lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR266 - 8KM000 - 1:04:51
  • TR265 - 9KM200 - 0:50:03
  • TR264 - 6KM000 - 0:32:15
  • TR263 - 5KM500 - 0:36:57
  • TR262 - 5KM000 - 0:21:27
    Zoeken in blog

    19-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR266 - 8KM000 - 1:04:51

    Het weer.

    Na het optrekken van de ochtendnevel was het meestal zonnig met in de namiddag wel stapelwolken waaruit over het oosten eventueel een buitje kon vallen. Elders bleef het droog bij maxima van 19 of 20 graden in de Ardennen en van 22 tot plaatselijk 24 graden in Laag- en Midden-België. De wind was nog steeds matig uit het noordoosten.

    Actueel.

    Rauwe voedingsmiddelen.

    Rauwe voedingsmiddelen worden vaak geprezen om hun gezondheidsvoordelen. Toch zijn niet alle groenten en andere plantaardige producten zomaar geschikt om rauw te eten.

    Rauwe voedingsmiddelen zijn in het merendeel van de gevallen erg gezond, want ze behouden vaak meer vitamines, enzymen, vezels en mineralen in vergelijking met hun gekookte of verwerkte varianten.

    Maar: deze producten eet je maar beter niet onbewerkt!

    Aardappelen.

    Niet voor niets zie je nooit iemand rauwe aardappelen eten. Hun aanwezige zetmeel is niet ontsloten, maar zit in kleine bolletjes opgeslagen. Door de aardappelen te garen, breken deze open en komt het zetmeel vrij. Hierdoor kunnen we het ook verteren en opnemen in de dunne darm. Bij het eten van een rauwe aardappel komen de bolletjes echter voor langere tijd in de dikke darm terecht. De bacteriën daar zullen het zetmeel wel kunnen verteren, maar produceren bij dit proces veel gas en water. Het gevolg? Buikkrampen en diarree!

    Aubergines.

    Idem eigenlijk voor aubergines. Die bevatten componenten die gelijkaardige effecten kunnen teweegbrengen, maar in lagere concentraties dan in aardappelen. Door ze te bakken, grillen of stoven, vermijd je risico's en raak je bovendien van hun bittere smaak verlost.

    Bonen.

    Het gevaar bij bonen en andere beulvruchten schuilt dan weer vooral in sommige van hun aanwezige eiwitten. Eiwitten zoals lectinen binden op ons darmweefsel en veroorzaken daar gaatjes, met spijsverteringsproblemen en darmirritatie tot gevolg. Andere stoffen gaan dan weer de vertering van de eiwitten tegen. Zeker op lange termijn is dit nefast voor de darmen. Voorts bevatten bonen ook zetmeel dat, net als bij aardappelen, eerst ontsloten moet worden. Daar bij moet ook de 'amylase-inhibitor' worden geneutraliseerd, een eiwit dat ervoor zorgt dat we zetmeel ûberhaupt niet kunnen verteren. Dit alles kunnen we oplossen door deze 'leguminosen' te koken.

    Spruiten.

    Ook spruiten zijn een bladgroente die je maar beter kunt koken of stoven. Hun aanwezige 'glucosinolaten' interfereren met de opname van jodium in het lichaam. Zeker personen die last hebben van hun schildklier moeten hiermee opletten, want dit kan de aanmaak van schildklierhormonen nog meer verstoren en de symptomen van een niet goed functionerende schildklier verergeren. Een deel van de glucosinolaten breekt echter af bij het stomen of koken. Bovendien maakt dit de spruitjes beter verteerbaar en vermindert het de bittere smaak.

    Rabarber.

    Rauwe rabarber is eveneens af te raden. Hun stengels en bladeren bevatten oxaalzuur, waarvan de concentratie toeneemt later in het seizoen. Dit oxaalzuur slaat neer in de buisjes van onze nieren, die vervolgens verstoppen. Maar de toxische dosis is 15 tot 30 gram, dus je moet al heel veel van deze plant innemen voor je in de problemen komt.

    Sjalotten.

    Sjalotten, de bekende gele of rode ovale uitjes, zijn erg geliefd in zomerse salades. Nochtans zitten er in sjalot, ui en look ook irriterende stoffen, al zijn wij daar als mens veel minder gevoelig aan dan bijvoorbeeld honden en katten. Door ze te verhitten worden de aanwezige disulfiden omgezet in andere stoffen. Zo krijgen sjalotten ook hun typische milde en zoete smaak.

    Cassave.

    Cassave, dit is een tropische wortel, bevat naast zetmeel ook 'cyanogene glycosiden', die in het lichaam de gevaarlijke stof cyanide vrijgeven. Hetzelfde geldt ook voor abrikozen- en kersenpitten, bittere amandelen en lijnzaad. Een grote inname van dit goedje kan lijden tot een cyanidevergiftiging, met ademhalingsproblemen, schildklierklachten en, in het ergste geval, een hartstilstand tot gevolg. Cassave moet daarom altijd grondig worden gekookt om deze chemische verbinding af te breken. Kook de vrucht wel niet te snel, want dan inactiveer je de enzymen te snel en blijven de schadelijke stoffen toch intact.

    Tot slot: bij rauwe groenten zoals spinazie of kool bestaat altijd wel het risico dat het product besmet is met bacteriën zoals E.coli of salmonella. Gelukkig is die kans erg klein. Enkel zwangere vrouwen en ziekenhuispatiënten met een verzwakt immuunsysteem laten ze maar beter links liggen.

    De run.

    Details: 8.06/km - 472 c - 144 pasfrequentie - 17,2°.                                                             





    19-09-2024, 14:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    18-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR265 - 9KM200 - 0:50:03

    Het weer.

    Vandaag werd het, na het oplossen van het ochtendgrijs, zonnig en zacht met maxima van 19 tot 21 graden in de Hoge Ardennen, 20 of 21 graden aan zee en 21 tot 24 graden elders. We moesten het wel stellen met een matige tot een aan zee soms vrij krachtige noordoostenwind.

    Actueel.

    Immigratie.

    Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend na de horror die drie eendenjagers hebben meegemaakt in Tardinghen, aan de Franse Opaalkust. Terwijl ze zich in hun jagershut bevonden, in aanwezigheid van een kind van drie jaar, werden de jagers geconfronteerd met een zeer gewelddadige aanval van een zestigtal migranten. Die waren woest omdat de Franse politie had verhinderd dat ze het Kanaal overstaken, nadat dezelfde jagers eerder alarm hadden geslagen.

    Volgens de getuigenis van drie eendenjagers speelde het incident zich af rond vier uur ’s ochtends, toen ze op de loer lagen in hun hut en tientallen agressieve mannen zagen opdoemen met ijzeren staven en machetes.

    De migranten waren blijkbaar razend omdat ze door de politie waren tegengehouden in hun poging om het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Nadat ze begrepen dat het de jagers waren die alarm hadden geslagen, stormden ongeveer zestig mannen op de hut af. Ze sloegen eerst nog de voorruiten van hun voertuigen aan diggelen en stalen de spullen van hun slachtoffers, die zich in hun geïmproviseerde schuilplaats hadden verschanst.

    De aanvallers slaagden erin een van de lokeenden te grijpen, die door een van de mannen werd onthoofd. De anderen belegerden de hut. Adrien, een van de drie aangevallen jagers, deed zijn verhaal 'we zagen ze schreeuwend op ons afkomen, met onthoofde eenden in hun handen en ijzeren staven; het was verschrikkelijk' zei hij, nog steeds in shock.

    De deur van de hut weerstond de lange strafexpeditie totdat de gendarmes in de vroege ochtend arriveerden. Ze konden de drie jagers bevrijden, samen met het zoontje van een van hen.

    “Ik vrees dat er binnenkort een echt drama zal plaatsvinden”, verklaarde de voorzitter van de jagersfederatie. 'Ik ben trots op mijn jagers. Ze werden belaagd door zeer gewelddadige migranten die hun auto’s vernielden, hun hut probeerden te slopen en hun eenden onthoofden. Gelukkig hielden ze het hoofd koel, ook al beschikten ze over hun geweren.'

    De voorzitter prees de alertheid van de jagers. “Wanneer we vrouwen, kinderen en baby’s zien, die in deze zodiacs mogelijk hun dood tegemoet gaan, is het onze rol om de politie te waarschuwen. Het is onvermijdelijk dat wanneer we hen ervan weerhouden uit te varen, de migranten zich tegen ons keren. Sinds deze zomer hebben we een tiental soortgelijke situaties meegemaakt tussen Calais en Le Touquet”, vertelde hij. “Er moeten dringend manieren gevonden worden om de migratiestromen te beheersen, voordat er een drama plaatsvindt met jagers of andere mensen”, besloot de voorzitter van de jachtvereniging.

    Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend, maar er zijn nog geen arrestaties verricht volgens de openbare aanklager. “Dit is de eerste keer dat we zo’n ernstig incident hebben. Dit zijn gebeurtenissen die verder gaan dan louter wat spanningen. We hebben te maken met bedreigingen en mishandelingen.”

    De run.

    Geen migranten tegengekomen. Dat kan dus ook nog. Wie weet voor hoe lang nog? Twee rondjes van iets minder dan vijf kilometer. De rechter kuit voelde terug pijnlijk aan. Als we al lopen zal het de volgende dagen toch terug op de Finse piste zijn.

    Details: 5.26/km - 548 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.





    18-09-2024, 13:19 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    17-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR264 - 6KM000 - 0:32:15

    Het weer.

    Deze ochtend was er veel lage bewolking. In de namiddag verschenen er brede opklaringen.

    Het bleef droog met maxima rond 17 of 18 graden in de Ardennen, rond 19 graden aan zee en tussen 19 en 21 graden in het centrum van het land.

    De wind waaide matig uit het noordoosten. Aan zee waaidet hij matig tot vrij krachtig of soms zelfs krachtig, met kans op rukwinden van 50 km/h.

    Actueel.

    Verouderen.

    Verouderen doen we niet elke dag een beetje. Het gebeurt in grotere mate op twee specifieke momenten in ons leven.

    Bijna twee jaar lang bestudeerden onderzoekers de kleine bouwstenen van alle som ons heen bij 108 proefpersonen tussen 25 en 75 jaar. Ze analyseerden bloedstalen en micro-organismen in hun huid-, neus-, mond- en darmstalen. Zo onderzochten ze meer dan 135000 verschillende moleculen en microben die gelinkt zijn aan het hart- en vaatstelsel, aan ons metabolisme, aan de leverfunctie en aan onze spier- en huidstructuur. Wat bleek: 81% van onze moleculen verandert dus niet geleidelijk aan, maar transformeert opmerkelijk fel rond de leeftijden van 44 en 60 jaar. Die moleculaire veranderingen kunnen verklaren waarom we schijnbaar plots meer rimpels, grijze haren of spier- en gewrichtspijnen hebben, of ineens vatbaarder zijn voor virale infecties.

    Maar wie straks zijn 44e of 60e verjaardag viert hoeft niet meteen te panikeren. Want als we begrijpen hoe en wanneer we verouderen, kunnen we ook preventief te werk gaan, of ons op zijn minst voorbereiden op sommige van de meest ongewenste gevolgen van ouder worden. Levensstijl heeft een hele grote invloed op hoe we verouderen. Wie gezond eet, voldoende slaapt en veel beweegt, zal op zijn 44e niet opeens een hoge cholesterol of overgewicht krijgen.

    Men ziet trouwens dat mensen met een gezonde levensstijl de veranderingen in hun immuunsysteem pas op hun 70e of 80e doormaken in plaats van op hun 60e. Bij je immuunsysteem speelt vooral beweging een rol, of je sport of een sedentair bestaan leidt. Fietsen en wandelen zijn erg goed om immuunveroudering tegen te gaan. Het is dus zeker niet zo dat iedereen op zijn 44e en op zijn 60e in één klap veroudert. Het klopt dat veroudering in golven gebeurt, maar die golven kunnen we door onze manier van leven beïnvloeden en uitstellen.

    De run.

    Goed dat we dat weten. Je veroudert dus niet elke dag een beetje maar opeens, op welbepaalde tijdstippen veel meer. Bewegen kan een en ander uitstellen zegt men. Dat hebben we bij deze dus maar weer gedaan. Akkoord, de run was terug vrij kort. Maar we hadden dan wel weer eerst een ganse dag in de tuin gewerkt. En wat de run betreft, het tempo was al iets beter dan gisteren. Hopelijk zet het spierherstel zich verder door. En zijn we nog niet direct aan de tweede verouderingsgolf bezig of begonnen.

    Details: 5.22/km - 381 c - 171 pasfrequentie - 20°. 





    17-09-2024, 17:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR263 - 5KM500 - 0:36:57

    Het weer.

    Vandaag was er vrij veel bewolking, met vooral in het noordwesten wat lichte neerslag. In het oosten kon het vanochtend nevelig zijn. Later kregen we mooie, zonnige perioden vanaf de kust. In het oosten en het zuidoosten bleef er meer bewolking aanwezig.

    De maxima lagen tussen 14 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in het noordwesten.

    De wind was eerst nog zwak en veranderlijk op de meeste plaatsen. Vanaf het westen werd hij geleidelijk matig uit het noorden. Aan zee werd de wind vrij krachtig uit het noorden. In het westen van het land was er kans op rukwinden rond 50 km/h.

    Actueel.

    Tempé (ook wel geschreven als tempeh) is een eetbaar product van sojabonen afkomstig uit Indonesië.

    Tempé heeft na bereiding een licht zure smaak. Het neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indische en Indonesische keuken en is in het westen ook populair als onderdeel van vegetarisch en veganistisch voedsel.

    Tempé is rijk aan vitaminen uit de B-groep en nicotinezuur. Verder bevat het vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Het is vetarm en cholesterolvrij. Door fermentatie gedurende de bewerking worden de voedingsstoffen beter verteerbaar en componenten zoals oligosachariden (raffinose en stachyose) en fytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.

    Tempé heeft een gunstige werking tegen diarree. Het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.

    Uit onderzoek van de universiteiten van Lougborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van het aan tempé verwante tofoe door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, als formaldehyde als conserveringsmiddel is gebruikt, maar het gefermenteerde tempé een positief effect op de hersenen heeft.

    Tempé is vrijwel zeker afkomstig van Java. Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek. 

    Zoals in alle Indonesische namen en woorden komt bij de uitspraak de klemtoon te liggen op de een na laatste lettergreep, in dit geval op de letter 'e' van 'tem'.

    De run.

    De naweeën van de wedstrijd er wat trachten uit te lopen. In het begin heel voorzichtig. Na een paar kilometer waagde ik mij toch aan een iets vlotter tempo. Eigenlijk best tevreden. het ging beter dan verwacht.

    Details: 6.43/km - 344 c - 167 pasfrequentie - 15°.





    16-09-2024, 19:31 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR262 - 5KM000 - 0:21:27

    Wedstrijd 9e Kasseitjes stratenloop Lochristi

    Lang getwijfeld of ik deze wedstrijd wel zou lopen. De conditie (uithouding) was niet slecht, alhoewel ik de laatste weken zo goed als geen intervallen had gelopen, maar de spierbundels wilden helemaal niet meewerken. De vraag was dus: doe ik er wel goed aan om deel te nemen.

    Het feit dat het prima loopweer was en natuurlijk ook dat het zo goed als voor eigen deur was dat de wedstrijd doorging, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.

    Wel bewust gekozen voor de korte afstand. Naderhand zou blijken dat dit een gelukkige keuze was. De tien kilometer zou ik niet uitgelopen hebben.

    Ik had mij dus zeker niet vooraf ingeschreven. Dat vond ik een te groot risico. Inschrijvingsgeld, zowel vooraf als ter plaatse, was zes euro. Dus zeker democratisch. Daar tegenover staat wel dat men daar nog steeds loopt met een enkelband. Wat mij betreft mag men dat toch stilaan beginnen veranderen en net zoals tegenwoordig in alle loopwedstrijden het geval is, werken met een chip die verwerkt is in het borstnummer. Tijdsopneming gebeurde met 'wedstrijdtiming'. De uitslagen zijn op die site ook vrij vlug raadpleegbaar. Dus wat dat betreft geen probleem.

    Hoe verliep de wedstrijd? De eerste kilometer ging over een weide en langs toch vrij slecht lopende veldwegels. Gelukkig had het niet geregend en waren er geen plassen te bespeuren. Het zou anders maar een glibberige bedoening geweest zijn. Ik probeerde een paar jonge snaken (meisjes en jongens) te volgen. Maar die gaan meestal vrij vlug uit de startblokken. Na een kilometer klokte ik af op 4.24. Niet slecht, rekening houdende met het parcours en met het feit dat ik al geen al te vlugge starter ben. Kilometer 2 ging sneller en ik ging dan ook de jeugdige atleten voorbij 4.13. Ook de twee volgende kilometers behield ik datzelfde tempo. De laatste kilometer moest ik evenwel wat inhouden. Ik voelde pijn in de kuit en als ik de wedstrijd wou uitlopen moest ik toch zorgen dat die pijn draaglijk bleef. Even achterom gekeken of er direct andere lopers in aantocht waren maar dat was niet het geval. Dus op reserve die laatste kilometer uitgelopen in 4.22.

    Al bij al dus tevreden met de chrono en ook met de behaalde plaats. Ik werd uiteindelijk nog zevende. Gezien de omstandigheden niet slecht. En eerlijk, meer zou er ook niet ingezeten hebben want de atleet die zesde eindigde was een heel eind voor mij. Die zou ik zeker niet kunnen volgen hebben.

    Maar natuurlijk was er wel de zorg om de rechter kuitspier. Een en ander speelt mij al een tijdje parten. Ik hoop er de komende dagen toch van verlost te worden!

    Details: 4.19/km - 301 c - 178 pasfrequentie - 16,7°. 







    15-09-2024, 18:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR261 - 1KM000 - 0:09:54

    Actueel.

    Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

    Reclame voor alcohol kreeg dit jaar nog een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van “Ons vakmanschap drink je met verstand” zouden commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing dat alcoholmisbruik de gezondheid schaadt. De kans is echter groot dat die nieuwe boodschap geen lang leven beschoren is. Zowel politiek als experts pleiten voor de piste waarbij producenten verplicht worden om het veel verregaandere “Alcoholgebruik schaadt de gezondheid” te vermelden, in plaats van enkel en alleen op alcoholmisbruik te focussen.

    “Gezondheids­mededelingen moeten heldere informatie verstrekken over de risico’s van alcoholgebruik, risico’s die dus ook al kunnen bestaan bij matig gebruik”, aldus ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De door de industrie naar voren geschoven slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ is wat ons betreft misleidend”, zegt ook de woordvoerder van de Hoge Gezondheidsraad. “Het geeft mensen de illusie dat het drinken van alcohol enkel en alleen nadelige effecten heeft wanneer je heel veel zou drinken. Terwijl er vandaag voldoende bewijs voorligt dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie bestaat.”

    En ook professor oncologie Filip Lardon (UA) sluit zich aan bij het pleidooi. “Wil dat dan zeggen dat je elk glas, elke druppel alcohol moet vermijden? Zover wil ik niet gaan”, aldus Lardon. “Maar tegelijk mogen we de mensen ook geen blaasjes wijsmaken: alcohol – in feite een chemische, toxische stof – is gewoonweg niet gezond en verhoogt de kans op kanker.”

    De beroepsvereniging ‘De Belgische Brouwers’ beklemtoont in een reactie aan ‘Het Nieuwsblad’ dat de nieuwe preventieboodschap al in lijn is met een advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2018 en dat vele nieuwe maatregelen “de erkende Belgische biercultuur ernstig in gevaar zou brengen”. Daarnaast wijst het ook op het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak “voor het inperken van het gebruik van elke druppel alcohol”.

    De run.

    Details: 9.54/km - 58 c - 123 pasfrequentie - 15,6°.

     

     

     





    15-09-2024, 18:28 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR260 - 5KM600 - 0:49:13

    Het weer.

    Op zaterdag was het in vele streken eerst zonnig met 's morgens wel lokale lage wolkenvelden of kans op enkele mistbanken. In de loop van de dag ontstonden er vrij veel stapelwolken maar het bleef droog. Aan zee werd het in de namiddag overwegend zonnig.

    Het bleef fris voor de tijd van het jaar met maxima van 11 of 12 graden in de Hoge Venen tot 16 of 17 graden in Laag- en Midden-België.

    De wind waaide zwak en overdag plaatselijk soms matig, eerst uit veranderlijke en later meestal uit noordwestelijke richtingen. Over het oosten van het land was de wind vaak matig uit noord.

    Actueel.

    Duitsland gaat vanaf maandag weer grenscontroles invoeren, in de strijd tegen illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, zo raakte eerder al bekend. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt zondag dat de controles “gericht” zullen gebeuren, om files te vermijden. Daarover bestond in de buurlanden bezorgdheid.

    De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei zondag dat de politie steekproefgewijs controles zal uitvoeren, “flexibel en volgens de huidige veiligheidseisen”. Ook de omvang en de duur van de controles zal hiervan afhangen, klonk het. Men beloofde dat de controles “gecoördineerd” met de buurlanden zullen gebeuren. Voor de mensen en bedrijven in de grensregio’s wil men dat de controles “zo min mogelijk” hinder veroorzaken.

    Reizigers worden opgeroepen om hun identiteitsdocumenten klaar te houden als ze de grens oversteken.

    De Deense politie waarschuwt alvast voor files vanaf maandag door de Duitse grenscontroles. Aan de grensovergang op de E45-snelweg tussen Denemarken en Duitsland vinden wegenwerken plaats, waardoor alle verkeer er over één rijstrook moet. Die werken zouden minstens tot november zullen duren.

    De run.

    Details: 8.47/km - 322 c - 135 pasfrequentie - 11,1°.





    15-09-2024, 18:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR259 - 5KM500 - 0:24:46

    Het weer.

    Vandaag begon de dag landinwaarts droog met brede opklaringen. Op het Ardense reliëf hing er ochtendgrijs. In het uiterste westen vielen er buien die in de namiddag ook het binnenland introkken. De buien waren echter minder talrijk en minder intens dan gisteren. De maxima schommelden tussen 12 graden op de Hoge Venen en 16 graden in het westen van het land. De wind was opnieuw meestal matig uit het noorden.

    Actueel.

    Illia Yefimchyk

    Deze man is niet meer. De man die ook met de bijnamen 'de gemuteerde' en 'de meest monsterlijke bodybuilder' door het leven ging. Hij werd amper 36 jaar oud. Het hart van de kolos met een lengte van 1,83 meter en een gewicht van 155 kilo begaf het.

    Anna, de vrouw van de Wit-Russische bodybuilder, paste nog hartmassage toe op haar man, toen die op 6 september geveld werd door een hartaanval. De ambulance bracht Yefimchyk in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Hij kwam niet meer bij bewustzijn en overleed op 11 september.

    Yefimchyk werkte naar eigen zeggen keihard om tot zijn imposante lijf te komen, geïnspireerd door Arnold Scharzenegger en Sylvester Stalone op hun hoogtepunt. De spierbundel zou dagelijks meer dan honderd stuks sushi en zo 'n 2,5 kilo steak hebben verorberd, verspreid over zeven maaltijden. Zo speelde hij maar liefst 16500 kcal per dag naar binnen. Ter vergelijking: voor een man wordt een gemiddelde gehanteerd van 2500 kcal per dag, voor een vrouw 2000 kcal. Het leverde Yefimchyk bicepsen op van 63,5 cm en een borstomtrek van 154 cm.

    De Wit-Rus ging er prat op dat hij bij het bankdrukken 272 kilo de lucht inkreeg en bij het deadliften en het squatten een gewicht van 317,5 kilo kon tillen. Dat zijn straffe prestaties. Yefimchyk nam zelf niet deel aan professionele wedstrijden voor bodybuilders, maar had meer dan 100.000 volgers op zijn sociale media, waar hij zijn trainingen deelde.

    De run.

    Kort maar goed. Toch eens getest hoe het met de conditie staat op dit moment. Super vond ik het niet. Maar het kon ook slechter. En de beentjes hielden vrij goed stand. Weinig spierpijn ondervonden tijdens het lopen. We zijn dus hopelijk op de goede weg. Maar ik zeg het toch nog steeds met enige voorzichtigheid.

    Details: 4.30/km - 326 c  -178 pasfrequentie - 15°.

     

     

     





    13-09-2024, 14:24 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR258 - 11KM000 - 0:52:22

    Het weer.

    Vandaag donderdag vielen er nog buien, mogelijk zelfs onweerachtige buien. We kregen ze eerst in het westen en noordwesten van het land. Later ook in de andere streken. In dit vrij wisselvallige weer was er ook ruimte voor enkele opklaringen. In het uiterste westen werd het in de loop van de dag droger, maar 's avonds steeg de neerslagkans er opnieuw.

    De maxima waren fris voor de tijd van het jaar met waarden tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen.

    De wind was matig uit west ruimend naar noordwest.

    Actueel.

    De Belgische begroting komt volgend jaar uit op een tekort van 30,65 miljard euro, ofwel 4,9% van het bruto binnenlands product. Daarmee is het tekort nog een stuk groter dan verwacht. In juli kwam men nog uit op een tekort van 29,4 miljard euro, of 4,7% van het BNP. Ter herinnering: Europa schrijft voor dat landen een tekort mogen hebben van maximaal 3% van het BNP.

    De run.

    Slechte financiële vooruitzichten dus voor de Belgische schatkist. Slecht is ook het weer. Het is koud en er valt af en toe heel wat regen (stevige buien). Het was voor mij vandaag aanleiding om de winterloopkledij boven te halen en aan te trekken. Iets te vroeg naar mijn zin maar ik had het zeker niet te warm tijdens mijn loopje. En het tempo lag nochtans vrij hoog. In ieder geval hoger dan normaal het geval is.

    Details: 4.46/km - 668 c - 175 pasfrequentie - 10°.





    12-09-2024, 18:15 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR257 - 3KM000 - 0:27:01

    Actueel.

    In de eerste zes maanden van 2024 is de verkoop van warmtepompen in België bijna gehalveerd. Het voorbije halfjaar werden er 16200 warmtepompen verkocht, tegenover 30000 stuks een jaar eerder. De verkoop van warmtepompboilers daalde van 24500 naar 11000 exemplaren. Omgekeerd steeg de verkoop van verwarmingsketels op olie en gas dan weer met 8%. Consumenten zijn terughoudend om te investeren in een warmtepomp door de hoge kostprijs van elektriciteit. Eerder bleek al dat investeren in een warmtepomp de voorbije jaren niet rendabel was. Om dat te keren pleit men nu voor een hervorming van de accijnzen op energie.

    De run.

    Details: 9.00/km - 168 c - 13,9° - 133 pasfrequentie.





    12-09-2024, 18:06 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!