dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    24-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: liever geen tournedos op het zadel van de velo(*)

     

     

    Er zijn er die het doen: wanneer het zitvlak te pijnlijk wordt tijdens of na teveel fietsen,

    steekt men een vers stuk rundvlees in zijn broek, ter hoogte van het zitvlak.

     

    Nu de Tour de France op zijn einde loopt, zijn er wellicht wel een aantal tournedos,

     die ettelijke kilometers boven de Nederlandse, Belgische, Franse of Zwitserse

     wegen hebben afgelegd. Wie zal het weten?

     

    (*) Voor de Nederlandse lezers: velo is Frans voor fiets natuurlijk.

     

    Wat voor mij ook een open vraag is: wat gebeurt er achteraf met deze befaamde

     vleeslappen, eens ze afscheid genomen hebben van de zitvlakken?

    Worden ze toch nog geserveerd voor iemand?

    Misschien kan men ze verplicht laten eten door de renners betrapt op doping?

    Is er al iemand op dat idee gekomen?

     

    Terug nu naar mijn eigen tweetal tournedos (die nog geen zadel gevoeld hebben).

     

     

     

    De vleesjes zien er smakelijk uit, maar vandaag is Cabrales de echte vedette.

    Cabrales is een blauwe kaas, uit Asturië.

    Naar verluidt fietst de Spanjaard Contador regelmatig in de Asturische bergen,

    en doet hij zich onderweg overvloedig tegoed aan Cabrales.

    Asturie ligt in het noordwesten van Spanje, ten zuiden van de golf van Viscaya,

    Het ligt aan de zee, maar heeft ook heel wat bergen.

     

    Cabraleskaas (queso de Cabrales) is een blauwgeaderde

    koeienkaas (met eventueel bijmenging van geiten- en/of schapenmelk),

    afkomstig uit de gelijknamige gemeente Cabrales in Noord-Spanje,

    gelegen in het Picos de Europa-gebergte.

     

    De kazen worden tussen de 4 en 6 maanden gerijpt in koele grotten

    van dit gebergte, en staan onder invloed van zilte Atlantische wind.

    Nog echt kleinschalig artisanaal werk is dit, waardoor deze

    fantastische kaas weinig bekend is in het buitenland.

     

    Gelukkig vond ik in een kookboek met Spaanse en

    Portugese gerechten dit recept.

     

     

     

     

    De kazen worden in grotten in de valleien van Asturie

    geplaatst op houten planken, waar ze met regelmaat

    individueel gedraaid en opgeschoond worden.

    De relatieve vochtigheid in deze grotten ligt bij de 90%,

    en de frisse temperatuur schommelt tussen 7–13 °.

    Deze toestand is gunstig voor de ontwikkeling van penicilline

     schimmels, die zorgen voor de blauw-groene dooradering.

    Cabrales heeft een sterke smaak en geur, die complex

    kan worden als schapen- of geitenmelk wordt toegevoegd.

    Net als voor Roquefort en Gorgonzola is de naam

    beschermd door Europese wetgeving.

    Gelukkig kon ik de kaas makkelijk vinden in de Spaanse

    supermarkt. Ik had al verschillende Spaanse kazen

    geprobeerd, maar deze was me nooit opgevallen.

     

     

     

     

    Het gekochte product is gewoon verpakt, op zijn supermarkts dus,

    maar traditioneel wordt hij helemaal anders behandeld.

    De esdoornbomen uit de Asturische bergen leveren bladeren

    waarin de kazen normaliter worden gewikkeld.

    Europese wetgeving rond hygiëne verbiedt dit vandaag, en commercieel

    verkochte Cabrales zit nu niet meer in vochtige groene bladeren, maar in donker

     groen gekleurde aluminiumfolie met de officiële stempel van de Queso de Cabrales.

     

    In de streek zelf is het nog mogelijk origineel verpakte Cabrales te vinden,

    in zeer beperkte  hoeveelheden, maar deze mag men niet exporteren,

    en heeft geen officiële  DO goedkeuringsstempel.

     

    De gerijpte kaas is brokkelig, maar wel smeerbaar.

    Hij heeft een typerende ziltige en houtachtige smaak wat voor een belangrijk deel

    is te danken aan de esdoornbladeren. Het vetgehalte is circa 45%.

    Cabrales wordt door de Spanjaarden gebruikt in groente- en vleesgerechten.

    Ook als tapa in combinatie met olijven of dadels komt Cabrales goed tot zijn recht.

     Vooral de laatste combinatie, waar de pittige kaas gecombineerd wordt

    met de zoete dadels, is erg populair.

    Ik ga hem vandaag op een andere manier bereiden, als saus voor de tournedos.

     

    Als groenten komen er twee soorten paddenstoelen bij: de Portebello’s,

    die je hier ziet, en een soort waarvan de naam me momenteel ontsnapt.

    Indien iemand ze herkent, laat het me weten via een reactie aub. Dank je wel.

     

     

     

     

    Jullie weten nu ongeveer wat we gaan bereiden: tournedos al Cabrales.

    Absoluut niet moeilijk, want zelfs ik kan het bereiden.

     

    In plaats van Cabrales kan je uiteraard ook Roquefort, of Gorgonzola nemen.

    Iets minder smaakvol natuurlijk, maar nog zeker lekker genoeg.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 tournedos van 200g, 3 à 4 cm dik

    verkruimel de kaas in kleine brokjes

    30g boter

    doe de kaas, room, boeljon en brandy in een pannetje

    50g Cabraleskaas of Roquefort

    kook circa 8’ op een hoog vuur

    10 cl room

    op die manier wordt de saus voor de helft ingekookt

    6 cl rundsboeljon (of concentraat)

     

    1 el cognac of brandy

    bestrooi de tournedos aan beide kanten met pezo

    pezo

    verhit de boter in een kleine bakpan

     

    doe er de tournedos in en bak aan elke kant 3’ à 4’

     

    draai de stukken vlees hierbij één keer om

     

    schep de saus over de tournedos en dien dadelijk op

     

     

     

    Tip: lekker met lookchampignons, pag. 33

     

     

    Het andere lokvogeltje is: champiñones al ajillo (gebakken lookpaddenstoelen)

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    olijfolie

    maak de paddenstoelen schoon, snij ze in dikke plakken

    2 gepelde lookteentjes

    verhit de olijfolie in een grote pan, op middelhoog vuur

    50g Serrano- of hamsnippers

    doe er de look en de ham in en laat 2’ warmen en fruiten

    500 g gemengde paddenstoelen

    zet het vuur hoog en schep er de paddenstoelen door

    (Portobello, oesterzwammen,…)

    laat ze gaarbakken onder af en toe omscheppen

    sherry of witte wijn (indien nodig)

    de paddenstoelen geven intussen hun vocht af

    4 el gehakte verse peterselie

    voeg sherry of wijn toe indien noodzakelijk

    pezo

    laat het mengsel even bakken tot het vocht opgenomen is

     

    schep er de peterselie door

     

    bestrooi met pezo en dien dadelijk op

     

     

     

    TIP: lekker met Tournedos met blauwe kaassaus

     

     

    De paddenstoeltjes doen braafjes wat van hen verwacht wordt, en blijven

    nog even in de pan. Ik heb er ook een gebakken aardappeltje bij voorzien.

    Aan één enkel kantje lichtjes aangebrand, maar gelukkig nog net eetbaar.

     

     

     

    De tournedootjes hebben intussen hun behandeling succesvol ondergaan,

    en de borden kunnen stilaan gedresseerd worden.

     

     

     

    Alles is dus onder controle.

    De sublieme saus nog druipen op de vleeslappen en het genieten kan beginnen.

     

    Superlekker!

     

     

     

     

     

     

    Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept uit “Aan tafel in Spanje en Portugal”.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    25-07-2010
    Hallo Greta en Bob..zal wel lekker zijn
    Maar ik ben wel geen vegetarier maar eet zelden vlees..kaas wel...dat eet ik praktisch alle dagen.. En ook voor mijn zitvlak gebruik ik geen tournedos op de velo..en best is er goed mee te lachen en niemand op dat onfris idee brengen matekes..

    sopbezoek.jpg

    Het is wel een heel tof artikel

    25-07-2010, 22:20 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oompie_rob
    blog.seniorennet.be/oompie_

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!