KRUIDEN Met de naderende feestdagen zal er heel wat gekookt en getafeld worden. Hier wat uitleg over veelgebruikte kruiden.
Kervel
Heeft een subtiele smaak die wonderwel past bij konijn, jong gevogelte, eieren en bepaalde vissoorten. Hak dit kruid op het laatste moment fijn en vermijd te hete gerechten.
Rozemarijn
Smaakt en geurt erg uitgesproken, dus met mate gebruiken. Een lekker kruid bij schapenvlees, lamsvlees, kalfsvlees, wild, speenvarken en geroosterd vlees. Maar het is - in klein doses - net zo lekker in marinades, ragouts of op in de oven gebakken vis in zoutkorst.
Oregano
Ook wel marjolein genoemd, doet het prima in tal van mediterrane gerechten: pizza's, tomatencoulis en -bereidingen, Griekse salades...Brengt de zon in je keuken.
Salie
Is een onmisbaar ingrediënt in de Toscaanse keuken. Dit kruid is dol op recepten met wild of varkensvlees, Italiaanse kalfsgerechten (saltimbocca, osso bucco...), orgaanvlees, gevogelte en sauzen.
Munt Met haar sprankelend frisse aroma içs de ideale begeleider van rode vruchten, meloen en ijsbereidingen, maar evengoed lamsvlees opfleuren. Om vooral muntthee niet te vergeten natuurlijk. Munt bewaar je in een plastiek zak, in het groetevak van de koelkast.
Tijm
Gebruik je vers of gedroogd; in bouillon, soep, stoofpotjes, marinades, ragouts, gesmoord vlees, cassoulet en linzen. Je verwijdert dit kruid best zodra de bereiding klaar is. Tijm is beste vriendjes met tomaten, voelt zich uitstekend bij paprika's, aubergines en courgettes, en geeft barbecues een Provençaals tintje.
Dille
Herken je aan de typische anijssmaak. Dit kruid geeft smaak aan gegrilde, gepocheerde of gemarineerde vis, aan zeevruchten, komkommer en zure room.
Dragon
Heeft een krachtig aroma en verdraagt zowat alles! Je kunt dit kruid drogen , laten weken of meebakken. Het verricht wonderen met kip en konijn, maar doet ook kreeft, langoest, eieren en paling alle eer aan. Dragon hoort thuis in ravigottesaus, tartaarsaus en natuurlijk ook bearnaisesaus.
|