Het stadsbestuur van Gent wil de mening kennen van de café- en restaurantuitbaters in de kuip van Gent over de voorbije Gentse Feesten. Medewerkers van de Dienst Economie zullen in de komende weken een bevraging starten bij een honderd vijftigtal zaakvoerders.
Nog steeds volgens het Stadsbestuur Gent zijn de Feesten een grandioos succes qua opkomst en organisatie. Een goede samenwerking met politie en ordediensten leidde alles in goede banen en er waren geen noemenswaardige incidenten. Nu wil het stadsbestuur weten van de lokale drank-en eetgelegenheden of zij voldoende aan hun trekken kwamen.
Men wil peilen of de weerslag op de horecazaken positief is, ook de afsluitingen van de pleinen staat op de vragenlijst. Wij gingen even een kijkje nemen bij verschillende eet en drank zaken in de binnenstad en kregen een paar primeur antwoorden. Op de Graslei en Groentemarkt zijn verschillende uitbaters verbolgen over de werking van de veiligheidsdiensten. De uitbaters van de Graslei klagen Polé polé aan wegens hinder en hinder, het is inderdaad zo dat gedurende de Gentse feesten sommige zaken in totaal niet bereikbaar waren. Er werden zelfs klanten die gereserveerd hadden de toegang geweigerd tot de handelszaak.
Een veel gehoorde klacht was tevens dat het spektakel van de Gentse Feesten te groot wordt en uit zijn voegen barst. Velen kijken nostalgisch terug op de oude gemoedelijke Gentse Feesten van weleer, met plaats voor de kleine artiest en ambachtsman.
Het onderzoekzal worden verricht in samenwerking met het Steunpunt voor Toerisme en Recreatie van de Katholieke Universiteit Leuven,dat ook zal instaan voor de verwerking en de analyse van de gegevens. Daardoor behoudt het onderzoek haar objectief en anoniem karakter. Bovendien staan de onderzoekers in voor de wetenschappelijke relevantie van de enquête. De enquête richt zich op de restaurants en cafés die zich in de feestenzone bevinden en de zone er onmiddellijk rond. Zon 100 à 150-tal uitbaters mogen zich in de komende dagen aan een bezoek verwachten. De stad Gent rekent op hun medewerking.
© John Erskine
|