De weg naar Spanje .

10-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondertussen

Momenteel 10 juni ’19 verblijven wij al sinds een maand in Oekraine , Bachmut , het geboortestadje van mijn vrouw . We hebben daar een appartement en dat zijn we stelselmatig aan het moderniseren . Deze keer hebben we verwarming en warmwater laten installeren met behulp van een moderne wandketel . Voor 1500 euro was alles geïnstalleerd . Volgend jaar laten we de ramen vervangen en dat zal zo’n kleine 700 euro kosten . Bij ons zou dat het vijfvoudige kosten bv een raam,van 150 x 130 cm kost hier 160 euro , plaatsing inbgr . 

Deze keer zijn we met de auto gekomen zodat we wat extra bagage konden meebrengen . Twee gedemonteerde Ikea zetels en een teveel aan kledij , naaimachine , een bak,gereedschap en een pottenset . 

Het plan is  om onze zomertijd hier door te brengen in de hoop dat het niet zo heet als in Spanje is ‘s zomers wel te verstaan . 

10-06-2019 om 11:41 geschreven door Toerist54

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hablas español ?

Ja , lap  , daar denken we niet direct aan . Ze zullen wel wat Engels of Frans of Duits kennen zeker ? Mijn ervaring met Spanje is dat de gemiddelde burger tot zelfs beambten enkel Spaans spreken . Je kan je natuurlijk laten bijstaan door een bevriende landgenoot of andere expat uit je buurt . Maar dat wordt wel genant op de duur . 

Een Spaanse cursus dringt zich op en de zelfzekerheid zal stijgen naarmate je beter kan converseren met je Spaanse buren , in winkels en openbare instanties . 

Daarom begin ik nu al , een jaar op voorhand wat online Spaanse lessen te  volgen .

Ooit deed ik dat , Spaanse les 1 namiddag per week maar heb het niet volgehouden . Ik voelde dat medestudenten goed vorderden en ik wat achterwege bleef . Mijn geheugen speelt mij parten , ik word zenuwachtig , vooral in groep en dan verlies ik gauw de moed .

Maar ik ga het nog eens zelf proberen , op mijn eentje dus . We zien wel 🤫 

Op het net zocht ik naar apps ivm taalstudie en gratis , ik vond “ Duolingo “ , leuke app in eenngrappige voorstelling maar wel met Engels als leidraad . Maar mijn nieveau Engels is tamelijk ok en als ik ooit hetzelfde bereik met Spaans ben ik al een heel eind . 

Toch gaan wij , mevr. en ik , eens ginds , kijken om een ondericht te volgen samen met andere expats . 

10-06-2019 om 11:28 geschreven door Toerist54

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom toch ?

Ja , waarom toch dit blog ?

A. Vooral om een draaiboek te creëren waarop we kunnen terugvallen want niet alles wat we gedaan hebben kunnen we onthouden .

B. Voor de toevallige passant die geinteresseerd is in hoe wij dit klaarspelen . Ik ben er van overtuigd dat het er niet veel zijn en ze gapent zullen verder tokkelen . Ik lees ook niet zomaar andere blogs . 

09-06-2019 om 07:44 geschreven door Toerist54

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De planning
Klik op de afbeelding om de link te volgen

En dat wordt een hele boterham , die planning . Verschillende zaken vallen er te doen en te bespreken . Met de familie is dat het makkelijkst , gewoon effe meedelen dat we in de loop van 2020 vertrekken en dat was het . Mij houden die niet tegen , mijn eerste stap was bij mijn brugpensioen , van Antwerpen naar Oostende . Daar werd ook niet over gemekkerd dus zal het nu wel ongeveer hetzelfde zijn met dit voordeel , iedereen is welkom voor een gratis verblijf . 

A. Waar ?

Costa Blanca , dat ligt al zo goed als vast en dan meer bepaald de provincie Alicante in de regio Valencia . Komt een beetje doordat een kennis van mij al jaren een verblijf heeft te Altea . Hij is nog steeds super tevreden en ook hij helpt mee zoeken naar een huurwoonst . Ook in die regio verblijven vele andere West Europese nationaliteiten . Je kan altijd wel bij iemand terecht voor hulp , zeker in het begin . 

We starten eigenlijk onze zoektocht eind dit jaar tijdens ons verblijf van vier maanden in Palomares . Ge weet wel , Palomares wereldberoemd om het ongeval met de gedropte atoombommen ergens midden de jaren ’60 vorige eeuw botsten er twee Amerikaanse vliegers tijdens het luchttanken  en verloor daarbij een stel A-bommen . 

https://www.hln.be/nieuws/spanje-eist-dat-vs-plutonium-ruimen-na-kernongeval-in-66~a1f87bc9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Nu , ik heb een en ander opgezocht en voor mij is het duidelijk dat we tijdens ons verblijf geen noemenswaardig gevaar lopen . In ieder geval zijn er bij de plaatselijke bevolking geen abnormale dingen vastgesteld gedurende al die jaren . Tot daar dit verhaal .

Palomares ligt wel zo’n 200 km dieper dan de provincie Alicante maar we hadden dat verblijf al geboekt voor onze verhuis plannen . Dus het wordt een tripke van een paar dagen in de hoop iets te vinden , al,was het maar voor de eerste 6 maanden ...we kijken dan weer verder . Het wordt een gemeubelde woonst dus dat scheelt een hoop . 

B. Wanneer ?

Eerst onze woonst te Oostende te huur stellen . Dat doen we via een immo kantoor , kost wel iets meer maar zij fungeren al als syndicus van het gebouw . We dienen een maand huishuur als commisie te betalen . De juiste datum ligt uiteraard nog niet vast maar op aanraden van het immo kantoor best te huur zetten eind dit jaar en hopelijk verhuurd vanaf juli ‘20 . 

Tegen dan moeten wij zeker zijn van een woonst in Spanje , moet de verhuis geregeld zijn eventueel een deal met de huurders wat betreft inboedel . Zoals eerder geschreven : we nemen weinig mee behalve onze kledij en wat dierbare spullen , zeker geen meubels of wit goed , hoogstens de tv . 

C. Voorbereiding !

Buiten het vinden van een woonst dienen we daarna in ieder geval ons uit te schrijven in Oostende voor we definitief vertrekken .

Maar alvorens we dit doen moeten we eerst wat formaliteiten vervullen wat betreft onze Spaanse vestiging . Een NIE- nummer dient aangevraagd te worden . https://anbaco.be/spaans-nie-nummer-aanvragen/  

Numero de Identidad de Extranjero = NIE

Dat kan in Brussel , op het Spaanse consulaat of dat kan in Spanje in een plaatselijk politie kantoor . Daarvoor moet men eerst de “ ex15” formulieren ingevuld hebben per persoon . Die zijn te vinden en te printen via het internet . 

Eens langer aanwezig dan drie maanden moet ge in bezit zijn van zo een NIE nummer . Dit nr word gevraagd bij veel wat ge aanvraagd of nodig hebt , zoals tel. Abonement , internet aansluiting , energie aansluiting , notaris , huren woning , ....’

ook een Spaanse bankrekening moet je hebben . Eens een woning gevonden dient men zich te laten inschrijven bij de betreffende gemeente in het bevolkingsregister . En daar heb je dan het NIE nummer nodig en het uitschrijvingsbewijs van je vorige woonPlaats . 

Pas als je ingeschreven bent kan je andere formaliteiten in orde brengen : energie , internet , telefoon , gezondheidszorg enz...

Maar zover zijn we nog ver niet . Dus hier laat ik het bij en concentreer me liever op onze verhuis voorbereiding te Oostende . 

08-06-2019 om 14:44 geschreven door Toerist54

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding : De beslissing ,

Bij deze even vermelden dat de vorm en inhoud van dit Blog gewijzigd word , inplaats van een beschrijving van onze reizen volgt nu een verhaal over ons vertrek naar en ons verblijf in Spanje .

Nu er stond al een lange reis gepland naar Spanje ; eind dit jaar vertrekken wij voor vier maanden om zogezegd te overwinteren ergens aan de Costa Blanca in de provincie Almeria .

Momenteel verblijven wij  in Oekraine , het geboorteland van mijn vrouw , Olena . We zijn hier al een dikke maand en keren weer naar  België ,Oostende, begin juli ek . 

Hier is het weer meestal warm en droog net zoals in Spanje , hier heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters , korte herfst en lentes . Het meest opvallende aan ons verblijf hier is dat ik mij hier beter voel wat betreft mijn ademhaling . Bij mij is een lichte vorm van astma vast gesteld en in België speelt de meestal vochtige lucht mij dag en nacht parten . Ik moet gebruik maken van een puffer voor het slapen gaan , heb veel last van taaie slijmvorming in de luchtpijp . Hier is dat veel minder , het warme droge klimaat helpt daarbij en hoogstwaarschijnlijk in Spanje geniet ik dezelfde voordelen . Komt erbij dat dit klimaat ook nog eens goed is voor ons gestel dus minder gewrichtspijnen enz...

Daarom stelde mijn vrouw plots voor om ons verblijf in Spanje te verlengen naar permanent . Dat moest ze mij geen twee  keer zeggen ! 

Dus heden 8 juni 2019 hebben wij het vaste voornemen om te verhuizen naar Spanje .

Daar verblijven wij gedurende de wintermaanden en de zomer brengen wij in Oekraine door , toch minstens twee á drie  maanden . 

08-06-2019 om 12:15 geschreven door Toerist54

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Ondertussen
  • Hablas español ?
  • Waarom toch ?
  • De planning
  • Inleiding : De beslissing ,
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!