Inhoud blog
  • familienaam gossey(e) verwantschap schietecatte
  • opzoekingen op familienaam gossey, gosseye, gossye en andere familienamen
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    familiekunde

    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.familienaam gossey(e) verwantschap schietecatte

                                       Beste amateur genealogen,
    Binnenlandse migratie, vandaag de normaalste zaak ter wereld. Men neemt zijn identiteitskaart, en
    men gaat naar de bevolkingsdienst , en alles is o.k.
    Wat er zich zo'n 350 jaar geleden afspeelde bij een migratie was, hoe kan men de misere, honger,en het oorlogsgeweld ontlopen? Om een besluit te maken alles achter zich te laten.Geen bezit van gronden, geen roerend goed, en nog veel minder onroerend goed.De zeer roerige tijd na het verdrag van Munster, en het beeindigen van de tachtigjarige oorlog in 1648, was zeker geen eindpunt in de wisselende troepenbewegingen in Vlaanderen.De fouragieen van de Franse Loreinse troepen hebben hier een grote inpact gehad op onze voorouders in het Vlaamse platte land ( Het land van Aalst )
    was hier een voorbeeld van ontredddering.Mijn rechtstreekse voorvader Gossey(e) en zijn echtgenote Opsomer Laurentia zijn in deze barre tijden hun heem ontvlucht? Maar of ik het woord ontvlucht hier mag gebruiken is de kwestie.Op het laatste van de 80 jarige oorlog, d.w.z. rond 1646-1648 zijn er in functie van de Spaanse behoudtaktiek ( de Zuidelijke Nederlanden, niet in Franse handen zien te vallen), een laatste stuiptrekking gebeurt, en de landelijke bevolking wordt hier ook bij  betrokken.Vanaf men 16 was, kon men door de Spaanse en coalitietroepen in het gereel gezet worden, om naar een stad of bewakingspunt gezonden te worden, in het Wase land.
    De bedoeling was, het teritotium trachten te behouden tegen steeds invallende benden van het bijna vrijgevochten Staatse volk ( het onderhandelende Noorden)Vanuit het Zuiden was er de grote dreigende Franse Lodewijk XIV.Wat werd er nu verwacht van onze jonge mannen?Zij trokken met spa en houweel naar het afgesproken doel( afgesproken met de militaire leiders)daar ter plaatse deden ze dan hun ding, ( meestal werken aan dijkophoging, bespieding van de vijand, en het eventuele vermijden dat die vijanden niet over de rivier kwamen) wat men zich daarbij moet voorstellen, is een heel primitief denkbeeld.Als men weet dat er van deze opgeeiste jongens en mannen een groot deel zich na een tijdje niet meer aanboden, ja waar moest men ze dan gaan zoeken? Deze situatie is waarschijnlijk het senario dat zich afspeelde ergens aan de oevers van de Schelde of Durme tussen 1646 en 1648, en zijn mijn voorvader en nog meerdere jongens uit Het land van Aalst ( Schorisse)? op deze bewuste plaats ,de plaats gepoetst, en zijn  in de buurtgemeenten ondergedoken? zich aangeboden als loonknechten en gaan werken om den brode?
    Wie kan het nog napraten? In elk geval, er zijn in de gemeente Zele mensen komen wonen die niet autochtoon waren in (1654? )Ik denk hier aan de familienaam Gossey(e),Opsomer, Schietecatte, Craeye e.a.( bekijk de bijgevoegde- e-) Na pl.min.50 jaar(einde 17è eeuw) merk ik dat de namen voorkomen zonder de -e- wat duidt op de dialectische en foenetische roep en schrijfnaam. In mijn volgende blogvehaal wat meer hierover.Personen die met deze materie vertrouwd zijn, kom a.u.b.in kontakt.
    Zeker als U Opsomer of Schietecatte heet, wanneer Jullie de streek van Dendermonde, Zele bewonen en er zich in de familie genealogen aanwezig zijn.Ik zoek nog steeds de ontbrekende link naar de bewuste gemeente van geboorte.

    02-01-2006 om 00:00 geschreven door gossey

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opzoekingen op familienaam gossey, gosseye, gossye en andere familienamen
                                                    Beste Amateur Genealogen
    Ik ben sinds de jaren '80 bezig met een naamstamboom op de naam Gossey. Tussentijd heb ik
    ervaren dat de schrijfwijze van  Gossey Gosseye Gossye, dezelfde is, en dat deze mensen de streek bewoonden van de regio Oudenaarde, preciezer de gemeenten Schorisse, Mater, Elst, St.Maria Horebeke, St.Kornelius Horebeke en enkele andere gemeentenen dit voor de 16è en 17è eeuw.
    Heb veel zoekwerk verricht in het R.A.R . Zoek personen die belangstelling vertonen met deze materie, en wil uitwisseling van gegevens of samenvoegingen van opzoekingen.
    Ik wil ook een betere samenstelling maken van de oudste gezinnen in deze gemeenten, wil ook de buitenpoorters kennen van de steden Oudenaarde, Aalst, Lessen,Geraardsbergen.met de naam Gossey,Gosseye,Gossye, soms ook geschreven Cosseye,Cossey enCossye en uiteraard nog verwante schrijfwijzen, maar telkens fonetisch vergelijkbaar.
    Heb ook veel belangstelling naar de naam Opsomer, en wel specifiek Laurentia Opsomer, zij komt met haar echtgenoot Franciscus G(C)ossey(e) de gemeente Zele bewonen rond 1654, samen met 2 kinderen, eentje geboren rond 1655 het tweede rond1657 ( dit heb ik afgeleid uit hun overlijdensakte te Zele. Dit ouderpaar overlijd te Zele in de laatste grote pestepidemie nl. 1675,1676.Wie heeft belangstelling?Wie weet meer? Wie kan mij de link bezorgen vanwaar deze twee mensen met hun twee kinderen vandaan kwamen? Franciscus G(C)ossey(e) komt naar mijn bescheiden mening uit Schorisse. Laurentia Opsomer komt uit...? Zij zijn gehuwd in de gemeente...?
    De twee kinderen zijn waarschijnlijk geboren waar de ouders gehuwd zijn?Het is de zeer moeilijke tijd na het verdrag van Munster.Ik zou het land van Waas durven voorop zetten als tussenverblijf van dit gezin.Welke ervaren amareur genealoog heeft mij iets te bieden?

    29-12-2005 om 22:25 geschreven door gossey

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (15 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/gosssey1942

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    28-12-2005 om 23:05 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!