Inhoud blog
  • PAARDENMEST - BOKASHI toepassen op het GAZON
  • PAARDENMEST-BOKASHI in de GROENTUIN;
  • PAARDENMEST "BOKASHI "in de praktijk "
  • PAARDENMEST "BOKASHI" - vanuit de " ECO STAL"
  • VULKAMIN-OERGESTEENTE
  • KLEIMINERALEN
  • ZEESCHELPENKALK
  • EM EFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN
  • Paardenmest bokashi : de goede verhouding!
  • De bodemgesteldheid van onze gronden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ECOLOGISCH VERANTWOORDE BODEMVERBETERAAR
    UW ECOLOGISCHE VOETAFDRUK
    Ondek de wereld van de Effectieve Micro-organismen. Uw moestuin de basis van uw gezondheid. Fermentatie van organisch materiaal, een wereld van verschil. Grasperken, siertuinen en borders schitteren door éénvoudige toepassing van het Bokashi principe.
    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EM EFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN

    Effectieve micro-organismen (EM)

     

    Samenstelling van Effectieve Micro-organismen (EM)

    EM is een product ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa verbonden aan de Ryukyus Universiteit

    in Japan.

    EM bestaat uit verschillende soorten micro-organismen bestaande uit 5 groepen en 10

    geslachten en 80 species.

    Groepen:                                                  Geslachten:

    Melkzuur bacteriën                                    Streptomyces albus albus

    Fotosynthetiserende bacteriën                  Rhodopseudomonas sphaeroides

    Gisten                                                        Lactobacillus plantarum

    Actinomyceten                                           Propionibacterium freudenreichii

    Schimmels                                                 Streptococcus spp.

                                                                      Aspergillus oryzae

                                                                      Mucor hiemalis

                                                                      Saccharomyces cerivisiae

                                                                      Candida utilis

     

    Werking Effectieve Micro-organismen

    EM-technologie heeft twee belangrijke werkingsprincipes

    1. Het fermentatie principe.

    2. Het dominantie principe.

    1.Het fermentatie principe

    Organisch materiaal wordt in de natuur omgevormd nadat het is afgestorven. Deze afbraak van

    organisch materiaal gebeurt in de natuur op drie manieren. Deze manieren zijn:

    a) Verbranden

    b) Verrotten

    c) Fermenteren.

        Bij verbranden gaat er veel warmte verloren en blijven er uiteindelijk alleen anorganische elementen

    over (as). Deze methode van omvormen kost veel energie (warmte) en er blijft een

    geconcentreerde elementen massa achter welke schadelijk is voor het directe milieu.

    Het verbrandingsprincipe is erg schadelijk voor het natuurlijk evenwicht.

       Bij verrotten wordt het organisch materiaal omgevormd door micro-organismen volgens het rottingsprincipe.

    Dit rottingsmechanisme gaat meestal gepaard met warmte ontwikkeling en vorming

    van rottingsstoffen welke voor zoogdieren en planten meestal schadelijk zijn. Deze rottingsstoffen

    zijn echter voor rottingsbacteriën onschadelijk zodat zij zich ongestoord kunnen

    vermeerderen.

       Bij fermenteren worden organische materialen meestal in een anaëroob (zuurstofarm) milieu

    omgezet in gefermenteerd voedend materiaal. Fermentatie geschiedt bij een lage temperatuur

    en de bij fermentatie ontstane producten hebben een positief effect op de kringloop van de

    mens, plant en dier. Er is zeer weinig tot geen verlies terwijl de stoffen welke bij fermentatie vrij

    zijn gekomen stimulerend werken bij mens, plant en dier. Dit zijn de z.g. pro-biotica. Deze stoffen vinden we o.a. in fermentatie producten als wijn, zuurkool, bier, tofoe etc.

    Rotting en fermenteren zijn concurrenten van elkaar als het om organisch materiaal gaat. Bij

    beide micro-organismen gemeenschappen gaat het om voedsel. Rottingsmicro-organismen kunnen

    slecht in de afscheidingsproducten van fermenterende micro-organismen leven en omgekeerd.

    Zo beschermen beide groepen als het ware hun eigen milieu.

    Het zal duidelijk zijn dat het in ons eigen belang is om de fermenterende micro-organsimen de

    omzetting van organisch materiaal voor ons te laten verzorgen. We verliezen zo weinig tot geen

    energie en er worden voor ons en ons milieu gunstige bijproducten gevormd de z.g. pro-biotica.

     

    2. Het dominantie principe

    Het dominantie principe werkt als volgt. Algemeen komen 3 soorten micro-organismen voor:

    • de afbrekende

    • de opportunisten (volgelingen)

    • de opbouwende

    De opportunisten zijn de grootste groep. Zij volgen die groep die in het systeem overheersend

    zijn. Indien dus de afbrekende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten

    deze processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de afbraak overheerst. Indien de

    opbouwende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten de opbouwende

    processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de opbouw overheerst. Welke soort van

    micro-organismen gaat overheersen hangt af van het milieu waarin zij leven.

    In de huidige tuinbouw creëren we door het overmatige gebruik van, kunstmeststoffen en chemische

    bestrijdingsmiddelen een milieu waarin de afbrekende micro-organismen gaan overheersen

    waardoor allerlei ziekten zich kunnen blijven ontwikkelen.

     

    Toepassingen Effectieve Micro-organismen

    Met behulp van EM kunnen nog andere voor de land- en tuinbouw waardevolle producten worden

    gemaakt, te weten: EM-A (geactiveerde EM-1), en in onze toepassing “Paardenmest Bokashi “ (gefermenteerd organisch materiaal). Deze producten zijn zeer effectief voor een gezonde plantengroei.

     

    Bokashi

    Samenstelling

    Bokashi bestaat uit een mengsel van minimaal drie organische materialen, die met behulp van

    EM worden gefermenteerd. De organische middelen worden zonder zuurstof (anaëroob) verpakt

    zo kan er een fermentatieproces plaatsvinden waarbij vele stofwisselingsproducten van

    micro-organismen worden gevormd. Alle organische (rest)stoffen kunnen worden gebruikt voor

    deze fermentatie. Net als bij zuurkool behoudt de Bokashi zijn voedingswaarde door de fermentatie.

    Zie hier in voorgaande blog i.v.b.m. de samenstelling van de paardenmest Bokashi.

    De hoeveelheid water hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen. Het drogestofgehalte

    mag niet hoger zijn dan 35 %. Dit is als volgt te controleren, wanneer men de kant

    en klare Bokashi in de hand samenknijpt, mag deze kluit niet uiteen vallen en er mag geen vocht

    uit sijpelen.

    Werking van Bokashi

    Bokashi is een voedingsbron voor de in de bodem te enten micro-organismen. Het is de bedoeling

    dat deze zich definitief in de bodem kunnen vestigen, zich vermeerderen en daardoor domineren

    over de aanwezige ongewenste micro-organismen. De neutrale groep micro-organismen

    die in een ziekteverwekkende bodem de zijde kozen van de tot dan toe overheersende ongewenste

    micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de EM effectieve en nuttige micro-organismen.

    Op deze wijze wordt een ziekteverwekkende bodem een ziekteonderdrukkende bodem.

    De positieve micro-organismen produceren bovendien uit de Bokashi waardevolle voedingsstoffen

    voor het gewas, waaronder bioactieve stoffen, zoals natuurlijke plantstimulerende stoffen,

    vitaminen, en aminozuren. Deze symbiose, het samenleven tussen plant en bodemflora, is het

    meest natuurlijke proces in een bodem. De land- en tuinbouw kan op geen enkele andere

    manier, meer profijt uit de bodem halen.

     

    In een volgende blog kan u meer info verwachten betreffende de andere toegevoegde natuurlijke stoffen.

     

    Tot dan!

     

    Horsepartnership.w

    30-01-2012 om 00:00 geschreven door horsepartnership.w

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Bodemkundige informatie
    >> Reageer (0)
    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenmest bokashi : de goede verhouding!

    ECOLOGISCH VERANTWOORDE ORGANISCHE GRONDVERBETERAAR.

    Bokashi van paardenmest.

    • Waarom bokashi

    Bokashi is Japans voor gefermenteerd organisch materiaal, in dit geval bedoeld om de bodem organisch / met koolstof te bemesten.

    Naast koolstof bevat bokashi ook een breed spectrum aan allerlei bio-actieve stoffen welke de biologie van de bodem op een positieve manier ondersteunen.

    De oorzaak van het teruglopen van de kwaliteit van de bodem is het gebrek aan bemesting met koolstof / organisch materiaal.

    Besef bv dat kunstmest geheel niet, en drijfmest slechts een zeer gering deel koolstof (C) bevatten en meer stikstof (N) bevatten.

    Een goede mest heeft een verhouding van 20 x zoveel koolstof als stikstof , een bokashi gemaakt van hoofdzakelijk paardenmest en wat ander organisch heeft precies deze verhoudingen.

    Een product van zeer grote waarde dus als we land hebben.

    Composteren versus bokashi

    Door in plaats van de mest compost (aeroob = met zuurstof) te maken kunnen we er ook bokashi van maken (anaeroob = zonder zuurstof). Geen verrotting in de hoop, maar vergisting.

    Het voordeel t.o.v. composteren is dat er geen verhoging van temperatuur optreedt waardoor meer energie in het product behouden blijft voor straks op het land.

    De gassen die ontstaan kunnen niet vervluchtigen en worden weer binnen het fermentatie proces gebruikt. Dit is een directe verbetering van onze ecologisch voetafdruk op deze planeet.

    Daarmee neemt ook het volume vrijwel niet af waardoor we meer volume aan organische stof t.o.v. van compost overhouden. De structuur van het gebruikte materiaal zal minder afgebroken worden als in een compost verwerking, daarom gaan we het toegevoegde materiaal al zo klein ( fijn ) als mogelijk in de kuil brengen.

    Paardenmest is bij uitstek zeer geschikt om bokashi van te maken omdat het net als goede bokashi 30 a 50 % droge stof bevat.

    • De ingrediënten, samenstelling en verhoudingen

    Een fermentatiekuil wordt opgebouwd uit diverse materialen onder te verdelen in

    Koolstofhoudend materiaal (C) ook wel bruin materiaal genoemd

    Stikstof houdend materiaal (N) ook wel groenmateriaal genoemd

    Voorbeelden van sterk koolstofhoudend materiaal (C) zijn: bladgroen, bladeren en diverse stro soorten.

    Voorbeelden van sterk stikstofhoudend materiaal (N) zijn: groente en fruit afval, verse mest, vers gemaaid gras, ander groenafval uit tuin en bloemisterij.

    De verhouding waarin C en N gemengd moeten worden zit tussen de 20 á 30 delen koolstof (C) op 1 deel Stikstof (N). (deze verhoudingen zijn per methode verschillend)

    C/N verhoudingen in fermenteerbaar materiaal

    • Vers zaagsel 511:1
    • Stro 128:1
    • Boomblad 40:1
    • Paardenmest 30:1 -> door vergistingsprocedure tot uitstekende duurzame grondverbeteraar.
    • Keukenafval 16:1
    • Gras 12:1
    • Groenafval 7:1

    Wij als horsepartnership.w hebben hier als logische keuze de paardenmest als basis organische stof gekozen.

    Vanuit het ecologisch stalbeheer beginnen we eigenlijk al aan de grondslag van de bokashi te werken.

    Het stalbed wordt rijkelijk voorzien van stro, dat de bokashi ten goede komt en versterkt, als sterk koolstofhoudend materiaal. Het stro is altijd reeds kort gehakselt, ongeveer 4 à 5 cm. Tarwe-gerste-en koolzaadstro komen hiervoor in aanmerking.

    Vervolgens worden dagelijks en in een juiste dosering natuurlijke basis grondstoffen aan het strobed toegevoegd.

    Vooreerst kleimineralen en vulkaan of oergesteente( in poedervorm).

    Dan gaan we het strobed dagelijks enten ( bevochtigen ) met EM, zijnde effectieve micro-organisme. We zullen de eigenschappen en het nut van deze toevoegingen en de volgende blog’s artikelen , verder omschrijven en toelichten .

    Deze toevoeging geven al een direct voordeel aan het stalklimaat. Volledige onderdrukking van amoniakgeuren, geen stank in de stal, geen vluchtige stikstof afgifte, binding van de stikstof met het organisch materiaal. Duidelijk vermindering van vliegen in de stal.

    Dagelijks worden de mestbollen uit de stal weggenomen en op de hoop gezet tot ongeveer één ton is bereikt. Vervolgens gaan we deze organisch stof terug mengen met de bovengenoemde natuurlijke grondstoffen. Dus om tot de juiste mengverhouding te komen voegen we terug kleimineralen , vulkaangesteente en nu ook zeeschelpenkalk toe. Opnieuw gaan we dit volume besproeien met de bijzondere EM of effectieve micro-organismen.

    Vanaf nu hebben we de perfecte basis om het fermentatie proces te doen slagen.

    Het gehele volume wordt op een kuil gezet en volledig luchtdicht afgedekt.

    Na minimum 7 weken is er reeds door het fermentie- of vergistingsproces , onder anaerobe omstandigheden een bruikbare paardenmest bokashi ontstaan.

    Het eindproduct is een 1e kwaliteit organische compost.

    Paardenmest bokashi voor bodemverbetering

    Bokashi op basis van paardenmest om de bodem te herstellen en planten en groenten van waardevolle voedingstoffen te voorzien.

    Ondersteunt een goede oppervlakte bevorderd het microbiële leven en humusontwikkeling in de bodem.

    Daarnaast draagt de Bokashi bij aan luchtigheid, verbeterd afwatering en resistentie bij droogte.

    Gebruik 500 gram per m2 per jaar.

    In onze toepassing gebruiken we de bokashi van paardenmest in een kringloop systeem op de paardenweides, in onze moestuin, op het gazon , aan hagen, sierheesters en bomen. Uiteindelijk produceren de paarden nog meer mest, dan ik persoonlijk nodig heb op jaarbasis voor eigen gebruik. Bedoeling is om het overschot ter beschikking te stellen aan de particuliere tuinliefhebber. ( tegen kostprijs). Ik zal dit later via een advertensie op seniorennet kenbaar maken.

    Tot daar deze toelichting.

    Groeten,

    Horsepartnership.w

    26-01-2012 om 00:00 geschreven door horsepartnership.w

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Bodemkundige informatie
    >> Reageer (0)
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bodemgesteldheid van onze gronden

    Een verhaal dat onze landbouwers reeds kennen, maar ook voor onze moes-en siertuinen van toepassing is.

    Geregeld duiken alarmerende berichten op over het koolstofgehalte van de Vlaamse akkers. Landbouwer, maar ook hobby tuiniers moeten wel alert zijn en op tijd maatregelen nemen. Een te laag koolstofgehalte opkrikken is immers een werk van jaren.

    De organische grondtoestand van de landbouwgrond  of in onze moestuin – ook wel uitgedrukt als gehalte koolstof in de grond – bepaalt voor een groot deel de vruchtbaarheid en de bodemstructuur van de grond. Het organisch materiaal in de bodem breekt jaar na jaar af, dit door de gewassen die we oogsten, maar het is ook een automatisch proces. Om het koolstofgehalte op peil te houden, moet er dus elk jaar voldoende organisch materiaal worden aangevoerd, in de vorm van oogstresten, groenbemesters, organische meststoffen of bodemverbeteraars. 

    Opbrengst in gevaar.

    Geregeld verschijnen er doemberichten over het koolstofgehalte van de Vlaamse landbouwgrond, dat dramatisch aan het dalen zou zijn. Vanaf eind jaren negentig is er inderdaad een globale daling van het organische stofgehalte van de landbouwgronden. Steeds meer percelen komen de laatste tien jaar beneden de optimale toestand te liggen. Op een kleine 10% van de gronden is het echt zodanig laag dat er sprake kan zijn van opbrengstverliezen.’

    De daling van het koolstofgehalte heeft verschillende oorzaken. Zo wordt als gevolg van de strengere mestwetgeving al ruim een decennium minder stabiele organische stof uit dierlijke mest aangevoerd. De recente metingen van het nitraatresidu doen daar nog een schepje bovenop. Voorts heeft het veelvuldig bekalken, omwille van te lage pH, een rol gespeeld. Bekalken bevordert immers de mineralisatie en dus de afbraak van organische stof. Ook de intensievere teeltrotaties, bijvoorbeeld van groenten, zorgen voor een intensievere afbraak van de organische stof, net als monoculturen waarbij er weinig oogstresten achterblijven. Stro dat niet meer op het land achterblijft, dieper ploegen, het veranderende klimaat, de zure regen, het scheuren van weilanden: het heeft allemaal een negatieve invloed op de evolutie van het koolstofgehalte. Maar ook het veelvuldig gebruik van chemische meststoffen.

    Mix van maatregelen

    De afbraak van organische stof compenseren kan aan de hand van een mix van maatregelen. Oogstresten inwerken is effectief, maar ook groenbemesters opnemen in het teeltplan en organische bemesting zijn goede manieren om stabiele organische stof aan te brengen. ‘We moeten ook meer nadenken over onze teeltrotatie.  Op enkele jaren tijd kun je het koolstofgehalte echter niet fundamenteel doen stijgen. Zelfs met een goeie maatregelenmix blijft het een werk van lange adem, dat je beter aanvat voor de problemen voelbaar worden.

    Het koolstofgehalte is bepalend voor de conditie van een akker. Het heeft een enorme invloed op alle bodemprocessen. Voldoende organische stof bevordert de bodem-structuur, waardoor de bodem meer weerstand kan bieden tegen druk en dus minder snel verschuift. De erosie-gevoeligheid en de kans op verslemping nemen af. Voorts verbetert organische stof de vochthuishouding: regenwater infiltreert sneller in de bodem en tegelijk houdt de bodem het water ook beter vast. Ook wordt de grond beter doorluchtbaar waardoor het bodemleven wordt gestimuleerd. Allemaal zaken die je teelt ten goede komen.

    We nemen dit vehaal mee naar het fermentatieproces om de ideale bodemverbeteraar samen te stellen.

    horsepartnership.w

    Tot later

    19-01-2012 om 00:00 geschreven door horsepartnership.w

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Bodemkundige informatie
    >> Reageer (0)
    17-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste kennismaking met tuin/natuur bloggers.
    Beste bezoekers,

    Als paardenliefhebber zijn wij hobbymatig een groot deel van onze vrije tijd bezig met dit edele dier.
    Vanuit een visie om het bezig zijn met paarden ook een beetje positief te bekijken in functie van de natuur, zijn we een jaartje geleden in contact gekomen met het eco- stal en weidebeheer. Dit impliceert dat wat het paard aan mest geeft, via een zeer effectief kringloopsysteem terug op de graasweide terecht komt.
    Het komt er op neer dat het stro-bed in de stal reeds toevoeging krijgt van zeer belangrijke natuurlijke basisstoffen, en samen met het dagelijks enten met effectieve micro-organismen, een organisch materiaal ontstaat dat de grondslag vormt voor een doorgedreven fermentatieprocedure. Niet alleen de voordelen voor het welzijn van de paarden in de stal en de uiteindelijke "ecologisch verantwoorde bodemverbeteraar, die na een 7 tal weken onder luchtvrije omstandigheden, als unieke Bokashi herboren is, maken deze werkwijze de moeite waard om vol te houden.

    In deze blog wens ik u te informeren over deze fermentatie methode.

    Tot later

    / horsepartnership.w


    17-01-2012 om 14:50 geschreven door horsepartnership.w

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Algemene informatie
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/bokashi

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    17-01-2012 om 12:51 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    BODEMGESTELD IS IN DE LAATSTE 50 JAREN STERK ACHTERUIT GEGAAN !!
    Ideale KOOLSTOF(C) / STIKSTOF (N)verhouding
    Effectieve micro-organismen (EM)
    ZEESCHELPENKALK
    KLEIMINERALEN
    VULKAMIN - OERGESTEENTE

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!