Nordic walking club 't betonnen kot

  • herstelwerken in de bossen rond Averbode, verslag NATUURPUNT
  • herstelwerken in de bossen rond Averbode, artikel BVL
  • Wandeling 2 Gerhaegen 9,5 km
  • Wandeling van 20 november
  • Website van Sporta - Nordic walking
  • a
    27-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    dinsdag 18 september vetrek aan de kerk in Eindhout om half zeven !!!!

    27-01-2012, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    En wat als koffie drinken de levensduur verlengt?
    Een kopje koffie? Nee dank u, ik probeer te stoppen. Het is vandaag een vaak voorkomende reactie die te maken heeft met een aantal koffiemythes. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers zou de consumptie van koffie, ook als die groot is, de levensverwachting kunnen verlengen.
    Naast het feit dat koffie cafeïne bevat -een stof die een ambivalent effect heeft op het organisme- weet 'het grote publiek' weinig over de samenstelling van koffie. Heel vaak weet men niet dat koffie geen enkele calorie bevat (als het om zwarte koffie gaat) maar wel anti-oxidanten, mineralen (kalium, magnesium, mangaan) en vitamine B3 (niacine).
    koffie draagt overigens ook bij tot de nodige dagelijkse vochtvoorziening. Kortom, koffie past perfect bij een evenwichtige voeding. Een aantal studies wijst op het beschermend effect van koffie bij heel wat ziekten, maar over de impact van koffie op de mortaliteit is niet zoveel geweten.

    22-01-2012, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    18-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    'CHOCOLADEMOUSSE MIEKE' VOOR 4 PERSONEN
    150 gram pure of melkchocolade
    1/8 room

    2 eierdooiers

    1 eiwit

    2 eetlepels suiker

    ¼ stijfgeklopts slagroom

    Gebruik je magere room, zie dan dat deze wel opklopbaar is

     

    Breek de chocolade of neem pastilles Callebout

    Doe ze met de slagroom in een schaal en laat dit afgedekt smelten op 490 Watt, 3 minuten.

    Dit mengsel roeren tot gladde massa en wat laten koelen

    Roer de eierdooiers los en klop deze erdoor

    Klop het eiwit stijf met de suiker en schep dit door de wat gekoelde crème, niet roeren wel mengen

    Laat deze iets verder afkoelen en schep de slagroom erdoor, niet roeren wel mengen

    Schep uit in glazen

    Laat de mousse een paar uren in de koelkast opstijven.

     


    18-11-2011, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    29-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Natuurlijke remedies tegen verkoudheden

    Omdat een verkoudheid spontaan geneest, hoeft u niet naar de apotheek te rennen om geneesmiddelen in huis te halen: tabletten, zakjes, siropen, pastilles…Ze zijn onnodig, en soms gevaarlijk. Tegen niezen, koude neus, keelpijn, vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn en hoofdpijn, zijn er ook natuurlijke hulpmiddelen.

    • Respecteer hygiënische maatregelen: was uw handen zo vaak mogelijk en elke keer nadat u uw neus snuit (in een wegwerpzakdoek) met lauw water en met zeep. Daardoor vermijdt u dat u ziektekiemen verspreidt in uw omgeving (familie, collega's, …). Probeer uw neus en uw ogen zo weinig mogelijk aan te raken.
    • Drink veel. Water natuurlijk, maar ook thee en vruchtensappen. Het doel is goed te hydrateren zodat de slijmen in uw neus en keel vloeibaarder worden en gemakkelijker worden geëlimineerd. Indien u koorts heeft moet u nog meer drinken. Drink warme dranken (thee, bouillon). Die hebben het voordeel om keelpijn te verzachten en om uw neus te ontzwellen.
    • Hydrateer het neusslijmvlies door fysiologisch serum of zeewater in de neus te verstuiven.
    • Rook niet. Het inademen van rook verergert de symptomen van een verkoudheid.
    • Geen alcohol. Zelfs een klein beetje alcohol is verboden. Alcohol vermoeit het organisme onnodig, het is slecht voor de slaap, ook al bevordert alcohol het inslapen.
    • Rust zoveel mogelijk, doe indien nodig een siësta.
    • Neem paracetamol bij koorts.
    • Wat fytotherapie betreft, verzacht thee op basis van echinacea de verkoudheid. Bovendien beschikt de plant over immunostimulerende eigenschappen.
    • Kijk na of de lucht in uw huis, in het bijzonder uw slaapkamer en werkplaats, voldoende bevochtigd is. Plaats indien nodig een speciaal daartoe bestemd reservoir met water op de radiators.

    29-10-2011, 16:29 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    16-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    In plaats van een Cécémel, drinken we beter een Duvel !
    Een groep Spaanse onderzoekers heeft het effect van een gematigd biergebruik op de immuunfunctie van gezonde volwassenen onderzocht. Na een periode van onthouding van 30 dagen hebben 57 vrijwilligers gedurende 30 dagen een gematigde hoeveelheid bier verbruikt (33 cl/dag voor de vrouwen en 66 cl/dag voor de mannen).
    De wetenschappers hebben meerdere biologische parameters met betrekking tot het immuunsysteem (lymfocyten, cytokines, immunoglobulines...) bekeken, aan het einde van de periode van onthouding en aan het eind van de testperiode.
    Uit de studie blijkt dat de consumptie van bier(en) de productie van een hele reeks immuuncellen verhoogt, zonder dat zich een allergisch terrein ontwikkeld. Het immunomodulerende effect is bij de vrouwen zelfs sterker dan bij de mannen, als het om een laag verbruik gaat.
    ( gevonden om e-gezondheid)

    16-10-2011, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    02-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Waarom uit groot aanbod sporten en bewegingsmogelijkheden voor nordic walking kiezen?

    ( info gevonden op volgende website: http://www.nordicwalking-ontmoeten.be/ )

    Verschillende voordelen zijn voornamelijk bij onze nordic-walkingschool van toepassing:


    1. Nordic walking is een totaalbeweging waaraan je hele lichaam, bijna alle spieren, pezen en gewrichten, participeren.
    2. Nordic walking is een totaalconcept buiten elke vorm van competitie. Het dynamisch karakter laat je wel toe er een milde of een pittige bewegingsvorm van te maken. Dit maakt dat nordic walking voor bijna alle leeftijden in aanmerking komt.
    3. Met nordic walking harmoniseer je de spieren-, pezen- en gewrichtswerking tussen je linker- en rechterkant.
    4. Samen met de stuwende en de ondersteunende werking van je stokken, nordic walk je als vanzelf mooi en natuurlijk rechtop. Je oprichting wordt gecorrigeerd.
    5. Je vergroot je coördinatievaardigheden waardoor beide hersenhelften met elkaar leren samenwerken, wat een harmoniserend effect heeft en stress vermindert.
    6. Met de kruiscoördinatie en de juiste inzet van je stokken breng je ook een milde rotatie van de schouders en de romp tegenover het bekken teweeg. Hierdoor worden de tussenwervelschijven zacht en op een juiste manier in beweging gebracht en gevoed, terwijl de onderrug- en rompspieren beweeglijker en sterker worden. Je bouwt zo aan een natuurlijke, ondersteunde korset met meer lendenkracht.
    7. De specifieke inzet en afzet van je stokken brengen je armen en schouders op een bijzondere wijze in beweging. Door de ritmische wisseling van spanning en ontspanning neemt ook de zogeheten 'tonus' af, de spanningstoestand van de spier. Daardoor worden de volledige schoudergordel en nekzone van onnodige spanning ontlast en ontstrest.
    8. De energie die nodig is om te nordic walken wordt voornamelijk geleverd door, samen met de aanvoer van zuurstof, de verbranding van vetreserves. En omdat we met nordic walking veel spieren in werking brengen, is de vetverbranding hoog. Hierdoor is nordic walking in combinatie met een aangepast dieet een uitstekende calorieverbruiker

    9. Ons clubje ( het betonnenkot) beoefent nordic walking vooral in natuurgebieden, zo nemen we ook alle positieve prikkels op die de natuur ons te bieden heeft. En omdat we bewegen in de frisse lucht, in alle seizoenen en in bijna alle weersomstandigheden, versterkt het ons immuunsysteem extra.

    Om nordic walking met al haar specifieke en veelzijdige coördinatie-elementen op een juiste manier eigen te maken, vraagt het leerproces een betrokken, aanvoelende aandacht, een vorm van inleving. Deze inlevende aandacht zullen we, als je de technische vaardigheden onder de knie hebt, opbouwend als een bijzondere kwaliteit voeden en meer op de voorgrond brengen. Het bewust integreren van je bewegend lichaam zal je nordic walking op een organische wijze verfijnen en versoepelen en een dynamische ontspanning te voorschijn brengen. Je lichaam- en bewegingsbewustzijn vergroot en je maakt jezelf stapsgewijs een verstillende, meditatieve aandacht eigen.

    02-10-2011, 16:29 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Nordic Walking versus sportief wandelen
    Natuurlijk vraagt Nordic Walking meer inspanning dan alleen maar wandelen in een stevig tempo. Je gebruikt niet alleen je benen, maar ook je armen en rug. En dat maakt verschil:
    bij Nordic Walking verbrandt je lichaam al gauw 400 kcal per uur, tegen 280 kcal bij sportief wandelen. De polsslag is ruim 10% sneller, zo hebben wetenschappers al eens becijferd. Ma
    ar het belangrijkste verschil is wel dat Nordic Walking wordt geroemd om zijn weldadige effect op nek, schouder en bovenrug. Dat is niet verwonderlijk: de constante beweging van de armen zorgt voor betere doorbloeding en sterkere spieren. Deze vorm van training is effectief zonder dat de belasting op de gewrichten van rug, bekken en benen toeneemt. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt.
    Het uithoudingsvermogen neemt reeds toe vanaf het allereerste begin.
    Andere delen van het lichaam hebben er eveneens baat bij: wandelen met stokken is ook minder belastend voor de knieën.
    Veel Nordic Walkers waren vroeger hardlopers, maar zijn daarmee gestopt wegens hardnekkige blessures.In vergelijking met hardlopen kun je Nordic Walking tot op hogere leeftijd volhouden.

    26-09-2011, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    16-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Benen van ongelijke lengte: hoe ermee te leven?

    Benen van ongelijke lengte zijn al bij al een onschuldige afwijking, behalve dan voor profsporters!

    Allereerst dit: benen van ongelijke lengte zijn zeker geen ernstige aandoening. Naar schatting 10 % van alle volwassenen hebben benen van perfect gelijke lengte. Bij 80 % bedraagt het verschil niet meer dan één centimeter, maar bij de overige 10 % kan het oplopen tot twee centimeter. Het probleem komt niet frequenter voor bij sporters, maar ligt bij hen wel moeilijker. Zo kan een informaticus perfect door het leven gaan met een verschil van 1,9 centimeter, maar een sprinter zeker niet! Dit kleine verschil wijzigt geleidelijk de manier van lopen. Bij hardlopers is duidelijk te zien dat bij elke pas het gewicht van het bekken telkens neerkomt op het kortste been. Na enkele jaren intens sporten dreigt die ongelijke beenlengte abnormale spanningen te veroorzaken in de hele gewrichtsketen en slijtageaandoeningen te bevorderen zoals pubalgie, lagerugpijn, tendinitis, heupartrose enz.

    We groeien via onze knieën

    Tussen de geboorte en de volwassenheid neemt de omvang van het dijbeen en het scheenbeen ongeveer vijf keer toe. Deze uitzonderlijke groei is mogelijk dankzij groeikraakbeen, vooral in de knie. Een blessure of oververmoeidheid kunnen benen van ongelijke lengte veroorzaken, ook als uw zus aan één van uw benen trekt kunnen er lengteverschillen onstaan. Dit vereist in elk geval de nodige rust die traditioneel voorgeschreven wordt aan kinderen met gewrichtspijn. Toch is er meestal geen sprake van een duidelijke uitlokkende factor. Het is alsof beide benen andere "groeirichtlijnen" hebben gekregen.

    16-09-2011, 16:03 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    RUGKLACHTEN: is Wandelen wel goed? 

    Platte rust was lange tijd de voorgeschreven remedie bij rugpijn. Later kregen we de raad om alleen aangepaste sporten zoals fietsen en zwemmen te doen. Vandaag luidt het dat we moeten gaan wandelen of  joggen! Hoe zit het nu precies? 

    De voorbije decennia heeft het fenomeen rugpijn heel wat van zijn geheimen prijsgegeven en zijn ook de oorzaken precies achterhaald. Meestal zit het probleem in de tussenwervelschijven die de rol van schokdemper en stabilisator spelen tussen de wervels van de wervelkolom. Gezonde tussenwervelschijven bestaan voor 90% uit water. Maar na verloop van tijd gaan ze soms uitdrogen, waardoor ze dunner en brozer worden. Soms scheuren ze zelfs. De pijn treedt op als het achterste deel van de wervelschijf wordt aangetast, want daar lopen de meeste zenuwen doorheen. Om de pijn te verlichten moeten we proberen om de druk op de wervelkolom te verminderen. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe moet dat?

    In liggende houding is de druk  rond 0,1 MegaPascal (MPa), of de patiënt nu op zijn rug ligt, op zijn buik, zijn zij, op een harde of op een zachte matras. Dat verandert er niets aan.

    In zittende houding stijgt de druk naar 0,55 MPa als de patiënt kaarsrecht zit en daalt hij naar 0,45 MPa als de patiënt tegen de rugleuning steunt.

     In rechtstaande houding stijgt  de druk naar 0,6 MPa en bij het vooroverbuigen zelfs naar 1,1 MPa.

    Maar bij het stappen daalt druk rond 0,53 en 0,65 MPa.

     Bij het lopen ligt de druk tussen 0,35 en 0,85.

    Er is dus geen enkele geldige reden om patiënten met rugklachten af te raden om te stappen of te  joggen. Men zegge het voort!

    Artikel gepubliceerd door Daulouède, Gilles Goetghebuer op17/05/2011 - 09:38

    Bronnen: (1) Nachemson A. The load on lumbar disks in different positions of the body. Clin Orthop 1966; 45: 107–22.

    (2) Hans–Joachim Wilke, PhD, New In Vivo Measurements of Pressures in the Intervertebral Disc in Daily Life SPINE Volume 24, Number 8, pp 755–762 1999


    04-09-2011, 00:00 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Een tekenbeet ?
    De teek zo snel mogelijk verwijderen.
    Maar er bestaat geen eensgezindheid over hoe men de ongewenste gast moet verwijderen.

    • Sommigen raden aan het rostrum (vooruitspringend gedeelte) van de teek, daar waar de teek zich voedt, met een scheermesje aan de huid af te snijden. Op die manier oefent men geen druk uit op het abdomen (buik) van het insect, dat vol bloed zit. Bij druk op het abdomen zouden de bacteriën (Borrelia) immers het lichaam van de patiënt kunnen binnenbrengen. Nadeel van de techniek: een gedeelte van het rostrum blijft in de huid zitten en moet dan bijv. met een pincet worden verwijderd.
    • Andere auteurs raden aan de teek te verdoven met in ether gedrenkte watten. Enkele minuten later kan de teek voorzichtig geheel uit de huid worden getrokken. U mag daarbij niet drukken op het lichaam van het insect!

    Wees steeds voorzichtig en ontsmet met 90° alcohol. Als u er niet gerust in bent, vraag raad aan uw huisarts of de arts van wacht. U moet daarvoor niet naar de spoedgevallendienst gaan! U bewaart de teek dan in een plastic zakje en raadpleegt een arts. De arts kan dan een preventieve behandeling instellen of een aanvullend bloedonderzoek aanvragen. Dat onderzoek kan gebeuren in de referentiecentra (de adressen vindt u onderaan het artikel). U moet zich het plezier van een mooie boswandeling niet ontzeggen als u daarna maar een beetje oplet. En daar bestaan meerdere redenen voor:

    • Een tekenbeet leidt niet steeds tot een infectie.
    • De ziekte evolueert gewoonlijk gunstig.
    • Er bestaat een efficiënte behandeling.

      Er bestaat een zeer efficiënte behandeling voor de ziekte van Lyme. Als de ziekte vroeg wordt vastgesteld, volstaan antibiotica gedurende enkele dagen om het probleem op te lossen. Als het probleem ernstiger is, is een andere behandeling noodzakelijk.

    Trek dus gerust uw wandelschoenen aan!

    Artikel gepubliceerd door op 09/06/2002 - 23:00
    Bijgewerkt door
    Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011 - 15:22

    Bronnen: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid - Louis Pasteur. 

    Clinique St Luc-UCL-Brussel Tel: 02/764.17.50 U.Z. Sint-Raphaël-KUL-Leuven Tel: 016/33.21.60

    28-08-2011, 19:15 Geschreven door Frans  
    Reageren (0)


    " 't betonnen kot"  =
        wandelen
                filosoferen
    vertellen     lachen
            luisteren
                    zwansen
        zingen
                    genieten
                in de natuur

    Archief per week
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 14/11-20/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 03/03-09/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!