Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




12-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Lazy Diamonds - The Right

The Lazy Diamonds - The Right

Klik op de foto om ze te beluisteren







» Reageer (0)
11-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 simpele stappen om je kleerkast te herorganiseren

8 simpele stappen om je kleerkast te herorganiseren


http://img534.imageshack.us/img534/849/kleerkast.jpg


Door het slechte weer lijkt het alsof de herfst al terug in het land is. Echt lang duurt dat ook niet meer, dus is het hoog tijd om je kleerkast te herorganiseren. Krijg je door het idee alleen al hoofdpijn? Geen nood, met de volgende simpele tips is dat klusje in no time geklaard!

Stap 1: Gooi weg
Als je maar een beperkte plaats hebt om je kleren te bewaren, moet je eerst je zomeroutfits verhuizen naar de bovenste plank van je kleerkast. Leg daarna je herfstkleren op ooghoogte. Daardoor zal je 's morgens ongetwijfeld heel wat tijd besparen.
De herorganisatie van je kleerkast is ook het ideale moment om ongedragen kleren weg te smijten. Heb je dingen die je niet meer mooi vindt, niet meer passen of niet meer in de mode zijn? Gooi ze weg, want het is hoogst onwaarschijnlijk dat je ze ooit nog zult dragen.

Stap 2: Gebruik plaatsbesparende kleerhangers
Om optimaal gebruik te maken van de ruimte in je kleerkast, kan je je huidige kleerhangers vervangen door plaatsbesparende, vilten hangers. Het is ook belangrijk dat alle hangers hetzelfde zijn!

Stap 3: Sorteer op stijl
Eens je de overgang naar herfstkleren gemaakt heb, is het tijd om je kledij op type en kleur te sorteren. Je kan hier zelf een stapje verder in gaan door per kleur ook nog eens te sorteren op stijl: maak een onderscheid tussen topjes, korte mouwen en lange mouwen.

Stap 4: Vouw op
Er is geen reden om kleerhangers te verspillen aan kleren die je ook gewoon kunt opvouwen, zoals truien, T-shirts en jeans. Zorg voor aparte compartimenten per soort, en zorg ervoor dat de opgevouwen kledingstukken niet kunnen omvallen of kreuken.

Stap 5: Hang jassen ergens anders
Als je een gebrek aan ruimte hebt, hang je de zware herfstjassen beter niet in je kleerkast. Verhuis ze naar de kapstok of naar een kast in de gang. Zo bespaar je plaats én kan je makkelijk een jas meenemen op weg naar buiten.

Stap 6: Sorteer je accessoires
Hang plastieken haakjes aan de binnenkant van je kast (of op een andere plaats in je kamer) om je accessoires te organiseren. Zo zie je onmiddellijk welke riemen, handtassen, sjaals en kettingen bij je outfit passen.

Stap 7: Pronk met je schoenen
Zet je schoenen in open dozen en hou ze georganiseerd door je dozen te labelen of door er een foto van je schoenen op te kleven. Zet je favoriete schoenen op de meest zichtbare plaats, zodat je ze snel kan nemen.

Stap 8: Zorg voor licht
Het is belangrijk dat je voldoende licht hebt in je kast, zodat je kan zien wat er allemaal in hangt. Als je vindt dat het te donker is, hang er dan goedkope lichtjes op batterijen in. Succes!




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wenen leent 54 topwerken uit aan Brugse musea

Wenen leent 54 topwerken uit aan Brugse musea


http://img845.imageshack.us/img845/378/groeningenmuseum.jpg
Prinses Mathilde in het Brugse Groeningemuseum.


De Brugse musea en het Kunsthistorisches Museum in Wenen zijn tot een overeenkomst gekomen omtrent de uitlening van 54 topwerken door het Weense museum aan Brugge. De werken van onder meer Van Eyck, Memling, David, Van der Goes en Breugel zullen onderwerp uitmaken van de tentoonstelling Vorstelijk Verzameld, die van 5 oktober tot 15 januari zal lopen in het Groeningemuseum in Brugge. Dat is vernomen van de musea zelf.
 
Het museum in Wenen beschikt over één van de belangrijkste collecties oude meesters ter wereld. De topwerken werden door de eeuwen heen verzameld door de aartshertogen van Oostenrijk en de latere keizers van het Heilig Roomse Rijk. De 54 topwerken die Wenen nu uitleent, dateren uit de 15de en de 16de eeuw, zijn allemaal afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden en van een hoge kwaliteit. Het gaat onder meer om werken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling, Gerard David, Michiel Sittow, Juan de Flandes, Jan Gossaert, Joos van Cleve, Joachim Patinir, Hiëronymus Bosch en Pieter Breugel de Oude.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste cafés beboet voor rokers op stoep

Eerste cafés beboet voor rokers op stoep


http://img200.imageshack.us/img200/4759/rokersopstoep.jpg

In Antwerpen is voor het eerst een cafébaas beboet omdat zijn klanten voor zijn zaak stonden te roken en daarbij te veel lawaai maakten naar de zin van de buren. In het West-Vlaamse Koekelare worden twee cafés om dezelfde reden met sluiting bedreigd.

Sinds de invoering van het rookverbod in cafés op 1 juli, steken rokers noodgedwongen hun sigaretje buiten op. In het slechtste geval op de stoep voor het café. En dat zorgt voor irritatie bij de buren, die naar de politie bellen omdat hun nachtrust wordt verstoord.
 
De uitbater van het Antwerpse café 'De Vismijn' kreeg als eerste cafébaas in Vlaanderen van de politie een overlastboete van 250 euro omdat klanten op de stoep voor de zaak stonden te roken en te praten. (br.hln - beeld photonews)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren trouwen, maar niet voor eeuwig en altijd

Jongeren trouwen, maar niet voor eeuwig en altijd


http://img713.imageshack.us/img713/7389/trouwen.jpg


De tijd dat het huwelijk gold als 'voor altijd' loopt op zijn einde. Nu al geloven één op drie Vlaamse jongeren dat hun eventueel huwelijk niet zal blijven duren. Dat is ruim tien procent meer dan tien jaar geleden. Met de echtscheidingscijfers, de versoepeling en sociale aanvaarding van een scheiding in het achterhoofd is dat misschien ook niet zo verwonderlijk.

De studie, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse regering en de KU Leuven, bevroeg leerlingen van het middelbaar en van verschillende richtingen over heel Vlaanderen.

Trouwen zit in de lift, zo toonden eerdere onderzoeken aan, maar niet iedereen wil trouwen. Drie kwart wil samenwonen voor ze in het huwelijksbootje stappen. 'Slechts' 56 procent van de 18- tot 25-jarige samenwonende koppels is getrouwd, maar dat aantal kan nog stijgen aangezien de gemiddelde huwelijksleeftijd voor mannen 31 jaar is en voor vrouwen 29 jaar.

Een verklaring voor die hoge huwelijksleeftijd wordt niet onmiddellijk gegeven, maar langer studeren, een relatie opbouwen en de kostprijs van het feest zijn zeker factoren die ervoor zorgen dat er niet te snel getrouwd wordt. Bovendien is het ook sociaal aanvaard om samen te wonen voor het huwelijk, wat de druk wegneemt.

Voor één groep jongeren geldt dat niet: jongeren met Turkse en Marokkaanse roots. Zij geloven over het algemeen niet in samenwonen voor het huwelijk, en stappen liever onmiddellijk in het huwelijksbootje.

Trouwen en kinderen krijgen staat nog altijd in verband met elkaar, maar niet noodzakelijk in die volgorde. 40 procent van de vrouwen woont ongehuwd samen bij het krijgen van het eerste kind, een verdubbeling tegenover tien jaar geleden.  Opvallend is dat de overgrote meerderheid wel kinderen wil: 97 procent.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Colruyt introduceert glutenvrij bier in zijn gamma

Colruyt introduceert glutenvrij bier in zijn gamma


http://img638.imageshack.us/img638/7439/glutenvrijbier.jpg


Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma. Het gaat om de fairtrade, biologische en glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
 
Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft, een intolerantie voor gluten. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd, waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
 
Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lara Fabian - I will love again

Lara Fabian - I will love again

Klik op de foto om haar te beluisteren






Lara Fabian, echte naam Lara Crokaert (Etterbeek, 9 januari 1970) is een Belgische zangeres. Haar vader is geboren in Vlaanderen en haar moeder in Sicilië.


De eerste vijf jaar van haar leven bracht Lara door in Sicilië. Toen ze acht jaar was - ze woonde toen al in België - kreeg ze voor Sinterklaas een piano. Haar liefde voor muziek werd aangewakkerd en Lara nam meteen ook zangles. Dankzij haar vader kon ze in de omgeving van Brussel nu en dan een klein optreden geven en participeerde ze in verschillende amateurwedstrijden.

In 1986 won Lara de wedstrijd Le Tremplin de Bruxelles waardoor ze haar eerste single kon opnemen. Het werd het nummer L’Aziza est en pleurs. Ze werd ontdekt door producer Hubert Terheggen die haar vroeg om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival van 1988 in Dublin. Met het nummer Croire haalde ze de vierde plaats voor Luxemburg. Dit was de start van haar (internationale) carrière.

Om haar tweede single Je sais te promoten ging Lara naar de Canadese stad Québec. Samen met de pianist Rick Allison trok ze voorgoed naar Québec om daar een carrière uit de grond te stampen. Na haar eerste cd die uitkwam in 1991 ging alles heel snel en kende Lara veel succes. In 1996 werd ze officieel een Canadese burger.

In 1996 werd ze door de Walt Disney Studios uitgekozen om de stem van Esmeralda te vertolken in de film The Hunchback of Notre Dame. Algauw verscheen ze frequent in de pers en op televisie en mocht ze verschillende prijzen in ontvangst nemen.

In 2006 nam Lara Fabian voor het eerst deel aan Night of the Proms; ze kwam enkele keren als verrassingsact in Antwerpen en deed dan een tournée door Frankrijk met de Night of the Proms.

In september 2006 organiseerde ze een benefietconcert in het Casino de Paris voor de vereniging Assistance Médicale Toit du Monde waar zijn beschermvrouw van is. Hiermee haalde ze €49.000 op voor kinderen in Nepal en Tibet

Op 20 november 2007 is Lara voor het eerst (op 37-jarige leeftijd) mama geworden van een dochter: Lou. Partner is de 49-jarige filmregisseur Gerard Pullicino.  





» Reageer (0)
10-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energiezuinige woning slecht voor gezondheid?

Energiezuinige woning slecht voor gezondheid?


http://img21.imageshack.us/img21/2241/woningisolatie.jpg

Meer woningisolatie en -ventilatie worden alsmaar belangrijkere wapens in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ze zijn echter niet altijd bevorderlijk voor de gezondheid van de bewoners. Duizenden Nederlanders kampen daardoor met gezondheidsklachten, en Vlaanderen mag zich aan iets gelijkaardig verwachten, zeggen experts in het weekblad Knack.

Tegen 2020 moeten we van Europa met z'n allen - bijna - energieneutraal bouwen. Dat betekent dat onze huizen beter geïsoleerd moeten worden, zodat ze zo weinig mogelijk CO2 uitstoten en energie verspillen.


Ook in Vlaanderen worden de normen binnenkort strenger, maar er zijn goede redenen om je daar zorgen over te maken, schrijft Knack.
Het tijdschrift verwijst naar de situatie bij onze noorderburen, waar de normen in 2000 al werden verstrengd.

Hele wijken kregen er sindsdien een zuinig ventilatiesysteem en warmtepompen. Die blijken echter slecht te werken, en de bewoners klagen er onder meer over ontstoken ogen, keelontstekingen, longontstekingen, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, een droge huid en vlekjes op de huid. De Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), bevestigde eerder al dat er problemen zijn in meer dan een miljoen woningen en dat er duizenden zieke bewoners zijn.
 
Niettegenstaande de serieuze problemen bij onze noorderburen, ziet het ernaar uit dat een nieuwe Vlaamse decreetwijziging, die er na het zomerreces moet komen, louter op leefmilieu en energiezuinigheid zal focussen en niet op de gezondheid van de bewoners, aldus Knack.

"De uitdaging zal inderdaad zijn: hoe goed isoleren in evenwicht brengen met goed ventileren" (br.hln - beeld photonews)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topless zonnen op vakantie doen we nog amper

Topless zonnen op vakantie doen we nog amper




Topless zonnen was een tijd dé strandtrend bij uitstek. Nu bedekken vrouwen liever hun borsten. Driekwart van de dames zegt namelijk niet topless te zonnen. Dat blijkt uit een enquête van het blad Vrouw van De Telegraaf.

De bikini blijft op het strand het populairste kledingstuk. Meer dan de helft van de vrouwen (59 procent) zegt in bikini over het strand te paraderen. Een derde draagt een badpak. 74 procent van de vrouwen vindt dat een dame van 60 jaar net zoveel recht heeft om haar bovenstukje uit te trekken als een 18-jarige. Vier procent houdt haar kleding aan en twee procent zonnebaadt puur natuur: naakt. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als surfen kunst wordt

Als surfen kunst wordt

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Surfers zullen het beamen: het is een van de mooiste en veelzijdigste sporten die er bestaat. Of je nu aan windsurfen doet of eerder een aanhanger bent van het bodyboarden, zonder techniek red je het niet. De schoonheid van deze sport werd op schitterende wijze vastgelegd in high definition en slow motion door een filmploeg van de BBC.

De bekende surfer Dylan Longbottom toont zijn kunnen in een ruim vier meter hoge monstergolf voor de kust van Hawaii. Bijzonder zijn de onderwaterbeelden die de verradelijke spiralen of draaikolken tonen. En Dylan Longbottom? Die surft er gezwind door en verheft de sport samen met de gerenommeerde tv-makers tot kunst.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoolkosten pleegkinderen vaak te hoog

"Schoolkosten pleegkinderen vaak te hoog"


http://img535.imageshack.us/img535/2988/inhetschool.jpg


De schoolkosten voor een pleegkind kunnen zo hoog oplopen dat gezinnen beslissen de pleegzorg stop te zetten of het kind niet aanmoedigen om een verdere opleiding te volgen. Dat laakt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Ze vroeg minister van Onderwijs Pascal Smet het toelagesysteem te herzien, maar hij antwoordde negatief.
 
"De kostenvergoeding voor een pleeggezin schommelt tussen 12 en 20 euro per dag voor huisvesting, kleding, voeding en vervoer. Ook de schoolkosten vergen een ernstige financiële inspanning." En dat kan soms een struikelblok zijn, legt Schryvers uit.
 
Pleegouders kunnen alleen aanspraak maken op een school- of studietoelage als hun schoolgaand pleegkind bij hen gedomicilieerd en fiscaal ten laste is. Om de toelage te berekenen, wordt het inkomen van de pleegouders bekeken. "Vaak krijgt het pleegkind geen toelage bij het pleeggezin terwijl het daar in het natuurlijke gezin wel recht zou op hebben", zegt Schryvers in de Concentrakranten. Dat minister Smet niet op haar vraag wil ingaan om het toelagesysteem te herzien, noemt ze dan ook "spijtig en heel onlogisch".
 
Schryvers onderstreept dat pleegzorg als hulpverleningsvorm voor de Vlaamse overheid financieel minder belastend is. De gemiddelde kostprijs per bezette pleegzorgplaats varieert tussen 4.000 en 13.000 euro per jaar, tegenover 15.000 tot 70.000 euro per jaar in een voorziening. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht zomerweer bedreigt tarweoogst

Slecht zomerweer bedreigt tarweoogst


http://img718.imageshack.us/img718/2610/tarwe.jpg


Als het weer binnen dit en een week niet droger wordt, dreigt de tarweoogst te mislukken. 

Omdat het sinds het begin van de maand regent, kunnen de landbouwers de wintertarwe niet oogsten. Vorig jaar was de wintertarwe goed voor 206.000 hectare.
 
De tarwe is ondertussen gerijpt en dreigt door de vochtigheid al te kiemen. Als dat gebeurt, kan die niet meer gebruikt worden voor tarwemeel. Het gewas kan wel nog dienen als veevoeder, maar dat is een pak minder rendabel voor de boer, schrijft de krant La Libre Belgique.
 
Er is minstens 48 uur droog weer nodig om naar behoren te kunnen oogsten. Gezien de weersvoorspellingen ziet de toestand er dus niet rooskleurig uit.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knaap met huidziekte moet zes uur per dag in bad

Knaap met huidziekte moet zes uur per dag in bad

http://img192.imageshack.us/img192/8846/chengcheng.jpg


De vierjarige Cheng Cheng lijdt aan een merkwaardige huidaandoening. Op nagenoeg de helft van zijn lichaam heeft de kleine Chinees geen poriën, wat aanleiding geeft tot immense jeuk. Zijn ouders hebben een hele reeks ziekenhuizen afgeschuimd, maar nergens is men erin geslaagd een behandeling voor de kleine Cheng uit te dokteren. Tot zijn moeder op de proppen kwam met een kruidenbad. Nadeel is wel dat haar spruit tot zes uur per dag in dat bad moet zitten.

"We dachten dat de toestand van Cheng beter zou worden naarmate hij ouder zou worden", vertelt moeder Zheng Laimei. "Het tegendeel bleek echter waar. Onze zoon heeft intussen zwarte vlekken op zijn buik, rug en dijen".

"De voorbije vier jaar hebben we nooit een nacht kunnen doorslapen", vervolgt de moeder. "Cheng moest zich aldoor krabben omwille van de ontstellende jeuk. We moesten hem in het oog houden, anders zou hij zijn huid gewoon stuk krabben".

Sedert vorig jaar heeft moeder Laimei haar toevlucht gezocht tot de alternatieve geneeskunde. Haar zoon moet nu elke dag tot zes uur in een bad met een kruidenoplossing zitten. Geen ideale oplossing, maar de jongen voelt er zich stukken beter door. Het is nu hopen op een remedie die de jongen van zijn aandoening kan afhelpen.



» Reageer (0)
09-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 weetjes over slimme apen

Zeven weetjes over slimme apen


http://img135.imageshack.us/img135/9079/gorillakoko.jpg
Acteur Robin Williams met gorilla Koko.


Wetenschappers staan vaak versteld van wat apen allemaal kunnen. Dat is nog eens bewezen door de competitie 'De slimste aap ter wereld' die de dierentuinen van Antwerpen en Planckendael organiseerden met chimpansees en bonobo's. Wist je deze dingen al over onze verre verwanten?

1. Apen gebruiken gereedschap
In de jaren 60 ontdekte de beroemde apenexperte Jane Goodall dat chimpansees twijgjes gebruiken om mieren uit spleten en holtes te vissen. Tot dan werd gedacht dat alleen mensen gereedschap hanteerden, een handeling waarvoor een hoge mate van intelligentie vereist is. De gebruiker moet immers nadenken over oplossingen die de natuur biedt, meldt National Geographic.

Inmiddels is bekend dat niet alleen mensapen overweg kunnen met gereedschap. Het gebruik is ook al waargenomen bij vogels, enkele andere zoogdieren en zelfs vissen.



http://static0.hln.be/static/photo/2011/7/3/12/20110809164700/media_l_4315572.jpg


2. Apen kunnen overweg met taal
Hoewel ze niet kunnen spreken, hebben gorilla's wel een grote notie van taal. Wetenschappers slaagden erin de gorilla Koko gebarentaal aan te leren. Het dier heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels. Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's.

Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.

3. Apen leren woorden zoals mensen
Apen zijn niet enkel in staat om woorden te leren, ook de relatie tussen de woorden kunnen ze begrijpen. Bovendien kunnen ze woorden leren zoals mensen, door er gewoon aan blootgesteld te worden. Volgens de Great Ape Trust in de Amerikaanse staat Iowa was de chimpansee Kanzi, die geboren werd in 1980, de eerste waargenomen chimp die mensentaal zo leerde.

Kanzi blinkt uit in het begrijpen van gesproken Engels en nieuwe zinnen, combinaties van woorden die een nieuw antwoord vereisen. Syntaxis is moeilijker te leren dan individuele woorden omdat de relatie tussen verschillende woorden moet duidelijk zijn. Zo gaat een zin bv. niet over een gewoon stuk fruit, maar over het fruit van een onderzoeker.



http://static1.hln.be/static/photo/2011/9/9/7/20110809165334/media_l_4315612.jpg


4. Apen begrijpen individualiteit
Apen kunnen betekenis toekennen aan abstracte symbolen, blijkt onder andere uit tests met orang-oetang Azy. Het dier kan op een scherm een symbool voor appel aanduiden wanneer een wetenschapper van onderzoekscentrum Think Tank in Washingon een schijfje appel toont.

Niet alleen communiceert Azy zijn gedachten met abstracte symbolen, hij kan ook begrijpen wat er zich in het hoofd van een ander individu afspeelt. Het dier kan logische, doordachte beslissingen maken die een mentale flexibiliteit aantonen die soms afwezig is bij chimpansees. Het 'woordenboek' van de zoo heeft 70 abstracte symbolen die geen visuele relatie hebben tot het object dat ze voorstellen. Er zijn zeven categorieën: eten, namen van mensen, werkwoorden, adjectieven, nummers, nonfoodobjecten en namen van orang-oetangs.

5. Ook wilde gorilla's gebruiken gereedschap
In een nationaal park in Congo werd in 2005 gefotografeerd hoe een volwassen gorillawijfje een stok gebruikte om te voelen hoe diep het water was waarin ze waadde. Het gebruik van gereedschap was al waargenomen bij chimpansees, bonobo's en orang-oetangs, maar nog niet bij onze grootste neven.

Wetenschappers verkeerden lang in de veronderstelling dat de dieren geen gereedschap gebruikten omdat ze het niet nodig zouden hebben. De dieren kunnen immers gemakkelijk noten kraken met hun tanden, of termietenheuvels breken zonder hulpstukken.

6. Apen jagen op andere zoogdieren met gereedschap
Apen gebruiken niet alleen hulpstukken voor kleine klusjes, ze maken er zelfs wapens mee om andere zoogdieren te doden tijdens het jagen. Een team met onderzoekster Jill Pruetz observeerde dergelijk gedrag 22 keer bij chimps in Senegal in 2007.

De dieren joegen onder andere op kleinere primaten zoals galago-halfapen. Het gedrag wijst op geavanceerd probleemoplossend gedrag, zoals bij de jagers-verzamelaars die onze voorouders waren.

7. Apen kloppen mensen bij geheugenspelletjes
Chimpansees kunnen volwassen mensen kloppen bij geheugenspelletjes, bleek tijdens een Japans experiment uit 2007. De resultaten schokten wetenschappers, en brachten het geloof aan het wankelen dat de cognitieve capaciteiten van mensen superieur zijn aan die van chimpansees. De mensapen blijken hun geheugen bij dergelijke taken anders - en veel sneller - te gebruiken dan mensen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verborgen gevaar van de brooddoos

Het verborgen gevaar van de brooddoos



Wat kan er misgaan met een brooddoos? Niets toch? Verse boterhammetjes, een stuk fruit of rauwe groentjes, misschien een snoepje die de liefhebbende mama of papa meestuurt: het is een (bijna) evenwichtige maaltijd voor zoon- of dochterlief (of jezelf). Maar er is één groot probleem: de inhoud is niet meer zo gezond op het moment het opgegeten wordt.

De grote schuldige is de bewaartemperatuur van de brooddoos: in de boekentas, handtas of op het bureau. Dat doet de temperatuur is de doos stijgen tot een temperatuur die een gevaar kan inhouden voor de gezondheid.

Dat bleek uit een Amerikaanse studie van 700 brooddozen in kleuterscholen. 97 procent van de vleeswaren, 99 procent van de zuivel en 99 procent van de groenten werden op een onveilige temperatuur bewaard.

Van de 1361 voedingsmiddelen waren er maar 22 veilig om te eten. Nochtans bevatte de helft van de brooddozen een ijspack en werd 12 procent in koelkasten bewaard. De temperatuur werd genomen anderhalf uur voor lunchtijd.

Gevaarlijke bacteriën, zoals e.coli, salmonalla en stafylokokken, vermenigvuldigen zich al bij temperaturen van 4 tot 60 graden. De meeste voeding werd bewaard op 18 graden (kamertemperatuur dus). Volgens de voedingsvoorschriften mag voeding niet langer dan twee uur op die temperatuur bewaard worden, of het moet worden weggegooid.

Het gevolg van deze onveilige brooddozen is dat kinderen jonger dan 5 jaar vijf keer zo vaak voedselvergiftiging oplopen dan volwassenen. "Voor kinderen is het extra gevaarlijk omdat hun immuunsystemen zich nog niet hebben aangepast aan deze ziekten. We hopen dat de mensen hun ogen openen en dit probleem aanpakt", aldus onderzoeker Fawaz Almansour van de universiteit van Texas.

De onderzoekers gaven deze tips mee voor een veilige lunch:
-    Bewaar de brooddoos in een voldoende gekoelde koelkast
-    Gebruik geen mayonnaise: dit bederft te snel
-    Stop de boterhammen niet in een zakje: dit kan voorkomen dat ze afkoelen
-    Steek een bevroren fruitsapje of water bij de boterhammen voor extra koelte.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse bonobo's winnen De slimste aap ter wereld

Mechelse bonobo's winnen 'De slimste aap ter wereld'


http://img42.imageshack.us/img42/9501/bonobos.jpg


De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.

De chimpansees van Zoo Antwerpen namen het de afgelopen weken op tegen de bonobo's van Planckendael. Ze moesten al hun intelligentie en behendigheid in de strijd werpen om spelletjes te winnen. De bonobo's wonnen tot ieders verbazing vier van de zes proeven en kregen vandaag een speelse voederautomaat als beloning.
 
Bedoeling van de campagne was vooral om de boodschap voor het behoud van de mensapensoorten op een plezierige en grappige manier aan het ruime publiek te brengen; wat lukte met zo'n 12.000 Facebookfans en door 9.999 euro in te zamelen voor het 'Ape Conservation Fund'.

Bovendien verbaasden de prestaties van de bonobo's, en dan vooral van wijfje Djanoa, wetenschappers uit binnen- en buitenland. "Zowel chimpansees als bonobo's kunnen de puzzels oplossen, maar Djanoa excelleert in vastberadenheid en doorzettingsvermogen", zegt gedragsbioloog Jeroen Stevens.

"Dat kadert in ons huidig onderzoek naar persoonlijkheid bij chimpansees en bonobo's waar we meten of er verschillen in persoonlijkheid bestaan tussen de twee soorten en binnen de soort. In de volgende fase gaan we onderzoeken of er een genetische basis bestaat voor verschillen in persoonlijkheid, zoals uit onderzoek bij mensen wordt gesuggereerd." De puzzels in de competitie zetten de wetenschappers ook aan om verder te gaan met onderzoek naar intelligentie.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 tips om je suikerverslaving te bestrijden

13 tips om je suikerverslaving te bestrijden


http://img52.imageshack.us/img52/8625/snoepen.jpg


Heb jij ook wel eens het gevoel dat een suikerrijke snack je doet verlangen naar nóg meer suiker? Dat klopt! Het eten van enkelvoudige koolhydraten doet je hongergevoel snel verdwijnen en geeft je lichaam een energieboost, maar dat gevoel ebt snel weer weg. Daarom geven wij enkele tips om het zoete verlangen wél echt te doen verdwijnen!

Het is goed mogelijk dat het verlangen naar suiker voorgeprogrammeerd zit in onze hersenen. "Zoet is de eerste smaak die we na onze geboorte leren kennen", zegt Christine Gerbstadt, woordsvoerster van de American Dietetic Association.

Lekker
Bovendien worden we ook gelukkig door het eten van iets zoets. "Koolhydraten, zoals suiker, stimuleren de aanmaak van het feel good-hormoon serotonine", weet de diëtiste. Maar ook volkoren granen, fruit en groenten bevatten koolhydraten. Waarom kiezen onze hersenen dan niet voor het gezonde alternatief? "Omdat suiker gewoon lekker smaakt", zegt diëtiste en nutritioniste Susan Moores. Die voorkeur stimuleert ons om onszelf te trakteren met zoete dingen, die ons meestal nog meer doen verlangen naar die zoete smaak.

Probleem
Het is ook niet echt een probleem als we onszelf af en toe verwennen met een zoete lekkernij. Maar net zoals bij heel wat andere dingen - we denken bijvoorbeeld aan alcohol - wordt het gevaarlijk als je te veel suiker opneemt. Dat is niet zo moeilijk, aangezien heel wat bewerkte voedingsmiddelen ontzettend veel suiker bevatten. Vaak loopt ons suikergebruik op tot 22 koffielepels per dag, terwijl het maximale gehalte voor vrouwen zich beperkt tot 6 koffielepels per dag. Voor mannen is dat ongeveer 9 koffielepels.

8 tips op korte termijn

1. Geef een klein beetje toe
"Eet een beetje van de zoete lekkernij waar je naar verlangt, zoals een klein koekje of een minisnoepje", stelt diëtiste Kerry Neville voor. Als je even kan genieten van iets zoets, kan je daarna beter weerstaan aan het verlangen. "Probeer de drempel van 150 calorieën niet te overschrijden", raadt Neville aan.

2. Combineer zoet en gezond
Als het onmogelijk is om te stoppen na een klein koekje of snoepje, kan je je snack aanvullen met een gezond voedingsmiddel. Neem bijvoorbeeld een banaan om in een chocoladesaus te dippen. Op die manier doe je je hongergevoel verdwijnen, maar heb je ook je verlangen naar iets zoets gestild.

3. Zweer alle suikers in één keer af
Voor sommige mensen is het mogelijk om alle suikers onmiddellijk af te zweren, maar voor de meeste mensen is dat een onbegonnen taak. Toch is het ook voor hen een goed idee om helemaal geen suikers meer te eten, want het is mogelijk dat je verlangen dan na een paar dagen vermindert. Volhouden is de boodschap!

4. Neem wat kauwgom
"Als je niet bereid bent om te drang naar suiker volledig op te geven, is kauwgom een goed alternatief", zegt nutritionist Dave Grotto. "Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat kauwgom het verlangen naar eten doet verminderen."

5. Eet fruit
Fruit meenemen naar je werk is een goed idee, want die bieden zowel vezels en voedingsstoffen als een zoete smaak. "Ook noten en gedroogd fruit zijn een goede optie", vindt specialiste Judy Chambers. "Hou die bij de hand, dan zal je eerder naar die producten grijpen dan naar een chocoladereep uit de automaat."

6. Sta op en doe iets
Als je zin krijgt in suiker, loop dan weg! "Ga naar buiten en maak een wandeling om je zinnen te verzetten", suggereert Neville. s.

7. Kies kwaliteit in plaats van kwantiteit
"Als je echt nood hebt aan een suikerboost, kies dan een heerlijke traktatie met een hoog suikergehalte, maar neem slechts een klein stukje", zegt Moores. "Vergeet ook niet om van elke hap te genieten", vult Grotto aan.

8. Eet regelmatig
Te lang wachten tussen twee maaltijden doet je grijpen naar suikerrijk en vet voedsel dat je honger meteen stilt. "Het is beter om slechts drie à vijf uur te wachten, want dat houdt je bloedsuiker stabiel", zegt Grotto. "Kies voor proteïne- en vezelrijke voedingsmiddelen", vult Moores aan.

5 tips op lange termijn
Het is natuurlijk nog beter om je verlangen naar zoet te stoppen vóór ze beginnen. Enkele tips:

9. Vermijd kunstmatige zoetstoffen
"Kunstigmatige zoetstoffen lijken een geweldig alternatief, maar ze zullen je verlangen niet vervullen", weet Grotto. "Bovendien is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze zoetstoffen gezonder zijn dan echte suikers."

10. Beloon jezelf
Beloon jezelf als je kan weerstaan aan het verlangen. Onthou ook goed waarom je het doet en wees blij met elke vooruitgang die je maakt.

11. Doe het langzaam
"Focus een hele week op je verlangen naar suiker en denk na over wat je eet", raadt Chambers aan. De meeste diëten mislukken omdat er geen duidelijk dieetplan is. "Dus: doe het geleidelijk aan, maak een plan en eet wat je van plan was om te eten", zegt de experte.

12. Zoek steun
De meeste mensen krijgen zin in zoete voedingsmiddelen omdat ze gestresseerd, depressief of boos zijn. Denk dus goed na of er een verband bestaat tussen je emoties en het verlangen naar suiker. Is dat zo? Zoek dan eerst oplossingen voor je emotionele problemen.

13. Gebruik meerdere tips
Het is goed mogelijk dat je meer dan één strategie nodig hebt om het verlangen naar suiker te overwinnen.  De ene week zal het lukken met een eerste tip, terwijl je de week erna beter kunt weerstaan aan suiker door een andere tip te gebruiken.

Tot slot nog dit: wees niet te streng voor jezelf! Het zal misschien een tijdje duren voor je echt kan weerstaan aan de drang om suiker te eten. "Het is ontzettend moeilijk om je gewoontes te veranderen, maar je moet gewoon volhouden", zegt Chambers. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachten vol vallende sterren in het verschiet

Nachten vol vallende sterren in het verschiet


http://img94.imageshack.us/img94/5367/vallendesterren.jpg


Wie wensen heeft te formuleren, gaat de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.
 
Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.
 
Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt.
 
Storende factor dit jaar kan echter de volle maan zijn. En het weer is deze zomer ook bijzonder onvoorspelbaar.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah McLachlan - Angel

Sarah McLachlan - Angel

Klik op de foto om ze te beluisteren






Sarah McLachlan (Halifax (Nova Scotia), 28 januari 1968) is een Canadese zangeres.

McLachlan is geboren te Halifax en werd als kind geadopteerd. Op haar zeventiende speelde ze in de New Wave-band October Game. In 1988 tekende ze een platencontract bij het onafhankelijke label Nettwerk. Ze verhuisde naar Vancouver, waar ze in 1988 haar eerste album opnam.

Sarah McLachlan verkocht sinds haar debuutalbum "Touch" in 1988 meer dan 25 miljoen albums en won drie Grammy Awards.



» Reageer (0)
08-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lightchips bevatten evenveel calorieën als vette variant

Lightchips bevatten evenveel calorieën als vette variant


http://img818.imageshack.us/img818/9905/lightchips.jpg


Dieetkoekjes en -ontbijtgranen worden gepromoot als kleine verwennerijen die beter zijn voor je lijn. Recent onderzoek toonde echter aan dat deze lightchips vaak net meer vet en calorieën dan normale varianten bevatten.

Het is een miljoenenbusiness voor supermarkten en grote winkelketens: vetarme, caloriearme, suiker- en zoutvrije versies van de meest populaire lekkernijen. Veel lightversies van chips, dressings, koeken, ontbijtgranen en yoghurtdrankjes zijn niet zo mager als ze op het eerste gezicht lijken. Zo bevatte een zakje lightchips van Walkers, waarvan beweerd wordt dat het 33 procent minder vet bevat dan normale varianten, 115 calorieën per zakje. Dit maakt hen even calorierijk als andere chips. Een bepaalde dressing Caesar Light van Pizza Express levert 348 calorieën en 34,1 gram vet per 100 ml. Een portie standaardvinaigrette is goed voor slechts 300 calorieën per 100 gram en 28,1 gram vet.

De lightkoekjes van de Britse supermarktketen Marks & Spencer  bevatten 34 procent minder vet dan standaardkoekjes, maar wel evenveel calorieën. De ontbijtgranen Special K van Kellogg's worden gepromoot als het hulpmiddel om af te vallen, maar alle smaken bevatten meer calorieën per 100 gram dan bijvoorbeeld suikerrijke ontbijtgranen. De Europese wetten dicteren dat het woord 'light' enkel gebruikt mag worden wanneer er minstens een vermindering is van 30 procent minder calorieën, vet, suiker of zout.

Deze afwijkingen kunnen doordat fabrikanten hun eigen producten als maatstaf gebruiken, in plaats van gelijkaardige producten van concurrenten. De regel van de dertig procent geldt dan nog wel, omdat ze minder calorieën, suiker of vet dan de standaardversie bevatten. Kellogg's verdedigt zich door te zeggen dat Special K Original het juiste evenwicht van vitamines en mineralen bevat speciaal ontwikkeld voor het dieet van vrouwen die hun gewicht op peil willen houden.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!