© Shutterstock

Onder druk van groeiende lokale en nationale oppositie, herziet de Franse regering haar strategie voor de lage-emissiezones. In plaats van de aangekondigde 42 LEZ’s, is er in de praktijk momenteel slechts in 25 steden zo’n milieuzone in voege. In de toekomst zou het aantal LEZ’s zelfs kunnen dalen naar… twee.

Lage-emissiezones werden in Frankrijk sinds 2015 ingevoerd om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. Binnen die zones mogen alleen de minst vervuilende voertuigen rondrijden. Zij hebben daarvoor een milieusticker – het zogenaamde Crit’Air-vignet – nodig. Er bestaan zes verschillende Crit’Air-stickers, elk met een eigen kleur, om aan te geven hoe vervuilend een voertuig is. De stickers variëren van groen (Crit’Air 0, voor elektrische en waterstofvoertuigen) tot grijs voor de meest vervuilende dieselvoertuigen (Crit’Air 5). Zonder geldige sticker mag je de zone niet in. Doe je dat toch, riskeer je een boete van minimaal 68 euro.

Geen 31 maar slechts 14 LEZ’s

Normaal werd op 1 januari 2025 een lage-emissiezone verplicht ingevoerd in álle agglomeraties met meer dan 150.000 inwoners. Naast de 11 LEZ’s die er al waren, zouden er dan 31 nieuwe bijkomen. Na rondvraag van VAB bij alle betreffende agglomeraties blijken dat er in de praktijk slechts 14 te zijn. Dat brengt het totaal op 25 LEZ’s in Frankrijk.

Bij veel lokale politici is de lage-emissiezone onderwerp van felle kritiek, wat de invoering ervan tegenhoudt. Zij vinden de maatregelen sociaal onrechtvaardig en nadelig voor huishoudens met lage inkomens. Die rijden immers vaker met oudere – lees: meer vervuilende – voertuigen en raken dus niet meer of moeilijker in stadscentra.

Enkel Parijs en Lyon?

Eén van de voorstellen die nu op tafel ligt, is om – in plaats van 42 LEZ’s – het aantal terug te brengen naar… twee. Zijnde Parijs en Lyon, steden waar de reglementaire drempels voor luchtkwaliteit regelmatig overschreden worden. Andere agglomeraties met meer dan 150.000 inwoners zouden volgens datzelfde voorstel zelf mogen bepalen of ze al dan niet een LEZ handhaven of invoeren. Lokale besturen zouden ook zelf mogen beslissen om vrijstellingen te voorzien voor bepaalde kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals huishoudens met een laag inkomen.

In het voorstel staat ook een overgangsperiode tot 31 december 2026, om steden de tijd te geven hun verkeersregeling en infrastructuur aan te passen. Eind mei wordt er normaal gezien opnieuw over de materie parlementair gedebatteerd.

Samengevat

Hier heb je wél een milieuvignet nodig:

LEZ in voege vóór dit jaar: Clermont-Ferrand, Grenoble, Lyon, Marseille, Montpellier, Nice, Parijs, Reims, Rouen, Strasbourg, Toulouse.

Nieuwe LEZ sinds 1 januari 2025: Angers, Annecy, Annemasse, Bayonne, Bordeaux, Caen, Le Havre, Lille, Nantes, Nancy, Nîmes, Pau, Rennes, Tours.

Hier heb je (nog) geen milieuvignet nodig:

Amiens, Avignon, Béthune, Brest, Chambéry, Dijon, Douai-Lens, Dunkerque, Le Mans, Limoges, Metz, Mulhouse, Orléans, Perpignan, Saint-Nazaire, Toulon, Valenciennes.

Meer info : VAB