Inhoud blog
  • de galgo
  • welkom om het nieuwsblog van galgovrienden
  • Proficiat!
    help de galgo
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    galgovrienden
    galgovrienden
    26-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de galgo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    --------------------------------------------------------------------------------

    Onze greyhound en galgo in Spanje
    Hun voorgeschiedenis


    --------------------------------------------------------------------------------
    Om een klein beetje te begrijpen wat er in het kopke van ons geliefkoosd ras omgaat, is het belangrijk om te weten hoe deze honden in Spanje behandeld worden. Dat het geen aangenaam leven is, dat hoeft niet meer uitgelegd te worden. Anders zouden wij geen hondjes moeten redden.
    Elke organisatie heeft als doel om zoveel mogelijk (wind)honden te redden en een degelijke, liefdevolle thuis te bieden. Daarnaast hoopt elke organisatie evenzeer dat hun werk met de tijd overbodig zal worden. Dat de Spaanse bevolking zelf haar verantwoordelijkheid zal opnemen en dergelijke wantoestanden niet meer zullen voorkomen.

    Maar laten we beginnen bij het begin ...

    De Galgo Español.

    Galgo is het Spaans voor windhond. De Galgo Español is dus letterlijk: de Spaanse windhond. Een typisch Spaans ras. Laten we eens teruggaan naar de roots en de geschiedenis van dit magnifiek ras.

    De Keltische windhond.

    Enkele eeuwen voor Christus jaagden de Kelten met middelgrote, fijne windhonden. Deze honden waren in oorsprong wit en ruwharig, zoals oude overleveringen ons vertellen. De Keltische windhonden jaagden op zicht, waren zeer snel en behendig en zeer gewaardeerde jagers.
    Tijdens hun veroveringstochten door heel Europa verspreidden de Kelten deze windhonden die hen overal vergezelden. Zo kwam deze windhond tegen het eind van de 6de eeuw voor Christus op het Iberisch schiereiland terecht.
    Eeuwen later, wanneer de Kelten verjaagd waren door de Romeinen, zetten de Romeinen deze traditie van jagen met windhonden verder. Dit getuigen de oude Romeinse tekeningen en muurschilderingen, vooral in Spanje en Italië.

    In de Romeinse provincie Hispania werd de windhond ‘Canis Gallicus’ genoemd (de Keltische windhond). Er wordt algemeen aangenomen dat het woord ‘galgo’ van deze benaming werd afgeleid, in de eerste plaats is ‘galgo’ het Spaanse woord voor de aanduiding van alle windhonden.

    De Galgo Español is de rechtstreekse afstammeling van de Keltische windhond. Door de eeuwen heen werd de Spaanse windhond met andere rassen gekruist, voornamelijk met de Noord-Afrikaanse windhond (de sloughi), maar ook met de Egyptische Pharaohond en de Podenco Ibicenco. Deze honden werden in het Spaanse binnenland geïntroduceerd door de Moren, die van de 8ste tot de 15de eeuw een groot deel van Spanje overheersten.

     

    De Galgo Español in de Middeleeuwen.

    In de Middeleeuwen was de windhond hét statussymbool voor de westerse aristocratie. Het jagen met deze honden was een privilege, enkel voorbehouden voor de hogere klasse. Het gewone volk werd zelfs verboden om een windhond te bezitten.
    Behalve in Spanje. Daar was de Galgo Espanõl het jachtmiddel bij uitstek, ook voor de gewone bevolking. Zij gebruikten de galgo enkel voor hun broodwinning: de galgo jaagde op hazen, konijnen en zelfs everzwijnen, de maaltijden voor de gewone bevolking.
    Naast het jagen werden later ook coursings georganiseerd, als tijdverdrijf, de zogenaamde “carreras en campo”. De regels van deze Spaanse coursings vinden zelfs hun oorsprong in het Romeinse Rijk. De honden werden beoordeeld op hun moed, kracht en jachttechniek (in tegenstelling tot de greyhound, die vooral beoordeeld werd op snelheid: zie verder).

     

    De jagers reden met de honden mee te paard, het wild werd opgestoten en de honden vingen de hazen. Of de honden werden op een groot open veld losgelaten en mochten jagen op het daar aanwezige wild.

    De galguero’s vandaag.

    Deze traditie bij de galguero’s (jagers met galgo’s) is bij het gewone volk blijven bestaan als een typisch Spaans gebruik. Vaak worden er coursings en wedstrijden tussen de galgo’s georganiseerd in smalle achterbuurten van kleine dorpen en stadjes, of op velden net buiten het dorp.
    Om de snelheid van de galgo te verhogen werd de greyhound erin gefokt. Echt raszuivere galgo’s zijn maar erg moeilijk meer te vinden en voor een leek is het onderscheid tussen een galgo en greyhound niet altijd even duidelijk, toch zeker niet wat het uiterlijke betreft.
    De oorspronkelijke galgo was ruwharig. Maar door de kruisingen door de eeuwen heen, met sloughi’s en greyhounds, ontstonden ook de beter gekende gladharige galgo’s en hebben de honden nu alle mogelijke kleurslagen.

     

    Helaas leeft er bij de Spanjaarden nog een ander gebruik. Wanneer een galgo niet goed presteert tijdens de jacht, wordt de hond mishandeld (poten of ogen doorgeschoten of uitgehaald met messen, messteken in de hond, stenigen, …). De overlevering wil dat hoe harder de hond lijdt in dit leven hoe beter de volgende galgo van de Spaanse jager zal zijn.
    Op het eind van het jachtseizoen (september – maart) worden de honden afgedankt. Het kost immers teveel om de honden te onderhouden tot het volgende seizoen. Honden die slecht gepresteerd hebben, worden brutaal mishandeld (ook vaak door kinderen op de straat) en daarna levend opgehangen aan een tak van een boom. Hun achterpoten raken nog de grond maar als de galgo wil zitten om uit te rusten, hangt hij zichzelf op. Zo sterft de hond een trage, vreselijke dood.
    Honden die daarentegen goed gepresteerd hebben worden onmiddellijk aan een hoge tak opgehangen en sterven snel na de ophanging. Teefjes die goed gejaagd hebben, blijven vaak nog een seizoen leven om pups ter wereld te brengen. De volgende generatie galgo’s voor de Spaanse jagers.
    Af en toe worden de honden ook na het jachtseizoen verkocht aan zigeuners die deze honden gebruiken om te coursen en te jagen. Waarbij ook weer grof geld vergokt wordt.

     

    Sinds een tiental jaar zijn er steeds luidere stemmen die opgaan om deze agressieve tradities een halt toe te roepen. Een aantal Spaanse opvangcentra openden hun deuren om afgedankte galgo’s op te vangen en hen dit vreselijke lot te besparen.

     

    Dankzij de steun van diverse organisaties uit binnen- en buitenland vinden deze galgo’s hun verdiende rust in een gezin. Vaak zijn dit nog jonge honden, zo’n 2 à 3 jaar, aangezien de galgo’s al na één jachtseizoen afgedankt worden.

    De Greyhound

    Ontstaan en herkomst.

    Omstreeks 4000 voor Christus waren de greyhound-achtigen in het Midden-Oosten al bekend. Hiervan getuigen de muurschilderingen in de graftomben van de Egyptische koningen. Zelfs in het oude Testament vinden we bij ‘De Spreuken van koning Salomo”, hoofdstuk 30, vers 31: “een windhond van goede lendenen of een bok en de koning die niet tegen te staan is”.
    De afkomst van da naam heeft door de eeuwen heen al velen beziggehouden. In de Arabisch betekent “gry” ergens heensnellen. In het Latijn vond men “gradus” wat graad bij de edelen betekent. Ook Greekhound kwam als oorspronkelijke naam in aanmerking, want men ging ervan uit dat de Grieken de eersten waren die de greyhound voor de jacht en coursing gebruikten.

     
    Griekse vazen met de afbeelding van windhonden

    In ieder geval blijkt uit oude geschriften dat de greyhound als oudste en meest oorspronkelijke hondenras ook het meest gevreesde was Gevreesd omwille van zijn grote snelheid (65 km / uur), zijn grote jachtdrift en het doden van de prooi. Hij deed (en doet) dit helemaal alleen, in tegenstelling tot de niet-windhonden (op enkele Afrikaanse rassen na). Een zelfstandige hond dus, die in tomeloze vaart achter zijn prooi aangaat, is niet te dirigeren, te commanderen of terug te roepen. ‘The Kill’ (het doden van de prooi) gebeurt vaak buiten het zicht van de baas.
    Rond 395 voor Christus kwam de greyhound door de handeldrijvende Feniciërs in Engeland en Ierland terecht.

    De greyhound in de Middeleeuwen.

    In 1014 stelde de Deense koning Knut een jachtwet vast waarin het bezitten van een greyhound beperkt werd tot de stemgerechtigde edelen. Dit werd door andere koninkrijken in Europa overgenomen.

     
    Middeleeuws wandtapijt door de Engelse kunstenaar Phoebus Wandtapijt door de Franse kunstenaar Froissart
     

    De jacht alleen gaf de edelen echter niet voldoende afleiding. Ze dachten iets uit als een soort tweekamp om te zien wiens greyhound het snelst en intelligentst de prooi achtervolgde en doodde. Dit tijdverdrijf, ontstaan in Engeland en alleen toegankelijk voor de greyhounds, noemde men Coursing. Aan het begin van een terrein, dat ruw, glooiend en lichtbegroeid moest zijn, van ongeveer 800 m lang, wordt een haas losgelaten. Na 50 meter worden twee greyhounds tegelijk losgelaten. Deze twee achtervolgden het wegrennende haasje tot het werd ingehaald en gedood. Soms kan het haasje zijn schuilplaats op het einde van het terrein bereiken en was het veilig voor de honden. De jury reed te paard met de greyhounds mee om te controleren of de honden volgens de regels de prooi goed volgden. Aan het einde van de “course” stak hij een witte of rode vlag omhoog om te tonen dat de greyhound met de rode of witte halsbang gewonnen had.

    De greyhound tot op heden.

    In de 18de eeuw werd de bulldog in de greyhound gefokt om de hond nog feller te maken en het dodende instinct op te wekken.
    Ondertussen deden ook andere windhondenrassen hun intrede in Europa en werden deze tevens toegelaten om zich te meten aan de snelheid van de Britse nationale trots: de greyhound.

     

    Met het begin van de 20ste eeuw kwamen de renbanen op, waarop ook de greyhounds zich in groep mochten meten wie de snelste was, naar analogie met de paarden. Terwijl deze “sporten” vroeger voorbehouden waren voor de hogere klasse werd dit geleidelijk aan het vertier voor de gewone mens. Ook het gokken op de snelste hond kende een steeds grotere opkomst.
    Nu nog steeds is het racen met de greyhounds in Engeland en Ierland een echte “sport” en worden de honden specifiek voor dit doel gefokt.

     

    De renbaan in Spanje

    In de overige Europese landen brak deze sport nergens echt door, en bleef dit een tijdverdrijf voor de liefhebbers. Behalve in Spanje. De Spanjaards hadden immers hun eigen traditie met hun Galgo. Ook daar kwamen de renbanen voor de windhonden op en werd er grof geld vergokt op de snelste hond. Omdat de greyhound in Engeland heel specifiek gefokt werd om zo snel mogelijk te lopen op korte afstanden (renbaan) werden de greyhounds naar Spanje geëxporteerd. De bedragen voor dergelijke honden rezen werkelijk de pan uit en de Spanjaarden kochten afgedankte greyhounds uit Engeland, wat een stuk goedkoper was en lieten deze honden op hun renbanen nog enige tijd verder rennen.
    In Engeland en Ierland rennen de greyhounds tot ongeveer de leeftijd van 3 jaar, dan worden ze “te oud” en verhuizen ze richting Spanje. Daar wacht hun nog een rencarrière tot ongeveer de leeftijd van 6 jaar, sommige zelfs tot 8 jaar.

    De greyhound werd handelswaar. Over goede verzorging en het opwarmen van de spieren en dergelijke had men blijkbaar niet veel kaas gegeten. 23 uur in een kleine ruimte of een donkere kennel opgesloten, 1 uurtje de renbaan op… Onnodig te zeggen welke gevolgen dit heeft op vlak van hun gezondheid. Deze honden hebben vaak een zeer ernstige vorm van artrose en chronische spierontstekingen.

      De hond moest rennen. Zakte hij door zijn poten of had hij een ernstige blessure werd hij eenvoudig weg afgedankt, gedood of op straat gegooid. Enkele dagen later kwam er wel een nieuwe vracht greyhounds uit Engeland aan en kon men opnieuw aan wedstrijden deelnemen met zijn nieuwe hond.

    Ook nam men het in Spanje niet altijd even nauw met het muilkorven van de rennende honden. Deze muilkorf beschermt de andere hond want in het heetst van de strijd tijdens het achtervolgen van de kunsthaas (de echte hazen werden in de 20ste eeuw vervangen door kunsthazen, de eerste kunsthaas werd gebruikt in 1912, in de Verenigde Staten) gebeurde het regelmatig dat de hond hapte en snauwde naar de andere rennende hond, uit frustratie dat de haas “ontsnapt” was…
    Dit met vaak lelijke en ernstige verwondingen tot gevolg. De gewonde hond werd afgedankt. Want hij kon niet meer lopen. Verzorging zijn extra kosten waarbij de eigenaar niet zeker is of die hond ooit nog perfect zal lopen op de renbaan. Deze extra kosten worden niet gemaakt. Geld is om te verdienen, niet om uit te geven. Wanneer de hond geld begint te kosten, moet hij weg. Er zijn er toch genoeg…

    Dit zijn de greyhounds die in de opvangcentra in Spanje belanden en waarvan er een aantal vandaag in een zetel liggen te soezen en nu pas genieten van hun leven.

     

     

    26-03-2011 om 21:48 geschreven door dierenvriend

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.welkom om het nieuwsblog van galgovrienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    26-01-2011 om 20:30 geschreven door dierenvriend

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/galgovrienden

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    26-01-2011 om 20:11 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 21/03-27/03 2011
  • 24/01-30/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Gastenboek
  • Zeno op bezoek bij de blog vrienden
  • welkom
  • Succes met uw blog.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • onze mela (0)



  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!