Democratie?
Inhoud blog
  • Dossier 'Tirage au sort'
  • Dossier loting
  • Projecten
  • Gecoordineerde loting voorstellen
  • Blanco of ongeldig ?
  • Affiche
  • Nieuwsflash Directe Democratie
  • Literatuur
  • Opmerkelijke referenda en volksinitiatieven
  • Juridisch en financieel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    VERKIEZINGEN ZIJN GEEN DEMOCRATIE - STEM BLANCO
    28-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.niet deelnemen aan verkiezingen

    Nu we weten dat verkiezingen niets met democratie te maken heeft, het is hoogstens een democratisch element *1, wordt niet deelnemen aan de verkiezingen een eerbaar standpunt voor de voorstanders van democratie.

    Hiermee ontzeggen we de "leiders" dat zij zich beroepen op het "mandaat van de kiezer" om eender wat te beslissen zonder dat de burger zelf kan ingrijpen. 

    Dit wil niet zeggen dat voor het dagelijks beheer een verkozen parlement niet nuttig zou kunnen zijn (zoals bv in Zwitserland en de meeste andere landen en staten met directe democratie). Daarnaast kan ook een instelling samengesteld door loting ontwikkeld worden, de Senaat bv, om dat aan de praktijk te toetsen. bv het recent initiatief in Zwitserland

    Het zou om te beginnen al interessant zijn om als burgers te kunnen beslissen hoeveel "representatieve instellingen" er nodig zijn in ons land, hoeveel verkozen mandatarissen daarvoor nodig zijn, wat hun verloning mag zijn en hoeveel dat de partijdotaties mogen bedragen.

    Stemmen voor de gevestigde partijen in de hoop dat zij "democratie" zullen invoeren is al helemaal ijdele hoop. Eens met hun vingers in de vetpotten en de tabernakels van de macht is democratie invoeren uit den boze. Natuurljk zijn sommige kandidaten voorstander van democratie maar meer dan "window dressing" is dat niet. Bovendien gaat de "partijlijn" voor op het persoonlijk standpunt. Positief is dat de kandidaten al durven ingaan tegen het partijstandpunt. Dat kan hun een verkiesbare plaats kosten waarmee al veel gezegd is over het electoraal systeem. Eens verkozen gaan de lippen op mekaar, de buit is binnen.

    Zelfs de partijen die "in principe" voor democratie zijn doen er in de praktijk alles aan om die democratisering zo lang mogelijk uit te stellen en zelfs terug te schroeven.

    - De Socialistische Partij heeft 120 jaar lang "directe democratie" in haar programma gehad (het recht op referendum op elk bestuursniveau, Charter van Quaregnon). Nu recent hebben ze het dan maar afgevoerd. Niemand hecht er nog geloof aan.

    - De VLD, of hoe ze ook mogen heten, hebben enkel jaren geleden op een ledencongres nog het "primaat van de politiek" bevestigd. Hiermee hebben zij het principe van de volkssoevereiniteit afgevoerd.

    - Vlaams Belang is wel voorstander maar is geneigd om het "volksinitiatief" te vergeten en enkel plebiscieten toe te staan. Nochtans behoren referenda op initiatief van de politici (plebisciet) NIET tot het arsenaal van de democratie (bv verboden in Zwitserland).

    - Groen : De kiesdrempel van 5% is mee door hen ingevoerd.

    De meeste andere partijen zijn gewoon tegen democratie.

    *1 - In de meeste westerse landen is bovendien ook dit “democratisch element” in het “electoraal representatief” systeem verloren gegaan. Meestal kan men nog wel op gelijke basis aan de verkiezingen deelnemen maar voor de rest is het gelijkheidsbeginsel volledig verdwenen.

    Dit door het invoeren van een kiesdrempel voor een eerste zetel, het niet proportioneel toekennen van zetels, het bevoordelen van de lijstvolgorde zoals die ingediend wordt door de politieke partijen, het toekennen van subsidies aan partijen in functie van het aantal effectief verkozenen, het uitsluiten van verkozenen voor deelname aan het wetgevend werk door het vormen van een meerderheidscoalitie in de regering, het opstellen van een “regeer programma” na de verkiezingen dat dus niet aan de kiezer is voorgelegd, de duidelijke beïnvloeding van het stemgedrag van de verkozenen door het toepassen van de partijdiscipline (stemmen in partijblokken, wat een bevestiging is van de "Particratie"). ...

    J'AI PAS VOTE  (F en E) 



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 21/09-27/09 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!