Er was in oktober de week van het bos, het voorbije weekend was er de dag van de natuur, in het voorjaar is er een speciale boompjesverkoop en aanplant van een bos ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Bij al die gelegenheden blijft het oorverdovend stil vanuit het beleid in Ledegem.
Nu roept zelfs De Verenigde Naties op om wereldwijd 7 miljard nieuwe bomen te planten.
Zes miljoen Vlamingen gaan voor 1 miljoen bomen!
De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) wil iedereen aan het planten krijgen: bedrijven, landbouwers, grote steden, kleine dorpjes zoals Ledegem én iedere Vlaming met een lapje grond of enthousiaste groene vingers!
Doet u mee? Plant uw bomen, leg uw bossen aan en registreer ze op de teller!
Klik op http://www.1miljoenbomen.be Zo draagt u bij tot een groener en gezonder Vlaanderen. En tellen we samen verder naar 1 miljoen bomen! Op 20 november om 20 uur stond de teller op 68.704. En nu???
En mocht het gemeentebestuur dit lezen: wat zouden jullie denken van een geboorteboom, een geboortebos, uitbreiding van het Meersbos, nieuwe bomen in de Kortwagenstraat, de Groene wijk, bomen langs landelijke wegen. Mogelijkheden genoeg. Waar een wil is, is een boom!
Onnodig om te vertellen zeker welke voordelen een boom zoal biedt? Bomen verminderen de CO2 en het fijn stof in de lucht, ze ontstressen de mensen, ze zijn woongelegenheid voor tal van vogels en insecten, ze geven bloemen en vruchten en op het eind van hun leven kunnen ze ons ook weer warmte geven!
Proficiat! Het is lang geleden dat de ochtendradio zo veel hoop uitzond, bedankt hiervoor. Amerika bewees door voor U te kiezen dat het klaar is voor de 21° eeuw.
U wordt president op het moment dat onze wereld in crisis is. Wat U echter begreep is dat crisissen ook kantelmomenten kunnen zijn. Jarenlang hebben neoliberale economen ons doen geloven dat de financiële markt en de economie ons overkomt, net als het weer dat je kan observeren en voorspellen maar waar je verder niets kan tegen beginnen. Vandaag wordt opnieuw duidelijk dat noch de financiële markt, noch de economie autonome systemen zijn die zichzelf reguleren, maar dat ze gebaseerd zijn op afspraken tussen mensen. Zeer snel zal U samen met de andere wereldleiders rond de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken over het financiële systeem in de hoop zo wereldwijde bankcrisissen in de toekomst te voorkomen.
Mijnheer de president, niet alleen het financiële systeem maar het hele neoliberale economische systeem beukt tegen haar grenzen. Vorige week nog publiceerde het WWF een rapport dat aantoont dat de aarde veel sneller opwarmt dan tot nu toe werd gevreesd. Verder doen zoals vandaag betekent achteruitgaan. Elke dag gaat onze wereld er meer en meer op achteruit. Alleen een ingrijpende verandering van onze economie kan hierop een antwoord bieden. We moeten naar een andere economie, een economie die wel rekening houdt met de grenzen aan de draagkracht van mens en milieu.
Uw landgenoot Thomas L. Friedman, één van de architecten van de globalisering, heeft een nieuw boek geschreven: De toekomst is groen. "Amerika moet afkicken van olie en radicaal zijn hele energiesysteem hervormen van fossiel naar schoon, efficiënt en hernieuwbaar. Alleen een groene economie kan Amerika weer tot een leidende natie maken," schrijft Friedman. Maar een groene toekomst is enkel haalbaar als we wereldwijd nieuwe afspraken maken over wat we verstaan onder welvaart. Vandaag meet men de welvaart van een land nog altijd door alle goederen en diensten die in 1 jaar tijd geproduceerd worden, op te tellen. Hoe meer verkeersongevallen, hoe beter voor onze welvaart. Een verkeersongeval brengt nu eenmaal heel wat diensten in beweging: ambulanciers, gezondheidszorg, verzekeringsmaatschappijen, garagisten... Of neem nu watervervuiling: hoe meer vervuiling, hoe beter voor ons Bruto Nationaal Product (BNP), want hoe vuiler onze rivieren, hoe meer waterzuiveringstations we moeten bouwen.
Daarom mijnheer de president vragen de ecologische partijen uit heel Europa U om ook de herziening van de welvaartsmeter BNP/BBP van ons economisch systeem op de agenda van de wereldtop te zetten. Laten we wereldwijd afspreken om de tijd van het BNP/BBP achter ons te laten. Zolang dit instrument het ijkpunt voor welvaart is, wordt de olieverslaving niet ontmoedigd en kan de economie niet vergroenen. Economen en wetenschappers werkten de voorbije jaren aan alternatieven. De tijd is rijp om nu voor die alternatieven te kiezen. Of de economie in een land groeit of krimpt, moet voortaan gemeten worden met de ISEW (Index voor duurzame economische welvaart).Deze index houdt rekening met de waarde van het ecologisch kapitaal, met de inkomensverdeling in een bepaald land en valoriseert ook de arbeid die gebeurt in de autonome sector, de sector waar onbetaalde arbeid wordt gepresteerd (bvb. vrijwilligerswerk, sportclub draaiende houden, poetsdag in de wijk). Door groei te meten met deze duurzame ISEW-index draaien we een ecologische sleutel in onze economie: producten worden steeds duurzamer terwijl de wegwerpmaatschappij wordt afgebouwd.
Overheden zullen dan niet langer bedrijven steunen die geen rekening houden met de draagkracht van mens en milieu. Deze bedrijven tasten immers onze 'echte' welvaart aan en hebben dus een negatief effect op de ISEW-meter. Bedrijven daarentegen die produceren op basis van het cradle to cradle principe, verdienen wel overheidssteun want zij doen de groene groei stijgen. Cradle to cradle bedrijven maken niet langer producten die belanden op de vuilnisbelt. Deze bedrijven hebben hun productiemethode radicaal herzien zodat alle componenten van een product gerecycleerd worden en zo opnieuw grondstoffen worden van een nieuw product. Zo zijn er nog vele voorbeelden van duurzame initiatieven die zorgen voor echte welvaart omdat zowel de natuur als de mens er beter van worden. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Mijnheer de president, vandaag werken tal van bedrijven, wetenschappers, vakbondsmilitanten, ambtenaren, leerkrachten en vrijwilligers .. aan concrete oplossingen voor een groene, duurzame ontwikkeling. Hun stem klinkt helaas nog te zwak door op de plaatsen waar er beslist wordt. Hun stem dringt al helemaal niet door tot de nationale regeringen, het IMF en de grote financiële centra. Het komt er op aan deze positieve dynamiek te bundelen en te versterken zodat de 21ste eeuw de mooiste eeuw in de geschiedenis van de mensheid wordt. Mijnheer de president, wij rekenen daarvoor ook op U. De toekomst is inderdaad groen.
LEDEGEM - Voor het zevende jaar op rij heeft Groen! bloembollen aan de gemeente geschonken. Burgemeester Bart Dochy weigert het cadeau echter in ontvangst te nemen. Een twist over onkruidbestrijding is daarvoor de reden.
Groen! deed de gemeente vijfhonderd narcissen en evenveel krokussen cadeau. 'Het geschenk moet de lokale overheid motiveren om werk te maken van een bloemenrijke gemeente. Want behalve rond de drie kerken was de voorbije zomer nergens een bloembak te bespeuren. Met het cadeau willen we het gemeentebestuur aansporen om geen pesticiden of herbiciden meer te gebruiken bij de onkruidbestrijding', zegt voorzitter Lucien Vandenbroucke van Groen! Ledegem.
Ondanks deze goede bedoelingen weigerde de Ledegemse burgemeester het geschenk in ontvangst te nemen. Bart Dochy (CD&V/VD) neemt het Groen! kwalijk dat de partij beweerde dat het gemeentepersoneel niet altijd de geschonken bloembollen heeft uitgeplant.
'We vragen ons af aan wie en wanneer we dat gezegd of geschreven zouden hebben. En als dat zo zou zijn, waarom gaven we er dan elk jaar opnieuw?' reageert Geert Cloet van Groen!.
Het ongenoegen van burgemeester Dochy zit echter dieper. De landbouwerszoon schaamt zich in de plaats van Groen!. 'Ze doen ons bloembollen cadeau nadat ze in het voorjaar nog hebben geprotesteerd tegen het gebruik van herbiciden op de rotonde aan 't Smisken waar ook bloemen van Groen! stonden. Volgens hen stierf daardoor niet alleen het onkruid, maar ook de bloemen. Het is raar dat ze ons bloembollen toevertrouwen', hekelt de burgemeester.
'We hebben op geen enkele manier het gemeentepersoneel beschuldigd of in diskrediet gebracht, maar wél vastgesteld dat het gemeentebestuur het pesticidenreductieplan dat het Vlaamse Gewest oplegt, niet toepaste. We hopen dat het gezond verstand de bovenhand haalt en de burgemeester alsnog onze bloembollen laat aanplanten', zegt Geert Cloet verontwaardigd.
Groen! stelt voor de krokussen aan te planten in het gras op het Sint-Hubrechtsplein en de narcissen in de twaalf bloembakken voor de Winkelse kerk. 'De bloembollen liggen voorlopig in de gemeentelijke loods. Ze worden uitgeplant waar het past', weet burgemeester Bart Dochy. (hwr)
Burgemeester weigert bloembollen in ontvangst te nemen
De verbazing van Groen! ledegem was groot toen de burgemeester bij het begin van de gemeenteraad de bloembollen weigerde in ontvangst te nemen.
De burgemeester beweerde dat wij dat niet hadden aangevraagd.
Vooreerst: dat deden wij nog nooit. Het is al het 7de jaar dat wij dit doen. Sinds wanneer moet je aan iemand vragen of je een geschenk mag geven?
De burgemeester argumenteerde voorts dat wij zouden beweerd hebben dat het personeel de bloembollende vorige jaren niet heeft geplant.Wij vragen ons af aan wie en wanneer wij dat zouden gezegd of geschreven hebben. Als dat zo zou zijn , waarom geven we er dan elk jaar opnieuw?
En tot slot had de burgemeester “plaatsvervangende schaamte” omdat wij durfden bloembollen aanbieden nadat wij in het voorjaar hadden vastgesteld dat herbiciden waren gebruikt op het rond punt aan het Smiske. Het gevolg was een vervroegd afsterven van de krokussen. Dat laatste is juist, wij hebben daar de fotografische bewijzen voor. Maar wat niet waar is: wij hebben op geen enkele manier het gemeentepersoneel beschuldigd of in diskrediet gebracht, maar wel vastgesteld dat het gemeentebestuur het pesticidenreductieplan, opgelegd door het Vlaams Gewest, niet toepaste! Zowel in de persnota als in onze Groene Kriebel hebben wij het over ‘het gemeentebestuur’ niet over ‘personeel’
Wij hebben de bloembollen in de raadszaal achtergelaten en hopen dat gezond verstand de bovenhand zal halen en de burgemeester vooralsnog de bloembollen zal laten aanplanten.
Vandaag hebben Mieke Vogels, Groen! voorzitster, en Meyrem Almaci, Groen! fractieleider samen met Ecolo een 20puntenplan voorgesteld voor een structurele hervorming van de financiële sector. Voor Groen! is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een stabiel investeringsklimaat te creëren waarin duurzame ontwikkeling mogelijk is. Bovendien moet het beschermen van de spaarder en de kleine belegger centraal komen te staan. Groen! en Ecolo hebben daarom samen een 20-puntenprogramma uitgewerkt dat als doel heeft om stabiliteit, vertrouwen en transparantie in het financiële systeem te betonneren. Het huidige neoliberale systeem van deregulering heeft immers voor het omgekeerde gezorgd.
“Groen! wil uit de huidige financiële crisis, de grootste sinds de jaren ’30, structurele besluiten trekken. Eén van die besluiten is dat alles zonder meer terug in handen geven van de privé, zonder een duidelijke regulering, hoegenaamd geen optie is. Groen! wil de discussie aangaan over een permanente overheidsinbreng. Moeten we bijvoorbeeld niet opnieuw kiezen voor één of meer openbare financiële instellingen? In 1993 werd de ASLK opgekocht door Fortis. Wat via de ASLK over bijna 130 jaar werd opgebouwd, werd door de privé op amper 15 jaar naar de knoppen geholpen.” verklaart Meyrem Almaci, fractieleider in het federale parlement.
Met het plan willen Groen! en Ecolo de financiële wanorde terug onder controle brengen. Er moeten snel structurele hervormingen komen om toekomstige crisissen te vermijden. Enkele voorstellen uit het 20 puntenprogramma van Groen! en Ecolo:
·Er moet een Europese toezichthouder te komen die controle uitvoert op de internationale financiële instellingen en transacties in de EU. Dit lijkt evident maar op 23 september werd een voorstel van de Europese groene fractie in die zin weggestemd, ook door de Vlaamse vertegenwoordigers van de CD&V en de liberalen.
·Het CBFA moet tegelijkertijd versterkt worden in zijn rol van nationaal toezichtorgaan. De consumentenorganisaties dienen eveneens vertegenwoordigd te zijn in de raad van toezicht.
·Het beschermingsfonds voor de spaarder, gefinancierd door de banken, moet worden aangespekt.
·Banken worden verplicht om meer kapitaal aan te houden onder de vorm van eigen vermogen zodat ze beter bestand zijn tegen tijdelijke verliezen en waardeverminderingen.
·Ter bescherming van de aandeelhouder moet er meer transparantie en controle komen, zodat risico’s beter gekend zijn.
·Managers krijgen nu torenhoge bonussen als het goed gaat en een gouden parachute als het fout loopt. Dit perfide beloningsmechanisme stimuleert risicovol management en dient te worden aangepast. Groen! En Ecolo dienden hiertoe reeds een wetsvoorstel in.
·De corporate governance codes worden aangescherpt en krijgen een wettelijk afdwingbaar kader.
·Commerciële banken mogen niet langer speciale investeringsvehikels oprichten buiten hun balans. Dit kadert in het strikt scheiden van de activiteiten van commerciële banken en zakenbanken.
Groen! wil maatschappelijk verantwoord ondernemen tot norm verheffen in de financiële wereld. Dit is niet nieuw. Meyrem Almaci: “De Triodos Bank bijvoorbeeld, die al sinds 1980 van ethisch bankieren haar kerntaak maakte, ondervindt vandaag weinig effecten van de financiële crisis. Een maatschappelijk verantwoorde ondernemer laat zich niet enkel inspireren door winstbejag. Hij of zij kiest altijd bewust voor persoonlijke relaties, sociale en ecologische meerwaarde, en (in het geval van een bank) vermijdt zuiver abstracte en virtuele financiële transacties.” Groen! voert een vurig pleidooi voor het veralgemenen en institutionaliseren van dit ondernemerschap. Het is het enige systeem dat ooit een duurzame welvaart kan creëren.
Het volledige 20puntenprogramma met concrete voorstellen kan u vinden op www.groen.be
Het wordt dringend tijd dat de rattenvanger van Hamelen en het Federaal Voedselagentschap naar Ledegem komen.
In de milieuraad stelde onze vertegenwoordiger voor om zoals in vele buurgemeenten aan de bevolking goedkoop kippen aan te bieden om de vele etensresten en tuinafval uit de restafvalzak te kunnen houden.
En wat zegt het gemeentebestuur?
‘Bepaalde baasjes verzorgen hun aangekochte kippen niet zoals het moet. In de kippenren blijven etensresten liggen en dat lokt ongedierte. Bovendien is er het risico voor een dioxinebesmetting van de scharreleieren.’
Dergelijke nonsens bewijzen voor de zoveelste keer dat het CD&V-V&D-bestuur er alles aan doet om geen milieu- en natuurbeleid te voeren.
Met zo’n redenering moeten verkeerslichten afgeschaft worden want nu en dan rijdt er iemand door het rood licht, meer zelfs, auto’s moeten verbannen worden want die veroorzaken ongevallen!
Het gemeentebestuur vertrouwt dus mensen die kippen houden niet. Het zijn veroorzakers van ratten en muizenplagen. Lokken compostbakken soms ook geen ongedierte? Weg met de compostvaten dus!
Als we hun redenering verder volgen dan is de bodem van heel Ledegem historisch vervuild met dioxines. Nu spreekt de schepen al van een dioxinebesmetting. Een term uitgevonden in 1999. Dan moet het voedselagentschap dringend ingrijpen bij alle privé kippenhouders! Alle kippen de soep of beter: de verbrandingsoven in!
·Groen! brengt kleur in de gemeente
Zoals elk jaar zal Groen! op de gemeenteraad van 9 oktober 1000 bloembollen aan het gemeentebestuur overhandigen. 500 paaslelies en 500 krokussen.
Met deze actie willen we voor de zoveelste keer vragendat het bestuur meer aandacht zou hebben voor openbaar groen en wat kleur zou brengen in onze grijze gemeente. Deze zomer was het weer huilen met de pet op wat betreft bloemenaanplant in bloembakken.
Wij vragen dat de narcissen geplant zouden worden in de 12 bloembakken voor de kerk in SEW en de krokussen in het gras op het Sint-Hubrechtsplein.
·Bomen
Sinds de heraanleg van de Izegemsestraat sneuvelden al regelmatig een aantal aangeplante bomen. Een aantal van die bomen werden dan heraangeplant. Andere niet. Intussen tellen we3 verschillende soorten bomen. Het wordt tijd dat het bestuur eens duidelijk kiest voor 1 bepaalde soort en die dan consequent (her)aanplant!
·rotonde op de Provinciebaan (N 32) op het kruispunt ’t Peerdeken
De provincieraad keurde de heraanleg goed van de rotonde aan ’t Peerdeken. Raming ten bedrage van 404.321,80 euro waarvan 373.360,93 euro ten laste van de Provincie en 30.960,88 euro ten laste van de gemeente Ledegem.
Waar is de tijd dat CD&V – V&D fulmineerde tegen het ‘ferrari kruispunt aan het Smiske’
Zouden ze nu dit kruispunt het ‘Bugatti –kruispunt’ noemen?
De grootste bekommernis van Groen! is echter de verkeersveiligheid voor de zachte weggebruiker. Wij hopen dat in de plannen duidelijk rekening wordt gehouden met de veiligheid voor fietsers en voetgangers.
En een beetje groenvoorziening en kleur in het midden zou zeker ook niet misstaan!
Sommige toestellen verbruiken ook elektriciteit als u het toestel niet gebruikt of als het toestel uitgeschakeld lijkt: het stand-by, sluip- of continuverbruik. Dit sluimerend verbruik kan al snel oplopen tot 10 % van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een doorsnee huishouden.
Met een aantal eenvoudige maatregelen kan u de helft van dit sluipverbruik alvast voorkomen.
Gebruik de uitknop van een toestel in plaats van de stand-by knop.(TV, radio, videorecorder...)
Laders van een kruimeldief, tandenborstel of GSM verbruiken stroom, ook als er niet meer geladen wordt. Haal ze uit het stopcontact als u niet aan het laden bent of als het toestel helemaal opgeladen is.
Haal de stekker uit het stopcontact bij apparaten die u lang niet gebruikt.
Als u meerdere apparaten bij elkaar heeft staan zoals een computer, printer, scanner en printer kan u alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit schakelaar stoppen. Zet de stekkerdoos na gebruik gewoon uit.
Halogeenlampen hebben vaak de schakelaar tussen de lamp en de transformator staan. De transformator blijft stroom verbruiken als de lamp uit is. Als u de aan/uitknop tussen de transformator en het stopcontact zet is dit euvel snel verholpen.
Koffiezet: Haal de stekker uit het stopcontact, of sluit je koffiezet aan op een stopcontact met schakelaar. Het grootste sluipverbruik gaat hier naar het warmhoudplaatje. Giet de koffie dus zo snel mogelijk over in een thermoskan. Je bespaart niet alleen energie, je koffie zal ook minder snel oxideren, en dus langer zijn smaak behouden.
CV-pomp: Het warme water van je centrale verwarming wordt rondgepompt door een circulatiepomp. Het verbruik van dergelijke pompen kan oplopen tot 70W. Als die pomp het hele jaar, dag en nacht draait, loopt dat op tot dik 600 kWh per jaar. Buiten het stookseizoen kan deze pomp echter uit. Trek gewoon de stekker uit het stopcontact, je halveert daarmee de elektriciteitskosten voor de pomp en bespaart tot 60 euro.
Computer: Je kan de computer instellen zodat systeemonderdelen automatisch naar stand-by gaan of uitschakelen als ze een tijd niet worden gebruikt. Je bespaart veel energie met een goed ‘energiebeheer' of ‘Power Management' (te vinden in het configuratiescherm). Een stap-voor-stap handleiding voor Windows Xp vind je hier (externe link). Als je langer dan een uur weggaat zet je beter alles uit. Hieronder leggen we de verschillende standen kort uit.
In gebruik: je bent actief bezig op de computer. Uiteraard ligt het verbruik dan het hoogst. Aangezien je aan het werk bent, is het geen verspilde energie.
Inactief: de computer staat aan, maar doet niets. Je bent bv. even weg. Het is een fabeltje dat screensavers energie besparen. Integendeel, een bewegende screensaver geeft je computer extra werk, waardoor hij juist meer zal verbruiken dan door gewoon aan te staan. Als je echt maar heel even weg bent, zet dan tijdelijk je scherm uit.
Standby: De computer staat bijna uit. Enkel het werkgeheugen (RAM) krijgt nog stroom om te onthouden waar het mee bezig was. Dit is een goede instelling als je minder dan een uur weg bent. De computer start zeer snel weer op, met alle programma's open zoals je ze had achtergelaten. Valt ondertussen de stroom uit, dan is alles weg wat je niet had opgeslagen.
Slaapstand (hibernate): De computer staat uit. Het werkgeheugen wordt tijdelijk weggeschreven naar de harde schijf (dit neemt plaats in op je harde schijf). Zet de stekkerblok uit om randapparatuur uit te zetten. Voordeel van de slaapstand is dat de computer redelijk snel opstart, met alle programma's open zoals je ze had achtergelaten. Je kan deze stand gebruiken in plaats van de uit-stand.
Uit: De computer staat uit. Zet de schakelaar op de stekkerblok uit om de randapparatuur uit te schakelen
Voor CD&V en NV-A wordt de inzet van de verkiezingen: zo veel mogelijk bevoegdheden voor Vlaanderen. Onze vraag is wat je met die extra bevoegdheden wil bereiken. Want wat we zelf doen, doen we niet altijd beter... Als je extra bevoegdheden gebruikt om de sociale rechten van werklozen te beperken dan hoeft het niet.
Kijk maar naar de Vlaamse bevoegdheden vandaag: die worden ingezet op het foute project. Vlaanderen uitbouwen tot transitland, tot de logistieke poort van Europa waar containers arriveren om dan via vrachtwagens naar de rest van Europa te verkassen, het is een doodlopend straatje. Er zijn grenzen aan de draagkracht van mens en milieu.
Zo lossen extra rijstroken op de Brusselse ring het fileleed niet op. En de verbreding van het Schipdonkkanaal is ook geen oplossing. De Lange Wapperbrug moet dan weer de Antwerpse verkeersknoop ontwarren. Maar het gekozen traject maakt hele woonwijken onleefbaar.
Er zijn dus grenzen aan de draagkracht en steeds meer mensen beseffen dit. Maar politici durven de confrontatie met de burgers niet aan en de arrogantie waarmee ze kritische vragen wegwuiven, wordt groter en groter. ‘Walk and don't look back', zegt Patrick Janssens over de Lange Wapper. Minister Crevits organiseert inspraak over de verbreding van de Ring in volle vakantieperiode. En ten slotte verschuilt minister-president Peeters zich achter ‘beslist beleid' wanneer midden augustus de huizen in Doel plat gaan. Dat is ongehoord en ongezien. Groen! zal daarom het terechte ongenoegen en de verontwaardiging van al deze mensen vertalen in de verschillende gemeente- en provincieraden en parlementen van dit land.
Zijn wij dan tegen verandering, tegen vooruitgang? Neen, integendeel.
Je kan maar vooruitgaan als je ook vooruit ziet, als je durft veranderen. Immers, de steeds hogere olieprijzen zullen onze economie heroriënteren. Vandaag al rijden Vlamingen en Europeanen minder met de auto.
Voor ons betekent de toekomst: investeren in hernieuwbare energie, in energiezuinige steden, in ruimte voor kinderen, in kwalitatieve zorg, in een sterke sociale zekerheid, in sociale woningen.
Het is ons project voor Vlaanderen, ons alternatief voor de verkiezingen van juni 2009.
Vandaag publiceerde het vlaams gewest het aantal gemeenten dat de samenwerkingsovereenkomst milieu en natuur ondertekende.
90 % van de 308 gemeenten deden dit.
Voor zuid-West-Vlaanderen zijn het enkel Ledegem en Moorslede die niet tekenden. Beiden hebben schrik dat ze inspanningen zouden moeten doen om een milieu- en natuurbeleid te voeren.
Groen! vind dit een regelrechte schande in tijden waarin dagelijks kyoto, klimaat, opwarming, bedreigde diersoorten, overstromingen enz in het nieuws komen. De mens is veroorzaker van al die problemen. Iedereen heeft hierin een verantwoordelijkheid: individuen maar ook alle overheden!
Op 21 september is er de dag van de trage wegen, een initiatief van de vzw Trage Wegen, een politiek ongebonden koepel. Vanuit Groen! geven we graag onze volledige steun aan dit initiatief en we roepen de andere partijen, verenigingen en burgers op dit ook te doen.
Fietsers, wandelaars en wandelclubs, erfgoedverenigingen, natuurverenigingen, ruiters, jeugdbewegingen, mountainbikers of sporters… elk op zijn manier kan gebruik maken van de trage wegen. Een “trage weg” is immers elk wegje dat geschikt is voor niet-gemotoriseerd verkeer. Voet- en buurtwegen, kerkewegels, veldwegels, het zijn vaak ecologisch interessante linten die het landschap aantrekkelijk maken, en het zijn veilige en gezonde alternatieven voor lokaal verkeer naar werk, school of winkel.
Het tij keren
In Ledegem kennen we nog veel restanten van trage wegen. Vandaag lopen ze vaak dood,zijn afgesloten of volgestort met tuinafval of bouwafval, ingenomen door de landbouw of door de aangelanden, illegaal volgebouwd, stilletjes verdwenen zodat ze alleen nog op papier bestaan, ook al heeft de gemeente de wettelijke plicht ze open te houden en te onderhouden.
We vermelden bvb de verbinding Stationsstraat naar parking voetbalplein, de sentier 34 tussen hemelhoek en Sint-Eloois-Winkelstraat, (zie eerste foto: de weg is volledig overwoekerd en gedeeltelijk ingenomen) ) de sentier 20bis of verbinding tussen Kleine Izegemsestraat en Kortrijkstraat (zie foto: plaats een bordje "private weg" en zet er met toestemming van het gemeentebestuur een varkensstal op)
Vanmiddag vertrok een grote groep fietsers voor een energie(ke) fietstocht.
Ze kregen heel interessante uitleg over warmtepompsysteem, zonneboiler, photovoltaische panelen, speksteenkachel en energieaudit. Ook over windenergie kregen ze deskundige uitleg.
Hartelijk dank aan de firma H. Verbeke, geothermie uit Sint-Eloois-Winkel en BVBA Jan Lapere uit Rollegem-Kapelle.
Een werkmap met duidelijke uitleg werd aan elke deelnemer overhandigd. Mocht er iemand interesse hebben: mail naar groen.ledegem@skynet.be en je krijgt het gratis toegstuurd.
We hebben even hartelijk gelachen toen we het voorwoord lazen van onze burgemeester in de info@ledegem. "Geen inspanning is ons teveel om Ledegem op de eerste rij te zetten wanneer subsidies kunnen bekomen worden". Kom nou. De gemeente kan zomaar 20.000 Euro aan subsidies krijgen als ze de samenwerkingsovereenkomst milieu en natuur met het Vlaams gewest ondertekent. De koudwatervrees voor alles wat maar 'milieu of natuur' is deed het bestuur beslissen van de overeenkomst niet te tekenen.
En wij die dachten dat een CD&V'er niet mag liegen.
Dit weekend organiseerde Groen! haar groene zomerweekend voor de elfde keer. Het was alweer een zeer gezellig weekend waarbij meer dan 400 deelnemers een keuze hadden uit meer dan 20 activiteiten waaronder een aantal politieke thema’s zoals het partijbrede project Meer Ruimte voor Kinderen, de vergroening van onze economie, maar ook onderhoudende en sportieve activiteiten zoals kajakken, een natuurwandeling en een Waalse avond met Yves Bondue en Derek. De deelnemers hebben genoten van een leerrijk en ontspannend weekend en zullen volgend jaar zeker weer van de partij zijn.
Vandaag, om 13u, sloot Mieke vogels, Groen! voorzitster het zomerweekend af met een denderende speech. De krijtlijnen van de slotspeech waren het Vlaamse beleid dat op een ondoorzichtige en weinig democratische manier de kaart trekt van Vlaanderen Transitland en het horizondebat met als doel het groene partijprogramma verder te verfijnen en te moderniseren om zo met een echt groen antwoord naar de volgende verkiezingen te kunnen stappen.
Verder investeren in Vlaanderen als de logistieke poort voor Europa is kortzichtig. De toekomst voorbereiden betekent investeren in hernieuwbare energie, in energiezuinige steden, in ruimte voor kinderen, in kwalitatieve zorg, in een sterke sociale zekerheid, in sociale woningen. Groen! wil een economie stimuleren die rekening houdt met de ecologische draagkracht van onze planeet. Dat is een Groen! project voor Vlaanderen en voor Europa en dat is dan ook een van de inzetten van het Groene horizondebat. Het najaar van 2008 staat voor Groen! in het teken van het verder verfijnen van onze groene alternatieven, onze kijk op en onze voorstellen over groene economie, nieuwe stedelijkheid en gezin en zorg. Alle leden zullen de basisteksten ontvangen en worden uitgenodigd om met hetzelfde enthousiasme als dit weekend, de teksten mee te verbeteren en om de einddiscussie mee te voeren tijdens het horizoncongres van 28 en 29 november 2008. Het is het Groene project voor Vlaanderen, het alternatief voor de verkiezingen van juni 2009.
Groen! Ledegem heeft een traditie opgebouwd om op het einde van de zomer een feest te organiseren voor leden en sympathisanten. Ook in 2008 willen we de traditie in stand houden.
Mogen wij jou en je familie hartelijk uitnodigen voor een heerlijke avond in de ecologische tuin van onze voorzitter Lucien Vandenbroucke, Schardauwstraat 17.
Het zomerfeest gaat door op vrijdag 5 januari vanaf 19 u.
Banden oppompen helpt vakantieganger brandstof en milieu te sparen
Automobilisten kunnen op reis tot 15 euro besparen op brandstof enkel door voldoende spanning op de autobanden te zetten. Dat stelden milieufederatie Bond Beter Leefmilieu en bandenproducent Michelin tijdens een actie op 27 en 28 juni in het Total tankstation op de E19 in Rumst. In een heuse pitstop worden de banden van automobilisten gecontroleerd en indien nodig opgepompt. De vakantie-uittocht is het perfecte moment om de banden op de juiste spanning te brengen. Dat spaart snel 2 à 3 procent in verbruik, zegt Wouter Florizoone van Bond Beter Leefmilieu. Met de hoge brandstofprijzen loont dat meer dan de moeite. En je haalt de CO2-uitstoot van je vakantie naar beneden. Dat is vriendelijk voor het milieu.
Bloemen lijken fraaie cadeaus. Maar wist je dat vele bloemen in milieu- en mensonvriendelijke omstandigheden worden geproduceerd?
Velt startte samen met enkele andere organisaties de Blije Bloemencampagne op om te tonen dat het ook anders kan, om jou als consument de kans te geven te kiezen voor Blije Bloemen. In een informatieve brochure lees je welke milieu- en sociale belasting de bloementeelt met zich meedraagt. We geven ook duurzame tips: welke labels en garanties zijn er voor 'eerlijke' bloementeelt en wat kan jij als consument doen? Download de brochure op www.blijebloemen.be. Deze website houdt je ook op de hoogte van alle acties en activiteiten rond Blije Bloemen.
De campagne
De campagne Blije Bloemen is een samenwerking tussen Netwerk Bewust Verbruiken, FIAN, Velt en Max Havelaar. Ze wil het Vlaamse publiek bewust maken over hoe bloemen mensenrechten en milieu schaden. Hiervoor krijgen de organisaties de steun van de Vlaamse Regering.
De Blije Bloemen campagne startte op 14 februari met een uitdeelactie van gratis rozen met Max Havelaar keurmerk, het label voor eerlijke handel. In de volgende twee jaar zullen lokale groepen verspreid over Vlaanderen ludieke actiemomenten en infoavonden organiseren. We streven naar een breed platform van ngo's, organisaties en (lokale) besturen die de campagne mee verspreiden en vorm geven. Er zal eveneens een educatief pakket voor secundaire scholen worden gemaakt. De campagne betrekt de bloemensector in Vlaanderen, zodat op termijn het aanbod Blije Bloemen vergroot.
Hoog energieverbruik
Landen in het Zuiden zoals Ecuador, Colombia en Kenia produceren de laatste jaren een steeds groter aantal bloemen. In onze contreien kweekt men de meeste bloemen in verwarmde serres. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte, condities die bij ons enkel te creëren zijn door toevoeging van energie. Zowel het transport (luchtverkeer) als de verwarming van serres vergen veel energie. Luchtverkeer zorgt bovendien ook voor de uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde.
Wij de rozen, de arbeidsters de doornen
Klanten zijn veeleisend als het om de kwaliteit van bloemen gaat. Om aan hun wensen te voldoen, gebruiken plantages massa's pesticiden. Vaak moeten arbeiders al terug aan het werk terwijl de lucht nog giftig is. Ongeveer 75% van de arbeiders in de sector zijn vrouwen. Zij zijn regelmatig het slachtoffer van seksuele intimidaties. Ook op andere vlakken zijn de werkomstandigheden op plantages vaak schrijnend: geen vaste contracten, ontoereikende minimumlonen en een verbod op vakbonden.
Duurzame tips
Gelukkig zijn er ook Blije Bloemen, afkomstig van plantages die mensenrechten en milieu respecteren. Zoals rozen met het label van Max Havelaar, biologische tulpen, seizoens- of lokale bloemen,... Een bewuste consument en een verhoogde vraag naar Blije Bloemen kunnen ertoe leiden dat deze bloemen sneller hun weg vinden op de Belgische markt.
Campagnepartners
− Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV): Het NBV is een samenwerkingsverband van een 40-tal organisaties dat sociaal én ecologisch consumptiegedrag stimuleert in Vlaanderen.
− Foodfirst Information and Action Network vzw (FIAN-Belgium): FIAN is de Belgische afdeling van FIAN-Internationaal en ijvert voor het recht op voeding als sleuteloplossing voor honger in de wereld.
− Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze vzw (Velt): Velt is de ecologische consumentenorganisatie met projecten en campagnes rond ecologische voeding, biologische landbouw, ecologische siertuin, moestuin en andere.
− Max Havelaar vzw: het onafhankelijk keurmerk van de eerlijke handel.