'Bord leeg eten' maakt dik
Het was (en is) iets waar de meeste ouders op staan: dat kinderen hun
bord leegeten. Zo zijn ze zeker dat ze genoeg hebben gegeten, en dan
wordt er geen voedsel verspild en weggegooid. Maar net die raad zou aan
de basis kunnen liggen van overgewicht. Wie altijd zijn bord leegeet,
zou zich wel eens systematisch kunnen 'overeten' omdat er niet wordt
gestopt als het genoeg is geweest.
Vier op vijf Britten geven toe dat ze blijven eten ook al hebben ze
eigenlijk genoeg. Ze voelen zich verplicht om alles op te eten, of ze
staan er niet bij stil dat je eten kan en mag laten liggen.
Eet je bord leeg De
meeste volwassenen bewijzen met een beschuldigende vinger naar het
mantra 'eet je bord leeg'. 90 procent van de Britten is opgegroeid met
dat principe, zo bleek uit een bevraging van de dieetorganisatie Lighter
Life.
Opscheppen Maar ook de portie wordt
vaak fout ingeschat. De helft van de vrouwen schept evenveel op als hun
man, waardoor ze evenveel eten terwijl ze dagelijks toch een pak minder
energie nodig hebben. Ze geven zelfs dezelfde portie aan hun kinderen.
Een kwart van de mannen zegt dan weer te veel te eten omdat hun vrouw te
veel opschept.
Meer waar voor je geld De
supergrote, goedkope porties helpen dit fenomeen nog in de hand. 71
procent van de mensen laten zich verleiden door de (veel) grotere
porties omdat ze maar een beetje duurder zijn dan de kleinere porties.
Dit geldt voor meeneemkoffies, chips, broodjes en zelfs chocoladerepen.
Dat ze zo 100 tot 400 calorieën extra opnemen, dringt niet door.
Zelfs
goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon als we zo'n
aantrekkelijke deal zien verschijnen. We kunnen niet weerstaan aan het
idee meer waar voor ons geld te krijgen, met de bekende
(gezondheids)gevolgen.
Eten als gewoonte "Dit
onderzoek bewijst hoe goedkope voeding, niet stilstaan bij de juiste
portie en promoties mensen verleiden om te overeten", aldus
psychotherapeute Mandy Cassidy van Lighter Life.
De grotere
porties hebben nog een nadeel: ze maken ons lichaam gewoon aan veel
eten. Eten wordt een gewoonte, en ons lichaam past zich snel aan aan
gewoontes. Eten wordt dan gauw iets waar het naar verlangt.
Dubbel zo groot Een
onderzoek van de Britse voedingsorganisatie bleek dat heel wat bereide
maaltijden, taarten en drankjes veel in portie waren toegenomen de
laatste 20 jaar. Een lasagne is dubbel zo groot, een koffiekoek ging van
50 naar 70 gram. Een Amerikaans onderzoek stelde hetzelfde fenomeen
vast. Hamburgers zijn er dubbel zo groot, pastamaaltijd soms zelfs vijf
keer zo groot.
|