halftijds cagouille
Inhoud blog
  • kopen & verhuizen
  • hoe kom je aan emigreren toe ?
  • Belgen in het buitenland
  • waarom cagouille ?

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto


    onze belevenissen in de Franse Charente (16)
    12-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kopen & verhuizen

    Kopen & verhuizen in/naar Frankrijk…

     

    Nu we tot een akkoord gekomen waren met eigenaars en immo kantoor begon het afwachten tot we bericht kregen dat de notaris zijn taak afgewerkt was.

    Plus min 10 weken vertelde Mlle Patricia van ’t immo kantoor zou een normale periode zijn.

    Effectief, twee weken voor O.H. Hemelvaart werden we uitgenodigd ter plaatse met de nodige centjes bij de notaris in Villefagnan

    Er werd afgesproken op de dinsdag voor de feestdag om 11 uur ten kantore van de notaris.

    Om middernacht de auto richting Frankrijk gezet en te 9 uur op het verzekeringskantoor in Mansle om de verzekering in orde te maken, nog snel een ontbijtje meepikken en op naar de notaris.

    Deze brave man vroeg ons dat we het op prijs zouden stellen dat hij de akte zou voorlezen in het Duits (?) Waarschijnlijk verwarde hij ons Nederlands met Duits, met Engelsen werkte hij dagdagelijks omdat toen de Engelse invasie in de Charente goed op gang gekomen was.

    Wij verkozen het Frans, van die notaris termen hebben wij zelfs in ’t Nederlands geen kaas gegeten laat staan in ’t Frans, dus veel verschil maakte het niet…

    Op de middag stonden wij apetrots terug op het trottoir met een sleutel in de hand en een cheque minder.

    Patricia en de dochter van de nu voormalige eigenaars reden mee terug naar La Magdeleine om de nutsvoorzieningen te tonen (watermeter, elektriciteit, waterputten, fosse septique, telefoon e.d.).

    Patricia telefoneerde ter plaatse naar EDF, France Telecom en Saur (voor ’t water) en om 4 uur namiddag was alles in orde behalve telefoon, daarvoor moesten we even naar Angouleme.

    Om 5 uur bolden we terug naar Vosselaar om de activiteiten van ’s anderendaags op punt te gaan stellen.

    De woensdag een uurtje langer geslapen en daarna de huurvrachtwagen gaan ophalen. Het kon nu niet snel genoeg gaan hé…

    Met hulp van vrienden en familie werd de vrachtwagen volgestouwd met de reeds sinds maanden verzamelde meubeltjes en huisraad, er wel op lettend dat het poetsgerief en stofzuiger als laatste in de laadbak ging. We zouden toch eerst eventjes moeten poetsen voor we de rest een plaats konden geven.

    Donderdag, O.H.Hemelvaartdag: Om 4 uur uit de veren, snel een boterhammetje binnenspelen en met echtgenote, Bas de hond, schoonbroer & diens schoonzoon, plus mijn beste vriend en echtgenote richting Charente.

    Een geluk dat ook mijn schoonbroer in het bezit is van een C rijbewijs zodat we konden afwisselen met rijden en geen rusttijden moesten inlassen. Het kon echt niet snel genoeg gaan voor ons !

    De anderen reden al voorop met de personenwagens om aan de poets te beginnen.

    Vermits er geen files rond Parijs te zien waren geweest konden we rond 2 uur de mouwen al oprollen en de vrachtwagen lossen. Te 6 uur stonden de meubeltjes geplaatst en de Champagne fluiten werden gevuld. We waren verhuisd naar Frankrijk !!!

    Nu nog de inwendige mens gaan versterken. In de “page jaunes” die was blijven liggen in ons huis, een restaurantje opgezocht in de buurt en een tafel voor zes gereserveerd en wreed goed gegeten die avond. We voelden ons direct thuis in de buurt.

    Met de gedachte dat alles goed georganiseerd was geweest hebben we die nacht geslapen als marmotten. De zon stond al behoorlijk hoog toen schoonbroer & co terug richting België vertrokken met de vrachtwagen. De vrienden bleven nog het verlengde weekend om nog wat kleine werkjes mee op te knappen.

    In de jaren vooraf hadden wij boeken over Frankrijk verslonden à la Peter Mayle “Een jaar in de Provence”en “Toujours Provence”. Niets van zo’n problemen was ons overkomen, wat een opluchting !

     

     

    12-02-2008, 00:43 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    09-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De aankoop van ons tweede verblijf, nu in Frankrijk, ging in feite hals over kop.

    Met Nieuwjaar besloten we “iets” te kopen in het zuid-westen van Frankrijk, we wisten wat we wilden, in welke streek en wat de financiële mogelijkheden waren.

    Uit de maandbladen “Particulier à Particulier” en “L’ Immobilier” kenden we enkele adressen op papier maar nooit voordien hadden we één bezocht.

    Voor het krokusverlof hadden we een gastronomisch weekend gepland in de Vogezen maar dat is nu uitgerekend de totaal verkeerde kant van ’t land. Dus gastronomie verschoven naar het paasverlof en op een drafje een vakantiewoning gehuurd in de buurt van Libourne.

    Bij het bezoek aan het tweede immo kantoor op ons lijstje vonden we een vriendelijke dame die ons na twintig minuten iemand zou sturen om enkele woningen te bezichtigen (’t was juist op de middag)

    Bij het bezoek aan de tweede woning was het meteen “prijs”. Hier stond “ons gedacht” van een huis in Frankrijk. Voormalige boerderij, met stallingen en schuur, een grote hangar en een boomgaard/weide van 3000 m2.

    Eén probleem stelde zich, de vraagprijs was 20.000 Ffr boven het budget dat wij ons gesteld hadden. Het bod dat we deden werd niet aanvaard door de kinderen van de eigenaars die naar en rusthuis verhuisd waren.

    Maar hoe groot de “goesting” ook was, een limiet is een limiet voor ons en we gingen er niet op in. We hadden trouwens nog een week en er waren nog andere immo kantoren op ons lijstje.

    Veel interesse voor iets anders was er echter niet want het huis was echt wel dat wat we zochten, en de dames van het kantoor in Ruffec leken ons eerlijk en bekwaam en we hadden wel vertrouwen in hen (het waren ook enkel vrouwen die het kantoor runden).

    De rest van de week hebben de streek wat verkend, lekker gegeten op Ile d’Oleron, voorraad Pineau des Charentes ingeslagen en informatie ingewonnen.

    Op zaterdagmorgen bij onze terugkeer naar België hadden we nog steeds niets vernomen van het kantoor omtrent een eventueel akkoord van de eigenaars. Pech voor ons zullen we maar zeggen…

    Op de terugweg in de omgeving van Angouleme plots op de GSM een telefoontje van Mademoiselle Audebrant van het immo kantoor met de heugelijke melding dat de eigenaars akkoord gingen met het bedrag van onze limiet.

    Ik heb in de negen jaren die sindsdien verstreken zijn nooit de afstand Angouleme-Ruffec zo snel meer afgelegd, er stonden toen ook nog geen radars op de N10 en dat helpt natuurlijk wel.

    De makelaar vroeg ons een voorschot van 20.000 Ffr (het draaide steeds om hetzelfde bedrag) om de koop te bevestigen en de definitieve verkoop zou na een tiental weken doorgaan bij de notaris. We moesten wel zorgen dat de eigendom verzekerd was voor de koop kon doorgaan bij de notaris (?)

    Voor ons Belgen een nooit gehoorde regeling maar dat was nu éénmaal de Franse wetgeving.

    We konden wel de verzekering overnemen van de vorige eigenaars wiens kleinzoon makelaar was in Mansle .

    Na de ondertekening van de voorlopige koop overeeenkomst werden we proficiat gewenst met de aankoop en waren we “bijna eigenaars” van ons stulpje in de Charente.

    In de volgende 10 weken kregen we nog enkele telefoontjes en faxen over de stappen die gezet werden om de koop definitief te maken en dat ze zelfs de brievenbus voor ons leegden en de post ten kantore kon opgehaald worden.

    Zulke zaken gaven zwengelde ons vertrouwen toch meer aan en we kregen uiteindelijk gelijk, alles is tot in de puntjes verzorgd geweest en alle verhalen die we over Franse makelaars gehoord en gelezen hadden hebben we categoriek naar fabeltjesland verbannen.

    Volgende maal het verhaal van de notaris en de verhuis.

    09-02-2008, 23:27 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe kom je aan emigreren toe ?
    Twee werkgevers hebben de grootste invloed gehad op onze zoektocht naar een huis in Frankrijk.
    Ik heb namelijk maar voor twee werkgevers langere tijd gewerkt tijdens mijn beroepscarriere. De Vlaaamse Automobilistenbond (VAB) en het Ministerie van Onderwijs.
    Hoe die twee te rijmen vallen is niet in een paar lijnen uit te leggen maar 'k ga het toch proberen.
    In mei '70 ben ik als technieker begonnen bij de "Wacht op de weg" je kent ze nog wel met die zwart/gele zebra R4-tjes.
    In '81 kreeg ik een job als leraar autotechniek/carrosserie aangeboden inde school waar ik mijn studies autotechniek gedaan had. Maar...het onderwijs kent veel verlof en dat was ik helemaal niet gewoon in mijn voormalige job van 3 weekends op 4 werken. De eerste twee grote verloven heb ik mij dus stierlijk verveeld.
    In het voorjaar van '83 kreeg ik via een leerling in mijn klas, van wie de moeder bij VAB werkte, te horen dat men bij VAB chauffeurs zocht voor de Europech voor het hoogseizoen, zeg maar groot verlof.
    De volgende woensdagnamiddag kon niet snel genoeg daar zijn en om 1 uur stond ik al daar.
    Kan jij met een camion rijden ? Kan jij met een Range Rover met aanhangwagen rijden ? Weet jij de weg in Europa ?
    Natuurlijk kenden ze het antwoord op die vragen, ze wisten immers dat ik van huize uit met vrachtwagens was opgegroeid. Mijn vader is gans zijn beroepsleven zelfstandig vervoerder geweest en ik reed thuis op mijn 12-de met trekker/ opligger op de laadplaatsen.
    Tuurlijk kon de Jan beginnen ze kenden me toch nog van een paar jaar geleden !
    Jij kan toch twee maanden "bollen" hé, én je mag toch enkele dagen van huis weg van je vrouw, waren de laatste vragen.
    Vanaf toen kon juli niet snel genoeg beginnen...
    Dat eerste seizoen heb ik Europa twee maanden doorkruist van Berlijn naar Edinburgh en van Benidorm naar Göteborg in nen dikke V8 Range Rover met aanhanger. Zalig rijden was dat maar je moest goed die benzinemeter in 't oog houden, er zaten niet voor niets twee jerrycans benzine in de koffer voor noodgevallen.
    Het werk bestond voor 75% uit het ophalen van gestrande toeristen mét wagen uit alle hoeken van Frankrijk. Toeristen zoeken meestal de mooiste plaatsen op en zo ben ik en mijn echtgenote die regelmatig een reis meemaakte smoorverliefd geworden op het land.
    Toch heeft het nog 15 jaar geduurd voor we de stap gemaakt hebben, een tijd die we gebruikt hebben om ons goed te informeren betreffende streek, klimaat, kostprijs en de eigen mogelijkheden, zeg maar centjes.
    In 't najaar '98 kreeg ik te horen dat VAB een steunpunt zocht in zuid-west Frankrijk om gestrande wagens te verzamelen, om ze nadien op te halen met een grote vrachtwagen die meerdere wagens gelijk terug bracht.
    Dat leek me wel wat, auto's ophalen in de l' aquitaine en grote omgeving en ze dan stallen bij jezelf tot grote broer alles kwam ophalen.
    En toen ging de bal plots heel snel rollen. Dat vertel ik je volgende maal allemaal...

    08-02-2008, 23:38 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen in het buitenland

    Artikel uit het Laatste nieuws deze morgen, ja we zijn niet alleen en er zijn er nog vele met "goesting"

    35.171 gepensioneerde Belgen in buitenland

    35.171 gepensioneerde Belgen verblijven in het buitenland. Meer dan 11.000 van hen wonen in Frankrijk. De Belgen zoeken vooral zonnige bestemmingen om van hun pensioen te genieten.

    Frankrijk is het populairst, Spanje volgt (3.748). Voorts wonen 2.078 Belgische gepensioneerden in Duitsland, 1.174 in Canada, 1.104 in Luxemburg en 717 in Zwitserland. (belga/tdb)
    08/02/08 08u32
    mailIcon Mail een vriend(in)    printIcon Printversie

    08-02-2008, 10:19 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom cagouille ?
    Ja waarom ?
    La cagouille is een plaatselijk dialectwoord in de Charente voor l' escargot, een huisjes/wijngaardslak.
    Omdat alles zo rustig en langzaam(?) gaat in de Charente noemen ze de inwoners Cagouillards als bijnaam.
    Nu de verklaring voor halftijds cagouille: Nu we als jonggepensioneerden halftijds in België en halftijds in Frankrijk wonen voelen wij ons ook half Charentaises ofte Cagouillards.
    Dat het allemaal zo traag zou gaan is helemaal niet te merken,  wij hebben gemerkt "dat alles kan en niets moet".

    Terug naar la cagouille, in een dictionnaire kan je het woord niet vinden, waarschijnlijk wegens dialect. Er bestaat wel een restaurant in Parijs met dezelfde naam waar je enkel "seafood" kan eten, geef mij maar de "fruits de mer", klinkt beter en smaakt hetzelfde.
    In de Charente kom je het woord regelmatig tegen, in de rest van Frankrijk ben ik het nooit gehoord.
    Er zijn nog van die woorden, de dame van het immokantoor vertelde ons dat het huis ook nog een chai bezat. We hebben moeten wachten tot we Cognac bezochten en daar, op de muren van Cognac Martell de verklaring vonden: "visitez nos chais" oftewel de rijpingskelders voor de bekende drank.
    Ook waren er huizen te koop "avec cantou" nergens een vertaling te vinden tot we een huis mét bezochten, het bleek een speciaal soort open haard te zijn.
    Zo nu heb je de verklaring van cagouille en nog enkele andere begrippen gekregen. Frankrijk blijft ook ons nog elke dag verbazen, want dan denk je de taal matig te beheersen, we leren nog dagelijks bij.

    07-02-2008, 19:40 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op onze blog

    Welkom,
    bij deze eerste stappen in de "bloggerswereld".

    Vanaf heden willen wij U deelgenoot maken van onze belevenissen in de Charente(16), een weinig gekend departement in het zuid-westen van Frankrijk. De Charente situeert zich tussen de departementen Vienne (86)Poitiers, Haute Vienne (87) Limoges, Gironde (33) Bordeaux, Charente-Maritime (17) La Rochelle en het departement Deux-Sevres(79) Niort. Tussen haakjes het departementsnummer, gevolgd door de hoofdplaats
    De hoofdplaats (prefecture) van het departement is Angouleme, voor de fransen de wereldhoofdstad van het stripverhaal , waar de winkel-wandelstraat vernoemd is naar Hergé (rue Hergé)
    De bekendste stad in de Charente is Cognac, jawel van de ...Cognac. De stad ligt op een 50 km van onze gemeente
    La Magdeleine.
    Tot voor enkele tijd kende geen enkele GPS onze gemeente, te klein waarschijnlijk. Wij zijn met een 125 inwoners die verspreid leven over 9 "hameau's" en hebben een heuse gemeenteraad met 11 leden, Mr. le Maire inbegrepen. Dus bijna 10% van de inwoners heeft zijn plaatsje in de gemeenteraad !
    Van onze dorpsgenoten kan gezegd worden dat ze "multicultureel" zijn, zo zijn er buiten de Fransen ook nog tal van Engelsen en Parijzenaars (die in de ogen van de oorspronkelijke Magdeleiniens ook buitenlanders zijn.)
    Er woont ook nog (buiten ons) een Belgisch echtpaar met drie kinderen, de echtgenoot heeft een bloeiende praktijk als kinesist in het naburige Ruffec.
    Als toeristische attractie hebben wij een romaans kerkje en voornamelijk veel rust, rust en nog eens rust. Een ongekende weelde als je het hectische België telkens weer achter je laat !

    06-02-2008, 00:00 geschreven door jean-jean

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!