Diploma uitreiking, beetje durven en je raakt (bijna) overal binnen.
Gebouw maar de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt word.
Holmenkollen is een skischans bij de berg Holmenkollen in Oslo. Hij ligt circa 6 km ten noorden van het centrum. Er worden wedstrijden gehouden sinds 1892. Er werden verschillende wereldkampioenschappen en de Olympische Winterspelen 1952 gehouden. Aan de voet ligt sinds 1923 een skimuseum gewijd aan de geschiedenis van de skisport.
De foto's die ik op de blog ging platsen over Lillehammer en de rit naar Oslo zijn met de noorderzon verdwenen, iki weet niet hoe het gebeurd is, maar ze zijn weg.
Op zondag 18/06 zijn we dan aangekomen in de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, op het eerste zicht een practige stad met ongeveer 648000 inwoners. We zijn gaan staan met de camper op bijna hoogste plaats van de stad, boven de ski scans. Het bezoek aan Oslo is gepland voor morgen.
19/06 bezoek aan Oslo.
Met de bovengrondse metro, we konden die nemen op een 100 meter vanwaar we stonden met de camper, zijn we de stad ingereden. Eerst naar het Vigeland
Vigelandsanlegget telt 212 stenen en bronzen beelden, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland.
Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Onderaan de brug is de ontwikkeling van een embryo tot een kleuter te zien, terwijl rondom de Monolitten alle levensstadia van de mens te zien zijn. Op de monoliet zelf staan op elkaar klimmende menselijke figuren afgebeeld.
Dit complex is een monumentale verzameling figuren uit brons en steen. Het beeldenpark is ontstaan in de jaren 1923 tot 1943 en omvat onder andere: Een brug met 58 bronzen beelden (1), Een 17 meter hoge zuil, de Monolitten (2), met 121 stenen figuren uit Iddefjords-graniet, Fontein met vele beelden (3), Een beeldengroep voorstellende de cirkel van het leven. ( 4)
1 2 34
Meer foto's zal ik wel op de blog plaatsen (die zijn niet verdwenen met de noorderzon)
S'avonds zijn we dan moe, maar tevreden, teruggekeerd naar onze camper.
Mooie liedjes duren niet zo heel lang (ons laatste stroofje is begonnen) We gaan zo stillaan denken om Noorwegen te verlaten en onze reis verder te zetten richting Zweden.
20/06 nog even een bezoek aan de ski scans, en dan richting zweden. Nog even door het center van Oslo met de camper om dan via de snelweg naar Goteborg te rijden. Een afstand van rond de 350 km, aan een gemiddelde van 60 km per uur, daar ben een enkele uren mee bezig. Rond Gotyeborg zijn er wel camperplaatsen maar geen enkel iw veilig (veel inbraken en vandalisme).Dus zijn we verder doorgereden naar de askim strand camping in Liseberg, een 10 tal km van Goteborg. Waar we 2 dagen zullen verblijven. Prachtige camping aan een groot meer en mooi weer. Morgen rijden we dan verder door: of wwel naar Varberg waar we de boot nemen naar Grena in Denemarkeb, of wel naar Malmo om dan over een brug van 17 km lang Kopenhagen te bereiken en dan terug over een brug van ongeveer 17 km zo het vaste land van Denemarken te bereiken.
Terug internet vandaag en zeer mooi weer. Gisteren de olympische scans gaan bezoeken in Lillehammer , olympische winterspelen van 1994. Achteraf een dorp van vroeger ( zoals bij ons Bokrijk) bezocht de moeite hoe de Nooren vroeger leefden. De dakbedekking die uit aarde bestaat en waar er gras op groeid is niet, zoals velen denken, om te isoleren maar om de planken waarmee deze huizen gebouwd zijn op mekaar te houden( en zo staan er nog veel in Noorwegen)
Verder hebben we de laatste dagen niet zo veel meer gedaan, beetje genoten van de mooie streek en uitzichten , beetje genieten moet ook af en toe. We hebben ondertussen ongevver 3500 km. Als het morgen terug mooi weer is blijven we staan op de camping in Gjovik op een 150 km van Oslo, het bezoek aan Oslo is gepland voor maandag (ingeval het morgen minder weer is gaan we dan al naar Oslo.
We hebben nog 2 weken om op ons gemak terug naar Zwevegem te komen. We denken van rond 3 juli terug thuis te zijn.
Ik zal proberen om nog een paar foto’s op de blog te plaatsen.
Vandaag zijn we in Folldal gebleven en een mooie wandeling gemaakt van een 7 tal km. Telt wel voor 2 want was in de bergen. We zijn gewoon van naar Oostenrijk te gaan maar de bergen en het landschap zijn hier helemaal anders. De onderstaande foto's zijn genomen van voor het vertrek en tijdens de wandeling.
Voor we vertrokken was er hier een Noorse tv opname en Dorine moest even poseren bij de Noorse kerst man, een beetje te vroeg of te laat, maakt niks uit hij was er en Dorine moest op de foto.
Morgen rijden we verder het nationalpark door, ik weet niet waneer ik terug op internet zal kunnen om de blog bij te werken.
Dorine bij de kerstman
Een overblijfsel van de oude mijn site
Dorine moest even rusten
en ik maar wachten
En maar genieten
ouste voorraad van zoet water voor Folldal
De mijn site, die zaterdag open gaat voor de toeristen
Ons traject van vandaag is van Lom naar het Rondane national park (oudste nationalpark van Noorwegen 1962) we zijn over Vaga (bezoek aan terug een staafkerk zie foto) verder door richting Dombas en zo naar Folldal in het nationalpark. de chef kok van het retaurant die bij de oude mijn site behoort is een Belg afkomstig van Brugge. (gesloten in het 1972) en nu een mijn museum is (open vanaf 17 juni, dus voor ons nog niet toehankelijk) Hij heeft voor ons een typisch Noors gerecht klaar gemaakt namelijk rendier worst, heel lekker, met Belgische frietjes.
Vandaag zijn we van Geiranger naar Lom gereden, terug een prachtige route. Onderweg zijn we naar de Dalsnibba afgeslegen (is het hoogste uitzicht op de fjorden) we moesten een 5 km lange en een hoogte van 500 meter overbruggen, de sneeuw langs de weg lag op bepaalde plaatsen nog 3 meter hoog. Spijtig van de dichte wolken konden we niet veel zien, maar het was toch een prachtige ervaring die weg te rijden, daar de weg doodliep moesten we op het einde draaien en teug keren. Enkele foto's van de weg tussen Geiranger en Lom. De eerste staafkerk is deze van Nordberg en de laatste deze van Lom, waar we tevens de nacht hebben doorgebracht.
Het is nu exact 23h30 en nog klaar buiten zoals het bij ons is over dag, en s'morgens tegen 4H00 terug vol daglicht (beetje een raar gevoel.
Een typisch Noors huisje van vroeger, maar komen nog veelvuldig voor.
Het Geiranger fjord is terecht werelderfgoed, het mooiste fjord van Noorwegen, ook het enige waar je niet met de auto kunt langs rijden. De rotsen komen loodrecht uit het fjord omhoog.
(De vertaling komt uit het engels en is een google vertaling)
Combineer een sightseeing trip op het water met een wandeling naar Skageflå, de bekendste van de fjord boerderijen langs de Geirangerfjord. Noorse koning Harald en koningin Sonja vierden hun zilveren bruiloft op Skageflå in 1993, en de Koningin onthulde ook een officiële UNESCO plaque hier op 12 juni 2006. De klim begint bij Skagehola, waar de boot zet u af, en is veeleisend. Het pad tot Skageflå is steil en adembenemend, met een fantastisch uitzicht over de Geirangerfjord. Skageflå strijkt op een berg richel ongeveer 270 m boven de zeespiegel. Als je goed kijkt zie je het huis staan.