Inhoud blog
  • Tijm
  • Salie
  • kruiden
  • merry meet
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    welk sterrebeeld heb je ?
    Ram
    Stier
    Tweeling
    Kreeft
    Leeuw
    Maagd
    Weegschaal
    Schorpioen
    Boogschutter
    Steenbok
    Waterman
    Vissen
    geen idee
    Bekijk resultaat

    Over mijzelf
    Ik ben Gabriël
    Ik ben een vrouw en woon in Limburg (België) en mijn beroep is banken verslijten.
    Ik ben geboren op 22/10/1994 en ben nu dus 29 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: wicca,ballet,muziek,....
    ik kan heel goed mensen om gaan,jong en oud. vind het wel fijn met oudere mensen te praten,die weten meestal meer dan mij :P
    Foto
    Foto
    Foto
    Hoofdpunten blog gabrielsdagboek
  • dagverslag
  • cummunie
  • oef
    specialiteit gabriël
    wicca,kruiden,.. kortom vanalles
    01-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijm

    hé,hé,
    na lang wachten,                    de Tijm

    Tijm - Thymus vulgaris

    Wetenswaardigheden over de plant

    Konijn op zijn Vlaams, een lekker stoofpotje, worteltjes en erwten: compleet alledaagse gerechten, maar oh, zo lekker en wat is het geheim dat deze gerechten gemeenschappelijk hebben? Natuurlijk: tijm, men zou denken ordinair, maar toch zeer verdienstelijk in onze keuken en natuurlijk ook de geneeskrachtige werking is niet te versmaden. Even verder zal ik een eeuwenoud recept van hoestsiroop verklappen die men nergens beter kan vinden en die effectief werkt. Daarbij is ze uitermate goedkoop en heeft u een kruidentuin in de hof of op het terras, dan is ze zelfs in de weekends in uw bereik, geen apotheker van wacht: maak dan zelf uw unieke hoestsiroop op basis van tijm!
    De wortels van dit groenblijvende half-heestertje vinden we terug in de landen rond de Middellandse Zee. De oude beschavingen maakten veelvuldig gebruik van dit populaire kruid. Ook de Egyptenaren en de Etrusken gebruikten het in combinatie met andere kruiden, dit om hun geliefde afgestorvenen te balsemen. De Grieken (tijm komt van het Griekse "thymos" wat kracht betekent) gebruikten het om hun spijzen te verfijnen en als wierook in hun tempels. De Romeinen wisten dit plantje te waarderen in hun keuken maar ook in de huisapotheek. Ze maakten er toiletwater en zeep van en dit om zijn zeer disinfecterende en genezende werking , iets wat ze perfect door hadden, voor hen was het een echte schoonheidskuur. Tijm was er ook het symbool van moed en dapperheid. Later brachten ze het over op hun veroveringstochten naar onze streken waar het vooral te vinden was in kloosters en abdijen maar ook bij het gewone volk. In de middeleeuwen naaiden de edelvrouwen takjes tijm op de klederen van koene ridders om hen sterkte en kracht te geven bij gevechten en expedities. Bij het gewone volk werd het aangebracht als middel tegen kwalijke geuren en om ziektes te bestrijden. Tijm en knoflook waren het antibiotica van de lagere klasse.
    Wanneer we tijm botanisch moeten omschrijven dan vallen vooral de kleine, paarsblauwe bloemen (Familie de Lipbloemigen) op, deze bloeien in mei - oktober en zijn een zeer geliefde bijenplant. Honing van tijm is zeer waardevol en heeft een sterk genezende werking (o.a. bij geelzucht). De jonge takjes zijn kruidachtig en bevatten kleine, afgeronde naaldvormige blaadjes. Oudere takjes worden houtachtig. De lange fijne worteltjes dienen om water en voedsel te zoeken in droge rotsachtige bodems, dit is de natuurlijke biotoop van tijm.

    Nog enkele populaire tijmsoorten:

      • Citroentijm (Thymus citriodorus): winterhard, groenblijvend; geschikt als keukenkruid bij vis- en kipgerechten. Minder sterk dan gewone tijm maar heeft wel een sterke citroengeur.
      • Kruiptijm (Thymus serpyllum): kruipende groenblijvende vaste plant geschikt als keukenkruid met een mild aroma maar vooral geschikt als bodembedekker in rotstuinen.

    Standplaats
    Tijm vraagt om een zonnige, droge standplaats waarbij de grond het liefst kalkhoudend is. Vochthoudend en goed doorlaatbaar is essentieel en zware grond kan men verlichten door er turf onder te mengen. Tijm wordt het best om de 2 à 3 jaar verplant, zo blijft houdt men een jeugdige en frisse plant en behoudt het zijn sterk aroma.

    Opkweek
    Het keukenkruid vermeerderen kan met zaaien maar het duurt een paar jaar eer men een volwassen struik heeft. De methode die het meest gebruikt wordt om nieuwe plantjes te bekomen is scheuren. Dit gebeurt in het voor- of najaar: we planten de gescheurde plantjes met worteltjes eraan diep genoeg d.w.z. het groen 10 cm boven de grond. Het verplanten dient op dezelfde wijze te gebeuren indien men houtige en minder fris ogende planten wil vermijden. Oudere planten verliezen immers veel van hun aroma! Men kan de plantjes ook stekken, afleggen en eventueel aanaarden, alle methodes zijn gangbaar en gemakkelijk te verwezenlijken.

    Gebruik in de keuken
    Het ons allen welbekende "kruidentuiltje" kan haast niet zonder tijm en in combinatie met laurier en peterselie is het de smaakmaker. Stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s, vegetarische gerechten, spaghettisaus men kan het zo gek niet bedenken of tijm hoort er bij. Het kruid mag meekoken (liefst wel met mate gebruiken!). Bij het opdienen verwijderen we vanzelfsprekend de tijmtakjes.
    Samen gebruikt met marjolein geeft het aan spijzen een heerlijk aroma. Ook bij marinades, gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven wordt tijm gebruikt. Niet alleen om zijn smaak maar ook omwille van de anti-bacteriële en ontsmettende werking wordt het gebruikt bij het conserveren van vlees(ham). Een bestanddeel van "Benedictine"- likeur is tijm.

    RECEPTIDEE
    Parelhoen met tijm
    Wrijf een parelhoen in met peper en zout. Plaats de parelhoen in een vuurvaste schotel samen met een teentje knoflook en meerdere takjes tijm. Giet er droge witte wijn bij, voldoende tot het vlees onder staat. Zet dit alles ongeveer twee uur in de oven tot de wijn bijna hellemaal verdampt is en het vlees goudbruin en mals is. Opdienen met wat gestoofd witlof of wat andere wintergroentjes, zelfgemaakte aardappelkroketten (hemels) of misschien een portie frietjes en het feest kan beginnen.

    Geneeskrachtige eigenschappen
    In de homeopathie is tijm niet weg te denken, dit door de ontsmettende en anti-bacteriële werking. Ook helpt het kruid bij spijsverteringsproblemen (darmgisting), gebrek aan eetlust en bij slechte vertering van spijzen in de hand gewerkt door verhoogde galafscheiding die tijm teweeg brengt . Slapeloosheid , depressie of migraine: tijm kan helpen.

    Problemen met de ademhalingswegen, griep, bronchitis en hardnekkige hoest kunnen verlicht worden met siroop op basis van tijm, hiervoor heb ik een receptje uit grootmoeders tijd :

    "Laat gedurende een tiental minuten in 3 dl water ongeveer 50 g tijm meekoken, na het koken zeven en er 100 g kandij– of rietsuiker aan toevoegen . Doe dit mengsel in een steriel flesje en bij gebruik zal je merken dat de hoestbuien minder hevig worden en tenslotte ook verdwijnen".

    Meer info over de bereidingswijze en het gebruik van deze tijmsiroop kunt u vinden in het specifieke artikel over tijmsiroop.







     

    Niet alleen in de homeopathie wordt er gebruik gemaakt van tijm, ook in de cosmetica-industrie gebruikt men het in zeep, tandpasta parfum,...

    Hopelijk blijven hoest en andere winterse ziektekiemen ver uit onze buurt, mocht dit niet het geval zijn: tijm kan misschien de reddende engel zijn !!!

    Van Hecke Wilfried,


    01-04-2007 om 00:00 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salie
    Merry meet ,
    vandaag ga ik het hebben over Salie,de Tijm komt later,daqar ben ik nog niet mee klaar.

    Algemene beschrijving

     

    Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie vindt men overal in Zuid Europa, tot op een hoogte van 800 meter en is vaak te zien in de tuinen van de Provence. Salie wordt nu overal gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.

    Salie is een stevige halfheester die 30 tot 100 centimeter hoog wordt. De plant groeit in dichte bundels van vertakte, behaarde stengels. Salie is ook nog een mooie welriekende heester, populair bij de bijen en toch vaak ondergewaardeerd als bloeiende tuinplant.

     

    De bloemen zijn lichtpaars tot blauw met rechte bovenlip, in vier- tot tienbloemige schijnkransen. De witte en roze vormen komen minder vaak voor. De bloemen verschijnen op het oude hout. De plant bloeit van juni tot augustus met lipvormige bloemen en heeft een opgaande bloeiwijze.

     

     

    De bladeren groeien in paren zijn grijsgroen van kleur vaak met gele vlekken op oude bladeren. Ze zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nervatuur aan de onderkant van het blad. De bladeren ontwikkelen (bij aanraking) een sterke geur en hebben een wrange, warme smaak. Ook de gedroogde bladeren zijn uitermate aromatisch en pittig.


     

    De stengel is vierkant en heeft een groene kleur met fijne haartjes. De plant is verhout in het tweede jaar. Salie is een overblijvende en een redelijk winterharde, altijdgroene heester. De plant kan niet tegen strenge vorst.

     


    Het zaad van Salie is donkerbruin, eivormig en zeer klein.

     

     

    Salie is naast een krachtige genezende plant ook een belangrijk keukenkruid, dat alléén gebruikt, het beste tot zijn recht komt. Het is echter ook een waardevol hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten. De bladeren worden medicinaal toegepast.

     

     

    Zelf Salie kweken.
    Er zijn veel verschillende soorten van salie verkrijgbaar.

    Salie groeit het best op een zonnige plaats, in niet te vochtige, kalkrijke, alkalische en goed gedraineerde grond. Hij kan gemakkelijk in potten, binnenshuis en op vensterbanken worden gekweekt. De plant kan ook enige schaduw verdragen.

    Vermeerderen van gewone salie kan door het uit zaad te laten opgroeien.
    Alle soorten pakken gemakkelijk aan vanuit stekken, de worteltijd is `s zomers ongeveer vier weken. Uitplanten op 45 tot 60 cm afstand.

    Snoeien (na het bloeien) om de dichtheid te behouden. De verhouten planten elke vier of vijf jaar verplaatsen. Geelachtige bladeren kunnen betekenen dat de wortels meer ruimte nodig hebben.
    De kleine groene rups eet de bladeren, deze kan met de hand verwijderd worden of door de bladeren te snoeien en te verbranden.


     

    De geschiedenis

     

    Salie is inheems in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is Salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant en wordt in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt.
    De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent "heilzaam kruid" en geeft zijn goede reputatie al weer.
    Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven. De kruidkundige Gerard schreef in 1597: "Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen".

    Voor de wijzen uit de oudheid was het kweken van enkele salieplantjes in de tuin een garantie voor een lang leven en een goede gezondheid. Ook betekende een struik Salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.
    In de zeventiende eeuw werd Salie door de Chinezen zo gewaardeerd dat Hollandse kooplieden merkten dat de Chinezen drie kisten Chinese thee wilden verhandelen tegen één kist saliebladeren.

    Voor de Romeinen was het een heilig kruid dat met enige ceremonie verzameld moest worden. De aangewezen persoon brengt een offer van brood en wijn, draagt een witte tuniek en is blootsvoets en gereinigd. De Romeinse instructies waren tegen het gebruik van ijzeren gereedschap, een verstandige maatregel daar ijzerzouten onverenigbaar zijn met Salie.
    Lang geleden gingen maagden op de avond voor de langste dag in groepjes naar een park of tuin. Dit was de zogenaamde midzomernacht. Iedere maagd had een takje Salie bij zich en moest met deze Salie enkele rituele handelingen verrichten. Als alles goed verliep verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot voor de trouwlustige maagden.
    In ons land werd Salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen. Nog niet zo heel lang geleden was saliemelk een heel bekende drank die in Veenendaal op lampegietersavond gedronken werd. Op lampegietersavond werden voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Dit volksfeest ging gepaard met een feest van lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg ieder een beker warme saliemelk en kon heerlijk slapen.

     

    Toepassingen

     

    Decoratief
    Het blad staat goed in kransen en ruikertuiltjes.


    Huishouden
    Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.
    De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft diere- en kookluchtjes.



    Cosmetisch
    Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerende reinigingslotion. Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden. Het blad is ook te gebruiken bij mondspoelingen. Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger.



    Medicinaal
    Als geneeskruid gebruikt men de bladen en soms de bloeiende toppen. Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 ° C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.

    Zaad van scharlei kan als aftreksel in oogwater gebruikt worden. Bier van de scharlei was ooit beroemd vanwege zijn bedwelmende eigenschappen. Van de vele saliesoorten worden rode en groene salie medicinaal het meest gebruikt.

    Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel). Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta's.

    Recept voor Gorgelwater
    1 theelepel bladeren met ¼ l. water overgieten.
    20 minuten laten trekken.
    filtreren.

    Salie thee en saliewijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering door bijvoorbeeld een saliethee na een (overdadige) maaltijd te nemen. Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen.

    Het blad bevat fyto-oestrogenen en kan daardoor worden gebruikt om een onregelmatige menstruatie en om overgangsklachten te behandelen. Bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie werkt koude thee het best, dosering 3 tot 6 maal daags een halve kop. Van de tinctuur dagelijks 2 tot 4 theelepels in water.

     

     

     

     

    Salie wordt tegenwoordig nog tegen nachtzweet bij Tbc-patiënten voorgeschreven, het vermindert de transpiratie soms dagen achtereen.

    Salie vermindert hoesten en kou, en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee, eventueel met goudsbloem. Neem bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur.
    Salie helpt ook tegen vermoeidheid voor of na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.

    Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart).
    Salie is opwekkend, adstringerend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom (nuttig tijdens afvallen) en het zuivert het bloed.

    Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen.

    Salie schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten altijd een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. Salie verminderd ook de lactatie. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.


    Toepassingen met etherische olie.
    Stoomdistillatie van de bloemen en bladeren levert een kleurloze tot lichtgele olie met een krachtig aroma. De olie vertoont overeenkomsten met vrouwelijke hormonen.
    Ook voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn wordt de olie veelvuldig gebruikt.
    Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Salie wordt vaak samen met Tijm gecombineerd.

    Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Salie.

    Bij aften, ontstekingen in de mond, gevoelig tandvlees

    Meng 5 tot 10 druppels Salie in een glas water en gorgel hiermee 2 tot 3 keer per dag.

    Bij zweetvoeten
    10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.

    Bij slecht helende wonden
    Meng 3 druppels Salie en 3 druppels Tijm in een eetlepel St. Janskruid olie.
    Smeer dit mengsel 2 keer per dag op de wonden.

    Bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem
    20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water.
    Hiermee 1 tot 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen.

    Bij insectenbeten
    2 druppels Salie op een vochtig watje. Hiermee deppen of het watje op de beet/ steek leggen.

    Bij griep, verkoudheid
    20 druppels Salie, 20 druppels rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen.
    Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.

    Een voorbeeld van verkrijgbare etherische olie, is de salie olie van het Jacob Hooy


     

    Chemische eigenschappen

     

    In de plant aanwezige stoffen.
    Etherische olie (waaronder: thujon, kamfer en terpenen), Hars, looistoffen (waaronder: salviatannine), bitterstoffen, flavonoiden (waaronder: 6-methoxygenkwanine, Genkwanine, Hispiduline, Luteoline, Salvigenine) en Fenolische zuren (waaronder: cafeine zuur, rozemarijnzuur en labiatic zuur).



     

    Voorzichtig

     

    Niet gebruiken tijdens zwangerschap of bij epilepsie. Gebruik ook geen salie tijdens borstvoeding, omdat de melk er droger van wordt. De in gerechten gebruikte hoeveelheden zijn wel veilig.
    Verwar salie niet met artemisia soorten!
    Salie mag niet (langdurig) in een hoge doses worden ingenomen.

    De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


     

    Culinair

     

    Enkele verse blaadjes bij vette gerechten vergemakkelijkt de spijsvertering.
    Salie past uitstekend bij alle varkensvlees en gansgerechten.

    Salie is een uiterst belangrijk bestanddeel bij de bereiding van de beroemde Provençaalse "Aigo boulida". Een soep die wordt opgediend om de vertering te vergemakkelijken van al wat daarna nog zal gegeten worden.

    De bloemen van salie zijn geschikt om in salades te versnipperen. Het blad is goed te combineren met andere sterke smaken. Het maken van salieazijn en salieboter is het proberen waard. 
     

    Recept 1, Vulling van ui en salie.
    In Engeland werd `s zondags het vlees voorzien van een vulling. Die moest het vet in het vlees tegengaan, sappen absorberen, smaak en geur van slecht vlees verbergen, en de spijsvertering bevorderen. De vulling is ook geschikt voor grote tomaten en paprika's, en als zelfstandig gerecht.

    Benodigdheden.
    1 gesnipperde kleine ui
    1 dessertlepel salie (vers of gedroogd)
    1 tl tijm en/ of rozemarijn
    1 kop broodkruim
    1 dessertlepel pijnboompitten of gehakte noten (geen pinda's)
    1 dessertlepel haver
    1 ei
    teen knoflook (indien gewenst)
    zout en peper naar smaak

    Meng alles, vul er groente of vleesgerechten mee, of bak op een ingevette bakplaat 20 minuten in hete oven.


    Recept 2, Gefrituurde kruiden.
    Alle wat sterker smakende kruiden komen in aanmerking. Pimpernelblad heeft een fraaie vorm en een goede smaak. Salie, basilicum of zuring zijn eveneens aan te bevelen.

    Benodigdheden.
    20 tot 30 kruidenbladeren (afhankelijk van de grootte)
    Olie voor het frituren

    Benodigdheden voor het beslag.
    100 g bloem
    snufje zout
    2 eetlepels olijfolie
    4 eetlepels warm water
    het eiwit van 1 groot ei

    Voor 4 personen
    Spoel de kruidenbladeren zorgvuldig af en droog ze.

    Bereid het beslag: zeef de bloem met het zout in een kom.
    Roer de olie en het water door het bloemmengsel tot een glad beslag is ontstaan.
    Laat het beslag 1-2 uur op een koele plaats staan.
    Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het beslag.

    Verhit de olie tot een druppeltje van het beslag krokant en bruin wordt, maar niet verbrandt.
    Doop de bladeren één voor één in het beslag en frituur ze met enkele stuks tegelijk in 2-3 minuten mooi bruin.
    Neem de bladeren voorzichtig uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Houdt de kruidenbladeren warm in de oven tot alle bladeren zijn gefrituurd en serveer ze daarna onmiddellijk.


    Recept 3, Saliewijn.
    U kunt saliewijn bereiden door gedurende 10 dagen een twintigtal Salie bladeren te laten macereren in een zachte witte wijn.


    Recept 4, Aardappelpuree met knoflook en salie.
    Ingrediënten.
    400 gram aardappelen
    3 teentjes knoflook
    3 eetlepels olijfolie
    ½ theelepel zeer fijngehakte salie
    ½ deciliter zure room
    1 theelepel mosterd
    1 eetlepel fijngehakte peterselie
    zout naar smaak

    Bereidingswijze.
    Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.
    Giet het vocht af.
    Pel intussen de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes.
    Verhit de olie en bak de plakjes knoflook hierin goudbruin.
    Voeg de salie toe en zet het vuur uit.
    Stamp de warme aardappelen fijn en roer er de zure room, de mosterd, de peterselie en de olie
    met de gebakken knoflook en de salie door.
    Breng de aardappelpuree met een snufje zout op smaak.


    Recept 5, Asperges met Salie.
    Ingrediënten.
    8 plakken fillodeeg (diepvries)
    1 pot groene asperges (190 g)
    1 theelepel salie
    2 eetlepels olie
    1 ei
    12 plakjes gekookte ham

    Bereiding (20 minuten).
    (Fillodeeg van tevoren volgens aanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien).
    Oven voorverwarmen op 225°C of gasoven 5.
    Halveer de asperges en bestrooi de hamplakjes met salie.
    Rol in elke plak ham 2 halve asperges.
    Verdeel het fillodeeg in repen, zo breed als de asperge-hamrolletjes.
    Bestrijk het deeg met olie.
    Klop het ei los.
    Rol de hamrolletjes in 2 plakjes fillodeeg en bestrijken het met het losgeklopt ei.
    Bak vervolgens in het midden van oven in ca. 10 minuten de rolletjes goudbruin.
    U kunt ze warm of koud serveren.


     

    Andere varianten

     

    Het geslacht Salie telt ca. 900 soorten, die voorkomen in tropische en subtropische gebieden en ook in de gematigde streken uitstralen.

    In Nederland (Rivierendistrict) en Belgie (voornamelijk Maasdal) komt alleen veldsalie (S. pratensis) voor. Veldsalie is in Nederland tegenwoordig een beschermde plant. Veldsalie bloeit van mei tot juli grote trossen vol prachtig helderblauwe bloemen. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog.
           
    S. pratensis: Veldsalie, 60 cm, beschermd in Nederland.

    Veldsalie wordt ook als tuinplant geteeld.
    Dit gelt ook voor verscheidene niet-inheemse soorten. Hier staan enkele voorbeelden.




    S. lavandulifolia: Lichte balsemienachtige smaak; goed in thee.




    S.o.'Tricolor': Halfwinterhard. Bladeren groen gevlekt met roze, witte randen. Milde smaak.




    S.o. `Purpurea variegata': Sterke smaak, goed in geneeskrachtige thee.




    S.o. `Prostratus': Balsemienachtige smaak.




    S.o. `Icterina': Zacht van smaak.




    S.o. `Purpurea', Paarse (of rode) salie: Sterksmakend blad. Gebruik in thee tegen keelpijn.



    S. sclarea, Scharlei: Tweejarig. Groot geribbeld blad, lang bloeiende lila bloemen.




    S. elegans (S. rutilans): Scharlaken rode bloemen in de nazomer.
    Naar ananas smakende bladeren.





    S.o. `Broad leaf': Zelden bloemen in koeler klimaat.
    Goed voor culinaire en medicinale toepassingen.



     

    Overige afbeeldingen

     

    Hier staan een aantal plaatjes / foto's / prenten van Salie (Salvia Officinalis).

      
      
    Groene en rode Salie.


    Gedroogde bladeren van Salie.

     









    http://www.natuurlijkerwijs.com/salie.htm


    ik weet niet of je de plaatjes kunt zien,zie je ze niet ,dan staan die op de lege plekken

    31-03-2007 om 13:24 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden
    vandaag pak ik 2 kruiden aan,
    dit ga ik proberen elke week te doen,wil jij graag dat ik je wat informatie geef over een spéciaal soort kruid.je zegt het maar en die komt bij de 2 kruiden van de week.

    deze week ga ik het hebben over het Bilzekruid ( is corect geschreven ) en het kattekruid

    Bilzekruid:

             

     Volledige wetenschappelijke naam: Hyoscyamus niger L.

    Diagnostische kenmerken:
    Stengel, bladen en kelken kleverig, wollig behaard. Bladen eirond tot langwerpig, vrijwel gaafrandig of bochtig getand tot bijna veerspletig, de onderste gesteeld, de bovenste halfstengelomvattend. Bloemen zeer kort gesteeld. Bloemkroon iets tweezijdig symmetrisch, bleek okergeel met paarsachtige adering, zelden eenkleurig bleekgeel. Onaangenaam ruikend.

    Standplaats:
    Op open, droge, zeer voedselrijke, omgewerkte grond op dijkhellingen, in bermen en in de duinen, ook op vloedmerken en aan muren.

    Zeldzaamheid en verspreiding:
    Zeldzaam in het Renodunaal en Fluviatiel district, elders zeer zeldzaam.

              
     Het Bilzekruid (Hyoscyamus niger) is een één- tot tweejarige, 0,3-0,6 m hoge plant in de Nachtschadefamilie (Solanaceae).

    Aan de kleverige stengel zijn de onderste bladen stengelomvattend en de bovenste gesteeld. De wortel is spoelvormig. De bladeren zijn langwerpig en grof golvend getand. De onderste bladeren zijn stengelomvattend, de bovenste bladeren smal en gesteeld.

    De trechtervormige bloem is vuilgeel van kleur en violet geaderd. De bloemen staan in de bladoksels. De vrucht is een ongeveer 1,5 cm lang klokvormige doosvrucht, die bij rijp worden openspringt. Deze wordt door de kelkbladen omvat. Het zaad is grijsbruin en 1x1,3 mm groot.

    Gebruik

    De gehele plant is zeer giftig. De belangrijkste gifstoffen zijn de zogenaamde tropane alkaloiden scopolamine, hyoscyamine, atropine en flavonoïde. De verschijnselen zijn een opgezwollen buik en hevige krampen. Hierop volgt eerst verlamming en ten slotte de dood.

    In de volksgeneeskunst werd de narcotisch en hallucinaties opwekkende gifplant als kramp-oplossend middel en bij astma ingezet. De bladeren, en ook de gemakkelijker doseerbare zaden, werden voor hun roesopwekkend effect gerookt. Het gebruik is nu verouderd, omdat het gehalte aan giftige stoffen sterk varieert en gemakkelijk tot vergiftiging kan leiden. De oude volksnamen Dolkruid en Mallewillempjeskruid wijzen ook op de giftigheid van de plant.

    Volgens een oude legende is het bilzekruid een onderdeel van de beroemde heksenvliegzalf. Door hedendaagse heksen wordt de plant niet meer gebruikt voor medische of magische toepassingen, omdat een verkeerde dosering dodelijk kan zijn.

    Tot in de 17e eeuw werd ook bier met het zaad van het Bilzekruid versterkt.

     

    Kattekruid: 

           

     beschrijving

    Nepeta cataria, wild Kattekruid, is een in onze streken winterharde vaste plant uit de familie van de lipbloemigen (labiatae). De volgroeide plant is 30 tot 100 cm hoog, en heeft opgaande vertakte stengels, die op doorsnede vierkant zijn, zoals typisch is voor de lipbloemigen. De bladeren zijn kruiswijs ingeplant, zijn speervormig en hebben een gekartelde rand. De onderzijde van het blad is witviltig.
    De typische 'lipbloem' is wit met paarse vlekjes en de bloemen staan in boven elkaar liggen kransen die een aar vormen.

    Het Kattekruid komt in grote delen van Europa en Azië voor; je treft het aan in de berm en onder hagen, vooral op kalkhoudende grond.

    Meerdere soorten uit het geslacht Nepeta worden 'kattekruid' genoemd, en verschillende daarvan vind je in de siertuin terug. Het is echter alleen het Wilde Kattekruid, Nepeta cataria, dat culinair en medicinaal echt waardevol is.

    Enkele tuinvormen:

    Nepeta racemosa (mussinii)

    Winterharde vaste plant. Hoogte en omvang 50cm. Bloeit van juni tot september met aren van kransen blauw-paarse bloemen. Smal, aangenaam geurend, viltig blad. Mooie borderplant, die wollig over de randen heen kan hangen en zo een informele sfeer creëert.

    Nepeta camphorata

    Winterharde vaste plant, tot 60-75 cm hoog. De kleine, witte bloeiwijze is eerder onopvallen, maar het smalle, zilverachtige blad geurt erg sterk. Heeft een voorkeur voor een droge, zonnige standplaats.

    Nepeta x faassenii

    Wellicht het Kattekruid dat het meest te koop wordt aangeboden. Eveneens een winterharde vaste plant, die tot een halve meter hoog wordt. Ze vanaf het late voorjaar tot in de nazomer met lavendelkleurige bloempjes. Het blad is kleiner dan dat van de Nepeta cataria.

    Teelt en oogst

    Je kan Nepeta cataria vermeerderen uit zaad. Zaai in de lente of de nazomer, in kweekbakjes of dadelijk in volle grond.
    Het duurt 10 dagen tot drie weken voor het zeer fijne zaad kiemt. Plant de zaailingen uit op 30 cm onderlinge afstand.

    Ook stekken is mogelijk, met kruidachtige stek van niet bloeiende stengels vanaf het late voorjaar tot in de zomer. Grote planten kunnen in de lente worden gescheurd. Bij pas-gescheurde planten is de geur heel sterk, en katten komen er dan ook van ver op af. Zorg dus dat je deze planten in het begin heel goed beschermd. Gezaaide planten blijken minder bij katten in trek... Een Engels rijmpje zegt hierover:

    Set it, you won't get is
    Sow it, they won't know it!

    Kattekruid is zo aromatisch dat schadelijke insecten er niet aan beginnen. De plant houdt wel niet van 'natte voeten' en een standplaats in slecht doorlatende grond kan leiden tot wortelrot.

    Als standplaats kies je voor een plekje in de volle zon en in een kalkrijke bodem die relatief droog is, zoals een zonnige zuidmuur.

    Je kan vlak voor, of bij het begin van de bloei het bovengronds kruid oogsten en drogen.

    Medicinaal Gebruik

    Inhoudstoffen

    • Etherische olie (met carvacrol, nepetol, thymol, meerdere nepetalactonen, citronella,geraniol)
    • Actinidine, een irisoïde alkaloïde dat ook voorkomt in Valeriaan en in de Actinidia soorten (bv kiwi en straalstempel)
    • Tanninen

    Eigenschappen

    Bitter, adstringerend, verkoelend, koortsverlagend, transpiratiebevorderend, ontkrampend en kalmerend.

    Gebruik

    Als medicinaal kruid geniet kattekruid tegenwoordig veel minder bekendheid dan vroeger, hoewel het een zeer dankbaar kruid is dat, omwille van de aangename smaak en de afwezigheid van nevenwerkingen, erg geschikt is voor kinderen.

    Een eerste groep van indicaties waarvoor Kattekruid veel wordt toegepast zijn infectieziekten met lichte tot matige koorts, zoals verkoudheden en griepachtige beelden. Het zijn hier vooral de transpiratiebevorderende en de koortswerende eigenschappen van het kruid waar beroep op wordt gedaan. Bij jonge, koortsige kinderen komt het vooral van pas als de koorts gepaard gaat met rusteloosheid.

    Vervolgens kan het gebruikt worden bij allerhande klachten van het spijsverteringsstelsel, vooral een bemoeilijkte spijsvertering of spanningsklachten, dus onder andere indigestie, brandend maagzuur, winderighed, maar ook krampjes bij jonge kinderen.

    Naamgeving

    De preciese etyologie van de geslachtsnaam 'Nepeta' is niet met absolute zekerheid bekend, maar velen geven als verklaring dat die ontleend is aan de Italiaanse stad Nepi -in de Romeinse tijd Nepete- waar destijds een bepaald soort kattekruid rijkelijk groeide.
    'Cataria' verwijst inderdaad naar het feit dat katten gek zijn op dit kruid. Want hoewel 'Felix' inderdaad de algemene benaming is voor 'kat' in het Latijn, is 'cattus' de geslachtsnaam voor de gedomesticeerde kat. Ook de meeste benamingen in andere talen verwijzen naar katten, of naar 'Nepeta'.
    Slechts enkele benamingen wijken van deze regel af: Het Nederlands 'Mastikkruid' en het Engelse 'Field Balm' lijken te verwijzen naar de geurige eigenschappen van het kruid.

    Volksnamen

    Nederlands: Nippe, Nipte, Neppe, Mastikkruid, Cattemunte, Katte-cruydt (Dodoens)
    Engels: Catnip, Cat, Catmint, Cat mint, Catnep herb, Catnep, Catnup, Cat's Wort, Catwort, Catswort, Field Balm, Nepeta, Nip, Nep, Cataria, Cat's-play, Cat's Wort, Garden Nep, Herba Cataria, Herba Catti, Nebada, Nep-in-a-hedge
    Duits: Katzenminze, Katzenkraut, Echte Katzenminze, Gewöhnliche Katzenminze, Silberminze
    Frans: Herbe de Cataire, Herbe aux Chats, Herbe à chat, Cataire, Cataire commune, Chataire, Menthe des Chats, Népète cataire, Népéta chataire, Menthe de chat, Népéta des chats.

    Geschiedenis en Folklore

    Er wordt wel eens gezegd dat men van het eten van de wortel van kattekruid erg agressief kan worden, dat zelfs de meest vreedzame persoon er ruzie door zal zoeken. Hier en daar wordt melding gemaakt van een beul die niet in staat was iemand ter dood te brengen, wanneer hij vooraf geen kattekruid had gekauwd.
    Dit wordt echter weer tegengesproken door andere bronnen, die zeggen dat het kruid gebruikt werd bij de behandeling van slapeloosheid. Wellicht is het verhaaltje van het agressief worden ontstaan vanuit de observatie dat katten rustig worden door bepaalde stoffen waar de mens eerder actief van wordt (met name amfetamines)... Enkele bronnen, die zich waarschijnlijk weer op dezelfde primaire bron baseren, hebben het erover dat men in Engeland voor de introductie van thee een infusie van kattekruid dronk. Mij lijkt het waarschijnlijker dat er daarvoor meerdere kruiden werden gebruikt.

    Magisch gebruik

    Volgens Culpeper correspondeert het Kattekruid met Venus, en is dus een typisch vrouwelijk kruid.                   Voor magie geldt ook dat er weinig originele bronnen lijken, en dat veel van de associaties die je terugvindt gebaseerd zijn op het eigen aanvoelen van de schrijver. Dit is niet negatief bedoeld...
    ik denk dat het inderdaad heel belangrijk is om die associaties die een kruid bij je oproept actief te betrekken bij de wijze waarop je het kruid eventueel wil gebruiken: Als je niet van rozen houdt, moet je dat kruid niet toevoegen aan een liefdessachet...                                                                                                                                                                Voor Kattekruid zou je als volgt te werk kunnen gaan:
    Kattekruid ga je al snel associëren met... jawel, een kat... Vandaar is het een klein stapje naar de Egyptische godinnen Bastet (met de kop van een huiskat) en Sekhmet (met een leeuwinnekop). Bastet was een zonnegodin, die de levenswarmte die de zon geeft representeert. Ze wordt bewonderd om haar scherpzinnigheid en kracht. Sekhmet representeert de agressieve kracht van de vrouw. Maar behalve de haar vernietigende kracht (die we ook kennen van de Hindoe-godin Kali), is ze ook genezer, beschermer en moeder. De meeste artsen van het oude Egypte vereerden haar om die reden.                                                                                                                                  Vanuit deze overwegingen kan je kattekruid dan zien als een vrouwenkruid bij uitstek, dat je als vrouw gaat gebruiken om in contact te komen met de sterke kanten van je vrouwelijkheid.
    Een man kan het kruid dan wellicht toepassen om in contact te komen met de vrouwelijke aspecten van zijn persoonlijkheid
                                              

    29-03-2007 om 20:40 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.merry meet

    merry meet,

    welkom , welkom iedereen.
    ik wens je van harte welkom op mijn blog,
    ik ben Gabriël en voor de duidelijk, ik ben een girl !!!
    ik ben pas begonnen dus veel ga je er nog niet op zien,
    heb je tips voor een leuke blog???
    laat ze maar komen !!!

    blessings be en veel sterkte en liefde,
    Gabriël

    29-03-2007 om 19:53 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/gabriel

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    29-03-2007 om 19:35 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 26/03-01/04 2007

    E-mail Gabriël

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.of als je vragen hebt,mag ook in gastenboek !!, ik geef altijd antwoord,kan soms wel effe duren hé


    Gastenboek Gbriël
  • Lieve avondgroetjes
  • Leuk blog heb jij hier
  • zomaar
  • Hugo is ff komen piepen
  • Geeft het oude een nieuw leven op het 100jaar blog

    wil je mijn gastenboek teken ??? doe maar , je hebt de vrijheid


    Blog als favoriet !





    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!