem achter de handel schuil te gaan. China zou de grootste leverancier zijn voor de ganse Aziatische regio. De binnenlandse handel in China is legaal onder strikte voorwaarden, maar internationale handel is sowieso strikt verboden. De Aziatische Zwarte Beer en de Maleise Beer, de twee soorten die vooral verhandeld worden, staan namelijk op de lijst van bedreigde diersoorten. Volgens Foley "moet de illegale handel aangepakt worden om het voortbestaan van de diersoorten te verzekeren".



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle pv's komen op rijbewijs

Alle pv's komen op rijbewijs




Alle Belgen krijgen tussen nu en 2013 een rijbewijs in bankkaartformaat, dat gekoppeld wordt aan een databank met alle eerdere pv's voor snelheidsovertredingen en positieve ademtests. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.


Wanneer een chauffeur dan tegen de lamp loopt, kennen politie, parket en rechter meteen de hele voorgeschiedenis. Dat moet toelaten recidivisten strenger te bestraffen.


Wanneer een chauffeur nu voor een zeer zware snelheidsovertreding, een ernstig ongeval of een zeer zware alcoholintoxicatie voor de politierechter verschijnt, weet die laatste niets over het rijgedrag van die man of vrouw in het verleden. Is hij of zij een voorbeeldige bestuurder die een eenmalige uitschuiver maakte? Of werd die automobilist de voorbije jaren om de haverklap geflitst, of legde hij/zij al vaker positieve ademtests af?

Alleen veroordelingen uitgesproken door een rechter verschijnen immers op het strafblad, de klassieke pv's of minnelijke schikkingen voor flitsboetes niet.


Daarom hebben de politierechters gisteren op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid aangedrongen op een databank die zulke informatie bijhoudt. Dat moet hen toelaten een straf uit te spreken met meer kennis van zaken.


Zo'n databank komt er inderdaad ook aan, kondigde staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gisteren aan. Er wordt volop gewerkt aan de oprichting van een kruispuntbank van de rijbewijzen, met álle informatie over eerdere overtredingen die werden afgehandeld met een minnelijke schikking.


Die nieuwe databank samen met het nieuwe slimme rijbewijs moet mee helpen om het aantal verkeersslachtoffers tegen 2020 te halveren: van 840 naar 420.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spontane musical tijdens conferentie over sociale media

"Spontane" musical tijdens conferentie over sociale media

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De deelnemers van de GEL conferentie in New York, een jaarlijkse conferentie voor mensen uit de wereld van de informatica en sociale media, keken gisteren vreemd op toen uit het publiek plots een man opstond en begon te zingen. Hij werd al snel gevolgd door andere mensen uit het publiek, tot groot jolijt van de andere aanwezigen.

Het bleek een actie te zijn van improvisatiegroep 'Improv Everywhere'. Die staan erom bekend om op tijd en stond op grote bijeenkomsten gezamelijk in een zangstonde te ontsteken, weet The Huffington Post.

Dat was dus ook deze keer het geval op de GEL conferentie, op vraag van GEL-oprichter Mark Hurst. De acteurs van Improv Everywhere hieven het lied 'Gotta Share' aan, een nummer over sociale media dat bij alle aanwezigen zeer in de smaak viel.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Marchal dwarsboomt vrijlating Michelle Martin

Paul Marchal dwarsboomt vrijlating Michelle Martin





In ons land kon de vrijlating van Michelle Martin juridisch niet meer verhinderd worden, maar dat was buiten Paul Marchal gerekend. De vader van An is in Frankrijk eigenhandig een tocht langs tv- en radiozenders begonnen om te smeken dat ze de kinderbeul geen onderdak zouden verschaffen. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.

En de actie van Marchal had succes. De Franse minister van Justitie, Michel Mercier, liet gisteren verstaan dat hij er voorlopig niet aan denkt om een klooster open te stellen voor de ex van Marc Dutroux.

Zijn Belgische collega Stefaan De Clerck (CD&V) is naar eigen zeggen verrast door de reactie van zijn Franse collega, te meer omdat er een conventie is die moet worden nageleefd. Als de Franse justitieminister voet bij stuk houdt, kan Michelle Martin niét naar een Frans klooster en voldoet ze -in ons land- niét aan de voorwaarden om vervroegd vrij te komen. Het enige wat haar dan rest, is een nieuwe aanvraag indienen.




» Reageer (0)
11-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed studeren garantie voor langer leven

Goed studeren garantie voor langer leven



Het gebrek aan opleiding blijft een mens jarenlang achtervolgen en niet enkel op professioneel vlak. Hoe meer examens iemand in het leven aflegt, hoe biologisch jonger die blijft. Wetenschappers achterhaalden dat wie het onderwijs verlaat zonder veel diploma's, vatbaar is voor een snelle veroudering.


De studie, uitgevoerd aan de University of London, onderzocht de lengte van de 'telomeren' van ongeveer 450 kantoormedewerkers. Telemoren zijn DNA strengen aan het eind van elke chromosoom. Elke keer dat een cel zich deelt, gaat er een stukje van het DNA, een deel van de telomeer, verloren. Elke generatie cellen heeft dus kortere telomeren dan de voorgaande generatie. Hoe korter de telomeer, hoe trager en minder goed de cel zijn werk zal verrichten en hoe minder het lichaam zich zal kunnen verdedigen tegen veroudering en ziekte. Gelukkig zijn er verschillende dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat het korter worden van de telomeren trager verloopt.


Uit de studie blijkt dat opleiding al een belangrijke rol speelt. Mensen met een lager opleidingsniveau hebben kortere telomeren, wat suggereert dat ze sneller verouderen. De lengte van de telomeren verhoogde ook bij elke fase van het opleidingsniveau. Volgens onderzoeker Stephan Holgate geven de resultaten aan dat prille ervaringen uit de jeugd wel degelijk je gezondheid beïnvloeden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe vorm van zelfverminking: dingen onder huid aanbrengen

Nieuwe vorm van zelfverminking: dingen onder huid aanbrengen



'Embedding' is een ernstige vorm van zelfverminking bij tieners die het inbrengen van objechten onder de huid of spier inhoudt. Dit gaat gepaard zelfmoordgedachten en ernstige psychiatrische stoornissen, aldus een Amerikaanse studie.

Vorser William Shiels Shiels en zijn collega's merkten dat verschillende patiënten in zijn ziekenhuis objecten die daar opzettelijk aangebracht waren, uit hun lichaam moesten laten verwijderen. Ze bekeken 600 medische rapporten van kinderen die voorwerpen uit hun lichaam hadden laten verwijderen, bij 21 gevallen, in totaal bij 11 patiënten, was er sprake van 'embedding'. Ze waren allemaal tussen de 14 en 18 jaar oud, de meesten waren vrouwelijk. De patiënten gaven toe dat ze een infectie opliepen nadat ze een voorwerp onder hun huid hadden aangebracht. Vaak zijn dit nietjes, paperclips en loodjes uit potloden. Dit gaat vaak gepaard met andere psychiatrische stoornissen als posttraumatische stress, depressie, borderline of ADHD. 90 procent van hen kampten met zelfmoordgedachten.

Ernstige vorm
Shiels wil meer onderzoek naar hoe vaak embedding voorkomt. Ook blijkt dat in tegenstelling tot zelfverminking embedding geen gevoel van psychologische verlichting brengt. Het gedrag is zeldzaam, maar het gaat wel om een  heel ernstige vorm van zelfverminking. "Deze patiënten hebben duidelijk meer de intentie zichzelf te pijnigen dan degenen die in zichzelf snijden", aldus wetenschapper William Shiels. "Een paperclip van 16 cm inbrengen in beide armen getuigt ervan dat deze mensen duidelijk de intentie hebben zichzelf schade te berokkenen."

Zelfverminking, dit  gebeurt vaak onder de vorm van in zich zelf snijden  of het aanbrengen van brandwonden. Experts schatten dat tussen de vier en 30 procent van de jongeren die zichzelf al op de een of andere manier lichamelijk pijnigde.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!