Zoeken in blog

BBrutal
OOrderly
JJoyful
AAccurate
KKeen
OOld

Name / Username:

Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
Laatste commentaren
  • grootmoeders apotheek (Gilbert Van Oost)
        op grootmoeders apotheek....
  • Dubai Escorts (alisha jonwal)
        op foto trouw
  • he he (Lieve)
        op Olà
  • altijd leuk (Thea)
        op Olà
  • even terug ? (ani)
        op Olà
  • Goedemiddag (Dirk)
        op Olà
  • 5QShDGKPEe (3JbCKahvYd)
        op foto trouw
  • YlKU5OJqPq4E (Ybq7EG66pRZ)
        op FOTO LOGO ANTWERPEN
  • HTAyCDQA (XYwLsi9VV8)
        op Het loopt niet altijd zoals gepland ....
  • qI9mM8WJ (ZCVhBY2eB)
        op Het loopt niet altijd zoals gepland ....
  • hello hello hello - nice to see you, please visit again!
    hallo, olà, doei, bonjour, bedankt voor je bezoekje!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    NABORAM
  • Hier vind je informatie over borstkanker : website Antwerpen
  • een moeder aan de computer
  • dear son...
  • The good old days.

    Foto
    New Page 1

     

    this picture shows a line of little girls holding hands facing the immensity of ocean waves.
    Alone they might be washed away, but together they stand strong.
    Thank you each for holding my hand somewhere along the way when I was facing a wave of my own.
    I hope you will reach for my hand when your own wave threatens.

     All of us girls,

    Old and young,
    Near and far,
    Hold special memories of good times we've shared.
    We've had our share of hard times when our friends were there to make us feel better.
    We've shared...
    our hearts,
    our time,
    our secrets ,
    our fears,
    our hopes

    and our dreams.
    Let us never break the chain of friends!


    Mrs.Bo and Mr. Silver

    03-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nu even serieus ....








    Dit las ik tot mijn grote ergernis vandaag in de Gazet van Antwerpen 2.11.2007 blz 11

    'Dyslexie héb je niet, je kan het krijgen' Ewald Vervaet

    Bij sommige kinderen met dyslexie en dyscalculie had het nooit zo ver hoeven te komen als men het kind in zijn ontwikkelingsritme beter had gevolgd. Dwingen om sneller schoolrijp te worden kan catastrofale gevolgen hebben. Dat stelt de Nederlandse ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet.

    Vervaet vreest dat het Vlaamse onderwijssysteem niet de goede kant uitgaat. Ewald Vervaet is duidelijk: dyslexie en dyscalculie bestaan, maar hoeven niet de proporties aan te nemen die ze nu doen. Dat zegde hij op de Boekenbeurs, waar hij woensdag zijn tweede bestseller Naar school, psychologie van 3 tot 8 voorstelde.

    Dyslexie is een stoornis waarbij kinderen letters en woordbeelden gaan verwarren. De ‘b’ wordt een ‘p’, ‘mak’ wordt ‘kam’... Dyscalculie is hetzelfde, maar dan met cijfers.

    Pfffft... Elk jaar weer ligt er op de Boekenbeurs een boek over dyslexie van een of andere ‘deskundige’ .  Bij het lezen van de korte inhoud krijg ik al de kriebels.

    “Je hebt het niet – je kan het krijgen! “

    Sorry Ewald – dat is, om het op z’n vlaams te zeggen: dikke zever in pakskes !
    Het moet zijn : je hebt het of je hebt het niet.

    Dyslexie is een aangeboren handicap. Een aangeboren mini defectje in je hersenen met grote gevolgen vermits taal zo belangrijk is in onze cultuur.

    “Dwingen om sneller schoolrijp te worden kan catastrofale gevolgen hebben...”

    Kom zeg Ewald, welke ouder dwingt zijn kind om sneller schoolrijp te worden?
    In de laatste kleuterklas wordt in overleg met de kleuterjuf, de taakleerkracht en het CLB beslist of een kind schoolrijp is of niet en welke ouder of leerkracht weet in de laatste kleuterklas dat zijn/haar kind dyslectisch is?
    De meeste kinderen op die leeftijd kunnen nog niet lezen of schrijven.

    Er zal af en toe wel een klein genieke tussenzitten die al wel kan lezen en schrijven, maar een echte deskundige zal pas de diagnose dyslexie vaststellen rond het derde leerjaar.
    Vermoedens dat het kind dyslexie heeft kunnen er zijn vanaf het ogenblik dat het kind begint te lezen en te schrijven en het kind moet dan zeker al extra hulp krijgen van een taakleerkracht.

    Neem van mij aan dat het niet enkel het verwisselen is van een p met een d hoor,
    ‘poes’ verandert in ‘kat’ – sinaasappel in ‘appelsien’ enz.... was het maar zo simpel als een p-d foutje.

    Als er één deskundige is die weet waarover hij praat ivm met dyslexie dan is het wel Peter van Vugt, doctor in de Medische Wetenschappen.
    Zijn specialisatie is neurolinguïstiek, hij publiceert over neuropsychologische onderwerpen (aphasia, autism, dyscalculia, dyslexia, hallucinosis, hemispatial neglect, learning disabilities, migraine, tactile agnosia, temporal lobe epilepsy,...).

    Als licentiaat in de Romaanse filologie heeft hij ook onderwijservaring. Hij heeft ruime expertise als begeleider van nascholingen. Verder is hij lid van wetenschappelijke verenigingen en is hij adviseur bij verenigingen van ouders die kinderen hebben met leerstoornissen.
    Hij behaalde verschillende prijzen en ondersteuning voor wetenschappelijke projecten.

    http://www.ua.ac.be/

    Ik heb al twee keer, in de maand september, bij het begin van elk nieuw schooljaar,  in ‘lekentaal’ op mijn blog proberen uit te leggen wat dyslexie inhoudt.
    Als er iemand iets meer van wil weten dan kan je dit nog op mijn blog terugvinden.
    Verder vind je ook een link naar Sprankel, een vereniging voor ouders van normaalbegaafde kinderen met leermoeilijkheden.
    Ook daar kan je terecht voor goede, duidelijke, informatie dat voor leken verstaanbaar is.

    http://www.sprankel.be/

    Spijtig genoeg is de deskundige uitleg die men op het internet vindt altijd min of meer onbegrijpelijk omdat we als leek al de wetenschappelijke termen niet begrijpen.

    Hierna vind je een ‘ min of meer ‘ begrijpelijke definitie.

    DYSLEXIE

    1. Definitie.

    Jammer genoeg is er niet zoiets als dé definitie van dyslexie. Een definitie uit een rapport van de Commissie Dyslexie van de Gezondheidsraad (Nederland), die vrij algemeen aanvaard en gebruikt wordt, is de volgende::

    "er is sprake van dyslexie wanneer de automatisering van woordidentificatie (lezen) en/of schriftbeeldvorming (spellen) zich niet, dan wel zeer onvolledig of zeer moeizaam ontwikkelt".

    Van der Leij benadrukt daarbij de hardnekkigheid van de problemen in zijn definitie: "Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie (lezen) en/of schriftbeeldvorming (spellen)." (bron: "Lees- en spellingsproblemen: diagnostiek en interventie" , A.J.J.M. Ruijssenaars en R. Kleijnen, Leuven / Amersfoort, Acco, 1995)

    Belangrijk om te onthouden is dat dyslexie meestal samengaat met dysorthografie (in 90 tot 95% van de gevallen), vandaar wordt de en/of uit bovenstaande definities meestal gelezen als ‘en’.

    Van der Vugt heeft de definitie van Van der Leij iets uitvoeriger beschreven en ziet dyslexie als een cognitieve, specifieke, levenslange, op biologische wijze aan een individu gebonden stoornis die belet, binnen een gemiddelde termijn, tot het voldoende vlot automatiseren te komen van de teken-klank-koppelingen van elke aan te leren taal en die het noodzakelijk maakt terug te vallen op spontane en/of onderwezen compensatietechnieken. (uit: "Dyslexie - Wetenschappelijke afbakening" Peter van Vugt, Universiteit Antwerpen. Bron: "Eerste hulp bij Leerstoornissen" van VZW Die-'s-lekti-kus)

    Wanneer we bovenstaande informatie wat uiteenrafelen, krijgen we het volgende:

    - cognitief probleem: niet de waarneming is gestoord, maar wel de verdere verwerking

    - specifiek: de stoornis doet zich voor in een veld van nauw verwante vaardigheden, de intelligentie is zeker niet aangetast of niet bedreigd door de stoornis (i.t.t. ontwikkelingsstoornissen). Onder impuls van Dumont werd IQ heel lang als belangrijk diagnose-criterium voor dyslexie beschouwd. Nu wordt dyslexie zowel beschreven voor laag normaal begaafde kinderen (bijv. IQ 85) als hoogbegaafde kinderen (bijv. IQ 126).

    - Blijvend karakter: de kernstoornis verdwijnt niet; men mag dus niet elk moeizaam lezend kind dyslectisch noemen!

    - Individu-gebonden: grote variatie in ernst van dyslexie, veel subvormen, geen typische fouten, gevoelstoestand beïnvloedt frequentie en intensiteit van de symptomen ook sterk en elke dyslecticus reageert op zijn manier op de stoornis.

    - Biologische gronden: neurofysiologische en neuro-anatomische achtergronden (door de jaren heen evolutie van nadruk op visuele perceptie en oogmotoriek naar hemisfeerdominantie (talig / niet-talig), en heden naar verschillen in intra-hemisferische structuren tot erfelijkheid).

    - Binnen een gemiddelde termijn: daarom kan men moeilijk van dyslexie spreken voor de leeftijd van 8 à 9 jaar.

    - Voldoende vlot automatiseren: er zijn op elk leeftijdsniveau gradaties in de beheersing van de klank / teken - koppelingen ; de vraag hoe men zwakke lezers van dyslectici onderscheidt, zorgde al vaak voor discussies.

    - Klank-teken-koppelingen: het moet benadrukt worden dat dit het essentiële kenmerk is, er is immers vaak comorbiditeit, waardoor de grenzen van dyslexie vaak vervagen (bijv. taalstoornis).

    - Elke aan te leren taal: de dyslecticus wordt bij het aanleren van een tweede taal geconfronteerd met hetzelfde frustrerende proces als toen hij de basisregels van zijn moedertaal onder de knie probeerde te krijgen.

    2. Aanpak.

    STICORDI: STImuleren, COmpenseren, Remediëren en DIspenseren.

    Aanpak van het leesprobleem zelf:

    - Remediëren: de problemen verhelpen door die aspecten van het lezen, die de leerling slecht of matig beheerst verder te ontwikkelen (bijv. auditieve deelvaardigheden trainen, grafeem – foneemkoppeling, al dan niet computerondersteund).

    - Compenseren: men gaat uit van de sterke kanten aan de leesvaardigheid van de leerling en probeert door middel van de verdere ontwikkeling daarvan de leesvaardigheid van de leerling te verbeteren (bijv.: een spellende lezer kan meestal heel goed auditief synthetiseren: men kan deze vaardigheid benutten en het synthetiseren van grotere woorddelen (klankgroepen) trainen ifv. van het stimuleren van de directe woordherkenning).

    Indirecte aanpak (neveneffecten van het leesprobleem beperken):

    - Stimuleren: het bevorderen van de leesmotivatie en het vergroten van de motivatie voor het leren door te werken aan het leergedrag en de werk- en studiehouding van de leerling (bijv. via zelfinstructietraining: "leren leren").

    - Dispenseren: maatregelen nemen, die het mogelijk maken om activiteiten, waarbij lezen een rol speelt op een andere manier vorm te geven, te vermijden en/of te vergemakkelijken. (Bijv. mondeling examen ipv. schriftelijk, meer tijd geven voor examens, aangepaste dictees, geen punten aftrekken voor spellingsfouten in andere opdrachten, het gebruik van compenserende software toelaten, ...)

    Bron : http://www.sensotec.be/dyslexie/algemeen.htm



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (10)

    04-11-2007
    @ Titi
    Ach...na al die jaren strijd is mijne fut er wat uit Titi. 
    Ik heb er destijds al zoveel energie in gestoken en naar zoveel dag- en weekbladen en scholen en universiteiten en God weet wie geschreven,  dat ik de tel kwijt ben.
    Als er nu één bomma of bompa iets uit kan leren en het kan doorgeven aan hun kind of kleinkind dan ben ik gelukkig.

    04-11-2007 om 21:46 geschreven door bojako


    Mijn gedacht...

     dat uitgerekend jij uit je vel springt, Jackie. Ook ik krijg de krampen bij het lezen van dergelijke wetenschappelijke spitsvondigheden. Door jouw blog heeft een stoornis die mij niet zo bekend voorkwam -want ik ken vrijwel niemand die eraan lijdt- mij een bijzonder duidelijk inzicht gegeven. Het grote probleem met mensen zoals ik, die onbekend zijn met de symptomen en problematiek, is het feit dat zij dergelijke berichten gestoeld op wetenschappelijke (?) basis allicht als ontvankelijk gaan beschouwen en daardoor een totaal ander beeld krijgen van dyslexia.<br>

    Waarom trek je  niet aan de bel bij het betrokken dagblad? Het gaat hier weeral om een of andere freelance suskewiet of tuttebel die en vitesse een verplichte bijdrage diende af te leveren. Toen Rik hoofdredacteur was gold als vuistregel Check en doublecheck, triplecheck indien nodig. Waar er  pros zijn, zijn er contras, laten horen, mannen. <br>

    <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Vandaar dat ik bijzonder in mijn nopjes was met De Zevende Dag zojuist. De uit het lichaamtreding of near to death experience werd belicht. Eerst een man die wegens hartstilstand het fenomeen had meegemaakt en van overtuigd agnost daardoor diepchristelijk is geworden en dan de merkwaardige patëntervaring van een neuroloog, tijdens het inbrengen van een hersenstimulator om oorsuizingen tegen te gaan. Waardoor hij meteen brandhout maakte met de goedgelovigheid aan hel licht en lange tunnels. Trouwens ons beider vriend heeft ons maanden geleden in deze zin een en ander wetenschappelijk uit de doeken gedaan.<br>

     

    Een ervaringsdeskundige zoals jij mag het niet nemen dat de GVA verwarring sticht bij de modale lezer die niet aan den lijve met het probleem geconfronteerd werden Van mij zouden ze het rap op hun boterham krijgen. Trouwens zoals jij kan schrijven, Jack. Goed op je blogje kan je je ongenoegen kwijt. De honderden gezinnen die met een dyslexie-patiënt zitten lezen dit niet. Herinner je de heibel en het verdriet ontstaan bij personen met autistische neigingen ( van licht tot heel zwaar) door de uitspraken van de verdedigers van Van Themsche. Nu wordt door een mediageile polderproleet  jouw zoon en duizenden anderen hetzelfde ergens aangedaan. Pik dit niet  en eis je recht op antwoord op. Je hebt verdorie jarenlang de benen van onder je lijf gelopen om begrip af te dwingen, om kinderen bij te staan, een keertje kan er toch nog af zeker. Come on, nana, vlieg erin!

    04-11-2007 om 14:03 geschreven door Titipoes


    ..
    En als er nu iemand is die er veel over weet ben jij het wel he Bijouke! Dat heb je met die 'betweters'hebben nog nooit gehoord van ,spreken is zilver,zwijgen is goud! Dikke kus voor jou en de Zilveren!

    04-11-2007 om 12:45 geschreven door hotlips


    Ergenissen
    Dag bojako, inderdaad ergelijk dat iemand een boek schrijft, en volkomen de plank mis slaat. Wat met ouders die het boek kopen en misleid worden ? Is het voor het geld dat sommige het doen, heb het het raden naar, en het bewuste artikel niet gelezen, maar dat de de krant zoiets publiceert, zou men de verantwoordelijkheid moeten hebben om er experts te raadplegen, nu komt het over als bladvulling. Een krant is tenslotte geen sensatieblad, laat dat maar over aan de magazine's. Een krant is er voor te informeren , zo eerlijk mogelijk. Goed dat je zoveel informatie doorgeeft, spijtig dat je er maar weinig mensen mee bereikt, al wordt je blog druk bezocht.
    Groeten P.B.

    04-11-2007 om 07:31 geschreven door peeters robert


    03-11-2007
    ..
    Komt hier weer zo'n specialist terzake. Waar haalt de man het uit. Jij hebt er wel je werk van gemaakt zeg, maar gelijk heb je. Onze kleinzoon heeft het ook in een lichte vorm. Maar wat is licht. Het is wel degelijk een handicap voor hem en hij tilt er zwaar aan. Gelukkig houdt de school rekening met het probleem. Knuffel en laat die man maar zwetsen.

    03-11-2007 om 16:53 geschreven door Ludovikus


    wandeling
    Wandelgroetjes uit Berchem



    hihift3.gif

    03-11-2007 om 13:33 geschreven door poepeloere


    Bravo!
    ...Voor de manier waarop jij al bijna dertig jaar onvermoeibaar op de barricaden staat voor wat begrip t.a.v. dyslexie betreft!
    Het stopt nooit voor de getroffenen, maar voor jou duidelijk ook niet, echt chapeau hoor schattebol!
    dikke kus,

    03-11-2007 om 11:09 geschreven door paz


    *
    Ik verwonder mij niks dat jij het op je seskes krijgt van al die would be ervaringsdeskundigen die van aan de zijlijn toekijken. Er zijn zo wel meer van die betweters die menen te moeten vertellen hoe het moet of is en het probleem zelf nooit hebben ervaren. Spijtig dat ze daar ook nog eens vellen papier aan verknoeien.

    03-11-2007 om 08:44 geschreven door huismusje/troubadoerke


    ...

    Nou Bo, dat artikel over dyslexie heeft jou heel wat slapeloze uren gebracht en ik vind het knap van je dat je op een tijdstip dat de meeste van ons toch slapen zo'n goed stuk op je blog heb gezet.
    Hopelijk leest de schrijver van het artikel waar jij je aan stoorde het eens goed en trekt daar zijn lering uit.
    Fijn weekend en bedankt dat je mij in elk geval weer wat wijzer hebt gemaakt.

    03-11-2007 om 08:28 geschreven door thea


    Minder serieus......
    .....maar wel gemeend. Ik ben even binnengehuppeld op je mooie blog en heb er van genoten. Ik kom zeker nog een keertje weer. Groetjes van

    001zn5.gif

    03-11-2007 om 08:27 geschreven door Huppeltrien




    Inhoud blog
  • Olà
  • een kat op een hete tinnen dak ...
  • lalalalala....die mooie zomer ....
  • to blog or not to blog ...
  • warm en koud en besparingen ...
  • het moet niet altijd serieus zijn .... :-D
  • een stadje doen ...
  • nooit gedacht dat ik zo iets zou posten ...
  • Op verzoek van veel vrienden hervat ik mijn blog …
  • eventje terug ...

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    100%
    150%
    200%
    LOEP


    Foto

    kleinzoon 1


    Foto

    kleinzoon 2
    Foto

    kleindochter
    Foto

    kleinzoon 3


    Foto

    kleinzoon 4


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fietsmakkers
    blog.seniorennet.be/fietsma
    Startpagina !

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • HUISMUSJE 1

  • Zoeken met Google




    Archief per maand
  • 01-2017
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 12-2005
  • 11--0001

    ik zou niet nee zeggen indien ze het moesten vragen...
    maar ze vragen het niet......

    I wouldn't say no if they asked me....
    but they don't ask me.....


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • voor info over dyslexie moet je bij sprankel zijn!

  • Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • of voor nederland bij Balans


  • Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • kING OF THE CASTLE

  • Je zet bij 'King of the castle ' wel best eerst mijn blogmuziekje af en wacht even tot het bestand gedownload is...de tekst is bangelijk.
    Before you open this link, turn off my blog music at the top right!
    Wait until it opens...listen to what he sings - it's worth it!


    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!