De weg naar Spanje .

08-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De planning

En dat wordt een hele boterham , die planning . Verschillende zaken vallen er te doen en te bespreken . Met de familie is dat het makkelijkst , gewoon effe meedelen dat we in de loop van 2020 vertrekken en dat was het . Mij houden die niet tegen , mijn eerste stap was bij mijn brugpensioen , van Antwerpen naar Oostende . Daar werd ook niet over gemekkerd dus zal het nu wel ongeveer hetzelfde zijn met dit voordeel , iedereen is welkom voor een gratis verblijf . 

A. Waar ?

Costa Blanca , dat ligt al zo goed als vast en dan meer bepaald de provincie Alicante in de regio Valencia . Komt een beetje doordat een kennis van mij al jaren een verblijf heeft te Altea . Hij is nog steeds super tevreden en ook hij helpt mee zoeken naar een huurwoonst . Ook in die regio verblijven vele andere West Europese nationaliteiten . Je kan altijd wel bij iemand terecht voor hulp , zeker in het begin . 

We starten eigenlijk onze zoektocht eind dit jaar tijdens ons verblijf van vier maanden in Palomares . Ge weet wel , Palomares wereldberoemd om het ongeval met de gedropte atoombommen ergens midden de jaren ’60 vorige eeuw botsten er twee Amerikaanse vliegers tijdens het luchttanken  en verloor daarbij een stel A-bommen . 

https://www.hln.be/nieuws/spanje-eist-dat-vs-plutonium-ruimen-na-kernongeval-in-66~a1f87bc9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Nu , ik heb een en ander opgezocht en voor mij is het duidelijk dat we tijdens ons verblijf geen noemenswaardig gevaar lopen . In ieder geval zijn er bij de plaatselijke bevolking geen abnormale dingen vastgesteld gedurende al die jaren . Tot daar dit verhaal .

Palomares ligt wel zo’n 200 km dieper dan de provincie Alicante maar we hadden dat verblijf al geboekt voor onze verhuis plannen . Dus het wordt een tripke van een paar dagen in de hoop iets te vinden , al,was het maar voor de eerste 6 maanden ...we kijken dan weer verder . Het wordt een gemeubelde woonst dus dat scheelt een hoop . 

B. Wanneer ?

Eerst onze woonst te Oostende te huur stellen . Dat doen we via een immo kantoor , kost wel iets meer maar zij fungeren al als syndicus van het gebouw . We dienen een maand huishuur als commisie te betalen . De juiste datum ligt uiteraard nog niet vast maar op aanraden van het immo kantoor best te huur zetten eind dit jaar en hopelijk verhuurd vanaf juli ‘20 . 

Tegen dan moeten wij zeker zijn van een woonst in Spanje , moet de verhuis geregeld zijn eventueel een deal met de huurders wat betreft inboedel . Zoals eerder geschreven : we nemen weinig mee behalve onze kledij en wat dierbare spullen , zeker geen meubels of wit goed , hoogstens de tv . 

C. Voorbereiding !

Buiten het vinden van een woonst dienen we daarna in ieder geval ons uit te schrijven in Oostende voor we definitief vertrekken .

Maar alvorens we dit doen moeten we eerst wat formaliteiten vervullen wat betreft onze Spaanse vestiging . Een NIE- nummer dient aangevraagd te worden . https://anbaco.be/spaans-nie-nummer-aanvragen/  

Numero de Identidad de Extranjero = NIE

Dat kan in Brussel , op het Spaanse consulaat of dat kan in Spanje in een plaatselijk politie kantoor . Daarvoor moet men eerst de “ ex15” formulieren ingevuld hebben per persoon . Die zijn te vinden en te printen via het internet . 

Eens langer aanwezig dan drie maanden moet ge in bezit zijn van zo een NIE nummer . Dit nr word gevraagd bij veel wat ge aanvraagd of nodig hebt , zoals tel. Abonement , internet aansluiting , energie aansluiting , notaris , huren woning , ....’

ook een Spaanse bankrekening moet je hebben . Eens een woning gevonden dient men zich te laten inschrijven bij de betreffende gemeente in het bevolkingsregister . En daar heb je dan het NIE nummer nodig en het uitschrijvingsbewijs van je vorige woonPlaats . 

Pas als je ingeschreven bent kan je andere formaliteiten in orde brengen : energie , internet , telefoon , gezondheidszorg enz...

Maar zover zijn we nog ver niet . Dus hier laat ik het bij en concentreer me liever op onze verhuis voorbereiding te Oostende . 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Ondertussen
  • Hablas espaƱol ?
  • Waarom toch ?
  • De planning
  • Inleiding : De beslissing ,
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!