Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




10-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Josh Groban - You Raise Me Up

Josh Groban - You Raise Me Up

Klik op de foto om hem te beluisteren






Joshua Winslow Groban (Los Angeles, 27 februari 1981) is een Amerikaanse zanger van lichte populaire en klassieke muziek.

Nadat hij geaccepteerd was voor het prestigieuze Interlochen Arts Program begon hij met het volgen van muzieklessen en theater. Uiteindelijk wist hij zijn opleiding aan de Los Angeles County High School for the Arts succesvol af te ronden.

Eind 1998 volgde Josh Groban zanglessen bij een zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Nadat Foster de demo van Groban had beluisterd, vroeg hij hem te komen repeteren voor het evenement. Dankzij zijn succesvolle uitvoering op de inauguratie, vroeg Foster hem in 1999 om in te vallen voor de wereldberoemde tenor Andrea Bocelli.

Groban werd toegelaten tot de prestigieuze muziek-/theateropleiding van Carnegie Mellon University. Echter, na een van zijn optredens kreeg hij een aanbod dat hij niet kon weigeren: een platencontract bij Reprise Records. Zijn eerste uitgebrachte nummer was het duet “For Always” met Lara Fabian voor de soundtrack van de film "Artificial Intelligence" (AI) die in de zomer van 2001 uitkwam. Grobans debuutalbum kwam uit in het najaar van 2001, gevolgd door enkele uitverkochte concerten voor een televisiespecial. Deze is later op dvd uitgebracht onder de naam “Josh Groban in Concert”. In 2003 werd zijn doorbraak definitief toen de dvd goud werd in januari en zijn debuutalbum goed was voor driemaal platina.

Groban speelde ook mee in twee afleveringen van de televisieserie Ally McBeal waar hij de rol speelde van een verlegen solozanger van een kerkkoor. Hij verzorgde tevens de titelsong 'Remember me' van de film 'Troy'. Dat werd geschreven door James Horner. Ook heeft hij in de concertversie van de musical 'Chess. Live at the Royal Hall, London' de hoofdrol gespeeld, als de Russische schaker Anatoly. Deze musical is geschreven door Tim Rice met de muziek van de mannen van Abba.



» Reageer (0)
09-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze simpele (ietwat vreemde) truc blijven je bloemen langer mooi

Met deze simpele (ietwat vreemde) truc blijven je bloemen langer mooi

Aangezien (hopelijk) bijna alle moeders in het land vandaag een boeketje bloemen zullen krijgen, is een hack om ze langer mooi te houden wel op zijn plaats. Want je wilt ze natuurlijk zo lang mogelijk laten schitteren.
Wil je extra lang van je boeketje bloemen kunnen genieten, dan volg je best de volgende doodsimpele stappen. Knip de stelen schuin af met een scherpe schaar, zo nemen ze beter water op.  Vul daarna de vaas met koud water en voeg enkele druppels bleekwater (javel) toe. Overdrijf niet, twee of maximum drie druppels zijn meer dan genoeg om je bloemen bijna twee keer zolang mooi te houden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diana Krall, Elvis Costello and Willie Nelson - Crazy

Diana Krall, Elvis Costello and Willie Nelson - Crazy

Klik op de foto om ze te beluisteren







Diana Jean Krall (Nanaimo (Brits-Columbia) 16 november 1964) is een Canadese  jazzzangeres  en -pianiste. Ze is sinds 2003 getrouwd met de Britse zanger Elvis Costello met wie ze op 6 december 2006 een tweeling  kreeg, genaamd: Dexter Henry Lorcan en Frank Harlan James.





http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/nelson-castillo.jpg?t=1275853782



Willie Nelson (Abbott, Texas, 30 april 1933) is een Amerikaanse  countryzanger, gitarist en liedjesschrijver. Hij groeide op in Fort Worth.

Elvis Costello, is een Brits muzikant, zanger en liedjesschrijver van Ierse afkomst. Gehuwd met Diana krall

Samen brengen ze het liedje Crazy


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getest: de makkelijkste manieren om te memoriseren

Getest: de makkelijkste manieren om te memoriseren

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/12/6/20150507130209/media_xll_7690506.jpg

Wat is de gemakkelijkste en meest efficiënte manier om te leren? Geheugenexperten bogen zich over de kwestie en zochten naar technieken om nieuwe informatie sneller en beter te memoriseren.

De opdracht: Wat moet je doen om op een uurtje tijd tachtig woorden in het Litouws te memoriseren, met als doel ze een week later nog te kennen? Geheugenexperten van over de hele wereld mochten hun leertechnieken uittesten. De resultaten werden telkens vergeleken met een groep deelnemers die de specifieke leertechniek niet opgelegd kregen.

Memoriseren
Hoewel niet elke wetenschappelijk onderbouwde aanpak vruchten afwierp, konden sommige teams door een combinatie van strategieën het aantal woorden dat effectief bleef hangen, verdubbelen bij hun proefpersonen. "Zo zie je maar hoe moeilijk het is om wetenschappelijke principes te vertalen naar praktische leertoepassingen", klinkt het.

* Fouten doen leren
Via een strategie die 'errorful generation' wordt genoemd, worden onze hersenen extra geprikkeld. Deelnemers moesten zonder enige voorkennis de betekenis van de Litouwse woorden raden. Hoewel ze er uiteraard vaak naast zaten, zorgde precies het maken van de fouten ervoor dat de juiste betekenis én de woorden dubbel zo goed bleven hangen. Je eigen onwetendheid erkennen, doet je hoofd werken.

* Leerbuffet
We zijn snel geneigd om grote brokken informatie netjes in te delen in thema's of categorieën en ze blok per blok aan te pakken. Uit het experiment blijkt echter dat alles doornemen zonder uitgestippelde volgorde soms efficiënter werkt. Memokampioenen doen precies hetzelfde wanneer ze een stapel kaarten memoriseren. "Bekijk leren als een buffet in plaats van een vastgelegde maaltijd", luidt de theorie. Door meer variëteit in het leerproces te brengen, geef je verveling veel minder kans.

* Er was eens...
Een eigen verhaal vastknopen aan de in te studeren woordenschat bleek ook zeer effectief om de kennis te verzegelen. Het opbouwen van een 'geheugenpaleis' sluit hier mooi bij aan. Deelnemers moesten woorden linken aan objecten in de ruimte. De visuele kapstok stimuleerde het herinneringsproces.


Obstakels
De makers van de app Memrise zijn nog volop in de weer met het kiezen van de beste memotruc. Het winnende team krijgt 10.000 dollar, terwijl de app gebruikt maakt van de grootschalige testfase van leertechnieken om hun leerapplicatie verder bij te schaven. Het doel is de wedstrijd jaarlijks te organiseren om de kunst van het memoriseren te blijven verfijnen.

"Het draait niet alleen om het snel en efficiënt maken van leren, de grootste obstakels zijn afleiding en verveling. Of het nu gaat om zonnen in het park of televisiekijken, we gaan nog veel wedstrijden nodig hebben om die stoorzenders weg te werken", luidt het besluit. (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lieveheersbeestjes zijn veel minder lief dan je denkt

Lieveheersbeestjes zijn veel minder lief dan je denkt

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/13/9/20150507103624/media_xll_7690014.jpg

Schattig, die kleine gestippelde kevertjes die je moeiteloos over je hand kan laten kruipen. We zijn dol op lieveheersbeestjes, niet in het minst omdat ze mooi zijn om naar te kijken én massaal bladluizen verorberen. Uit een 'The Truth About Animals'-reportage van BBC blijkt echter dat ze veel minder lief zijn dan je denkt. Ooit gedacht dat piempampoentjes of pieternelletjes, zoals ze in het Vlaams ook wel worden genoemd, door ziekte geteisterde, seksverslaafde kannibalen zouden zijn?

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) komen voor in veel vormen en kleuren. In België en Nederland zijn een zestigtal soorten gekend, met als bekendste uiteraard de rode met zwarte stippen.

De kevers hebben een gevarieerd dieet. Sommige soorten eten alleen planten, terwijl andere een voorliefde hebben voor schimmels. Insecten staan echter ook heel vaak op het menu, zoals bladluizen en hun larven.

Seksverslaafd
Pieternelletjes leggen hun eieren graag strategisch in de buurt van een bladluizenkolonie die nog in een vroeg stadium zit. Uit onderzoek met tweestippelige lieverheersbeestjes blijkt dat de vrouwtjes allesbehalve monogaam zijn. Zo worden eitjes vaak bevrucht door minstens drie verschillende mannetjes.

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn dan ook schering en inslag bij deze kinky kevers. De soa's komen in vorm van een mijtinfectie (Coccipolipus hippodamiae). De parasieten verbergen zich onder de dekschilden, waar ze voeden op de hemolymfe, het gele 'bloed' dat lieveheersbeestjes soms achterlaten op je hand.

Kannibalen
Eens bevrucht moeten de vrouwtjes hun nest ver genoeg uit de buurt houden van dat van soortgenoten. De larven zijn namelijk kannibalen die probleemloos een ander nest uitroeien om hun honger te stillen. Ook laatkomers binnen hetzelfde nest zijn niet veilig. Onderzoek toont aan dat larven die eitjes verorberen zich sneller ontwikkelen en meer kansen maken om volwassen te worden en ongeveer een jaar te leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15.000 Antwerpenaren mogen met huidige wagen volgend jaar stad niet meer in

15.000 Antwerpenaren mogen met huidige wagen volgend jaar stad niet meer in

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/3/8/20150508071841/media_xll_7692758.jpg

Zo'n 15.000 Antwerpenaren zullen vanaf volgend jaar hun auto aan de kant moeten laten staan omdat hij te oud en dus te vervuilend is. Dat berekende de Dienst Inverkeersstelling. Volgens mobiliteitsclub VAB zou dat aantal tegen 2020 oplopen tot bijna 28.000. De Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud betwist die cijfers en stelt dat het in werkelijkheid maar om zo'n 9.000 wagens gaat.

Vanaf de zomer van 2016 voert de stad Antwerpen een lage-emissiezone in. Oude en vervuilende wagens mogen dan niet meer rondrijden op de Singel, het Eilandje en Linkeroever. Concreet gaat het om dieselwagens die ouder zijn dan 10 jaar zonder roetfilter en benzinewagens ouder dan 22 jaar. Volgens cijfers van de Dienst Inverkeersstelling zouden door de maatregel ongeveer 15.000 Antwerpenaars met hun huidige wagen de stad niet meer binnen mogen.

In 2020 zou 56 procent van de Antwerpse dieselrijders zijn huidige wagen niet langer mogen gebruiken in het stadscentrum, bij de benzinerijders gaat het om 8 procent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Goossens (KVS) trekt naar Marseille

Jan Goossens (KVS) trekt naar Marseille

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/3/4/20150507142847/media_xll_7690684.jpg

KVS-directeur Jan Goossens wordt vanaf volgend jaar artistiek directeur van het Festival de Marseille. Dat maakte het Franse festival vandaag bekend tijdens een persconferentie. Goossens had in oktober al bekend gemaakt dat hij de KVS in juni 2016 na vijftien jaar zou verlaten.

Jan Goossens is sinds 2001 artistiek leider van de KVS. Onder zijn leiding werd de KVS een referentie in binnen- en buitenland door de open, vaak meertalige stedelijke werking in Brussel en de innoverende projecten, vooral in en met Congo.

In oktober maakte Goossens bekend dat hij het KVS-theater in 2016, samen met co-directeur Danny Op de Beeck en dramaturge Hildegard De Vuyst, zou verlaten. Zijn opvolger wordt acteur en regisseur Michael De Cock, momenteel directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen.

Goossens trekt naar het zuiden van Frankrijk, waar hij festivalleider wordt van het Festival de Marseille. De eerste editie onder zijn artistieke leiding vindt plaats in juni-juli 2016. Vanaf 2017 neemt hij de volledige leiding op zich.

"Het is voor mij belangrijk mijn KVS-traject op een mooie manier te beëindigen, samen met de ploeg waarmee ik vijftien jaar lang fantastisch heb samengewerkt", zegt Goossens in een reactie op de website van de KVS. Hij zegt erg blij te zijn met zijn aanstelling in Marseille. "Het Festival van Marseille is het belangrijkste podiumkunstenproject van de meest fascinerende stad van Frankrijk, die Europa direct verbindt met het Midden-Oosten, Azië en Afrika."

Het Festival de Marseille vindt plaats op verschillende locaties in de Zuid-Franse stad en zit momenteel in een overgangsfase: van een dansfestival wil het evolueren naar een breder aanbod met theater, muziek en beeldende kunst.

"Ik wil ook andere kunstvormen een plek geven", zegt Goossens, "iets meer investeren in creaties en de stadswerking en de internationale werking van het festival nog sterker met elkaar verbinden. Daarnaast wil ik het festival verder uitbouwen tot een project op maat van Marseille als de poort tussen Noord-Europa, Zuid-Europa en het Middellandse Zee-gebied." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg koopt minder groenten en fruit

Belg koopt minder groenten en fruit

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/6/7/20150508062701/media_xll_7692727.jpg

De groente- en fruitconsumptie in ons land slabakt. In 2014 gaf de Belg 88 euro uit aan groenten en 105 euro aan fruit. Dat is een daling van bijna 6 procent tegenover het jaar daarvoor, melden de kranten van Mediahuis De daling is zelfs nog groter voor fruit (bijna 7 procent minder) dan voor groenten (4,6 procent minder).

Het gemiddeld jaarlijks verbruik van 87,2 kilo is zelfs een absoluut diepterecord. Tien jaar geleden kocht elke Belg nog 95,8 kilo vers fruit en verse groenten.

"Ook wij schrikken van die cijfers", zegt Vlam-woordvoerster Liliane Driesen. "Het is vooral jammer te moeten vaststellen dat we, ondanks goedbedoelde overheidsinitiatieven, onze ongezonde levensstijl niet willen aanpassen."

Het overgrote deel van de Belgen haalt de norm van 300 gram groenten en 250 tot 375 gram fruit per dag niet, blijkt nog uit het jaarrapport, dat marktonderzoeksbureau GfK Benelux opstelde in opdracht van Vlam. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Springsteen - Dancing In The Dark

Bruce Springsteen - Dancing In The Dark

Klik op de foto om hem te beluisteren






Bruce's volledige naam luidt Bruce Frederick Joseph Springsteen en werd geboren op 23 september 1949. De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. Zijn bijnaam is "The Boss". De vaste band is de E Street Band, waarmee vele albums worden opgenomen en veel mee werd en wordt rond getoerd. De absolute doorbraak komt in 1975 met het album Born To Run en wordt compleet na de release van Born In The USA uit 1984. Bruce weet het succes vast te houden en is en blijft het boegbeeld van de pop/rock/blues.Springsteen woont met zijn vrouw en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson (New Jersey).




» Reageer (0)
07-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VS geven roofkunst WO II terug aan Duitsland

VS geven roofkunst WO II terug aan Duitsland

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/15/10/20150505235440/media_xll_7686565.jpg

De Amerikaanse stichting Monuments Men heeft vijf geroofde schilderijen aan Duitsland teruggegeven. Het gaat om kunstwerken die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse militairen uit nazi-Duitsland werden meegenomen. De schilderijen zijn vandaag overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Washington.

De schilderijen waren in het bezit van twee Amerikaanse families. Ze gaan terug naar een galerie in Dessau en een slot in Kronberg, vlak bij Frankfurt. Volgens Robert Edsel van de stichting is de teruggave slechts "het topje van de ijsberg''.

De Amerikanen hebben tijdens en na de oorlog duizenden of honderdduizenden schilderijen gestolen. Sommige kunstwerken werden door de Amerikaanse militaire eenheid Monuments Men meegenomen uit Duitsland, om te voorkomen dat ze in handen zouden komen van de nazi's. In 2014 verscheen er een film over de Monuments Men, geregisseerd door George Clooney. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marks & Spencer feestelijk heropend in Brussel (inclusief ellenlange wachtrijen)

Marks & Spencer feestelijk heropend in Brussel (inclusief ellenlange wachtrijen)

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/11/13/20150507170820/media_xll_7691083.jpg

De Britse warenhuisgigant Marks & Spencer heeft vandaag zijn flagshipstore in Brussel feestelijk heropend na veertien lange jaren afwezigheid in ons land. Nog voor het officiële openingsuur stonden al honderden mensen aan te schuiven voor de winkel in de Guldenvlieslaan. Het leek wel alsof er opnieuw een vestiging van Primark was opengegaan.

Het was een zwarte dag voor de shoppende mensheid toen Marks & Spencer veertien jaar geleden uit het Belgische winkellandschap verdween. Wegens financiële problemen besloot het warenhuis zich enkel nog te concentreren op hun land van oorsprong: Engeland. Maar onze gebeden zijn verhoord, want sinds vanmiddag is een gloednieuwe flagshipstore (her)opend.  (br.hln)



De (tot nog toe) enige Belgische vestiging biedt een thuis aan meer dan 840 collecties, een uitgebreide voedingsafdeling en een koffiebar/café. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Belgische vrouwen de dikste van Europa worden

Waarom Belgische vrouwen de dikste van Europa worden

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/11/14/20150506201338/media_xll_7687649.jpg

Het beloven (letterlijk en figuurlijk) zware tijden te worden voor de Belgen. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie zal ons land namelijk tegen 2030 het grootste aantal obese vrouwen tellen. Geen goed nieuws dus, maar hoe komt het dat wij het zoveel slechter doen?

De resultaten kunnen gelinkt worden aan een studie die wereldwijd de verschillende soorten voedingsgewoonten onder de loep nam. Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van 20 jaar (1990 tot 2010) bij maar liefst 4,5 miljard mensen, of zo'n 90% van de totale wereldbevolking. Daarbij werd een stijging in de consumptie van groenten en fruit ontdekt, al werd dat positieve nieuws helaas teniet gedaan door een nog sterkere stijger: de consumptie van junk food.

Ongezonde voeding
Met dat onderzoek in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat België volgens de pronostieken uit de nieuwe studie tegen 2030 met een recordaantal aan obese vrouwen te maken krijgt. Zo zou ons land één van de hoogste scores halen op het vlak van ongezond voedsel en junk food. Maar hoe komt dat? Weten we dan niet welke rommel we allemaal in onze mond steken? Volgens coördinator van het kenniscentrum Eetexpert, An Vandeputte, heeft het niet zozeer te maken met het gebrek aan kennis, dan wel met ons gedrag, dat met name beïnvloed wordt door achterliggende psychologische motieven.

Frietcultuur?
"Er is nu meer kennis voorhanden dan ooit, maar mensen passen die uiteraard niet altijd toe," verklaart An Vandeputte het fenomeen. "Er zijn tal van verleidingen in onze omgeving. Om nu te zeggen dat dat te wijten is aan de typische Belgische frietcultuur, is nogal kort door de bocht, maar het is wel zo dat het natuurlijk makkelijker is om gezond te eten wanneer we niet continu verleid worden door frietkoten, kebabzaken en andere ongezonde lekkernijen. Het is voor velen moeilijk om de klik te maken en resoluut nee te zeggen tegen zulke verlokkingen. Maar we moeten ons niet blindstaren op de Belgische situatie," stelt Vandeputte het Belgische vrouwendom gerust. "Ja, dit zijn bijzonder opvallende en zorgwekkende resultaten, maar het probleem is écht niet beperkt tot ons land."

Psychologisch probleem
We kunnen dus stellen dat het grootste probleem bij obesitas eigenlijk psychologisch van aard is. "We focussen ons tegenwoordig veel te veel op wat er op ons bord ligt," aldus Vandeputte, "en laat net dat ervoor zorgen dat het BMI de hoogte in gaat. Zo wees een onderzoek bij middelbare schoolkinderen uit dat het BMI van zij die op jonge leeftijd al gewichtscompenserende maatregelen namen (zoals vervangers nemen, maaltijden overslaan, roken, ...) veel sneller steeg. Eigenlijk zouden we een psychologische klik moeten maken en de negatieve tendens van 'dat mag ik niet eten' moeten omzetten naar een positieve keuze. Het is veel prettiger om bewust voor iets te kiezen dan jezelf allerlei dingen te ontzeggen. Bovendien is het zo ook een stuk makkelijker vol te houden."

Paradox
Dat verklaart meteen ook de paradox die vandaag de dag ontstaan is. Want terwijl het obesitascijfer blijft stijgen, worden we op sociale media wél overspoeld met mensen die hardlopen, fitnessen en het ene paleo- of raw vegan dieet na het andere volgen. "We zijn veel te streng voor onszelf,"  besluit Vandeputte. "Door zo fanatiek met eten en onze lijn bezig te zijn, vermindert de controle die we over eten hebben. En dan ontstaan er eetbuien en andere verstoorde relaties ten opzichte van eten. Al plaatst niemand die op sociale media natuurlijk. Het wordt tijd dat we eens normaal doen over eten." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier ben je al eens geweest: waar komt déjà-vu nu echt vandaan?

Hier ben je al eens geweest: waar komt déjà-vu nu echt vandaan?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/14/8/20150507062117/media_xll_7688468.jpg

Iedereen kent het wel: je komt op een plek waar je nooit eerder geweest bent, maar toch voelt het verdacht bekend aan. Je krijgt het gevoel of je hier al eens eerder geweest bent, maar weet zeker dat dat niet kan. Je hebt een déjà-vu, maar waar komt die juist vandaan?

Volgens een aantal studies is déjà-vu gelinkt aan specifieke plekken. Om dit te bewijzen onderwierp cognitief psycholoog Anne Cleary van Colorado State University een groep testpersonen aan een onderzoek dat gebruik maakt van virtual reality. De testpersonen kregen op die manier driedimensionele beelden van kamerste zien, en moesten aangeven wanneer ze een gevoel van déjà-vu ervaarden. Uit dat onderzoek blijkt dat déjà-vu meestal voorkomt wanneer nieuwe plekken qua indeling erg lijken op eerder verkende plaatsen. Met andere woorden: ze zijn gelijkaardig genoeg om een gevoel van herkenning op te wekken, maar verschillen tegelijkertijd hard genoeg van elkaar om ook bewust de verschillen op te merken.

Om die reden is déjà-vu niet alleen afhankelijk van de indeling van een bepaalde plek, maar ook van de fysieke locatie ervan. Zo kan de onbewuste herinnering aan een wegrestaurant dat je jaren geleden bezocht ervoor zorgen dat je in het heden een déjà-vu krijgt wanneer je een compleet ander wegrestaurant binnenstapt.

De reden waarom een déjà-vu altijd zo overweldigend aanvoelt is volgens wetenschapper Charles Choi het gevolg van het contrast tussen het gevoel van op een nieuwe plek te zijn, terwijl je tegelijkertijd een allesoverheersend idee hebt dat je deze plek al eens gezien hebt.

Vanuit een biologisch standpunt wordt een déjà-vu nog ingewikkelder. Volgens Marc Lalanilla, journalist bij Live Science, zou het ook best wel eens kunnen dat déjà-vu gelinkt is aan een bepaalde vorm van epilepsie. "Er is een sterke link tussen het gevoel van déjà-vu en de aanvallen die voorkomen bij mensen met temporalekwabepilepsie, een soort van epilepsie dat invloed heeft op de hippocampus van je hersenen, die verantwoordelijk is voor je korte- en langetermijnherinneringen. Mensen die last hebben van temporalekwabepilepsie krijgen een déjà-vu vlak voor ze een epilepsie-aanval hebben. Dit kan het gevolg zijn van een soort neurologische flater, die ervoor zorgt dan ons brein in het wilde weg signalen uitstuurt die er bij gezonde mensen voor zorgen dat er een gevoel van herkenning ontstaat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mysterieuze meer dat elk jaar letterlijk verdwijnt

Het mysterieuze meer dat elk jaar letterlijk verdwijnt

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/12/3/20150506210705/media_xll_7688823.jpg

Elk jaar rond deze tijd gebeurt er iets bizar in het Willamette National Forest in de Amerikaanse staat Oregon. Het mysterieuze Lost Lake vult zich elke winter en verdwijnt vervolgens weer langzaam tijdens de lente en zomer in een gigantisch gat (een beetje als een bad dat leeg loopt). Er is uiteraard een geologische verklaring voor dit natuurfenomeen: lavatunnels. Deze soort afvoerpijpen voor lava tijdens een vulkaanuitbarsting komen volgens ABC News veelvuldig voor in de regio. "In Lost Lake, stortte deze specifieke lavatunnel in en werd het de afvoer voor het meer", verklaart Jude McHugh, woordvoerster voor het park.

Het meer "vult zich op tijdens de winter, wanneer de toevoer van water de snelheid van de afvoer overstijgt en droogt weer op [tijdens de lente en zomer] en wordt een grasveld", klinkt het tegenover de Huffington Post. In een recent filmpje is deze verdwijntruc goed te zien.

Waar al dat water dan naartoe gaat is niet echt duidelijk, maar aangezien vulkanisch gesteente poreus is, wordt het waarschijnlijk gewoon opgenomen in de ondergrond en voorziet het de regio en het bos van water. "Uiteindelijk komt dat water weer naar boven en vind ik het 's ochtends in mijn tas koffie."

"Het duurt zeven tot tien jaar voor het water om door het poreuze gesteente te dringen en in de ondergrond van de vallei. Het is best een indrukwekkend proces", klink het. "Dit is een plek waar je dramatisch kan zien hoe water in de aarde verdwijnt."

Sommige burgers probeerden het gat al meermaals te dichten, maar - gelukkig - zonder succes. En zelfs als ze er al in slaagden, zou dit voor overstromingen kunnen zorgen, zegt McHugh.

Een beetje verderop gebeurt elk jaar hetzelfde bij Fish Lake, alleen is daar de 'afvoerpijp' niet zichtbaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger Hot Chocolate van hitnummers als You Sexy Thing overleden

Zanger Hot Chocolate van hitnummers als 'You Sexy Thing' overleden

Klik op de foto om You sexy thing te beluisteren

De zanger van de discoband Hot Chocolate, Errol Brown, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager vandaag verklaard, aldus Britse media.
De groep had in de jaren zeventig en tachtig succes met hits als You Sexy Thing, Every 1's A Winner en It Started With A Kiss. De kale Brown was de blikvanger van de groep, die platen verkocht in meer dan vijftig landen.

Volgens zijn manager overleed hij aan de gevolgen van leverkanker. Brown, geboren op Jamaica, werd in 2003 door koningin Elizabeth onderscheiden.  (br.hln)

» Reageer (0)
06-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toestand baby Q blijft kritiek: olifantje heeft nu geelzucht

Toestand baby Q blijft kritiek: olifantje heeft nu geelzucht

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/6/6/20150506145333/media_xll_7688001.jpg

Opnieuw droevig nieuws uit Planckendael: olifantje Q heeft geelzucht. Dat heeft een dierenarts een aantal dagen geleden ontdekt. Geelzucht is een symptoom van een storing in de werking van de lever en kan heel wat oorzaken hebben, meldt het dierenpark op zijn dagelijkse blog.

Door de geelzucht ging baby Q vervellen. "Je kan het vergelijken met mensen die te lang in de zon hebben gelegen", zegt dierenarts Francis. "Zijn opperhuid vervelt." Onze verzorgers geven hem aanvullend vitaminen, mineralen en verzorgen zijn huid.

In zijn eentje heeft het stiertje geen toekomt, dus stelt Planckendael alles in het werk om snel een poging te kunnen doen om hem te laten opnemen in de kudde.

Een eerste stap in dit proces is het contact met mama May Tagu, benadrukt het dierenpark. "Steeds in overleg met de Europese stamboekhouder en autoriteit op het gebied van de Aziatische olifant, doen we er alles aan om Q een olifantenleven te geven in de kudde. Maar dat is een langdurig proces en het verloopt vaak in kleine stapjes, met ups en downs."

De situatie blijft dus kritiek en het olifantenjong krijgt intensieve zorgen. "Daarom is het ook mogelijk dat jullie eens enkele dagen niks van ons horen. Dieren en baby's vragen namelijk heel wat tijd en geduld en soms moeten we een bepaalde stap die we zetten een beetje tijd geven", besluit Planckendael. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Gogh geveild voor 66 miljoen dollar in New York

Van Gogh geveild voor 66 miljoen dollar in New York

http://static3.hln.be/static/photo/2015/3/13/5/20150506083640/media_xll_7687175.jpg

Het schilderij 'L'allée des Alyscamps' van Van Gogh is op een veiling in New York voor 66 miljoen dollar, of een kleine 60 miljoen euro, van eigenaar gewisseld. Het gaat om het hoogste bedrag voor een Van Gogh sinds 1998, zo heeft veilinghuis Sotheby's bekendgemaakt.

Het werk was geschat op meer dan 40 miljoen dollar. Het is gekocht door een Aziatische verzamelaar na een felle strijd tussen vijf bieders.

Het hoogste bedrag dat ooit werd neergeteld voor een werk van de Nederlandse kunstschilder was 82,5 miljoen dollar, voor 'Portret van Dr. Gachet'.

Een werk uit de reeks 'Nymphéas' van de Franse kunstschilder Monet kwam voor 54 miljoen dollar bij een nieuwe eigenaar terecht. Het werk was geschat op 30 tot 45 miljoen dollar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael roept internationale hulp in voor babyolifantje Q

Planckendael roept internationale hulp in voor babyolifantje Q

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/2/1/20150505195929/media_xll_7686076.jpg

Q, het babyolifantje van Planckendael, mag na twee weken nog steeds niet drinken bij moeder May Tagu. Aangezien dat de overlevingskansen van het stiertje ernstig in het gedrang brengt, is het dierenpark intussen naar eigen zeggen te raden gegaan bij verschillende internationale instituten en experts. Momenteel krijgt het diertje kunstmelk die samengesteld wordt zoals eerder in een soortgelijke situatie in Berlijn gebeurde.

Het krijgen van moedermelk is cruciaal voor pasgeboren dieren om hun broze immuunsysteem te ondersteunen. De levensverwachting voor een babyolifant die geen moedermelk drinkt, is volgens Planckendael zelfs nauwelijks één jaar.

Om baby Q toch zoveel mogelijk kansen op overleven te geven, vult Planckendael kunstmelk aan met vitaminen en melk van Phyo Phyo. Die vrouwtjesolifant, de moeder van Kai Mook, is momenteel immers nog zwanger en produceert al melk. De samenstelling daarvan is echter anders dan die van een al bevallen dier.

Baby Q dronk de voorbije dagen wel voldoende kunstmelk om weer stilaan richting zijn geboortegewicht te gaan. De situatie blijft echter zorgwekkend, het publiek krijgt het diertje daarom nog steeds niet te zien. "We houden de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten en doen alles wat we kunnen om de baby te helpen", stelt Planckendael in zijn dagelijkse blog. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische vrouwen worden dikste van Europa

Belgische vrouwen worden dikste van Europa

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/3/8/20150506081333/media_xll_7687148.jpg

Europa gaat tegen 2030 te maken hebben met een "immense" obesitasepidemie. Die waarschuwing heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag de wereld ingestuurd naar aanleiding van een Europees congres over obesitas in Praag. Wat de vrouwen in ons land betreft is er slecht nieuws: tegen 2030 zal ons land samen met Bulgarije statistisch gezien het meeste aantal vrouwen met overgewicht tellen.

Volgens het onderzoek van het Europees regionaal bureau van de WHO in Kopenhagen, zullen nagenoeg alle volwassen mannen in Ierland binnen vijftien jaar aan overgewicht lijden. Geschat wordt dat in 2030 zowat 89 procent van de mannen in het land overgewicht heeft, 48 procent zal zelfs onder de categorie "obese" vallen. In 2010 ging het nog om 74 en 26 procent. Het aantal Ierse vrouwen met overgewicht zal tussen 2010 en 2030 stijgen van 57 naar 85 procent.

Verder zullen ook Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje, Zweden en Tsjechië te maken krijgen met een duidelijke stijging van het aantal mensen met obesitas.

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de 53 onderzochte Europese landen zijn bevolking zal zien verdikken. Enkel voor Nederland wordt een daling van het aantal mensen met overgewicht voorspeld. Daar zal in 2030 nog acht procent van de mannen zwaarlijvig zijn, tegenover 10 procent in 2010.

Een volwassen persoon heeft volgens de definitie van de WHO overgewicht als zijn body mass index (bmi) meer dan 25 bedraagt. Vanaf een bmi van meer dan 30 wordt gesproken over obesitas.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betaal maagverkleining terug vanaf 16 jaar

Betaal maagverkleining terug vanaf 16 jaar

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/9/9/20150506070006/media_xll_7686984.jpg

"Overweeg de terugbetaling van maagverkleiningen voor zwaarlijvige tieners vanaf 16." Dat vraagt gerenommeerd chirurg Bruno Dillemans. Nu gebeurt dat pas vanaf 18 jaar, terwijl ook jongere tieners met een BMI boven de 40 er baat bij hebben. Critici zien het voorstel niet zitten.  

Bij 10.000 patiënten voerde chirurg Bruno Dillemans al een maagverkleining of gastric bypass uit in het AZ Sint-Jan in Brugge. Uit binnen- en buitenland zakken ze af naar zijn Obesitascentrum voor de zware operatie. "Eerder hadden we ook al maagbandjes, maar de bypass is echt wel de beste ingreep", vertelt Dillemans. "Eerst maken we een klein voormaagje, zodat de patiënt minder kan eten. Daar wordt een stukje dunne darm op aangesloten, zodat ze minder suikers en vetten kunnen opnemen. Omdat de maag wordt uitgesloten van dit proces, worden er ook minder hormonen aangemaakt die de eetlust stimuleren."

Voor Belgen wordt de operatie terugbetaald, al zijn er strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een BMI hebben van 40 of meer - 35 als je diabetes hebt - en moet je al meer dan één jaar bezig zijn met diëten. Bijkomende restrictie: je moet ouder zijn dan 18. "En dat vind ik spijtig", aldus Dillemans. "Uitzonderlijke gevallen zouden vanaf 16 jaar de operatie al terugbetaald moeten krijgen, als ze volgroeid zijn én mits goedkeuring van een kinderarts en psycholoog. Ik vind het gewoon niet kunnen om bij voorbaat al nee te moeten zeggen. We zien hier echte ellende soms: 16-jarigen met een BMI van 40. Veel van de tieners hebben al een intensief programma rond obesitas in het Zeepreventorium achter de rug. Het is dus niet dat ze niet proberen. Vaak lijden ze psychologisch ook onder hun overgewicht." Met tussenkomst van het Riziv kost de operatie zo'n 1.000 euro, zonder 5.000 à 6.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!