Inhoud blog
  • Pasen versus Ostara
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    De Schatkamer van West Vlaanderen

    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen versus Ostara
    Deze schijnvertoning is ook weer voorbij, en zonder dat we ons teveel vragen gesteld hebben over waar 'Pasen' eigenlijk voor staat. Vergeet de verhaaltjes die het christendom ons heeft voorgekauwd. Om de oorsprong van Pasen, of 'Easter' uit te spitten moeten we terugkeren tot het voor-christelijke tijdperk, de era der 'Paganisten' of zogenaamde Heidenen.
    Eerst en vooral is het zeer pretentieus om ieder die niet de christelijke geloofsdogmas ondersteunt als heidenen te bestempelen. Het Christendom - ocharme - bestaat amper 2000 jaar. De evangeliën waarop alles steunt werden maar liefst driehonderd jaar na het leven van Christus neergepend, en uiteraard in een vorm die de machtsgeile Katholieke Kerk het best uitkwam. Lang voor het verschijnen van een Jezus-figuur waren er al religies, aanbaden de mensen een Hoger Wezen, zowel mannelijk als.. Vrouwelijk ! Het concept van een moeder-Godin dateert van meer dan vijfduizend jaar geleden... heel wat ouder dan de Katholieke Kerk. Dus vergeten we eventjes deze ersatz-feestdag en keren we terug naar de bron... en dat is... OSTARA.

    Ostara is de viering van de lente, het verschijnen van de Godin na haar winterslaap. De Godin die alles weer doet ontwaken, alles doet bloeien, een heropstanding veroorzaakt van alles wat slapend was. Dit viel samen met het moment van de lengte-equinox, het moment dat de zon exact in het Oosten opkomt, het begin van de astronomische lente! In de Wicca wordt deze feestdag nog herdacht als één van de mindere sabbaths...

    Toch slaagde de Kerk er niet in om de aloude gebruiken uit te bannen zoals eieren rapen, het Paaskonijn (allemaal vruchtbaarheidssymbolen). Het enige wat ze kon is het evenement 'verschuiven' naar een later datum en daar dan weer een gebeurtenis uit het Nieuwe Testament aan koppelen. En het IQ van de meeste kerkgangers kennende, slikken die dat natuurlijk allemaal als zoetekoek.

    Ikzelf had m'n schoonmoeder en de tante van m'n vrouw op bezoek, de een al minder pilaarbijtster dan de andere. Steevast moest de tv weer de toespraak van de paus gezet worden omdat ze er steevast in geloven dat de pauselijke zegen doorheen het tv-scherm ook voor hen bestemd is. Als dat geen godslastering is...

    Dat is het verschil... zij 'geloven' in iets dat verkeerd is, een leugen die deel uitmaakt van een serie leugens, gecamoufleerd in een boek vol met leugens. Wij geloven niet... wij weten... door rond ons te kijken, de natuur te observeren, wij zien de bewijzen rond ons at de natuur haar jaarlijkse cyclus herbegint.
    En als dat synoniem is met een Godin, dan bid ik graag tot Moeder Aarde, liever dan tot een God die al tweeduizend jaar bewijst dat hij geen moer geeft om zijn schepping.







    13-04-2009 om 22:24 geschreven door Marcel Vanalderweireldt

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/04-19/04 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!