Inhoud blog
  • De wekelijkse vacht verzorging van de newfoundlander
  • verzorging van orchideeën
  • verzorging van aronskelken
  • verzorging van rozen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    beetje van alles

    01-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wekelijkse vacht verzorging van de newfoundlander
    Dit is een richtlijn,extreme vachten hebben vaker een kambeurt nodig.
    Sla geen kambeurt over,de volgende week is het dubbel zoveel werk.

    Laat de hond staan of liggen.Indien u de hond op een tafel kamt,let dan goed op dat deze er niet af kan springen of vallen.

    * Begin bij een achtervoet te kammen en gaat laagje voor laagje (1cm) het hele been omhoog.
    Vergeet daarbij niet de binnenkant van het achterbeen mee te kammen.Doe ook het andere been.

    * Ga verder aan de onderkant van de buik en kam dit ook laagje voor laagje totdat je bij de rug bent.

    Doe ook de andere zijde van de hond.

    * Dan de voorpoten laagje voor laagje naar de oksels en schoudersVoorzichtig bij de oksels;deze zijn gevoelig en het haar klit daar nogal eens.

    * Vanaf het punt tussen de voorbenen kam je laagje voor laagje omhoog via de bosrt naar de hals en nek.

    * Dan vanaf het puntje van de staart (nog steeds laagje voor laagje)helemaal door over de kont en rug naar de kop.et daarbij goed op het haar achter de oren.Dit is zachter en klit snel.

    * Vergeet niet het korte haar op poten en snuit mee te kammen.


    Indien u een klit bij de hond bent tegen gekomen,probeer de klit dan met uw vingers uit te pluizen.Of knip de klit in de lengte van het haar door.Zet daarbij de punt van de schaar tussen de huis en de klit en knip richting de haarpunten. En zo zit de wekelijkse kambeurt er weer op.Voor de overige dagen is het schema precies hetzelfde alleen dan met de borstel.

    Twee keer per jaar zal de hond zijn vacht ruien.In die tijd verliest de hond heel veel haar.In de ruitijd kunt u de vacht ook met het harkje eens goed doorharken.U zult zien dat de ondervacht (wat er toch uit moet) er goed uit te harken is.LET OP;het harkje alleen gebruiken in de ruitijd omdat bij veelvuldig en onnodig gebruik de vacht ermee kan beschadigen.


    De oren:

    De oren moeten regelmatig worden bijgehouden.De rasstandaard vermeld,kleine oren,naar achteren geplaatste en vlak tegen het hoofd liggend zonder franje.Je kunt het haar plukken (kleine plukjes haar met duim en wijsvinger verwijderen,met de haarrichting mee) of je kunt de oren met een efileerschaar knippen.Met een efileerschaar knipt u niet zo snel happen in het haar.De werkwijze is als volgt:

    - Kam het haar goed door (klitvrij) kam dan het haar van het oor richting de neus.

    Het haar wat buiten de oorrand komt kunt u plukken of efileren (knip 1keer en haal da de kam er weer door,herhaal!!) Pluk of knip verder tot er geen haar buiten de oorrand meer steekt.

    - Kam dan het haar naar achteren.Het haar buiten de oorrand komt plukt u of efileert u netjes bij.Let op! Dat u niet teveel achter de oren weghaalt omdat de oren dan te veel gaan opvallen.

    - Kam de oren daarna weer goed en controleer of beide oren gelijk zijn en of de oren een nette overgang maken naar de hals/nek.Werkt het evt wat bij.


    De voeten:

    De voeten moeten rond en gesloten zijn en zonder flossen tusse de tenen.De werkwijze is als volgt. Laat hierbij de hond staan.

    -Van onderzijde van de voet knippen we (met de gewone schaar) het haar gelijk met de voetzolen.Voel goed of er geen klitten zitten tussen de grote voetzolen want deze kunnen flink irriteren en de hond kan er aan gaan bijte of likken.

    _ Kam het haar tussen de tenen éénmalig omhoog, knip met de efileerschaar de uitstekende haren weg.Zorg ervoor dat er geen gleuven ontstaan tussen de tenen.

    - Kam de beharing van het been naar beneden en knip het haar gelijk met de rand van de grote voetzool,zoadat de haren de grond net niet raken.

    _ Kijk of de voeten gelijk zijn en werk het evt wat bij.


    Wat heb je nodig voor de vacht te verzorgen:

    1) Hark met lange tanden

    2) Kromme pennenborstel

    3) Grove kam

    4) Fijne kam

    5) Ontklitkam

    6) Efileerschaar 


    Wilt u z'n hond kan je altijd kijken naar www.charkantarra.nl











    01-02-2013 om 12:00 geschreven door charisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    31-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verzorging van orchideeën
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De verzorging van de orchideeën.

    Als beginnende kweker is het raadzaam te beginnen met de Phalaenopsis soorten.Binnen deze soort treft u veel hybriden (kruisingen),grote bloemen en een overdaad aan kleuren.Dit zijn tevens planten die het hele jaar kunnen bloeien.Wanneer de tak is uitgebloeid,kan deze zelfde tak opnieuw gaan uitlopen.Daaarom raden wij u aan de tak na de bloei boven het 2de of 3de oog af te knippen.U heeft dan de kans dat hij weer opnieuw gaat uitlopen en/of er komt een hele nieuwe steel.Maar wel geduld hebben,want doorgaans bloeien de meeste orchideeën 1keer per jaar.
    De orchideeën hebben 4 belangrijke punten en die zijn:
    -licht
    -warmte
    -water
    -bemesting

    Licht:
    Licht is een belangrijke levensbron voor alle leven.Zonne-energie wordt in de plant opgeslagen zoals suiker en andere verbindingen.De plant maakt bouwstoffen uit koolzuur,water en licht door middel van zijn bladeren (assmilatie)
    s'Zomers dienen de planten beschermd te worden door vitrage,jaloezie of zonnescherm.De planten nooit in de volle zon plaatsen.Te veel licht doet het blad verbranden en de glans verdwijnt.s'Winters moet men zoveel mogelijk licht benutten.

    Warmte:
    Warmte en vocht spoort de plant aan tot groei.Krijgt hij niet voldoende warmte dan vertraagd de groeisnelheid.Dit kan inhouden dat de groei achterblijft.Warmte overdag is 19° tot 25° en s'nachts 16° tot 19°.

    Water:
    Leven zonder water is ondenkbaar.Een gezond wortelstelstelsel kan voldoende water opnemen en door gaven aan de bladeren.Met behulp van water en zuurstof worden suikers omgezet in energie,die de plant gebruikt om te groeien,te bloeien en in leven te blijven.
    Hoe geeft men water??Niet te veel,maar ook zeker niet te weinig.Hier moet je een beetje gevoel voor krijgen.In de groei gebruikt de plant meer water en in de winter is dat minder.Je kunt eigenlijk beter te weinig water geven dan te veel.Te veel kan verrotting van de wortels veroorzaken.
    Water gen en op laten drogen is het beste! In de winter is één keer water geven per weel voldoende,in de zomer is dat 3 keer per 2 weken.
    Gieten van het water kan boven op de pot gedaan worden.Door de pot in uw overpot (bv.stenen) op een kleine verhoging te zetten kan het water uit de pot lopen en voorkomt u verrotting van het wortelstelsel.Geeft u van onderen water,geef dan zoveel dat de plant het in 1 dag opdrinkt en niet in het water blijft staan.

    Bemesten:
    Orchideeën hebben ook behoefte aan voeding.Dit verschilt echter per jaargetijde en dit hangt weer samen met de bloei en rustperiode van de plant.Aanbevolen wordt het volgende schema aan te houden: van half februari tot half oktober exstra kalium +één keer in de maand en van half oktober tot half februari niet meer bemesten.In de plantenvoeding moet stikstof,fosfor en kalium aanwezig zijn.In pricipe kunt u de plantenvoedingsmiddelen gebruikt die in de handel zijn, echter aanbevolen wordt op speciale orchideeën-voeding te nemen daar die is toegerust op de soort.

    Verpotten:
    Over het algemeen worden orchideeën om de 2 a 3 jaar verpot.In de lente verpot je de planten die in de herfst bloeien en in september/oktober de planten dien in de lente bloeien.Bij orchideeën met een schijnknol is het van belang dat je de knol tegen de want van de pot plaatst,zoadat de jonge scheut ongeveer in het midden van de pot groeit.Orchideeën,zoals Phalaenopsis,zet je gewoon in het midden van de pot.Verpotten mag alleen in een zeer luchtig mensel.Bij voorkeur orchideeën mengsel.

    Opnieuw in bloei:
    Als de eerste bloemen op de steel zijn uitgebloed,snijdt men de stengel zo laag mogelijk af waarna u ze een rustperiode geeft.Dit geldt voor alle soorten,behalve voor de bekendste potorchidee,de Phalaenopsis.Deze dient men boven het tweede of derde oog af te snijden.Dit heeft als voordeel dat de nieuwe tak al na enkele weken tot maanden kan verschijnen op dezelfde steel,terwijl het anders wel 4 tot 8maanden kan duren voordat zich een nieuwe steel aankondigt.Dit trucje bij de Phalaenopsis kan men echter maar 1 tot 2 keer herhalen.Daarna moet de tak zo laag mogelijk worden afgesneden.

    31-01-2013 om 22:07 geschreven door charisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verzorging van aronskelken
    Verzorging van aronskelken:

    In nederland komt de gevlekte aronskelk,Arum maculatum, van nature voor op vochtige,kalkrijke gronden.De italiaanse aronskelk (Arum italicum) is een stinsenplant.Aronskelken kunnen gewoon buiten in de tuin gezet worden.Het zijn halfschaduwplanten die houden van een vochthoudende,humeuze grond,tegen het natte aan.Ze hebben graag wat kalk in de grond.In het algemeen zijn het geen lastige planten,die zich in de tuin vanzelf uitbereiden als ze het naar hun zin hebben.

    De aronskelk bloeit in april of mei, met een onopvallende bleekgroene kolf,omgeven door een groot schutblad.In het najaar krijgt de plant wanneer de bloemen bevrucht zijn,opvallende oranje bessen.De bessen zijn giftig en het sap kan (huid)irritatie veroorzaken.Tijdens de zomer heeft de plant nauwelijks blad.Dat verschijnt pas weer in de herfst,en groeit verder aan tot het vroege voorjaar.U hoeft het dus voor de winter niet af te knippen,dat doet u pas nadat het vanzelf afgestorven is,aan het eind van het voorjaar.

    Overigens zijn er ook andere aronskelken,die als kamerplant of terrasplant gehouden worden:de zantedeschia.Dit zijn zuid-afrikaanse familieleden van onze aronskelk.Deze kunnen in de moerassige vijverrand of in een pot op het terras of balkon gehouden worden.De wortelstokken worden dan in maart of april geplant,waarna de plant in de zomer buiten kan staan.De meeste van deze zuid-afrikaanse aronkelken zijn niet winterhard,en moeten daarom binnengezet worden voordat het gaat vriezen.






    31-01-2013 om 21:54 geschreven door charisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (162 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verzorging van rozen
    Om rozen zo lang mogelijk goed te houden,heb ik de volgende tips:
    - Het is van belang om de rozen (bij voorkeur)in een glazen,schone vaas te zetten.(maak de vaas schoon met chloor)

    - voeding van de bloemist toevoegen.Deze moet je oplossen in een beetje lauw water en vervolgens koud water bijvullen.

    -De rozen met een scherp snijmes goed schuin afsnijden en METEEN in de vaas zetten.

    - Het blad dat in de vaas komt kun je het beste afbreken en doorn laten zitten.(Niet schrappen of snijden)

    - Het waterpeil dagelijks controleren en (zo nodig) bijvullen.

    -Direct zonlicht vermijden en zorgen voor een constante kamer temperatuur.

    Nog 1 tip:

    -Wanneer je de bloemen gekocht hebt en de buitentemperatuur is vrij laag,zorg er dan voor dat de bloemen goed verpakt zijn en houdt de bloemen altijd naar beneden.(zo min mogelijk temperatuur schommeling)








    31-01-2013 om 21:27 geschreven door charisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (52 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!