4 op 10 vijftigplussers eten regelmatig vegetarisch
Meer senioren eten op sommige dagen vegetarisch of maken voornemens
dat in de toekomst te doen. Belangrijkste motivatie is gezondheid, zo
blijkt uit een peiling van Plus Magazine.
39% van de ondervraagden eet vegetarisch op sommige dagen. 11 % denkt
eraan in de nabije toekomst minder vlees te eten. Met deze voedingswijze
zijn 50-plussers overigens best vertrouwd: 2% van hen eet helemaal geen
vlees meer en meer dan een derde (37%) kiest één keer per week voor
een vegetarische maaltijd.
De
grootste motivatie vormt gezondheid (39%). Ook de bescherming van het
milieu (6%) of het dierenwelzijn (4%) spelen ook mee, al wegen die
redenen minder door.
Wie er niet
aan wil denken om deeltijds veggie te worden, heeft daarvoor zijn eigen
redenen. 22,2% vindt vegetarisch eten een modegril die zij liever aan
zich voorbij laten gaan. 38% van de 50-plussers ziet vlees als een
noodzakelijke voedselcomponent voor een evenwichtige maaltijd en 8 %
denkt dat vegetarisme zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 1 op
4 geeft toe de smaak van vlees niet te kunnen missen.
Wat
gaf uiteindelijk wel de doorslag om deeltijds of voltijds op voeding
zonder vlees over te schakelen? Opnieuw scoort gezondheid hier het
hoogst (58%). Sommigen worden ook over de streep getrokken door het
proeven van een lekkere vegetarische maaltijd (17%), door reportages
over de behandeling van vee (7%) of door het voorbeeld van hun kinderen
(4%).
|