dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een fijn feestje met φέτα

     

     

    Mijn laatste verslagje eindigde in Hasselt, recht tegenover het Jenevermuseum.

    Er stond een foto met het onderschrift van het Speculaasmannetje

    en de volgende tekst:

     

    Quote:”Iedereen gaat aan de overkant, langs het Speculaasmannetje,

    naar de eetgelegenheid.

    De foto van het Speculaasmannetje wil het systeem niet aannemen!

     

    !!=%£µçৠ§##!!!   Sorry.”

     

    Ik wil de trouwe lezer toch nog laten genieten van het Speculaasmannetje,

    en doe nog een poging om dit prachtige Hasselts figuurtje door

    het internet te duwen.

     

    Het “Systeem” heeft blijkbaar berouw, en deze maal wordt de foto

     wel opgenomen.

    Enkele bezoekers van het jenevermuseum zie je nu eindelijk

    toch naar de dis gaan.

    Hun honger zal nu wel aangescherpt zijn, na al die tijd.

     

     

     

    Nu we toch over eten en tafelen bezig zijn, kan ik maar beter

    meteen doorgaan.

    Vandaag doen we iets met feta, de welbekende Griekse kaas.

    Hoewel ik niet zo wild ben van de Griekse keuken, zijn er toch wel

     enkele dingetjes, die de moeite van het proberen waard zijn.

     

    De gewezen Franse president Charles De Gaulle zei ooit:

    ”Het is moeilijk een land te regeren dat 246 soorten kaas heeft”.

     

    In Griekenland is er nauwelijks één soort kaas.

    Het land regeren zou dus een makkie moeten zijn, maar wat zien we?

    De Grieken hebben vandaag geen geld meer, helaas,

    maar nog wel een hoop schulden én hun fetakaas.

     

    Feta is een klassieke ongerijpte kaas die duizenden jaren geleden al

    werd gemaakt in Griekenland, Turkije en nog andere landen met

    schapen en geiten.

    De Griekse beschaving was in die tijd ver vooruit op de rest van de wereld.

    Een van de problemen waarvoor men een beschaafde oplossing zocht,

    was een methode om melkproducten lang te bewaren.

    Dat was dan vooral kaas.

     

    In Griekenland was dit probleem nijpender dan in de Franse of Zwitserse

    Alpen, omdat de warmte de bewaringsduur aanzienlijk inkortte.

    Met de methode van pekelen, op basis van verzadigd zout water kon men de

    kaas gedurende vele maanden bewaren alvorens te worden geconsumeerd.

    Dat was de oplossing.

     

    Het is ook deze bereidingsmethode – nog altijd actueel - die de feta zijn typische

     zoutsmaak en zijn vochtig uitzicht verleent, verschillend van alle andere kazen.

    In het Grieks betekent feta plak, omdat deze kaas nooit in zijn geheel wordt gebruikt.

    Feta is wit, normaal gesproken in de vorm van vierkante plakken, en kan variëren

     van zacht tot halfhard met een prikkelende smaak die varieert van mild tot scherp.

     

     

     

     

    De feta is een kruimelige, ruwe, gekorrelde kaas, zonder korst.

    De Grieken zijn dol op hun kaas en zijn dan ook niet voor niets de grootste

     kaasconsumenten van deze planeet.

    Ze eten per hoofd van de bevolking ongeveer 15 kg feta per jaar.

     

    TIPS!

    De kazen die buiten bepaalde streken van Griekenland, of op basis van koemelk

     worden vervaardigd, mogen vanaf 2007 niet langer de naam “feta” dragen.

    Namaak feta komt vooral uit Oost-Europa en Turkije, en is bestemd voor export.

    Volgens de Europese wetgeving mag het product geen “feta” heten omdat dat

    een Grieks woord (φέτα) van oorsprong is.

     

    Bedenk dus, als je “feta” koopt, dat het in veel gevallen van de koe afkomstig is!

    De smaak is in dat geval onvoorspelbaar en kan wel enigszins tegenvallen.

    In Spanje gebeurt tegenwoordig trouwens hetzelfde met de Manchego kaas.

    Ook daar wordt schapen- en/of geitenmelk nu dikwijls vervangen door koemelk.

     

    Normaal wordt feta dus best bewaard in een bokaal met pekel.

    Gebruik liefst geen kaas die té lang in pekel heeft gelegen.

    Deze heeft weinig smaak en is hard en moeilijk te verkruimelen.

    Hetzelfde geldt voor veel vacuüm verpakte kazen.

    Koop feta het liefst vers uit de pekel en, indien mogelijk,

    proef hem eerst.

     

    Hij kan eveneens in de koelkast worden bewaard in zout water

    dat dagelijks wordt ververst.

    Als hij te zout smaakt, leg je hem een poosje voor gebruik in melk.

    Bewaar de kaas in een plastic trommel met wat pekelwater,

    zodat hij niet uitdroogt.

    Wegens zijn zoutsmaak (in bepaalde gevallen wordt overigens

    aangeraden het zout enkele uren voor consumptie met water af

    te spoelen), en op die manier is het een ideale kaas bij onder

    meer salades en rauwkost.

     

     

     

     

    Hij is perfect combineerbaar met bijvoorbeeld fijne kruiden en basilicum.

    Met spinazie wordt hij bereid in traditionele bladerdeeggerechten, in vullingen

    of op gratins. Vandaag gaan we hem zelf trouwens ook in de oven steken.

     

    Jullie weten nu ongeveer alles over fetakaas, de behandeling, en de vervalsers.

    Hoog tijd om een passend gerechtje te bereiden: gebakken paprika met feta.

    Gemakkelijk en snel klaar. Mediterraan en gezond en lekker.

     

    We beginnen met de paprikastukken, die op de bodem van een ovenschaal nog eventjes

    mogen uitrusten. Broodkruim en gehakte peterselie en rozemarijn

    gaan er dan zachtjes bovenop, als een knus dekentje.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een blik hele rode paprika’s

    verwarm de oven voor op 200°

    pezo

    laat de paprika’s uitlekken, snijd ze in stukjes

    2 tenen look, fijngehakt

    schik ze in een ovenschaal, bestrooi met pezo

    1 el gedroogde marjolein

    schep look, kruiden, broodkruim en citroen door elkaar

    1 el peterselie, fijngehakt

    voeg peper toe en zoveel olie, tot het mengsel bindt

    1 el rozemarijn, fijngehakt

    schep het kruim over de paprika’s

    30g (volkoren) broodkruim

    strooi er de blokjes kaas en olijfringetjes over

    sap van een citroen

    bak het gerecht 15’ in de oven, tot het kruim knapperig is

    2 el olijfolie

     

    6 zwarte olijven, in ringetjes

    razend lekker met lamskoteletjes

    25g fetakaas, in blokjes van 1 cm

    voor de grote honger: eventueel met een frisse salade

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    De feta mag nu een luchtje scheppen en wordt in fijne stukjes verdeeld.

    Intussen zijn de zwarte olijfjes gesneden, en die houden zich nog even gedeisd.

     

     

     

    Wat kan er beter passen bij deze schapenkaas dan malse lamskoteletjes?

    De vraag stellen is ze beantwoorden. Vergeet de piepertjes niet te koken.

    En daarmee is alles compleet, en al bijna gereed.
     

     

    De kaas en de olijfjes koesteren zich in de gezellige warmte van de oven,

    en na ongeveer een kwartiertje mogen ze eruit floepen.

    Nog een struikje frisgroene peterselie erbovenop uit de plantenbak, en aan tafel!

    Jammie, jammie.

     

     

     

    Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept uit “De Groene Keuken”, pag. 14

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    03-09-2010
    Heel knappe reportage...ik lust feta wel
    Proficiat met dit tof uitgewerkt artikel

    6843976f4390b053ba29880.jpg

    03-09-2010, 10:49 geschreven door marylou


    29-08-2010
    idd
    Inderdaad een lekker gerechtje uit Griekenland. Ik kan dat beamen! Proficiat kok!

    29-08-2010, 15:11 geschreven door gaviota


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    60plus
    blog.seniorennet.be/60plus

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!