Sinds Eernegem ...

Foto

Zoeken in blog


Inhoud blog

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    ...zoals een arend over zijn jongen waakt en voortdurend erboven blijft zweven, zijn vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt ...
    02-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... Op tocht op de globe in het tijdelijke en in de schaduw van de klokke-toren (deel 1).


    Tijdens een tocht kwam ik ooit in een ver verleden (omstreeks 1800 en enige tijd later ) in België langs de gemeente Eernegem die er toen (totaal) anders uitzag dan naar ik mag aannemen vandaag.  Op de website "google maps" kan je Eernegem (een afbeelding van een tijdje geleden) gemakkelijk terugvinden met de volgende coördinaten breedte- (lat.) 51.13 en lengtegraad (long.) 3.03.   Trouwens de schakel (of link) naar voormelde website is maps.google.com.   Zeker omstreeks 1800.  Een geestelijke verplaatsing in tijd, fysiek nog steeds onmogelijk.

    Eernegem was een leuke vrome gemeente met vele cafés (afspanningen en herbergen).  Ik meen mij er nog enkele van te herinneren in het centrum van de gemeente : de herberg Sint-Hubertus, de herberg Sint-Sebastianus en de herberg Sint-Antonius.  Nu kan ik mij de correcte respectieve plaatsen niet herinneren waar zij zich bevonden, maar ik weet zeker dat zij centraal en nabij de kerk (parochie Sint-Medardus) gelegen waren.  De namen van heiligen gebruikt in de marketing. 

    Misschien kan iemand mij meer inlichtingen verschaffen omtrent de correcte ligging ?

    In de ene herberg was de waard, voorheen landbouwer, Cornelius De Rinck, samen met zijn vrouw (meisjesnaam Kemele).  In de andere 2 herbergen weet ik het niet zozeer.   Met de hulp van de familie Moens, inderdaad deze van pastoor Moens, werd Cornelius De Rinck een nieuw bestaan gegund als herbergier nadat zijn pachthof getroffen werd door de confiscatie opgelegd door de nieuwe bewindvoerder : la république française.   Mogelijk was het grootste deel van het hof of het geheel eigendom van de kerk en daarom enkele jaren voor 1800 dus tijdelijk genationaliseerd door de staat.  Zowel de vroegere eigenaar de kerk en ook de pachter Cornelius bleven berooid achter.   Daarenboven naast de wijziging van nationaliteit mocht de oudste zoon ook in dienst van het franse leger.    De verdere details ontbreken mij echter.

    Ik meen mij te herinneren dat aan de overzijde van de straat een bakker gevestigd was.  Het aanbod was onvergelijkbaar met het huidige west-europese aanbod.   Kort daarna zou een dochter van de herbergier De Rinck trouwen met de zoon van de nieuwe bakker.

    (wordt vervolgd).









    02-06-2010, 00:00 geschreven door Ben Alex Jannai

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Favorieten - Schakels - Links
  • Acquarium vissen

  • Archief per week
  • 31/05-06/06 2010

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!