Inhoud blog
  • Schenk eens aan een goed doel - Het geweten van sociale organisaties
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Schenken aan Goede Doelen
    Wat er allemaal kan mislopen bij een schenking
    30-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schenk eens aan een goed doel - Het geweten van sociale organisaties

    Schenk eens aan een goed doel – Het geweten van sociale organisaties en hun notaris


    Een tiental jaar geleden kwam ik via een kennis in contact met Dhr. Willy Verlee, woonachtig op de Lokerenbaan te Zele. Dhr. Verlee was een gepensioneerd zelfstandige die heel zijn leven lang als een paard gewerkt had. Hij had een aanzienlijk fortuin opgebouwd met een twintigtal eigendommen, allemaal gesitueerd rondom zijn woonst op de Lokerenbaan te Zele.

    Dhr. Verlee had geen kinderen en had enkel een oude zieke vriendin. Hij voelde zijn einde naderen en dacht eraan een aantal eigendommen van de hand te doen. Na onderzoek werd vastgesteld dat hij terminaal ziek was. Ondertussen ging ik geregeld bij hem langs. Onze gesprekken verliepen steeds vriendschappelijk en informeel. Dhr Verlee gaf mij te kennen niet te weten wat aan te vangen met zijn eigendommen en zijn nalatenschap. Daarbij werden alle pistes overlopen. Uiteindelijk besliste hij om zijn vermogen aan goede doelen te schenken. En uit sympathie mocht ik –als bevriend vastgoedmakelaar- alle verkopen van zijn onroerende goederen realiseren. Hij tekende een beknopte exclusieve opdracht. Daarnaast nam Dhr. Verlee mij op in zijn eigenhandig geschreven testament om de de verkopen te mogen realiseren. Op een van onze laatste gesprekken stelde hij mij voor aan de twee testamentuitvoerders, die zouden toezien dat alles correct zou verlopen zoals hij dat in zijn laatste wil wenste.

    Enkele dagen later stierf Willy. Ik ging naar de begrafenis en er werd een afspraak gemaakt met de testamentuitvoerders. Groot was echter mijn verbazing toen de Zeelse notaris Lemmerling mij niet uitnodigde bij het voorlezen van het testament. En toen ik notaris Lemmerling opbelde was hij niet bereid om aan de lijn te komen. Lemmerling weigerde elk contact. Een bevriend notaris vertelde mij dat notaris Lemmerling zich in de knoei aan het werken was en raadde mij aan een advocaat onder de arm te nemen. Na enkele brieven antwoordde notaris Lemmerling uiteindelijk dat er problemen waren tussen de erfgenamen, maar “dat hij zeker rekening zou houden met mijn ereloon”.

    Ik belde notaris Lemmerling op en kreeg hem eindelijk aan de lijn. Notaris Lemmerling vertelde mij dat hij “goed nieuws” had voor mij. Lemmerling meldde mij dat er een voorkooprecht op de eigendommen zat en dat hij van de gelegenheid gebruik had gemaakt om de eigendommen aan een sociale maatschappij aan te bieden. In feite verdraaide de notaris de situatie aangezien een voorkooprecht pas dient te worden aangeboden nadat er een andere koper is gevonden en niet op voorhand. Lemmerling had de laatste wil van zijn client geschonden en ook de exclusieve makelaarsopdracht die de overledene aan mij had gegeven.
    Maar blijkbaar wilde de sociale maatschappij de eigendommen opkomen voor sociale doeleinden en ik mocht zelfs een factuur opmaken. Ik deed dat, maar bleef met een wrang gevoel achter. De regeling zou pas in de toekomst plaatsvinden aangezien er nog rechtszaken liepen tussen de erfgenamen onderling.

    De jaren gingen voorbij en elk jaar polste ik bij notaris Lemmerling hoever het met de zaak stond. Uiteindelijk stuurde notaris Lemmerling mij een brief, waarin hij stelde dat hij helemaal niet zeker was of ik ooit een euro zou krijgen, aangezien de erfgenamen over zoiets dienden te beslissen. Lemmerling had mij duidelijk aan het lijntje gehouden en nu met de eindstreep in zicht, keerde hij zijn kar. Daarop diende ik een klacht in bij het provinciaal genootschap der notarissen. Die deelde mij mee dat de notaris geen enkele schuld trof. Het waren de goede doelen geweest die beslist hebben de laatste wil van Willy Verlee te miskennen door de panden niet via mij te verkopen.
    Daarop nam ik contact op met de zeven VZW’s (De Wase dierenbescherming, VZW Blauwe wereldketen, Blindenzorg Licht en Liefde, Multiple Sclerose Liga, Vlaamse Diabetes Vereniging, Namaste VZW en de Vlaamse Liga tegen Kanker).
    Ik vroeg hen beleefd en vriendelijk om een voorstel uit te werken in overeenstemming met hun geweten. Ik kreeg geen enkel antwoord terug, mondeling noch schriftelijk.
    Onderzoek leert mij dat de feiten ondertussen gedeeltelijk verjaard zijn. Iemands laatste wil is bovendien zeer relatief. Notarissen en erfgenamen kunnen deze wil gewoon miskennen zonder dat daar enig gevolg wordt aangegeven. En eergevoel moet je van goede doelen niet verwachten…Ik zal niet gauw geneigd zijn om ooit nog een goed doel aan te bevelen.

    U mag deze tekst doormailen of delen. Hopelijk komt deze tekst in handen van beleidsmakers die er kunnen voor zorgen dat iemands laatste wil wel wordt nagekomen.
    Heeft U zelf een nare ervaring met een goed doel. Werden middelen aangewend voor persoonlijke verrijking of trok een goed doel geld van de overheid die ze voor iets anders gebruikte, laat het mij weten. Ik plaats het graag op internet.
    Wim Vander Cruyssen

    30-11-2013 om 16:42 geschreven door Wim Vander Cruyssen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Schenken Goede Doel Notaris Lemmerling Namaste Wase Dierenbescherming Blauwe Wereldketen Blindenzorg Licht en Liefde Multiple Sclerose Liga Vlaamse Diabetes Vereniging Vlaamse Liga tegen Kanker
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/goededoelen

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    30-11-2013 om 16:32 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!