lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR270 - 5KM100 - 0:24:16
  • TR269 - 5KM300 - 0:29:25
  • TR268 - 5KM000 - 0:33:00
  • TR267 - 7KM300 - 1:11:57
  • TR266 - 8KM000 - 1:04:51
    Zoeken in blog

    23-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR270 - 5KM100 - 0:24:16

    Het weer.

    Deze ochtend was het in vele streken zwaarbewolkt met nog enkele buien. In de loop van de ochtend verlieten deze buien onze streken richting Nederland en Duitsland. Er verschenen dan opklaringen. In de namiddag was het op enkele lokale buien na vaak droog. Het werd enkele graden minder zacht bij maxima van 16 graden op de Ardense hoogten tot 19 of lokaal 20 graden in Laag- en Midden-België. De matige zuidwestenwind kromp op het einde van de dag naar het zuiden.

    Actueel.

    Welke ingrediënten zitten in eiwitshakes?

    De ingrediënten in eiwitshakes kunnen variëren. Een standaard eiwitshake bestaat uit een mengsel van eiwitpoeder en water of melk. Dit kan worden aangevuld met andere ingrediënten, zoals havermout, kwark en fruit.

    Ingrediënten eiwitpoeder:

    • Eiwitten: eiwitpoeder kan verschillende bronnen van eiwitten bevatten. Meestal wei-eiwit (whey proteïne) of caseïne-eiwit. Tegenwoordig bevat eiwitpoeder ook steeds vaker andere eiwitbronnen, zoals soja-eiwit, erwteneiwit, rijsteiwit of hennep-eiwit. Eiwitpoeder kan ook een mix van deze eiwitbronnen bevatten.

      Het is belangrijk om te weten dat eiwitbronnen een verschillende werking kunnen hebben in het lichaam. Zo zijn caseïne-eiwitten bijvoorbeeld zogeheten ‘langzame eiwitten’. Dit betekent dat ze langzaam worden verteerd en opgenomen door het lichaam. Dit kan gunstig zijn om je lichaam een langere periode te voorzien van eiwitten. 
    • Smaakstoffen: de meeste eiwitpoeder-supplementen bevatten smaakstoffen (en zoetstoffen) om de smaak te verbeteren. De populairste smaakstoffen zijn vanille, chocolade, aardbei en banaan.
    • Zoetstoffen: om de smaak verder te verbeteren bevatten de meeste eiwitpoeders ook zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop, stevia, agavesiroop of kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam. Je kunt het best kiezen voor eiwitpoeder met natuurlijke zoetstoffen.
    • Verdikkingsmiddelen: om de textuur van het poeder te verbeteren bevatten eiwitpoeders vaak verdikkingsmiddelen, zoals guargom en xanthaangom.
    • Emulgatoren: ook bevatten eiwitpoeders vaak emulgatoren. Dit zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat het poeder beter mengt met vloeistof en dat er geen klontervorming is. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in eiwitpoeder.
    • Supplementen, vitaminen en mineralen: sommige eiwitpoeders bevatten extra ingrediënten om de voedingswaarde te verhogen. Denk aan creatine, BCAA's, glutamine, vitaminen of mineralen.

    Belangrijk: controleer altijd goed de ingrediëntenlijst van de shake die je wil kopen. Vooral als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten of allergenen. Kies bij voorkeur voor een eiwitshake met weinig toegevoegde suiker en geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Hoe minder toegevoegde ingrediënten, hoe beter en gezonder het product is.

    De run.

    Eindelijk nog eens een goede run. Toch nog wat pijntjes in de rechterkuit. Hopelijk kan ik die eruit lopen door op deze manier verder actief te recupereren. Indien dit niet zou lukken zal meer rust zich toch opdringen.

    Details: 4.45/km - 319 c - 180 pasfrequentie - 20°.





    23-09-2024, 09:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    22-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR269 - 5KM300 - 0:29:25

    Het weer.

    Op zondag was het vaak bewolkt tot zwaar bewolkt, maar droog.

    In de voormiddag konden er enkele buien vallen, vooral in het zuiden en het westen van het land, maar daarna werd het overwegend droog. Op het einde van de namiddag nam de kans op buien en onweer toe vanaf de Franse grens.

    De maxima lagen tussen 20 graden op de Ardense hoogten en 23 of lokaal 24 graden in Laag-België.

    De wind waaide zwak tot matig uit oost tot zuidoost en nam in de namiddag op de meeste plaatsen toe tot matig.

    Actueel.

    Eiwitshake.

    Wat is een eiwitshake?

    Een eiwitshake is een smaakvol drankje met eiwitpoeder als hoofdingrediënt. Een standaard eiwitshake wordt gemaakt van eiwitpoeder gemengd met water of melk. Dit eiwitpoeder is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder whey eiwit, caseïne eiwit, soja eiwit en plantaardige eiwitten zoals erwten-, hennep- of rijsteiwit. Hierover lees je straks meer.

    Eiwitshakes hebben een hoog eiwitgehalte en zijn verkrijgbaar in tientallen smaken en soorten. Ze zijn vooral populair bij mensen die krachttraining doen, zoals fitness, crossfit of calisthenics. Dat komt doordat het een makkelijke manier is om de eiwitinname te verhogen. Dit zorgt voor sneller herstel na de training en bevordert spiergroei. Een eiwitshake wordt ook vaak gebruikt als tussendoortje, maaltijdvervanger of als aanvulling op een gezond dieet.

    Om eiwitshakes op smaak te brengen bevat eiwitpoeder vaak smaakstoffen en zoetstoffen. Sommige eiwitpoeders bevatten meer smaak- en zoetstoffen dan andere. Er zijn ook eiwitshakes die nauwelijks aanvullende ingrediënten bevatten. Deze hebben vaak een hoger eiwitgehalte en zijn gezonder.

    Eindeloos variëren.

    Een van de voordelen van dit eiwitrijke drankje is dat je er eindeloos mee kunt variëren. De basis bestaat meestal uit eiwitpoeder met melk of water. Dit kan worden aangevuld met ingrediënten zoals fruit, groenten, noten, zaden, yoghurt, kwark en haver.

    Zo maak je van een standaard eiwitshake een bron van voedingsstoffen.

    De run.

    Details: 5.33/km - 342 c  - 172 pasfrequentie - 16,7°.





    22-09-2024, 11:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR268 - 5KM000 - 0:33:00

    Het weer.

    Op zaterdag was het zonnig tot soms licht bewolkt.

    De dag verliep zomers met veel zon. Naar de avond toe konden er in het zuidwesten wat meer wolken binnen schuiven en was een (onweers)bui niet uitgesloten. Het was warm voor de tijd van het jaar met maxima van 20 graden in de Hoge Venen tot lokaal 25 graden in Vlaanderen. De wind was veelal zwak uit oost tot zuidoost.

    Actueel.

    Eiwitten.

    Wat zijn eiwitten en waarom heb je ze nodig?

    Eiwitten, ook proteïnen genoemd, zijn essentiële macronutriënten die bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten hebben een belangrijke functie in het lichaam en zijn nodig voor verschillende fysiologische processen, waaronder de opbouw en het herstel van spierweefsel. Daarom zijn ze zo belangrijk voor mensen die krachttraining doen en spieren willen opbouwen.

    Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten belangrijk zijn en waarom je ze (als krachtsporter) nodig hebt:

    Belangrijk voor spieropbouw en herstel.

    Eiwitten zijn cruciaal voor de opbouw, het onderhoud en herstel van spierweefsel. Tijdens het sporten, met name krachttraining, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Om deze te herstellen en spierweefsel te laten groeien, heeft het lichaam eiwitten nodig. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en je spieren.

    Belangrijk voor behoud van spiermassa.

    Eiwitten hebben ook een belangrijke rol bij het behouden van spiermassa. En zelfs bij het afvallen zijn ze belangrijk. Door voldoende eiwitten te eten bij het afvallen ondersteun je het behoudt van spiermassa.

    Opbouw van cel- en weefselstructuur.

    Eiwitten zijn de bouwstenen van cellen, weefsels en organen in het lichaam. Ze zijn essentieel voor het behoud van de structuur en opbouw van cellen en weefsels. Daarnaast hebben ze een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam.

    Enzymen en hormonen.

    Veel enzymen en hormonen in het lichaam zijn eiwitten. Enzymen zijn betrokken bij chemische reacties in het lichaam, terwijl hormonen signalen doorgeven tussen cellen en organen, waardoor verschillende lichaamsprocessen worden gereguleerd.

    Transport en opslag.

    Eiwitten kunnen ook fungeren als dragers en transportmiddelen in het lichaam, zoals hemoglobine dat zuurstof transporteert in het bloed. Ze kunnen ook fungeren als opslagplaatsen voor voedingsstoffen en mineralen in het lichaam.

    Belangrijk voor het immuunsysteem.

    Eiwitten zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Ze helpen bij de productie van antilichamen die het lichaam beschermen tegen infecties en ziekten.

    Een goede energiebron.

    Hoewel koolhydraten en vetten worden gezien als de belangrijkste brandstoffen voor het lichaam, kunnen eiwitten ook door het lichaam worden gebruikt als energiebron, vooral tijdens perioden van caloriebeperking of intensieve lichaamsbeweging.

    Besluit: 

    eiwitten hebben een belangrijke rol in het lichaam en zijn betrokken bij tal van belangrijke processen. Ze dragen bij aan een goede gezondheid, groei, onderhoud en herstel van het lichaam. Het is belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen via voeding. Vooral voor mensen die een actieve levensstijl hebben of regelmatig sporten.

    De run.

    Details: 6.36/km - 303 c - 164 pasfrequentie - 18,9°.





    22-09-2024, 09:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR267 - 7KM300 - 1:11:57

    Het weer.

    Op vrijdag was het helder of licht bewolkt, en nevelig.

    Na het optrekken van de ochtendnevel, werd het overwegend zonnig. In de loop van de dag verschenen er enkele stapelwolken, maar het bleef droog. De maxima lagen tussen 19 graden in Hoog-België en 23 of 24 graden in de Kempen. De wind waaide matig uit noordoost tot oost. In het zuidoosten van het land ruimde hij van oost naar zuidoost.

    Actueel.

    Hoge bloeddruk.

    Wat is ‘bloeddruk’?

    De bloeddruk is de druk die in de bloedvaten wordt opgebouwd door het pompen van je hart. Als je hart samentrekt wordt de druk hoger.

    Je bloeddruk is niet constant. Hij schommelt doorheen de dag. Als je inspanningen levert stijgt hij, en als je in rust bent daalt hij. Dat schommelen is gezond. Het wordt pas ongezond als de druk voortdurend te hoog blijft, want dan beschadigt dat de wanden van je bloedvaten.

    Beschadiging en verkalking van bloedvatwanden.

    Op beschadigde plaatsen in je bloedvaten kunnen zich vetten afzetten die kunnen verkalken. Daardoor worden je aders stijver en nauwer, wat de bloeddruk verder verhoogt, maar ook het risico op een beroerte, hartinfarct of hersenbloeding doet toenemen. Een te hoge bloeddruk kan overal in het lichaam de bloedvatwanden beschadigen en verkalking veroorzaken. Ook in de bloedvaten van belangrijke organen zoals de hersenen, nieren of ogen, wat kan leiden tot dementie, nierfalen of blindheid.

    Sommige mensen voelen dat hun bloeddruk te hoog is. Ze omschrijven dat gevoel als een strakke band rond hete hoofd. Maar veel vaker voel je er niks van. Of klachten worden niet als zodanig herkend. Zo kunnen hoofdpijn, ademtekort, vermoeidheid en hartkloppingen allemaal het gevolg zijn van een hoge bloeddruk.

    Ook als je geen klachten hebt is het belangrijk om nu en dan je bloeddruk te (laten) meten. Dat kan bij je huisarts, maar je kan het ook zelf doen met een bloeddrukmeter.

    Meet je bloeddruk op verschillende momenten van de dag. Op de meter verschijnen twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk, het tweede de onderdruk. De bovendruk is hoeveel er op de vaatwand geduwd wordt bij een bloedgolf door het samentrekken van je hart. De onderdruk is de druk tussen de hartslagen in. Een bloeddruk van 120/80 is ideaal. Vanaf 140/90 spreken we van een hoge bloeddruk. Dan is het aangewezen om bij je huisarts binnen te springen.

    Pillen of leefstijl aanpassen?

    Blauwdrukpillen kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en verdere schade te voorkomen. Sommige mensen kunnen simpelweg niet zonder medicatie. Bijvoorbeeld als je pech hebt met je genen. Maar in veel gevallen kan je wel degelijk zelf iets aan een hoge bloeddruk doen. Zo verlaagt minder zout en suiker eten de bloeddruk, net als stoppen met roken, stress voorkomen, afvallen en meer bewegen.

    Je leefstijl en je gedrag aanpassen is heel moeilijk, maar het is de moeite van het proberen waard. Bij mensen die een uurtje per dag intensief bewegen, waarbij ze warm worden en hun hartslag omhoog gaat, zie je uren na die inspanning nog een bloeddrukdaling van wel tien punten. Dat effect is even groot als alle dagen een pil slikken.

    Het voordeel van bewegen is dat het ook goed is voor je longen, je hart, je cholesterol en je suikerspiegel. Dus daarvoor hoef je dan misschien ook minder medicijnen te slikken. Bewegen heeft bovendien niet de vervelende bijwerkingen die bloeddrukmedicatie soms wel heeft, met name hoofdpijn, dikke enkels en vermoeidheid.

    Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om de bloeddruk te helpen verlagen bij patiënten die nog niet regelmatig actief zijn of overgewicht hebben. Het effect van lichaamsbeweging kan op langere termijn bijna net zo krachtig zijn als het effect van bloeddrukmedicatie. Maar ook mensen die heel actief zijn en heel gezond leven kunnen toch nog een hoge bloeddruk hebben. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk te kennen, zelfs als je al actief bent en globaal gezond leeft.

    Hoeveel Belgen hebben last van hypertensie?

    Hypertensie komt voor bij een kwart van de volwassen bevolking. Eén op de vier mensen heeft dus te kampen met een hoge bloeddruk. Het is een veelvoorkomend probleem. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Op jonge en middelbare leeftijd zien we dat mannen er iets meer last van hebben. Maar op latere leeftijd, als vrouwen de menopauze achter de rug hebben, is er geen verschil meer.

    Eens de 65 of de 70 jaar gepasseerd, zien we trouwens dat bijna 60 procent van onze bevolking aan een hoge bloeddruk lijdt. Met het ouder worden, verhoogt de kans op het hebben van de aandoening. Dat komt omdat er bij het ouder worden een zekere graad van vaatverstijving optreedt waardoor de bloeddruk stijgt. Als je je een gezonde levensstijl aanmeet, niet rookt, geen diabetes ontwikkelt en veel sport tijdens je jonge jaren, kan je het intreden van die vaatverstijving of ‘vascular aging’ zeker uitstellen.

    Wat kan je doen tegen hoge bloeddruk?

    Een eerste stap is alvast langdurig zitten of een sedentaire levensstijl vermijden of verminderen. Verder worden actieve lichaamsbeweging en sporten zeker aangeraden. Dagelijks! Het vooropgestelde doel is om minstens 150 à 300 minuten per week aan matige of 75 à 150 minuten aan krachtige activiteit te doen. Of een combinatie van beide, verspreid over de week, ook wel cardiotraining genoemd.

    Welke sporten zijn ideaal?

    Lopen, fietsen en zwemmen. Maar intensief wandelen, dansen, tuinieren of houthakken werken eveneens. Daarnaast worden ook kracht- of weerstandstraining, die de spierkracht versterken en de uithouding verhogen, aangeraden. Eén of twee sessies met gewichten of op fitnesstoestellen per week volstaan. Eigenlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat goed is. Het is belangrijk dat de persoon die activiteiten kiest waar hij of zij zich goed bij voelt en het aangenaamst vindt. Dit maakt bewegen makkelijker en leuker.

    De run.

    Details: 9.51/km - 402 c - 127 pasfrequentie - 18,9°.





    22-09-2024, 09:07 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR266 - 8KM000 - 1:04:51

    Het weer.

    Na het optrekken van de ochtendnevel was het meestal zonnig met in de namiddag wel stapelwolken waaruit over het oosten eventueel een buitje kon vallen. Elders bleef het droog bij maxima van 19 of 20 graden in de Ardennen en van 22 tot plaatselijk 24 graden in Laag- en Midden-België. De wind was nog steeds matig uit het noordoosten.

    Actueel.

    Rauwe voedingsmiddelen.

    Rauwe voedingsmiddelen worden vaak geprezen om hun gezondheidsvoordelen. Toch zijn niet alle groenten en andere plantaardige producten zomaar geschikt om rauw te eten.

    Rauwe voedingsmiddelen zijn in het merendeel van de gevallen erg gezond, want ze behouden vaak meer vitamines, enzymen, vezels en mineralen in vergelijking met hun gekookte of verwerkte varianten.

    Maar: deze producten eet je maar beter niet onbewerkt!

    Aardappelen.

    Niet voor niets zie je nooit iemand rauwe aardappelen eten. Hun aanwezige zetmeel is niet ontsloten, maar zit in kleine bolletjes opgeslagen. Door de aardappelen te garen, breken deze open en komt het zetmeel vrij. Hierdoor kunnen we het ook verteren en opnemen in de dunne darm. Bij het eten van een rauwe aardappel komen de bolletjes echter voor langere tijd in de dikke darm terecht. De bacteriën daar zullen het zetmeel wel kunnen verteren, maar produceren bij dit proces veel gas en water. Het gevolg? Buikkrampen en diarree!

    Aubergines.

    Idem eigenlijk voor aubergines. Die bevatten componenten die gelijkaardige effecten kunnen teweegbrengen, maar in lagere concentraties dan in aardappelen. Door ze te bakken, grillen of stoven, vermijd je risico's en raak je bovendien van hun bittere smaak verlost.

    Bonen.

    Het gevaar bij bonen en andere beulvruchten schuilt dan weer vooral in sommige van hun aanwezige eiwitten. Eiwitten zoals lectinen binden op ons darmweefsel en veroorzaken daar gaatjes, met spijsverteringsproblemen en darmirritatie tot gevolg. Andere stoffen gaan dan weer de vertering van de eiwitten tegen. Zeker op lange termijn is dit nefast voor de darmen. Voorts bevatten bonen ook zetmeel dat, net als bij aardappelen, eerst ontsloten moet worden. Daar bij moet ook de 'amylase-inhibitor' worden geneutraliseerd, een eiwit dat ervoor zorgt dat we zetmeel ûberhaupt niet kunnen verteren. Dit alles kunnen we oplossen door deze 'leguminosen' te koken.

    Spruiten.

    Ook spruiten zijn een bladgroente die je maar beter kunt koken of stoven. Hun aanwezige 'glucosinolaten' interfereren met de opname van jodium in het lichaam. Zeker personen die last hebben van hun schildklier moeten hiermee opletten, want dit kan de aanmaak van schildklierhormonen nog meer verstoren en de symptomen van een niet goed functionerende schildklier verergeren. Een deel van de glucosinolaten breekt echter af bij het stomen of koken. Bovendien maakt dit de spruitjes beter verteerbaar en vermindert het de bittere smaak.

    Rabarber.

    Rauwe rabarber is eveneens af te raden. Hun stengels en bladeren bevatten oxaalzuur, waarvan de concentratie toeneemt later in het seizoen. Dit oxaalzuur slaat neer in de buisjes van onze nieren, die vervolgens verstoppen. Maar de toxische dosis is 15 tot 30 gram, dus je moet al heel veel van deze plant innemen voor je in de problemen komt.

    Sjalotten.

    Sjalotten, de bekende gele of rode ovale uitjes, zijn erg geliefd in zomerse salades. Nochtans zitten er in sjalot, ui en look ook irriterende stoffen, al zijn wij daar als mens veel minder gevoelig aan dan bijvoorbeeld honden en katten. Door ze te verhitten worden de aanwezige disulfiden omgezet in andere stoffen. Zo krijgen sjalotten ook hun typische milde en zoete smaak.

    Cassave.

    Cassave, dit is een tropische wortel, bevat naast zetmeel ook 'cyanogene glycosiden', die in het lichaam de gevaarlijke stof cyanide vrijgeven. Hetzelfde geldt ook voor abrikozen- en kersenpitten, bittere amandelen en lijnzaad. Een grote inname van dit goedje kan lijden tot een cyanidevergiftiging, met ademhalingsproblemen, schildklierklachten en, in het ergste geval, een hartstilstand tot gevolg. Cassave moet daarom altijd grondig worden gekookt om deze chemische verbinding af te breken. Kook de vrucht wel niet te snel, want dan inactiveer je de enzymen te snel en blijven de schadelijke stoffen toch intact.

    Tot slot: bij rauwe groenten zoals spinazie of kool bestaat altijd wel het risico dat het product besmet is met bacteriën zoals E.coli of salmonella. Gelukkig is die kans erg klein. Enkel zwangere vrouwen en ziekenhuispatiënten met een verzwakt immuunsysteem laten ze maar beter links liggen.

    De run.

    Details: 8.06/km - 472 c - 144 pasfrequentie - 17,2°.                                                             





    19-09-2024, 14:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    18-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR265 - 9KM200 - 0:50:03

    Het weer.

    Vandaag werd het, na het oplossen van het ochtendgrijs, zonnig en zacht met maxima van 19 tot 21 graden in de Hoge Ardennen, 20 of 21 graden aan zee en 21 tot 24 graden elders. We moesten het wel stellen met een matige tot een aan zee soms vrij krachtige noordoostenwind.

    Actueel.

    Immigratie.

    Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend na de horror die drie eendenjagers hebben meegemaakt in Tardinghen, aan de Franse Opaalkust. Terwijl ze zich in hun jagershut bevonden, in aanwezigheid van een kind van drie jaar, werden de jagers geconfronteerd met een zeer gewelddadige aanval van een zestigtal migranten. Die waren woest omdat de Franse politie had verhinderd dat ze het Kanaal overstaken, nadat dezelfde jagers eerder alarm hadden geslagen.

    Volgens de getuigenis van drie eendenjagers speelde het incident zich af rond vier uur ’s ochtends, toen ze op de loer lagen in hun hut en tientallen agressieve mannen zagen opdoemen met ijzeren staven en machetes.

    De migranten waren blijkbaar razend omdat ze door de politie waren tegengehouden in hun poging om het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Nadat ze begrepen dat het de jagers waren die alarm hadden geslagen, stormden ongeveer zestig mannen op de hut af. Ze sloegen eerst nog de voorruiten van hun voertuigen aan diggelen en stalen de spullen van hun slachtoffers, die zich in hun geïmproviseerde schuilplaats hadden verschanst.

    De aanvallers slaagden erin een van de lokeenden te grijpen, die door een van de mannen werd onthoofd. De anderen belegerden de hut. Adrien, een van de drie aangevallen jagers, deed zijn verhaal 'we zagen ze schreeuwend op ons afkomen, met onthoofde eenden in hun handen en ijzeren staven; het was verschrikkelijk' zei hij, nog steeds in shock.

    De deur van de hut weerstond de lange strafexpeditie totdat de gendarmes in de vroege ochtend arriveerden. Ze konden de drie jagers bevrijden, samen met het zoontje van een van hen.

    “Ik vrees dat er binnenkort een echt drama zal plaatsvinden”, verklaarde de voorzitter van de jagersfederatie. 'Ik ben trots op mijn jagers. Ze werden belaagd door zeer gewelddadige migranten die hun auto’s vernielden, hun hut probeerden te slopen en hun eenden onthoofden. Gelukkig hielden ze het hoofd koel, ook al beschikten ze over hun geweren.'

    De voorzitter prees de alertheid van de jagers. “Wanneer we vrouwen, kinderen en baby’s zien, die in deze zodiacs mogelijk hun dood tegemoet gaan, is het onze rol om de politie te waarschuwen. Het is onvermijdelijk dat wanneer we hen ervan weerhouden uit te varen, de migranten zich tegen ons keren. Sinds deze zomer hebben we een tiental soortgelijke situaties meegemaakt tussen Calais en Le Touquet”, vertelde hij. “Er moeten dringend manieren gevonden worden om de migratiestromen te beheersen, voordat er een drama plaatsvindt met jagers of andere mensen”, besloot de voorzitter van de jachtvereniging.

    Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend, maar er zijn nog geen arrestaties verricht volgens de openbare aanklager. “Dit is de eerste keer dat we zo’n ernstig incident hebben. Dit zijn gebeurtenissen die verder gaan dan louter wat spanningen. We hebben te maken met bedreigingen en mishandelingen.”

    De run.

    Geen migranten tegengekomen. Dat kan dus ook nog. Wie weet voor hoe lang nog? Twee rondjes van iets minder dan vijf kilometer. De rechter kuit voelde terug pijnlijk aan. Als we al lopen zal het de volgende dagen toch terug op de Finse piste zijn.

    Details: 5.26/km - 548 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.





    18-09-2024, 13:19 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    17-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR264 - 6KM000 - 0:32:15

    Het weer.

    Deze ochtend was er veel lage bewolking. In de namiddag verschenen er brede opklaringen.

    Het bleef droog met maxima rond 17 of 18 graden in de Ardennen, rond 19 graden aan zee en tussen 19 en 21 graden in het centrum van het land.

    De wind waaide matig uit het noordoosten. Aan zee waaidet hij matig tot vrij krachtig of soms zelfs krachtig, met kans op rukwinden van 50 km/h.

    Actueel.

    Verouderen.

    Verouderen doen we niet elke dag een beetje. Het gebeurt in grotere mate op twee specifieke momenten in ons leven.

    Bijna twee jaar lang bestudeerden onderzoekers de kleine bouwstenen van alle som ons heen bij 108 proefpersonen tussen 25 en 75 jaar. Ze analyseerden bloedstalen en micro-organismen in hun huid-, neus-, mond- en darmstalen. Zo onderzochten ze meer dan 135000 verschillende moleculen en microben die gelinkt zijn aan het hart- en vaatstelsel, aan ons metabolisme, aan de leverfunctie en aan onze spier- en huidstructuur. Wat bleek: 81% van onze moleculen verandert dus niet geleidelijk aan, maar transformeert opmerkelijk fel rond de leeftijden van 44 en 60 jaar. Die moleculaire veranderingen kunnen verklaren waarom we schijnbaar plots meer rimpels, grijze haren of spier- en gewrichtspijnen hebben, of ineens vatbaarder zijn voor virale infecties.

    Maar wie straks zijn 44e of 60e verjaardag viert hoeft niet meteen te panikeren. Want als we begrijpen hoe en wanneer we verouderen, kunnen we ook preventief te werk gaan, of ons op zijn minst voorbereiden op sommige van de meest ongewenste gevolgen van ouder worden. Levensstijl heeft een hele grote invloed op hoe we verouderen. Wie gezond eet, voldoende slaapt en veel beweegt, zal op zijn 44e niet opeens een hoge cholesterol of overgewicht krijgen.

    Men ziet trouwens dat mensen met een gezonde levensstijl de veranderingen in hun immuunsysteem pas op hun 70e of 80e doormaken in plaats van op hun 60e. Bij je immuunsysteem speelt vooral beweging een rol, of je sport of een sedentair bestaan leidt. Fietsen en wandelen zijn erg goed om immuunveroudering tegen te gaan. Het is dus zeker niet zo dat iedereen op zijn 44e en op zijn 60e in één klap veroudert. Het klopt dat veroudering in golven gebeurt, maar die golven kunnen we door onze manier van leven beïnvloeden en uitstellen.

    De run.

    Goed dat we dat weten. Je veroudert dus niet elke dag een beetje maar opeens, op welbepaalde tijdstippen veel meer. Bewegen kan een en ander uitstellen zegt men. Dat hebben we bij deze dus maar weer gedaan. Akkoord, de run was terug vrij kort. Maar we hadden dan wel weer eerst een ganse dag in de tuin gewerkt. En wat de run betreft, het tempo was al iets beter dan gisteren. Hopelijk zet het spierherstel zich verder door. En zijn we nog niet direct aan de tweede verouderingsgolf bezig of begonnen.

    Details: 5.22/km - 381 c - 171 pasfrequentie - 20°. 





    17-09-2024, 17:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR263 - 5KM500 - 0:36:57

    Het weer.

    Vandaag was er vrij veel bewolking, met vooral in het noordwesten wat lichte neerslag. In het oosten kon het vanochtend nevelig zijn. Later kregen we mooie, zonnige perioden vanaf de kust. In het oosten en het zuidoosten bleef er meer bewolking aanwezig.

    De maxima lagen tussen 14 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in het noordwesten.

    De wind was eerst nog zwak en veranderlijk op de meeste plaatsen. Vanaf het westen werd hij geleidelijk matig uit het noorden. Aan zee werd de wind vrij krachtig uit het noorden. In het westen van het land was er kans op rukwinden rond 50 km/h.

    Actueel.

    Tempé (ook wel geschreven als tempeh) is een eetbaar product van sojabonen afkomstig uit Indonesië.

    Tempé heeft na bereiding een licht zure smaak. Het neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indische en Indonesische keuken en is in het westen ook populair als onderdeel van vegetarisch en veganistisch voedsel.

    Tempé is rijk aan vitaminen uit de B-groep en nicotinezuur. Verder bevat het vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Het is vetarm en cholesterolvrij. Door fermentatie gedurende de bewerking worden de voedingsstoffen beter verteerbaar en componenten zoals oligosachariden (raffinose en stachyose) en fytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.

    Tempé heeft een gunstige werking tegen diarree. Het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.

    Uit onderzoek van de universiteiten van Lougborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van het aan tempé verwante tofoe door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, als formaldehyde als conserveringsmiddel is gebruikt, maar het gefermenteerde tempé een positief effect op de hersenen heeft.

    Tempé is vrijwel zeker afkomstig van Java. Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek. 

    Zoals in alle Indonesische namen en woorden komt bij de uitspraak de klemtoon te liggen op de een na laatste lettergreep, in dit geval op de letter 'e' van 'tem'.

    De run.

    De naweeën van de wedstrijd er wat trachten uit te lopen. In het begin heel voorzichtig. Na een paar kilometer waagde ik mij toch aan een iets vlotter tempo. Eigenlijk best tevreden. het ging beter dan verwacht.

    Details: 6.43/km - 344 c - 167 pasfrequentie - 15°.





    16-09-2024, 19:31 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR262 - 5KM000 - 0:21:27

    Wedstrijd 9e Kasseitjes stratenloop Lochristi

    Lang getwijfeld of ik deze wedstrijd wel zou lopen. De conditie (uithouding) was niet slecht, alhoewel ik de laatste weken zo goed als geen intervallen had gelopen, maar de spierbundels wilden helemaal niet meewerken. De vraag was dus: doe ik er wel goed aan om deel te nemen.

    Het feit dat het prima loopweer was en natuurlijk ook dat het zo goed als voor eigen deur was dat de wedstrijd doorging, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.

    Wel bewust gekozen voor de korte afstand. Naderhand zou blijken dat dit een gelukkige keuze was. De tien kilometer zou ik niet uitgelopen hebben.

    Ik had mij dus zeker niet vooraf ingeschreven. Dat vond ik een te groot risico. Inschrijvingsgeld, zowel vooraf als ter plaatse, was zes euro. Dus zeker democratisch. Daar tegenover staat wel dat men daar nog steeds loopt met een enkelband. Wat mij betreft mag men dat toch stilaan beginnen veranderen en net zoals tegenwoordig in alle loopwedstrijden het geval is, werken met een chip die verwerkt is in het borstnummer. Tijdsopneming gebeurde met 'wedstrijdtiming'. De uitslagen zijn op die site ook vrij vlug raadpleegbaar. Dus wat dat betreft geen probleem.

    Hoe verliep de wedstrijd? De eerste kilometer ging over een weide en langs toch vrij slecht lopende veldwegels. Gelukkig had het niet geregend en waren er geen plassen te bespeuren. Het zou anders maar een glibberige bedoening geweest zijn. Ik probeerde een paar jonge snaken (meisjes en jongens) te volgen. Maar die gaan meestal vrij vlug uit de startblokken. Na een kilometer klokte ik af op 4.24. Niet slecht, rekening houdende met het parcours en met het feit dat ik al geen al te vlugge starter ben. Kilometer 2 ging sneller en ik ging dan ook de jeugdige atleten voorbij 4.13. Ook de twee volgende kilometers behield ik datzelfde tempo. De laatste kilometer moest ik evenwel wat inhouden. Ik voelde pijn in de kuit en als ik de wedstrijd wou uitlopen moest ik toch zorgen dat die pijn draaglijk bleef. Even achterom gekeken of er direct andere lopers in aantocht waren maar dat was niet het geval. Dus op reserve die laatste kilometer uitgelopen in 4.22.

    Al bij al dus tevreden met de chrono en ook met de behaalde plaats. Ik werd uiteindelijk nog zevende. Gezien de omstandigheden niet slecht. En eerlijk, meer zou er ook niet ingezeten hebben want de atleet die zesde eindigde was een heel eind voor mij. Die zou ik zeker niet kunnen volgen hebben.

    Maar natuurlijk was er wel de zorg om de rechter kuitspier. Een en ander speelt mij al een tijdje parten. Ik hoop er de komende dagen toch van verlost te worden!

    Details: 4.19/km - 301 c - 178 pasfrequentie - 16,7°. 







    15-09-2024, 18:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR261 - 1KM000 - 0:09:54

    Actueel.

    Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

    Reclame voor alcohol kreeg dit jaar nog een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van “Ons vakmanschap drink je met verstand” zouden commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing dat alcoholmisbruik de gezondheid schaadt. De kans is echter groot dat die nieuwe boodschap geen lang leven beschoren is. Zowel politiek als experts pleiten voor de piste waarbij producenten verplicht worden om het veel verregaandere “Alcoholgebruik schaadt de gezondheid” te vermelden, in plaats van enkel en alleen op alcoholmisbruik te focussen.

    “Gezondheids­mededelingen moeten heldere informatie verstrekken over de risico’s van alcoholgebruik, risico’s die dus ook al kunnen bestaan bij matig gebruik”, aldus ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De door de industrie naar voren geschoven slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ is wat ons betreft misleidend”, zegt ook de woordvoerder van de Hoge Gezondheidsraad. “Het geeft mensen de illusie dat het drinken van alcohol enkel en alleen nadelige effecten heeft wanneer je heel veel zou drinken. Terwijl er vandaag voldoende bewijs voorligt dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie bestaat.”

    En ook professor oncologie Filip Lardon (UA) sluit zich aan bij het pleidooi. “Wil dat dan zeggen dat je elk glas, elke druppel alcohol moet vermijden? Zover wil ik niet gaan”, aldus Lardon. “Maar tegelijk mogen we de mensen ook geen blaasjes wijsmaken: alcohol – in feite een chemische, toxische stof – is gewoonweg niet gezond en verhoogt de kans op kanker.”

    De beroepsvereniging ‘De Belgische Brouwers’ beklemtoont in een reactie aan ‘Het Nieuwsblad’ dat de nieuwe preventieboodschap al in lijn is met een advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2018 en dat vele nieuwe maatregelen “de erkende Belgische biercultuur ernstig in gevaar zou brengen”. Daarnaast wijst het ook op het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak “voor het inperken van het gebruik van elke druppel alcohol”.

    De run.

    Details: 9.54/km - 58 c - 123 pasfrequentie - 15,6°.

     

     

     





    15-09-2024, 18:28 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!