Vanalles en nog wat
Welkom op mijn blog!

Inhoud blog
  • pide = Turks plat brood
  • Börek (Turks gevuld deeggerecht)
  • Sjisj-kebap
  • Izmir köfte
  • Lahmacun (Turkse pizza)

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Zoeken in blog


    Nieuws HLN
  • Wat is het veiligst: Apple, Android of Windows? En hoe helpt je telecomprovider?
  • “We hebben oorlog tegen de floppydisk gewonnen”: Japan kapt nu pas met hét opslagmedium van de jaren 80
  • REVIEW. Galaxy Buds 3 Pro schitteren in geluidservaring, maar falen voor niet-Samsung gebruikers
  • REVIEW. Met Surface Pro 11 wil Microsoft AI-tijdperk in gaan: lukt dat ook en heb je er iets aan?
  • Ook in Frankrijk loop je risico: zo vermijd je een torenhoge gsm-rekening op vakantie
  • Van Flip 6 tot volledig vernieuwde draadloze oortjes: dit kondigde Samsung aan in Parijs
  • Vakbond Samsung kondigt uitzonderlijke staking van onbepaalde duur aan, bedrijf verwacht geen impact op productie
  • Vanavond stelt Apple de iPhone 16 voor: dit zijn alle geruchten op een rijtje
  • KIJK. Deze robotaxi’s komen naar Europa: “Fabrikant maakte eerder al snelste auto ter wereld”
  • Apple onthult over twee weken nieuwe iPhones en smartwatches

    Nieuws VTM

    Tips, Trucs, en nog veel meer
    Hier kun je terecht voor je vragen over photoshop, pinacle, en ook nog een andere hobby van mij KOKEN
    14-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pide = Turks plat brood


    30 g
    gist
    suiker
    1/2 liter lauwwarm water
    500 g meel
    1 theelepel zout
    1 eidooier
    1 theelepel olijfolie
    30 g sesamzaad

    Vermeng de gist met 1 snufje suiker en 1/4 liter lauwwarm water. Zeef het meel in een kom; voeg zout en gist toe en meng alles goed. Voeg nogmaals 1/4 liter lauwwarm water toe en kneed het deeg totdat het soepel en luchtig is en makkelijk loslaat van de handen. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats minstens 20 minuten rijzen.
    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Vorm het deeg op een bestoven werkvlak tot een platte koek en druk deze in het midden nog iets platter. Doop uw wijsvinger in de olie en trek op de bovenkant een ruitpatroon. Leg het brood op een ingevet bakblik. Meng eidooier, olijfolie en suiker en kwast het brood ermee in. Bestrooi het brood vervolgens met sesamzaad en bak het ca. 20 minuten tot het goudgeel is.

    14-10-2007, 13:19 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Börek (Turks gevuld deeggerecht)


    4 vellen fyllodeeg
    450 gram diepvriesspinazie
    ½ ui
     2 eetlepels olijfolie en olijfolie om te bestrijken
    1 teentje knoflook
    25 gram blanke amandelen
    100 gram feta
    zout, peper.

    Bereidingswijze:
    Laat het fyllodeeg ontdooien. Laat de spinazie in een vergiet ontdooien. Verwarm de oven voor op 200° C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Pel de knoflook, pers hem boven de pan uit en bak de knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg de ui toe en fruit hem op matig vuur in circa 5 minuten glazig. Hak de amandelen in grove stukken en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin. Snijd de fetakaas in blokjes. Meng de spinazie met de ui, de amandelen en de feta en breng op smaak met zout en peper. Leg de vellen fyllodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met olijfolie. Snijd ieder vel over de lengte in 3 lange, gelijke repen. Schep op het begin van elke deegreep een beetje spinazievulling en vouw steeds driehoekjes tot de deegreep op is. Leg ze op de bakplaat en laat ze midden in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.

     

    14-10-2007, 13:07 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sjisj-kebap


    600 gr lamsvlees in stukjes
    2 eetlepels olijfolie
    1 uitgeperste citroen
    2 gesnipperde uien
    2 teentjes knoflook uit de knijper
    1 takje tijm
    2 laurierblaadjes
    250 gr langkorrelige rijst
    8 sjalotjes
    1 rode paprika, in stukjes, zonder zaad
    1 groene paprika, in stukjes, zonder zaad
    1 aubergine, geschild en in plakjes
    8 klein. tomaatjes
    1 eetlepel gewassen rozijnen
    1 eetlepel geschaafde amandelen
    5 dl water

    ------------------------------------------
    Wrijf het vlees in met peper en zout. Roer in een kom de helft van de olijfolie met citroensap, voeg er de helft van de gesnipperde ui, knoflook, tijm en laurier aan toe, leg het vlees erin en marineer het 2 uur afgedekt in de koelkast. Rijg aan tweemaal zoveel pennen als er gasten zijn de sjalotjes, om en om stukjes vlees, paprika, aubergine en kleine tomaatjes. Rooster het vlees boven gloeiend houtskool en bekwast het af en toe met de marinade. Maak van de rijst een pilaf als volgt. Fruit de helft van de uien in de rest van de olie, voeg er de rijst en wat reepjes paprika aan toe en roer regelmatig tot de rijst glanzend geworden is. Voeg het water, de rozijnen en amandelen toe en laat het geheel zachtjes gaar koken.

    14-10-2007, 13:04 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Izmir köfte



    500 gr lams- of rundergehakt
    1 geperst teentje knoflook
    1 fijngehakt uitje
    gehakte verse peterselie
    1 -2 sneetjes witbrood, geweekt in water of melk
    1 ei
    2 theelepels komijn (djinten)
    zout, peper
    bloem
    olijfolie/boter
    1 blik tomaten
    1 gesneden groene paprika
    1 theelepel suiker
    zout, peper

    -------------------------------------
    Vermeng het gehakt met de knoflook, de ui, het uitgeknepen brood, het ei, de komijn, de gehakte peterselie, zout en peper. In Turkije kneed men het gehakt langdurig met de hand, maar u kunt ook de deeghaken van de mixer gebruiken. Vorm van het gehakt kleine ovale balletjes die in de palm van de hand passen en rol ze even door de bloem. Bak de balletjes in een combinatie van olijfolie en boter tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan heel even de paprika en voeg het blik tomaten toe. Laat dit een paar minuten stoven, doe er dan zout, peper en suiker bij en breng de saus aan de kook. Leg vervolgens de gehaktballetjes in de saus en laat ze ± een uur op een kleine pit stoven, of gebruik een vlamverdeler. Af en toe even roeren kan geen kwaad.

    14-10-2007, 13:01 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lahmacun (Turkse pizza)


    500 gr bloem
    1 theelepel gedroogde gist
    4 -6 eetlepels melk
    2 eieren
    zout
    2 theelepels suiker
    4 eetlepels boter
    2 uien
    1 klein. tomaat
    2 eetlepels fijngehakte peterselie of fijngesneden dille
    2 eetlepels boter
    1 kg rundergehakt
    versgemalen zwarte peper, zout, milde paprikapoeder


    Strooi de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de gist met de handwarme melk, de eieren, wat zout, de suiker en de gesmolten en afgekoelde boter in het kuiltje en kneed van de ingredi- enten een samenhangend en soepel deeg. Verdeel het deeg in stukken ter grootte van eieren en laat het onder een vochtige theedoek 10 minuten rijzen.
    Pel voor de vulling de uien en snipper ze fijn. Dompel de tomaat even in kokend water en trek er het velletje af. Snijd de tomaat klein en schep de tomaat, de peterselie of dille, de boter en het gehakt door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en zout. Verwarm de oven voor op 180 èC. Rol elke portie deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en verdeel ze over 2 beboterde bakplaten. Strijk het vleesmengsel met een lepel op het deeg en laat het deeg nog 5-10 minuten rijzen. Bak de pizza's midden in de warme oven in 20-25 minuten gaar.

    14-10-2007, 12:53 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harissa




    Ingredienten:

    Voor 4 Personen:
    6 spaanse pepertjes
    5 teentjes knoflook (geperst)
    1 eetlepel koriander
    1 eetlepel komijn
    1 eetlepel azijn
    3 eetlepels olijfolie
    zout

    Bereidingswijze:

    Haal de zaadjes uit de pepertjes en hak ze fijn.
    Doe de pepertjes, de koriander, de komijn en de knoflook bij elkaar en stamp het geheel fijn in een vijzel.
    Voeg het zout, de azijn en de olijfolie toe en roer goed door elkaar.

    Weetjes:

    Deze Marokkaanse dipsaus is vrij sterk, gebruik dus met mate!
    Harissa wordt als smaakmaker opgediend bij salades, vis, vlees en gevogelte en kan ook worden gebruikt als dipsaus.

    Voor een mildere versie kan je wat pepertjes vervangen door paprika.

    Als je na gebruik een laagje olijfolie over de harissa giet, is deze vrijwel onbeperkt houdbaar in de koelkast.

    14-10-2007, 12:46 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur in 10 minuten

    strawberry_jam.jpg








    Op dit moment is er veel rood fruit rijp in onze moestuin/boomgaard. We plukken handenvol frambozen, bessen, aardbeien en kersen. Nu en dan weten we niet wat we er mee aan moeten en dreigt het gewoon te bederven. Dat is natuurlijk jammer. Wie een magnetron heeft, kan in een paar minuten een prima potje jam te voorschijn toveren, zelfs zonder een pan of schaal vies te maken! Zo is het fruit voorlopig even bewaard, om later op brood of in toetjes en gebak gebruikt te worden.

    Ook zonder magnetron kan het prima, in een klein pannetje.

    Het steriliseren va het potje kan ook in de magnetron: vul het potje voor 4/5 met heet water en breng het in de magnetron op vol vermogen aan de kook.

    Zodra het goed kookt kan het op 1/4 vermogen 5 minuten doorkoken.  

    Giet een beetje van het water af in een klein pannetje en kook op het vuur het deksel een paar minuten uit, of laat het meedraaien in de afwasmachine.

    Nodig:

    Voor de magnetronmethode: een glazen potje per ongeveer 250 gram fruit, een lepel om te roeren.
    250 gram fruit naar keuze
    250 gram (of ietsje meer) geleisuiker,  100 gram geleisuiker speciaal of 250 gram gewone kristalsuiker en een eetlepel citroensap.

    Zonder magnetron: een pan om het potje uit te koken, een pan voor het koken van de jam.

    Maak het fruit schoon en haal alle steeltjes en pitjes weg.

    Snijd de vruchten in kleine stukjes.

    Doe het fruit in het potje, kook het even op vol vermogen zodat het wat inklinkt.

    Voeg de suiker toe en breng weer aan de kook. Als de jam kookt, kun je op een veel lager vermogen (kwart tot ontdooistand) verder gaan. Roer iedere minuut goed door. 

    Jamkokers die op het fornuis aan de gang gaan: jam aan de kook brengen in het pannetje en dan het vuur laag draaien. Regelmatig roeren.

    Afhankelijk van het fruit is de jam na 1 tot 5 minuten klaar.

    Voeg als je het lekker vindt een scheutje likeur, wodka of andere sterke drank toe.

    Haal met ovenwanten uit de magnetron. Laat even afkoelen, draai dan het deksel erop en zet het potje op zijn kop om af te koelen.

    Of als je met pannetje werkt: giet de jam in de schoongemaakte jampot en sluit af.

    14-10-2007, 12:38 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokkaans brood

    (Houd rekening met rijstijd van in totaal 2 uren!)

    Benodigdheden (voor drie kleine broden):
    500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
    30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
    ongeveer 3 dl. lauw water.
    1 theelepel suiker.
    1 eetlepel olijfolie.
    1 theelepel zout.
    bloem om te bestuiven.
    bakpapier

    Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker.
    De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij.
    Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht).
    Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.

    Het gerezen deeg in drie bollen verdelen.
    Door de bloem rollen.
    Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte.
    Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, een uur laten rijzen onder een vochtige doek.
    Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen.

    Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius.
    Het brood is dan goudbruin.
    Men scheurt het in punten.

    14-10-2007, 12:35 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merguez Met Saffraanrijst En Pikante Ratatouille



    1/4 rode paprika
    1/4 groene paprika
    1/4 gele paprika
    6 tomaten
    1 - 2 spaanse pepertjes
    1 courgette
    1 aubergine (zie tip)
    solo bakboter
    1 - 2 gehakte uien
    1 teentje geplette knoflook
    1 eetlepel tomatenpuree
    zout en
    cayennepeper
    1 eetlepel gesnipperde basilicum
    750 gr. merguez (zie tip)
    200 gr. rijst
    400 gr. water
    1 dopje saffraanpoeder

    Maak de ratatouille: schil de paprika's en snij ze in kleine dobbelsteentjes.
    Dompel de tomaten even in kokend water, verfris ze snel en verwijder de pel.
    Verwijder de pitjes en snij ze in kleine stukjes.
    Snij ook de Spaanse pepertjes in kleine stukjes.
    De courgette en de aubergine snijdt u met de schil in kleine dobbelsteentjes.
    Smelt een noot Solo en laat de uien glazig worden zonder te kleuren.
    Doe er de paprika's en de gesnipperde pepertjes bij.
    Voeg de knoflook toe en laat het wat uitzweten onder de deksel.
    Doe er de courgette, de aubergine en de tomatenpuree bij en laat het nogmaals uitzweten.
    Voeg dan de tomaten toe.
    Laat het mengsel opkoken en breng op smaak met zout en cayennepeper indien nodig.
    Doe er dan de basilicum bij.

    Bak of rooster de merguez.
    Kook de rijst in 400 gr. water met het saffraanpoeder en een snuifje zout.
    Als de rijst gaar is, strijkt u individuele potjes in met Solo en drukt u de rijst in de potjes.

    Warm de ratatouille eventueel even terug op.

    Voor het serveren stort u de rijst op de borden en verdeelt u de ratatouille en de merguez.
    Schenk hierbij een glaasje rosé, Cote de Provence.

    Info: Voor 4 personen Bereidingsduur 1 uur.

    Tip:
    Merguez zijn pikante zuiderse worstjes, die bereid zijn met runds- of lamsvlees.
    U kan ze vervangen door lamskoteletjes.
    Die moet u wel kruiden met zout, cayennepeper en knoflook (of knoflookpoeder).
    Rooster de koteletjes op de grill of op de barbecue.

    14-10-2007, 12:29 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tajine Van Vlees met Courgettes


    2 kg vlees
    2,5 kg courgettes
    4 uien
    1 soeplepel tijm
    1,5 koffielepel saffraan
    2 koffielepels peper
    200 g boter
    zout

    Snijd het vlees in stukken.
    Laat boter smelten, voeg vlees, zout, peper, saffraan en fijngesneden uien toe.
    Met water bedekken, deksel op de pan doen en op halfhoog vuur zetten.
    Af en toe roeren en indien nodig water toevoegen.

    Intussen de courgettes in stukjes van 4 cm snijden, zonder ze te pellen. Ze wassen, laten uitlekken en besprenkelen met zout, peper, saffraan en tijm die tot poeder vermalen is.
    Goed mengen.

    Als het vlees gaar is, het uit de pan halen en de courgettes erin doen.
    Voor de helft met water bedekken, met deksel op pan even laten koken en dan zonder deksel verder laten sudderen.
    Als de courgettes gaar zijn de saus laten indikken tot ze dik is, nazien op kruiden en van het vuur halen.

    Voor het opdienen de stukken vlees weer in de pan bij de courgettes doen.
    Zachtjes opwarmen.
    Het vlees op een dienschotel leggen, de courgettes erop en alles met de saus bedekken.
    Zeer heet opdienen.

    14-10-2007, 12:25 geschreven door evieken  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)

    Archief per week
  • 08/10-14/10 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Hallo
  • Groetjes uit Oostende
  • via de mooiste blogjes
  • fijne zondag
  • Gefeliciteerd...

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken met Google



    Een interessant adres?



    Mijn favorieten
  • Kasteel De Rozerie
  • Corona Direct Verzekeringen
  • Betaal minder verzekering voor je wagen


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!