Inhoud blog
  • Verklaring van filmbewerkingsjargon.
  • Montagemogelijkheden
  • Wat betekent een film monteren?
  • Hoe maak ik een vakantiefilm?
  • Aan actieve senioren met camera en ... leuke ideeën !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Welkom bij de Lanakense videofilmers
    Word de regisseur van uw eigen films
    14-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verklaring van filmbewerkingsjargon.

    Verklaring van woorden uit het filmbewerkingsjargon.

    Shot.

    Een shot is een opname tussen het aan- en uitzetten van de camera.

    Een shot heeft een bepaalde lengte (duur in seconden of minuten). Als men bereid is de opgenomen beelden later in een montage te bewerken, kan men de opnameduur liefst niet te kort nemen. Men vermijdt aldus onmisbare beelden te mislopen. Te lange shots (scènes) kan men altijd inkorten door te knippen.

    Insert.

    Bij zeer lange opnames kan men door gebruik te maken van inserts, de verveling verbreken.

    Voorbeeld: tijdens een ononderbroken speech laat men beelden van toehoorders zien. Hiervoor is best een tweede cameraman nodig of men schiet de inserts op een ander ogenblik van de speech. Hierbij moet men wel opletten, dat het insertshot aansluit bij de woorden van de spreker. Ook een foto kan als insert gezet worden op beelden van een reportage.

    Deze vorm van filmbewerking komt in de journaals veel voor. Men laat b.v. een autowrak zien tijdens de uitleg over een ongeval, door een getuige van het ongeval. Of nog...men laat een geeuwende Verhofstad zien tijdens een toespraak van een spreker van de oppositie.

    Live geluid.

    Dit is het geluid dat samen met het beeld werd opgenomen.

    Audiodubbing.

    Dit is het plaatsen van een ander geluid (b.v. muziek) bij het al of niet verlaagde live geluid.

    In films worden vaak sfeergeluiden gebruikt als ondersteuning van het verhaal (b.v. een onheilspellend geluid bij een onheilspellende boodschap).

    Het spreekt vanzelf dat men niet om het even wat onder om het even welke beelden kan zetten: leuke muziek bij een prettige gebeurtenis, droevige muziek bij een begrafenis, enz…

    Een pan maken.

    Pan is hierbij de afkorting van “panorama”. Daarbij laat men de camera een +/- trage beweging maken van links naar rechts of omgekeerd. Bij voorkeur hierbij een statief gebruiken om een zacht vloeiende beweging te verkrijgen. Nooit aan het einde van de pan terugkeren in de richting, waar men reeds geweest is.

    Een tilt maken.

    Dit is hetzelfde als een pan maar dan van onder naar boven of omgekeerd.

    Met een pan of een tilt gaat men zeer spaarzaam om. De film vertraagt hierdoor en geeft dus gemakkelijk aanleiding tot verveling.
    -----
    Wordt vervolgd

    14-10-2007 om 18:57 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (31 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montagemogelijkheden

    Montage systemen.

    Tien jaar geleden werkte men nog met 2 videorecorders, waarvan één voorzien was van audiodubbing en insertie. Er bestonden ook apparaten om titels te maken en effecten toe te voegen. Deze systemen behoren nu tot de voltooid verleden tijd.

    Rond de eeuwwisseling is dan een wedloop begonnen om videomontage in digitale banen te leiden. Macrosystem was de eerste op de markt en had na het opruimen van een paar kinderziektes een zeer betrouwbaar montagesysteem op poten gezet. Dit is nu uitgegroeid tot een zeer uitgebreid gamma aan montage-toestellen (Casablanca, Kron, Avio…). Om daar kennis mee te maken: zie hun website (macrosystem.be).

    Ook de computer is een concurrent geworden met een eindeloze gamma aan montage-programma’s: Adobe premiere en Pinnacle system zijn de meest bekende.

    Een goede raad : werk met een sterke computer d.w.z. 3000 GHz processor, 1 Giga Ramgeheugen en 2 harde schijven (C en D) van 360 Gb. Dit laatste om je in staat te stellen regelmatig backups te maken van uw montagewerk en op de D-schijf op te slaan, zodat je niet voor de verrassing komt te staan uw werk te zien verloren gaan bij een eventuele crash.

    Als de amateur videofilmer nu wil weten wat voor hem of haar het best geschikt zou zijn, is het zeer aan te raden om bij een plaatselijke videoclub zijn licht op te steken.

    Factoren, die een rol spelen bij deze keuze, zijn : kostprijs, moeilijkheidsgraad en ondersteuning. Dit laatste vind je bij een van de videoclubs in uw buurt.

    Alle mogelijke Limburgse videoclubs vind je op de website: www.limburgse-videofilmers.be

    Er zijn er natuurlijk ook in al de andere Vlaamse provincies.

    Ikzelf ben ook bereikbaar via seniorennet en ga ook eens kijken op:

    http://videoclub95lanaken.spaces.live.com

    Tot ziens op een volgende blog.

    03-09-2007 om 23:11 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat betekent een film monteren?

    Eerst en vooral dit : de meeste mensen, welke zich een videocamera hebben aangeschaft - hetzij van het analoge of digitale type- schieten beelden op vakantie of bij familiefeesten. Later gaan ze die beelden bekijken op hun TV. In dit geval krijgt iedere kijker de ongemonteerde beelden te zien.
    In de meeste gevallen is dat een RAMP. Waarom ? 
    1. Totale afwezigheid van MONTAGE. Wat is montage ?
        - Dat is het ordenen van de beelden in een logische volgorde, wat niet noodzakelijk de volgorde in tijd is van de geschoten beelden.
        - Dat is het inkorten van te lange en dus vervelende scènes.
        - Dat is het toevoegen -waar nodig- van aangepaste achtergrondmuziek of geluiden in evenwiwicht met het live-geluid.
        - Dat is het eventueel toevoegen -waar nodig- van gepast commentaar, zodat de gebeurtenissen, die zich voor hun ogen afspelen, duidelijk worden.
        - Dat is het hele verhaal voorzien van een begin, midden en einde, zodat het gaat lijken op een echte film, een beetje zoals je op school hebt geleerd een opstel te maken.
        - Dat is gebruik maken met mate van overgangen en effecten (overvloeiers, vertragen of versnellen van de beelden, bevriezen van opmerkelijke beelden enz...)
         - Dat is gebruik maken van titels, apart of in een of ander beeld geplaatst. Ook ondertitelen hoort daarbij, zoals dat ook op TV gebeurt bij speeches in vreemde taal.
         - Dat is gebruik maken van inserts. Dit begrip zal later in een aparte blog worden uitgelegd.
    2. Het hoofdoel van een film maken moet zijn : DE KIJKER BOEIEN.
         - Dat is eenvoudig gezegd : het weg laten van alle beelden, welke de interesse van de  kijker kunnen belasten. Daar moet je dus in de eerste plaats aan denken tijdens de opnames.
    Nog een goede raad : toon je film NIET na een uitgebreide maaltijd, rijkelijk overgoten met wijn of andere geestrijke dranken. Zelfs een boeiende film kan dan tot gesnurk aanleiding geven. Ik spreek uit ervaring!   
    3. De verschillende systemen van monteren ga we in de volgende blog uiteenzetten.
        Tot binnenkort.

    21-03-2007 om 01:19 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik een vakantiefilm?
    Hoe maak ik een vakantiefilm?
    Een veelgestelde vraag van mensen, die zich pas een camera hebben aangeschaft als alternatief voor de klassieke fotocamera, die vakantiebeelden vastlegt in foto's of dia's.
    Ik wil dit via deze weg de mensen, die hierop een antwoord willen, proberen te helpen.
    1. Zorg ervoor dat je jouw vakantie en alles wat je op die vakantie wilt zien en beleven, goed voorbereidt. Hou een ding goed voor ogen: een film vraagt beweging, dus... musea, met stilstaande voorwerpen, zijn bijvoorbeeld niet het meest geschikte onderwerp. Toch hoef je dit niet per se uit te sluiten. Er is een oplossing voor de shots in bijvoorbeeld een wassenbeeldenmuseum: laat die shots verschijnen op de cadans van passende muziek en laat dit vooral niet te lang duren.
    Zoek evenementen op, die plaats vinden op het moment van jouw aanwezigheid bv. optochten, sportmanifestaties, feestelijkheden, boottochten, safari's enz...
    2. Zorg voor een originele intro van jouw film, zodat de kijker al geboeid wordt om wat zal volgen.
    Een plaatje met een titel van de film kan het ook doen, maar dat kan iedereen. Dus laat je fantasie de vrije loop en zoek iets origineels.
    3. Dan volgt de body van de film, die je best indeelt in de verschillende fases van het verloop van je vakantie. Elke uitstap, die je maakt, of elk evenement, dat je bijwoont, maakt een apart onderdeel uit van die body. Zoek hiervoor telkens een originele en korte intro, die de nieuwsgierigheid van je kijkerspubliek opwekt.
    4. Het filmen van je reisgenoten, familie of vrienden, mag erbij horen maar MET MATE en vooral mijd 't filmen van eetfestijnen of drankgelagen, tenzij zich daarbij iets afspeelt, wat de moeite loont.
    Het filmen van alle lekkers wat je te verorberen krijgt, gaat zeer gauw vervelen.
    5. Mijd ook een opeenstapeling van landschappen. Ook dit gaat gauw vervelen omdat precies dan niets gebeurt. De bedoeling is je publiek te boeien. Film is BEWEGING.
    6. Interview de mensen van ter plaatse, indien de taal dit mogelijk maakt. Ook een vreemde taal, die je zelf beheerst, kan je later bij de montage van onderschriften voorzien.
    7. Film bij evenementen ook het publiek en monteer dit later als inserts op de beelden van het evenement zelf. Dit kan je vaak op TV zien. Men hoeft hiervoor niet noodzakelijk met 2 camera's te werken.
    8. Bij een reeks mooie beelden, waar niets gebeurt, zorg dan voor interessante ondersteuning met aangepaste muziek. De keuze van muziek is inderdaad zeer belangrijk en moet de sfeer van de beelden ondersteunen.
    9. Vermijd langdradigheid. Wat je zelf zeer mooi vindt, is dit nog niet voor een toevallige kijker.
    Hanteer dus vlot de knipschaar: knip niet alleen overbodige beelden weg, maar kort andere te lange scènes in tot aanvaardbare lengte.
    10. Denk aan een slotscène van je vakantiefilm om die in de gewenste sfeer te beeindigen.
    Gebruik daarvoor niet "EINDE" zoals dat vroeger in oude films gebruikelijk was.
    P.S. In een volgende weblog zullen we de middelen om uw beelden te monteren onder de loep nemen. Tot binnenkort!

    10-03-2007 om 00:00 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan actieve senioren met camera en ... leuke ideeën !
    Senioren hebben meestal veel tijd om leuke dingen te doen.
    De videocamera om vakantieherinneringen vast te leggen hoort daar ook bij.
    Wil je uw filmcamera op een interessante manier gebruiken, dan kan je beroep doen op de kennis van ervaren gebruikers, welke zich verenigd hebben in clubverband.
    In Lanaken met zijn deelgemeenten Smeermaas, Veldwezelt, Kesselt, Gellik, Neerharen, Rekem moeten voldoende senioren wonen, die hiervoor interesse tonen.
    Wij, als Videoclub95Lanaken, willen jullie hierbij behulpzaam zijn.
    Vakantiefilms, natuurfilms, informatiefilms, korte speelfilms enz... op een boeiende wijze maken, dat wordt allemaal mogelijk als jullie de knepen van het vak willen leren kennen.
    Iedereen, die in staat is om te surfen op seniorennet, moet ook in staat zijn computerprogrammas zoals Pinnacle system, Adobe première en de diverse mogelijkheden van Macrosystem en nog vele andere montagesystemen te gebruiken. Alleen is hier wel een duwtje in de rug op zijn plaats en daarvoor willen wij, de filmmakers van Lanaken, zorgen.
    Neem dus kontakt op en dit kan elke 1ste en 3de donderdag van elke maand om 19u30 in het Cultureel Centrum van Lanaken. Ga hiervoor bij voorkeur binnen aan de achterkant, waar ook meer parkeerplaats is voorzien. Ons lokaal vind je op het publicatiebord bij de ingang.
    Een kennismaking kost niets en is totaal vrijblijvend.

    28-02-2007 om 00:00 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stap voor stap kennismaking met onze amateurfilmers
    Seffens ga ik hiermee verder.

    11-02-2007 om 01:17 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking met de amateurfilmers van lanaken
    Kennismaking met Videoclub95Lanaken
    Welkom op onze website.
    Het getal 95 in onze naam verwijst naar het jaartal van de oprichting van de club.
    Toen heeft het Cultureel Centrum van Lanaken in samenwerking met de Limburgse vereniging
    van amateurcineasten 4 lesavonden georganiseerd. De bedoeling hiervan was om mensen op
    een verstandige manier te leren omgaan met hun videocamera, zodat hun familie en vrienden
    niet belast zouden worden met het bekijken van veel te lang durende, vervelende films.
    In de afgelopen jaren heeft de club herhaaldelijk bewezen dat hun leden nu in staat zijn om
    boeiende films te maken.
    Tijdens de viering van hun tienjarig bestaan in 2005 heeft de club, in aanwezigheid van minister Marino Keulen, in de zaal De Helle in Kesselt, een voorstelling gegeven  met de bizonderste films uit het bestaan van de club. Hierbij was de film over een werkdag van Marino Keulen de hoofdschotel.
     

    11-02-2007 om 00:00 geschreven door belgeric

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 08/10-14/10 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 05/02-11/02 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!