HALLE IN DE LITERATUUR DOOR RIK WOUTERS
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • JAN VAN DEN WEGHE (dinsdag 17 mei)
  • PUBLICATIE VAN EEN DICHTBUNDEL
  • DICHTENDE HALLENAARS: DICHTBUNDELS EN POËTISCHE KRITIEKEN EN ONDERSCHEIDINGEN
  • DICHTBUNDELS VAN HALLENAARS IN DE HALSE BIBLIOTHEEK
  • LOUIS PAUL BOON, "HET GEUZENBOEK" EN HALLE
  • ODE AAN DE DICHTKUNST, NAAR AANLEIDING VAN DE VOORSTELLING VAN DE DICHTBUNDEL "CODE ONBEKEND" VAN PIETER DELEN" [een toespraak]
  • INTERVIEW MET GHISLAIN LAUREVS
  • OVER "DE DAGEN VAN DE WINTER" VAN NICOLE VAN OVERSTRAETEN [1] [een toespraak bij de voorstelling van een dichtbundel]
  • HALSE DICHTERS AL DAN NIET IN DETAIL BESPROKEN DOOR (LITERAIRE) CRITICI EN ANDEREN
  • OVER "JAGEN" VAN NICOLE VAN OVERSTRAETEN [een toespraak bij de voorstelling van een dichtbundel]
  • KUNST DURVEN VELEN SLECHTS TE FLUISTEREN
  • LAUREYS, EEN NIET-CONFORME CONFORMIST? [een toespraak bij de voorstelling van een essay]
  • NICOLE VAN OVERSTRAETEN IN HAAR QUEESTE NAAR DE VROUW EN DE DICHTERES IN ZICHZELF [een interview]
  • DRANG NAAR EN DWANG DOOR HET WOORD [over het "Gedicht voor mezelf" van Rik Wouters]
  • (LITERAIRE) CRITICI EN ANDEREN OVER HALSE DICHTERS
  • HALLENAARS EN HUN FUNCTIES BIJ LITERAIRE TIJDSCHRIFTEN
  • "ZIJ HOEVEN NIET TE WETEN HOE IK TREUR. / ALLEEN IN MIJN GEDICHTEN BLOEDT DE WONDE." [over de poëzie van Jan van den Weghe]
  • DIT HUIS HEEFT GELEEFD. DIT HUIS HEEFT DOEN LEVEN. [over het gedicht
  • BOGAARDEN WAAR METER DE VELDEN LIEFHAD [over het gedicht
  • WAT MIJ BEPAALT, ZIJN VINGERS. LETTERS. WAT MIJ BEPERKT, ZIJN LETTERS. VINGERS. [een ars poeticia]
  • HALLENAARS (EN STREEKGENOTEN) OVER BRUSSEL
  • KWETSBAAR EN VERSTOTEN TUSSEN BROKSTUKKEN [over de poëzie van Rik Wouters]
  • LOUIS PAUL BOON OP DOORTOCHT IN HALLE [over "Dorp in Vlaanderen"]
  • HALSE DICHTERS IN DICHTBUNDELS OVER HALLE
  • ONGHEVIIIEN* VERWOORDEN EEN OUDE STAD DIE BLIJFT LEVEN [gidsen in Halle aan de hand van poëzie]
  • BLOED DRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN [over mijn belangstelling voor poëzie]
  • WAT BEN IK / WAT DOE IK*
  • COPYRIGHT
  • EEN VERANTWOORDING, VOOR ZOVER DAT NOODZAKELIJK IS
    pogingen tot archiveren, verklaren en interpreteren
    “HALLE IN DE LITERATUUR” wil “pogingen tot archiveren, verklaren en interpreteren” ondernemen. Aandacht wordt besteed aan literatuur over en in Halle door Hallenaars en anderen in het Nederlands en andere talen. Onder literatuur wordt poëzie, proza, toneel en literaire kritiek verstaan, met een bijzondere aandacht voor poëzie, liefst niet verschenen in uitgaven in eigen beheer. Onder Halle wordt de stad van vóór de fusie verstaan. Dialect- en jeugdliteratuur komen niet in aanmerking. Thriller- en misdaadfictie wordt niet als literatuur beschouwd. De weblog staat voor iedereen open: verbeteren van foute informatie; vervolledigen van onvolledige informatie; signaleren van interessante items; leveren van eigen bijdragen voor zover ze in het kader van “Halle in de literatuur” passen; ... Medelingen zullen in deze tekst die steeds onder de titel van de weblog verschijnt, afgedrukt worden. Een initiatief van de literaire en kunstvereniging "Xarnego" uit Halle, waarvan letterkundige Rik Wouters voorzitter is.
    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JAN VAN DEN WEGHE (dinsdag 17 mei)

    Die dag in werkweek negentien begon zoals gewoonlijk. Ik duwde mijn laptop aan en plooide binnen de vijf minuten drie kranten tegelijk open: De Tijd, De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Morgen en De Standaard bleven als snoepjes liggen voor een later moment op de dag. Die was nog lang en taai. Bij het verdwalen in de ene of de andere krant kwam dan zoals gewoonlijk de immer vriendelijke collega Marcel Grauls langs. Niemand kan mijn dag vrolijker in gang schieten dan hij. Deze keer fleurde Marcel mijn dag niet alleen op met collegialiteit tussen de regels, maar hij had een kolossale boekenrecensie van Walter Pauli uit De Morgen meegebracht. Een kanjer over het boek ‘Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba’ van auteur Erik Raspoet. Niet de schitterende boekbespreking had zijn volle aandacht getrokken, maar wel de vijfkolommen foto uit 1953 waarop drie journalisten pronkten die koning Boudewijn hadden gevolgd tijdens diens triomftocht door Belgisch-Kongo. Het was een schitterende foto van beroepsfotograaf op rust, Fernand Peeters. Wat De Morgen blijkbaar niet had kunnen achterhalen, zag Marcel in een oogopslag: op de foto stond rechts van Louis De Lentdecker, schrijver-dichter Jan van den Weghe. Marcel vroeg zich af of ik die markante schrijver-dichter heb gekend. Ik bekeek de foto nog eens aandachtig en zei dan spontaan ‘Ja’. En op dat moment ging mijn gewone werkdag plots over in een andersoortige dag: eentje met geweldige hersengymnastiek want in welk vakje van mijn hoofd zat die Jan van den Weghe nu ook alweer geweven?

         Herinnering, bedwelmend als wijn,
         die mij naar ’t hoofd steeg ’s avonds in Athene. 
         De stemmen worden wakker in de stenen 
         en alle dingen die mij dierbaar zijn. 

         (Uit"‘Herinnering" van Jan van den Weghe)

    Ik zag Jan van den Weghe zo voor mij staan, maar ik kon hem niet plaatsen in mijn huis van de wereld. Ik herkende hem zoals mijn eigen jeugd, maar ik kon hem niet in ‘mijn’ chronologie van de geschiedenis gerangschikt krijgen. Terwijl ik mijn journalistentaken keurig uitvoerde, waren op de achtergrond duizenden hersencellen druk bezig om de zaak ‘Van den Weghe’ verder te onderzoeken. Tijdens de middagpauze dook ik in het unieke digitale archief van Het Belang van Limburg en vond een fantastisch artikel over de schrijver-dichter op datum van zaterdag 13 januari 1979: een interview van de hand van journalist Lode Ramaekers. Ik begon te lezen als een hongerige wolf en paragraaf na paragraaf kreeg Jan van den Weghe meer en meer gestalte in mijn geest. Gestaltpsychologie. Op het einde van de dialoog tussen de twee literatoren, stond Jan van den Weghe weer voor mij zoals hij dat ooit gedaan had in de voormalige RijksNormaalschool Hasselt waar ik mijn pedagogische opleiding heb genoten. Ik ontmoette hem daar geregeld in de wandelgangen van de school: mooie man, goed gekleed, altijd goedgeluimd, vriendelijk en alert voor elke student. Het was toen 1979.

         Ik kijk en kijk en houd mijn adem in.
         In mij gaat iemand aarzelend aan’t spreken
         en alle dingen geven mij een teken
         en zingen en zijn schoon en hebben zin 

         (Uit "Ik kijk en kijk" van Jan van den Weghe)

    Jan Van den Weghe was er docent Nederlands en hij publiceerde volop poëzie, romans (psychologie en detective), essays, toneel en luisterspelen. Hij was medewerker aan ‘De Meridiaan’ en in Belgisch-Kongo, waar hij tien jaar verbleef, richtte hij de eerste Nederlandstalige boekhandel op: ‘Flandria’. Eveneens gaf hij er het onafhankelijke weekblad ‘Standpunten’ uit. In 1978 stichtte hij, samen met Roger Vanbrabant, het literair tijdschrift ‘Argus’. De eerder bescheiden schrijver, geboren in Halle in 1920, woonde in 1979 in Sint-Truiden. Lode Ramaekers schreef in zijn artikel van 13 januari 1979: "Het lot, het leven, of dat hele ingewikkelde spel van relaties tussen mensen die dicht bij mekaar willen staan, heeft hem klappen gegeven. De neerslag ervan is in zijn poëzie terug te vinden." Deze woorden zijn zo waarachtig als een journalist moet schrijven. In de bundel ‘Oogappel uit Sodom’, die ik nog diezelfde dag van Jan van den Weghe las, kreeg ik kippenvel van de dertig gedichten in strenge sonnetvorm waarin de dichter een existentiële ervaring van zich af schrijft. Het is poëzie met een extra-literaire bedoeling: ze handelt over echtscheiding en de bundel is een gebaar en betekent ook het innemen van een welbegrepen humanistisch standpunt. Zelf schreef Jan van den Weghe over ‘Oogappel uit Sodom’: "In onze maatschappij worstelen tallozen met deze zware moeilijkheid en het feit dat kinderen bij deze ellende worden betrokken, maakt het allemaal nog veel erger. En in vele gevallen treedt het gerecht op als een dronken kameel die alles omver rent."

         Ja, kind, het is voor u, dat ik dit schrijf, 
         al kunt gij alles nu nog niet begrijpen, 
         maar laat mijn woorden langzaam in u rijpen. 
         Ook gij wordt eens in ’t menselijk bedrijf 
         (…) 
         gekneusd – helaas ! -, want niemand wordt gespaard.
         De mensen doen elkander steeds weer lijden. 
         Wat zij beminnen doden zij altijd en 
         dat heeft ons Oscar Wilde reeds verklaard.
         (…)
        Als gij volwassen zijt, ben ik zeer oud, 
        zelfs hoogstwaarschijnlijk dood, maar lees dan even,
        wat ik voor u, mijn kind, heb neergeschreven. 
        (…) 
        - Ook ik heb menig luchtkasteel gebouwd 
        en kwam bedrogen uit, maar in dit leven 
        krijgt men ’t geluk alleen"Oogappel uit Sodom")

    Deze schrijfstijl laat niets aan de verbeelding over en zo zie ik Jan van de Weghe ook opnieuw voor me verschijnen. En plots weet ik meer! Ik krijg Jan van den Weghe opnieuw in het vizier wanneer ik mijn favoriete Hasseltse cafés van eind jaren zeventig overloop. Ik herinner me ineens ook zijn lelijke tanden die lichtjes vergeeld waren. Ik denk dat hij een pijp rookte. In zijn dichtbundel ‘Tussen de regels’ herontdek ik een leven dat eens het mijne kruiste. Ik word er een beetje weemoedig van. Waarom heeft Jan van den Weghe nooit méér aandacht gekregen in de media? Was hij te bescheiden of had hij niet de juiste relaties om ‘naar buiten te treden’? Wou hij dat wel? Wilde hij literair carrière maken? Waarom Hugo Claus en niet Jan van den Weghe? Waarom ontmoet ik Jan van den Weghe opnieuw nu hij dood is? Is dat de mystiek van postuum leven?

         Mijn God, zucht ik en ‘k weet niet, wat ik zeg. 
         Dat Kant in Hem met heel zijn hart geloofde, 
         hielp mij geen zier, toen al mijn lichten doofden. 
         Sindsdien fluit ik in’t donker langs de weg. 

         (Uit 'Mijn God' van Jan van den Weghe)

    Wordt vervolgd!

    Leopold LAARMANS

    Verschenen in: KVLS Oostland, 56ste jg., nr. 168, oktober-november- december 2006), p. 46-49.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Archief per maand
  • 03-2008
  • 12-2006
  • 09-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!