ALLES OVER ONZE GILDE Ontstaan: De Kaart.
De juiste datum van het ontstaan van de Sint Sebastiaansgilde van Lichtaart kon niet worden achterhaald. De “gulde vanden handtboge van Lichtert” werd omstreeks 1650 door de hoofdgilde van Leuven met een kaart bedacht zoals talrijke andere uit onze omgeving. Zij hadden waarschijnlijk dit reglement gevraagd na het einde van de inlandse oorlogen(1568-1648) waarin zij wellicht hun vorige kaart verloren hadden.
Onze gilde is echter zonder twijfel ouder. Het oudste schild van de breuk welke nog altijd in ons bezit is draagt het inschrift: Cornelius Thoelen pastoor en hoofdman 1629.
Wellicht duikt er later nog wel eens een document op waaruit blijkt dat onze gilde in de zestiende eeuw reeds actief was.
Ook in 1721 stuurde de hoofdgilde van Leuven een kaart naar Lichtaart en deze is in tegenstelling met zoveel andere documenten wel bewaard gebleven.
In de loop der tijden werd het reglement verschillende keren aangepast zoals in 1919 het jaar toen de gilde haar activiteiten hernam, in 1973 en een laatste maal in 2000 toen gildenzusters in het bestuur opgenomen werden.
Zoals de traditie het wil, in Lichtaart, houden de St.Antoniusgilde en de St. Sebastiaansgilde om de 5 jaar samen hun koningschieting, die dit jaar plaats vond op zondag 27 april 2008. Het was op een zonnige dag dat de beide gildes samen kwamen in "Cafe De Jachthoorn" rond 13.00 uur. Om 13.15 uur werd de stoet, aangevoerd door de fanfare "Vreugd in Deugd" ingezet richting Molenstraat waar de hoge wip stond. Na de verwelkoming door de beide hoofdmannen aan de genodigden begon de St.Sebastiaansgilde als eerste aan hun koningschieting omstreeks 14.15 uur. De uittredende koning Jef Dierckx ontdeed zich van zijn koningsbreuken en de vogel werd op de wip geplaatst. Na de gebruikelijke ereschoten van de genodigden, waaronder burgemeester Ward Kennis, enkele hoofdmannen en koningen van bevriende gilden, kon de eigenlijke schieting beginnen. De uittredende koning kreeg zijn drie voorschoten, maar het lukte hem niet de vogel af te schieten. vervolgens werden alle gildebroeders verzocht hun kans te wagen. Nadat de vogel door verschillende gildebroeders werdt geraakt, maar nog niet afgeschoten, werd er al gedacht aan een lange schietingsronde. Maar, rond 16.30 uur, was het Paul Maes, die met een raak schot de vogel naar beneden haalde. Na het aanvaarden van het koningschap, werden hem de koningsbreuken omgehangen en brachten de gildezusters de nieuwe koningin, Chris Buyens, naar de wip, waar ze samen met de nieuwe koning werd vastgebonden aan die wip. Nu werden ze gefeliciteerd door alle gildebroeders en zusters die daarna een ronde dans deden rond het koningspaar. Daarna was het het moment om enkele frisse pinten te drinken op de nieuwe koning en koningin. Zo werdt een mooi namiddag, waar iedereen zich had geamuseerd, afgesloten, en moeten we weer 5 jaar wachten op onze volgende koningschieting.