Scharrel- of biokippen zijn gezonder
De kippenindustrie krijgt het moeilijk. De helft van alle kippen krijgt
antibiotica toegediend die mensen resistent maakt tegen kwalijke
virussen. Een beter alternatief is de biologische kip. Deze krijgen
haast geen antiobiotica toegediend.
De
reden waarom pluimveehouders zo graag antibiotica gebruiken, heeft te
maken met de leefomstandigheden van het dier. Binnen de zes weken hoeft
deze op te groeien van kuiken tot volwassenen kip. Preventief wordt dan
antibiotica toegediend omdat ze erg gevoelig zijn voor infecties.
Anders is het met de scharrelkippen en de biologische
kippen. Scharrelkippen zijn sterker omdat ze buiten kunnen scharrelen
waardoor ze minder antibiotica behoeven. Biologische kippen zijn
bovendien aan strengere eisen onderworpen en mogen nauwelijks iets
toegediend krijgen.
De prijs
weerhoudt heel wat mensen om voor een gezonder alternatief te kiezen.
Scharrelkippen zijn dubbel zo duur, de biologische kip zelfs drie keer
zo duur.
|