Na de drukke snelweg over de Brenner-pas bezochten we even de binnenstad van de Tiroolse hoofdstad Innsbruck met zijn mooie oude huizen. Door de verbouwingen in de kathedraal waren daar tijdelijk ook de fresco's van zeer dichtbij te bezichtigen. En we bereikten onze laatste verblijfplaats op deze reis, aan de Fernsteinsee, waar we helemaal rond wandelden.
Aan de bouwstijl en de hele sfeer die deze stad tussen de bergen uitademt proef je de Tiroolse invloed. En aangezien op maandag de musea gesloten zijn boden enkel de kerken een alternatief ...
Na 600 kilometer over snelwegen bereikten we Trento, tijdig om vóór de wekelijkse sluitingsdag het Castel del Buonconsiglio van de vroegere prinsbisschoppen van Trento te bezoeken - een uitgebreid paleis met een zeer rijke en gevarieerde reeks kunstwerken en waardevolle voorwerpen. Ook het Concilie van Trente kwam aan bod ... Morgen bezoeken we dan de rest van de oude stad.
Kilometers lang strekt zich in Pescara de kustpromenade uit: zee, zand, vele restaurantjes, een jachthaven aan de monding van de Pescara-rivier, en het befaamde IMAGO-museum met Scandinavische impressionisten én West-Europese expressionisten waaronder Frans Masereel. We deden het allemaal.
Pescara is de haven en kuststad van de Abruzzen-streek; er komen enkel Italiaanse toeristen, en dan nog voor het eindeloos lange strand -- waarover morgen méér. Het is ook de geboorteplaats van de nationalistische dichter-soldaat Gabriele D'Annunzio, en dat zal je geweten hebben ... Wij bezochten ook zijn geboortehuis en zagen er de vele herinneringen aan zijn grote liefde Mèlitta.
De Sasso Barisano-wijk is al even rotsachtig als de Sasso Caveoso, maar net iets minder "grottig". Weer urenlang rondwandelen, op en neer langs trappen en smalle steegjes, en een tentoonstelling van Salvador Dalì in een complex van rotskerkjes, en tenslotte een bezoek aan het archeologisch museum, waar elke amateur van mooie Griekse vazen al zijn wensen in vervulling ziet gaan!
Al achtduizend jaar is het gebied in en om Matera in de Italiaanse regio Basilicata bewoond, en tot de 50er jaren woonden tienduizenden mensen nog in ware grotwoningen. De stad is een UNESCO-Werelderfgoed en bevat een grote oppervlakte aan dergelijke "sassi", en ook wij wandelden daardoor: panorama's, waterkelders, woningen, rotskerken met soms mooi bewaarde fresco's, ... om stil van te worden.
In Alberobello logeerden we één nacht in een "trullo", één van de meer dan duizend waarmee de stad bezaaid is. Wat het is, zie je zelf wel (er is zelfs een trullo-kerk, die we ook even betraden) ... En omdat het net feest was in de stad, droeg de pastoor van de Sint-Cosmo-en-Damiaan-kerk de mis in het openbaar op, met veel volk op straat.
In een regenachtig Durrës reden we de veerboot van GNV op, die ons naar het zonnetje in het Italiaanse Bari bracht. Daar bezochten we het Svevo-kasteel met veel beeldhouwkunst uit Apulië, en de stemmige straatjes van de oude binnenstad, en ook het graf van Sinterklaas himself (voorlaatste foto). De resten van de grote kindervriend werden in de middeleeuwen immers door kruisridders vanuit Turkije naar Bari overgebracht, dat destijds onder Spaans bewind stond, en vandaar de misvatting die bij ons leeft dat de goede sint "met de stoomboot uit Spanje komt" ...
Vandaag kondigt men regenweer aan, en deze namiddag schepen we in op de veerboot naar Bari in Italië. Daarom geven we onze volgers een bloemlezing van foto's uit Zuid-Albanië die tot nu toe de blog niet haalden ...