De nieuwe jachtwetgeving is een feit. Op 25 april 2014 werden het nieuwe Jachtvoorwaardenbesluit, het nieuwe Jachtadministratiebesluit en het nieuwe Soortenschadebesluit definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De tekst van deze besluiten verschijnt weldra in het Belgisch Staatsblad en zouden vanaf 1 juli 2014 effectief van kracht zijn.
Voor de jager verandert er heel wat. De wetgeving werd volledig overhoop gehaald, zowel wat betreft de structurering als de inhoud zijn er een hele reeks wijzigingen. Het Jachtdecreet en de nog geldige bepalingen uit de Jachtwet blijven ongewijzigd gelden. De 17 uitvoeringsbesluiten bij het Jachtdecreet vallen echter weg en worden geconcentreerd in slechts vier uitvoeringsbesluiten:
Het vijfjaarlijkse Jachtopeningsbesluit (reeds operationeel sinds de zomer van 2013) waarin de openingstijden voor de gewone en de bijzondere jacht op wildsoorten worden aangegeven;
Het Jachtvoorwaardenbesluit dat de voorwaarden met betrekking tot de uitoefening van de jacht op het terrein specifieert;
Het Jachtadministratiebesluit waarin de administratieve verplichtingen opgenomen worden met betrekking tot het uitoefenen van de jacht;
Het Soortenschadebesluit dat nagenoeg identiek is aan het Wildschadebesluit van 2009, enkele wijzigingen in acht genomen. Het Soortenschadebesluit regelt het vergoeden van schade door de overheid (in specifieke omstandigheden), veroorzaakt door jachtwild en beschermde soorten. Het Soortenschadebesluit heeft geen impact op de schade voor rekening van de jachtrechthouder.
Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft haar uiterste best gedaan om de belangen van de jagers en de jacht in Vlaanderen optimaal te verdedigen. We weten allemaal dat dit in een regio als Vlaanderen geen evidente zaak is. Op een aantal punten hebben we het verschil kunnen maken, maar voor enkele andere punten volgde de wetgever onze standpunten niet.
Met deze nieuwsbrief geven wij u graag de hoofdlijnen uit deze besluiten mee. Deze vloeien voort uit een uitgebreide samenvatting die uw HVV samenstelde. U kan deze raadplegen via deze link.
Voor de volledige teksten die definitief werden goedgekeurd door de Vlaamse Regering verwijzen wij u graag door naar deze link: Jachtvoorwaardenbesluit,Jachtadministratiebesluit, Soortenschadebesluit. Aan deze teksten zullen geen inhoudelijke wijzigingen meer optreden. Het is pas de tekst die verschijnt in het Belgisch Staatsblad die als officiële wettelijke tekst zal gelden.
Wij willen graag alle kabinetten die ons de laatste jaren met een luisterend oor ontvangen hebben van harte bedanken. Een speciale dank gaat naar de kabinetten Leefmilieu en Landbouw. Dankzij de jarenlange wederzijdse positieve inbreng kan de jagerij steeds beter haar verantwoordelijkheid opnemen in de strijd naar meer natuur en biodiversiteit. Laat ons hopen dat we in de toekomst op hetzelfde elan samen kunnen verder bouwen.
Faunabeheerplan wordt noodzaak voor elke jager
De beheerplannen van WBE's en onafhankelijke jagers worden gelijkgeschakeld. Een WBE of een onafhankelijke jager die wil jagen op om het even welke jachtwildsoort op zijn jachtterrein(en), heeft in de toekomst nog maar één optie: een faunabeheerplan indienen. De dossiers van erkende WBE's en de goedgekeurde beheerplannen kleinwild blijven nog wel geldig tot hun einddatum
Jachtrechten en jachtplan: een pijnpunt in de nieuwe jachtwetgeving
In de nieuwe wetgeving moet een schriftelijke jachtpachtovereenkomst voorgelegd worden bij uitbreiding van het jachtrevier. Ook wanneer overlappen optreden, zal een schriftelijke jachtpachtovereenkomst moeten worden voorgelegd aan de arrondissementscommissaris.
Duidelijkheid over gebruik jachtmiddelen
In de nieuwe wetgeving wordt eindelijk meer duidelijkheid geboden over het gebruik van dode en kunstmatige lokdieren, lokfluitjes, kastvallen, ...
Een groot pluspunt is daarenboven dat de duivencarrousel opnieuw wordt toegelaten voor de bijzondere jacht en de bestrijding op houtduif.
Patrijs: strengere voorwaarden
Het nieuwe voorwaardenbesluit stelt strengere voorwaarden voorop voor de jacht op de patrijs. Jacht op patrijs kan enkel nog in de erkende wildbeheereenheden. Bovendien komen enkel wildbeheereenheden die gedurende de voorgaande drie jaren voor de opening een gemiddelde voorjaarsstand van minimaal 3 koppels patrijzen per 100 hectaren open ruimte telden nog in aanmerking voor de jacht op de patrijs. Tot slot geldt als voorwaarde om de patrijs te mogen bejagen dat uit het faunabeheerplan moet blijken dat een patrijsvriendelijk beheer wordt gevoerd.
Everzwijn als topprioriteit
Met de nieuwe wetgeving geeft de wetgever een duidelijk signaal: de everzwijnenproblematiek wordt een topprioriteit. Naast de reeds toegelaten jachtmiddelen en -technieken worden ook aankorrelen en het gebruik van honden tijdens de grofwildjacht mogelijk. Bij de bijzondere jacht en bestrijding zullen geweren met kunstmatige lichtbronnen of voorzieningen om het dier te belichten mogen gebruikt worden.
Verwilderde kat wordt no-go zone voor jagers
De verwilderde kat wordt een no-go zone voor jagers, of toch wat het (diervriendelijk) doden ervan betreft. Net als vroeger kan de kat nog steeds gevangen worden met behulp van een kast- of kooival. Als na controle blijkt dat het effectief een verwilderd exemplaar betreft, dan dient deze aangeboden te worden aan het asiel.
Voor bijkomende toelichting in verband met de nieuwe Jachtbesluiten kunt u steeds contact opnemen met het Kenniscentrum HVV.
7 januari 2013 West-Vlaanderen bindt strijd aan met everzwijnen
Verstuur naar een vriend(in) Afdrukken
West-Vlaams gedeputeerde van Landbouw Bart Naeyaert zet een centraal meldpunt op in de strijd tegen everzwijnen. Als reactie op de schade die de everzwijnen de afgelopen maanden her en der aanrichtten, roept Naeyaert alle West-Vlamingen op overlast te signaleren via het nieuwe meldpunt. Jagers zullen worden ingezet om de populatie drastisch te verminderen.
Gedeputeerde Naeyaert wil de everzwijnen een halt toeroepen. Vooral in Zedelgem en Jabbeke, op landbouwpercelen rond het militair domein en het natuurdomein Vloethemveld, hielden de dieren de afgelopen maanden lelijk huis. Door een gebrek aan voedsel in de bossen zwermen de everzwijnen uit naar naburige velden en tuinen. Daarnaast vormen everzwijnen een reëel gevaar voor de gezondheid van de varkensstapel en brengen de dieren de verkeersveiligheid in het gedrang, aldus Naeyaert.
In samenspraak met de eerder genoemde gemeenten, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse overheid en de Wildbeheereenheid Houtland, stelde de provincie een strategisch plan op om de overlast aan te pakken. Concreet worden alle West-Vlamingen opgeroepen om de aanwezigheid van everzwijnen en de aangerichte schade te melden via een nieuw opgericht meldpunt, namelijk everzwijnen@west-vlaanderen.be. Na een melding kan er actie ondernomen worden door jagers om de geseinde everzwijnen op een veilige manier af te schieten. bron: VILT
De Waalse minister van Landbouw Carlo Di Antonio wil het de populatie van groot wild in Wallonië halveren.
De Waalse minister van Landbouw Carlo Di Antonio wil het de populatie van groot wild in Wallonië halveren.
Zijn actieplan met 25 maatregelen werd vorige week door de regering goedgekeurd.
Vooral everzwijnen en herten doen het goed en de dieren zorgen geregeld voor schade.
Di Antonio wil hun aantallen in kaart brengen en op die manier 'zwarte punten' identificeren.
Die krijgen een specifieke opvolging, waarna kan worden ingegrepen.
De minister verwacht dat het bestand van groot wild met ongeveer de helft moet worden ingekrompen om overlast te vermijden.
Daarvoor heeft Di Antonio 25 maatregelen klaar.
Die gaan van een uitbreiding van de periode waarin mag worden gejaagd tot een verbod op het voederen van de dieren.
Dat zal van kracht zijn ten noorden van Samber en Maas.
Ten zuiden worden restricties ingevoerd.
Tussen 20 december en 21 januari wordt de jacht wel opgeschort op zaterdag en zondag om de wandelaars niet te hinderen.
Oppositiepartij MR staat achter een deel van de maatregelen, maar betreurt onder meer de reglementering rond het voederen van de dieren. (OSN)
De vos is onze gratis en ecologische ongediertebestrijder, maar spijtig genoeg loopt hij zo niet in de kijker.
Bij elke dode kip wordt hij zonder pardon als dader gebombardeerd.
Dat klopt niet altijd, want ook loslopende honden, bunzing en marterachtige nachtroofdieren pleiten schuldig.
Als zijn nood aan voedsel hoog is kan de vos een kippetje als lekkere snelle hap niet weerstaan.
Wij mensen wandelen voorbij de frituur, de geur van vers gebakken frietjes is sterker dan onszelf.
Zo gaat het ook met de vos, de geur van pluimvee is te verleidelijk.
Hij kan niet kiezen tussen al dat lekkers en dood elke kip, ook al kan hij ze niet allemaal ineens verorberen.
Zijn instinct zegt gewoon dat hij voedsel moet nemen als het zich aandient.
Omdat wij mensen geacht worden slimmer te zijn dan dieren is het aan ons om kippen te beschermen. Als de vos te veel hindernissen moet nemen om in het kippenhok te komen, dan zal hij in de meeste gevallen het hok voorbijgaan.
Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat we de schade die hij toebrengt ook melden.
Het veelgehoorde "ze doen er toch niets aan dus meld ik het maar niet" moeten we trachten te doorbreken.
Daarom willen we alle Mechelaars wijzen op het belang om vossenschade te melden aan:
Het stadsbestuur: welk slachtoffer, hoeveel, waar, wanneer, huisvesting bezorgen aan milieudienst@mechelen.be of aan het dorpshuis van Walem.
Mensen die niet over een computer beschikken kunnen in het dorpshuis of wijkhuis de nodige hulp krijgen.
Om slimmer te zijn dan de vos is het raadzaam om de vos goed te begrijpen.
Vermits hij niet kan lezen en wij wel volgt hier alvast wat leesvoer:
www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit_967.aspx (brochure: slimmer dan de vos)
http://www.webvos.com// (algemene informatie over de vos)
http://www.inbo.be/docupload/4221.pdf (schade door vossen aan kleinvee: hoe interpreteren en wat eraan te doen?)
www.natuurenbos.be/nl-be/natuurbeleid/wildbeheer/soorten/overig_wild/vos.aspx (iets meer over de jacht op vossen)
http://www.hvv.be/Page/81/vos.aspx (statistische gegevens over melding over vossenschade in Vlaanderen 2011)
Waals minister van Landbouw Carlo Di Antonio staat de jacht op everzwijnen gedurende één maand toe in tien Waalse gemeenten rond de haard van een atypische vorm van de besmettelijke runderziekte brucellose.
Die werd op 2 mei in de regio van Florennes, in de provincie Namen, ontdekt. Het gaat om een type van brucellose dat vooral voorkomt bij in het wild levend fauna, in het bijzonder bij everzwijnen.
In de tien volgende gemeenten mag gedurende een maand dag en nacht op everzwijnen gejaagd worden: Anhée, Dinant, Doische, Florennes, Hastière, Mettet, Onhaye, Philippeville, Profondeville en Yvoir. "Door de aanwezigheid van evenzwijnen hier te verminderen, willen we het risico op de overdracht van de ziekte van in het wild levende dieren naar vee verminderen", aldus de minister.
De landbouwzones werden afgebakend op basis van de keuze van het Waals departement Natuur en Bos en op vraag van de betrokken landbouwers.
aangeboden aandeel in kleinwild jacht streek mettet - biesmeree
er word gejaagd voor de voet op patrijs fazant eend konijn haas enz...
10 tal zondagen + duiven in de winter
jachthuis aanwezig - tof groepje vlamingen - jachthond welkom
prijs 1000 euro
hoed 30 euro
s'morgens ontbijt en koffie
s'middags soep + brood
s'avonds warme maaltijd
wild word verdeeld
iemand intresse ??
Qualifier World Carp Classic 2012 voor het eerst in België!
Qualifier World Carp Classic 2012 voor het eerst in België!
Groot nieuws!
Voor het eerst wordt de kwalificatiewedstrijd voor de prestigieuze World Carp Classic in België georganiseerd en dat wel op de Dikkebusvijver die VVHV sinds kort in beheer heeft.
Van 5 tot en met 8 juli verwelkomen we maximum 30 koppels die allen zullen meestrijden naar een duoticket voor de World Carp Classic 2012 die van 2 tot en met 8 september op Lago Bolsena in Italië gehouden wordt en waar de Belgische deelnemers zich met de wereldtop kunnen meten.
Het initiatief komt van Robby Florus, eigenaar van Robby Fish, in samenwerking met Hans Sissingh van Carp Connections en hoofdorganisator Ross Honey.
Meer info tot deelname vindt u in de aankondiging in het volgende Hengelblad (mei/juni nummer) of mail info@robbyfish.be
de grote lijnen van het aanpassingsbesluit maart 2012
De grote lijnen van het aanpassingsbesluit
Wat is er in grote lijnen voor u veranderd?
De Vlaamse Regering keurt definitief het besluit tot aanpassing van het jachtexamenbesluit, het jachtopeningstijdenbesluit en het jachtvoorwaardenbesluit goed.
In deze samenvatting geven wij u de grote lijnen weer van het aanpassingsbesluit.
De juiste tekst van het aanpassingsbesluit zal u later worden bezorgd.
De sneeuwregel
De jacht wordt voortaan niet meer opgeschort bij sneeuwval, maar pas op het ogenblik dat er vijf centimeter sneeuw bereikt wordt.
Deze opschorting duurt tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
De opschorting geldt echter niet voor:
de jacht in bossen en op het wild dat uit deze bossen opgestoten en gestrekt wordt in het open veld (tot 50 meter)
voor de jacht op Houtduif, Canadese gans en Konijn
voor de jacht op waterwild op of onmiddellijk langsheen moerassen, waterplassen en waterlopen
voor de jacht op grof wild
Melding zondagsjacht
In het kader van de administratieve vereenvoudiging is de melding van de zondagsjacht definitief afgeschaft.
Aanzitjacht en bersjacht op Everzwijnen en Reeën
De aanzitjacht en de bersjacht op Everzwijnen en Reeën mag in de toekomst ook tot een uur na de officiële zonsondergang.
De bijzondere bejaging op Vossen
Er wordt in een bijkomende bejagingsmogelijkheid van de Vos voorzien.
Ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, weiden of eigendommen, voor het natuurbeheer of als dat noodzakelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer, en op plaatsen waar geen andere bevredigende oplossing bestaat, kan binnen de volgende aanvullende openingstijden de jacht op Vos worden beoefend, hierna bijzondere bejaging genoemd:
"op Vossen van 15 februari tot en met 14 maart en van 15 mei tot en met 30 september."
Concreet betekent dit dat de Vos het ganse jaar door kan worden bejaagd, met uitzondering van de periode tussen 15 maart en 14 mei (schoontijd).
Deze bijzondere bejaging is evenwel aan bijzondere voorwaarden onderworpen:
De bijzondere bejaging kan enkel uitgeoefend worden op en binnen een zone van maximaal 500 meter rond percelen waar schade kan worden aangericht na uitdrukkelijke toestemming van de grondeigenaar en nadat de eigenaar verklaart dat hij preventieve maatregelen genomen heeft zoals opgenomen in een bij ministerieel besluit vastgestelde code voor goede praktijk.
De bijzondere bejaging mag ook beoefend worden met kastvallen waarin plantaardig en niet-levend dierlijk lokaas mag gebruikt worden als lokmiddel.
Deze nieuwe regels zullen pas in voege treden op de tiende dag na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
Het is thans wachten op de publicatie van de nieuwe regels in het Belgisch Staatsblad.
HVV heeft zich ernstig ingespannen om de Vlaamse beleidsmakers te overtuigen van het nut en de noodzaak van een aantal aanpassingen aan de bestaande jachtreglementering.
HVV is tevreden met de goedgekeurde versoepelingen die het resultaat zijn van intensief maar constructief overleg met andere belangenorganisaties uit de natuur- en landbouwsector en onvermijdelijk op een compromis gesteund zijn.
HVV wenst de Vlaamse Regering en haar Administratie te danken voor het vertrouwen dat zij in de jagerij stellen.
ANB schiet 8 everzwijnen in experiment met drukjacht
ANB schiet 8 everzwijnen in experiment met drukjacht
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft samen met verschillende jachtrechthouders een drukjacht op everzwijnen gehouden.
Dat is een techniek waarbij enkele jagers vaste posten op hoogzitten bemannen, terwijl andere jagers het domein doorkruisen om de everzwijnen uit hun schuilplaats te lokken.
Sinds 5 januari werden al 30 everzwijnen geschoten in domeinen van ANB.
De populatie everzwijnen is de jongste jaren in de Hoge Kempen aanzienlijk toegenomen.
Het ANB wil daarom in nauwe samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en in uitvoering van de nieuwe beheervisie everzwijn van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege verschillende jachttechnieken uittesten om de populatie op een aanvaardbaar niveau te krijgen.
In het kader van dit experiment heeft het Agentschap daarom voor drie maanden (sinds 5 januari) de jacht op everzwijnen in haar domeinen verpacht aan 25 jachtrechthouders.
In het totaal werden zo al 30 everzwijnen geschoten.
Acht daarvan stierven tijdens de drukjacht dinsdag, die ter afsluiting van de pachtperiode werd georganiseerd.
Drukjacht is geen klopjacht waarbij het wild gedreven wordt, maar een techniek waarbij jagers op hoogzitten vaste posten bemannen terwijl zogenaamde 'trakkers' het gebied doorkruisen om de everzwijnen uit hun schuilplaats te lokken.
De locatie van deze eerste drukjacht is een recreatieluw gebied van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.
Het ANB zal nu evalueren of en hoe deze manier van jagen in de toekomst, mogelijk ook in andere gebieden, kan bijdragen tot het sturen van de populatie van everzwijn.
Het Agentschap noemt het experiment in ieder geval een succes. Alles verliep veilig en de publieke opinie onthaalde het experiment goed.
Na het broedseizoen, in het najaar, wordt dit wat ons betreft zeker herhaald, klinkt het tijdens de debriefing.
Behalve met een stijgende populatie aan everzwijnen wordt Vlaanderen geconfronteerd met een toenemend aantal vossen.
Wat de jacht op dat dier betreft, maakte minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege deze week cijfers bekend.
Uit afschotgegevens van de erkende wildbeheereenheden (WBE) blijkt dat het aantal geschoten vossen in de periode 2009-2010 is gestegen van 11.033 tot 11.961.
Ook het aantal vossen dat gedood werd in het verkeer steeg van 301 in 2009, tot 419 in 2010 en 440 in 2011.
De meeste vossen werden geschoten in de provincie West-Vlaanderen (2.718), gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.618), Limburg (2.401), Vlaams-Brabant (2.325) en Antwerpen (1.899).
De meeste verkeersslachtoffers onder de vossen sneuvelden dan weer in Oost-Vlaanderen (134), gevolgd door West-Vlaanderen (122), Vlaams-Brabant (95), Antwerpen (62) en Limburg (27).
De grootte van de vossenpopulatie in Vlaanderen is volgens Schauvliege niet exact te bepalen.
Het INBO beperkt zich voor zijn onderzoek immers tot een heuvelachtig kleinschalig cultuurlandschap van de Vlaamse Ardennen (circa 100 km²).
Op basis van dat onderzoek wordt het aantal vossen per 100 km² in 2009, 2010 en 2011 geraamd op respectievelijk 70, 77 en 87 in het voorjaar en 188, 207 en 236 in het najaar.
Aantal pv's voor stroperij sterk toegenomen in 2011
Het Agentschap voor Natuur en Bos stelde vorig jaar 399 pv's op voor stroperij.
Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Peter Reekmans (LDD).
Het gaat om een sterke stijging ten opzichte van de voorbije jaren.
In 2008 stelde het Agentschap voor Natuur en Bos 208 pv's op, in 2009 249 en in 2010 269.
"De meest voorkomende diersoorten die in 2011 slachtoffer werden van stroperij zijn zangvogels zoals de vink, de sijs, de groenling, de goudvink en de Europese kanarie", aldus Schauvliege.
"Ook de buizerd, de slechtvalk, de havik en de patrijs moesten het vaak ontgelden.
Daarnaast werden vooral de paling, de snoekbaars, de haas, de vos, de ree en de steenmarter gestroopt.
"
In 2011 werden 186 pv's opgemaakt voor stroperij van beschermde soorten (tegenover 103 in 2010), 146 bij visserij (95) en 67 bij jacht (71).
De meeste overtredingen werden vastgesteld in West-Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Bij het Agentschap Natuur en Bos zijn momenteel 42 personen bevoegd voor de materie, onder wie 26 natuurinspecteurs en 16 boswachters.
Schauvliege wil het aantal natuurinspecteurs op termijn verhogen tot 40.
Wallonië gaat het voederen van groot wild aan banden leggen.
Onder meer omdat die praktijk het onevenwicht tussen fauna en flora versterkt.
Wallonië wil paal en perk stellen aan de manier waarop uitbaters van private jachtdomeinen groot wild lokken door extra voedsel rond te strooien.
Vanaf 1 oktober zal die wijdverspreide praktijk dan ook niet langer toegelaten zijn, waarschuwt Waals minister Carlo Di Antonio (cdH).
De maatregel moet de landbouw en de bossen helpen beschermen.
Tussen 1990 en 2010 is de everzwijnpopulatie in Wallonië verdrievoudigd van 8.500 tot 24.500 dieren.
"Die overpopulatie zorgt voor verschillende onevenwichten, maar ook voor heel wat schade aan gewassen en bossen.
De minder strenge klimaatcondities en de algemene verhoogde beschikbaarheid van voedsel verklaren die heropleving", aldus de minister.
Bovendien versterkt het kunstmatig en intensief voederen van groot wild op zeer beperkte oppervlaktes ook het onevenwicht tussen fauna en flora.
Uitzonderingen
Vanaf de herfst zullen dan ook nog slechts twee uitzonderingen worden toegelaten op het voederen van groot wild in Wallonië, en dat enkel ten zuiden van Samber en Maas.
Zo zullen herten nog "bijkomend" gevoed mogen worden bij streng winterweer tussen 1 november en 30 april. In bepaalde gevallen zal ook extra voedsel voor everzwijnen nog mogen, maar enkel om zo de oogst te kunnen vrijwaren.
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege voert omwille van de aanhoudende vrieskou tot en met zondag 12 februari een tijdelijk verbod op de jacht in.
De barre winterse weersomstandigheden verzwakken de meeste diersoorten, ook het jachtwild.
Een tijdelijke schorsing van de jacht zorgt ervoor dat de dieren de nodige rust krijgen en geeft hen de kans hun energie te sparen, legt Schauvliege uit.
De jachtwetgeving geeft de minister de bevoegdheid om, in uitzonderlijke gevallen, de jacht tijdelijk op te schorten.
Op basis van de weersvoorspellingen is er, zoals de wetgever voorschrijft, overleg geweest met de Milieu- en natuurraad. Om natuurbehoudsredenen en omwille van het dierenwelzijn schorst de minister nu tijdelijk de jacht aangezien de erg lage temperaturen nog verschillende dagen zullen aanhouden.
Beste jagers,
We krijgen momenteel zeer veel telefoons en berichten van jagers die zich afvragen of er gejaagd kan worden wanneer er sneeuw ligt.
De reden voor deze vragen situeert zich in de bekendmaking van het nieuwe voorstel tot voorwaardenbesluit. In dit voorstel is de sneeuwregel inderdaad aangepast.
Het voorstel moet echter nog de Raad van State passeren en kan pas daarna definitief door de regering worden goedgekeurd.
ACTUEEL IS BEJAGING BIJ SNEEUW WETTELIJK GEZIEN NOG NIET TOEGELATEN!
Hetzelfde geldt trouwens voor de bestrijding van de Vos.
Ook hier blijft de wetgeving van de voorgaande jaren voorlopig nog gelden.
We verwijzen hierbij naar de huidig geldende wetgeving betreffende dit topic (Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend 30 mei 2008; Art 2):
§4.
Met uitzondering van de jacht op reewild is het verboden om te jagen bij sneeuw, welke ook de hoeveelheid sneeuw is die de grond bedekt op de locatie waar er wordt gejaagd. [ ]
Bestrijding is wel toegelaten bij sneeuw (op voorwaarde dat wordt voldaan aan alle wettelijke bepalingen).
We rekenen op uw stem om deze boodschap ook te verspreiden onder uw (jagende) vrienden en kennissen, zodat niet onnodig overtredingen worden begaan.
Vlaamse regering keurt wijziging aan jachtbesluiten goed
Vlaamse regering keurt wijziging aan jacht besluiten goed.
15-01-12
De wijzigingen maken een administratieve vereenvoudiging mogelijk, en een uitbreiding van de bijzondere jacht met de vos.
De wijzigingen volgen het unaniem advies van de Minaraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn.
Het besluit vertrekt nu voor advies naar de Raad van State.
Administratieve vereenvoudiging
De jachtregelgeving zorgde tot nu toe door zijn complexiteit voor veel administratieve rompslomp.
De goedgekeurde wijzigingen maken een pak zaken eenvoudiger. Zo wordt de meldingsplicht voor zondags jacht afgeschaft.
Voor zowel de jager, de burger als de controlerende overheid bleek die regeling nutteloos.
Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd. Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.
Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het ANB (www.natuurenbos.be ).
Dat zorgt voor een efficiëntiewinst en laat tevens een veel betere controle toe.
Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst.
De jacht zal nu automatisch worden opgeschort op de plaats waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten.
Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).
Bijzondere bejaging
Naast de gewone jacht bestaat er voor bepaalde diersoorten zoals het everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn bijzondere bejaging.
Die wordt nu ook mogelijk gemaakt voor de vos.
Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari.
Bijzondere bejaging vindt plaats buiten die periode van de gewone jacht om schade te voorkomen onder strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit.
Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt.
De Minaraad gaf in haar unaniem advies aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.
Vlaams minister Joke Schauvliege: Met dit besluit zetten we resoluut door op administratieve vereenvoudiging.
Voorts laten we onder strikte voorwaarden de bijzondere jacht op de vos toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren.
Contact informatie: Persinfo: Patrick Verstuyft Woordvoerder van Vlaams minister Joke Schauvliege Gsm 0475 51 56 05 persdienst.schauvliege@vlaanderen.be
De Vlaamse regering heeft de jachtregelgeving vereenvoudigd.
Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst.
De jacht op vossen wordt, onder strikte voorwaarden, uitgebreid. We laten bijzondere bejaging op vossen toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren, legt minister van Natuur Joke Schauvliege uit.
De discussie over de vossenjacht woedt al langer. Jagersverenigingen vragen om meer te kunnen jagen op vossen omdat de dieren steeds meer schade veroorzaken, met name bij landbouwers en eigenaars van pluimvee.
Organisaties zoals Vogelbescherming Vlaanderen betwisten dan weer de noodzaak van een intensievere vossenjacht.
Minister Schauvliege heeft nu de knoop doorgehakt. De jachtbesluiten worden gewijzigd conform het unaniem advies van de Milieu- en natuurraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn, benadrukt de minister de brede steun voor haar beslissing.
Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari. Bijzondere bejaging laat toe dat er buiten de periode van de gewone jacht vossen geschoten worden om schade te voorkomen.
Bijzondere bejaging op everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn en nu ook de vos kan enkel onder de strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt. De Minaraad gaf aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.
Voorts wordt de jachtregelgeving ook minder complex.
De goedgekeurde wijzigingen verlichten de administratieve rompslomp.
Zo wordt de nutteloos gebleken meldingsplicht voor zondagsjacht afgeschaft. Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd.
Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.
Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Ter bescherming van het wild wordt de jacht nu automatisch opgeschort op de plaatsen waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten.
Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).
Op vraag van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond zullen reisduiven in Vlaanderen en Wallonië opgehokt worden tot 10 januari 2012.
Tijdens deze periode roepen zij de jager en jachtwachter op om verwilderde duiven te reguleren.
Verwilderde duiven zijn gedomesticeerde duiven die niet langer naar huis vliegen en een eigen leven gaan leiden.
Gezien deze soort geen inheemse soort is, die het door de omgevingsfactoren zeer goed doet in stad en platteland, zien we dat steeds grotere populaties ontstaan.
Ook de impact die ze kennen op de wedstrijdduiven door deze sterk te verstoren is niet te onderschatten.
Vanuit HVV kunnen wij dit regulatieinitiatief ondersteunen, doch dient opgemerkt dat er in geen geval sprake is van jacht, noch van bestrijding van een soort.
Wel kan gesproken worden van een regulatie van verwilderde duiven met het geweer.
Om afschot te realiseren moet men in het bezit zijn van een legaal wapen en het bewijs dat men dit daadwerkelijk mag gebruiken, wat als jager/jachtwachter impliceert dat u in het bezit moet zijn van een jachtverlof/beëdiging-acte.
Duiven die tijdens deze acties worden gestrekt mogen in geen geval gecommercialiseerd worden en dienen onmiddellijk vernietigd.
Tenslotte benadrukken wij nog dat deze gerichte actie slechts mogelijk is tot 10 januari 2012
In aanvulling op de gebruikelijke controles van het voertuig (papier, verzekeringen, brandblusser, driehoek, etc.), personen (identiteitspapieren, het rijden onder invloed - alcohol, drugs, verdovende middelen),
kan deze controles ook gericht zijn, in het geval van jagers, de conformiteit van het transport van vuurwapens of (messen), munitie en wild en zelf-bezit zijn van een geldige jachtvergunning voor het seizoen 2011-2012.
Sommige grote controles kunnen worden gemaakt, niet alleen door de politie, lokale of federale, maar ook door de douane, het FAVV, TDR, Economische Zaken, etc ....
Wij nodigen jagers, game vervoerders en andere personen die gecontroleerd worden om te voldoen aan wet-en regelgeving voor het wegverkeer, het vervoer van wapens, munitie, messen en dood wild en de jacht wet en de uitvoeringsbepalingen.
Kleine herinnering van de bepalingen in het vervoer van wapens:
Gelost wapens - lege laders - niet meer munitie in het wapen.
In een woord, waardoor het pistool onmiddellijk buiten werking.
Wapens in een koffer of tas of vergrendeld met een hangslot waarvan de nummers zijn gecodeerd.
Wapens uit het zicht en buiten bereik.
Indien het vervoer per auto, moet plus het transport in de kofferbak van de auto worden vergrendeld.
Opmerking: Als de jager moet een geldige licentie op zich hebben, is het niet verplicht om model negen van wapens op zich dragen.
Het vervoer van munitie:
In de verpakking en in een doos of kast of gesloten hangslot waarvan het getal wordt vervormd, dat werd afgesloten doos of koffer moet onafhankelijk zijn van de zak of de zak met het wapen.
De doos of koffer munitie: in de kofferbak van het voertuig afgesloten.
Waarschuwing: geen munitie op zich, in de jassen of de broekzakken
Contrôle routier 2012 - Transport des armes
Le 27 octobre 2011
Outre les contrôles
habituels du véhicule (papiers, assurance, extincteur, triangle, etc),
des personnes (papier didentité, conduite sous influence alcool, médicaments, stupéfiants),
ces contrôles peuvent aussi viser, dans le cas des chasseurs, la conformité du transport des armes à feu ou blanches (couteaux), des munitions et du gibier ainsi que la possession sur soi dun permis de chasse valide pour cette saison 2011-2012.
Certains grands contrôles peuvent être effectués non seulement par la Police, locale ou fédérale, mais aussi par des agents des douanes, de lAfsca, du DNF, des Affaires économiques, etc .
Nous invitons donc les chasseurs, transporteurs de gibiers et autres personnes susceptibles dêtre contrôlés de se conformer aux législations et réglementations en vigueur pour la circulation routière, le transport des armes, munitions, couteaux ainsi que du gibier mort et la loi sur la chasse et ses arrêtés dexécution.
Petit rappel des dispositions en matière de transport des armes :
Armes déchargées magasins vides - plus aucune munition dans larme.
En un mot, rendre larme inopérante immédiatement.
Armes dans une valise ou housse fermée à clef ou par un cadenas dont les chiffres sont brouillés.
Armes à labri des regards et hors de portée.
Si le transport a lieu en véhicule, sajoute la règle du transport dans le coffre du véhicule qui doit être fermé à clé.
NB : si le chasseur doit avoir son permis valide sur soi, il nest pas obligé de porter les modèles 9 des armes transportées sur soi.
Transport des munitions :
Dans un emballage sur et dans une boîte ou coffret fermé à clef ou à cadenas dont les chiffres sont brouillés, lesquels boîte ou coffre fermé doivent être indépendants de la housse ou de la valise contenant larme.
La boîte ou le coffre à munition : dans le coffre du véhicule fermé à clef.
Attention : plus de munitions sur soi, dans les vestes ou dans les cartouchières
Transport du gibier mort (le transport du gibier vivant est actuellement interdit).
Grand gibier :
Le bracelet de traçabilité placé entre le tendon et los dune patte arrière.
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Si vous transportez du cervidé : il faut aussi le constat de tir ou de mortalité de mortalité délivré par un agent du DNF.
Petit gibier :
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Le transport darmes et munitions est autorisé uniquement si elles sont transportées entre le domicile et la résidence ou entre les domicile ou résidence et le stand de tir ou le terrain de chasse ou entre les domicile ou résidence et une personne agréée.
Agents habilités aux contrôles :
Loi sur les armes : uniquement la Police locale ou fédérale, les agents des douanes et les agents habilités des Affaires économiques
Loi sur la chasse : la Police, locale ou fédérale, et les agents du DNF ou de lUAB.
Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Vorig jaar troffen jagers en jachtverenigingen voor het eerst financiële en andere regelingen met landbouwers die schade leden door everzwijnen. Limburgse wildbeheereenheden geven nu te kennen dat zij niet meer willen opdraaien voor de aangerichte schade. De huidige jachtwetgeving is volkomen onaangepast en ontoereikend om everzwijnen te bejagen, zegt Jef Schryvers van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).
De huidige wetgeving laat tussen 1 oktober en 31 december de jacht op everzwijnen toe van een uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Everzwijnen zijn bijna uitsluitend s nachts actief zodat het heel moeilijk is om tussen die tijdstippen een everzwijn te zien. Bovendien zijn in herfst en winter de nachten juist op hun langst, verklaart Schryvers het probleem.
Het jachtdecreet bepaalt dat wie de jachtpacht heeft, instaat voor de schade veroorzaakt door wildsoorten. Schryvers benadrukt dat de jagers erg hun best doen met de middelen die ze nu hebben. "Vorig jaar werden er in totaal 137 everzwijnen geschoten in Limburg. Dit jaar werd dat aantal al bereikt in de maand juni. De meeste zwijnen werden geschoten in het kader van bijzondere bejaging en bestrijding, uitzonderingsmaatregelen die driemaandelijks specifiek aangevraagd moeten worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel schade de everzwijnen dit jaar op de akkers hebben aangericht. Daar wordt deze week over vergaderd in de provincie Limburg. De jagers zijn niet van zin die schade voor hun rekening te nemen en hopen zo druk op de ketel te zetten bij de wetgever. In Limburg wordt het aantal everzwijnen op 1.000 tot 2.000 geschat, maar niemand durft er met zekerheid een getal op te plakken. De populatie is alleszins in sneltempo aan het uitbreiden, aldus Schryvers.
Op 29 november wordt het everzwijnenbeheerplan voorgesteld waar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse overheid aan werkt. Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft bedenkingen bij een plan dat zones wil creëren waar wel en waar geen everzwijnen mogen leven. In die laatste moeten dan alle everzwijnen geschoten worden, weet Schryvers, maar de praktijk in Nederland leert dat dat zeer moeilijk is, zelfs met zeer ruime jachtmiddelen in vergelijking met de vele beperkingen in de Vlaamse jachtwetgeving.
bron Het Belang van Limburg/eigen verslaggeving
29/09/2011
Nederlandse staatssteun voor natuuraankopen onterecht
Nederlandse staatssteun voor natuuraankopen onterecht
Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties en provinciale landschapsorganisaties hebben voor enkele honderden miljoenen euros onterechte staatssteun ontvangen voor de aankoop van gronden. Zo heeft de Europese Commissie geoordeeld na een klacht van de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters, dat 80 particuliere grondeigenaars uit Nederland vertegenwoordigt.
Volgens De Telegraaf krijgen de zogenaamde Terrein Beherende Organisaties in Nederland jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro subsidie. Daarmee kunnen zij grote gebieden aankopen. De Vereniging Gelijkberechting Grondbezitters was niet akkoord met deze praktijken en diende in 2008 een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de organisatie werkte de Nederlandse staatssteun marktverstorend en concurrentievervalsend.
De Europese Commissie heeft nu beslist dat die regeling inderdaad marktverstorend heeft gewerkt. Particuliere landeigenaren die gronden wilden aankopen, visten decennialang achter het net omdat ieder bod dat zij uitbrachten, overtroefd werd door een gesubsidieerde organisatie. De Commissie is van oordeel dat voor dergelijke terreinbeherende organisaties dezelfde regels moeten gelden als voor een gewone onderneming. Overheidssubsidies om grondaankopen te doen, horen daar niet bij. Tenzij voor particuliere eigenaars dezelfde regels gelden.
De Nederlandse vastgoedwebsite vastgoedmarkt.nl merkt op dat de Nederlandse staat al eerder tot het inzicht was gekomen dat er sprake was van marktverstoring, want vanaf 1 januari 2011 werd de subsidieregeling vervangen door een nieuwe. Hierin worden de Terrein Beherende Organisaties en particulieren gelijkgeschakeld. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt dat iedereen die een terrein goed kan beheren nu in aanmerking komt voor subsidie.
De Hubertusvereniging Vlaanderen vraagt zich af of de situatie in Vlaanderen niet vergelijkbaar is. Ook het Vlaams gewest heeft de afgelopen jaren enorme hoeveelheden subsidies naar natuurverenigingen laten vloeien. Dikwijls zelfs zonder al te veel controle op wat er eigenlijk achteraf precies met die gelden gebeurd is. De beslissing van de Europese Commissie moet ook in Vlaanderen verder uitgediept worden. Een typisch Vlaams item dat hieraan toegevoegd kan worden, is het fameuze recht van voorkoop dat al veel kwaad bloed heeft gezet op het platteland, klinkt het.
Reglement V.z.w.Provinciaal Sport - Recreatiecentrum 2011
ALLE VISSOORTEN moeten onmiddellijk worden terug gezet vanaf 2005 tot herziening van het reglement
Artikel 1
Hengelen in de vijver van het provinciaal sport& recreatie centrum is enkel toegelaten indien men beschikt over een geldige hengel vergunning afgeleverd door voor genoemde V.Z.W. Jaarkaarten zijn geldig vanaf 1 januari tot en met 31 december.
Week en weekend kaarten zijn uitsluitend via reservatie beschikbaar.
tel.015 /34 85 59 & GSM 0496 950 598
Reservatie is definitief na volledige betaling
Artikel 2
Tarieven der jaarkaarten
Jaarkaart 2 hengels 50.00 Euro (van zonsopgang tot zonsondergang)
Jaarkaart 3 hengels 90.00 Euro (dag en nacht) (Bailey boot redding vest verplicht)
Jaarkaart 1 Hengel 50.00 Euro (Bailey boot redding vest verplicht )
Week en weekend kaart 40.00 Euro 3 hengels (dag en nacht)
Nacht hengelen is gans het jaar toegestaan voor houders van een jaarkaart(90.00 Euro) of een week en weekendkaart (40.00 Euro per week of weekend.)
Als nacht verblijf zijn enkel overdekte paraplu toegelaten in milieu vriendelijke kleuren groen bruin of camouflage.
Nieuwe dijk
leden krijgen een sleutel met een waarborg van 50 hiebij tekenen zij een ontvangstbewijs bij verlies van sleutel wordt dan ook de waarborg ingetrokken
er mogen geen tenten of piketten op het pad gezet of geslagen worden
er mag enkel een tent gezet worden tussen het pad en de oever
er mag ook niets op de stijgers gemonteerd worden doormiddel van schroeven, bouten enz. geen honden toegelaten bezoek mag tot max. 4 personen
De sleutel wordt afgehaald en terug gebracht in hengelsport de goudvoorn
Artikel 3
Nacht hengelen onder de 15 jaar is enkel toegelaten onder begeleiding van een meerderjarige.
Op verzoek van Bijzondere Veldwachter of de door de vereniging aangestelde viswachter(zie attest of identiteitsbewijs) moet de hengelsport vergunning samen met het identiteitsbewijs worden getoond met oog op het vergemakkelijken van het toezicht mogen de hengelaars hun hengelsport materialen niet alleen laten
Evenmin mogen zij in het bezit zijn van verboden hengel martiaal of toestellen zoals b.v: Leefnet ,kruisnet en gaf voor het lande van de gehaakte vis. ( zie Wetgeving Vlaamse Gemeenschap ter zaken)
Op verzoek van de viswachter moet de hengelaar zijn hengels laten nazien evenals de inhoud van de netten of korven waarin vis kan geborgen worden.
Houders van jaarkaarten verplichten zich ertoe controle uit te oefenen op naleving van de reglementen Onregelmatigheden worden onmiddellijk ter orde geroepen, en kunnen met uitsluiting worden bestraft. Naargelang het visbestand kan het reglement gewijzigd worden.
Bij eender welke overtreding mag de toegewezen viswachter kaart en sleutel onmiddellijk intrekken en wordt er een verbod opgelegt van 3 jaar
Dit geld dan ook over het gehele water
Artikel 4
Er mag slechts gehengeld worden van op de boord van de vijver en weekkaart.
De hengelaar mag zich niet te water begeven, (met uitzondering voor het landen van de gehaakte vis) noch gebruik maken van een bootje of een ander drijvend object zonder toestemming van de directie en de hengel sportclub.
Er mag slechts gehengeld worden met de hengel voorzien van een enkele haak.
De hengelaar mag niemand toelaten zijn hengel martiaal te gebruiken of te bezigen.
De hengelaar mag zich wel laten helpen bij het aan land brengen van de vis.
Er mag slechts een plaats in beslag genomen worden voor het hengelen behorende die het eerst aanwezig is.
Een later komend hengelaar zal zich op min.30 meter van een collega hengelaar installeren.
Artikel 5
Op het plan in bijlage kan men de toegewezen zones terugvinden van de diverse watersporten. De hengel zones bevinden zich aan de westelijke en oostelijke oevers.
Artikel 6
Het is ten strengste verboden elke vorm van vuilnis achter te laten of in het water te werpen alsook enige schade toe te brengen aan beplanting dijken en boorden van de vijver.
Vuilnis binnen de 15 m zone van de hengel plaats moet door de hengelaar op voorhand worden opgeruimd zoniet wordt dit geacht zijnde van de hengelaar zelf.
Tevens geldt het verbod om hengel plaatsen uit te graven te verstevigen of uit te bouwen op welke manier dan ook.
Het is verboden: Onder het ijs te hengelen
Te hengelen vanaf de oever in de strand - of de surf zone en het natuurreservaat beheert door de vereniging de wielewaal
Te hengelen waar de vis paait De watervogels of andere op welke manier dan ook te storen.
Zich op een andere manier toegang verschaffen tot het domein en anders dan via de officiële poorten houdt uitsluiting en vervolging in.
Wie echter vroeger dan het vermelde tijdstip wil hengelen kan zich via de natuurlijke toegangen(dijk langs dijle of platte beek)tot aan de vijver begeven.
De aanschaf van een kaart is enkel op voorhand mogelijk.
Artikel 7 .
Kunstaas mag voorzien zijn van dreggen.
Kunstaas gebruiken is tevens gans het jaar toegestaan
ALLE VISSOORTEN moeten onmiddellijk worden terug gezet.
Er mag geen enkele vissoort in het bezit van de hengelaar worden aangetroffen.
Artikel 8
Er mag gehengeld worden met alle soorten natuurlijke aas of lokaas (met uitzondering van gekleurde made)
Enkel gedurende de nacht is het toegelaten specimen te bewaren ineen voldoende leef zak, met als doel, het wegen van de vis maken of het nemen van een foto dit ten laatste een uur na zonsopgang. Enkel gedurende een wedstrijd ingericht door de hengels portklup mag er gebruik gemaakt worden van een leefnet met een minimum lente van drie meter
Artikel 9
De vzw provinciaal sport - & recreatiecentrum de nekker en de hengel sportclub is niet verantwoordelijk voor gebeurtelijke ongevallen en wijst alle verantwoordelijkheid af in verband met gebeurtenissen die slaan op het gebruik van de wateroppervlakte in verband met de visvangst. Overtreders op de hengelsport reglement worden aan de gerechtelijke overheid overgemaakt. Aanvullend Hengelreglement V.Z.W. Sport -& Recreatiecentrum 2011
Het aanvullend reglement is enkel van toepassing op de karper visser ongeacht het type kaart dat hem het visrecht verschaft.
Artikel l 0
Iedere karpervisser dient zich zoals de andere leden aan het algemeen reglement te houden.
Artikel 11
Iedere karpervisser dient in het bezit te zijn van een onthakingmat
Alle handelingen met karpers op het droge moeten boven deze mat gebeuren onthaken, meten, in het bezit te zijn van een ruime en stevige weegzak, bij voorkeur nylon -type of soortelijk visvriendelijk materiaal
Geen andere type mag voor dit doel gebruikt worden.
Artikel 12
Bij het transport van de onthaking mat naar het water moet iedere karper in een bewaarzak of een weegzak gehouden worden.
Artikel 13
Bij het zakken van een vis moet dat zo diep mogelijk gebeuren.
De karper mag de kant of de stenen in de oeverzone niet raken.
Artikel 14
Alle materialen waarmee een karper op het droge in aanraking komen moeten vooraf nat gemaakt worden.
Artikel 15
Het is ten strengste verboden eender welke vissoort uit te zetten zonder nadrukkelijke toelating van de Bijzondere Veldwachter.
Artikel 16
Het is ten strengste verboden montages te gebruiken waarbij het lood na breuk niet van de lijn kan schuiven
Artikel 17
Het is ten strengste verboden haken te gebruiken waarvan de steel ineen duidelijk geknikte hoek staat (Benthook)
Artikel 18
Het is ten strengste verboden voorslag te gebruiken in eender welke vorm (nylon inbegrepen)
Einde maximum lijndikte wordt bepaald op 15 lbs.
Artikel 19
Zoals voor de andere hengelaars geldt,
Kan ook de kappervisser geen aanspraak maken op een stek.
Artikel 20
Het is verboden haken met GROTE weerhaak te gebruiken
Artikel 21
Overtredingen op dit aanvullend reglement hebben onmiddellijke uitsluiting tot gevolg.
NO KIL VIJVER VANAF JANUARI 2005
Het meenemen en dode van gevangen vis is steeds verboden voor alle soorten
V.z.w.Provinciaal Sport Recreatiecentrum DE NEKKER
Sommige aanvragen voor een jachtverlof kunnen niet worden ingewilligd omdat de regelgeving dat
verbiedt of omdat de arrondissementscommissaris meent dat de jachtwapens verkeerd kunnen
worden gebruikt.
Hieronder vindt u een overzicht van de situaties waarin geen jachtverlof zal worden uitgereikt.
A. De provinciegouverneur heeft iemand het recht op wapenbezit ontzegd door het schorsen, het
intrekken of het weigeren van wapenbezit omdat betrokkene niet voldoende waarborgen biedt.
Het jachtverlof moet worden geweigerd tot men opnieuw het recht krijgt op wapenbezit.
B. Iemand werd veroordeeld wegens enig misdrijf vergezeld van daden van geweld of
weerspannigheid.
Het jachtverlof moet worden geweigerd zolang het misdrijf op het strafregister staat.
C. Iemand werd veroordeeld wegens een jachtmisdrijf.
Tenzij de rechter een vrijstelling van examens verleende, kan een jachtverlof slechts worden
uitgereikt als betrokkene opnieuw slaagt in de jachtexamens.
Bij veroordeling wegens een jachtmisdrijf met verboden wapens of in bende of met verboden
tuigen of motorvoertuigen, mag geen jachtverlof uitgereikt worden zolang de veroordeling op het
uittreksel uit het strafregister staat.
Bij veroordeling wegens andere jachtmisdrijven mag het jachtverlof een jaar lang niet worden
uitgereikt.
D. De arrondissementscommissaris heeft redenen om aan te nemen dat het slecht gedrag, de
geestestoestand of het vorig gedrag laten veronderstellen dat de aanvrager van een
jachtverlof een slecht gebruik zou kunnen maken van de jachtwapens.
Het jachtverlof wordt geweigerd maar daartegen kan men hoger beroep aantekenen.
De basis van deze weigering kan een veroordeling zijn wegens diefstal, oplichting of misbruik
van vertrouwen, bepaalde verkeersinbreuken of overlappingen van jachtplannen.
Jagers moeten getuigen van een voorzichtig en verantwoord gedrag.
Daarom wordt een
weigering overwogen bij de volgende verkeersinbreuken:
- drie veroordelingen wegens strafbare intoxicatie als bestuurder of één maal dronken sturen
of vluchtmisdrijf bij een ongeval zonder gekwetsten: een weigering voor één jachtseizoen;
- twee maal dronken voeren en/of vluchtmisdrijf bij een ongeval zonder gekwetsten: een
weigering voor twee jachtseizoenen.
Daarna kan het jachtverlof uitgereikt worden mits
gunstig advies van de procureur des Konings;
- bij dronken voeren bij een ongeval met gekwetsten of vluchtmisdrijf bij een ongeval met
gekwetsten: een weigering voor drie jachtseizoenen.
Daarna kan het jachtverlof worden uitgereikt mits gunstig advies van de procureur des
Konings.
overlappingen van jachtplannen
Conflicten op betwiste jachtterreinen brengen de veiligheid in het gedrang.
Jagers die geen
passende maatregelen nemen om betwistingen over overlappingen ongedaan te maken,
getuigen niet van de voorzichtigheid die men moet eisen van de jagers opdat zij geen
verkeerd gebruik van hun wapens zouden maken.
- voorbeeld één: als de overlappingen aanslepen zonder dat de betrokken partijen ernstige
stappen zetten om hun aanspraken op de jachtterreinen in rechte te laten erkennen
(bijvoorbeeld door het inleiden van een rechtszaak of een arbitrage);
- voorbeeld twee: als iemand een jachtplan indient dat in aanzienlijke mate overlapt met
jachtplannen van anderen, zonder dat hij die anderen er tijdig van in kennis stelde.
Telkens de arrondissementscommissaris redenen heeft om aan te nemen dat het slecht
gedrag, de geestestoestand of het vorig gedrag van de aanvrager van een jachtverlof
laten veronderstellen dat hij/zij een slecht gebruik zou kunnen maken van de jachtwapens
Besluit van de Waalse Regering dat de opening, sluiting en opschorting van de jacht regelt voor de periode van 1 juli 2011
tot 30 juni 2016
Donderdag 12 mei keurde de Waalse Regering het nieuwe Openingsbesluit goed voor de jacht in het Waalse Gewest voor de komende vijf jaar (vanaf 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2016)
Grofwild
Roodwild:
01/10 tot 31/12 hert (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 hert (bers- en aanzitjacht)
01/10 tot 31/12 hinde en kalveren (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 hinde en kalveren (bers- en aanzitjacht)
Reewild:
01/10 tot 31/12 bok (drijfjacht)
01/05 tot 31/05 bok (bers- en aanzitjacht)
15/07 tot 31/12 bok (bers- en aanzitjacht)
01/10 tot 31/12 bok,geit en kitsen(drijfjacht)
Damwild:
01/10 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
Moeflon:
01/10 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
Everzwijn:
01/08 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
gans het jaar beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
01/08 tot 30/09 (open veld) drijfjacht en lopende honden
01/10 tot 31/12 drijfjacht en lopende honden
Jachttijden aanzitjacht:
van één uur voor zonsopgang tot één uur na zonsondergang.
Kleinwild
01/10 tot 31/12 Haas
01/10 tot 31/01 Fazanthaan
01/10 tot 31/12 Fazanthen
01/09 tot 30/11 Patrijs
15/10 tot 31/12 Houtsnip (loerjacht 1 u voor zonop tot 1 u na zononder)
Jacht op Haas en Patrijs enkel toegestaan in een erkende wildbeheereenheid.
Waterwild
01/08 tot 15/03 Canadagans (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/08 tot 31/01 Wilde eend (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/10 tot 31/01 Meerkoet
15/10 tot 31/01 Wintertaling
Overig wild
gans het jaar Konijn (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/08 tot 28/02 Houtduif
gans het jaar Vos (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
gans het jaar Verwilderde kat (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
Jacht met de vogel
De jacht met de vogel op alle wildsoorten die voorkomen in dit besluit is geopend van 01/09 tot 31/01.
De jacht met de vogel op houtduif is echter open van 15/08 tot 28 of 29/02.
De jacht met de vogel op Konijn, Vos en Verwilderde kat is gans het jaar geopend.
Jacht met buidels en fretten
De jacht op Konijnen met buidels en fretten is gans het jaar geopend.
Verbodsbepalingen
In periodes van strenge vorst kan de bevoegde minister de jacht op waterwild schorsen voor een periode van maximum 15 dagen.
Deze periode kan vernieuwd worden.
Het is binnen 200 m van woningen verboden te vuren in de richting van die woningen.
Diverse bepalingen
Van 15/07 tot 30/09 is het vervoer van reebokken naar plaatsen van verbruik of verkoop slechts toegelaten als het dier zijn uiterlijke kenmerken van zijn geslacht draagt.
De verkoop, het transport voor verkoop, het te koop stellen en de opslag voor verkoop van dood wild afkomstig van de jacht met de vogel, is het ganse jaar verboden.
Dit geldt eveneens voor elke dode vogel of deel van een dode vogel of elk product bekomen uit deze vogels dat eenvoudig identificeerbaar is, als de betreffende vogel behoort tot een van de volgende soorten: Houtsnip, Canadagans, Meerkoet of Wintertaling.
et n'entrera en vigueur qu'à partir du 1er juillet 2011
!
SERVICE PUBLIC WALLONIE
Arrêté du Gouvernement wallon fixant les dates de louverture, de la clôture et de la suspension de la chasse, du 1er juillet 2011 au 30 juin 2016
Le Gouvernement wallon,
Vu la loi du 28 février 1882 sur la chasse, notamment l'article 1er ter, inséré par le décret du 14 juillet 1994, et les articles 2, alinéa 2, et 10, alinéa 5, remplacés par le même décret ;
Vu lavis du Conseil supérieur wallon de la Chasse, donné le 5 octobre 2010 ;
Vu la concertation des Gouvernements des Etats du Benelux, en date du 14 décembre 2010 ;
Vu la concertation des Gouvernements régionaux concernés, en date du 12 janvier 2011 ;
Vu lavis 49.244/4 du Conseil dEtat, donné le 23 février 2011 en application de larticle 84, §1er, alinéa 1er, 1°, des lois sur le Conseil dÉtat, coordonnées le 12 janvier 1973 ;
Sur la proposition du Ministre des Travaux publics, de lAgriculture, de la Ruralité, de la Nature, de la Forêt et du Patrimoine ;
Après délibération,
Arrête :
CHAPITRE IER. -
Généralités
Article 1er.
Le présent arrêté est applicable du 1er juillet 2011 au 30 juin 2016, pour cinq années cynégétiques consécutives s'étendant chacune du 1er juillet au 30 juin de l'année suivante.
Art. 2.
La chasse de tout gibier non visé au présent arrêté est interdite.
Art. 3.
Pour l'application du présent arrêté, il faut entendre par :
1° chasse à l'approche ou à l'affût : procédé de chasse à tir pratiqué par un seul chasseur, sans rabatteur ni chien ;
2° chasse en battue : procédé de chasse à tir pratiqué par plusieurs chasseurs attendant le gibier rabattu par plusieurs hommes s'aidant ou non de chiens ;
3° chasse au chien courant : procédé de chasse à tir pratiqué par un ou plusieurs chasseurs se déplaçant, guidés par les abois des chiens qui ont levé le gibier et le poursuivent, afin de se poster sur la voie que l'animal chassé finira par emprunter ;
4° chasse au vol : mode de chasse permettant de capturer le gibier au moyen d'un oiseau de proie dressé à cet effet.
CHAPITRE II. - De la chasse à tir
Section 1ère - Du grand gibier
Art. 4.
Les dates d'ouverture et de fermeture de la chasse à tir à l'espèce cerf sont fixées comme suit :
1° cerf boisé : du 1er octobre au 31 décembre. Toutefois, la chasse à lapproche et à laffût de tout cerf boisé est autorisée dès le 21 septembre ;
2° biche et faon de l'un ou l'autre sexe : du 1er octobre au 31 décembre. Toutefois, la chasse à lapproche et à laffût est autorisée dès le 21 septembre.
La chasse du cerf boisé est uniquement autorisée sur les territoires associés en un conseil cynégétique agréé et sur le territoire de la Chasse royale de Ciergnon.
Art. 5.
Les dates d'ouverture et de fermeture de la chasse à tir à l'espèce chevreuil sont fixées comme suit :
1° brocard : du 1er octobre au 31 décembre, sauf pour la chasse à l'approche et à l'affût qui est ouverte du 1er au 31 mai et du 15 juillet au 31 décembre ;
2° chèvre et chevrillard de l'un ou l'autre sexe : du 1er octobre au 31 décembre.
Art. 6.
La chasse à tir à l'espèce daim est ouverte du 1er octobre au 31 décembre. Toutefois, la chasse à lapproche et à laffût est autorisée dès le 21 septembre.
Art. 7.
La chasse à tir à l'espèce mouflon est ouverte du 1er octobre au 31 décembre.
Toutefois, la chasse à lapproche et à laffût est autorisée dès le 21 septembre.
Art. 8.
La chasse à tir à l'espèce sanglier est ouverte du 1er août au 31 décembre, sauf la chasse à l'approche et à l'affût qui est ouverte toute lannée.
Toutefois, entre le 1er août et le 30 septembre, la chasse en battue et la chasse au chien courant sont ouvertes uniquement en plaine.
Art. 9.
La chasse à l'affût visée aux articles 4, 5, 6, 7 et 8 peut aussi être exercée durant l'heure qui précède le lever officiel du soleil et l'heure qui suit son coucher officiel, aux mêmes époques et conditions que la chasse à l'affût de jour.
Section 2 -
Du petit gibier
Art. 10.
Les dates d'ouverture et de fermeture de la chasse à tir au petit gibier sont fixées comme suit :
1° lièvre : du 1er octobre au 31 décembre ;
2° coq faisan : du 1er octobre au 31 janvier ;
3° poule faisane : du 1er octobre au 31 décembre ;
4° perdrix grise : du 1er septembre au 30 novembre ;
5° bécasse des bois : du 15 octobre au 31 décembre.
La chasse à la perdrix grise et la chasse au lièvre sont uniquement autorisées sur les territoires associés en un conseil cynégétique agréé.
Art. 11.
Sans préjudice de larticle 10, 5°, la chasse à laffût de la bécasse des bois peut aussi être exercée durant l'heure qui précède le lever officiel du soleil et l'heure qui suit son coucher officiel.
Section 3 - Du gibier deau
Art. 12.
Les dates d'ouverture et de fermeture de la chasse à tir au gibier d'eau sont fixées comme suit :
1° bernache du Canada : du 1er août au 15 mars ;
2° canard colvert : du 15 août au 31 janvier ;
3° foulque macroule : du 15 octobre au 31 janvier ;
4° sarcelle d'hiver : du 15 octobre au 31 janvier.
Art. 13.
Sans préjudice de larticle 12, 1° et 2°, la chasse à laffût de la bernache du Canada et du canard colvert peut aussi être exercée durant l'heure qui précède le lever officiel du soleil et l'heure qui suit son coucher officiel.
Section 4 -
De lautre gibier
Art. 14.
Les dates d'ouverture et de fermeture de la chasse à tir à lautre gibier sont fixées comme suit :
1° lapin : toute lannée ;
2° pigeon ramier : du 15 août au 28 ou 29 février ;
3° renard : toute l'année ;
4° chat haret : toute lannée, jusquà la date du 30 juin 2015.
Art. 15.
Sans préjudice de larticle 14, 1°, 3° et 4°, la chasse à laffût du lapin, du renard et du chat haret peut aussi être exercée durant l'heure qui précède le lever officiel du soleil et l'heure qui suit son coucher officiel.
Section 5 -
Des interdictions de chasse à tir
Sous-section 1ère -
De la chasse au gibier deau en période de gel
Art. 16.
En période de gel prolongé, le Ministre qui a la chasse dans ses attributions ou son délégué peut suspendre la chasse aux espèces visées à l'article 12, pour des périodes de quinze jours maximum.
Les périodes de suspension visées à lalinéa 1er peuvent être renouvelées.
L'arrêté de suspension entre en vigueur le jour de sa publication au Moniteur belge.
Sous-section 2 - De la chasse à proximité des habitations
Art. 17.
Lors de l'exercice de la chasse, il est interdit de tirer des coups de feu vers les habitations, à moins de 200 mètres de celles-ci.
CHAPITRE III. - De la chasse au vol
Art. 18.
La chasse au vol de tout gibier visé au présent arrêté est ouverte du 1er septembre au 31 janvier.
Toutefois, la chasse au vol du pigeon ramier est ouverte du 15 août au 28 ou 29 février.
La chasse au vol du lapin, du renard et du chat haret est ouverte toute lannée.
CHAPITRE IV. - De la chasse avec bourses et furets
Art. 19.
La chasse du lapin à laide de bourses et de furets est ouverte toute lannée.
CHAPITRE V. - Dispositions diverses
Art. 20.
Du 15 juillet au 30 septembre et du 1er mai au 10 juin, le transport du brocard jusqu'au lieu de consommation ou de vente au détail n'est autorisé que si l'animal porte d'une façon apparente ses bois ou les marques extérieures de son sexe.
Art. 21.
La vente, le transport pour la vente, la mise en vente et la détention pour la vente de tout gibier mort provenant de la chasse au vol sont interdits toute lannée. Il en est de même pour tout oiseau mort et toute partie ou tout produit obtenu à partir de cet oiseau facilement identifiable, si loiseau en question appartient à une des espèces suivantes : bécasse des bois, bernache du Canada, foulque macroule, sarcelle dhiver.
CHAPITRE VI. - Disposition finale
Art. 22.
Le Ministre qui a la chasse dans ses attributions est chargé de l'exécution du présent arrêté.
Namur, le 12 mai 2011.
Le Ministre-Président,
R. DEMOTTE
Le Ministre de Travaux publics, de lAgriculture, de la Ruralité, de la Nature, de la Forêt et du Patrimoine,
Wallonië wil paal en perk stellen aan de manier waarop uitbaters van private jachtdomeinen groot wild lokken door extra voedsel rond te strooien.
Vanaf 1 oktober zal die wijdverspreide praktijk dan ook niet langer toegelaten zijn, waarschuwt Waals minister Carlo Di Antonio (cdH).
De maatregel moet de landbouw en de bossen helpen beschermen.
Tussen 1990 en 2010 is de everzwijnpopulatie in Wallonië verdrievoudigd van 8.500 tot 24.500 dieren. "Die overpopulatie zorgt voor verschillende onevenwichten, maar ook voor heel wat schade aan gewassen en bossen.
De minder strenge klimaatcondities en de algemene verhoogde beschikbaarheid van voedsel verklaren die heropleving", aldus de minister.
Bovendien versterkt het kunstmatig en intensief voederen van groot wild op zeer beperkte oppervlaktes ook het onevenwicht tussen fauna en flora.
Uitzonderingen
Vanaf de herfst zullen dan ook nog slechts twee uitzonderingen worden toegelaten op het voederen van groot wild in
Wallonië, en dat enkel ten zuiden van Samber en Maas.
Zo zullen herten nog 'bijkomend' gevoed mogen worden bij streng winterweer tussen 1 november en 30 april.
In bepaalde gevallen zal ook extra voedsel voor everzwijnen nog mogen, maar enkel om zo de oogst te kunnen vrijwaren.
Boerenbond doet veel inspanningen om de wetgever duidelijk te maken dat er onvoldoende mogelijkheden voorhanden zijn om wildschade te voorkomen. Tweejaarlijks probeert de landbouworganisatie de schade in kaart te brengen. Voor het eerst pakt Boerenbond dit digitaal aan met een enquête op hun website.
Zowel duiven, ratten, ganzen, everzwijnen, konijnen als vossen kunnen wildschade veroorzaken op landbouwpercelen of -bedrijven. Boerenbond wil nagaan hoe groot het probleem werkelijk is door de toestand in kaart te brengen om vervolgens met een gefundeerd dossier naar de overheid te stappen.
Gemeenten en provincies erkennen volgens Boerenbond de nood aan actie omdat zij op hun grondgebied vaak kampen met overlast door wild. "Veel gemeenten weten niet hoe dit op te lossen", zegt Ignace Deroo, "want wettelijk kunnen ze zelf niet veel actie ondernemen." Gemeentebesturen moeten zich wenden tot de hogere overheid of tot jagers in zoverre het over bejaagbare wildsoorten gaat die de overlast bezorgen.
Onder impuls van Boerenbond en de provincies heeft Hubertus Vereniging Vlaanderen dit jaar opnieuw zijn jagers opgeroepen om eind februari deel te nemen aan het duivenweekend. "Het aantal geschoten duiven lag op hetzelfde niveau als in de voorgaande jaren", verklaart Deroo, "terwijl de actie vooral succesvol is in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en in de groentestreek rond Sint-Katelijne-Waver."
Ondanks al deze inspanningen stelt Boerenbond toch een grote populatie houtduiven vast op en rond de akkers. De gebruikelijke afweertechnieken blijken evenmin afdoende omdat op vrij korte tijd gewenning optreedt bij de vogels. "Het zal dus nodig zijn om de aandacht erbij te houden en de jagers tijdig te verzoeken de bijzondere bejaging aan te vragen bij de Afdeling Natuur en Bos", meent Deroo.
Boerenbond acht het bovendien belangrijk om de omvang van de schade duidelijk in kaart te brengen zodat aangedrongen kan worden op maatregelen die de schade kunnen beperken. De landbouworganisatie roept alle getroffen landbouwers op om de digitale enquête in te vullen en per perceel de schade aan te duiden.
Ondertussen onderzoekt Boerenbond ook de mogelijkheid om een directe link te leggen tussen Boerenbond en Hubertus Vereniging Vlaanderen, om de jagers nog beter en sneller te kunnen aanspreken om de nodige maatregelen uit te voeren en schade te voorkomen.
OCMW Mechelen geeft 280 hectare bos aan Natuurpunt
OCMW Mechelen en Natuurpunt hebben een van de belangrijkste samenwerkingsovereenkomsten rond stadsbosontwikkeling en -beheer ooit in Vlaanderen getekend. Maar liefst 280 hectare bosgrond verspreid over Mechelen en de buurgemeenten worden in beheer gegeven.
Het OCMW ziet het beheer van de bossen niet als haar kerntaak. Natuurpunt zal dat beheer daarom overnemen, onder meer via sociale tewerkstelling.
Toegankelijk
De groengebieden zullen ook toegankelijker worden gemaakt voor het publiek met een recreatief en educatief wandelpadennet. Momenteel staan er aan de stukken bos vaak nog bordjes "verboden toegang" of zijn ze slecht toegankelijk.
Groene gordel om Mechelen
Samen zullen het OCMW en Natuurpunt ook trachten de boskernen uit te breiden en met elkaar te verbinden om zo een groene gordel te creëren rondom Mechelen. Zo worden er aan de Gasthuisbossen in Sint-Katelijne-Waver duizenden bomen aangeplant.
Andere grotere boscomplexen die in beheer worden gegeven zijn de Steentjesbossen en Weysetter in Kampenhout, de Brede Zeyp in Koningshooikt en de Peultenbossen in Bonheiden. Natuurpunt heeft momenteel 18.200 hectare in beheer. (belga/edp)
Zijn stropers weer actiever in Vlaanderen?
Het aantal processen-verbaal voor stroperij in Vlaanderen is van 208 in 2008 gestegen naar 249 in 2009 en 269 in 2010. De meeste pv's werden in 2010 opgemaakt in West-Vlaanderen (96), gevolgd door Oost-Vlaanderen (82), Limburg (44), Antwerpen (24) en Vlaams-Brabant (23). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Peter Reekmans (LDD).
In 2010 werden 71 pv's opgesteld voor stroperij bij de jacht, 95 bij visserij en 103 bij beschermde soorten. "De meest voorkomende diersoorten die slachtoffer worden van stropers zijn zangvogels zoals vink, putter, sijs, barmsijs, kneu, groenling, goudvink, kruisbek, Europese kanarie, staartmees, klauwier, appelvink, maar ook buizerd, slechtvalk en patrijs. Verder ook diersoorten zoals paling, haas, vos en steenmarter", aldus minister Schauvliege.
Het Agentschap voor Natuur en Bos beschikt slechts over zeer gedeeltelijke informatie over het gevolg dat aan deze pv's gegeven werd. In de gekende dossiers variëren de strafrechtelijke boetes van 55 tot 5.500 euro, soms gecombineerd met een gevangenisstraf van enkele maanden. De gekende minnelijke schikkingen variëren van 350 tot 1.750 euro.
In 2010 werd naar schatting 40 procent van de pv's naar de afdeling Milieuhandhaving gestuurd met het oog op bestuurlijke handhaving. De eerste boetes die deze afdeling heeft opgelegd beliepen telkens 154 euro, voor het vissen zonder vergunning.
bron Belga
Everzwijnen worden beperkt toegelaten in Vlaanderen
Grotere zoogdieren zoals het everzwijn herstellen zich, wat goed nieuws is voor de Vlaamse flora. Dat herstel moet gepaard gaan met een beheervisie, zegt minister Joke Schauvliege. Het everzwijn wordt aanvaard als inheems grof wild. Waar voldoende leefgebied is, wordt het everzwijn gecontroleerd toegelaten, waar de lokale omstandigheden hun aanwezigheid niet toelaten, wordt gestreefd naar nultolerantie.
Zoals in de meeste West-Europese landen zijn grote zoogdieren, waaronder het everzwijn, ook in Vlaanderen aan een herstel bezig. Een verbeterde natuurkwaliteit, een verhoogd voedselaanbod en zachtere winters zijn mogelijke verklaringen. Het bewijst dat het weer beter gaat met de natuur in Vlaanderen, zegt Schauvliege.
Maar in een verstedelijkte omgeving spelen niet alleen natuurbelangen een rol. De aanwezigheid van het everzwijn is maatschappelijk en economisch niet altijd verdedigbaar, beseft de minister. Daarom is een everzwijnbeheer dat afgestemd wordt op de de lokale omstandigheden, aangewezen.
In regios met een voldoende groot aaneengesloten habitat wordt de aanwezigheid van everzwijnen toegelaten, laat Schauvliege weten. In dergelijke regios moet migratie tussen deelpopulaties mogelijk zijn. Maar ook dan zijn er beperkingen en gebeurt de toelating gecontroleerd. Bij het regionale wildbeheer wordt rekening gehouden met de lokale omstandigheden wat de biodiversiteit, schade aan landbouwgewassen, wildziekten, verkeer, maatschappelijk draagvlak en toerisme betreft. In andere regios in Vlaanderen wordt een nultolerantie nagestreefd, aldus de minister.
Om de nieuwe beheervisie in Vlaanderen te implementeren, worden zones afgebakend waar everzwijnen gedoogd kunnen worden en zones waar geen everzwijnen mogen voorkomen. Het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bereiden die zonering voor en zullen een basiskartering opmaken met aanduiding van mogelijke beheerzones voor het everzwijn.
Die afbakening zal gebeuren op grond van een aantal criteria: migratiebarrières voor everzwijnen, belangrijke woongebieden, industriegebieden en landbouwcomplexen én een inschatting van de mogelijke aantallen everzwijnen op basis van de natuurlijke habitats in de verschillende zones. Hierna volgt een maatschappelijk overleg met alle relevante doelgroepen en sectoren op lokaal en bovenlokaal niveau om de zones af te grenzen.
In een volgend stadium worden de concrete beheerdoelstellingen in de diverse zones bepaald en wordt vastgelegd met welke beheerinstrumenten en beheerstrategieën de doelstellingen nagestreefd zullen worden. Opnieuw zal dit gebeuren in nauw overleg met de betrokken doelgroepen, benadrukt Schauvliege. Om een aantal beheerstrategieën en jachtinstrumenten uit te testen wordt een proefproject opgestart in de provincie Limburg. In afwachting van de volledige implementatie van de nieuwe beheervisie, blijft het reguliere jachtinstrumentarium van kracht. bron:Vilt
verduidelijking
Hieronder volgt een verduidelijking van de sneeuwregel, gecommuniceerd door de heer Hans Van Gossum, beleidsmedewerker Exoten en Wildbeheer bij het ANB:
BVR 2003-2008 :
Art.16. Het is verboden:
1° met uitzondering van de jacht op reewild bij sneeuw te jagen welke ook de hoeveelheid sneeuw is die de grond bedekt op de locatie waar wordt gejaagd.
Dit geldt: alleen wanneer de grond ononderbroken met sneeuw bedekt is. Opgehoopte sneeuw in grachten, holle wegen of pleksgewijze sneeuw... geeft geen aanleiding tot opschorting van de jacht.
Dit standpunt wordt bevestigd door het hoofdbestuur.
Het is gebaseerd op een uitspraak van de Corr. Rechtb. Leuven 11 maart 1924.
Natuurlijk is 'ononderbroken' voor interpretatie vatbaar en moet iedere situatie apart beoordeeld worden (omgeploegd veld met hier en daar een niet besneeuwde kluit, een straat waar gestrooid werd met aan weerszijden besneeuwde velden...).
Ik stel voor als norm voor 'ononderbroken' te hanteren: iedere situatie waarbij een spoor, zelfs al worden er niet besneeuwde zones doorkruist, kan gevolgd worden.
Mochten buitenstaanders de passage 'welke ook de hoeveelheid is die de grond bedekt' aanhalen om toch te eisen dat er niet gejaagd mag worden, kan verduidelijkt worden dat de reden van het verbod moet gezocht worden in het al te gemakkelijk opsporen van wild in een ononderbroken sneeuwlaag, een situatie die zich niet (minder) stelt bij pleksgewijze sneeuw.
Schieten van (verwilderde) duiven
Om de massale aanwezigheid van verwilderde duiven te beperken zal, op nationaal niveau, het voorbeeld worden gevolgd van sommige provincies, namelijk het toelaten van het schieten van verwilderde duiven van ZATERDAG 25 DECEMBER 2010 tot en met MAANDAG 10 JANUARI 2011.
Bijgevolg worden de liefhebbers verzocht hun duiven tijdens deze periode op te hokken
Met
uitzondering van de jacht op reewild (15 januari tot 15 maart op reegeit en kitz)is het in Vlaanderen verboden om
te jagen bij sneeuw, welke ook de hoeveelheid sneeuw is die
de grond bedekt op de locatie waar er wordt gejaagd. De jacht op waterwild
verboden op of op een afstand van minder dan 100 meter langs moerassen,
waterplassen en waterlopen waarvan de oppervlakte en bijbehorende rietkragen
langs de oevers voor meer dan de helft met ijs zijn bedekt.
"Wildafweer door landbouwers vraagt om
compensatie"
De voorbije week werd in de
Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement van gedachten
gewisseld over wildbeheer. Op de agenda stond de overpopulatie van
bepaalde wildsoorten en een gerichte bestrijding van vossen,
everzwijnen, houtduiven en ganzen. Het Algemeen Boeren Syndicaat
(ABS) nam deel aan de discussie en kijkt vooral uit naar de
aangekondigde aanpassing van het Wildschadebesluit.
Met het initiatief van de West-Vlaamse provinciegouverneur in 2009
(een oproep
om vossen te bejagen, nvdr) en de recente vraag van minister
van Leefmilieu Joke Schauvliege aan de burgemeesters om aandacht te
besteden aan de steeds talrijker voorkomende vos, komt het
vossendebat volgens ABS in een stroomversnelling.
Door verschillende Vlaamse parlementairen werd een voorstel van
resolutie ingediend om de bestrijding van de vos op gepaste wijze te
kunnen uitvoeren. Dat de meningen tussen jagers en landbouwers
enerzijds en natuurverenigingen en Vogelbescherming Vlaanderen
anderzijds nogal uiteen lopen, is voor iedereen duidelijk.
Ook ABS maakte van de gelegenheid gebruik om haar visie als
landbouworganisatie naar voor te brengen. ABS focuste daarbij op de
economische gevolgen van bepaalde soorten die schade kunnen
veroorzaken zoals ganzen, houtduiven, kauwen of vossen. Daarnaast is
ABS ook ingegaan op de mogelijke sanitaire risicos voor de
professionele veehouderij indien er zich vossen of kadavers van wild
bevinden op de percelen of bedrijven.
Volgens de landbouworganisatie kan niemand ontkennen dat er steeds
meer economische schade wordt aangericht op landbouwbedrijven door
het feit dat bepaalde soorten in te grote getale op het platteland
aanwezig zijn. Het feit dat er in 2009 via het Soortenbesluit en het
Wildschadebesluit een meer gerichte bestrijding kan gebeuren van
zwarte kraai, ekster, kauw, gaai en spreeuw noemt ABS een belangrijke
stap in de goede richting.
Dat de landbouwers nog preventieve maatregelen moeten nemen, lijkt
ABS logisch. Er zijn evenwel grenzen aan de inspanningen die door
onze sector gedragen kunnen worden, zegt voorzitter Hendrik
Vandamme in het ledenblad Drietandmagazine. Alle mogelijke
afschrikkingsmiddelen of afweernetten komen niet zomaar uit de lucht
vallen, in tegenstelling tot de schadelijke vogelsoorten. Volgens
Vandamme is een compensatie van de investeringen en de tijd die
verjaging vergt op zijn plaats.
De uitvoering van de procedures tot vergoeding van wildschade, die
voorzien zijn in het Wildschadebesluit, stootten de voorbije maanden
links en rechts op kritiek. Begin juli hadden de landbouworganisaties
een onderhoud met het kabinet van minister Schauvliege om de
problemen in de praktijk aan de kaarten.
ABS wacht nu met ongeduld op de aanpassing van het
Wildschadebesluit. Voor ABS moet het de bedoeling zijn dat de
procedure om een schadevergoeding te bekomen, eenvoudiger wordt en
dat er meer rekening wordt gehouden met de situatie op het terrein.
Een vlotte en correcte afhandeling van deze dossiers, gecombineerd
met een gerichte bestrijding van de soorten die voor overlast zorgen,
komt iedereen ten goede en is een oplossing voor de vaak gespannen
toestand op het terrein, aldus Vandamme.
Jagers
hebben op enkele dagen tijd ruim 30 dode hazen gevonden in enkele
aardappelvelden in Heers en Horpmaal. Zelf vermoeden ze dat de
hazensterfte te wijten is aan het gebruik van aardappelloofdoders.
Toxicologisch onderzoek van enkele krengen en een bos
aardappelloof in een labo in Luik moet uitsluitsel geven over de
exacte oorzaak.
bronOpvallend
is dat de krengen van veelal jonge hazen altijd in de buurt van
aardappelvelden lagen, zegt jager José Budo. De beste
parameters om de kwaliteit van het biotoop te evalueren zijn de
hazen, evenals de leeuweriken en patrijzen. Als die sterven is er
wat fout", beweert Budo.
Hij vermoedt dat de dieren
gestorven zijn door in contact te komen met aardappelloofdoders
die worden ingezet om aardappelloof dood te spuiten voor de
oogst. "Zulke pesticiden blijven aan de poten van de
hazen hangen zodat het in hun maag kan terecht komen wanneer ze
zich droog likken", verklaart Budo. Hij wil klacht
indienen tegen onbekenden omdat hij vreest dat de pesticiden ook
gevaarlijk zijn voor de mens.
Anne-Marie Vangeenberghe,
woordvoerster bij Boerenbond zegt dat het probleem hen onbekend
is. "Zowel de persoon die de jacht opvolgt als de
specialisten van akkerbouw, hebben geen weet van problemen met
fytomiddelen die in de aardappelteelt worden ingezet. Wij wachten
daarom op de resultaten van de autopsie op de krengen om de ware
toedracht van de dood van de hazen te achterhalen. Indien nodig
nemen we maatregelen", aldus Vangeenberghe.
De
groeiende populatie everzwijnen in Limburg zorgt voor een
verdubbeling van het aantal schadedossiers bij Boerenbond. Vooral
Voeren wordt zwaar getroffen. Om de verdere uitbreiding tegen te
gaan, herhaalt Boerenbond zijn vraag om een versoepeling van de
jachtregeling."In oktober vindt overleg plaats over mogelijke
oplossingen", verklaart het Agentschap Natuur en Bos.
We
hebben dit jaar al 50 aangiftes van schade door rondtrekkende
everzwijnen ontvangen, tegenover een 20-tal vorig jaar, zegt
provinciaal verantwoordelijke van Boerenbond Koen Vanheukelom in Het
Belang van Limburg. Het feitelijke cijfer ligt zelfs hoger, want
niet alle boeren geven hun schade aan. Vooral Voeren kent
overlast. Meer dan 100 hectare landbouwgrond werd daar al
beschadigd door everzwijnen.Everzwijnen hebben nood aan eiwitten
in hun voedingspatroon. Dat halen ze uit maden en andere insecten die
ze vinden door weides en gazons om te woelen. Ook maïsvelden en
graanakkers blijven niet gespaard. Vooral vertrappeling is daar het
probleem. Vorig jaar trokken naar schatting 700 everzwijnen rond in
Limburg. Hoeveel zwijnen de kuddes momenteel tellen is volgens het
Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) niet bekend.
Wat we
wel weten is dat meer zwijnen moeten geschoten worden om verdere
uitbreiding tegen te gaan, stelt Vanheukelom. Dit jaar zijn nog
maar 135 zwijnen geschoten. Dat is veel te weinig om de aantallen
onder controle te houden en dat betekent dat de kuddes dit jaar nog
zullen groeien. Daarom herhaalt Boerenbond zijn vraag om een
versoepeling van de jachtregeling.
Helemaal uitroeien kan je ze niet,
zegt Bert Vanholen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), eveneens
in Het Belang van Limburg. Everzwijnen zijn immers slimme beesten
die zich verstoppen in rustige gebieden waar niet gejaagd kan
worden. Anderzijds groeit een kudde volgens Erik Koffeman van
de Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Brabant aan met 300 procent als men
niet ingrijpt. Ook Alfred Melissen van de FBE Limburg erkent het
reproductieprobleem. Opdat everzwijnen zich niet zouden kunnen
vermenigvuldigen moeten er 250 tot 300 per jaar geschoten worden,
verklaart hij. Zowel Koffeman als Melissen beamen dat jagers
momenteel te weinig middelen hebben om aan die aantallen te voldoen.
Daarom wordt in oktober overleg gepleegd
over mogelijke oplossingen. Ondertussen nemen we al bijkomende
maatregelen om verkeersongevallen met everzwijnen zoveel mogelijk te
voorkomen, stelt Bert Vanholen. Aan bepaalde gewestwegen worden
geluidsinstallaties geïnstalleerd die de zwijnen afschrikken en
langs de E314 wordt een afrastering geplaatst.
De jongste maanden neemt het aantal meldingen toe van vossen die neerhofdieren, zoals kippen en ganzen, aanvallen. Daarom heeft Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege de gemeenten een brief gestuurd met meer uitleg over de bestaande maatregelen. Zij bereidt tevens een aanpassing van het Jachtvoorwaardenbesluit voor om met gerichte maatregelen de vossenpopulatie beter te beheersen. Meer en meer gemeentebesturen ontvangen klachten van hun inwoners over vossen die neerhofdieren roven. Ook gemeenten die voorheen geen of nauwelijks meldingen binnenkregen. De vos breidt immers zijn terrein almaar uit van het platteland naar de stad. Die evolutie is ook merkbaar in de ons omringende landen. Omdat de bestaande mogelijkheden voor de beheersing van het aantal vossen doorgaans niet zo goed bekend zijn, stuurde minister Schauvliege de gemeentebesturen een brief met meer uitleg over de al bestaande instrumenten om de vossenpopulatie te regelen.
De Vlaamse Regering keurde in 2008 twee besluiten goed die ondermeer de jacht en de bestrijding van vossen reguleren: het Jachtopeningstijdenbesluit en het Jachtvoorwaardenbesluit. Voor de totstandkoming van beide besluiten, inclusief de regulering van de vossenpopulatie, werd de jacht-, natuur- en landbouwsector geraadpleegd.
Het Jachtopeningstijdenbesluit bepaalt dat de jacht op de vos open is van 1 oktober tot en met 14 februari. Voorts kan, bij schade aan gewassen of eigendommen door de vos en wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat, de grondgebruiker of -eigenaar de vos, bestrijden of laten bestrijden. Die bestrijding is niet gekoppeld aan een bepaalde periode, maar moet worden gemeld via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (www.natuurenbos.be).
Eigenaars of gebruikers van een jachtterrein kunnen volgens het Jachtvoorwaardenbesluit bijzondere veldwachters aanstellen die op hun terreinen een gans jaar lang met het geweer de stand van de vossen kunnen regelen. Bijkomend kunnen jachtrechthouders en wildbeheereenheden bijzondere veldwachters voor een volledige wildbeheereenheid aanstellen. Die mogelijkheid wordt volgens Schauvliege nog niet ten volle benut. Als de wildbeheereenheid - in plaats van één of meerdere jachtrechthouders - een veldwachter aanstelt, kan die veldwachter over een uitgestrekter gebied en veel efficiënter de vossenstand beheren.
In haar brief aan de gemeenten stelt minister Schauvliege nog dat het huidige Jachtvoorwaardenbesluit niet afdoende mogelijkheden biedt om schade door de vos te beperken. Zij erkent dat er nood is aan gerichte maatregelen. "We nemen het stijgend aantal klachten ernstig en winnen dit najaar het advies in van alle betrokken partijen om tot een evenwichtige oplossing komen. We bekijken daarbij welke rol de gemeenten in dit dossier kunnen spelen", aldus Schauvliege.
De wilde eend, haas, fazant, houtduif, konijn en patrijs zijn
aangewezen als wild. Op deze dieren mag u jagen in een
vastgestelde periode.
Wildsoort
Begin jacht:
Tot en met:
Wilde eend
15 augustus
31 januari
Haas
15 oktober
31 december
Fazantenhen
15 oktober
31 december
Fazantenhaan
15 oktober
31 januari
Houtduif
15 oktober
31 januari
Konijn
15 augustus
31 januari
Patrijs
jacht is niet geopend
Jagen buiten deze vastgestelde periode of op andere soorten,
zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen is verboden. Dit mag
alleen als hiervoor een ontheffing is afgegeven voor beheer en
schadebestrijding.
Waarmee mag
u jagen?
U mag jagen met de volgende jachtmiddelen:
geweren
honden. Dit mag geen 'lange'
hond zijn. Dat wil zeggen, een hond die geschikt is voor de lange
jacht. De hond is dan in staat om het wild op zicht te
achtervolgen.
gefokte jachtvogels (slechtvalk
of havik)
geregistreerde eendenkooien
lokeenden of lokduiven. Het
dier mag niet zijn verblind of verminkt.
fretten en buidels
U mag alleen met andere jachtmiddelen jagen als u hiervoor een
ontheffing heeft gekregen voor beheer en schadebestrijding.
Waar moet u verder rekening mee houden?
Op zondag, nieuwjaarsdag,
tweede paas- en pinksterdag, beide kerstdagen en hemelvaartsdag
mag u niet jagen.
U mag niet jagen op wild dat
door onvoldoende bevedering niet kan vliegen of wild dat door de
weersomstandigheden uitgeput is.
Jagen mag niet binnen een
straal van 200 meter rond plaatsen waar voer of aas ligt om wild
te lokken.
Jagen mag niet vanuit een
motorrijtuig of vanuit een luchtvaartuig.
Het is verboden te jagen vanaf
of vanuit een vaartuig als u 5 kilometer of harder per uur vaart
en jaagt op de wilde eend, fazant, patrijs of houtduif.
Binnen de afpalingskring van een eendenkooi mag u niet
jagen met een geweer.
Er zijn nog meer voorwaarden waar u zich aan moet houden. Soms
mag u hiervan afwijken. Dit mag als u hiervoor een ontheffing
heeft voor beheer en schadebestrijding waarin dit is opgenomen.
U mag niet jagen voor
zonsopgang en na zonsondergang. U mag wel jagen op wilde eenden
vanaf een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na
zonsondergang.
U mag niet jagen met een geweer
binnen de bebouwde kom van de gemeenten en de aangrenzende
percelen.
U mag niet jagen op
begraafplaatsen.
Is de grond bedekt met sneeuw?
Dan mag u jagen op konijnen, hazen en fazanten, als u deze dieren
anders bejaagt dan voor de voet. Ook mag u jagen op de wilde eend
en houtduif. De provincie kan tijdens bijzondere
weersomstandigheden de jacht voor de hele provincie of een deel
daarvan voor een bepaalde tijd sluiten.
Het is verboden te jagen op
wild dat door de hoge waterstand zich ophoudt op hoog gelegen
gedeelten van het terrein.
U mag niet jagen op wild in de buurt van wakken of bijten
in het ijs.
In het menu aan de linkerkant leest u meer informatie over het
jagen met een geweer, jachtvogel of eendenkooi.
Jagen met een geweer
Gaat u jagen met een geweer? Dan moet u aan de volgende
voorwaarden voldoen:
U bent 18 jaar of ouder.
U gedraagt zich als een goed
jager.
Er bestaat geen vrees dat u
misbruik maakt van uw wapen of uw bevoegdheid om te jagen.
De bevoegdheid om te jagen mag
u niet door de rechter zijn ontzegd.
U mag in de twee jaar voor het
aanvragen van de akte niet veroordeeld zijn voor het overtreden
van de Flora- en faunawet, de Wet op de dierenbescherming of de
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
U toont aan dat u over het
jachtrecht beschikt voor het veld waar u gaat jagen.
Het jachtveld is minimaal 40
hectare.
U sluit een verzekering af.
U bent geslaagd voor het
jachtexamen.
U beschikt over een geldige jachtakte.
Jachtrecht
U moet toestemming hebben van de jachthouder om te mogen jagen.
De jachthouder is de eigenaar of grondgebruiker. Hij kan het
jachtrecht zelf uitoefenen, het verhuren of toestemming geven om
er te mogen jagen. Als u uw jachtrecht heeft verhuurd mag u zelf
niet meer jagen.
Jachtexamen
Het aanmeldingformulier voor het examen Jacht met een
geweer en de brochure vraagt u aan bij Stichting
Jachtopleidingen Nederland (SJN). Examens afgelegd in België,
Luxemburg of Duitsland worden in Nederland erkend als het land
waar examen is gedaan ze ook erkent.
Jachtakte
Jagen mag alleen met een geweer als u over een geldige
jachtakte beschikt. Deze akte is 1 jaar geldig, van 1 april tot 1
april. Jaarlijks moet u door de politie een jachtaktezegel op de
jachtakte laten aanbrengen. De akte vraagt u aan bij het regionaal
politiekorps waar uw woonplaats onder valt. Ook een duplicaatakte
of logeerakte vraagt u aan bij het regionale politiekorps. Een
logeerakte is zes dagen geldig.
Geweer en
munitie
Het geweer moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Het geweer heeft een gladde
loop met een kaliber van ten minste 24 en ten hoogste 12 of een
getrokken loop met een nominaal kaliber van .22 inch of 5,58 mm.
Een enkelloops hagelgeweer
heeft een magazijn dat maximaal twee patronen kan bevatten.
Een kogelgeweer heeft een
magazijn dat maximaal twee patronen kan bevatten, behalve als het
is voorzien van een grendelinrichting waarmee het wapen handmatig
schot voor schot wordt geladen.
Het geweer mag niet voorzien zijn van een geluidsdemper,
een kunstmatige lichtbron, een voorziening om de prooi te
verlichten, een vizier met beeldomzetter, een elektronische
beeldversterker of een ander instrument om 's nachts te schieten.
U mag de volgende munitie gebruiken:
Voor de jacht op hazen,
fazanten, patrijzen of wilde eenden gebruikt u hagelpatronen
waarvan de doorsnee van de korrelgrootte van de hagel niet groter
is dan 3,5 mm.
Voor de jacht op konijnen en houtduiven gebruikt u
hagelpatronen waarvan de doorsnede van de korrelgrootte van de
hagel niet groter is dan 3,5 mm of kogelpatronen van een kaliber
van .22 inch of 5,58 mm.
Let op! Hagelpatronen met metallisch lood mag u niet
gebruiken
Jagen met een jachtvogel
Gaat u jagen met een
jachtvogel (slechtvalk of havik)? Dan moet u aan de volgende
voorwaarden voldoen:
U bent 18 jaar of ouder.
U gedraagt zich als een goed
jager.
Er bestaat geen vrees dat u
misbruik maakt van uw wapen of uw bevoegdheid om te jagen.
De bevoegdheid om te jagen mag
u niet door de rechter zijn ontzegd.
U mag in de twee jaar voor het
aanvragen van de akte niet veroordeeld zijn voor het overtreden
van de Flora- en faunawet, de Wet op de dierenbescherming of de
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
U toont aan dat u over het
jachtrecht beschikt voor het veld waar u gaat jagen.
U bent geslaagd voor het
valkeniersexamen.
U beschikt over een geldige valkeniersakte, ontheffing
voor het in bezit hebben van een jachtvogel in het veld en een
bezitsontheffing voor haviken als u een havik bezit.
Jachtrecht
U moet toestemming hebben van de jachthouder om te mogen jagen.
De jachthouder is de eigenaar of grondgebruiker. Hij kan het
jachtrecht zelf uitoefenen, het verhuren of toestemming geven om
er te mogen jagen. Als u uw jachtrecht heeft verhuurd mag u zelf
niet meer jagen.
Valkeniersexamen
Het aanmeldingformulier voor het examen Jacht met één of
meer jachtvogels en de brochure vraagt u aan bij Stichting
Jachtopleidingen Nederland (SJN).
Geen examen
nodig
Bent u op een bepaald moment tussen 1 januari 1977 en 1 april
2002 in het bezit geweest van een jachtakte, met aantoonbare
ervaring met jachtvogels, of een valkeniersvergunning? Dan hoeft u
geen examen af te leggen. Ook als u voor 1 april 2002 een stage
van minimaal drie jaar bij een erkende valkeniersvereniging goed
heeft afgerond, hoeft u geen examen te doen.
Examens afgelegd in België, Luxemburg of Duitsland worden in
Nederland erkend als het land waar examen is gedaan ze ook erkent.
Valkeniersakte
en ontheffing
Om te mogen jagen met een jachtvogel moet u beschikken over een
geldige valkeniersakte en een ontheffing voor het in bezit hebben
van de jachtvogel in het veld. De akte is maximaal 1 jaar geldig,
van 1 april tot 1 april.
Voorwaarden
valkeniersakte
De voorwaarden om voor een valkeniersakte in aanmerking te
komen:
U moet geslaagd zijn voor het
valkeniersexamen. Of in aanmerking komen voor een vrijstelling
van het examen.
Bezit u een havik? Dan moet u een bezitsontheffing hebben
voor haviken.
Hoe aanvragen?
De akte en ontheffing vraagt u tegelijk aan met het
aanvraagformulier. Bent u uw akte verloren? Dan kunt u een
duplicaatakte aanvragen. De formulieren hiervoor kunt u vinden
onder Meer informatie. De administratiekosten voor het afgeven van
een valkeniersakte zijn 90 en 60 voor de ontheffing die
erbij hoort. Als u binnen zes maanden na betaling van de kosten
voor deze akte een kopie van een jachtakte uit hetzelfde jaar kunt
tonen dan ontvangt u 45 retour. Een duplicaatakte kost 30.
Is er een
wachtlijst?
Er worden in Nederland maximaal 200 valkeniersakten (met
ontheffingen) uitgegeven. Zijn alle aktes uitgegeven? Dan is er
een wachtlijst. Als er een akte beschikbaar komt, kan de eerste
persoon op de wachtlijst een akte aanvragen. De minister heeft
aangekondigd dat zij in de nieuwe Natuurwet het maximum zal
opheffen.
Bezitsontheffing
haviken
Het is in Nederland verboden om over een beschermde diersoort
te beschikken. Van dit verbod is vrijstelling of ontheffing
mogelijk. Voor het houden van een gefokte havik iseen
bezitsontheffing nodig.
Valkeniers
uit het buitenland
Komt u uit het buitenland en gaat u bij een valkenier in
Nederland logeren? En gaat u met deze valkenier op jacht met
jachtvogels uit uw eigen land? Dan heeft u een logeerakte nodig.
Deze is zes dagen geldig. Om deze akte aan te kunnen vragen, moet
u in uw eigen land wel het recht hebben om te jagen met
jachtvogels. De akte is alleen geldig als u in het gezelschap bent
van een houder van een akte.
Hoe aanvragen?
Het formulier voor het aanvragen van een logeerakte vindt
uonder Meer informatie. U kunt, als buitenlandse gast, de
akte zelf aanvragen, maar de gastheer of -vrouw kan de logeerakte
ook voor u aanvragen. De administratiekosten voor het afgeven van
een logeerakte zijn 40.
Jagen met een eendenkooi
Gaat u jagen met een
eendenkooi? Dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
U bent 18 jaar of ouder.
U gedraagt zich als een goed
jager.
Er bestaat geen vrees dat u
misbruik maakt van uw wapen of uw bevoegdheid om te jagen.
De bevoegdheid om te jagen mag
u niet door de rechter zijn ontzegd.
U mag in de twee jaar voor het
aanvragen van de akte niet veroordeeld zijn voor het overtreden
van de Flora- en faunawet, de Wet op de dierenbescherming of de
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
U bent geslaagd voor het
kooikersexamen.
U beschikt over een geldige
kooikersakte.
De eendenkooi moet geregistreerd zijn.
Kooikersexamen
Het aanmeldingformulier voor het examen Jacht met een
eendenkooi en de brochure vraagt u aan bij Stichting
Jachtopleidingen Nederland (SJN).
Geen examen
nodig
Bent u na 1 januari 1977 in bezit geweest van een jachtakte?
Dan bent u vrijgesteld van het examen. Examens afgelegd in België,
Luxemburg of Duitsland worden in Nederland erkend als het land
waar examen is gedaan ze ook erkent.
Kooikersakte
Om te mogen jagen met een eendenkooi moet u beschikken over een
geldige kooikersakte. Deze akte is 1 jaar geldig, van 1 april tot
1 april. De akte vraagt u aan met het aanvraagformulier. Bent u uw
akte verloren? Dan kunt u een duplicaatakte aanvragen. De
formulieren hiervoor vindt u onder Meer informatie. De
administratiekosten voor het afgeven van een kooikersakte zijn
90. Als u binnen zes maanden na de betaling een kopie van de
jachtakte uit hetzelfde jaar kunt tonen, ontvangt u 45 retour.
Een duplicaatakte kost 30.
De eendenkooi
De eendenkooi waar u gaat jagen moet voldoen aan de volgende
eisen:
Er moet open water zijn met een
oppervlak van minimaal 200 m2.
In dit water kan een cirkel met
een straal van minimaal 7,5 meter getrokken worden.
Het water is minimaal 50 cm
diep.
Rondom het water ligt een rand
van bos of struweel.
In open verbinding met het
water is minimaal één vangpijp aanwezig die onmiddellijk als
vangmiddel kan worden gebruikt.
De kooi moet geregistreerd zijn.
Afpalingsrecht
Een eendenkooi heeft afpalingsrecht. Dit is het recht op stilte
in een afgepaald gebied rondom een eendenkooi. Rondom de
kooi mag u geen handelingen uitvoeren waardoor de eenden in de
kooi worden verstoord. Het afpalingsrecht is een zakelijk recht,
dat geregistreerd is bij het Kadaster.
Registreren
van een eendenkooi
Bent u eigenaar van een eendenkooi? Dan registreert u de
eendenkooi en de kooikers die jagen met behulp van de eendenkooi.
Hiervoor gebruikt u het aanvraagformulier registratie
eendenkooien. Na registratie is een eendenkooi vijf jaar
geregistreerd, van 1 april tot 1 april. Alleen een eendenkooi die
op 1 april 1984 geregistreerd was, kan opnieuw geregistreerd
worden. Aan het registreren van een eendenkooi zijn geen kosten
verbonden.
OCMW MECHELEN Lange Schipstraat 27 2800 Mechelen telefoon 015 44 51 11 fax 015 44 51 10 info@ocmwmechelen.be Persbericht 8 juli 2010 Zuurstof voor de Mechelaars Het OCMW van Mechelen gaat samenwerken met Natuurpunt om een beleefbaar stadsrandbos vol leven aan de Mechelaars te geven. Het Mechelse OCMW is eigenaar van ongeveer 300 ha bos in en rond Mechelen, en dat is erg veel in een bosarme regio als Mechelen. Vermits grondenbeheer niet echt de kerntaak is van het OCMW werd in het verleden een eerder passief beheer van deze bossen gevoerd. 2010 is het internationaal jaar van de biodiversiteit . Het Mechelse OCMW beseft dat we die biodiversiteit enorm kunnen vooruit helpen met een natuurgericht beheer van onze bossen. Bovendien willen we deze groene rand teruggeven in de vorm van zuurstof voor alle Mechelaars: als bereikbare en toegankelijke bossen vol leven, aan de rand van de stad om in te ademen, te wandelen, te genieten. Om dit te realiseren sluit het OCMW van Mechelen een overeenkomst met Natuurpunt om deze bossen te gaan beheren en actief open te stellen. Het Regionaal Landschap Rivierenland zal wandel- en fietsroutes uitwerken vanuit de stad om deze groenpolen vlot bereikbaar te maken voor alle Mechelaars. Tevens willen we u melden dat de OCMW-bossen die momenteel deel uitmaken van gebieden van wildbeheerseenheden (WBES) op administratief vlak daarvan deel blijven uitmaken. Ook wordt er bij mogelijke wildschade een regeling met de landbouw uitgewerkt. Contactgegevens: Koen Anciaux, OCMW-voorzitter 0495-77 70 56
Vlaams parlement pleit voor afschaffing klachtenmeldpunt zondagsjacht
(Belga) Het Vlaams parlement pleit voor de afschaffing van het
klachtenmeldpunt voor de zondagsjacht. Dat staat in een resolutie die donderdag
is goedgekeurd in het Vlaams parlement. Alle partijen steunden het voorstel,
enkel oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich.
Er bestaan in Vlaanderen twee meldpunten rond de zondagsjacht. Er is een
meldpunt waarop jagers hun zondagsjacht vooraf moeten laten registreren.
Daarnaast is er een klachtenmeldpunt opgericht waarop particulieren knelpunten
of problemen kunnen signaleren. Het meldpunt voor de verplichte registratie zou
in het nieuwe voorstel vervangen worden door een zelfregulerend systeem op basis
van afspraken tussen de jacht-, natuur- en recreatieorganisaties. Zo is er
sprake van de oprichting van een e-loket waarop jagers kunnen aanduiden waar men
zal jagen. Ook organisatoren van wandelevenementen zouden kunnen aanduiden waar
zij een wandeltocht willen organiseren. "Indien blijkt dat een dergelijk
zelfregulerend systeem goed werkt, zou de verplichte voorafmelding kunnen
afgeschaft worden", zo legt Vera Van der Borght (Open Vld), een van de indieners
van de resolutie, uit. Wat het klachtenmeldpunt rond de zondagsjacht betreft,
pleit de resolutie voor een simpele afschaffing van het meldpunt. Er werden
echter vragen gesteld bij de meerwaarde van het meldpunt. Zo zijn de meeste
argumenten van klagers al jaren bekend. Maar vaak kan er niet worden opgetreden,
omdat de regelgeving niet werd overtreden of omdat de zaak vaak uitdraait op het
woord van de jager tegen dat van de tegenpartij. (MUA)
De Bar Marina biedt de
beste accommedatie in het havengebied van Puerto Mogan, het meeste op de frontlinie met
uitzicht over de pittoreske jachthaven en de Atlantische Oceaan .
Neem een kijkje naar wat we te bieden hebben en vervolgens
telefonisch contact met ons of fax
Bar Marina werd in 1985 opgericht door Liam &
Greta Dennehy samen met zoon, Billy en dochter Sylvia .
Het is een
familiebedrijf en restaurant gerund door de familie vandaag tegen
zeer concurrerende prijzen een redelijke ..
Het restaurant beschikt over een uitstekend
internationaal menu en is beschikbaar voor feesten en partijen voor
maximaal 200 gasten.
Wij zijn geopend 6 dagen per week (Sorry , Gesloten
op zondag ) van 08:00 tot 23:00 .
Marina Bar and Restaurant is een trotse sponsor van
de Mogán Jazz Festival in de haven voor de laatste 20 jaar en is
blij te kunnen dit jaar de data te bevestigen:
04/10/2010 gedurende twee weken 29 november-13 12,
2010
De Bar Marina heeft
verschillende soorten accommodatie beschikbaar, van een - slaapkamer
appartementen met drie slaapkamers - huizen.
We kunnen ook plekken om
te verblijven voor u als u een verblijf in een groot feest .
Onze
appartementen en huizen zijn volledig uitgerust , met inbegrip van
televisie, video en magnetrons. De meeste hebben een dakterras met
uitzicht op de jachthaven. Gebruik onze webformulier op de weppagina in de linkse boven hoek,
Bel ons op 00 34 928 56 50 95 of fax ons op 00
34 928 56 55 06 om de regelingen te treffen voor uw verblijf
in het prachtige Puerto de Mogan .
DIENSTEN: Luchthaven
collectie + Drop Off: hebben we een speciale regeling voor Airport
pick-up (overdag uur)
voor 55,00 Vaste vergoeding , met officiële
taxi.
WE zijn gesloten op zondag
Sorry we zijn
gesloten op zondag, maar ons webformulier en fax zijn 24 uur op
service en u kunt verzenden ..
Hengelen op aal in Wallonne verboden en Vlaanderen toegestaan
Vissen op aal (paling)
Nog op voorstel
van minister Schauvliege paste de Vlaamse Regering de regelgeving
inzake palingbeheerplannen aan aan een Europese richtlijn. De
Europese Palingverordening zegt dat 40% van de zilverpaling naar zee
moet kunnen ontsnappen om te gaan paaien. Om daaraan tegemoet te
komen wordt in uitvoering van het Belgisch Palingbeheerplan de
fuikvisserij op de Beneden-Zeeschelde (tussen Antwerpen en de grens
met Nederland) tijdelijk verboden. Ook het hengelen naar paling
tijdens de nacht en gesloten tijd wordt niet meer toegelaten. Beide
maatregelen moeten zorgen dat er tot 12 ton of 30% minder paling (van
de totale geschatte palingoogst van recreatieve vissers) wordt
gevangen. Bron:
Persdienst
Kabinet Joke Schauvliege
waaneer visverloven voor Vlaanderen ook via intrernet
In Wallonne al een paar jaar hier mischien in 2010
dinsdag, 15 december 2009
Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van
Leefmilieu, Natuur en Cultuur keurde de Vlaamse Regering vandaag
een besluit goed waardoor vissers voortaan hun vissersverloven
ook via internet kunnen ontvangen.
Het besluit legt de wettelijke basis om internet te kunnen
invoeren als alternatief kanaal om visverloven te verspreiden.
Tot nog toe konden vissers hun verloven enkel op het postkantoor
afhalen.
Via internet kunnen de hengelaars veel gemakkelijker en
eenvoudiger het visverlof zowel het gratis jeugdvisverlof als
de betalende visverloven - verkrijgen. Zij kunnen dat vanuit om
het even welke plaats waar internet aanwezig is en op het even
welk ogenblik. Ook vissers van buiten het Vlaamse Gewest die in
Vlaamse openbare wateren willen vissen, kunnen zich via internet
een visverlof aanschaffen.
De inzet van internet helpt mee de drempel te verlagen,
zegt minister Schauvliege. Het Visserijfonds van het
Agentschap Natuur en Bos heeft de internetapplicatie ontwikkeld.
De kost ervan bedraagt 80.000 euro. De vereenvoudiging van de
aanvraag via internet doet ook de administratieve lasten
aanzienlijk dalen. Op jaarbasis zou het gaan om ongeveer 71.000
euro. Op termijn willen we dit digitaal loket nog dichter bij de
burger brengen.
Het Agentschap voor Natuur en
Bos zet maandag samen met de provinciale visserijcommissies 143 kg jonge paling
uit in Vlaanderen. Het gaat om 470.000 stuks die worden verdeeld over diverse
Vlaamse binnenwateren. Op die manier wil het Agentschap de palingbestanden weer
op peil brengen. Het gaat zo slecht met de paling dat Europa heeft gevraagd een
palingbeheerplan op te maken en maatregelen voor te stellen.
In het palingbeheerplan voor Vlaanderen wordt vooral gefocust op het mogelijk
maken van vrije migratie voor paling, het uitzetten van glasaal en het aanpakken
van illegale stroperij. De glasaaltjes die worden uitgezet zijn afkomstig uit
buitenlandse rivierbekkens waar nog voldoende aantallen zitten.
Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten zuiden van de
Bermuda-eilanden, en leggen duizenden kilometers af tot bij ons. De jonge paling
vertoeft een aantal jaar in onze binnenwateren om op te groeien. Eenmaal
volwassen trekken ze terug naar de Sargassozee om voor hun nageslacht te
zorgen.
"Eind jaren zeventig kon aan de monding van de IJzer nog jaarlijks rond de
500 kilo glasaal, jonge paling, worden gevangen. Vandaag de dag is dat gemiddeld
minder dan 1 kilo. Dezelfde tendens zien we ook in de andere Europese landen.
Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren nog slechts 1 procent ten
opzichte van de jaren '80", aldus het Agentschap voor Natuur en Bos.
"Wellicht liggen meerdere oorzaken aan de basis van deze terugval, zoals
overbevissing, verontreiniging, belemmering van vismigratie in de rivieren, en
mogelijk zelfs ook klimaat- en oceanische factoren".
Vlaams milieuminister Joke Schauvliege gaat een enquête organiseren om na te
gaan of ze de jacht op de vos moet heropenen. Nu de vossenpopulatie de jongste
jaren sterk is gestegen, wil Schauvliege weten hoeveel mensen al schade hebben
geleden en hoeveel mensen al vossen in hun tuin hebben gespot. Aan de hand van
de resultaten zal ze beslissen of ze de jacht op de vos versoepelt