Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
22-06-2017
Arnaud Démare aan het feest in Halle-Ingooigem
Arnaud Démare heeft zich woensdag voor de tweede keer tot winnaar laten kronen in Halle Ingooigem. De 25-jarige sprinter van FDJ, die eerder in 2014 de beste was in de Belgische eendagskoers, rekende na ruim tweehonderd kilometer in een massasprint af met thuisrijders Edward Theuns en Iljo Keisse.
Na een uur koers slaagden drie renners met Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) en Jacob Scott (An Post) erin om zich af te scheiden van het peloton. Het leidende trio kreeg een mooie voorsprong van vijf minuten, maar zag deze als sneeuw voor de zon verdwijnen toen Jens Keukeleire en Edward Theuns het tempo opvoerden. Toen ook FDJ zich voor oud-winnaar Démare op kop van het peloton zette, was het snel gedaan met de vluchtpoging van het drietal. Op 57 kilometer voor de finish zat hun poging er op.
Nadat de hergroepering een feit was, viel het even stil en dat was voor Floris De Tier het teken om voor de aanval te kiezen. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg zijn landgenoten Kenneth Vanbilsen, Michiel Dieleman en veldrijder Laurens Sweeck met zich mee. Het kwartet sprokkelde enkele seconden bij elkaar, maar kreeg geen speelruimte van het peloton.
Na de poging van de Belgen was het de beurt aan de Nederlanders. Een viertal met Bram Tankink, Huub Duijn, Rob Ruijgh en Etienne van Empel koos het hazenpad en liep al snel weg van het peloton. Opnieuw was het aan FDJ om het gat naar de koplopers te dichten en opnieuw slaagde de Franse ploeg daar met enige hulp van andere ploegen in.
In een zinderende, maar onrustige slotfase probeerden onder meer Michael Goolaerts en nogmaals Vanbilsen een massasprint te voorkomen, maar het peloton was bij de pinken. In die massasprint trok Pim Ligthart de sprint aan voor Coen Vermeltfoort, maar het was uiteindelijk Démare die het beulswerk van zijn ploeg beloonde. Theuns en Keisse mochten met de Fransman mee naar het podium.
Arnaud Démare sprint naar succes in tweede etappe Dauphiné
De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is een prooi geworden voor Arnaud Démare. De Franse sprinter van FDJ (hier op archiefbeeld) zegevierde na een rit over 171 kilometer, die de renners van Saint-Chamond naar Arlanc voerde. In het afsluitende sprintgeweld, dat mede mogelijk werd gemaakt doordat de laatst overgebleven vluchter Alexey Lutsenko kort voor de meet werd bijgehaald, rekende Démare af met gewezen kanonnen als Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni.
Na de openingsrit in de Dauphiné, die glorieus werd gewonnen door Thomas De Gendt, mochten met name de sprinters hun borst natmaken op dag twee. Liefst vier beklimmingen stonden er op het programma, waarvan eentje zelfs van de tweede categorie. Niettemin kwam vrijwel iedereen ongeschonden door de bergen - de sprinters van naam waren present in de slotspurt.
Aldaar wist Démare met overmacht te winnen, voor Kristoff en Bouhanni. Sonny Colbrelli kon het niet bolwerken en werd vierde, voor Phil Bauhaus van Team Sunweb. De rappe Bryan Coquard moest verstek laten gaan: de thuisrijder van Direct Energie, die dit seizoen al een aantal overwinningen op zijn naam wist te schrijven, moest genoegen nemen met de tiende plaats.
Koen Bouwman zat mee in de vlucht van de dag: de renner van LottoNL-Jumbo was samen met de later vanuit het peloton overgestoken Lutsenko, Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) lang vooruit. Waar Bouwman met ongeveer vijftien kilometer te gaan moest passen, hield Lutsenko zoals gezegd het langste stand.
De leiderstrui in de Dauphiné blijft om de schouders van De Gendt: de Belg heeft zondag een forse voorsprong van ruim driekwart minuut opgebouwd op naaste belager Axel Domont. Nummer drie Diego Ulissi moet zelfs al meer dan een minuut inleveren. Het Critérium du Dauphiné vervolgt dinsdag met een rit over 184 kilometer, die ongeveer dezelfde kenmerken heeft als de koers van vandaag. Gestart wordt in Le Chambon-sur-Lignon, de eindstreep is in Tullins geschilderd.
Greg Van Avermaet herstelt zich op slotdag in Luxemburg
Greg Van Avermaet (hier op archiefbeeld) heeft zondag de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Belg liet zich zaterdag nog verrassen, vandaag (zondag) was hij oppermachtig. Van Avermaet won de slotrit en legde zo ook beslag op de eindwinst. Vorig jaar werd de Luxemburgse ronde nog gewonnen door de Nederlander Maurits Lammertink.
Zaterdag leek Van Avermaet al zijn tweede dagzege in deze Ronde van Luxemburg te boeken, maar in de sprint werd hij verrassend verslagen door de Fransman Anthony Perez van Cofidis. "Misschien had ik iets te veel zelfvertrouwen", zei Van Avermaet na afloop schuldbewust. En dus stond de olympisch kampioen op de weg op scherp tijdens de slotrit.
Nadat de vroege vlucht werd gegrepen, waagden onder anderen Pim Ligthart en Dimitri Peyskens in een groep van zes een nieuwe poging. De Nederlander en de Belg werden in de laatste lokale ronde, waarin steeds een listige klim naar de finish lag, gegrepen door de groep met favorieten. In de sprint die volgde was Van Avermaet, die al in het bezit was van de leiderstrui, de sterkste.-
Thomas De Gendt soleert naar zege in ouverture Dauphiné
Thomas De Gendt is de eerste leider in het Critérium du Dauphiné. De Belgische renner van Lotto Soudal soleerde zondag in de eerste etappe van de Franse rittenkoers in de straten van Saint-Etienne vanuit de vroege vlucht naar de winst en pakte zodoende ook de eerste gele trui.
De Gendt behoorde tot een groep van zeven die na twintig kilometer was weggereden uit het peloton. De voormalig renner van Vacansoleil-DCM had vooraan gezelschap van Axel Domont, Antonio Nibali, Romain Sicard, Angel Madrazo, Silvio Herklotz en Delio Fernandez. De zeven renners genoten een maximale voorsprong van ruim zes minuten en dat bleek te veel voor het peloton.
In het pak kwam het tempo te laat op gang, waardoor de kopgroep vooruit bleef. De finale bestond uit drie lokale ronden door Saint-Etienne, met daarbij de beklimming van de Cöte de Rochetaillée van derde categorie. Bij de laatste passage ging De Gendt, die al de hele dag een sterke indruk maakte, alleen op avontuur en hij redde het tot de finish. Domont eindigde op 44 seconden van de Belg als tweede.
Alejandro Valverde slaat ook toe in Luik-Bastenaken-Luik
Voor de vierde keer in zijn loopbaan heeft Alejandro Valverde Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Spaanse renner van Movistar snelde zondag in de straten van Ans in de laatste meters Dan Martin voorbij en kon vervolgens juichen, waarmee hij zijn topvorm in dit voorjaar nog maar eens onderstreepte.
Valverde, die bij het passeren van de finish naar de hemel wees, draagt zijn nieuwste triomf op aan Michele Scarponi. De 37-jarige Italiaan, een goede vriend van de Spanjaard, kwam zaterdag om het leven na een aanrijding met een busje tijdens een trainingsrit. Valverde gaf voor de start al aan dat hij zijn prijzengeld voor een eventuele overwinning zou schenken aan de familie van Scarponi.
In de laatste paar honderd meter van de 103e editie van Luik-Bastenaken-Luik sloeg Valverde zijn slag. De Movistar-renner reed weg uit een favorietengroep van ongeveer 25 man om Martin bij te halen. Laatstgenoemde was eerder op het omhooglopende gedeelte in Ans al in de tegenaanval gegaan om Davide Formolo terug te halen. De Italiaan was er op de Côte de Saint-Nicolas, de laatste van tien hellingen, vandoor gegaan en ging als leider de laatste kilometer in.
Valverde en Martin leken samen te gaan sprinten om de zege, maar de laatste zat helemaal kapot. Daardoor was de winst een prooi voor Valverde, die eerder dit voorjaar al de Ronde van Murcia, Ruta del Sol, Ronde van Catalonië, Ronde van het Baskenland en Waalse Pijl had gewonnen. Martin werd nog wel tweede, Michal Kwiatkowski mocht als nummer drie naar het podium.
Na de Côte de La Roche-aux-Faucons zag het er nog minder goed uit voor Valverde. Op de voorlaatste helling van deze La Doyenne reed een groep van acht man, met daarbij onder meer Sam Oomen, weg uit het peloton. Valverde zat daar niet bij, maar dat gold ook voor favorieten als Kwiatkowski en Martin. Uiteindelijk was het spel van de acht nog voor de Saint-Nicolas alweer voorbij.
Dit tot ongenoegen van Tim Wellens. De Belg, lid van de achtkoppige groep, ging meteen weer in de aanval en vond de aansluiting bij koploper Stephane Rossetto. Laatstgenoemde was de laatste overblijver van de oorspronkelijke kopgroep van acht, waarvan ook Nick van der Lijke deel uitmaakte, die een maximale voorsprong van 13,5 minuut bij elkaar reed. Na de Redoute, de achtste helling, was alleen Anthony Perez nog over van de oude kopgroep. De Cofidis-renner had met nog twintig kilometer te gaan een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers, maar hield geen stand en werd op de Côte de La Roche-aux-Faucons afgelost door ploeggenoot Rossetto.
Vincenzo Nibali wint Ronde van Kroatië, Sacha Modolo juicht in slotrit
Vincenzo Nibali heeft de eindzege in de Ronde van Kroatië gegrepen. De renner van Bahrain Merida pakte zondag in de slotrit voldoende seconden om de leiderstrui over te nemen van Jaime Rosón. Sacha Modolo was de beste in de laatste etappe.
Rosón had zaterdag de macht gegrepen in Kroatië, door Nibali te verslaan in de koninginnenrit. De Italiaan begon met een achterstand van twee seconden op de Spaanse leider aan de laatste etappe in Zagreb. Dat verschil had Nibali bij de tussensprint al overbrugd en uiteindelijk eindigde hij met een marge van acht tellen naar Rosón. Nibali kwam in de slotrit als vierde over de finish, zeven seconden voor zijn concurrent.
Modolo kwam solo als winnaar over de finish. De Italiaan won met twee seconden voorsprong op Jan Polanc, Boy van Poppel en Nibali.
Jaime Roson verslaat Vincenzo Nibali in koninginnenrit Ronde van Kroatië
De koninginnenrit in de Ronde van Kroatië is gewonnen door Jaime Roson. De Spaanse klimmer van Caja-Rural bleek op de slotklim naar Učka de sterkste van een uitgedund groepje klassementsmannen. Vincenzo Nibali kwam als tweede over meet, voor Jan Hirt. Met de verdiende bonificatieseconden wist Roson eveneens de leidertrui over te nemen van de Haai van Messina.
Stilte voor de start De voorlaatste rit in de Ronde van Kroatië voerde de renners van Poreč naar Učka in een 141 kilometer lange etappe met twee beklimmingen van de buitencategorie. In Kroatië speelde het overlijden van Michele Scarponi, net als in de hele wielerwereld, een grote rol. Zo werd er voor aanvang van de etappe in Poreč een minuut stilte in acht genomen.
De etappe werd gekleurd door drie vluchters: Parrinelo, Mas Bonet en Oswian. Toch speelden zij in de finale geen rol van betekenis meer. De ploegen van de klassementsmannen maakten namelijk al vroeg jacht op de kopgroep en wisten de vluchters nog voor de slotklim terug te halen.
Op die slotklim regende het demarrages, van onder andere Roland Thalmann (Roth-Akros). Toch lieten Bahrain-Merida en Caja-Rural hem nooit ver wegrijden. De mannen van Roth-Akros bleken echter niet voor één gat te vangen. Toen Thalmann werd teruggepakt, nam zijn ploeggenoot Baillifard het commando over.
Nibali probeert, Roson te sterk Maar ook ditmaal werd de renner van Roth-Akros teruggepakt. Na enkele nieuwe speldenprikjes van onder andere Siutsou, plaatste Nibali zijn eerste aanval op ruim twee kilometer van het einde. Jaime Roson (Caja-Rural) en Jan Hirt (CCC) konden hem als enige volgen.
Met de slotkilometer in zich wist Jan Polanc nog even terug te komen. De ploegmaat van Nibali ging erop en erover, maar ook deze aanval bleek niet beslissend: Roson ging op de pedalen staan en wist de orde te herstellen. Ondanks deze inspanning, bleek de Spanjaard aan de meet ook nog eens overtuigend de sterkste in de sprint bergop.
De Ronde van Kroatië eindigt morgen met een relatief vlakke rit naar Zagreb. Roson verdedigt dan een voorsprong van twee seconden op Nibali en vijftien seconden op de nummer drie Jan Hirt.
Nicola Ruffoni sprint naar tweede dagzege in Ronde van Kroatië
Na zijn donderdagse succes heef Nicola Ruffoni ook op vrijdag toegeslagen in de Ronde van Kroatië. De Italiaanse sprinter van Bardiani-CSF klopte landgenoot Riccardo Minali op de meet in Umag, waardoor hij zijn tweede etappezege van deze ronde mag optekenen.
Voor Alan Marangoni mocht het nipt niet zo zijn: de Italiaanse renner van Nippo-Vini Fantini soleerde naar de eindstreep, maar werd tientallen meters voor het bereiken van de meet ingelopen door het aanstormende peloton. Ruffoni rekende daarin af met Minali en de Rus Ivan Savitskiy, Marangoni kwam achter ploegmaat Marco Canola en Dusan Rajovic (Adria Mobil) nog als zesde binnen.
Vincenzo Nibali is de nieuwe leider van de Ronde van Kroatië, hij lost de jonge Spanjaard Jaime Roson af. De Haai van Messina kwam zeven tellen voor de renner van Caja Rural-Seguros RGA in Umag aan, waardoor zijn achterstand van vijf seconden is omgebogen in een voorsprong van twee tellen.
Thibaut Pinot wint slotakkoord in Alpen, Geraint Thomas pakt eindzege
Het is Geraint Thomas gelukt: de 30-jarige Brit van Team Sky zag in een zware slotetappe in de Tour of the Alps concurrent Thibaut Pinot de rit winnen, maar door de schade beperkt te houden met een derde positie aan de meet kon hij de eindoverwinning vieren. Thomas is de allereerste Brit die de Ronde van de Alpen, die voorheen bekend stond als Giro del Trentino, weet te winnen.
In een grote groep met favorieten was Pinot degene die de beste benen had in finishplaats Trento. Na een kleine tweehonderd kilometer koers reed de Fransman op de streep af met naaste rivaal Thomas, die van geen wijken wilde weten en zodoende aan het feest mocht. Brent Bookwalter deed zich gelden en klom sterk mee, wat de Amerikaan uiteindelijk een tweede plaats in het dagklassement opleverde. Achter Thomas kwam Domenico Pozzovivo als vierde binnen, voor Pierre Rolland, Michele Scarponi en Egan Bernal.
Er was veel te doen om een zestal renners dat 's ochtends niet meer aan de start besloot te verschijnen: onder meer Damiano Caruso en Davide Formolo, twee renners die in de top tien van het klassement bivakkeerden, wilden met het oog op de aanstaande uitvoering van Luik-Bastenaken-Luik de slotrit mijden. Dit kwam ze op sociale kanalen op veel hoon te staan.
Thomas pakt de tweehonderd punten die er voor het WorldTour-klassement te verdienen waren, Pinot en Pozzovivo vergezelden de Welshman op het podium. Pinot kwam slechts zeven tellen tekort op de eindoverwinning, AG2R-renner Pozzovivo leverde over vijf dagen twintig tellen in.
Nicola Ruffoni klopt Giacomo Nizzolo en Minali in Ronde van Kroatië
De derde etappe in de Ronde van Kroatië is een prooi geworden voor Nicola Ruffoni. De 26-jarige renner van Bardiani-CSF klopte bleek na 237 kilometer de sterkste in de massasprint. Giacomo Nizzolo en Riccardo Minali maakten er een compleet Italiaans podium van in Zadar. Kristijan Durasek verloor door een val zijn leiderstrui aan Jaime Roson.
Het duurde even voordat de vluchters de zegen kreeg van het peloton. Na ruim dertig kilometer namen acht man dan toch afstand van de groep. Stephan Rabitsch (Febelmayr Simplon Wels), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Oleksandr Polivoda (Kolss Cycling Team), Groselj Ziga (Adria Mobil), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Marco Tizza, Adriano Brogi en Davide Pacchiardo (allen GM Europa Ovini) kregen een voorsprong van zo'n vier minuten, maar werden op enkele kilometers van de meet ingerekend.
Een sprint was onvermijdelijk, maar Sacha Modolo (winnaar eerste etappe) deed daar niet aan mee. De Italiaan raakte betrokken bij een valpartij en zag later Ruffoni de lead-out van zijn ploeg Bardiani afronden. Nizzolo en Minali kwamen net te kort om hun landgenoot de zege af te snoepen.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.