Carl & Liliane's weblog
Onze Esoterische Website
Archief per maand
  • 06-2008
  • 06-2006
  • 01-2006
  • 11-2005
  • 07-2005
  • 04-2005
    Inhoud blog
  • Halloween
  • Astrale Personages
  • Planetaire Engelen of Elohim
  • Spirituele Meesters
  • Tweelingzielen, Zin of Onzin?
  • Ziektebeelden
  • Meditaties
  • Terug naar vorige levens
  • Toepassing numerologie
  • Esoterische numerologie
  • Lezing Numerologie
  • OVER KARMA
  • Orakel der Runen
  • I-Tjing poort tot de Akasha
    Foto
    Foto
    Foto

    Klik op de afbeeldingen om naar mijn eigen website te gaan voor meer uitleg.  Deze materie is zéér uitgebreid.

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    16-04-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER KARMA

    KARMA of CIRKEL VAN NOODZAKELIJKHEID

    Inleiding.

    Hetgeen ik voorheen over karma wist (of dacht te weten), was datgene wat ik had gelezen en tijdens lezingen had gehoord op mijn yogalessen een vijftiental jaren geleden.
    De visie betreffende dit onderwerp is volgens de oosterse leer gans anders dan onze westerse visie, zo bleek achteraf.
    Wie het nu bij het rechte eind had, deed voor mij op dit moment niets ter zake, alhoewel ik mij meer tot de oosterse visie aangetrokken voelde.
    Een tijd geleden, ontwaakte ik steeds met droomherinneringen die in flarden aan mekaar hingen.
    Als ik dan goed en wel ontwaakt was, waren deze flarden van herinneringen totaal verdwenen en kon ik er mij niets of bijna niets meer van herinneren.
    Op de lange duur gaf ik mijzelf bij het slapen gaan de opdracht, dat bij mijn ontwaken de herinneringen van mijn dromen blijvend zouden zijn, doch in het begin zonder resultaat. Na verloop van tijd kon ik mij stilaan meer en meer herinneren, alhoewel deze dromen nu niet bepaald op het eerste gezicht belangrijk bleken te zijn.
    Tot ik op een goede morgen ontwaakte, volledig uitgerust en fit. Wat ik met zekerheid op dit moment wist, was een ervaring van een onderricht omtrent "karma". Ik kon geen antwoord geven, over hoelang dit onderricht had geduurd of waar dit onderricht vandaan kwam, maar mijn ganse visie omtrent karma werd totaal overhoop gegooid.
    Hoe langer ik hierover nadacht (enkele maanden gingen voorbij) ging deze ervaring dieper en dieper doorwegen tot ik er niet meer tussenuit kon en dit als mijn waarheid omtrent karma te aanvaarden.

    KARMA.

    KARMA is een woord dat wij meestal op een verkeerde manier verstaan en gebruiken. Wij nemen allen aan dat wij door verkeerd te handelen een negatief karma maken en een positief karma door goed te handelen. Dit is juist, maar wanneer handelen wij goed en wanneer slecht?
         Wij kunnen voor iemand goed doen en op hetzelfde moment iemand anders benadelen. Welk soort karma hebben wij dan gemaakt? Waar ligt de grens tussen positief en negatief? Het is een dualiteit zoals alles op aarde dualistisch is, maar een dualiteit bestaat uit meer dan zijn twee tegengestelde polen, zoals wij denken. In het verschilsdenken spreekt men van een derde aspect en dat is het verschilpunt tussen beide. Het zit er ergens tussenin op de plaats waar ons ervaringspunt in deze dualiteit zich bevindt. (In dit geval de manier waarop wij handelen dus) Dit is ook met het karma zo.
    Ons karma wordt bepaald door onze handelswijzen en aangezien er steeds een deel van het tegenovergestelde aanwezig is, krijgen wij te maken met een karma dat evengoed deels negatief zou kunnen zijn, alhoewel wij menen goed gehandeld te hebben. (zie Yin-Yang, waar ook een deeltje van het tegengestelde aanwezig is). Belangrijk is wat wij ervan denken. Als wij ervan uitgaan dat wij met onze handeling tegenover de desbetref-fende persoon goed hebben gedaan, kan je dit als een positief karma bezien, op voor-waarde dat dit handelen met de juiste ingesteldheid, liefdevol vanuit je hart geschiedt. Ingeval wij iemand toch kwaad zouden berokkend hebben door een bepaalde handeling, kunnen wij tevens ogenblikkelijk van dit karma verlost worden door ons te veront-schuldigen of in ergere gevallen vergiffenis te vragen.
         Nu kunnen wij ons de vraag stellen; "wat als deze persoon ons niet wil vergeven, blijven wij dan met dit karma zitten"? Als onze vraag tot vergeving vanuit ons hart komt, zelfs al wil de tegenpartij door zijn koppigheid ons niet vergeven, is dat zijn zaak. Door ons inzicht van verkeerd handelen en onze oprechte spijtbetuiging, wordt dit negatief karma weggenomen.
    Maar wat gebeurt er nu, zal je je afvragen, als de desbetreffende persoon niet meer in leven is op het moment dat je je fout inziet, dan kunnen wij deze handeling toch niet meer ongedaan maken?
    Dit kan wel door er een goede daad tegenover te stellen, tegenover anderen ook al hebben deze handelingen geen enkel verband met het voorgaande, dit op voorwaarde dat het werkelijk vanuit het hart gebeurt, met de werkelijke reden in ons achterhoofd en niet zomaar omwille van het feit om te trachten van een deel karma verlost te geraken.
    Maar in de veronderstelling dat het toch niet mogelijk is geweest om vergeving te vragen, of omdat je het niet hebt gedaan of niet hebt willen doen, dan neem je natuurlijk dat karma mee na onze stoffelijke dood. (Denk vooral aan mensen die niet bij dit alles stilstaan of er geen of te weinig weet van hebben).
         Wij weten nu stilaan wel dat wij in dat zogezegde "leven na dit leven" geen rijstpap met gouden lepeltjes eten en evenmin op vakantie zijn. Ten eerste krijgen wij de zogenaamde film te zien van ons voorbije leven om te overschouwen wat allemaal goed is gegaan en wat fout is gelopen. Als wij alzo inzicht gekregen hebben van onze fouten, moeten wij hieraan werken, dat is dan de enige mogelijkheid om van onze karmische beladenheid af te geraken.  Wij krijgen dan opdrachten te vervullen, bvb. andere zielen bijstaan en verdwaalden te helpen op hun weg naar het "licht".
         Als wij al onze opdrachten tot een goed einde hebben gebracht (wat wel een hele karwei zal zijn), wordt op de duur de spons over dat ganse karma geveegd, dan eerst zijn wij in de mogelijkheid om te reïncarneren en niet eerder!
    Mensen die denken of in de overtuiging verkeren dat zij met karma beladen, afkomstig uit een vorig leven terug op aarde komen, hebben dit voor waar aangenomen, uit lectuur of vanuit andere bron.

    P.H.Blavatsky schrijft in haar werk; “De Geheime leer” deel 1-Stanza IV-Blz 83, het volgende:
    De Lipika (schrijvers); deze Goddelijke wezens zijn op mystieke wijze verbonden met karma, de wet van ”wedervergelding”, want zij zijn de optekenaars of geschiedschrijvers, die op de (voor ons) onzichtbare tafelen van het astraal licht, een getrouw verslag optekenen van iedere daad en zelfs van elke gedachte van de mens, van al wat was, is of ooit zal zijn in het heelal van verschijnselen. Dit ongeziene “doek” wordt het “boek des levens” genoemd en "cirkel van noodzakelijkheid", (zie dan weer haar werk: “Isis ontsluierd”.)

    Dit stelt karma in een gans ander daglicht. Deze Goddelijke wezens gaan geenszins een karma af te werken hebben tegenover elkaar. Zij zijn er door verbonden door de werkzaamheden die zij samen doen. Het is nu eenmaal zo, dat wij bij een nieuwe incarnatie opdrachten te vervullen hebben en dat dit nieuwe aardse leven in feite een voortzetting is van het vorige. Wij kunnen misschien individualist zijn, maar toch zijn wij verbonden door karma, met andere mensen die wij in ons leven ontmoeten.
         Wij krijgen de keuze tussen drie soorten levens (waarvan we beelden te zien krijgen hoe deze levens er uit zullen zien.)  Een gemakkelijk leven - een minder gemakkelijk leven en een moeilijk leven.  Het is vanzelfsprekend dat zielen met weinig spirituele bagage voor een gemakkelijk leven zullen kiezen, maar zielen met meer of veel spirituele bagage zullen weten dat door het kiezen van een gemakkelijk leven, er weinig of geen verdere ontwikkeling zal zijn. Vandaar dat deze voor een moeilijker leven zullen kiezen. Dat verklaart waarom het sommigen alles voor de wind gaat en anderen niets dan tegenslagen ervaren of het moeilijk hebben. Moet ik jullie nu de vraag stellen; “waar bereik je nu het meeste mee?”

         Steeds reïncarneren wij in groep en komen wij vroeg of laat in contact met mensen waarmee wij in een vorig leven ook mee te maken hadden. Van elke persoon waar wij in ons leven mee te maken krijgen, kunnen wij aannemen dat wij er een karmische band mee hebben, of dit nu een positieve of negatieve ervaring zal zijn. 
         De reden waarom wij met deze mensen terug worden geconfronteerd, is om hen te leren begrijpen, aanvaarden zoals zij zijn en te leren meer verdraagzaamheid tegenover hen aan de dag te leggen.
    In feite is ons hoofddoel "mens te zijn onder de mensen, een luisterend oor kunnen bieden voor de problemen van anderen en onbaatzuchtig kunnen helpen waar nodig". Zolang wij met onze fouten in herhaling blijven vallen, zullen wij onze lessen steeds moeten overdoen in verdere levens en blijven wij misschien meerdere levens lang in een “cirkel van noodzakelijkheid” (zoals H.P.Blavatsky, Karma zo prachtig verwoordt), of in onze termen, een vicieuze cirkel gevangen zitten.
         Sommigen zijn de mening toegedaan dat alles voor ons wordt bepaald, anderen zeggen dat alles onze eigen keuze is. Natuurlijk hebben wij ons leven voor een groot deel in de hand, maar niettemin moeten wij onze opdrachten vervullen en als wij dit vergeten of verwaarlozen, komt er wel op tijd en stond iets uit de hoek, aan de hand van gebeurtenissen waar wij geen vat op hebben, wij worden dan met onze neus op de feiten gedrukt. Er bestaat zoiets als een draad die door ons leven loopt en die nodig is om ons af en toe wakker te schudden als we indommelen en onze opdrachten vergeten. Wij zijn aardse mensen en geen enkele mens is feilloos, hoe spiritueel ook iemand maar is. Maar hoe meer wij spiritueel geëvolueerd zijn, hoe gemakkelijker wij deze situaties zullen herkennen.

    Nooit zullen wij als mens op aarde vrij van karma zijn.

    De enige manier om absoluut geen karma te scheppen, is "niets" doen, wat onmogelijk is.

    Wat ook nog zeer belangrijk is, is dat wij niet alleen met ons handelen, maar ook met ons "denken" en de woorden die wij tegenover iemand gebruiken, karma scheppen.

    SAMENVATTING.

    *Karma ontstaat dus vanuit ons handelen, (en denken) en als wij het verschilspunt in de dualiteit van goed en slecht (het punt waar wij vertoeven met onze handeling) ook durven bezien, zal dit nooit volledig positief of volledig negatief zijn. Wij scheppen dus ook een deel van het tegenovergestelde karma erbij.

    *Karma maak je dus op aarde, je brengt het niet mee!

    Het gezegde: "sorry, ik heb een fout gemaakt, maar ik kon het niet verhelpen want het is mijn karma" vind ik persoonlijk een goedkope uitvlucht!

    *Voor je handelen en denken ben je zelf verantwoordelijk!

    *Bij de nota van Blavatsky: van al wat was, is en ooit zal zijn in het heelal van verschijnselen, wordt bedoeld dat verleden, heden en toekomst niet bestaan. Aangezien ons aardse bestaan illusie is, beleven wij in de eeuwigheid alle levens op hetzelfde ogenblik.

    Dit was in het kort mijn uiteenzetting omtrent karma, mij doorgegeven door de Gidsen die ik op dat moment hiervoor nodig had.

    Hoe denken jullie hierover? Ongetwijfeld zal dit bij velen vragen doen rijzen.

    Ik wil niet dat jullie dit zomaar zonder meer aanvaarden, zonder erover na te denken.

    Spirituele groetjes

    Caitanya





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    15-10-2009
    Knap artikel!
    Werkelijk een interessant artikel. Weer één van die zeldzame waar je nog iets nuttigs van opsteekt.

    15-10-2009, 19:50 geschreven door Dirk
    11-10-2005
    proficiat met je blog
    Een fijne blog en een met diepgang, daar houd ik erg van. Ga ook eens op bezoek bij mijn blog 'blog.seniorennet.be//lach_yoga' Schaterlachende groeten.

    11-10-2005, 19:41 geschreven door slappelach
    Foto
    Wij zijn Carl en Liliane en beiden zestigers. Wij zijn reeds meer dan 20 jaar werkzaam in deze materie en dus niet aan ons proefstuk toe. Wij hopen via deze weg van gedachten te kunnen wisselen met anderen.Geef ons sugesties voor nog andere onderwerpen
    Foto
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Carl & Liliane's Esoterische website
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!