Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
09-04-2018
Voorwoord
VOORWOORD
Nu dat ons blog over het opzoeken over de naamgeving aan de Antwerpse straten, zo goed en zo kwaad mogelijk is afgewerkt, gaan we een andere uitdaging tegemoet, nl de "Belgische bieren".
Het idee kwam van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken, die vond dat dit een goed onderwerp was om een blog over te maken, mede door het feit dat wij in ons blog over de straatnamen de naam van café de "Kulminator" tegen kwamen op het Vleminckveld. Een instelling die bekend staat voor het zijn verscheidenheid in bieren .
Mede door het feit dat in het weekend van 23,24 en 25 juni op de Antwerpse Groenplaats een hoogmis was voor bierliefhebbers met bierpassieweekend, was de link vlug gelegd en togen wij op zoek naar de nodige informatie.
Dank zij de medewerking van verschillende standhouders, konden wij aan de nodige informatie, bierviltjes en etiketten geraken.
Tevens kregen wij in het verleden reeds de nodige steun van mijn vrienden Walter Vanhuyck en Albert Gelens, die ons vele bierviltjes bezorgden.
Wij zullen proberen de brouwerijen en de bieren te catalogeren met de nodige informatie en eventueel met de afbeeldingen en bierkaartjes van hun produkten, ter kennis te brengen.
Uiteraard beginnen wij in Antwerpen, met de Brouwerij De Koninck, die zal gevolgd worden door de huisbrouwerij 't Pakhuis op het Zuid.
Wij wensen jullie een aangenaam bezoek aan ons blog en hopen dat ge iets zult opgestoken hebben van ons Belgisch bier, dat toch een wereldfaam heeft met een cultureel karakter.
P.S. : naar aanleiding dat seniorennet steeds afbeeldingen op het blog laat verdwijnen, zijn we zo vrij de bezoekers in te lichten dat op ons Facebook bij "Alfons Van Camp", een uitgebreid gamma aan etiketten en viltjes te bezichtigen zijn op de respectievelijke albums van de bierbrouwerijen.
De wet rond het verkopen, schenken en aanbieden van alcohol aan minderjarigen (B.S. 31/12/'09) zegt in essentie het volgende: Het is verboden om alcoholhoudende dranken (bier, wijn,…) te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Wist U dat ... de Belgische biercultuur sinds korte tijd behoort tot het Cultureel Erfgoed van de UNESCO ?.
Het jaar 1364 staat voor het geboortejaar van de Belgische biercultuur. De Duitse keizer Karel IV vaardigde toen een nieuwe brouwwet uit, nl. "de Novus Modus Fermentandi Cervisiam" die het gebruik van hop verplichtte om het bierbrouwen naar een hoger niveau te tillen. Deze wet was van toepassing in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natiën, waar o.a. Brabant en Rijks-Vlaanderen behoorde.
Dank zij de monniken werden in kloosters en abdijen steeds meer hop gebruikt, gezien zij vrijgesteld waren van de verplichting om gruit te kopen.
Tijdens de Franse Revolutie (1789-1794) werden de abdijen op droog zaad gezet en verbood Keizer Jozef II hen in 1783 nog langer bier te brouwen.
De Franse scheikundige Louis Pasteur ontdekte in 1870 de werking van biergist wat de aanzet betekende tot het brouwen van pils. De ontdekking werd nog versneld door de Deense bioloog Emil Christian Hansen, door gistcellen op de kweken door suiker toe te voegen. Hansen was van 1879 tot 1909 directeur van de fysiologische afdeling van brouwerij Carlsberg.
Het succes van bier bereikte haar hoogtepunt aan het begin van de 20ste eeuw, toen telde België ruim 3.000 brouwerijen en 200.000 cafés.
Bron : summiere tekst geschreven door Bart Vandormael, in S-magazine van januari 2018.
Deze brouwerij bevindt zich in Roeselare in de Spanjestraat nr 133.
De gebroeders Ferdinand, Alexander en Pedro Rodenbach, hun zuster Amelia en haar echtgenoot, kochten in 1820 de kleine brouwerij Norbert. In 1836 kochten Pedro en zijn echtgenote Regina Wauters de andere familieleden uit. De naam van de brouwerij werd gewijzigd in Brasserie et Malterie Saint-Georges. Wauters, een rijke brouwersdochter, had de werkelijke leiding in het bedrijf en introduceerde er de stoommachine. In 1864 kwam met Edward Rodenbach, de zoon van Pedro en Regina, de tweede generatie aan de leiding. Edward begon een expansie- en nieuwbouwprogramma. Zijn zoon Eugène nam de leiding over in 1878 en introduceerde, na een stage in Engeland, de foeders, de grote eikenhouten vaten waaraan het Rodenbach-bier zijn typische karakter ontleent. Hij overleed in 1889 zonder zonen om de naam voort te zetten. Zijn vader verdeelde de brouwerij en de daaraan gebonden cafés onder zijn dochters en kleindochter. De erfgenamen richtten de N.V. Brouwerij Rodenbach op, waardoor de familienaam voortleeft in de brouwerij.
In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kreeg het bedrijf het moeilijk, en zocht het samenwerking met partners, o.a. met Palm Brewery. (zie ook ons album op Facebook van Alfons Van Camp).
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij :nl :www.rodenbach.be+ de site van Belgenbier :www.belgenbier.be alsook de vele viltjes van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele etiketten en bierviltjes van de brouwerij :
Deze brouwerij bevindt zich in Wenduine, aan de Verenigde Natiënlaan nr 8.
De bieren worden gebrouwen bij Het Gulden Spoor (zie ons album op FB van Alfons Van Camp)
Wenbrew werd opgericht op 10/10/2013 door 5 enthousiaste bierliefhebbers, Nicolas Honorez, Manu Roosen, Frank Eeckman, Gregory Lams en Yves Lonneville. Allen hebben een sterke band met de badplaats Wenduine.
Van het eerste bier, de 8410 Blond, werd een eerste 150 liter gebrouwen in de microbrouwerij van Urthel in Ruiselede onder toezicht van brouwerij-ingenieur Hildegard Van Ostaden. De verdere productie zit bij brouwerij ‘Het Gulden Spoor’ uit Gullegem.
Deze brouwerij ligt in het hart van de Euregio, in het kleine dorpje Warsage, aan de rue de la gare n° 17, waar de ambachtelijke bieren worden gebrouwen. Ouderwets: met een bloei op een heldere vlam! Zij produceren hoge gistingsbieren uit de lange Belgische brouwtraditie. Ze zijn natuurlijk, ongefilterd, ongepasteuriseerd en hergist in flessen. (bron :http://www.brasseriewarsage.be/
Deze brouwerij is gelegen in Willebroek, in de Denderlaan nr 14.
Begin vorige eeuw telde Willebroek nog meer dan een dozijn brouwerijen. Op het eind van die eeuw was daar niets meer van over… tot op vandaag! Brouwerij Weldebrouck is een micro brouwerij en is gesitueerd in Willebroek zelf.
Op zaterdag 10 mei 2014 stelde de brouwerij haar eerste bier voor: Tripel Weldebrouck!Een blonde tripel met een weelderige smaak: zacht en toch sterk, fruitig en met een vol aroma.
Enkel de fijnste hopsoorten worden gebruikt en een geheim ingrediënt geeft ook in de nasmaak een geurige afdronk en lichte toets mee. Het echte geheim: een unieke combinatie van biergist zorgt voor een onvergelijkbaar aroma!
De brouwer, Luc Piessens (50) aan het woord: “Een oude trots herleeft! (bron :http://www.weldebrouck.be/
Deze brouwerij bevindt zich in de Zwartestraat nr 43 te Lo-Reninge.
Chris Vandewalle brouwt met zijn Seizoensbrouwerij drie fantastische bieren vol lef en pit en gebaseerd op een recept uit 1800. Reninge Oud Bruin is gerijpt op eiken vaten, Reninge Krieken Rood pakt uit met Veurnse krieken en Reninge Bitter Blond is een seizoensbier met extra hop, aldus William Roelens, bierkenner’. (bron :http://www.seizoensbrouwerij.be/)
Deze zaak is gelegen in Ploegsteert in de rue d'Armentières n° 150.
Het bedrijf Vanuxeem is een referentie in de drankdistributie geworden.
Dankzij de expertise en het dynamisme van haar team kan Vanuxeem een nergens geziene keuze in bieren van diverse oorsprong en met verschillende eigenschappen aanbieden, net als een breed gamma sterke dranken, gedistilleerde dranken, wijnen en niet-alcoholische dranken. (bron :http://www.vanuxeem.com/)
Andere bron : de site van Belgenbier :www.belgenbier.be+ www;jacquestrifin.be voor de afbeeldingen.
Deze brouwerij bevindt zich in Sijsele, in de Stationstraat 89.
Viven is een Belgisch biermerk. Het wordt gebrouwen door De Proefbrouwerijte Lochristi in opdracht van Beerdevelopment Viven uit Sijsele, een deelgemeente van de stad Damme.
In 1999 werden de eerste Viven-bieren gebrouwen onder de naam “Kapel van Viven” en “Klooster van Viven”. De namen verwijzen naar Vivenkapelle, een andere deelgemeente van Damme, waar Willy De Lobel, de oorspronkelijke brouwer, woonde. De kapel van Viven en het klooster van Viven zijn twee historische gebouwen. In 2003 stopte Willy De Lobel met het brouwen. In 2006 werden de bieren terug gelanceerd. In 2010 veranderden de namen en de etiketten en kwamen er ineens 3 nieuwe bieren bij.