Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
06-01-2025
GOED OM WETEN - OBSIDENTIFY
10 miljoen natuurwaarnemingen op 1 jaar tijd !
De website waarnemingen.be kon op 11 december 2024 de 10 miljoenste waarneming registreren voor dit jaar. Het is voor de eerste keer ooit dat er op een jaar tijd meer dan 10.000.000 meldingen van dieren en planten in ons land worden verzameld.
Waarnemingen.be is met meer dan 80 miljoen waarnemingen de grootste live natuurdatabank van het land. Het aantal jaarlijkse waarnemingen is sinds de start van de website in 2018 elk jaar toegenomen. Van 430.000 waarnemingen in 2008 over 5 miljoen in 2019 tot meer dan 10 miljoen waarnemingen nu. Door de lancering van de laagdrempelige app ObsIdentify raakten nog meer mensen geïnteresseerd in de natuur om hen heen en zit de jaarlijkse groei stevig in de lift.
Af en toe breng ik ook al eens een waarneming in…. maar ik gebruik het vooral om de juiste benaming van gefotografeerde bloemen, planten en dieren op te sporen.
Eén van de door mij ingevoerde meldingen: Aziatishe hoornaar (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De Reuselse Moeren, herstel van een vergeten (hoog)veengebied
( Uit: Nature Today – 27 nov 2024 )
De Reuselse Moeren is een vrij onbekend, door Staatsbosbeheer beheerd 156 hectare groot natuurgebied. Het voormalige (hoog)veengebied ligt ten zuiden van het Brabantse dorp Reusel op de grens met België. Het is een overblijfsel van een vroeger, veel groter hoogveengebied. Veenwinning en ontwatering hebben geleid tot ernstige verdroging en sterke achteruitgang van kenmerkende soorten. Stichting Bargerveen heeft onderzocht hoe het gebied hydrologisch functioneert en welke herstelmaatregelen genomen kunnen worden om het systeem te herstellen en biodiversiteit te vergroten.
Dat is helemaal niet moeilijk: - het is een piepklein pluizig vogeltje met een erg lange staart. Het verenkleed is onmiskenbaar: - wittige kop met brede, zwarte zijkruinstreep, rozige flanken en buik, wijnrode schouders
De staartmees heeft zijn naam niet gestolen en is effectief meer staart dan mees. Doorgaans houden deze pluizenbollen zich op in zenuwachtige groepjes die zich in hobbelende vlucht door de tuin bewegen. Mannetjes en vrouwtjes zien er krek hetzelfde uit.
Misschien heb je al gehoord van het project “Dieren onder de Wielen”. Dit initiatief van de Vlaamse overheid en Natuurpunt verzamelt gegevens van verkeersslachtoffers langs Vlaamse wegen aan de hand van geregistreerde routes en losse waarnemingen via de website van https://waarneminge.be . Als je een verongelukt dier vind kan je dit doorgeven op waarnemingen.be of door een mailtje te sturen naar dierenonderdewielen@natuurpunt.be
Groot kalkschuim - Mucilago crustacea – Slime mould
Een soort schuim dat je nu ook kan tegenkomen is groot kalkschuim. Deze slijmzwam is melkwit en heeft de vorm van een kussen. In ons land komt het vrij algemeen voor en groeit meestal tussen vochtig gras. De buitenkant bestaat uit een dunne, brosse schaal, die is opgebouwd uit kalkkristallen. De slijmzwam brengt het grootste deel van zijn leven door als microscopisch kleine, eencellige organismen in de bodem. Wanneer de omstandigheden echter goed zijn, klonteren ze samen en bewegen ze zich boven de grond om een groter organisme te vormen, eenplasmodium genaamd. Na een paar dagen wordt het plasmodium droog en schilferig en valt het uit elkaar. De zwarte sporen komen vrij en produceren de volgende generatie slijmzwammen.
Met de kinderen van Gemeentelijke Basisschool de Meikever is er weer flink gewerkt aan de uitbreiding van de wiglo door de constructie van een wilgentunnel. WBE Dessel leverde de wilgentenen en een gemotoriseerde grondboor. De technische gemeentedienst heeft het gewelf van de inmiddels één jaar oude wiglo geregeld door het samenbrengen van gebogen, tegenover mekaar staande groeiende takken en greppels gemaakt alwaar de aanpalende wilgentenen werden gestekt. Zij zorgden ook voor water om de nieuwe stekken aan te wateren. Ontwerp en sturing was onze taak met een helpende hand.
De kinderen werkten ijverig mee en enkelen hadden hun verhaal tijdens de werken. Er is plaats voor uitbreiding op het groenplein Alfons Smetstraat (Witgoor), dus volgend jaar komt er nog een vervolg. Een mooi voorbeeld van samenwerking.
Roger DAMEN
Bouw wilgentunnel GBS "De Meikever" uit Witgoor. Klik op onderstaande foto om Power Point te downloaden. Daarna klikken op eigen tempo om de Power Point te bekijken.
Het Buntbestuur wenst alle Bunters heel veel tijd....!
We hebben deze Power Point reeds meerdere malen getoond.... maar we vinden hem zo waardevol dat we hem U nogmaals graag (lichtjes aangepast) presenteren.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Loopt automatisch - Geluid aan Fotografie: Karel VERBRUGGEN
Jenever- en Spekwandeling - Zondag 05 januari 2025 om 10:30 uur
Let op!! Het startuur van de wandeling is gewijzigd : 10:30 uur ipv 10:00 uur !!
Traditioneel wordt het nieuwe jaar ingezet met een drupke, een hapje en een grote doos gezelligheid. Met de kissende pan als sfeerschepper, de boterham effe ingesopt en voorzien van een laagje bruine suiker …. dat is nostalgie ten top.
-Prijs: 10 euro - Samenkomst : Brug 1 - Kanaal Dessel/Schoten - Start: - zondag 5 januari 2025 om 10:00 uur - Inschrijven kan tot en met dinsdag 31/12/24 - bellen naar Anny/Charlie: 014/37.14.58 of 0472.58.49.45
Onze Natuur, de film, is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten, verteld door Matteo Simoni. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen ... Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.
Zoals alle jaren kan je de kerststal van Dessel, in zijn natuurlijk kader, opnieuw bezichtigen. En ook dit jaar heeft vzw KEMP weer gezorgd voor de levering van een 3-tal schapen.
Kerststal Dessel + schapen vzw KEMP (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Deze spectaculaire, zeldzame weidevogel broedt in schrale, vochtige, bloemrijke graslanden, vrijwel uitsluitend in reservaten. Kemphanen zijn bekend door de fraaie voorjaarstooi van de mannetjes, die op de toernooiveldjes schijngevechten houden om de gunst van de vrouwtjes. Na de paring draaien de vrouwtjes op voor de zorg om het broedsel. Kemphanen zijn in ons land vooral nog te zien in de trektijd, maar ook wel in de winter. In Vlaanderen is de kemphaan sinds 1977 als broedvogel verdwenen.
Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees ?
De koolmees is iets groter dan de pimpelmees, maar dat valt niet zo vlug op. Ze hebben allebei een geel buikje maar de koolmees heeft aan de buikzijde nog een dikke doorlopende zwarte streep die bij de pimpelmees korter en dunner is. Maar het meest opvallend is de zwart-witte kop van de koolmees met een zwarte pet en witte wangen. De pimpelmees heeft een blauwe pet, witte wangen en een dunne zwarte streep die rond de ogen loopt.
Op de laatste pagina van de kalender van 2024 krijg je reeds een vooruitblik naar de kalender van 2025. Maar die zal er helaas niet komen.... want MONA heeft besloten om er na 11 jaar mee te stoppen. Een beetje spijtig misschien, maar aan alles komt een einde!. Hoe dan ook.... wij zijn MONA erg dankbaar voor het financieren van de voorbije kalenderjaren!
Ontwerp kalender 2025 die er echter niet zal komen (Foto: Karel VERBRUGGEN)
2024 was uitzonderlijk nat waardoor er deze herfst massaal veel paddenstoelen te vinden waren. In waarnemingen.be werden dit jaar in oktober en november in totaal 1956 verschillende soorten ingevoerd, een recordaantal sinds de start van de Digitale Paddenstoelenpluk vijf jaar geleden. Er deed dit jaar een recordaantal deelnemers mee: 20.772 waarnemers maakten samen 621.752 foto’s, wat resulteerde in 502.822 waarnemingen. En de soort die het meest werd waargenomen is (zoals alle jaren) de gewone zwavelkop!
Leo PEETERS fotografeerde nu al een bloeiende gaspeldoorn….. maar het is normaal dat de gaspeldoorn in de winter kan bloeien. Hoewel de hoofdbloeitijd van eind februari tot en met mei is, kunnen gaspeldoornplanten al in de wintermaanden, zoals december en januari, beginnen te bloeien. Een mooie waarneming !!
De jongen van de knobbelzwaan zijn volgroeid, maar dragen nog steeds hun grijsbruine verenpak. Deze pubers blijven de eerste herfst en winter vaak nog bij hun ouders. De kleur zorgt ervoor dat de puberzwanen niet onnodig agressief bejegend worden door volwassen zwanen. Maar er zijn ook knobbelzwanen waarbij de jongen meteen wit zijn. Die worden ‘Poolse zwanen’ genoemd.
De paarse korstzwam is in ons land een zeer algemeen voorkomende zwam. De soort is het hele jaar door te vinden op verse stronken en stammen van loofbomen, maar leeft ook als parasiet op levende bomen en struiken. Het vruchtlichaam vormt plakkaten met golvende randen die enkele centimeters uitsteken. De bovenzijde van de uitstekende randen is paars met een roze rand. De randen zijn wit-donzig behaard. De onderkant is lila en wordt later bruin.
Het pijpenstrootje is goed te herkennen aan de grote pollen met lange sprieten. De halmen werden van oudsher gebruikt om de binnenkanten van pijpen te reinigen, en daar heeft dit gras zijn naam aan te danken. Bovengronds vormt het pijpenstrootje grote en stevige graspollen. Je kan ze in het najaar goed herkennen aan de bloeiwijzen: lange sprieten die hoog boven de pollen uit steken. Pijpenstrootje wordt steeds talrijker en draagt bij aan de ‘vergrassing’ van de heide. Door de toename van stikstof in de bodem breidt het zich explosief uit, waardoor andere plantensoorten zoals de heide in de verdrukking komen…. en natuurbeheerders zijn daar niet altijd blij mee.
Grote sponszwam – Sparassis crispa - Cauliflower fungus
De grote sponszwam is een opmerkelijke paddenstoel die op een ouderwetse badspons lijkt. Deze paddenstoel groeit vaak op de wortels en stammen van naaldbomen zoals sparren, dennen en lorken. Ze hebben een bloemkoolachtige structuur met veel gelobde vertakkingen en kunnen tot 40 cm breed, 15 cm hoog en wel 5 kg zwaar worden.
De grote sponszwam is eetbaar en heeft een nootachtige smaak en een zoete geur. Ze zijn te vinden van juli tot december, vooral in september en oktober.
Vandaag te zien op ECLIPS TV : "De Ronde Put (Frans VERHOEVEN) om 18:15 uur Hopelijk krijg je dit bericht nog op tijd te zien.... maar je kan op TELENET alle programma's nog tot 7 dagen terug opvragen.
Het jaarlijkse ledenfest ging ook dit jaar weer door in het blublokaal van vissersclub "De Snoekbaars" in Dessel. Dit clublokaal is gelegen aan de Goorvijvers in Witgoor-Dessel. Zowat 60 Bunters tekenden present....en het werd een leuke bijeenkomst!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
In het Historisch Gemeentehuis van Dessel wordt een tentoonstellingsruimte ingericht. Onderwerp : natuur in Dessel en natuurgebieden in de nabijheid. Een kamer met als onderwerp “Stront, pis en kak” kan je nu al bezichtigen. Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4 Klik daarna op de "pauze-knop" als je teksten wil lezen Fotografie: Roger DAMEN en Karel VERBRUGGEN.