Ik ben Dorien
Ik ben een vrouw en woon in Dordrecht (Nederland) en mijn beroep is verpleegkundige terminale thuiszorg/ begeleidster demente ouderen.
Ik ben geboren op 25/05/1958 en ben nu dus 66 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: psychologie, boetseren, lezen, fotograferen, knutselen met afgedankte spullen, schrijven.
Steeds als ik denk het leven door te hebben en achterover leun, wordt ik weer eens flink wakker geschud en besef ik dat ik helemaal niets weet.
door mijn ogen bekeken
de persoonlijke kijk op het leven, gekleurd door ervaringen
11-03-2012
Ooit dacht ik dat ik een prinsesje was, die door haar ouders bij mensen van eenvoudige afkomst ondergebracht was, om zo het echte leven te leren kennen. Tot de lessen geleerd waren, dan mocht ik weer naar huis.
Nou ja, de lessen heb ik wel geleerd maar naar huis gaan was er nog niet bij.( Ik denk zomaar dat dat pas bij het verlaten van deze aarde zal gebeuren, maar dit terzijde)
Het gevoel van stiekum een prinsesje zijn heeft me eigenlijk nooit verlaten, al sprak ik er met niemand over, inclusief mezelf. Het bleef van binnen zoetjes in een sluimer slaap.
Pas toen zij geboren werd, merkte ik voor de eerste keer dat het voorzichtig wakker aan het worden was. Maar nog zweeg ik in alle talen, wat zou erover gezegd moeten worden?
Ik zag haar groeien, mooier worden met de dag. Ze kreeg een voorliefde voor prinsesjes, maar dan vooral de jurken en ik zweer, dat had ze niet van mij...
Belde me geregeld op: Kun jij voor mij 'de doornrozen' maken? En dan wil ik ook nog graag.. vul het allemaal maar in, elke Disneyprinses passeerde de revue, haar jurkenkast hangt nu al meer dan vol.
En op haar zevende verjaardag is het dan onverwachts gebeurd.. ben ik eindelijk toch uit de kast gekomen...Volkomen helder viel het op zijn plaats, geen speld kwam daar nog tussen.
Ik noemde haar al heel lang 'mijn prinses' en trok die dag de redenatie door.. dan moest mijn dochter toch de koningin wel zijn.. en dat betekende dat ik toch ook..ik durfde niet meer verder denken, maar een innerlijk, juichend prinsesje maakte het voor mij af.. Ze was natuurlijk met me mee gegroeid, wat dacht ik nou, jaren lang de koningin geweest, met vaste hand haar volk geleid. Nu mag je gaan genieten, jij bent nu: de koningin-moeder van het kleine spul.
"Dus vooruit, trek eindelijk die jurk eens aan, je weet wel die koninklijke, die je stiekum voor jezelf hebt zitten maken, met meters sleep en glitters overal.. vergeet vooral je kroontje niet en haal je hoge hakken.."
Volgens die logica was het dus helemaal niet vreemd dat ik even later uitgedost als een volwaardig lid van de koninklijke familie de auto instapte..(Ik checkte nog wel even bij mijn dochter of wij de enige visite zouden zijn, dit moest wel tussen mij en mijn kleindochter blijven.)
We haalden zoon twee op uit de stad. En even, heel even maar, keek hij een béétje vreemd, maar vertrok verder geen spier tijdens onze loop naar de verderop geparkeerde auto, hij is erger gewend..
Ik hoefde háár niets uit te leggen, mijn kleindochter prinses Luna had natúúrlijk een prinsessenoma..
Iets lastiger te overtuigen was die overvolle kamer met onverwachte en voor mij wildvreemde verjaarsvisite...
Na 2 dochters zagen 4 zonen op rij het levenslicht, de vierde wel onder valse voorwendsels; mijn 2e man verzekerde me dat er in zijn familie alleen maar kleindochters geboren werden...
Ik had geen hoge pet op van de man. Met een vader en 4 broers die altijd in de clinch lagen met mijn moeder hoopte ik voor mijzelf nooit jongens te krijgen.
Luie stinkerds, onhandelbaar, ongehoorzaam, moeder- en zussentreiteraars en dominante op macht beluste wezens. Dat waren, onder andere, mijn vernietigende oordelen over het andere geslacht.
Na de fase van pubermeiden met veel geklets, gezellig getut en nog veel meer van die leuke typische vrouwendingen, gingen de dames hun eigen weg en lieten ze me achter tussen de 5 mannen..ik viel in een gat en hield mijn hart vast, bang voor wat er komen ging..
Ter geruststelling voor alle mannen; mijn jongens zijn geboren met een geheime missie: het bewijzen van mijn ongelijk.
En daar zijn ze goed in.
Als ik ze zo relaxed met elkaar bezig zie, rommelend in mijn keuken( vaste prik, elke maandag) om hier te komen eten, soms zelf de maaltijd bereidend, intussen de aankomende gezamelijke vakantie besprekend, of hun werk, school en andere belangrijke zaken dan gloei ik van binnen..
Geboren in een groot, rumoerig, onveilig gezin aan de kust, weggelopen met de man van mijn dromen toen ik 18 was. Deze 2 feiten staan garant voor een levenslang gevecht tegen mijn toen opgedane meningen en overtuigingen over hoe het leven in elkaar zit. Stukje bij beetje ontrafel ik de wirwar van gebeurtenissen en emoties die eraan vast gekoppeld zijn geraakt. Soms raak ik de moed kwijt en blijf ik verstrikt in gevoelens van vertwijfeling of onverschilligheid jegens het leven. Andere keren duiken er ineens oude patronen uit de dieptes van mijn geest op en vragen om gezien te worden. Om vervolgens afscheid te kunnen nemen. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Ik heb een man, 2 dochters en 4 zonen, een hond en een kat, allemaal bijzonder genegen mijn persoonlijke spiegel te mogen zijn. Misschien een beetje veel, heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd, maar door de loop der jaren is gebleken dat zij allemaal een stukje van mij laten zien waarvan ik gewend was diep verborgen te houden. Soms denk ik wel dat ik mijn hele persoonlijkheid verborgen heb gehouden, een overlevingsstrategie die mij heelhuids door mijn jeugd heeft gelaveerd, er komt voorlopig nog geen einde aan de ontdekkingstocht van wat ik allemaal verborgen houd.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!