Foto
BOR speelt gastheer op zijn blog voor de verhalen van zijn oude vriend DOLER en diens zwerftocht door het leven. 
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
't STROTJEN...
of de weg door het leven van Bor de wolf en zijn vriend Doler de zwerver.
24-02-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROFEET

Hoevelen in het westen weten wie Mohammed was? 
Voor wie het interesseert de feiten. Allah en de profeet mogen niet afgebeeld worden daarom is de naam van Mohammed enkel in kunstzinnige kalligrafieën te zien.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mohammed heeft volgens moslims de politiek-religieuze ideologie die islam heet geherïntroduceerd en wordt gezien als de laatste profeet. Hij werd in het Jaar van de Olifant, waarschijnlijk 571 in Mekka (in het huidige Saoedi-Arabië) geboren en stierf in 632 in Medina. Mohammed was tevens degene aan wie het voor moslims heilige boek de koran geopenbaard werd door God.

De jeugd en jonge jaren van Mohammed

Mohammed kwam uit een arme tak van de machtige Arabische stam van de Koeraisj. Op zesjarige leeftijd werd Mohammed wees. Zijn vader Abdallah stierf kort voor Mohammeds geboorte en zijn moeder Aminah bint Wahab overleed toen hij zes was. Tot zijn achtste was hij bij zijn grootvader in huis, maar toen die stierf werd zijn opvoeding voortgezet door zijn oom, Aboe Talib.

Veelgodendom en geestenverering tekenden de Arabische wereld, toen Mohammed opgroeide. Mekka was in die tijd een belangrijk knooppunt voor de handel. Handelaars en andere reizigers namen hun geloven en godsbeelden mee en vele daarvan werden in Mekka neergezet, vooral rond de Ka'aba (heiligdom dat een zwarte meteoriet bevat die door de engel Gabriel (Gjibril) aan Abraham werd gegeven). De Ka'aba was in de tijd van Mohammed een universeel religieus bouwwerk waar 360 goden werden aanbeden. De Koeraisj waren vanouds de beheerders van de Ka'aba en dat legde deze stam geen windeieren. Mohammed groeide op in de stad, maar ontmoette voldoende rondreizende bedoeïenen en kooplieden uit allerlei windstreken om iets meer te weten te komen van deze geloven en bijgeloven. Zo nam zijn oom hem ten minste een keer mee naar Syrië.

Toen hij 25 jaar oud was, trouwde Mohammed met zijn werkgeefster, de vermoedelijk vijftien jaar oudere Khadija, een rijke koopmansweduwe. Een van de bijnamen die Mekkanen aan hem gaven was al-Amîn, de betrouwbare.

Mohammed als profeet

Op zijn 40ste trok hij zich in de maand Ramadan terug in een grot van de berg Hirâ in de buurt van Mekka, om te mediteren. Hier heeft volgens moslims de Djibril tot hem gesproken. Soera 96:1-5 vormt het begin van die openbaringen, die 22 jaar zouden aanhouden, tot zijn dood in 632. De verzameling van de openbaringen vormt de Koran.

In een tijd waarin de Arabische maatschappij werd getekend door voortdurende stammenoorlogen waren Mohammeds ideeën van door monotheïsme geïnspireerde eenheid revolutionair. Hij verkondigde dat God zich al eerder tot andere volken had gericht, maar dat nu voor het eerst een openbaring in het Arabisch, voor de Arabieren werd gedaan. Er verzamelden zich volgelingen om hem, maar met zijn kritiek op de hebzucht die volgens hem het sociale leven in Mekka tekende, maakte hij ook vijanden. De oemma, zoals de gemeenschap rondom Mohammed werd genoemd, werd uiteindelijk door de andere Mekkanen geboycot en zelfs vervolgd. Ze zagen zich gedwongen om een eigen leefgemeenschap te stichten in de stad Jitrab, die tegenwoordig Medina wordt genoemd. Deze hidjra (migratie) vond plaats in het jaar 622 en vormt het begin van de islamitische jaartelling, die dan ook in het Latijn Anno Hegirae (AH) wordt genoemd.

Vanuit Medina voerde de oemma diverse oorlogen tegen hun Mekkaanse vijanden. In 630 werd de strijd in hun voordeel beslist en werd Mohammed breed erkend als de leider van alle Arabieren.

Mohammed was onder zijn volgelingen geliefd om zijn liefdadigheid en openhartigheid. Zo gaf hij zijn volgelingen een deel van de oorlogsbuit, het grootste deel behoorde tot Allah. Door deze daden werd hij erg geliefd.

Hij heeft verschillende oorlogen gevoerd. Deze oorlogen zijn niet gevoerd om de islam te verspreiden. 'Er is geen dwang in de godsdienst' zegt de koran (2:256), waarmee bedoeld wordt dat er geen gedwongen bekering plaats mag vinden.

Na Khadija's dood nam hij nog 3 vrouwen, waaronder als laatste Aïsja, de volgens de hadith van Boechari negen jaar oude dochter van Aboe Bakr. De verloving met Aïsja werd reeds op 6-jarige leeftijd beslecht. Mohammed was zelf toen al 54 jaar oud. Aboe Bakr werd later de eerste kalief. Zij was Mohammeds enige vrouw die geen weduwe was. Er wordt beweerd dat Mohammed trouwde om meerdere redenen. Omdat de echtgenotes die hij na Khadija had behoorden tot diverse belangrijke families uit Medina worden de huwelijken ook wel beschouwd als een manier om familiebanden binnen de oemma, de groeiende gemeenschap waarvan Mohammed de leider was, aan te halen. De profeet Mohammed had 7 kinderen: Alqaasim, Zainab, Ruqayah, Oem Kalthoem, Fatima, Abdullah en Ibrahiem. Wat in ogenschouw genomen dient te worden, is dat binnen de islam een huwelijk met meerdere vrouwen niet onmiddellijk in seksuele zin gezien moet worden. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld nauwelijks in hun onderhoud voorzien. Een huwelijk kan dan een oplossing zijn.

In 628 droomde Mohammed over de terugkeer naar Mekka. Met 1500 ongewapende volgelingen in pelgrimskledij wilde hij deze droom verwezenlijken, maar de toegang tot de stad werd ontzegd. In 629 konden de moslims door een vredesverdag van tien jaar de stad wel bezoeken en de oude heiligdommen bezoeken. Doordat Mekkaanse troepen het vredesverdrag verbraken later dat jaar, trok Mohammed met 10.000 soldaten naar Mekka. Doordat Mohammed amnestie voor eenieder beloofde, kostte deze gebeurtenis slechts 11 mensen het leven.

In maart 632 begon Mohammed aan zijn laatste en enige echte Hadj (bedevaart naar Mekka). Tijdens de reis kreeg hij de openbaringen met de regels omtrent de Hadj.

Na een kort ziekbed overleed Mohammed rond de middag op maandag 8 juni 632 in Medina. Hij was toen 62 jaar oud.

Misverstanden

  1. Mohammed beschouwde zichzelf niet als de brenger van een nieuw geloof maar als degene die het geloof van Abraham aan de Arabieren openbaarde, zoals eerder bijvoorbeeld de joden en de christenen hun eigen openbaring hadden ontvangen. In de visie van de moslims herintroduceerde Mohammed dus de islam.
  2. Mohammed is een profeet en is niet als wat Jezus voor christenen is, de Christus. Een foutieve benaming voor moslims is dan ook mohammedanen, omdat moslims zich overgeven aan God en niet aan Mohammed.

 

 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (1)

26-02-2006
Leerrijk
Heel leerrijk en interessant artikel, zo steekt ne mens nog wat op.

26-02-2006 om 11:50 geschreven door J.Rekel




BOR, DE OUDE WOLF IS NU 59 JAAR, HIJ WIL ALLEEN VERHALEN VERTELLEN... BIJTEN DOET HIJ NIET EN ALS U LEZER DAT FIJN VINDT, IS DOLER DAAR BLIJ EN DANKBAAR OM....
Foto

Gastenboek
  • Vriendelijke Groetjes van Trucker_John
  • Heb je even voor mij?
  • Dank u wel
  • Fijne donderdag
  • Fijn weekend toegewenst.

    ALTIJD WELKOM


    Inhoud blog
  • DOLER
  • leven
  • honore
  • 60
  • FEEST 1
  • feest 2
  • feest 3
  • even diep ademhalen
  • DE EERSTE
  • NAAR DE CINEMA

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!