Pesticiden via groenten en fruit schaden de gezondheid
niet
Over het algemeen bevatten onze groenten en fruit weinig pesticiden
die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Dat blijkt uit een
rapport van het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor
de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Wel vraagt de organisatie
bijkomend onderzoek voor kinderen.
Het FAVV bestudeerde 1.413 stalen van groenten en fruit. 72 procent
bevatte pesticide-residus's, bij 6 procent werd de norm overschreden.
Dat is meestal het geval bij exotisch fruit als passievrucht,
citrusvruchten, bessen en klein fruit als aardbeien. Bij groenten werden
hogere concentraties vastgesteld bij paprika, Spaanse peper,
aubergines, meloenen, look en bonen. Opmerkelijk is dat de ingevoerde
groenten en fruit buiten de Europese lidstaten meer overschrijdingen
vertonen.
Bij een normale
consumptie van groenten en fruit bestaan er geen problemen. Bij
volwassenen blijft de chronische blootstelling aan pesticiden ver onder
de norm, zelfs bij hoge consumptie van groenten en fruit. Wassen, koken
en schillen van de groenten en fruit maakt de blootstelling zelfs nog
lager.
Intussen pleit de FAVV wel
voor bijkomend onderzoek bij kinderen tussen 2 en 5 jaar. Bij een hoge
consumptie kan de aanvaardbare dagelijkse inname bij hen wel
overschreden worden. Duits onderzoek toonde aan dat als fruit en
groenten niet gewassen of geschild werden, er wel een teveel aan
pesticidenresidu's kan bestaan.
|