Dagboek De Groene Wegen naar de Cote d'Azur 2007
Fietsen van Arlon naar Nice
23-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

7. Dag 4  Darnieulles - Port-sur-Saônexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Donderdag 27 juni 2007

Afstand:    97km  Totale km:  410km

Weer:         Zeer veel regen  met 3bf tegen                       ’s Avonds stralende zon en droog 

 

 

Om 5h00 ben ik al wakker. Ik moet de ronkende muggen verjagen…..

Toch voel ik mij goed uitgeslapen.

Mijn vrienden liggen nog in dromenland. Ik overloop nog eens onze bewogen dag van gisteren. Ik voel mij verantwoordelijk voor de geleden moeilijkheden………..Gelukkig hebben mijn vrienden alles goed en zonder enige negatieve opmerking verwerkt. Maar vandaag en de volgende dagen wil ik bij voorbaat weten waar we zullen overnachten. Ik wil tegen de middag een slaapplaats gereserveerd hebben. Dat moet kunnen……Samen met mijn makkers zal ik straks een nieuw schema opstellen.

 

 

Om 6h30 is Hugo ook al op, Robert en Pol volgen vlug.

De regen klettert tegen de ramen, wat gaan we vandaag beleven?

Om 7h15 zitten we al in de keuken te ontbijten bij madame Cossin.

De bejaarde vrouw wil ons super verwennen, we krijgen van alles in overvloed.

Ze maakt zelfs spek met eieren.

Nadien overlopen we onze reisweg. Om terug op de “Groene Wegen” te geraken kunnen we best rechtstreeks naar Darney rijden. Zo’n 30km langs de D6,  een drukke departementale verbindingsweg. We besluiten ook wat minder kilometers te maken vandaag. Port-sur-Saône +/- 100km lijkt ons genoeg.

Onze gastvrouw verzekert ons dat wij daar heel gemakkelijk slaapgelegenheid moeten vinden………Deze stad aan de Saône is volgens haar een toeristisch centrum. Na een kleine rondleiding verlaten we de oude watermolen………

Madame Cossin blijft ons enthousiast uitwuiven. Het is dan 8h30

Heel vlug vinden we de D6 en in de gietende regen voel ik mij geroepen om kop te trekken, mijn vrienden laten zich gewillig meedrijven. Zonder veel woorden en in zeer strak tempo zijn we in minder dan 1h1/2 later in Darnay.

 

Na een paar vragen, sturen ze mij naar “La Mairie” daar is het “Syndicat Iniative”. Twee jonge dames zitten drukdoende achter hun PC. Doch al vlug komt er een nonchalante heer naar mij toe. Monsieur le maire wil graag weten wat ik wens. Ik leg hem onze ervaring van gisteren uit.

Hij gebied onmiddellijk aan een van de dames twee kamers te reserveren in “Hotel des Voyageurs”in Port-sur-Saône. Hijzelf kent het hotel, zegt hij, we zullen tevreden zijn……Afwachten! Ondertussen krijg ik een uitprint van de juffrouw. Alles is dik in orde…..mijn vrienden kunnen het met moeite geloven.

 

 

Als we, na wat zoekwerk, het stadje uitrijden, begint het weer hard te regenen.

Pol neemt resoluut de kop van het peloton en hoort ons niet als wij onze capes willen aantrekken. We zien hem een helling opklauteren en dit zonder het roadboek te raadplegen. Enkele minuten later zijn we hem uit het oog verloren.

We moeten naar links afslaan en Pol is alleen op pad en totaal verkeerd.

Ik houw een voorbijkomende wagen tegen en vraag aan de dame om de eenzamer fietser tegen te houden en terug te sturen. Tien minuten later zijn we weer met vier.

Het blijft heuvel op en af en toch verandert het landschap. De hellingen lijken langer maar minder steil. Wij zijn ook de Franse waterscheidingslijn voorbij. Vanaf hier stroomt het water via de Rhône in de Middellandse zee.

Het wordt tijd om inkopen te doen maar er is helemaal niets en toch, bij enkele huizen zien we een winkelwagen…..vlug ernaar toe. De oudere mensen blijven even praten en willen onze plannen kennen. Ze trotseren de regenbuien en blijven maar vragen stellen………

Veel vreemd volk zien ze hier blijkbaar niet. We doen meerdere klimmen en in Vougécourt bij een mooie bebloemde overdekte wasplaats is het eten en schuilen.

 

In Amoncourt is het weer omhoog zwoegen, maar de laatste kilometers gaan snel.

In dalende lijn komen we aan de Saône.

Om 16h30 zijn we aan het hotel.

Het is niet te geloven de zon is zelfs van de partij. Maar binnen bij de receptie is er geen zon.

Een norse patroon die zonder veel woorden mij 2 kamersleutels toegooit………Wat een humeur en ondertussen blijft hij maar telefoneren.

Als ik vriendelijk vraag waar we onze fietsen kunnen stallen wijst hij naar een gang achter het hotel. Wij zijn oud en wijs genoeg om ons plan te trekken.

 

Na een douche en onze dagelijkse was………Die wat intenser is dan de vorige dagen, gezien de modderspatten. Gaan wij op wandel. Port-sur-Saône is een centrum met veel winkels. Het is er druk want alle verkeer, ook de zeer grote vrachtwagens moeten door de hoofdstraat. De enige mogelijkheid om over de Saône te geraken, is via een oude stenen brug.

 

 

We doen natuurlijk wat terrasjes en nemen heel wat foto’s. Het thuisfront is benieuwd naar de toestand van het viertal. Het wederzijdse gemis is groot.

Aan de rivieroevers is men stalletjes en kiosken aan het opbouwen.

Als ik enkele mensen uitleg vraag blijkt er vanavond een cultureel feest op getouw te staan, dit ter gelegenheid van de overgang van lente naar zomer. Het zonnewendefeest dus. We worden uitgenodigd. Maar eerst het souper…. Iedereen stuurt ons terug naar ons hotel daar zou het beste restaurant van de stad zijn. Terug dus, we negeren de patroon en stappen een achterin gelegen zaal binnen. Het is al druk, hier worden wij wel zeer vriendelijk ontvangen……..Maar alles moet heel snel gaan. De dienster ratelt het menu af met enkele opties en wil onmiddellijk weten wat wij willen. Keuze is vlug gemaakt we willen het meest typische van de streek. We krijgen een prachtige maaltijd met als apotheose een kaasdessert. Ik word door de dienster uitgenodigd om mijn vrienden te bedienen…….Dat moet ze geen tweemaal vragen! De borden worden overvloedig gevuld. Nu ben ik “chef de fromage” De voorbijkomende norse patroon, kan het niet appreciëren………Maar de dienster wuift zijn opmerking lachend weg. Wat een feestelijke avond met veel ambiance. Na het overvloedige maal doen we nog een avondwandeling en genieten van het volksfeest.

Na een tijdje voelen we ons moe en verlangen naar een rustige nacht.

Hopelijk geen gesnurk, toch maar de oordopjes voorzien. Slaapwel!

 

 





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!