Gazette Provencal, de Gensche comére
Foto

Inhoud blog
  • Het lot van de Galgo in Spanje
  • Pups met gecoupeerde staart in beslag genomen
  • Gefrituurde feta met prei
  • Lange tijd uit de roulatie
  • zijn horecauitbaters tevreden over de Gentse Feesten
  • Persoonlijke parkeermeter
  • Folkloremarkt Heist geen overdonderd succes
  • olijfolie EL OUZZANIA teruggeroepen
  • Artichauts a li berigoule
  • Sushi eigen recept
  • Belg wantrouwig tegen alles
  • 14de AMERICAN POWER ON WHEELS
  • to my dearest friend
  • Franse kazen, iets anders
  • Een kleine rustpauze
  • Feestmarkt in Bellem bij Aalter
  • Pavillon d'or
  • Ajuinmarkt in Ledeberg editie 2005
  • Ramkrakers raken juwelenzaak niet binnen

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Zoeken in blog


    Links Provencal

  • Gentse Startpagina
  • Raw Zen (portfolio)
  • Recepten provencal
  • Don Viona, my friend
  • Gentse Blog
  • Planet Gent
  • Stad Gent
  • Kokkerello 2004
  • Enrico Caruso
  • Colly's fotos
  • Blokwatch
  • Weblogs startpagina
  • feesten 2link
  • UN-presspool

  • Nieuws uit Gent en Vlaanderen,
    Nieuws, feiten en leuke dingen, uit het leven gegrepen. Af en toe ook eigen recepten. Ook jij kan meewerken aan onze krant, indien je iets kwijt wilt, een feestje aankondigen, een atikel of een foto, aarzel niet stuur ze ons door en wij publiceren ze.
    NAMISC
    16-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse kazen, iets anders
    Franse kazen verschillen allemaal van smaak. Leeftijd is hierbij, vooral bij zachte kazen van grote invloed. De smaak komt het best tot zijn recht als de kaas goed rijp is (omstreeks de uiterste verkoopdatum). Ook de wijze waarop de melk is behandeld heeft veel effect op de smaak. Als de kaas is gemaakt van rauwe melk (‘au lait cru’ of ‘fermier’) is de smaak veel intenser dan bij gepasteuriseerde melk.
    Wanneer is Franse kaas rijp?
    Brie, Camembert en ook andere witschimmelkazen zijn het meest smakelijk als ze rijp zijn. Hoe kun je nu zien of een kaas rijp is? De kaas is rijp als de kaas zacht aanvoelt, hij mag iets uitbollen, maar niet te veel, want dan gaat de kaas "lopen" en is de kaas te rijp. Als het binnenste van de kaas nog wit en korrelig is dan moet je de kaas nog even laten staan. Wil je kaas snel laten rijpen bewaar de kaas dan buiten de koelkast.
    Hoe maak je een kaasplankje?vv
    In Frankrijk wordt de kaas het meest gegeten na de warme maaltijd, dit is dan ook het beroemde kaasplateau. Een goede kaasplank bestaat uit minimaal 3 soorten kaas in de smaaksterkte mild tot pittig. Een basiskaasplank bevat van elke categorie één kaas; dus 1 witte korstkaas, 1 rode of gewassen korstkaas, 1 blauwaderkaas, 1 harde kaas en 1 geitenkaasje. Om alle smaken goed te kunnen proeven, moet je beginnen met de milde kaas en de meest pittige tot het laatste bewaren. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak te erg gaan overheersen. Wist je trouwens dat wanneer je een kaasplateau na het eten geserveerd krijgt, je maar van twee of drie soorten een klein stukje mag nemen?
    Du pain, du vin, du Boursin!
    Boursin is een klassiek Franse roomkaas, mét geschiedenis. François Boursin gaf dit Franse kaasje zijn naam. Hij raakte geïnspireerd door de traditioneel in Frankrijk geserveerde Fromage Frais (verse kaas). Bij de kaas werden verse kruiden gelegd, zodat iedereen zijn eigen kruidenkaas kon maken. François Boursin verfijnde en perfectioneerde dit recept. Een authentiek Franse kaas was geboren!
    In Frankrijk werd Boursin al snel populair. Het was de eerste kaas die op de Franse televisie werd aangeprezen. De reclame sloeg in als een bom en de slagzin ‘du pain, du vin, du Boursin’ werd deel van de Franse cultuur. Maar niet alleen in Frankrijk wordt er van de kaas genoten: topkoks uit de hele wereld gebruiken Boursin als ingrediënt in verschillende gerechten.
    Kaasfabeltjes
    Een fabeltje over Franse kaas is dat het vetter is dan Nederlandse kaas. Maar dit is een verkeerde opvatting. Het vetgehalte van kaas wordt gemeten in de droge stof. Franse kazen zijn over het algemeen zachte kazen en bevatten dus meer vocht dan Nederlandse kazen. Het absolute vetpercentage van Franse kazen is daarom lager dan van Nederlandse kazen. Het vetpercentage van Franse kaas ligt over het algemeen tussen de 40 - 60%. Kaas is rijk aan vetten, eiwitten, calcium en vitaminen A en B. Vanwege deze hoge voedingswaarde wordt kaas ook aanbevolen aan kinderen en ouderen. Wanneer je kaas combineert met fruit en groente, zet je een volledig verantwoorde maaltijd op tafel.
    Bewaartips op een rijtje!
    - De ideale plaats om een kaas te bewaren is een koele, donkere, goed geventileerde ruimte.

    - Bedek alleen de gesneden kanten van de kaas en laat hem via de korst ademen. Wikkel zachte kazen losjes in.

    - Bewaar kazen niet met sterk geurende etenswaren. Tijdens het ademen zal een kaas andere aroma's absorberen en wellicht bederven.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Foto

    Mail redactie


    Foto

    Hoofdpunten blog opapat
  • Avondmarkten mei 2013.
  • Roken.
  • Vier op een rij.
  • 1.000.000
  • Vervlogen tijden.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    taboe
    blog.seniorennet.be/taboe

    www.flickr.com
    raw zen United Presspool's raw zen photoset

    Archief per week
  • 08/10-14/10 2007
  • 15/08-21/08 2005

    klik foto voor sets



    Heist folkloremarkt


    Oostende voor anker


    Drongen Kermis


    Gent Zeilt


    De Barge


    Stroppenmarkt 2005


    Stoomfestival Maldegem


    Gentse foor


    Groentenmarkt Gent



    Kortrijk Tuinidee


    Circus van moskou


    Kasteel van ooidonk


    Floralien 2005


    Sebelco Award

    Gent webcam


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!